poised
Member
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Η (παραλίγο μη-) αναχώρηση και η άφιξη
- Πρώτη μέρα στο Πουκέτ - Από το χαλαρά στο όλα μέσα
- Πρώτη μέρα στο Πουκέτ (II)
- Δεύτερη μέρα στο Πουκέτ. Τουριστίλα με james bond island, κλπ
- Τρέχουμε τώρα τρέχουμε: Koh Lanta
- Τρέχουμε τώρα τρέχουμε: Koh Lanta (II)
- Koh Phi Phi σε μια μέρα. Δηλαδή ούτε καν.
- Krabi και Raylay: Ημέρα υπερβολικής φυσικής δραστηριότητας και υπερβολικά αφύσικης ηλιθιότητας
- Krabi και Raylay (II)
- Krabi και Raylay (III)
- Koh Samui όσο να ανοιγοκλείσεις τα μάτια.
- Koh Samui (II)
- Koh Samui (III)
- Koh Pha Ngan: Στη σπίντα (έτσι από συνήθεια) και το ατύχημα
- Koh Pha Ngan (II)
- Koh Pha Ngan (III)
- Koh Tao: Ω είναι ωραία στον παράδεισο
- Koh Tao (II)
- Koh Tao: Σαν να κολυμπάς σε τροπικό ενυδρείο
- Koh Tao: Σαν να κολυμπάς σε τροπικό ενυδρείο (II)
- Koh Tao: Σαν να κολυμπάς σε τροπικό ενυδρείο(III)
- Koh Tao (IV)
- Προς Μπανκόκ: Όταν κάτι είναι να πάει στραβά θα πάει
- Μπανγκόκ (II)
- Εμβόλιμες Σκέψεις: Η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής μου
- Μπανγκόκ: Παλάτια και φτωχογειτονιές
- Μπανγκοκ - Παλάτια κ Φτωχογειτονιές (ΙΙ)
- Μπανγκοκ - Παλάτια κ Φτωχογειτονιές (ΙΙΙ)
- Μπανγκοκ - Παλάτια κ Φτωχογειτονιές (ΙV)
- Μπανγκοκ - Παλάτια κ Φτωχογειτονιές (V)
- Μπανγκόκ: Τσάτουτσακ
- Μπανγκόκ: Τσάτουτσακ (ΙΙ)
- Χούα Χιν: Κατά λάθος όμως έτσι;
- Αγιουτάγια: Ποδηλατώντας στα αρχαία
- Αγιουτάγια: Ποδηλατώντας στα αρχαία (ΙΙ)
- Chiang Mai: Αφού το λέτε έτσι θα είναι
- Chiang Mai: Τώρα κάτι γίνεται
- Chiang Mai - Τώρα κάτι γίνεται (ΙΙ)
- Chiang Mai: Το αληθινόν
- Chiang Rai: Φύση (και κάτι "κακές" σκέψεις)
- Chiang Rai (II)
- Τσιανγκ Ράι και Τσιανγκ Μάι και το πλάνο πάει δε πάει
- Τσιανγκ Ράι και Τσιανγκ Μάι και το πλάνο πάει δε πάει (II)
- Τσιανγκ Ράι και Τσιανγκ Μάι και το πλάνο πάει δε πάει (III)
- Η γέφυρα του ποταμού Κβάι (ή και όχι)
- Μπανγκόκ και πάλι: H μεγαλούπολη (και βαθιά εκπνοή απελπισίας)
- Μπανγκόκ κ πάλι (ΙΙ)
- Mae Khlong: Η αγορά του τρένου
- Mae Khlong: Η αγορά του τρένου (ΙΙ)
- Mae Khlong: Η αγορά του τρένου (ΙΙΙ)
- Mae Khlong: Η αγορά του τρένου (ΙV)
- Μέρα αποφάσεων: Να πα να -μπιπ- όλα, συνεχίζω
- Poi Pet: Καλώς ήλθε το δολάριο, καμπόντιαν εντίσιον
- Poi Pet (II)
- Siem Reap
- Άνγκορ Βατ: Η πρώτη επαφή
- Άνκορ Βατ (ΙΙ)
- Άνκορ Βατ (ΙΙΙ)
- Άνκορ Βατ (ΙV)
- Άνγκορ Βατ: Ουά ντόλα σεεε
- Άνκορ Βατ (V)
- Άνκορ Βατ (VI)
- Άνκορ Βατ (VII)
- Άνκορ Βάτ (VIII)
- Siem Riep: Όχι άλλους ναούς, φτάνει!
- Siem Reap by night
- Μπάταμπανγκ μέσα από την λίμνη Τόνλε Σαπ
- Μπάταμπανγκ μέσα από την λίμνη Τόνλε Σαπ (II)
- Μπάταμπανγκ
- Μπάταμπανγκ: Νυχτερίδες
- Μπάταμπανγκ: Νυχτερίδες (II)
- Φεύγοντας από Μπάταμπανγκ: Συμφωνία εθνικής οδού αρ. 5 σε θανατηφόρο μείζονα
- Φεύγοντας απο Μπαταμπάνγκ (ΙΙ)
- Στο δρόμο για Πνομ Πεν
- Πνομ Πεν
- Πνομ Πεν: Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος
- Νύχτα στην Πνομ Πεν
- Job Interview
- Πνομ Πεν (ΙΙ)
- Πνομ Πεν: Σιχαμάρα για το ανθρώπινο γένος
- Πνομ Πεν (ΙΙΙ)
- Σιχανουκβιλ: Πόλη όνομα και πράμα (και η τρελή)
- Σιχανούκβιλ
- Σιχανούκβιλ (ΙΙ)
- Σιχανκουκβιλ: Φτωχονεοπλουτισμός (και η τρελή)
- Σιχανουκβιλ: 100 αποχρώσεις της βροχής (και η τρελή)
- Σιχανουκβιλ (συνέχεια)
- Σιχανούκβιλ: Δώσ' της άλλη μια ευκαιρία;
- Επιστροφή στην Πνομ Πεν
- Ho Chi Minh City: Τρεχάτε ποδαράκια μου να μη σας χέσει ο κώλος
- Σχέδια για Βιετνάμ
- Χο Τσι Μινχ
- Τούνελ Κου Τσι: Και η κουτσή Μαρία
- Τούνελ (συνέχεια)
- Ho Chi Minh City: Μια θάλασσα παπάκια
- Theme Park κ επιστροφή στην πόλη
- Ho Chi Minh City: Στενοχώρια για το ανθρώπινο είδος και πάλι
- Τελευταίο βράδυ στη Σαϊγκόν
- Ho Chi Minh City και Μούι Νε: Παλάτι της Ανεξαρτησίας και αμμόλοφοι
- Μούι Νε
- Μούι νε: Πάλι αμμόλοφοι και μία από τις χειρότερες μεταφορές της ζωής μου
- Μούι Νε (ΙΙ)
- Διαδρομή προς Νταλάτ
- Ντα Λατ: Φταίω που αρέσω;
- Νταλάτ (ΙΙ)
- Ντα Λατ: Φύση, βροχή και μας πιάσανε τον κώλο
- Νια Τσάνγκ (Nha Trang): Ξανά στις παραλίες
- Νια Τσανγκ: Στα καφέ
- Ντα Νανγκ: Κλάμπινγκ μέχρι το πρωί (ε, καλά, όχι και ακριβώς)
- Ντα Νανγκ συνέχεια
- Ντα Νανγκ και Χόι Αν: Κάπως προ υπερτουρισμού
- Χόι Αν
- Κούι Νιον (Quy Nhon): Έι πειρατή!
- Κούι Νιον
- Πέρασμα Χάι Βαν και Σον Τσα (Hai Van/Son tra): Φύση, ηρεμία και θέες λίγο έξω από τη Ντα Νανγκ
- Χουέ (Hue): Χωρίς βροχή την βροχερή περίοδο, το λες και ότι πιάσαμε τζόκερ
- Χουε
- Hue σε Dong Hoi - Κρίντζι
- Quang Binh - Απίστευτες βόλτες και σπηλιές
- Quang Binh
- Quang Binh (ΙΙ)
- Ninh Binh - Όταν οι απατεωνιές σε φτάνουν στα όριά σου
- Ninh Binh
- Ninh Binh σε Sa Pa - Αφού ζήσαμε να το θυμόμαστε
- Σα Πα - Υπό βροχή, ομίχλη και κρύο
- Σα Πα
- Σα Πα: Πήραμε τα βουνά
- Ανόι: Πίσω στη ζέστη, βαβούρα και "πολιτισμό"
- Λεωφορείο
- Ανόι
- Ανόι: Βόλτες στη πόλη
- Ανόι (συνέχεια)
- Ανόι (συνέχεια ΙΙ)
- Ανόι: Μουσείο εθνολογίας
- Χα Λονγκ
- Χα Λονγκ: Όπως στα καρποστάλ
- Χα Λονγκ ΙΙ
- Χα Λονγκ ΙΙΙ
- Ανόι: Και τώρα τι;
- Ανόι: Τελευταίες ώρες
- Τέλος Ταξιδιού
- Επίλογος
Κάπως αστείο είναι ότι για να πάρεις την βάρκα μπαίνεις μέσα στο νερό, κρατώντας ψηλά τα πράγματά σου και προχωράς προς τα πιο βαθιά που σε περιμένει. Φτάνοντας εκεί, που για κάποιους πιο κοντούς το νερό μπορεί να τους έρχεται στη μέση βρίσκεις μία μικρή φορητή σκάλα ή πλαστική καρέκλα, πάνω στην οποία πρέπει να ισορροπήσεις για να πηδήσεις πάνω στην βάρκα που κουνιέται στο κύμα.
Το σύντομο ταξίδι 10-15 λεπτών προς την δυτική παραλία (στην ανατολική πας μόνο αν μένεις στο resort) σε προϊδεάζει για το όμορφο περιβάλλον που θα συναντήσεις.
Με ένα πήδουλο βρίσκεσαι πάλι στη θάλασσα και βγαίνεις έξω. Εδώ η δυτική παραλία.
Είχα αρχίσει να πεινάω, οπότε έψαχνα για ένα σημείο που θα είχε σκιά να τσιμπίσω ότι είχα πάρει. Προχώρησα στο τέρμα της παραλίας, περίπου πίσω από την βάρκα που φαίνεται στην πάνω φωτογραφία.
Καβουροπατήματα
Βρήκα ένα απάγκιο μέσα στη ζούγκλα κάτω από τους βράχους με πολύ ησυχία και πουλάκια να ακούγονται και έφαγα, ήπια και καφέ που είχα πάρει σε κλειστό δοχείο και πολύ το χάρηκα. Ήμουν πάλι σε αυτή την χαζή κατάσταση ευδαιμονίας.
Κοιτώντας λοιπόν το maps.me, συνειδητοποίησα ότι περίπου από εκεί που ήμουν ξεκίναγε ένα φιδίσιο μονοπάτι, το οποίο έφτανε σε ένα σημείο που ήταν σημειωμένα σημεία ενδιαφέροντος θέας. Ο προσεκτικός αναγνώστης θα έπρεπε να δώσει βάση στο "περίπου", εγώ δεν του έδωσα.
Περπατώντας λίγο αριστερά, λίγο δεξιά, αποφάσισα ότι το μόνο σημείο που μπορούσε να ξεκινά το μονοπάτι ήταν στο κέντρο της παρακάτω φωτογραφίας και φορτώθηκα την τσάντα στην πλάτη και αποφάσισα να το ακολουθήσω.
Πάλι ο προσεκτικός αναγνώστης θα δει τον βράχο από πίσω. Τον σκαρφάλωσα και μόνο όταν έφτασα επάνω, κάπου 4-5 μέτρα, συνειδητοποίησα ότι:
1ον, ήταν πολύ ψηλός, δεν του φαινόταν από κάτω
2ον, σε μερικά σημεία ήταν πολύ κοφτερός, οι ασβεστολιθικές πέτρες όταν σπάνε κάνουν επιφάνειες σαν μαχαίρια
3ον, μαααααλον ήταν επικίνδυνο αυτό που έκανα, καθώς ήμουν μόνος εκεί καθ έτσι και είχα πέσει δεν θα ξέρω αν θα με έβρισκε κανείς
4ον, θα ήταν ακόμα πιο επικίνδυνο να προσπαθήσω να κατέβω από το ίδιο σημείο
Ταρακουνήθηκα λίγο για την "ελαφριά την καρδία" απόφαση που είχα πάρει να σκαρφαλώσω αλλά τώρα το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να ακολουθήσω το μονοπάτι. Όμως όσο περπάταγα προς το μοναδικό μέρος που μπορούσα να περπατήσω, τόσο προφανές γινόταν ότι το μονοπάτι δεν ήταν εκεί.
Προς την θάλασσα δε μπορούσα να πάω, είχε κοφτερά βράχια, οπότε συνέχισα μέσα στη ζούγκλα απομακρυνόμενος κι άλλο, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα φτάσω στο σημείο ενδιαφέροντος και θα πιάσω το κανονικό μονοπάτι.
Η κατάσταση δεν γινόταν καλύτερη, περπάταγα σε μισό μέτρο χώμα, με το κενό από κάτω στα δεξιά και τον βράχο δεκάδες μέτρα από πάνω μου στα αριστερά.
Κάποιες φορές έπρεπε να κάνω τον ταρζάν για να συνεχίσω
Να μην λέω μαλακίες, είχα φοβηθεί, κυρίως γιατί είχα καταλάβει ότι αν συνέβαινε κάτι, έστω και απλό, πχ να στραμπουλήξω το πόδι μου, θα μου ήταν εντελώς αδύνατο να ειδοποιήσω κάποιον να έρθει να με πάρει. Και το κινητό να δούλευε, πιο νούμερο να καλέσεις και πως να εξηγήσεις και σε ποια γλώσσα που ήμουν;
Ευτυχώς μετά από λίγο άρχισε η φύση να περιορίζεται, να μεγαλώνει ο χώρος στον οποίο είχα να περπατήσω και να γίνεται πιο βατός, ενώ στην συνέχεια άκουσα από μακριά φωνές ανθρώπων και αναθάρρησα. Μέχρι και θέα είδα και την έβγαλα φωτογραφία.
Συνεχίζοντας προς τις φωνές, πέτυχα αρχικά μία κοπέλα, της οποίας της έκοψα την χολή κυριολεκτικά από εκεί που εμφανίστηκα ξαφνικά. Οι φίλοι της κάνανε αναρρίχηση πιο δίπλα στο βράχο.
Πως στην ευχή ήρθες εσύ από εκεί; Έχει μονοπάτι;
Όχι της λέω, μόλις το έκανα και παραλίγο να το ονομάσουν στην μνήμη μου.
Τα είπαμε για λίγο, ήταν από την Ευρώπη, ζούσε στην Αυστραλία και είχαν έρθει εκεί με τον γκόμενο και την παρέα του για αναρρίχηση, καθώς ήταν ένα από τα πιο διάσημα μέρη για αυτό. Δεν το ήξερα, έτσι το έμαθα.
Αυτή ήταν εντελώς αρχάρια, οπότε έκανε τα training, τύπου 2-3m από το έδαφος με σκοινί ασφαλείας και προστατευτικά. Εγώ που ήμουν εντελώς πιο αρχάριος και εντελώς πιο ηλίθιος από αυτήν είχα πριν ανέβει 4-5 μέτρα μόνος μου χωρίς τίποτα.
Την ρώτησα από που είχε έρθει εκεί, μου έδειξε το μονοπάτι που ήταν δίπλα στην θάλασσα (αυτό που έψαχνα).
Μας είδε και ο γκόμενος από ψηλά ότι τα λέγαμε πολύ ώρα και αποφάσισε να κατέβει να δει τι γίνεται μη του φάω την κοπέλα
Δεν το πήρε από την σκάλα, κατέβηκε με τα σκοινιά κάθετα και κάπου λίγο γλίστρησε, ο βράχος τον έκοψε στο στήθος και έτρεχε το αίμα. Το πατσάρισε, έβαλε ιώδιο και κάτι σαν αυτοκόλλητα, τα είπαμε λίγο και με αυτόν και όπως ετοιμαζόμουν να φύγω έβλεπα ψηλά στον βράχο ένα άνοιγμα, από το οποίο πότε πότε βγαίνανε κεφάλια ανθρώπων.
Τι είναι αυτό ρε παιδιά; Ααα λέει είναι σπηλιά (μάλλον η bat cave), στην οποία ξεκίναγες από την δίπλα παραλία και βγαίνεις εκεί. Αυτό ήταν σημειωμένο στον χάρτη σαν ένα μονοπάτι ευθεία, απλά ήταν αδύνατο να καταλάβεις ότι όποιος το σημείωσε εννοούσε ότι ήταν μέσα στον βράχο.
Το άνοιγμα της σπηλιάς ήταν περίπου δύο μέτρα από το τέλος της σκάλας. Και σαν να μην είχα καταλάβει τίποτα από ότι είχα πάθει πριν, τους λέω, "να σας πω ρε παιδιά, η σκάλα με κρατάει;"
Με κοίταξαν διερευνητικά. "Μάλλον".
"Αν ανέβω μέχρι το τέρμα της σκάλας δε μου φαίνεται και πολύ δύσκολο να σκαρφαλώσω 2 μέτρα και να μπω από εκεί προς την πίσω παραλία να μην κάνω τον κύκλο, τι λέτε;"
Είδα το βλέμμα τους που έλεγε "τρελός είναι αυτός ή το παίζει".
"Δηλαδή να μη το προσπαθήσω καν γιατί νομίζω ότι το έχω"
Κενά βλέμματα πάλι. Και ευτυχώς που δεν το προσπάθησα τελικά, παρόλο που ήμουν έτοιμος, γιατί έτσι και έπεφτα από κει πάνω δε θα επιβίωνα. Ειλικρινά δε ξέρω γιατί σκεφτόμουν τόσο ηλίθια, με είχαν χτυπήσει οι ενδορφίνες από την υπερένταση το πρωί και ήμουν μαστουρωμένος;
Τους χαιρέτησα και πήρα το (σωστό) μονοπάτι για πίσω αυτή τη φορά, το οποίο ήταν και εξαιρετικά εύκολο. Βγήκα πίσω στη παραλία, η οποία είχε διπλασιαστεί λόγω της άμπωτης.
Και επειδή δεν είχα πολύ χρόνο το πήρα γρήγορα για την πίσω παραλία.
Στο δρόμο σε ένα σημείο είδα αυτό
Θα έλεγε κανείς ότι το είχα μάθει το μάθημά μου. Οοοοοοοχι. Χωρίς να το σκεφτώ, ξεκίνησα να σκαρφαλώνω πάλι.
Είχε πολύ λάσπη και γλίστραγε, είχα γίνει κόκκινος από το χώμα, αλλά εγώ δεν καταλάβαινα τίποτα, είπαμε, μαστούρα.
Βγήκα επάνω, όπου είχε ένα μονοπάτι αριστερά και ένα δεξιά. Το αριστερά πήγαινε σε ένα σημείο θέας (σύμφωνα με το gps) το δεξιά σε μία λίμνη. Ξεκίνησα για την λίμνη, αν και το μονοπάτι εκεί ήταν μέσα στη λάσπη, μιλάμε για αυτή την κολλώδη που πάταγες και χρειαζόταν δύναμη για να βγει πάλι το πόδι. Δεν πήγα πολύ γιατί έρχονταν πίσω κάποιοι άλλοι. Τους ρώτησα αν είχαν φτάσει μέχρι τη λίμνη. Μου είπαν ναι. Άξιζε; Κούναγαν το κεφάλι σκεφτικά, "μμμμ, μάλλον". "Άρα να παώ"; Φίλε μου λέει ο ένας, έχει τρομερή λάσπη, κοίτα έχασα το παπούτσι μου και γυρνάω ξυπόλητος. "Πόση ώρα σας πήρε;", "περίπου 45 με 1 ώρα". Αυτό ήταν το μόνο το οποίο δε μου άρεσε, ακόμα και μιάμιση ώρα να το έκανα πηγαινέλα θα σήμαινε ότι στο γυρισμό θα είχε πέσει το φως και για κάποιο λόγο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης αυτή τη φορά λειτούργησε.
Πήγα μέχρι το σημείο της εύκολης θέας, έβγαλα φωτογραφία και κατέβηκα.
Στο κατέβασμα γλίστρησα σε ένα πάτημα αλλά συνέχισα να κρατάω το σκοινί όσο πιο δυνατά μπορούσα. Καθώς δεν στηριζόμουν, έχασα την ισορροπία μου και καταλαβαίνοντας ότι θα χτυπήσω βράχο, ευτυχώς έστριψα να βάλω την τσάντα που είχα στην πλάτη προς το βράχο. Δεν ξέρω πως το κατάφερα αυτό καθώς δεν είχα καμία πρότερη εμπειρία. Η κρούση ήταν τόσο έντονη που πόνεσα, παρόλο που η τσάντα είχε λειτουργήσει σαν μαξιλάρι και οι κοφτερές πέτρες δεν με είχαν ακουμπήσει. Και εκεί για πρώτη φορά κατάλαβα πόσο επικίνδυνο ήταν αυτό που έκανα.
Κατέβηκα κάτω γεμάτος λάσπες. Πήγα στην παραλία, έκανα το μπάνιο μου, τράβηξα γρήγορα φωτογραφίας και επέστρεψα να πάρω κάποιο από τα τελευταία καράβια για πίσω καθώς με την δύση του ήλιου σταμάταγαν.
Εκπαιδευτική αναρρίχηση... Πφφφ, σκοινιά, μέτρα ασφαλείας και κουραφέξαλα.
Εδώ έκανα το γρήγορο μπάνιο μου
Να και μία περίεργη μαιμού η οποία κράταγε αποστάσεις μόνη της
Το σύντομο ταξίδι 10-15 λεπτών προς την δυτική παραλία (στην ανατολική πας μόνο αν μένεις στο resort) σε προϊδεάζει για το όμορφο περιβάλλον που θα συναντήσεις.
Με ένα πήδουλο βρίσκεσαι πάλι στη θάλασσα και βγαίνεις έξω. Εδώ η δυτική παραλία.
Είχα αρχίσει να πεινάω, οπότε έψαχνα για ένα σημείο που θα είχε σκιά να τσιμπίσω ότι είχα πάρει. Προχώρησα στο τέρμα της παραλίας, περίπου πίσω από την βάρκα που φαίνεται στην πάνω φωτογραφία.
Καβουροπατήματα
Βρήκα ένα απάγκιο μέσα στη ζούγκλα κάτω από τους βράχους με πολύ ησυχία και πουλάκια να ακούγονται και έφαγα, ήπια και καφέ που είχα πάρει σε κλειστό δοχείο και πολύ το χάρηκα. Ήμουν πάλι σε αυτή την χαζή κατάσταση ευδαιμονίας.
Κοιτώντας λοιπόν το maps.me, συνειδητοποίησα ότι περίπου από εκεί που ήμουν ξεκίναγε ένα φιδίσιο μονοπάτι, το οποίο έφτανε σε ένα σημείο που ήταν σημειωμένα σημεία ενδιαφέροντος θέας. Ο προσεκτικός αναγνώστης θα έπρεπε να δώσει βάση στο "περίπου", εγώ δεν του έδωσα.
Περπατώντας λίγο αριστερά, λίγο δεξιά, αποφάσισα ότι το μόνο σημείο που μπορούσε να ξεκινά το μονοπάτι ήταν στο κέντρο της παρακάτω φωτογραφίας και φορτώθηκα την τσάντα στην πλάτη και αποφάσισα να το ακολουθήσω.
Πάλι ο προσεκτικός αναγνώστης θα δει τον βράχο από πίσω. Τον σκαρφάλωσα και μόνο όταν έφτασα επάνω, κάπου 4-5 μέτρα, συνειδητοποίησα ότι:
1ον, ήταν πολύ ψηλός, δεν του φαινόταν από κάτω
2ον, σε μερικά σημεία ήταν πολύ κοφτερός, οι ασβεστολιθικές πέτρες όταν σπάνε κάνουν επιφάνειες σαν μαχαίρια
3ον, μαααααλον ήταν επικίνδυνο αυτό που έκανα, καθώς ήμουν μόνος εκεί καθ έτσι και είχα πέσει δεν θα ξέρω αν θα με έβρισκε κανείς
4ον, θα ήταν ακόμα πιο επικίνδυνο να προσπαθήσω να κατέβω από το ίδιο σημείο
Ταρακουνήθηκα λίγο για την "ελαφριά την καρδία" απόφαση που είχα πάρει να σκαρφαλώσω αλλά τώρα το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να ακολουθήσω το μονοπάτι. Όμως όσο περπάταγα προς το μοναδικό μέρος που μπορούσα να περπατήσω, τόσο προφανές γινόταν ότι το μονοπάτι δεν ήταν εκεί.
Προς την θάλασσα δε μπορούσα να πάω, είχε κοφτερά βράχια, οπότε συνέχισα μέσα στη ζούγκλα απομακρυνόμενος κι άλλο, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα φτάσω στο σημείο ενδιαφέροντος και θα πιάσω το κανονικό μονοπάτι.
Η κατάσταση δεν γινόταν καλύτερη, περπάταγα σε μισό μέτρο χώμα, με το κενό από κάτω στα δεξιά και τον βράχο δεκάδες μέτρα από πάνω μου στα αριστερά.
Κάποιες φορές έπρεπε να κάνω τον ταρζάν για να συνεχίσω
Να μην λέω μαλακίες, είχα φοβηθεί, κυρίως γιατί είχα καταλάβει ότι αν συνέβαινε κάτι, έστω και απλό, πχ να στραμπουλήξω το πόδι μου, θα μου ήταν εντελώς αδύνατο να ειδοποιήσω κάποιον να έρθει να με πάρει. Και το κινητό να δούλευε, πιο νούμερο να καλέσεις και πως να εξηγήσεις και σε ποια γλώσσα που ήμουν;
Ευτυχώς μετά από λίγο άρχισε η φύση να περιορίζεται, να μεγαλώνει ο χώρος στον οποίο είχα να περπατήσω και να γίνεται πιο βατός, ενώ στην συνέχεια άκουσα από μακριά φωνές ανθρώπων και αναθάρρησα. Μέχρι και θέα είδα και την έβγαλα φωτογραφία.
Συνεχίζοντας προς τις φωνές, πέτυχα αρχικά μία κοπέλα, της οποίας της έκοψα την χολή κυριολεκτικά από εκεί που εμφανίστηκα ξαφνικά. Οι φίλοι της κάνανε αναρρίχηση πιο δίπλα στο βράχο.
Πως στην ευχή ήρθες εσύ από εκεί; Έχει μονοπάτι;
Όχι της λέω, μόλις το έκανα και παραλίγο να το ονομάσουν στην μνήμη μου.
Τα είπαμε για λίγο, ήταν από την Ευρώπη, ζούσε στην Αυστραλία και είχαν έρθει εκεί με τον γκόμενο και την παρέα του για αναρρίχηση, καθώς ήταν ένα από τα πιο διάσημα μέρη για αυτό. Δεν το ήξερα, έτσι το έμαθα.
Αυτή ήταν εντελώς αρχάρια, οπότε έκανε τα training, τύπου 2-3m από το έδαφος με σκοινί ασφαλείας και προστατευτικά. Εγώ που ήμουν εντελώς πιο αρχάριος και εντελώς πιο ηλίθιος από αυτήν είχα πριν ανέβει 4-5 μέτρα μόνος μου χωρίς τίποτα.
Την ρώτησα από που είχε έρθει εκεί, μου έδειξε το μονοπάτι που ήταν δίπλα στην θάλασσα (αυτό που έψαχνα).
Μας είδε και ο γκόμενος από ψηλά ότι τα λέγαμε πολύ ώρα και αποφάσισε να κατέβει να δει τι γίνεται μη του φάω την κοπέλα
Δεν το πήρε από την σκάλα, κατέβηκε με τα σκοινιά κάθετα και κάπου λίγο γλίστρησε, ο βράχος τον έκοψε στο στήθος και έτρεχε το αίμα. Το πατσάρισε, έβαλε ιώδιο και κάτι σαν αυτοκόλλητα, τα είπαμε λίγο και με αυτόν και όπως ετοιμαζόμουν να φύγω έβλεπα ψηλά στον βράχο ένα άνοιγμα, από το οποίο πότε πότε βγαίνανε κεφάλια ανθρώπων.
Τι είναι αυτό ρε παιδιά; Ααα λέει είναι σπηλιά (μάλλον η bat cave), στην οποία ξεκίναγες από την δίπλα παραλία και βγαίνεις εκεί. Αυτό ήταν σημειωμένο στον χάρτη σαν ένα μονοπάτι ευθεία, απλά ήταν αδύνατο να καταλάβεις ότι όποιος το σημείωσε εννοούσε ότι ήταν μέσα στον βράχο.
Το άνοιγμα της σπηλιάς ήταν περίπου δύο μέτρα από το τέλος της σκάλας. Και σαν να μην είχα καταλάβει τίποτα από ότι είχα πάθει πριν, τους λέω, "να σας πω ρε παιδιά, η σκάλα με κρατάει;"
Με κοίταξαν διερευνητικά. "Μάλλον".
"Αν ανέβω μέχρι το τέρμα της σκάλας δε μου φαίνεται και πολύ δύσκολο να σκαρφαλώσω 2 μέτρα και να μπω από εκεί προς την πίσω παραλία να μην κάνω τον κύκλο, τι λέτε;"
Είδα το βλέμμα τους που έλεγε "τρελός είναι αυτός ή το παίζει".
"Δηλαδή να μη το προσπαθήσω καν γιατί νομίζω ότι το έχω"
Κενά βλέμματα πάλι. Και ευτυχώς που δεν το προσπάθησα τελικά, παρόλο που ήμουν έτοιμος, γιατί έτσι και έπεφτα από κει πάνω δε θα επιβίωνα. Ειλικρινά δε ξέρω γιατί σκεφτόμουν τόσο ηλίθια, με είχαν χτυπήσει οι ενδορφίνες από την υπερένταση το πρωί και ήμουν μαστουρωμένος;
Τους χαιρέτησα και πήρα το (σωστό) μονοπάτι για πίσω αυτή τη φορά, το οποίο ήταν και εξαιρετικά εύκολο. Βγήκα πίσω στη παραλία, η οποία είχε διπλασιαστεί λόγω της άμπωτης.
Και επειδή δεν είχα πολύ χρόνο το πήρα γρήγορα για την πίσω παραλία.
Στο δρόμο σε ένα σημείο είδα αυτό
Θα έλεγε κανείς ότι το είχα μάθει το μάθημά μου. Οοοοοοοχι. Χωρίς να το σκεφτώ, ξεκίνησα να σκαρφαλώνω πάλι.
Είχε πολύ λάσπη και γλίστραγε, είχα γίνει κόκκινος από το χώμα, αλλά εγώ δεν καταλάβαινα τίποτα, είπαμε, μαστούρα.
Βγήκα επάνω, όπου είχε ένα μονοπάτι αριστερά και ένα δεξιά. Το αριστερά πήγαινε σε ένα σημείο θέας (σύμφωνα με το gps) το δεξιά σε μία λίμνη. Ξεκίνησα για την λίμνη, αν και το μονοπάτι εκεί ήταν μέσα στη λάσπη, μιλάμε για αυτή την κολλώδη που πάταγες και χρειαζόταν δύναμη για να βγει πάλι το πόδι. Δεν πήγα πολύ γιατί έρχονταν πίσω κάποιοι άλλοι. Τους ρώτησα αν είχαν φτάσει μέχρι τη λίμνη. Μου είπαν ναι. Άξιζε; Κούναγαν το κεφάλι σκεφτικά, "μμμμ, μάλλον". "Άρα να παώ"; Φίλε μου λέει ο ένας, έχει τρομερή λάσπη, κοίτα έχασα το παπούτσι μου και γυρνάω ξυπόλητος. "Πόση ώρα σας πήρε;", "περίπου 45 με 1 ώρα". Αυτό ήταν το μόνο το οποίο δε μου άρεσε, ακόμα και μιάμιση ώρα να το έκανα πηγαινέλα θα σήμαινε ότι στο γυρισμό θα είχε πέσει το φως και για κάποιο λόγο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης αυτή τη φορά λειτούργησε.
Πήγα μέχρι το σημείο της εύκολης θέας, έβγαλα φωτογραφία και κατέβηκα.
Στο κατέβασμα γλίστρησα σε ένα πάτημα αλλά συνέχισα να κρατάω το σκοινί όσο πιο δυνατά μπορούσα. Καθώς δεν στηριζόμουν, έχασα την ισορροπία μου και καταλαβαίνοντας ότι θα χτυπήσω βράχο, ευτυχώς έστριψα να βάλω την τσάντα που είχα στην πλάτη προς το βράχο. Δεν ξέρω πως το κατάφερα αυτό καθώς δεν είχα καμία πρότερη εμπειρία. Η κρούση ήταν τόσο έντονη που πόνεσα, παρόλο που η τσάντα είχε λειτουργήσει σαν μαξιλάρι και οι κοφτερές πέτρες δεν με είχαν ακουμπήσει. Και εκεί για πρώτη φορά κατάλαβα πόσο επικίνδυνο ήταν αυτό που έκανα.
Κατέβηκα κάτω γεμάτος λάσπες. Πήγα στην παραλία, έκανα το μπάνιο μου, τράβηξα γρήγορα φωτογραφίας και επέστρεψα να πάρω κάποιο από τα τελευταία καράβια για πίσω καθώς με την δύση του ήλιου σταμάταγαν.
Εκπαιδευτική αναρρίχηση... Πφφφ, σκοινιά, μέτρα ασφαλείας και κουραφέξαλα.
Εδώ έκανα το γρήγορο μπάνιο μου
Να και μία περίεργη μαιμού η οποία κράταγε αποστάσεις μόνη της
Last edited by a moderator: