• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Μεξικό MÉXICO - Ζούγκλες, Αρχαία, Παραλίες και Colonial Γοητεία

varioAthens

Member

ΠΑΛΕΝΚΕ ΙΙ

Η επόμενη μέρα ξεκίνησε αχάραγα για να προλάβουμε την ζέστη. Επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο του Παλένκε.

To Παλένκε ιδρύθηκε από τους Μάγιας, άκμασε τον 7ο αι. μ.Χ. αλλά κάποια στιγμή εγκαταλήφθηκε, το κάλυψε η ζούγκλα και ξεχάστηκε για πάρα πολλά χρόνια.
Ακόμα και σήμερα μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της αρχαίας πόλης έχει έρθει στο φως, τα περισσότερα κτίρια παραμένουν σκεπασμένα από πυκνή βλάστηση.
Ο χώρος είναι εντυπωσιακός και λόγω αρχιτεκτονικής αλλά αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η τοποθεσία του. Έτσι όπως ξεπροβάλλουν μέσα από την ζούγκλα το ανάκτορο και οι ναοί είναι κάτι το μαγικό, κι όταν σκαρφαλώνεις τα απόκρημνα σκαλιά των ναών για να φτάσεις στην κορυφή τους, το θέαμα από ψηλά σου κόβει την ανάσα.
Κι όλα αυτά με "ηχητική" υπόκρουση τον αντίλαλο των πουλιών και των μαϊμούδων μέσα από την ζούγκλα.
Το συγκρότημα περιλαμβάνει το βασιλικό ανάκτορο και ναούς με σημαντικότερο τον Ναό των Επιγραφών όπου έχει θαφτεί ο κυβερνήτης της πόλης, Πακάλ, ο οποίος λατρευόταν ως θεός.
Όσο περιπλανιόμασταν μέσα στην ζούγκλα και σκαρφαλώναμε τους ναούς νιώθαμε κάτι μεταξύ Ιντιάνα Τζόουνς και Λάρα Κροφτ.
Λόγω τροπικού κλίματος, η ζέστη ήταν ανυπόφορη και κάποια στιγμή ακόμα και ακίνητοι υπό σκιάν νιώθαμε τον ιδρώτα να στάζει ποτάμι.

Περιηγηθήκαμε σίγουρα ένα γεμάτο 4ωρο-5ωρο προτού αποχωρήσουμε επεισοδιακά λόγω του ότι ο υιός είχε την φαεινή ιδέα να κόψει φεύγοντας ένα φύλλο από ένα φυτό... για πότε εμφανίστηκε ο μεξικανός φύλακας ουρλιάζοντας και χειρονομώντας, ούτε που το καταλάβαμε... ο δε, Χεκτορ σε σοκ... από την μία προσπαθούσε να εξηγήσει σε μας πόσο σοβαρό αδίκημα είναι αυτό και από την άλλη να προσπαθεί να ηρεμήσει τον φύλακα ("άσε, αμίγκο, ελληνάκια είναι, πού να ξέρουν αυτοί από σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον, αυτοί κατακαίνε τα δάση τους, ναι σου λέω...δεν σκαμπάζουν..."). Εν τέλει, μετά από συνομιλίες, διαπραγματεύσεις και παρακαλετά μας άφησαν να φύγουμε και γλυτώσαμε τα χειρότερα.
IMG_9712.jpeg

IMG_9791.jpeg

IMG_9794.jpeg

IMG_9806.jpeg

IMG_9825.jpeg

IMG_9825.jpeg

IMG_9840.jpeg

Επιβίβαση στο αυτοκίνητο και αναχώρηση για Καμπέτσε.
Η διαδρομή πάλι μέσα από πυκνή φύση και χωριά με έντονο ινδιάνικο χρώμα όπου και να κοίταζα: στα χαρακτηριστικά των ανθρώπων, στα φορέματα των γιαγιάδων (τα χαρακτηριστικά λευκά κεντητά), στα σπίτια που ήταν στρογγυλά με αχυροσκεπές, στα νεκροταφεία.
Εντύπωση επίσης μου έκανε το πόσες πολλές φυλακές υπάρχουν. Ακόμα και σε κάτι κουτσοχώρια υπάρχουν μικρές φυλακές που δεν θα καταλάβαινες καν τι είναι αν δεν είχαν αγκαθωτό συρματόπλεγμα.
IMG_0632.jpeg

IMG_0634.jpeg

IMG_0791.jpeg

IMG_0792.jpeg

IMG_0798.jpeg

IMG_0803.jpeg

Κάποια στιγμή, σταματήσαμε στην μέση του πουθενά για φαγητό και ήταν ότι πιο αυθεντικό μπορούσα να φανταστώ. Μια πανέμορφη δροσερή αυλή με ξύλινα τραπεζοκαθίσματα και με το ραδιόφωνο να παίζει μεξικάνικη μουσική (μοντέρνα, όχι παραδοσιακή). Την ταβέρνα την είχε μια οικογένεια που η μαμά μαγείρευε, ο μπαμπάς έψηνε, η γιαγιά έπλενε πιάτα και οι γιοι σέρβιραν. Ευτυχώς είχαμε τον Χεκτορ ο οποίος συνεννοήθηκε αφού οι άνθρωποι δεν μιλούσαν γρι αγγλικά κι εμείς γρι ισπανικά. Το μαγαζί δεν σέρβιρε τάκος και τα υπόλοιπα που έχουμε στο μυαλό μας ως μεξικάνικη κουζίνα παρά μόνο μπριζόλες διαφόρων ειδών -αυτές που στην Ελλάδα θα χρυσοπληρώναμε ως «κοπές»- 2 ειδών σαλάτες και μεξικάνικες πίτες οι οποίες στην αυθεντική τους εκδοχή (όχι αυτές που αποκαλούμε τορτίγιας στην Ελλάδα) προσωπικά μου βρωμούσαν. Πάντως φάγαμε εξαιρετικά και σε απίστευτες τιμές αφού το μαγαζί εκεί όπου βρισκόταν απευθυνόταν σε ντόπιους.

Αργά το απόγευμα φτάσαμε στην Καμπέτσε, έχοντας πια "πατήσει" Χερσόνησο Γιουκατάν.

Last edited:

varioAthens

Member
Έλα και ετοιμάζομαι κι εγώ για Μεξικό :xalara:
Ξανα;;; Ζηλευω! Νομιζω οτι το Μεξικο ειναι αν οχι το καλυτερο μου ταξιδι, τουλαχιστον στο τοπ3
Ποτε πας; Και σε ποια μερη;

Last edited:

go2dbeach

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Γεια σας και γω από το Μεξικό σας διαβάζω.
Θέλω κι εγώ να βρεθώ τέτοια εποχή εκεί για τη μέρα των νεκρών :)
Ξανα;;; Ζηλευω! Νομιζω οτι το Μεξικο ειναι αν οχι το καλυτερο μου ταξιδι, τουλαχιστον στο τοπ3Ποτε πας; Και σε ποια μερη;
Κι εμένα είναι στα τοπ 3! Εγώ πάω Μάρτιο (για να μην έχει φύκια ελπίζω), ε, κλασσικά Γιουκατάν, παραλίες αλλά αυτή τη φορά θα πάω και Βαγιαδολίδ και λέω να φτάσω μέχρι Mahahual
1000_F_199150610_V3Zxwf99zf4YqfltJEZ5Dofu0tOMZWYv.jpg
Ξέρω οτι πρέπει να πάω και σε άλλα μέρη της χώρας και όχι μόνο Γιουκατάν και παραλίες, αλλά φέτος το καλοκαιρι αντί για Κρήτη βρέθηκα στο νοσοκομείο και δεν είδα θάλασσα ούτε με κυάλια. Οπότε θέλω να λυσσάξω :haha::haha:
Περιμένω τη συνέχεια της ιστορίας!

varioAthens

Member
Θέλω κι εγώ να βρεθώ τέτοια εποχή εκεί για τη μέρα των νεκρών :)

Κι εμένα είναι στα τοπ 3! Εγώ πάω Μάρτιο (για να μην έχει φύκια ελπίζω), ε, κλασσικά Γιουκατάν, παραλίες αλλά αυτή τη φορά θα πάω και Βαγιαδολίδ και λέω να φτάσω μέχρι Mahahual
View attachment 445510
Ξέρω οτι πρέπει να πάω και σε άλλα μέρη της χώρας και όχι μόνο Γιουκατάν και παραλίες, αλλά φέτος το καλοκαιρι αντί για Κρήτη βρέθηκα στο νοσοκομείο και δεν είδα θάλασσα ούτε με κυάλια. Οπότε θέλω να λυσσάξω :haha::haha:
Περιμένω τη συνέχεια της ιστορίας!
Ωχ ελπιζω και ευχομαι ολα καλα τωρα! … μαλλον καλα θα ειναι αφου εισαι ηδη φευγατη…😉

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Ααχ απο που ακριβως;
Σήμερα Queretaro, πάμε για Morelia, Tzintzuntzan, Janitzio κλπ για τους εορτασμούς. Στο Κανκούν δεν είδα καθόλου φύκια. Η χώρα είναι σαφώς πιο ακριβή από πρόπερσι, πέραν του πληθωρισμού το μεξικάνικο έχει ανέβει σε δυο χρόνια (ακριβώς ίδιες ημερομηνίες ήμουν πρόπερσι) 21%.

varioAthens

Member
Σήμερα Queretaro, πάμε για Morelia, Tzintzuntzan, Janitzio κλπ για τους εορτασμούς. Στο Κανκούν δεν είδα καθόλου φύκια. Η χώρα είναι σαφώς πιο ακριβή από πρόπερσι, πέραν του πληθωρισμού το μεξικάνικο έχει ανέβει σε δυο χρόνια (ακριβώς ίδιες ημερομηνίες ήμουν πρόπερσι) 21%.

Kαι τι δεν θα εδινα να ημουν κι εγω στους εορτασμους...
Ασε που εχω τα γενεθλια μου την ιδια μερα (dia de los muertos)... Καρμικο!!!

agmi

Member
[QUOTE="Yorgos, post:... ανέβει σε δυο χρόνια (ακριβώς ίδιες ημερομηνίες ήμουν πρόπερσι) 21%.

Τι εννοείς με το 21%; Εκπτώσεις σε ειδη ρουχισμου; Το CPI (Δεικτης Τιμων Καταναλωτη) ανεβηκε 0.45% σε συγκριση με το περασμενο μηνα και ο πληθωρισμος κατεβηκε στο 4.45%. το δε πεσο απο 19.75 περυσι σε 17.81 φετος σε συγκριση με το δολαριο!

Βεβαια για τον δικο μικροκοσμο, και απο τον περασμενο Μαρτη, πολλα προιοντα εχουνε ακριβυνει και πλησιαζουνε τις Ευρωπαικες τιμες.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.635
Μέλη
39.376
Νεότερο μέλος
Vichumills

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom