travelbreak
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- ???
- Ταξίδι-Όνειρο
- Υπερσιβηρικός
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Αναχώρηση-Άφιξη στην Αστάνα.
- Δεύτερη μέρα στην Αστάνα και πτήση για Αλμάτι. Πρώτη μέρα στο Αλμάτι.
- Αλμάτι, δεύτερη μέρα.
- Φύγαμε από το Αλμάτι με τις καλύτερες εντυπώσεις, για τα βουνά.
- Δεύτερη μέρα στο Saty, Λίμνη Kaindy.
- Δεύτερη μέρα στο Saty, Λίμνες Kolsay.
- Ο δρόμος για το Καρακόλ. Κιργιστάν.
- Στα νότια μέρη της λίμνης Ισσύκ Κουλ, Issyk-Kul, Ζεστό-Νερό.
- Αλλαγή προγράμματος. Πύργος Μπουράνα.
- Στην ύπαιθρο του Κιργιστάν. Κοτσκόρ.
- Tash Rabat και Naryn.
- Από το Naryn στη λίμνη Song Kul
- Από τη Song Kul στο Kazarman.
- Στην Osh.
- Υπέροχη διαδρομή για την περιοχή Sary Chelek.
- Από λίμνες σε ποτάμια και πάλι λίμνες.
- Πάμε Bishkek.
- Βόλτες στο Bishkek.
- Επιστροφή στην Αθήνα.
- Βίντεο Ι
- Βίντεο ΙΙ
Υπέροχη διαδρομή για την περιοχή Sary Chelek.
Στο ξενοδοχείο που μείναμε στην πόλη Osh δεν είχαμε πρωινό, αλλά είχε μία κοινόχρηστη κουζίνα όπου υπήρχαν όλα τα απαραίτητα να μαγειρέψεις και να φτιάξεις ένα καφέ. Εμείς κάναμε μόνο το τελευταίο. Είχαμε μαζί μας στιγμιαίο καφέ, οπότε μόνο λίγο ζεστό νερό θέλαμε να έχουμε το πρωί. Λίγο πριν τις 8 είχε έρθει ο Κανάτ και είχαμε ξεκινήσει το σημερινό μας πρόγραμμα. Αρχικά πήγαμε σε ένα μεγάλο τζαμί της πόλης και το φωτογραφίσαμε, τουλάχιστον απέξω.
Μετά φύγαμε με κατεύθυνση την περιοχή Sary Chelek. Σύμφωνα με το google maps η απόσταση ήταν 5 με 6 ώρες και ο δρόμος δεν ήταν και τόσο καλός. Αρχικά πάντως ήταν άσφαλτος. Όμως περνούσε μέσα από χωριά και πόλεις και έτσι υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση. Εμείς δεν αργήσαμε να ζητάμε από τον οδηγό μας να κάνει στάσεις και μία από τις κυριότερες ήταν περίπου μία ώρα μετά την αναχώρησή μας σε μία αγορά μίας γειτονικής πόλης. Μας άρεσε γιατί είδαμε και αυτή την εκδοχή του Κιργιστάν. Δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο αλλά έπρεπε να το δούμε και αυτό.
Βγαίνοντας από την αγορά μας την έπεσαν οι ντόπιοι για φωτογραφίες. Ωραίες φάτσες!
Συνεχίσαμε το δρόμο μας. Μετά από κάποια ώρα ακόμα, άρχισαν να φαίνονται και οι ωραίες βουνοκορφές, τα φαράγγια με τα κόκκινα βράχια και χώματα και επίσης όμορφες πτυχώσεις στις πλαγιές των βουνών. Οι στάσεις βέβαια ήταν πολύ συχνές και ενώ δεν δυσανασχετεί σε καμία περίπτωση ο οδηγός μας, σίγουρα τον κουράζουν. Όταν κάνουμε μία στάση που διαρκεί πάνω από 15 λεπτά μπορείς να πεις ότι ξεκουράζεται. Όμως όταν η κάθε στάση είναι από 3 μέχρι 5 λεπτά αυτό σίγουρα είναι κουραστικό.
Τα χρώματα στις επόμενες φωτογραφίες δεν υπάρχουν!!! Δυστυχώς ο δρόμος μας δεν περνούσε από πιο κοντά. Αργήσαμε να το καταλάβουμε, αλλιώς θα του λέγαμε να μας πλησιάσει σε εκείνο το μέρος και δε μας το αρνιόταν ο Κανάτ.
Σε μία άλλη στάση που κάναμε, αγοράσαμε 2 πεπόνια και επιτόπου φάγαμε το ένα, που ήταν και πολύ νόστιμο.
Στα τελευταία 100 χιλιόμετρα ο δρόμος έγινε πολύ κακός αλλά είχε πολύ ενδιαφέρον το τοπίο γύρω. Η ώρα ήταν περίπου 3:30 όταν φτάσαμε στο σημείο που ήταν το κατάλυμα που είχα κλείσει από καιρό. Οδηγός μάς ρώτησε αν θέλαμε να πάμε εκείνη την ώρα να δούμε τη λίμνη ή να πηγαίναμε την άλλη μέρα. Μας εξήγησε ότι θα έπρεπε να πηγαίναμε κατευθείαν γιατί μετά θα έκλεινε η πύλη της εισόδου στο πάρκο και έτσι θα αναγκαζόμαστε να πάμε την άλλη μέρα το πρωί. Φυσικά εμείς προτιμήσαμε να πάμε εκείνη την ώρα, γιατί ήταν νωρίς και δεν είχαμε να κάνουμε τίποτα στην περιοχή που μέναμε, αφού δεν ήταν κάποια πόλη, ούτε κάποιο χωριό καλά καλά.
Στην είσοδο πληρώσαμε 600 σομ για όλους μαζί και προχωρήσαμε για μισή ώρα ακόμα μέχρι να φτάσουμε στην κυρίως λίμνη. Νωρίτερα όμως είχαμε σταματήσει μερικές φορές και ειδικά σε μια μικρότερη λίμνη που είχε πολύ ενδιαφέρον.
Στην μεγάλη λίμνη, που πήγαμε στο τέλος, δεν είχε πολύ χώρο για να περπατήσεις, αλλά ο κόσμος πήγαινε εκεί για να κάνει picnic, και μερικοί εκτός από ηλιοθεραπεία έκαναν και μπάνιο. Δεν νομίζω ότι ζήλεψα κάτι από αυτά.
Αφού κάναμε βόλτα εκεί γύρω και τραβούσαμε φωτογραφίες, αποφασίσαμε να κατέβουμε από ένα απότομο μονοπάτι μέχρι τη λίμνη να πάρουμε μία βάρκα να πάμε βόλτα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο βαρκάρης είχε επιλέξει αυτό το δύσβατο σημείο για να παίρνει τους πελάτες του, ενώ υπήρχαν άλλα πολύ πιο ομαλά σημεία που θα μπορούσε να αράξει τη μικρή του βάρκα. Αφού δεν σκοτωθήκαμε στο κατέβασμα και στο ανέβασμα πάλι καλά. Μας έκανε βόλτα για 20 λεπτά και μέσα στη βάρκα ήμασταν μόνο εμείς οι τέσσερις. Όμως θεωρώ ότι το κόστος ήταν αρκετό, αφού μας πήρε χίλια σομ (11 ευρώ) από τον καθένα. Όμως η βόλτα άξιζε. Ξαφνικά στη μέση της λίμνης σταματά και μας ζητά τα χρήματά του. Δεν έχουν εμπιστοσύνη ούτε στη μάνα τους.
Ωραία η βαρκάδα αλλά τελείωσε σύντομα. Συνεχίσαμε το περπάτημα εκεί γύρω. Κάποια στιγμή είδα κάτι παιδιά που είχαν άλογα μαζί τους και τα καβαλούσαν. Ρώτησα τον Κανάτ αν μπορούσα να κάνω λίγη ιππασία και μου είπε, αφού ρώτησε ένα από τα παιδιά, ότι έπρεπε να δώσω 100 σομ για 10 λεπτά. Το ποσόν ήταν αστείο και ήθελα να δοκιμάσω. Έκανα μία μικρή βόλτα και στο τέλος που είχα συνηθίσει μου άρεσε πάρα πολύ. Αν και οι υπόλοιποι της παρέας έκαναν και αυτοί, θα μου άρεσε να κάνω και εγώ περισσότερο. Μια άλλη φορά όμως...
Λίγο πριν τις 6 πήραμε το δρόμο του γυρισμού για να πάμε στο κατάλυμα να ξεκουραστούμε. Στο δρόμο ο Κανάτ, με πολύ σοβαρό ύφος, μου είπε αν του δίνω την άδεια μου, την επόμενη μέρα να μην είναι αυτός ο οδηγός μας αλλά ένας φίλος του. Μου εξήγησε ότι είχε να πάει στο Μπισκέκ το ίδιο βράδυ στον γάμο της μικρής του αδερφής, που γινόταν την επόμενη μέρα. Εμείς φυσικά δεν μπορούσαμε να του αρνηθούμε. Θα έφευγε αμέσως μόλις μας άφηνε στο μικρό ξενοδοχείο μας, με το αυτοκίνητό του και θα πήγαινε στην επόμενη πόλη να το παραδώσει στο φίλο του που θα μας έκανε την διαδρομή της επόμενης μέρας. Εκείνος θα έπαιρνε ταξί για να πάει στο Μπισκέκ να παραβρεθεί στο γάμο της αδερφής του το μεσημέρι. Θεωρητικά θα ερχόταν την επόμενη μέρα το βράδυ να μας βρει στο ξενοδοχείο της νέας περιοχής που θα μέναμε. Αυτή η ιστορία έφερε μία ανησυχία στην παρέα και κυρίως στην Ντίνα, η οποία ανησύχησε για το εάν θα έρθει την επομένη ο φίλος του Κανάτ. Εμείς δεν είχαμε πρόβλημα με αυτή την αλλαγή, αρκεί όλα να κυλούσαν ομαλά. Θεωρούσαμε άλλωστε ότι ο Κανάτ ήταν πολύ καλός στη δουλειά του.
Πριν φύγει ο Κανάτ παραγγείλαμε βραδινό φαγητό στον ιδιοκτήτη του ξενώνα που μέναμε. Έμεναν και άλλα άτομα, νομίζω 3. Μέχρι να ετοιμαστεί το φαγητό εγώ με τη Ντίνα κάναμε μία βόλτα στον κεντρικό δρόμο του χωριού. Δεξιά και αριστερά από αυτό το δρόμο υπήρχαν αρκετά σπίτια και ένα δυο μαγαζάκια που πουλούσαν αναψυκτικά και διάφορα άλλα μικροπράγματα. Από τη μία πλευρά μάλιστα υπήρχε και ένα ποτάμι το οποίο έτρεχε πολύ γρήγορα το νερό που κατέβαζε. Φυσικά στη βόλτα μας συντρόφευαν τα μουγκρητά από πολλές αγελάδες που τριγυρνούσαν ελεύθερες, λες και ήμασταν στην Ινδία.
Στις 8:15 γυρίσαμε στο δωμάτιο για το φαγητό. Μας έφερε διάφορα πράγματα να φάμε και όλα ήταν πολύ νόστιμα. Το κυρίως φαγητό ήταν οκτώ ζυμωμένα πουγκιά, που είχαν μέσα λίγο κρέας, κρεμμύδι και πατάτα. Εγώ είχα πάρει και μία μπύρα για να πιώ την ώρα του φαγητού. Το φαγητό μας του χρέωσε 400 som το άτομο δηλαδή ούτε 4,5€.
Είπα και λίγο πριν, ότι εκεί δεν είχαμε και πολλά να κάνουμε, αφού όταν νύχτωνε οι δρόμοι είναι σκοτεινοί. Ποιοι δρόμοι δηλαδή; Υπάρχει μόνο ένας.
Με τους επισκέπτες των άλλων δωματίων δεν είχαμε σχεδόν καμία επικοινωνία, πέρα από ένα γεια σου. Τα δωμάτια μας ήταν τεράστια με τέσσερα μονά κρεβάτια, αλλά είχαν και χώρο για να κινηθείς πολύ άνετα. Το κακό είναι ότι δεν είχαν πάλι τουαλέτα. Έτσι όλοι εμείς είχαμε μονάχα μία τουαλέτα με μπάνιο. Το ότι είναι μεγάλη σε επιφάνεια, η τουαλέτα, δεν βοηθάει σε απολύτως τίποτα. Φυσικά σε αυτό τον ξενώνα που μείναμε, οι ιδιοκτήτες μένουν σε πολύ υποδεέστερο χώρο. Ξοδεύουν ένα σωρό χρήματα για να φτιάξουν αυτό το σπίτι που θα τους αποφέρει κάποιο κέρδος στο τέλος. Δεν ξέρω αν το χειμώνα που δεν θα έχουν επισκέπτες μένουν στο χώρο του ξενώνα. Λειτουργικά δε βοηθάει κιόλας, γιατί για να πας πρέπει να ανέβεις ένα σωρό σκαλιά. Όμως το πλεονέκτημα είναι ότι έχει τουαλέτα μέσα στο χώρο αυτό. Η δικιά τους τουαλέτα, κλασικά σε αυτές τις χώρες βέβαια, είναι μακριά από τους χώρους που κοιμούνται οι άνθρωποι.
Ο ξενώνας μας και στη μεσαία φωτογραφία κάπου στο βάθος βρίσκεται η τουαλέτα των ντόπιων:
Στην αυλή που είναι και χώρος πάρκινγκ έχουν ένα χώρο με ένα τραπέζι και δύο παγκάκια για να κάθεται ο κόσμος. Έχουν επίσης ένα άλλο χώρο λίγο πιο κλειστό, αλλά όχι τελείως κλειστό, για τραπεζαρία. Εκεί έχει ένα μεγάλο τραπέζι με μία δεκαριά καρέκλες γύρω γύρω. Γενικά ήταν συμπαθητικός ο χώρος και εμένα μου άρεσε ιδιαίτερα που απέναντι έβλεπες ένα βουνό με τεράστιες καρυδιές. Γενικά το Κιργιστάν έχει πολλές καρυδιές. Επίσης έχει και ροδακινιές, βερικοκιές, πάρα πολλές κερασιές και βυσσινιές, κορόμηλα και άλλα τέτοια δέντρα.
Στις σαλάτες που προσφέρουν, πολλές φορές είναι ντομάτα με αγγούρι χωρίς λάδι φυσικά. Και η ντομάτα και το αγγούρι είναι πολύ νόστιμα. Όσες φορές τα έχω πετύχει, θεωρώ ότι είναι καθαρά και τα τρώγω με βουλιμία.