Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- 13/4 Miraflores (Lima)
- 14/4 Miraflores και πτήση για Βολιβία
- 15/4 Santa Cruz de la Sierra
- 16-18/4 Sucre
- 17/4 Sucre
- 18/4 Τελευταία μέρα στο Σούκρε
- 19-21/4 Potosi
- 20/4 2η μέρα Ποτοσι
- 21/4 Potosi mines & Uyuni
- 22/4 Salar de Uyuni
- 23/4 La Paz
- 24/4 Copa Libertadores
- 25/4 Tiwanaku
- 26/4 Valle de la Luna
- 27 & 28/4 Copacabana
- 29 & 30/4 Arequipa
- 1/5 Cusco
- 2/5 Cusco
- 3/5 Cusco Part 3
- 5/5 Sacred Valley
- 7/5 Ollantaytambo & 8/5 Machu Picchu
- 9/5 Puerto Maldonado
- 10/5 Lago Sandoval
- Λίμα & επίλογος
13/4 Miraflores (Lima)
Τι μπορούσε να πάει στραβά λοιπόν? Περιμέναμε το τρένο το οποίο σύμφωνα με τον πίνακα θα ερχόταν σε 2 λεπτά. Ξαφνικά αλλάζει ο χρόνος στον πίνακα σε 9 και λίγο μετά σε 25. Με τα πολλά διαπιστώνουμε ότι γίνονταν εργασίες στη γραμμή (όλο το προηγούμενο βράδυ έβρεχε καρεκλοπόδαρα, φαντάζομαι σχετίζεται). Πανικός, τρέξιμο στις αποβάθρες με ένα πόδι και φορτωμένος τα μπαγκάζια. Με τα πολλά μπήκαμε στο πρώτο τρένο για Χάγη αν θυμάμαι καλά, από κει αλλαγή τρένου κτλ, μην τα πολυλογώ επιβιβαστήκαμε στο τσακ. Αν αργούσαμε κάπου 5 λεπτά καληνύχτα ζωή.
Ηταν η πρώτη μου υπερατλαντική πτήση, άνετη και ξεκούραστη σε σχέση με αυτό που φανταζόμουν. Βέβαια αυτή την άνεση την πλήρωσα αναδρομικά στο γύρνα. 12ωρη πτήση και προσγειωθήκαμε 3.30 το μεσημέρι στη Λίμα. Ξεμπέρδεψα ταχύτατα με τα διαδικαστικά ( ο φίλος μου κάπου έμπλεξε), βγαίνω έξω για τσιγάρο (η μυρωδιά της ατμόσφαιρας θύμιζε λιμάνι, όχι αεροδρόμιο) και τρώω ντου από τους ταξιτζήδες. Εκεί διαπιστώνω πρώτη φορά ότι τα αγγλικά μου εδώ κάτω είναι άχρηστα και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με ισπανικά ( κανείς μας δεν μίλαγε λέξη).
Κάπου εδώ να αναφέρω και το πλάνο. Το ταξίδι ουσιαστικά ξεκινάει από Βολιβία, με μεταμεσονύχτια πτήση Λίμα-Σάντα Κρουζ. Φοβήθηκα πιθανό τζετ λαγκ ή κόπωση ( τίποτε απ αυτά τελικά δεν συνέβη) γι αυτό και άφησα 1μιση μέρα ξεκούραση στη Λίμα, δηλαδή θα πετάγαμε για Βολιβία την επόμενη τα μεσάνυχτα.
Είχαμε και μια πρώτη επαφή με το κυκλοφοριακό χάος της Λίμα. Μιλάμε για πόλη 10 εκατομμυρίων και μια δύσκολη μεσημεριανή ώρα σχολάσματος, αλλά και πάλι, 1+ ώρα για 15 χιλιόμετρα το λες και δοκιμασία υπομονής.
Το ξενοδοχείο μας ήταν ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο Huaca Pucllana, τον οποίο υπολόγιζα ότι θα προλαβαίναμε να επισκεφτούμε σήμερα ( ούτε καν), οπότε προχωρήσαμε στο plan b. Κατεβήκαμε στη κεντρική πλατεία του Μιραφλόρες (Kennedy park, 15 λεπτα περπάτημα απ΄το ξενοδοχείο). Eκεί υπάρχει ένα tourist information center απ όπου προμηθευτήκαμε περουβιανή sim card (δεν θυμάμαι τιμή, θυμάμαι μόνο ότι αν ήθελες να στην εγκαταστήσουν εκεί πλήρωνες +10 sol-2μιση ευρω). Επίσης εκεί αλλάξαμε λεφτά, είχε μερικά ανταλλακτήρια. Αφού τελειώσαμε με αυτά τα διαδικαστικά ήπιαμε ένα καφέ στα σταρμπακς με το φιλικό και ομιλιτικότατο προσωπικό και κάναμε μια βόλτα στο πάρκο. Είχε αρκετό κόσμο. Εν τω μεταξύ στον δρόμο ύπηρχε μια ένταση, μια φασαρία. Διαπιστώσαμε ότι πηγαινοέρχονταν πολλά βανακια με οπαδούς καθώς επίσης και πολλή αστυνομία. Πήραμε μια πρώτη γεύση από τη φημισμένη λατρεία των λατινοαμερικάνων για το ποδοσφαίρο.
Πετύχαμε και λαιβακι στο δημαρχείο
Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση με μια στάση για φαγητό. Ηρθε η ώρα να ξεκινήσουμε να δοκιμάζουμε ντόπια κουζίνα αρχίζοντας με anticucho, μοσχαρίσια καρδιά στα κάρβουνα. Ισως έχετε δει βίντεο ξένων που δοκίμαζουν και αηδιάζουν, αλλά αυτό για τον Έλληνα που μεγάλωσε με κοκορέτσι και πατσά είναι piece of cake. Κ πράγματι ήταν φανταστικό.
Αυτό από την άλλη είναι μια αηδία
Τι μπορούσε να πάει στραβά λοιπόν? Περιμέναμε το τρένο το οποίο σύμφωνα με τον πίνακα θα ερχόταν σε 2 λεπτά. Ξαφνικά αλλάζει ο χρόνος στον πίνακα σε 9 και λίγο μετά σε 25. Με τα πολλά διαπιστώνουμε ότι γίνονταν εργασίες στη γραμμή (όλο το προηγούμενο βράδυ έβρεχε καρεκλοπόδαρα, φαντάζομαι σχετίζεται). Πανικός, τρέξιμο στις αποβάθρες με ένα πόδι και φορτωμένος τα μπαγκάζια. Με τα πολλά μπήκαμε στο πρώτο τρένο για Χάγη αν θυμάμαι καλά, από κει αλλαγή τρένου κτλ, μην τα πολυλογώ επιβιβαστήκαμε στο τσακ. Αν αργούσαμε κάπου 5 λεπτά καληνύχτα ζωή.
Ηταν η πρώτη μου υπερατλαντική πτήση, άνετη και ξεκούραστη σε σχέση με αυτό που φανταζόμουν. Βέβαια αυτή την άνεση την πλήρωσα αναδρομικά στο γύρνα. 12ωρη πτήση και προσγειωθήκαμε 3.30 το μεσημέρι στη Λίμα. Ξεμπέρδεψα ταχύτατα με τα διαδικαστικά ( ο φίλος μου κάπου έμπλεξε), βγαίνω έξω για τσιγάρο (η μυρωδιά της ατμόσφαιρας θύμιζε λιμάνι, όχι αεροδρόμιο) και τρώω ντου από τους ταξιτζήδες. Εκεί διαπιστώνω πρώτη φορά ότι τα αγγλικά μου εδώ κάτω είναι άχρηστα και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με ισπανικά ( κανείς μας δεν μίλαγε λέξη).
Κάπου εδώ να αναφέρω και το πλάνο. Το ταξίδι ουσιαστικά ξεκινάει από Βολιβία, με μεταμεσονύχτια πτήση Λίμα-Σάντα Κρουζ. Φοβήθηκα πιθανό τζετ λαγκ ή κόπωση ( τίποτε απ αυτά τελικά δεν συνέβη) γι αυτό και άφησα 1μιση μέρα ξεκούραση στη Λίμα, δηλαδή θα πετάγαμε για Βολιβία την επόμενη τα μεσάνυχτα.
Είχαμε και μια πρώτη επαφή με το κυκλοφοριακό χάος της Λίμα. Μιλάμε για πόλη 10 εκατομμυρίων και μια δύσκολη μεσημεριανή ώρα σχολάσματος, αλλά και πάλι, 1+ ώρα για 15 χιλιόμετρα το λες και δοκιμασία υπομονής.
Το ξενοδοχείο μας ήταν ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο Huaca Pucllana, τον οποίο υπολόγιζα ότι θα προλαβαίναμε να επισκεφτούμε σήμερα ( ούτε καν), οπότε προχωρήσαμε στο plan b. Κατεβήκαμε στη κεντρική πλατεία του Μιραφλόρες (Kennedy park, 15 λεπτα περπάτημα απ΄το ξενοδοχείο). Eκεί υπάρχει ένα tourist information center απ όπου προμηθευτήκαμε περουβιανή sim card (δεν θυμάμαι τιμή, θυμάμαι μόνο ότι αν ήθελες να στην εγκαταστήσουν εκεί πλήρωνες +10 sol-2μιση ευρω). Επίσης εκεί αλλάξαμε λεφτά, είχε μερικά ανταλλακτήρια. Αφού τελειώσαμε με αυτά τα διαδικαστικά ήπιαμε ένα καφέ στα σταρμπακς με το φιλικό και ομιλιτικότατο προσωπικό και κάναμε μια βόλτα στο πάρκο. Είχε αρκετό κόσμο. Εν τω μεταξύ στον δρόμο ύπηρχε μια ένταση, μια φασαρία. Διαπιστώσαμε ότι πηγαινοέρχονταν πολλά βανακια με οπαδούς καθώς επίσης και πολλή αστυνομία. Πήραμε μια πρώτη γεύση από τη φημισμένη λατρεία των λατινοαμερικάνων για το ποδοσφαίρο.
Πετύχαμε και λαιβακι στο δημαρχείο

Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση με μια στάση για φαγητό. Ηρθε η ώρα να ξεκινήσουμε να δοκιμάζουμε ντόπια κουζίνα αρχίζοντας με anticucho, μοσχαρίσια καρδιά στα κάρβουνα. Ισως έχετε δει βίντεο ξένων που δοκίμαζουν και αηδιάζουν, αλλά αυτό για τον Έλληνα που μεγάλωσε με κοκορέτσι και πατσά είναι piece of cake. Κ πράγματι ήταν φανταστικό.
Αυτό από την άλλη είναι μια αηδία

