Señor_Nada
Member
- Μηνύματα
- 1.651
- Likes
- 9.284
- Ταξίδι-Όνειρο
- Άβυσσος
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Tokyo (μέρος 1ο)
- Tokyo (μέρος 2ο)
- Nikko & Tokyo (μέρος 3ο)
- Nagano
- Takayama & Shirakawa-gō
- Kanazawa & Sendai (μέρος 1ο)
- Hirosaki & Sendai (μέρος 2ο)
- Kyoto (μέρος 1ο)
- Kyoto (μέρος 2ο)
- Kyoto (μέρος 3ο) & Nara
- Osaka (μέρος 1ο)
- Osaka (μέρος 2ο) & Himeji
- Hiroshima (μέρος 1ο)
- Miyajima & Hiroshima (μέρος 2ο)
- Tokyo (μέρος 4ο)
Αν με ρώταγαν μικρό σε ποια χώρα θέλω να ταξιδέψω κατά 99,9% θα απαντούσα Ιαπωνία. Μεγάλωσα βλέπετε με Γιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια και βιντεοπαιχνίδια, ενώ μεγαλύτερος εκτίμησα και τον κινηματογράφο τους (το Battle Royale παραμένει σταθερά μία από τις αγαπημένες μου ταινίες). Μέσα από αυτά έβλεπα την χώρα με μια συμπάθεια. Με τα χρόνια το ενδιαφέρον μου κάπως άρχισε να χάνεται και οι προτεραιότητες μου στην Ασία ήταν πλέον η Κίνα και η Ινδία. Η συμπάθεια για την Ιαπωνία όμως δεν έφυγε ποτέ.
Τον περασμένο χρόνο είχα μια Ρωσίδα συνάδελφο η οποία θα έμενε για ένα χρόνο στο Παρίσι και στη συνέχεια θα επέστρεφε στην Ιαπωνία που ζούσε ήδη 8 χρόνια! Δεν σταματούσε να μιλάει για την Ιαπωνία και ειδικά για τις διαφορές σε σχέση με την Ευρώπη. Η αγαπημένη μου ιστορία ήταν αυτή που είχε χαθεί σε μια πόλη και ήθελε να προλάβει ένα τρένο, το λέει σε αστυνομικούς και την πηγαίνουν στο σταθμό με το περιπολικό και σειρήνα! Κάθε φορά που έβλεπα περιπολικό σκεφτόμουν ποιος δύσμοιρος έχει χαθεί πάλι ή μήπως έχει ξεμείνει κανά γατάκι σε δέντρο. Τι επικίνδυνη αποστολή διαδραματίζεται; Η Ρωσίδα με παρότρυνε το επόμενο μεγάλο μου ταξίδι να είναι στην Ιαπωνία. Δεν με χάλαγε σαν ιδέα, αλλά με φόβιζε το κόστος, ειδικά με τις τιμές που έβλεπα στην Ευρώπη φέτος. Η Ρωσίδα με καθησύχαζε ότι φέτος η Ιαπωνία είναι φθηνότερη από τότε που πήγε στη χώρα πρώτη φορά με το yen να κατρακυλά. Ότι αεροπορικά κοιτούσα για εκτός Ευρώπης ήταν πανάκριβα έτσι κι αλλιώς οπότε αποφάσισα να ξηλωθώ και να εκπληρώσω μάλλον ένα παιδικό μου όνειρο.
Ο σχεδιασμός του ταξιδιού ήταν πιο δύσκολος από ποτέ. Αυτό που κάνω συνήθως είναι να παίρνω έναν ταξιδιωτικό οδηγό και από εκεί να σημειώνω τα μέρη που με τραβάνε και μετά να τα ψάχνω περισσότερο ώστε να αποφασίσω τι θα κρατήσω και τι θα πετάξω. Αυτό το πρόγραμμα ολημερίς το έχτιζα το βράδυ γκρεμιζόταν. Ο λόγος ήταν ότι από την μία είχα τις προτάσεις της Ρωσίδας και από την άλλη τις προτάσεις ενός Γιαπωνέζου συνάδελφου που η Ρωσίδα μισεί με πάθος. Όποτε της έστελνα τις προτάσεις του μου έστελνε emoji εμετού και μου έγραφε εύχομαι να πας και να το μισήσεις. Η Ρωσίδα είναι μέγιστος κάφρος, από τα πιο αστεία άτομα που έχω γνωρίσει. Κι αν αυτά τα έγραφε μεταξύ σοβαρού κι αστείου για 2 πράγματα δεν αστειευόταν καθόλου. ”Που θα είσαι 11-16 Αυγούστου; Φρόντισε να έχεις ήδη φύγει από το Kyoto θα γίνεται πανικός από κόσμο, είναι εβδομάδα διακοπών στην Ιαπωνία”. “ΤΙΙΙΙΙ; Δεν θα πας στην Osaka επειδή σου λέει ότι το Tokyo είναι αρκετό για μεγαλούπολη; Δεν ξέρει τι του γίνεται! Η Osaka και το Tokyo είναι δύο διαφορετικές Ιαπωνίες!”. Και τα 2 σχόλια της τολμώ να πω ότι ήταν πειστικά. Θέλω να έχω ανοιχτό πρόγραμμα και να μπορώ να κάνω αλλαγές επιτόπου. Δεν είχα υπολογίσει ότι θα γινόταν χαμός από κόσμο κι έτσι ενώ βρισκόμουν στην Ιαπωνία έκανα και κάποιες αναγκαστικές αλλαγές στο πλάνο που τελικά ήταν το ακόλουθο: Tokyo, Nikko, Nagano (Jigokudani Yaen Koen για μακάκες), Takayama, Shirakawa-go, Kanazawa, Sendai (Yama-dera), Hirosaki, Kyoto, Nara, Osaka, Himeji, Hiroshima, Miyajima σε 23 μέρες. Για τα δικά μου δεδομένα το πρόγραμμα ήταν βαρύ κι ασήκωτο, αλλά περισσότερα γι’αυτό στη συνέχεια της ιστορίας.
Γενικές πληροφορίες σε μορφή ερωταπαντήσεων
1) Πως ήταν ο καιρός; Δοκιμάστε να βάζετε το κεφάλι σας σε φούρνο και κατάψυξη εναλλάξ και θα χετε μια καλή ιδέα. Απ’το βράσιμο των εξωτερικών χώρων στην κατάψυξη των εσωτερικών. Εγώ την αντέχω την ζέστη και γι’αυτό δεν είχα πρόβλημα. Αν σας ενοχλεί η ζέστη θα σας έλεγα να πάτε άλλη εποχή. Επιπλέον είναι εποχή των τυφώνων και αν και ήμουν πολύ τυχερός γενικά, άλλαξε λίγο ένα πλάνο μου εξαιτίας τυφώνα.
2) Κόστος; Εδώ ξαφνιάστηκα ευχάριστα. Το μίνιμουμ που θέλω για μια μέρα είναι να μένω σε ξενοδοχείο κεντρικά, να πιω ένα καφέ και να φάω κάτι χαλαρά, να φάω ένα πλήρες γεύμα και να τσιμπήσω κάτι στο ενδιάμεσο. Το κόστος για τα παραπάνω σε μέσο όρο ήταν περίπου 60ε/μέρα. Οι μπύρες γύρω στα 3ε, ποτά στα 6ε, αν και δεν θέλω να σας πάρω στο λαιμό μου εδώ γιατί επισκέφτηκα κυρίως μεταλλάδικα που συνήθως είναι πιο φτηνά. Οι είσοδοι σε ναούς και πάρκα είναι πολύ φτηνές 3-5ε. Δεν ξέρω αν θα συνεχιστούν αυτές οι τιμές, απ’ότι μου λεγε η Ρωσίδα οι Γιαπωνέζοι έχουν στόχο κάθε τουρίστας να χαλάει 200.000+ yen.
3) Οι μετακινήσεις είναι εύκολες; Ναι, πανεύκολες. Μετακινήθηκα μόνο με τρένα που είναι πολύ βολικά και με μεγάλη συχνότητα. Πήρα το πάσο για 21 μέρες. Προτίμησα να το αγοράσω στο αεροδρόμιο της Narita που είχα δει ότι είναι απ’τα μέρη που υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Κοστίζει κανα 20ευρω παραπάνω αν το πάρεις από εκεί αντί για online, αλλά ανθρώποι είμαστε σκέφτηκα, αν μου τύχει κάτι και δεν καταφέρω να πάω καλύτερα να μην ρίξω 400ε στα σκουπίδια. Είχα υπολογίσει ότι αν αγόραζα τα εισιτήρια μεμονωμένα το κόστος θα ξεπερνούσε τα 1000ε. Από τον Οκτώβρη το πάσο θα πάρει αύξηση πάνω από 60%. Θα συνεχίσει να συμφέρει σε σχέση με τα μεμονωμένα, αλλά αν θέλετε να τη βγάλετε φτηνά μάλλον θα πρέπει να ψαχτείτε με λεωφορεία.
4) Μιλάνε Αγγλικά; Συνεννοείσαι εύκολα; Όχι και όχι. Ακόμα και σε κεντρικά ξενοδοχεία είχα πρόβλημα συνεννόησης και χρησιμοποιούσαν μεταφραστή. Ενώ και σε τουριστικά σημεία έβλεπες κάτι άκυρες Αγγλικές εκφράσεις. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ how heavy of the monkeys; Ελπίζω πως ναι. Θαυμάστε υπέροχα Αγγλικά σε ταμπέλα στο Kyoto.
Ή το άλλο καταπληκτικό είναι ότι έχουν μια λέξη μόνο στα Αγγλικά που αφήνει τη φαντασία σου να οργιάζει. Αυτό τελικά είναι μάλλον μέρος για να τραγουδήσεις. Εθεάθη στη Hiroshima.
Μπορείς να φτιάξεις ολόκληρο άλμπουμ με αφιέρωμα στις ότι να ναι μεταφράσεις τους. Η αλήθεια είναι ότι επειδή σχεδόν πάντα συνοδεύουν το κείμενο με σχέδια ή φώτο, συνήθως έβγαζα άκρη. Εξηγούν τα πάντα σαν να απευθύνονται σε ανθρώπους με 0 iq. Παρατηρητικότητα θέλει και η λύση είναι μπροστά στα μάτια σου. Αν και μερικά δεν κατάφερα να τα αποκωδικοποιήσω. "Please put the volunteer guide who wore a green coat". Μάλιστα, αφού το λέτε θα το κάνω.
5) Που πετάω τα σκουπίδια μου; Μα τι ερώτηση είναι αυτή, στους κάδους αν φυσικά τους εντοπίσετε! Κάδους θα βρείτε κυρίως στους σταθμούς του τρένου και στα μίνι μάρκετ τους. Κρατήστε αυτή την πληροφορία για τα μίνι μάρκετ, γιατί διαφορετικά θα κουβαλάτε τα σκουπίδια μέχρι να επιστρέψετε στο ξενοδοχείο σας! Δεν υπάρχουν κάδοι στους δημόσιους χώρους σε καμία πόλη που επισκέφθηκα! Είναι εντυπωσιακό το πόσο καθαρές είναι οι πόλεις τους ενώ δεν έχουν κάδους. Αντίθετα στα μόνα μέρη που είδα κάδους είδα τα παρακάτω.
Ξεχειλισμένος κάδος στην Hiroshima:
Αρούρια να κάνουν καταδρομικές στις στοίβες σκουπιδιών στην Οσάκα, εκεί που είναι η καρδιά του street food. Τυχερούληδες το εγκρίνουν και τα τρωκτικά!
Μάλλον τελικά είναι καλή ιδέα να μην έχουν κάδους σε δημόσιους χώρους.
6) Τουαλέτες τουλάχιστον έχουν; Ναι παντού! Δημόσιες, δωρεάν και όποια χρησιμοποίησα ήταν πεντακάθαρη. Λες και τις καθαρίζουν αμέσως μετά από κάθε χρήση. Σε μέρη που ήταν πιο απομακρυσμένα είχε μάλιστα επιγραφές που σου τόνιζαν ότι αυτή είναι η μοναδική τουαλέτα για πολλά χλμ. Μακάρι να ήταν όλες οι χώρες έτσι.
7) Με το φαγητό τι κάνουμε, αν δεν μας αρέσουν τα ωμά ψάρια; Θα εκπλαγείτε αν σας πω ότι μπορεί να μας συναγωνίζονται σε αριθμό ψησταριών;! Έφαγα περισσότερες φορές ψητά στα κάρβουνα απ’ότι σούσι και είμαι λάτρης του σούσι. Μου έσπαγαν τη μύτη κάθε φορά που έψαχνα να φάω. Βέβαια θέλει προσοχή τι παραγγέλνεις γιατί οι άνθρωποι ρίχνουν τα πάντα στα κάρβουνα. Δεν ξέρω πόσοι Έλληνες λαχταράν να φάνε σκέτο δέρμα κότας ή τα μαλακά της κόκκαλα, πάντως οι μερακλήδες Γιαπωνέζοι σας τα προσφέρουν απλόχερα. Δηλώνω φανατικός οπαδός του σούσι και φυσικά εκεί έφαγα τα καλύτερα που έχω φάει. Ειδικά ο τόνος ήταν τρομερός. Θα αναφέρω συγκεκριμένα μαγαζιά στη συνέχεια. Να πω βέβαια ότι σιχαίνομαι ότι έχει nori, αυτή την αηδία φύκι που το τυλίγουν. Στην Ιαπωνία σπάνια είδα τέτοιου τύπου σούσι. Συνήθως ήταν σκέτα κομμάτια ψαριού ή απλά τοποθετημένα πάνω στο ρύζι. Επίσης αν είστε σαν εμένα που δεν μπορείτε να φάτε σούπες ούτε όταν είστε άρρωστοι και τα ράμεν δεν τα βλέπετε καν σαν επιλογή, υπάρχει ένα φανταστικό πιάτο που λέγεται dandan noodles Hiroshima style. Είναι noodles με κιμά και φρέσκο κρεμμύδι με μια ωραία σάλτσα. Δυστυχώς το ανακάλυψα στο τέλος που πήγα στη Hiroshima διαφορετικά θα το τρωγα κάθε δεύτερη μέρα. Το καλύτερο πιάτο που έφαγα στην Ιαπωνία! Τέλος, να πω ότι με τα γλυκά δεν το έχουν καθόλου. Τα περισσότερα φαγάδικα το πολύ να έχουν ένα παγωτό για επιδόρπιο και φούρνοι κλπ πάνε να αντιγράψουν τα Γαλλικά πλήρως αποτυχημένα κατ’εμέ.
8) Χρειάζεται να τηρώ κάποιους κανόνες συμπεριφοράς; Αυτή ήταν μία απ’τις πρώτες ερωτήσεις που είχα κάνει στη Ρωσίδα μιας και ήξερα ότι είναι ευγενικοί άνθρωποι που τους αρέσει η ησυχία. Μου είπε να σέβεσαι τις ουρές (δεν φανταζόμουν τότε πόσο σχολαστικοί είναι με αυτό), να μην τους αφήνεις πουρμπουάρ και τέλος να μην τους μιλήσεις για τον 2ο ΠΠ. Κρίμα! Είναι το αγαπημένο μου θέμα συζήτησης με αγνώστους. Απ’ότι μου έλεγε, οι Γιαπωνέζοι ακόμα δεν έχουν ξεπεράσει το αποτέλεσμα του 2ου ΠΠ.
Ήρθε η ώρα της Ιαπωνίας λοιπόν.
Τον περασμένο χρόνο είχα μια Ρωσίδα συνάδελφο η οποία θα έμενε για ένα χρόνο στο Παρίσι και στη συνέχεια θα επέστρεφε στην Ιαπωνία που ζούσε ήδη 8 χρόνια! Δεν σταματούσε να μιλάει για την Ιαπωνία και ειδικά για τις διαφορές σε σχέση με την Ευρώπη. Η αγαπημένη μου ιστορία ήταν αυτή που είχε χαθεί σε μια πόλη και ήθελε να προλάβει ένα τρένο, το λέει σε αστυνομικούς και την πηγαίνουν στο σταθμό με το περιπολικό και σειρήνα! Κάθε φορά που έβλεπα περιπολικό σκεφτόμουν ποιος δύσμοιρος έχει χαθεί πάλι ή μήπως έχει ξεμείνει κανά γατάκι σε δέντρο. Τι επικίνδυνη αποστολή διαδραματίζεται; Η Ρωσίδα με παρότρυνε το επόμενο μεγάλο μου ταξίδι να είναι στην Ιαπωνία. Δεν με χάλαγε σαν ιδέα, αλλά με φόβιζε το κόστος, ειδικά με τις τιμές που έβλεπα στην Ευρώπη φέτος. Η Ρωσίδα με καθησύχαζε ότι φέτος η Ιαπωνία είναι φθηνότερη από τότε που πήγε στη χώρα πρώτη φορά με το yen να κατρακυλά. Ότι αεροπορικά κοιτούσα για εκτός Ευρώπης ήταν πανάκριβα έτσι κι αλλιώς οπότε αποφάσισα να ξηλωθώ και να εκπληρώσω μάλλον ένα παιδικό μου όνειρο.
Ο σχεδιασμός του ταξιδιού ήταν πιο δύσκολος από ποτέ. Αυτό που κάνω συνήθως είναι να παίρνω έναν ταξιδιωτικό οδηγό και από εκεί να σημειώνω τα μέρη που με τραβάνε και μετά να τα ψάχνω περισσότερο ώστε να αποφασίσω τι θα κρατήσω και τι θα πετάξω. Αυτό το πρόγραμμα ολημερίς το έχτιζα το βράδυ γκρεμιζόταν. Ο λόγος ήταν ότι από την μία είχα τις προτάσεις της Ρωσίδας και από την άλλη τις προτάσεις ενός Γιαπωνέζου συνάδελφου που η Ρωσίδα μισεί με πάθος. Όποτε της έστελνα τις προτάσεις του μου έστελνε emoji εμετού και μου έγραφε εύχομαι να πας και να το μισήσεις. Η Ρωσίδα είναι μέγιστος κάφρος, από τα πιο αστεία άτομα που έχω γνωρίσει. Κι αν αυτά τα έγραφε μεταξύ σοβαρού κι αστείου για 2 πράγματα δεν αστειευόταν καθόλου. ”Που θα είσαι 11-16 Αυγούστου; Φρόντισε να έχεις ήδη φύγει από το Kyoto θα γίνεται πανικός από κόσμο, είναι εβδομάδα διακοπών στην Ιαπωνία”. “ΤΙΙΙΙΙ; Δεν θα πας στην Osaka επειδή σου λέει ότι το Tokyo είναι αρκετό για μεγαλούπολη; Δεν ξέρει τι του γίνεται! Η Osaka και το Tokyo είναι δύο διαφορετικές Ιαπωνίες!”. Και τα 2 σχόλια της τολμώ να πω ότι ήταν πειστικά. Θέλω να έχω ανοιχτό πρόγραμμα και να μπορώ να κάνω αλλαγές επιτόπου. Δεν είχα υπολογίσει ότι θα γινόταν χαμός από κόσμο κι έτσι ενώ βρισκόμουν στην Ιαπωνία έκανα και κάποιες αναγκαστικές αλλαγές στο πλάνο που τελικά ήταν το ακόλουθο: Tokyo, Nikko, Nagano (Jigokudani Yaen Koen για μακάκες), Takayama, Shirakawa-go, Kanazawa, Sendai (Yama-dera), Hirosaki, Kyoto, Nara, Osaka, Himeji, Hiroshima, Miyajima σε 23 μέρες. Για τα δικά μου δεδομένα το πρόγραμμα ήταν βαρύ κι ασήκωτο, αλλά περισσότερα γι’αυτό στη συνέχεια της ιστορίας.
Γενικές πληροφορίες σε μορφή ερωταπαντήσεων
1) Πως ήταν ο καιρός; Δοκιμάστε να βάζετε το κεφάλι σας σε φούρνο και κατάψυξη εναλλάξ και θα χετε μια καλή ιδέα. Απ’το βράσιμο των εξωτερικών χώρων στην κατάψυξη των εσωτερικών. Εγώ την αντέχω την ζέστη και γι’αυτό δεν είχα πρόβλημα. Αν σας ενοχλεί η ζέστη θα σας έλεγα να πάτε άλλη εποχή. Επιπλέον είναι εποχή των τυφώνων και αν και ήμουν πολύ τυχερός γενικά, άλλαξε λίγο ένα πλάνο μου εξαιτίας τυφώνα.
2) Κόστος; Εδώ ξαφνιάστηκα ευχάριστα. Το μίνιμουμ που θέλω για μια μέρα είναι να μένω σε ξενοδοχείο κεντρικά, να πιω ένα καφέ και να φάω κάτι χαλαρά, να φάω ένα πλήρες γεύμα και να τσιμπήσω κάτι στο ενδιάμεσο. Το κόστος για τα παραπάνω σε μέσο όρο ήταν περίπου 60ε/μέρα. Οι μπύρες γύρω στα 3ε, ποτά στα 6ε, αν και δεν θέλω να σας πάρω στο λαιμό μου εδώ γιατί επισκέφτηκα κυρίως μεταλλάδικα που συνήθως είναι πιο φτηνά. Οι είσοδοι σε ναούς και πάρκα είναι πολύ φτηνές 3-5ε. Δεν ξέρω αν θα συνεχιστούν αυτές οι τιμές, απ’ότι μου λεγε η Ρωσίδα οι Γιαπωνέζοι έχουν στόχο κάθε τουρίστας να χαλάει 200.000+ yen.
3) Οι μετακινήσεις είναι εύκολες; Ναι, πανεύκολες. Μετακινήθηκα μόνο με τρένα που είναι πολύ βολικά και με μεγάλη συχνότητα. Πήρα το πάσο για 21 μέρες. Προτίμησα να το αγοράσω στο αεροδρόμιο της Narita που είχα δει ότι είναι απ’τα μέρη που υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Κοστίζει κανα 20ευρω παραπάνω αν το πάρεις από εκεί αντί για online, αλλά ανθρώποι είμαστε σκέφτηκα, αν μου τύχει κάτι και δεν καταφέρω να πάω καλύτερα να μην ρίξω 400ε στα σκουπίδια. Είχα υπολογίσει ότι αν αγόραζα τα εισιτήρια μεμονωμένα το κόστος θα ξεπερνούσε τα 1000ε. Από τον Οκτώβρη το πάσο θα πάρει αύξηση πάνω από 60%. Θα συνεχίσει να συμφέρει σε σχέση με τα μεμονωμένα, αλλά αν θέλετε να τη βγάλετε φτηνά μάλλον θα πρέπει να ψαχτείτε με λεωφορεία.
4) Μιλάνε Αγγλικά; Συνεννοείσαι εύκολα; Όχι και όχι. Ακόμα και σε κεντρικά ξενοδοχεία είχα πρόβλημα συνεννόησης και χρησιμοποιούσαν μεταφραστή. Ενώ και σε τουριστικά σημεία έβλεπες κάτι άκυρες Αγγλικές εκφράσεις. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ how heavy of the monkeys; Ελπίζω πως ναι. Θαυμάστε υπέροχα Αγγλικά σε ταμπέλα στο Kyoto.
Ή το άλλο καταπληκτικό είναι ότι έχουν μια λέξη μόνο στα Αγγλικά που αφήνει τη φαντασία σου να οργιάζει. Αυτό τελικά είναι μάλλον μέρος για να τραγουδήσεις. Εθεάθη στη Hiroshima.
Μπορείς να φτιάξεις ολόκληρο άλμπουμ με αφιέρωμα στις ότι να ναι μεταφράσεις τους. Η αλήθεια είναι ότι επειδή σχεδόν πάντα συνοδεύουν το κείμενο με σχέδια ή φώτο, συνήθως έβγαζα άκρη. Εξηγούν τα πάντα σαν να απευθύνονται σε ανθρώπους με 0 iq. Παρατηρητικότητα θέλει και η λύση είναι μπροστά στα μάτια σου. Αν και μερικά δεν κατάφερα να τα αποκωδικοποιήσω. "Please put the volunteer guide who wore a green coat". Μάλιστα, αφού το λέτε θα το κάνω.
5) Που πετάω τα σκουπίδια μου; Μα τι ερώτηση είναι αυτή, στους κάδους αν φυσικά τους εντοπίσετε! Κάδους θα βρείτε κυρίως στους σταθμούς του τρένου και στα μίνι μάρκετ τους. Κρατήστε αυτή την πληροφορία για τα μίνι μάρκετ, γιατί διαφορετικά θα κουβαλάτε τα σκουπίδια μέχρι να επιστρέψετε στο ξενοδοχείο σας! Δεν υπάρχουν κάδοι στους δημόσιους χώρους σε καμία πόλη που επισκέφθηκα! Είναι εντυπωσιακό το πόσο καθαρές είναι οι πόλεις τους ενώ δεν έχουν κάδους. Αντίθετα στα μόνα μέρη που είδα κάδους είδα τα παρακάτω.
Ξεχειλισμένος κάδος στην Hiroshima:
Αρούρια να κάνουν καταδρομικές στις στοίβες σκουπιδιών στην Οσάκα, εκεί που είναι η καρδιά του street food. Τυχερούληδες το εγκρίνουν και τα τρωκτικά!
Μάλλον τελικά είναι καλή ιδέα να μην έχουν κάδους σε δημόσιους χώρους.
6) Τουαλέτες τουλάχιστον έχουν; Ναι παντού! Δημόσιες, δωρεάν και όποια χρησιμοποίησα ήταν πεντακάθαρη. Λες και τις καθαρίζουν αμέσως μετά από κάθε χρήση. Σε μέρη που ήταν πιο απομακρυσμένα είχε μάλιστα επιγραφές που σου τόνιζαν ότι αυτή είναι η μοναδική τουαλέτα για πολλά χλμ. Μακάρι να ήταν όλες οι χώρες έτσι.
7) Με το φαγητό τι κάνουμε, αν δεν μας αρέσουν τα ωμά ψάρια; Θα εκπλαγείτε αν σας πω ότι μπορεί να μας συναγωνίζονται σε αριθμό ψησταριών;! Έφαγα περισσότερες φορές ψητά στα κάρβουνα απ’ότι σούσι και είμαι λάτρης του σούσι. Μου έσπαγαν τη μύτη κάθε φορά που έψαχνα να φάω. Βέβαια θέλει προσοχή τι παραγγέλνεις γιατί οι άνθρωποι ρίχνουν τα πάντα στα κάρβουνα. Δεν ξέρω πόσοι Έλληνες λαχταράν να φάνε σκέτο δέρμα κότας ή τα μαλακά της κόκκαλα, πάντως οι μερακλήδες Γιαπωνέζοι σας τα προσφέρουν απλόχερα. Δηλώνω φανατικός οπαδός του σούσι και φυσικά εκεί έφαγα τα καλύτερα που έχω φάει. Ειδικά ο τόνος ήταν τρομερός. Θα αναφέρω συγκεκριμένα μαγαζιά στη συνέχεια. Να πω βέβαια ότι σιχαίνομαι ότι έχει nori, αυτή την αηδία φύκι που το τυλίγουν. Στην Ιαπωνία σπάνια είδα τέτοιου τύπου σούσι. Συνήθως ήταν σκέτα κομμάτια ψαριού ή απλά τοποθετημένα πάνω στο ρύζι. Επίσης αν είστε σαν εμένα που δεν μπορείτε να φάτε σούπες ούτε όταν είστε άρρωστοι και τα ράμεν δεν τα βλέπετε καν σαν επιλογή, υπάρχει ένα φανταστικό πιάτο που λέγεται dandan noodles Hiroshima style. Είναι noodles με κιμά και φρέσκο κρεμμύδι με μια ωραία σάλτσα. Δυστυχώς το ανακάλυψα στο τέλος που πήγα στη Hiroshima διαφορετικά θα το τρωγα κάθε δεύτερη μέρα. Το καλύτερο πιάτο που έφαγα στην Ιαπωνία! Τέλος, να πω ότι με τα γλυκά δεν το έχουν καθόλου. Τα περισσότερα φαγάδικα το πολύ να έχουν ένα παγωτό για επιδόρπιο και φούρνοι κλπ πάνε να αντιγράψουν τα Γαλλικά πλήρως αποτυχημένα κατ’εμέ.
8) Χρειάζεται να τηρώ κάποιους κανόνες συμπεριφοράς; Αυτή ήταν μία απ’τις πρώτες ερωτήσεις που είχα κάνει στη Ρωσίδα μιας και ήξερα ότι είναι ευγενικοί άνθρωποι που τους αρέσει η ησυχία. Μου είπε να σέβεσαι τις ουρές (δεν φανταζόμουν τότε πόσο σχολαστικοί είναι με αυτό), να μην τους αφήνεις πουρμπουάρ και τέλος να μην τους μιλήσεις για τον 2ο ΠΠ. Κρίμα! Είναι το αγαπημένο μου θέμα συζήτησης με αγνώστους. Απ’ότι μου έλεγε, οι Γιαπωνέζοι ακόμα δεν έχουν ξεπεράσει το αποτέλεσμα του 2ου ΠΠ.
Ήρθε η ώρα της Ιαπωνίας λοιπόν.