Ο Ρίσκο-Τζαμπας … γιατιιιι ???

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.932
Likes
52.224
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Τι μας λες τώρα δηλαδή ότι η Βενεζουέλα είναι η τρίτη πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο ή ότι η Βενεζουέλα είναι μόνο Καράκας που όντως είναι επικίνδυνο στις μυστήριες γειτονιές του?

Είπα κάτι πολύ σαφές: ότι η Βενεζουέλα είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε δολοφονίες ανά κάτοικο (ή τουλάχιστον ήταν το 2006, μόλις έιδα ότι έχει πέσει στην έβδομη θέση, αλλά πάλι χάλι είναι). Επίσης είναι η δεύτερη σε όλη τη Λατινική Αμερική, μετά το Σαλβαδόρ, με 31 δολοφονίες για κάθε 100.000 κατοίκους. Το λέω εγώ, η ΟΥΝΕΣΚΟ, η Επιτροπή Καταπολέμησης Εγκλήματος της χώρας, ο Τύπος της χώρας, οι παγκόσμιοι οργανισμοί στατιστικής τύπου nation master και άλλοι. Το αντίθετο ποιος ακριβώς το ισχυρίζεται;

Το Καράκας σημειώνει στατιστικά 26 δολοφονίες ανά Σαββατοκύριακο, δηλαδή πολύ λιγότερες από τις μισές στη χώρα. Αν κάποιος νομίζει πως μόνο η πρωτεύουσα είναι επικίνδυνη, κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Την έχω ταξιδέψει από πάνω μέχρι κάτω, σε χωριά, μικρές κοινότητες, νησιά, Αμαζόνιους, κοιλάδες, έχω φίλους Κουβανούς που εργάστηκαν σε μικρά χωριά και δυστυχώς η κατάσταση είναι χάλια ακόμη και σε μικρές κοινωνίες των 300 ατόμων, όπου οι έφηβοι οπλοφορούν ακόμη και στο σχολείο.

αν κάποιος μένει σε ανθρωπινά ξενοδοχεία δεν προκαλεί με την εμφάνιση του και δεν ψάχνετε δεν θα έχει κανένα πρόβλημα εκτός κι αν πέσει στην περίπτωση...
Τελείως παραπλανητική πρόταση. Οι περισσότερες ληστείες σε τουρίστες στη Βενεζουέλα συμβαίνουν στη Μέριδα, στους υπεραστικούς σταθμούς λεωφορείων, στη Βαλένσια, το Μαρακάιμπο και στα Λος Ρόκες. Μιλάμε για καθαρά τουριστικά μέρη και δε συμβαίνουν σε ανθρώπους που προκαλούν με την εμφάνισή τους: άλλώστε το street crime στη Βενεζουέλα είναι αδιάκριτο και απασχολεί κυρίως τους ντόπιους, δεν έχει να κάνει με το κατά πόσο προκαλείς (προφανώς είναι καλύτερο να μην προκαλείς, αλλά σχεδόν κανείς δεν το κάνει στη Βενεζουέλα). Τα περισσότερα καταγεγραμμένα μαχαιρώματα στο Καράκας δε γίνονται σε κάποιο γκέτο ή περίεργη γειτονιά αλλά... στις εξόδους του μετρό. Οι ένοπλες ληστείες σε μεγάλα εμπορικά κέντρα είναι στην ημερήσια διάταξη και προφανώς πάνε και ξένοι εκεί... Οι επιθέσεις αστυνομικών (μιλάμε για την πιο διεφθαρμένη αστυνομία του κόσμου) κατά τουριστών γίνονται κυρίως γύρω από τα ακριβά ξενοδοχεία (σου ζητάνε χρήματα για να σου επιστρέψουν το διαβατήριο κλπ κλπ) και ακριβά εστιατόρια.

Από εκεί και πέρα εξαρτάται από τον καθένα το πού κινείται, με δεδομένο πως για τους περισσότερους τουρίστες το πρόβλημα δεν είναι μέσα στο ξενοδοχείο, αλλά έξω. Προφανώς και μπορεί κανείς να περιοριστεί στις πλούσιες γειτονιές ή μόνο στα τουριστικά γκέτο, αυτό είναι θέμα επιλογής. Π.χ μπορείς να πας στο Μπουένος Άιρες και να δεις μόνο τη Μπόκα, το Σαν Τέλμο, το Τίγρε, το Μικροσέντρο και τη Ρεκολέτα και να νομίζεις πως βγήκες από το κέντρο και είδες το Μπουένος Άιρες, αλλά πρακτικά δεν έχεις περάσει ούτε από το 5% της μεγαλούπολης του Μπουένος Άιρες. Ειδικά για τη Βενεζουέλα, ακόμη και οι πολύ τουριστικές περιοχές έχουν πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο. Καλώς ή κακώς το 2010 δεν είναι το 1996, μιλάς για 15 χρόνια πίσω.

Όσο για το ότι πήγες το 1996.... Οι χώρες αλλάζουν δραστικά σε 15 χρόνια, κι εγώ το 1996 που πρωτοήρθα στην Αβάνα είδα κι έζησα άλλη πόλη από αυτή που βλέπω τώρα. Κατά τις NGO της χώρας, η εγκληματικότητα από το 1999 μέχρι το 2009 έχει επταπλασιαστεί. Το 1999 είχε 4550 δολοφονίες, το 2009 ξεπέρασε τις 16 χιλιάδες (Venezuela, que fue considerado un país con mínimos de violencia en los setenta y ochenta, cerró 1998 con unos 4.550 asesinatos y el 2009 con unos 16.047 homicidios.)

σε όλες της χώρες της Λατινικής Αμερικής κλειδώνουν τις πόρτες των αυτοκινήτων δεν μας λες κάτι καινούργιο...εδώ και στην Ευρώπη τις κλειδώνουν, αυτό τι σημαίνει ότι στην πέφτουν και σε σφάζουν σε κάθε φανάρι...

Οι ένοπλες ληστείες στα φανάρια στη Βενεζουέλα είναι ΤΟ πρόβλημα, δε συγκρίνεται με τις "κλειδωμένες πόρτες" αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Η χώρα είναι πρώτη στον κόσμο στις απαγωγές μικρής διάρκειας: στην πέφτουν στο φανάρι (ή στο πεζοδρόμιο) σε υποχρεώνουν με το όπλο να πας σε διαδοχικά ΑΤΜ (τα λεγόμενα ATM tours που ήταν κάποτε μόδα στη DF) όπου κάνεις αναλήψεις. Βουαλά από τον Τάρρε:
Según la ONG venezolana Provea, el número de secuestros se triplicó en Caracas y pasó de 45 en el 2008 a 136 el año siguiente. En total, en Venezuela secuestraron a 518 personas en el 2009. 43 de ellos fueron turistas. Δηλαδή 43 απαγωγές τουριστών μόνο το 2009, μόνο στο Καράκας και δυστυχώς οι αριθμοί είναι αυξανόμενοι. Τι σχέση έχει αυτό με το αν κλειδώνουν τις ασφάλειές τους στην Ευρώπη;;;;

Κατά τον εγκληματολόγο Fermin Marmol oι αριθμοί είναι πολύ χειρότεροι και ουσιαστικά η χώρα έχει 1800 απαγωγές το χρόνο: El criminólogo Fermín Mármol cuestiona datos suministrados el miércoles durante un foro organizado por el gobierno que señalan que en el 2009 fueron secuestradas 693 personas y que en enero del 2010 se dieron otros 131 raptos, señalando que estos datos son “conservadores” pues afirma que “diariamente se producen en el país cuatro secuestros express y uno prolongado”, según números que, asegura, “son oficiales” aunque no sean públicos.
“Tendríamos entonces 1.800 secuestros el 2009”, calculó.

Δεν ξέρω άλλη χώρα στη Λατινική Αμερική που ο κόσμος να οδηγεί με το πιστόλι στο παρμπρίζ. Σε όσα αμάξια κι αν μπήκα στη Βενεζουέλα, υπήρχε πιστόλι στο νοτυλαπάκι. Στην Ευρώπη δεν έχω δει καν πιστόλι.

μην ξεχνάς Γιώργο ότι μάλλον η πλειοψηφία του κόσμου που θα πάει στη Βεναζουέλα θα μείνει σε ένα νορμάλ τετράστερο ξενοδοχείο και όχι στο δικό σου...
α) δεν βρίσκω τίποτε το "νορμάλ" στα τετράστερα ξενοδοχεία.
β) το 85% των τουριστών στη Βενεζουέλα είναι backpackers. Βρες μου έναν που πήγε στο "νορμάλ" ξενοδοχείο και κέρδισες ένα εφτάρι ρούμι. Το 15% δεν είναι πλειοψηφία.
γ) ο Tarre (ειδικός στην καταπολέμηση εγκλήματος στη Βενεζουέλα, συγγραφέας δύο βιβλίων και πατέρας πρώην συμφοιτητή μου: Un Mundo m?s Seguro por Marcos Tarre) συστήνει την αποφυγή χρήσης ακριβών ξενοδοχείων: συνήθως εκεί σταμπάρουν τους πλούσιους τουρίστες οι εγκληματίες και τα περισσότερα θύματα βίαιου εγκλήματος είναι οι επισκέπτες που θεωρούν ότι είναι ασφαλέστεροι επειδή μένουν σε ακριβό ξενοδοχείο, ενώ ουσιαστικά αυτό είναι που τους στοχοποιεί.

εγώ π.χ στη Merida που λες ότι μαχαιρώνουν τουρίστες, έβγαινα μέχρι αργά το βράδυ, έτρωγα κανονικά έξω και έκοβα ανετότατα βόλτες...

Κι εγώ τη δεκαετία του '80, έκανα μπάνιο στα συντριβάνια της Ομόνοιας τα βράδια του Αυγούστου. Πέρασαν κάμποσα χρόνια και δε βλέπω κανέναν ανήλικο να πηγαίνει για πλάκα στην Ομόνοια και τα συντριβάνια εξαφανίστηκαν. Η Μέριδα εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία είναι δυστυχώς άδεια από πεζούς από την ώρα που πέφτει ο ήλιος, πλήρης νέκρα.

Δηλαδή εσύ ξέρεις πολλές χώρες στην Κεντρική Αμερική και στη Β.Ν. Αμερική που δεν θεωρείτε φυσιολογικό να οπλοφορείς?

Ε, ναι. Τις περισσότερες. Οπλοφορεί ο κόσμος δηλαδή στη Χιλή, στο Περού, στον Παναμά ακόμη και στο Μεξικό; Η μόνη χώρα στον πλανήτη όπου έχω δει την πλειοψηφία του κόσμου να οπλοφορεί είναι η Βενεζουέλα. Πες εσύ μια άλλη. Οι περισσότεροι Αμερικανοί οπλοφορούν όταν πάνε στο σούπερ μάρκετ δηλαδή;

Τα ίδια έλεγες και για την Γουατεμάλα Γιώργο...
Και επιμένω. Τη θεωρώ τη δεύτερη πιο επικίνδυνη χώρα που έχω επισκεφθεί (το Σαλβαδόρ δεν το μετράω λόγω του ότι πήγα για δουλειά) και τη μόνη όπου με έχουν κλέψει με πιστόλι στον κρόταφο και μάλιστα σε δημόσιο λεωφορείο μέρα μεσημέρι. Όπως και η Βενεζουέλα, αξίζει τον κόπο -και τον παραξίζει- αλλά μη δίνουμε και την εντύπωση πως είναι μια νορμάλ από πλευράς ασφάλειας χώρα, ούτε καν για τα δεδομένα της Λατινικής Αμερικής. Το ότι πήγε κάποιος και τη βρήκε μια χαρά δε μου λέει τίποτε, κι εγώ φίλο που τον δηλητηρίασαν στην Κούβα (μάλιστα δίπλα στο σπίτι μου όπου τον φιλοξενούσα), τον έγδυσαν και τον άφησαν γυμνό, αυτό δε σημαίνει πως η Αβάνα είναι ανασφαλής. Το κατά πόσον μια χώρα ή πόλη είναι ασφαλής ή όχι δεν εξαρτάται από τις αυθαίρετες αποσπασματικές εμπειρίες του καθενός, αλλά από στατιστικά στοιχεία που λαμβάνουν υπόψη χιλιάδες μαρτυρίες/εμπειρίες. Ε, σε αυτά τόσο η Βενεζουέλα όσο και η Γουατεμάλα πατώνουν, ακόμη και για τα δεδομένα της Λατινικής Αμερικής.

Μερικά στοιχεία με πηγές (το χρύσωσα πάλι το Υπ. Πληροφοριών με το λογαριασμό μου στο ίντερνετ):
Crime and violence in Latin America - Wikipedia, the free encyclopedia
(η Βενεζουέλα τρίτη σε δολοφονίες, το Σαλβαδόρ με την Κολομβία από πάνω της)

List of countries by intentional homicide rate - Wikipedia, the free encyclopedia
Παγκόσμια κατάταξη με δολοφονίες μέχρι και το 2008. Σε όλον τον πλανήτη, η Βενεζουέλα είναι δεύτερη και η Γουατεμάλα έκτη! Από αυτές που έχω επισκεφθεί, η αντίληψή μου περί επικινδυνότητας συνάδει πολύ με τα στατιστικά στοιχεία.

Murders (per capita) statistics - countries compared - NationMaster
Κατάταξη με δολοφονίες ανά κάτοικο από το πολύ σοβαρό nationmaster: η Βενεζουέλα είναι η τέταρτη χειρότερη χώρα στον πλανήτη.

Δεν τα γράφω όλα αυτά για να τρομάξω κανέναν. Κι εγώ πάω σε τέτοιες χώρες και μάλιστα μόνος μου και για πολλές βδομάδες μερικές φορές. Απλά μη δίνεται η εντύπωση πως η εγκληματικότητα στη Βενεζουέλα είναι μόνο στις φτωχογειτονιές: το αντίθετο συμβαίνει, είναι τα μόνα μέρη στη χώρα που σημειώνουν σοβαρή κάμψη στο βίαιο έγκλημα και ειλικρινά ένιωθα πολύ λιγότερος στόχος στα ranchos απ' ό,τι στο κέντρο του Μαρακάιμπο το βράδυ, για παράδειγμα.

Κι εγώ πήγα μόνος στη Βενεζουέλα και θα ξαναπάω και ξανά και ξανά, είναι από τις αγαπημένες μου χώρες. Αλλά ασφαλής δεν είναι, ειδικά για τουρίστες. Το travel safe της Wikipedia (που δεν υιοθετεί υστερίες τύπου βρετανικών ταξιδιωτικών οδηγιών) είναι σαφές στο ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο στις φτωχογειτονιές του Καράκας, αλλά σε όλα τα αστικά κέντρα.

Συμφωνώ πως εν τέλει, οι περισσότεροι επισκέπτες στη Βενεζουέλα (και τη Γουατεμάλα) φεύγουν χωρίς προβλήματα, αυτό έλειπε. Δυστυχώς όμως είναι από τις χώρες όπου το ότι δεν προκαλείς, δε φαίνεσαι χαζοτουρίστας και μένεις μόνο στα τουριστικά μέρη δεν αποτελεί εγγύηση. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει κανείς να τις αποφύγει και πάση θυσία. Αλλά μια ματιά μόνο στις περιοχές off limits του LP για τη Γουατεμάλα προκαλεί θλίψη, με δεδομένο ότι μερικές είναι και από τις ομορφότερες στη χώρα. Είναι από τις χώρες που θέλουν πραγματικά πολύ μεγάλη προσοχή κι όχι απλά κοινή λογική: οι καθημερινές ένοπλες ληστείες στα δημόσια λεωφορεία της Γουατεμάλα (και ειδικά αυτά που κάνουν διαδρομές ανάμεσα σε πόλεις τουριστικού ενδιαφέροντος τύπου Αντίγουα) δεν είναι ασυνήθιστο γεγονός, καθημερινότητα είναι.
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.056
Likes
7.817
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
- Traveller και Yorgos, ευχαριστώ που με τις αντιπαραθέσεις σας δικαιολογήσατε την ύπαρξη αυτού του topic.

- Johnpro, ειλικρινά, δεν κατάλαβα γιατί το άνοιξες το θέμα. Τη μια λες "έτσι", την άλλη "γιουβέτσι". Κουβέντα να γίνεται? ΟΚ, αν είναι έτσι, πάσο. Μόνο που η κουβέντα αυτή έχει γίνει ουκ ολίγες φορές σ' αυτό εδώ το φόρουμ και οι απόψεις των περισσοτέρων μελών είναι λίγο-πολύ γνωστές. Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως?

- Λατινική Αμερική δεν έχω πάει, για όπου αλλού πήγα, η Έρση με κάλυψε πλήρως (κι ο Traveller σε μεγάλο βαθμό λίγο πιο πριν απ' αυτήν). Κοινή λογική χρειάζεται και καθαρή σκέψη - εννοείται βοηθούμενες από τις συσσωρευόμενες εμπειρίες.

- Και, ναι, όταν ήμουν στη Σρι Λάνκα, ο πόλεμος με τους Ταμίλ στο βορρά μαίνονταν, και το Κολόμπο ήταν γεμάτο μπλόκα και αμπριά με πολυβολεία στη μέση του δρόμου. Δεν το ξέραμε, μας προέκυψε, πληροφόρηση από internet τότε δεν υπήρχε, αλλά βάλαμε το μυαλουδάκι μας να δουλέψει υπό τις υπάρχουσες συνθήκες.

- Και, επίσης ναι, αδυνατώ να κατανοήσω το γιατί κανείς κουβαλάει μαζί του την πανάκριβη κάμερά του σε μέρη που φοβάται ότι θα του την κλέψουν, θα τη χάσει, θα χαλάσει, κλπ. κλπ. ... Εκτός κι αν είναι επαγγελματίας. Και είναι τουλάχιστον αφελές να νομίζει ότι όλους τους παραπάνω κινδύνους θα τους εκμηδενίσει η ενσωμάτωσή του σ'ένα γκρούπ τουριστών πρακτορείου.

- Εκείνο το "να δούμε όσο γίνεται περισσότερα" ας μην το σχολιάσω. Τα είπε η Έρση.

- Μεταξύ μας: Και φτηνότερο να βγαίνει το ταξίδι με το πρακτορείο, πάλι μόνος μου θα πάω...

- Επιμύθιον: Όποιου του λάχει να πνιγεί, ποτέ του δεν πεθαίνει! Κι όποιος φοβάται, πάει και κοιμάται. Εμείς πάμε γι' άλλα και οι άλλοι μες στη γυάλα!
 

Traveller

Member
Μηνύματα
3.938
Likes
3.931
Nα το ξαναπώ... πιστεύεις ότι η Βενεζουέλα είναι η τρίτη πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο αυτή την στιγμή? Απλή ερώτηση απλή απάντηση περιμένω... ναι ή όχι... σύμφωνα με τα όσα ξεσήκωσες από το internet μάλλον είναι... δηλαδή είναι πιό επικίνδυνη από την Νιγηρία, το Κογκό, το πρώην Ζαίρ, την Σιέρα Λεόνε, την Σομαλία , το Σουδάν και αρκετά άλλα Αφρικανικά κράτη... υποθέτω ότι κάνεις πλάκα...

Δεν ξέρω αν σου φαίνετε περίεργο αλλά όταν κάποιος τουρίστας επισκέπτετε την Αθήνα οι πρώτες του επιλογές δεν θα είναι να επισκευθεί το Μενίδι τα Ανω Λιόσια και τον Ασπρόπυργο ούτε θα μείνει στα ξενοδοχεία της Πλατείας Βάθη... που το βρήκατε γραμμένο λοιπόν ότι θα γνωρίσω καλύτερα το Buenos το Caracas και το Rio αν πάω σε όλες τις υποβαθμισμένες και τις λούμπεν συνοικίες... αυτή η λογική με αφήνει αδιάφορο... αν μείνω σε ένα hostel στο κέντρο του Caracas σαφέστατα και εχω περισσότερες πιθανότητες να πέσω θύμα ληστείας από το αν μένω σε ένα απλό ξενοδοχείο στην καλή γειτονιά της πόλης... δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τίτλος τιμής να μένω σε πάτους από το να κοιμάμαι σε ανθρωπινά καταλύματα... τεράστιο μυστήριο... στο Καράκας πήγα το 2002 και οχι το 1996 αλλά οι φίλοι μου εκεί με διαβεβαιώνουν ότι αν έχω κοινό νου, δεν πηγαίνω σε κακόφημες περιοχές και δεν προκαλώ με την συμπεριφορά μου δεν θα έχω κανένα πρόβλημα... οι φίλοι μου είναι Βενεζολάνοι και ζουν μια νορμάλ με τα δικά τους πρώτυπα ζωή... και βγαίνουν έξω και διασκεδάζουν μέχρι αργά και για ψώνια πηγαίνουν καθημερινά... ναι είναι ευποροι και μένου σε καλές περιοχές... τι σημαίνει αυτό δηλαδή? Ζουν στην Βενεζουέλα, διασκεδάζουν στην Βενεζουέλα, έχουν τον τρόπο σκέψης της Βενεζουέλα... αυτοί Γιώργο μάλλον ξέρουν καλύτερα από τον καθένα μας... ο ακατανόμαστος έμεινε σε ένα αξιοπρεπές ξενοδοχείο τον περασμένο Φλεβάρη σε μια καλή συνοικία του Καράκας... πήγε εντελώς μόνος του και ούτε χαρακωμένος γύρισε ούτε θύμα ληστείας έπεσε... θα σου φαίνετε απίστευτο αλλά έτσι έγινε... τις φίλες μου στο Καράκας ούτε τις έχουν βιάσει ούτε τις έχουν σκοτώσει... και ζουν Γιώργο στο Καράκας , δουλεύουν στο Καράκας, διασκεδάζουν στο Καράκας... με την διαφορά ότι μένουν σε καλή γειτονιά... αυτό φαίνεται κι ασ μην το θεωρείς βασικό ότι παίζει κάποιο ρόλο...

Ο Vito έγραψε μια εξυπνάδα για το ποιός είναι αυθεντικός και ποιός χαζοχαρούμενος τουρίστας... εξήγησέ μου αγαπητέ γιατί κάποιος ο οποίος μένει σε hostel , τρώει σε τρώγλες και συναναστρέφεται με λούμπεν τύπους είναι λιγότερο χαζοτουρίστας απ΄εκείνον που μένει σε ασφαλή αξιοπρεπή ξενοδοχεία, τρώει σε εστιατόρια που τρώει η μεσαία τάξη και συναναστρέφεται με αυτήν ακριβώς την τάξη... γιατί δηλαδή μου πλασάρετε σαν μέσο Βενεζουελάνο εκείνον που μένει στις φαβέλες και δεν έχει να φάει?Που το βρήκατε αυτό γραμμένο? Εμένα μου έχουν ανοίξει τα σπίτια τους εύποροι άνθρωποι μου έχουν εξηγήσει την κατάσταση της χώρας έχουμε φάει σε καλά εστιατόρια και πιστέψτε με θεωρώ ότι έχω μια καλή άποψη για τον τρόπο σκέψης των Βενεζολάνων... δεν μπορώ με τίποτε να δεχθώ ότι όποιος πάει μια -δυο βδομάδες σε μια χώρα και μείνει κάπου λαικά και μιλήσει με φτωχούς ανθρώπους θα μπορέσει να καταλάβει τον τρόπο της σκέψης τους... αυτά είναι παραμύθια... για να πιάσεις τον σφυγμό ενός λαού πρέπει να πας και να ξαναπάς και να δημιουργήσεις στενές φιλίες... αλλιώς πάντα θα παραμυθιάζεις τον εαυτό σου ότι είσαι ψαγμένος ενώ στην ουσία είσαι ένας χαζοτουρίστας...
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.932
Likes
52.224
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
πιστεύεις ότι η Βενεζουέλα είναι η τρίτη πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο αυτή την στιγμή? Απλή ερώτηση απλή απάντηση περιμένω... ναι ή όχι.
Πιστεύω ότι είναι η τρίτη πιθανότερη χώρα να σε δολοφονήσουν, πράγμα μετρήσιμο κι αντικειμενικό. Ε, ασφαλέστατη δεν την λες... Οσονούπω θα πάω για ένα μεγάαααλο τουρ στην Αφρική και θα σου πω εντυπώσεις κι απ' τις άλλες.Για το Κογκό δεν ξέρω αν θα προλάβω, αλλά ο Νίγηρας και η Νιγηρία είναι στα υπόψη, όπως και το Σουδάν.

Δεν ξέρω αν σου φαίνετε περίεργο αλλά όταν κάποιος τουρίστας επισκέπτετε την Αθήνα οι πρώτες του επιλογές δεν θα είναι να επισκευθεί το Μενίδι τα Ανω Λιόσια και τον Ασπρόπυργο ούτε θα μείνει στα ξενοδοχεία της Πλατείας Βάθη...

Δεν μου φαίνεται περίεργο. Περίεργο μου φαίνεται που νομίζεις πως θα μου φαίνεται περίεργο. ΠΕρίεργο θα ήταν αν κάναμε όλοι τα ίδια όταν ταξιδεύουμε, τότε θα τρακάραμε ο ένας πάνω στον άλλον.

δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τίτλος τιμής να μένω σε πάτους από το να κοιμάμαι σε ανθρωπινά καταλύματα.
Ούτε κι εγώ θεωρώ πως είναι τίτλος τιμής.

Ζουν στην Βενεζουέλα, διασκεδάζουν στην Βενεζουέλα, έχουν τον τρόπο σκέψης της Βενεζουέλα...

Δεν έχει ένα τρόπο ζωής και σκέψης η Βενεζουέλα. Ειδικά για τη συγκεκριμένη χώρα υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Κι εμένα με ενδιαφέρει ο τρόπος ζωής των φίλων σου, όπως με ενδιαφέρει και των υπολοίπων (ανάμεσα στους οποίους επίσης έχω φίλους).

πήγε εντελώς μόνος του και ούτε χαρακωμένος γύρισε ούτε θύμα ληστείας έπεσε... θα σου φαίνετε απίστευτο αλλά έτσι έγινε...
Κάνεις λάθος: δεν μου φαίνεται απίστευτο. Μου φαίνεται πολύ νορμάλ, αν μαχαιρώνονταν όλοι όσοι πάνε στη Βενεζουέλα δε θα είχε 16500 νεκρούς το χρόνο, αλλά 400.000 (ή όσοι είναι οι τουρίστες της χώρας). Το γεγονός πως μένεις σε μια ακριβή γειτονιά δεν είναι εγγύηση πως δε θα πάθεις τίποτε (ειδικά στο Καράκας), όπως και το αντίθετο δεν είναι εγγύηση πως θα στην πέσουν σώνει και καλά. Αν υπάρχει όμως μια χώρα στην ήπειρο όπου έχεις περισσότερες πιθανότητες να στην πέσουν σε καλή γειτονιά, είναι η Βενεζουέλα. Κι όχι μόνο στο Καράκας, αλλά οπουδήποτε: στις 16500 δολοφονίες, λιγότερες από τις μισές γίνονται στο Καράκας.

για να πιάσεις τον σφυγμό ενός λαού πρέπει να πας και να ξαναπάς και να δημιουργήσεις στενές φιλίες... αλλιώς πάντα θα παραμυθιάζεις τον εαυτό σου ότι είσαι ψαγμένος ενώ στην ουσία είσαι ένας χαζοτουρίστας...
Α γεια σου.
 

renata

Member
Μηνύματα
5.544
Likes
1.963
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Ας υποθέσουμε ότι θέλεις να πας σε μια χωρά τις Ευρώπης και έχεις κάποιον συγγενή , φίλο η γνωστό , τότε οκ το καταλάβω και εγώ το ίδιο θα έκανα θα πήγαινα εκεί με ένα φτηνό εισιτήριο και θα κατσικονομουνα στο σπίτι τους , φυσικά θα απολάμβανα την τζάμπα φιλοξενία και φυσικά θα είχα τους ποιο καλούς ξεναγούς . Ευρώπη πολιτισμένοι άνθρωποι (εντός παρενθέσεως γιατί δεν ισχύει για όλες τις χώρες) με συνεπεία να μην φοβάσαι τις κλοπές τις τροφές και άλλες κακοτοπιές , όλο και κάποιον θα βρεις να συνεννοηθείς που θα σε κατατόπιση , άντε εδώ το καταλάβω και το επικροτώ .
Ας πάμε στο άλλο σενάριο , μπαίνεις στην air tickets και βρήκες τα φτηνά σου εισιτήρια βρήκες και ένα τριαστερο ξενοδοχείο πχ κάπου στο Ρίο ντε τζάνερο η στο ανοί (Βιετνάμ) κουβαλάς μια dslr μηχανή αξίας 3000 ευρώ , μετρητά τουλάχιστον Κανά δυο χιλιάδες ευρώ , πορτοφόλι με κάρτες , διαβατήριο και όλα τα λιμα , δεν ξέρεις κανέναν και απλά το παίζεις τουρίστας , δεν έχεις πατήσει το πόδι σου εκεί ξανά και ούτε καν ξέρεις να λες καλημέρα στην γλωσσά τους και ερωτώ ? που πας βρε καραμητρο που πας ? φόβο δεν έχεις ?

Το πρώτο που αναφέρεις,δεν θα το έκανα ποτέ ακόμα και τα εισιτήρια να μου έκαναν οι φίλοι και συγγενείς!
Για τα υπόλοιπα δύο διαφωνώ κάθετα.
Η ιδέα και η πραγματοποίηση ενός ταξιδιού,ειναι μαγεία μεράκι και μεθύσι!
Επικύνδινο γίνεται ένα ταξίδι οπουδήποτε στον κόσμο εαν δεν ξέρεις να συμπεριφερθείς..(με αυτό εννοώ οτιδήποτε κανεις και προκαλείς την τυχη σου)...
Παλαβή μπορεί να ειμαι,αλλα προσέχω που πάω, για αυτό και έχω αναβάλει προς το παρόν το ιράκ και αφγανιστάν!:cool:
καλά ταξίδια φίλε μου-καλώς όρισες.
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Εγώ δεν έχω καταλάβει γιατί ενώ μια συζήτηση τραβάει καλά ξαφνικά γίνονται τοποθετήσεις "μάγκικες" ή "αλάθητες" ή δεν ξέρω τι.

Δηλαδή όσοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν επικίνδυνοι προορισμοί δεν έχουν κοινή λογική,δεν έχουν "μυαλουδάκι",δεν είναι άνθρωποι σκεπτόμενοι;

Ή μήπως πρέπει να γίνουμε όλοι καρμικοί και να προκαλούμε τη τύχη μας αφού "αν μας μέλλει να πνιγούμε κλπ κλπ."

Και για να καταλάβω καλύτερα,πιστεύεται ότι όλοι οι τουρίστες που πέφτουν θύματα εγκληματικών ενεργειών ανα το κόσμο κάθε χρόνο είναι χαζοτουρίστες και ανόητοι ή περιπετειώδεις τύποι που ψάχνονται.Ή μήπως τελικά είναι και από τα δύο και η συζήτηση πρέπει να στραφεί στο πως μπορούμε να λάβουμε,εκατέρωθεν των προτιμήσεων,κάποια δοκιμασμένα μέτρα όταν επισκεπτόμαστε "δύσκολους" προορισμούς.

Όσο για τα χρονικά περιθώρια,ας βάλουν κάποιοι στο μυαλό τους ότι μερικοί από εμάς θα επισκεφτούν τις περισσότερες χώρες μόνο μια φορά στη ζωή τους και προτιμούν να έχουν δει όσο γίνεται περισσότερα μέρη από την καθεμία.Δεν είναι επιλογή να μην μείνεις κάπου 2 και 3 μέρες,είναι αναγκαιότητα.Και χρόνου και χρήματος.
 

galois

New Member
Μηνύματα
3
Likes
2
@varis81
έχεις δίκιο για το σήμα-φύλο. Το ανοίξαμε από κοινού με την κοπέλα μου για να μοιραζόμαστε πληροφορίες, αλλά η αλήθεια είναι ότι εγώ έχω περισσότερο χρόνο. Θα μας συμβολίσω λοιπόν με αντρικό σύμβολο για να συμφωνεί με τα λόγια μου. Έχεις δίκιο...

@Johnpro
Ακόμα και κινδύνους να μη διατρέχεις, βρίσκω λίγο προκλητικό να κυκλοφορείς σε πάμφτωχα μέρη σαν τον πλούσιο τουρίστα. Επίσης θεωρώ ότι είναι λίγο άκυρο να πας με πρακτορείο, όχι τόσο για εσένα, αλλά για να προστατέψεις την τούμπανο-φωτογραφική σου. Εξάλλου, εκεί που θα σε πάει το πρακτορείο, θα βγάλεις μόνο cart postal.
Μιλάς για επικίνδυνες χώρες. Νομίζω ότι μιλάς για μετρημένες όμως. πχ Βενεζουέλα, Σομαλία και άλλες (λίγες) της Αφρικής. Ας δω όλα τα άλλα που θέλω και ας μου μείνουν για το τέλος της επόμενης ζωής μου αυτές.

@babaduma
- Μεταξύ μας: Και φτηνότερο να βγαίνει το ταξίδι με το πρακτορείο, πάλι μόνος μου θα πάω...

- Επιμύθιον: Όποιου του λάχει να πνιγεί, ποτέ του δεν πεθαίνει! Κι όποιος φοβάται, πάει και κοιμάται. Εμείς πάμε γι' άλλα και οι άλλοι μες στη γυάλα!
respect :clap:
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.056
Likes
7.817
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Εγώ δεν έχω καταλάβει γιατί ενώ μια συζήτηση τραβάει καλά ξαφνικά γίνονται τοποθετήσεις "μάγκικες" ή "αλάθητες" ή δεν ξέρω τι.

Δηλαδή όσοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν επικίνδυνοι προορισμοί δεν έχουν κοινή λογική,δεν έχουν "μυαλουδάκι",δεν είναι άνθρωποι σκεπτόμενοι;

Ή μήπως πρέπει να γίνουμε όλοι καρμικοί και να προκαλούμε τη τύχη μας αφού "αν μας μέλλει να πνιγούμε κλπ κλπ."

Και για να καταλάβω καλύτερα,πιστεύεται ότι όλοι οι τουρίστες που πέφτουν θύματα εγκληματικών ενεργειών ανα το κόσμο κάθε χρόνο είναι χαζοτουρίστες και ανόητοι ή περιπετειώδεις τύποι που ψάχνονται.Ή μήπως τελικά είναι και από τα δύο και η συζήτηση πρέπει να στραφεί στο πως μπορούμε να λάβουμε,εκατέρωθεν των προτιμήσεων,κάποια δοκιμασμένα μέτρα όταν επισκεπτόμαστε "δύσκολους" προορισμούς.

Όσο για τα χρονικά περιθώρια,ας βάλουν κάποιοι στο μυαλό τους ότι μερικοί από εμάς θα επισκεφτούν τις περισσότερες χώρες μόνο μια φορά στη ζωή τους και προτιμούν να έχουν δει όσο γίνεται περισσότερα μέρη από την καθεμία.Δεν είναι επιλογή να μην μείνεις κάπου 2 και 3 μέρες,είναι αναγκαιότητα.Και χρόνου και χρήματος.
Δηλαδή, για να καταλάβω (επειδή - προφανώς - σε μένα αναφερόσουν), επειδή έχω διαφορετική άποψη και θεώρηση από τη δική σου, δεν έχω δικαίωμα να τη διατυπώσω? Και, η διατύπωσή της με κάνει "μάγκα"?

Καταφέρθηκα προσωπικά κατά κανενός? Δε νομίζω. Κι όσο γι' αυτό που είπα στον johnpro ψέματα είναι? Την ίδια κουβέντα δεν ξεκίνησες και συ πριν λίγο καιρό? Υπήρξε συμμετοχή, διατυπώθηκαν απόψεις, είπες τη δική σου, ξανά μανά τα ίδια και τα γίδια? Κάνε την ενδοσκόπησή σου, κατάληξε στο τι θες και τι μπορείς και πορεύσου εν ειρήνη.

Για τα υπόλοιπα που αναφέρεις, ήμουν σαφής - πλην λακωνικός, είναι θέμα προτεραιοτήτων και ιεράρχησης που άπτεται του ανωτέρω.

Κι ένα τελευταίο για το "ζειν επικινδύνως": Επειδή μου την έπεσαν να με ληστέψουν ένα βράδυ, τα μεσάνυχτα, στην πλατεία του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη μου, αυτό σημαίνει ότι δε θα ξανακυκλοφορήσω το βράδυ? Get a life!
 

taver

Member
Μηνύματα
12.605
Likes
29.844
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Μήπως χάσαμε το θέμα λιγάκι?

ΟΚ, το καταλάβαμε. Η Βενεζουέλα δεν είναι η ασφαλέστερη χώρα του κόσμου, αλλά υπάρχουν και χειρότερα. Ασφάλεια για τον επισκέπτη δεν είναι μόνο αν θα σε σφάξουν ή αν θα σε δολοφονήσουν, αν θα σε απαγάγουν και ζητήσουν λύτρα κλπ, υπάρχει και το λεγόμενο μικροέγκλημα (petty crime). Οι στατιστικές με τις δολοφονίες ανά κάτοικο δε μετράνε τις κλοπές π.χ. πορτοφολιών στο μετρό, τις οργανωμένες σπείρες ξαφρίσματος από δωμάτια & ξενοδοχεία, ούτε καν τους ταρίφες που δίνουν ρέστα σε πλαστά χαρτονομίσματα.

Και το τελευταίο είδος εγκλήματος και πιο πιθανό είναι να το συναντήσει ο μέσος επισκέπτης, και είναι και πιο "εστιασμένο" σ' αυτόν. Ο μέσος πορτοφολάς ή κλέφτης φωτογραφικής δε θα κάνει ένοπλη ληστεία, αλλά θα πάει να αρπάξει. OK, στη Βενεζουέλα και στη Νικαράγουα είναι πιο πιθανό να σε σφάξουνε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα συμβεί κιόλας - είναι αυξημένες οι πιθανότητες να συμβεί κάτι έτσι κι αλλιώς απίθανο. Το μικρο-έγκλημα, όμως, είναι παγκοσμίως πολύ πιο διαδεδομένο.

Και μάλλον αυτό είναι εξίσου πιθανό ή απίθανο να συμβεί σε πλούσιες ή φτωχές περιοχές. Οι πιθανότητες αυξάνουν, αντίθετα σε πολυσύχναστα σημεία ή κοντά σε μαγνήτες τουριστών, και τα γκρουπ είναι ο ιδανικός στόχος.

Αλλά είναι εύκολο να ξέρει κανείς αυτόν τον κίνδυνο και να πάρει τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει. Εγώ ας πούμε, πρόσφατα πήγα μόνος μου στο Ρίο, μια μεγαλούπολη που αντικειμενικά έχει πολύ αυξημένο πρόβλημα εγκληματικότητας.
Εννοείται ότι στο Ρίο με τίποτα δεν κυκλοφορούσα βράδυ έχοντας πάνω μου φωτογραφική ή διαβατήριο. Μόνο ένα πορτοφόλι με λίγα μετρητά και 1 κάρτα με χαμηλό όριο. Και είχα πάντοτε το νου μου, και μπροστά και πίσω μου. Και η φωτογραφική (DSLR + φακοί γκουμούτσες), έβγαινε από τη τσάντα μου για να βγάλω φωτογραφίες, και ξανάμπαινε αμέσως μέσα. Ποτέ δεν μετακινούμουν από σημείο σε σημείο με τη μηχανή εμφανή - κάτι που δε φοβάμαι να κάνω στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. Και πάντα - μα πάντα - είχα το νού μου στο τι συμβαίνει μπροστά μου, αλλά και πίσω μου.

Αλλά τελικά, όλη η πόλη που θα επισκεφτεί ένας επισκέπτης των 4-5-6 ημερών είναι ασφαλής. ΟΚ, δεν πήγα σε Φαβέλες, ούτε σε μακρινά προάστια. Δεν έγινα ειδήμων για την πόλη, 4 μέρες έμεινα μόνο. Αλλά, εγώ, ως ένας τυπικός τουρίστας που του αρέσει να "τριγυρνάει", το μόνο σημείο που ένιωσα περίεργα ήταν όταν πέρναγα κάτω από το Arcos de Lappa, μια Παρασκευή μεσημέρι. Και ο μεγαλύτερος κίνδυνος κλοπής που συνάντησα, ήταν από την κίτρινη φυλή (ταρίφες). Για τον απλό τουρίστα, θεωρώ τη γειτονική μας Σόφια πολύ πιο επικίνδυνη.
[ Παρένθεση: Κάποια στιγμή αντιμετώπισα κι ένα "this is a gun, give me money", αλλά ήταν τόσο pathetic, σαν τους τύπους με τα δακτυλίδια στο Παρίσι, που αντιμετώπισα τον τύπο απλά δείχνοντας του το δάκτυλο και προχωρώντας παρακάτω].

Αν λοιπόν παίρνει κανείς τα μέτρα που πρέπει να πάρει, ακόμη και μόνος του να κυκλοφορεί ο κίνδυνος είναι περιορισμένος. Ή τουλάχιστον ελαφρά μόνο αυξημένος σε σχέση με αυτό που διατρέχει ένας ντόπιος. Και ναι, ζούνε άνθρωποι εκεί, και κάποιοι εξ αυτών ζούνε και καλά, και τους αρέσει.

Πηγαίνοντας σε ένα τέτοιο ταξίδι με πρακτορείο, πολύ κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι δε χρειάζεται να προσέξουν τίποτα για την ασφάλειά τους. Έχουν την ψευδαίσθηση ότι έχουν μεταθέσει το πρόβλημα σε κάποιον άλλο, που τους καθοδηγεί. Όμως, ο πορτοφολάς θα αδιαφορήσει γι αυτό και μια χαρά θα τους κλέψει. Ίσα ίσα που θα εκμεταλλευτεί τη χαλαρότητα τους.

Τώρα για το αν το ένα ή το άλλο είδος καταλύματος είναι τίτλος τιμής, νομίζω ότι ξεφεύγουμε σε παραφιλοσοφικές διαστάσεις. Προφανώς ελάχιστοι από μας περνάμε χρόνο μέσα στο ξενοδοχείο μας όταν ταξιδεύουμε. Κάθε κατάλυμα προσφέρει ένα πακέτο ανέσεων/φιλοξενίας που ανταποκρίνεται καλύτερα ή χειρότερα στο τίμημα που ζητάει, και κάποιος προτιμά να μένει στης κυρά-Ελβίρας στη Hanga Roa, και κάποιος άλλος στο Plaza στη Ν. Υόρκη. Δεν είναι ο ένας καλύτερος από τον άλλο (αν και, ενδεχομένως, μπορεί ο ένας να είναι ανετότερος οικονομικά). Η ταξιδιωτική εμπειρία που απολαμβάνει ο ταξιδιώτης έχει σε κάθε περίπτωση κάποια πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα, τα οποία όμως ο ψαγμένος είναι σε θέση να διαχειριστεί και να τα κάνει να λειτουργήσουν για δικό του όφελος.
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Τώρα καταλαβαίνεις τι εννοώ με τις "μάγκικες" τοποθετήσεις.

Έχω καταλάβει από πολλά που έχω διαβάσει στο φόρουμ πως μερικοί έχετε την ικανότητα μέσα από 10 posts ενός αγνώστου να νομίζετε πως τον γνωρίζετε πλήρως.

Να επιχειρηματολογήσεις μπορείς επ'αυτών που λες ή απλώς ξέρεις μόνο να προσβάλλεις;

Το αν επανέρχομαι στο ίδιο θέμα θέλω να πιστεύω πως είναι δικαίωμά μου όσο και δικό σου που έπραξες το ίδιο,και πάντως όχι στην κρίση σου για να μου το αρνηθείς.

Δεν έχω καμία διάθεση αντιπαράθεσης στο φόρουμ αλλά μου αρέσει να επιχειρηματολογεί ο άλλος κι όχι απλώς να κοντράρει,γιατί αλλιώς δεν κάνουμε συζήτηση αλλά αναπαράγουμε τα δελτία των 8.

Σε παρακαλώ λοιπόν αν θέλεις να ρίξεις λίγο τους τόνους αν επιθυμείς να συζητήσουμε.
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.056
Likes
7.817
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Σε παρακαλώ λοιπόν αν θέλεις να ρίξεις λίγο τους τόνους αν επιθυμείς να συζητήσουμε.
Τι περισσότερο έχουμε να πούμε? Με τα παραπάνω, απλά επιβεβαίωσες τα όσα είπα. Όσο για... επιχειρήματα και λοιπά, εκεί είναι, αν δεν θέλεις ή δεν μπορείς να τα δεις, εγώ τι φταίω?

Να το ξαναπώ, κανένα νταλγκά δεν είχα ούτε έχω να κοντραριστώ με κανέναν. Tην άποψή μου διατύπωσα κι αυτό που εσύ θεώρησες προσωπική προσβολή ήταν μια απλή άναφορά σ' ένα γεγονός που παραδέχτηκες ότι είναι αληθινό. Κι όσες φορές κι αν ανοίξεις το ίδιο θέμα, όσες συζητήσεις κι αν προκαλέσεις, όσες απόψεις κι αν ακούσεις, η ουσία του πράγματος είναι αυτή που σου είπα: Μόνος σου θα την βρείς την άκρη.

Καλή επιτυχία και καλή τύχη. Game over!
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Αυτή σου η τοποθέτηση,αν και με βρίσκει αντίθετο,απέχει παρασάγκας από το "get a life" και αυτό ακριβώς ήθελα να καυτηριάσω.Την κατά μέτωπο επίθεση απέναντι σε άτομα που ελάχιστα γνωρίζετε και για το ποιόν τους και για την life τους.

Ειλικρινά συγγνώμη για το off-topic αλλά νομίζω ότι στη βάση ενός δημοκρατικού διαλόγου πρέπει κατά καιρούς να διευκρινίζονται μερικά πράγματα και να πέφτουν και λίγο οι τόνοι.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.561
Μηνύματα
901.385
Μέλη
39.298
Νεότερο μέλος
STAVROS S

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom