• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Δωμάτιο ή σκηνή

mpiftex

Member
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
Κάποιοι πιστεύουν πως το camping είναι μόνο για μικρές ηλικίες και μεγαλώνοντας προτιμάς το δωμάτια αλλά εγώ διαφωνώ.

Έχω γνωρίσει (σε διπλανές σκηνές) 17ριδες που του μίσησαν και ορκίζονταν πως δεν θα το ξανακάνουν αλλά και 60χρονους που κάθε σαβ/ακο πάνε και στήνουν σε ερημικές παραλίες! Δεν υπάρχει όριο ηλικιακά, όσο το γουστάρεις πας.

Για μένα δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να έρθεις κοντά στη φύση. Να ανοίγεις το φερμουάρ τις σκηνής και να βλέπεις μόνο δέντρα, άντε και θάλασσα! Εγώ βέβαια όποτε μπορώ προτιμώ να κοιμάμαι εκτός σκηνής, μόνο με το sleeping bag. Πρωινός καφές και αηδίες, όταν ξυπνάς και στα 5 μέτρα έχεις θάλασσα τι να τον κάνεις τον καφέ! Και το πρωί που είναι ακόμα δροσερή δροσερή είναι ότι το καλύτερο ξύπνημα!!
Επίσης γνωρίζεις κόσμο που υπό άλλες συνθήκες (δωμάτια) δεν θα γνώριζες. Ανταλλάζεις ιστορίες (travelstories που λέμε :p), γνώσεις για άλλες παραλίες και καβάντζες κτλ.

Αυτό που δεν μπορώ στα οργανωμένα είναι όταν είναι τόσο οργανωμένα που είναι σαν να κάνεις camping στο κέντρο της Αθήνας! Ρίχνουν μπετό παντού, φτιάχνουν δρόμο μέσα στο camping, κτήρια δίπλα στις σκηνές κτλ. Ανοίγεις τη σκηνή και βλέπεις μπροστά σου την εξάτμιση του αυτοκινήτου σου! Τέτοιο camping να το βράσω! Γι'αυτό και προτιμώ το ελεύθερο.

Όσο για το στήσιμο/ξεστήσιμο, 2 φορές να το έχεις κάνει και να έχεις μια σχετικά σύγχρονη σκηνή, δεν είναι πάνω από 10 λεπτά υπόθεση! Και αν είσαι και οργανωμένος με φουσκωτά στρώμα που το φουσκώνεις με τον αναπτήρα του αυτοκινήτου, ντουζιέρα, πολυθρόνα, ψυγιάκι, σχάρες για ψήσιμο κτλ, είσαι άρχοντας! Το να έχεις και κανένα μικρό φουσκωτό και να πας να στήσεις σε παραλία που δεν πάει δρόμος δεν θέλω να το αναφέρω καν γιατί θα φάω τα ρούχα μου!!!

dimosf

Member
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ξεκίνησα να κάνω Camping το 1983. Συνήθως σε οργανωμένο. Δεν το αλλάζω με τίποτα. Τα τελευταία 2 χρόνια ήταν έτσι οι συνθήκες που δεν μπόρεσα να μείνω στη σκηνή μου αλλά ελπίζω αυτό φέτος να αλλάξει. Η κόρη μου ήταν 3 χρονών όταν έκανε μαζί μας για πρώτη φορά κάμπινγ και από τότε το αναζητά και κάνει όποτε μπορεί (κυρίως όποτε συμφωνεί η παρέα της). Ήχοι όπως της βροχής πάνω στο πανί ή του φερμουάρ μέσα στη νυχτερινή σιγαλιά είναι από μόνοι τους ένα ολόκληρο άλμπουμ με εικόνες!!
Όσον αφορά τη σύγκριση με τα ξένα κάμπινγκ: Έχω κάνει κάμπινγκ σε Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία και Γερμανία. Τα πιο οργανωμένα στη Σλοβενία. Τα πιο χύμα στην Ιταλία. Τα Ελληνικά; Θα έλεγα αρκετά ψηλά σε οργάνωση, παροχές και τιμές. Αν βάλεις και το γεγονός ότι τα περισσότερα είναι πάνω ή πολύ κοντά στη θάλασσα, θάλεγα οτι (με ελάχιστες εξαιρέσεις) είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις μου.
Πάντως γενικά όλα τα είδη διαμονής (ελεύθερο ή οργανωμένο κάμπινγκ, δωμάτιο ή ξενοδοχείο) έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Από τον κάθε ένα εξαρτάται να τα ζηγήσει και να διαλέξει. Ότι κι αν λέω εγώ ή ο καθένας εδώ μέσα ένα είναι το θέμα: Σου αρέσει; Δεν το αλλάζεις με τίποτα. Δεν σε προκαλεί σαν ιδέα; Μη το δοκιμάσεις. Θα το μισήσεις.

StellAnna

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ταξίδι-Όνειρο
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Έχω κάνει κάμπινγκ σε όλη την Ευρώπη, αλλά όχι στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι εκείνες οι διακοπές ήταν οι πιο όμορφες της ζωής μου. Ξεκινήσαμε για να κινήσουμε το ενδιαφέρον στο γιο μας, αλλά τελικά μας κόλλησε τόσο πολύ, που προτιμούσαμε το κάμπινγκ από το ξενοδοχείο, αν και μερικές φορές ήταν πιο ακριβό!
Η αίσθηση της φύσης, δεν ανταλλάσσεται με τίποτε. Να ακούς τη βροχή, να σκεπάζεσαι με χιόνι, να κοιμάσαι δίπλα από καταρράκτες, στις λίμνες να κάνεις πόλεμο με τις πάπιες που ήθελαν σώνει και καλά να μπουν στη σκηνή, στην Ελβετία να σε ξυπνάει η αντανάκλαση του ήλιου πάνω στον παγετώνα.
Πώς να τα ζήσεις αυτά σε ένα ξενοδοχείο?
Όσον αφορά το στήσιμο... είναι απλά παιχνιδάκι.

GTS

Member
Εγώ είμαι του δωματίου, αν και έχω κάνει camping παλιότερα. Στη Μποτσουάνα όμως περιμένω το camping πώς και πώς......σκηνή και φύση είναι απίθανος συνδυασμός, αν και σε ένα δωμάτιο μπορείς να είσαι ένα με τη φύση mpiftex...

Traveller

Member
To camping ηλικίες δεν κοιτά... ή σου αρέσει ή δεν σου αρέσει... τέλος...

Εγώ προσωπικά το αγροτικό μου το έκανα στο στρατό και ευχαριστώ δεν θα πάρω...
Γούστα βέβαια είναι αυτά αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σώνει και καλά πρέπει να ταλαιπορηθώ για να βρεθώ κοντά στην φύση... αν έχω ένα απλό δωμάτιο δίπλα στην παραλία με τουαλέτα και ντουζ και δεν με τρώει η άμμος και ο ήλιος απολαμβάνω λιγότερο την φύση από κάποιον που κάνει κάμπινγκ;;
Όλη την μέρα δίπλα στην θάλασσα θα είμαι, απλά θα πάω τουαλέτα σαν άνθρωπος και το βράδυ θα κάνω το μπάνιο μου να φύγει το αλάτι από πάνω μου... αυτή την μικρή απορία έχω χωρίς βέβαια να σημαίνει οτι θα γίνω γούστο του καθενός...

mpiftex

Member
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
Για μένα η διαφορά είναι πως στη μια περίπτωση είσαι μέσα σε ένα κτίσμα, που κάποιος έχει χτίσει και συνήθως δίπλα έχει και άλλα κτίσματα και γενικά έχει παρέμβει ο άνθρωπος. Από την άλλη στο camping είσαι μακριά από κάθε ανάπτυξη και πολιτισμό. Είσαι εσύ και η φύση. Κανείς δεν έκοψε δέντρα ή έριξε μπετόν για να φτιάξει δωμάτιο. Το μόνο που σε χωρίζει από τη φύση είναι ένα κομμάτι πανί, που όταν φύγεις θα το πάρεις μαζί σου και το μέρος θα μείνει όπως το βρήκες και όπως ήταν πάντα, χωρίς καμία παρέμβαση από ανθρώπινο χέρι.
Το πως αντιλαμβάνεται βέβαια ο καθένας τη φύση διαφέρει. Δεν σημαίνει πως όποιος δεν κάνει camping δεν ευχαριστιέται τη φύση. Απλά προσωπικά την απολαμβάνω περισσότερο με αυτό τον τρόπο.

Επίσης αυτό που εσύ βλέπεις σαν ταλαιπωρία, για άλλους είναι απόλαυση.

turms

Member
Επόμενο Ταξίδι
ΔΝΤ;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Σκι στην Παταγονια
To camping ηλικίες δεν κοιτά... ή σου αρέσει ή δεν σου αρέσει... τέλος...

Εγώ προσωπικά το αγροτικό μου το έκανα στο στρατό και ευχαριστώ δεν θα πάρω...
Γούστα βέβαια είναι αυτά αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σώνει και καλά πρέπει να ταλαιπορηθώ για να βρεθώ κοντά στην φύση... αν έχω ένα απλό δωμάτιο δίπλα στην παραλία με τουαλέτα και ντουζ και δεν με τρώει η άμμος και ο ήλιος απολαμβάνω λιγότερο την φύση από κάποιον που κάνει κάμπινγκ;;
Όλη την μέρα δίπλα στην θάλασσα θα είμαι, απλά θα πάω τουαλέτα σαν άνθρωπος και το βράδυ θα κάνω το μπάνιο μου να φύγει το αλάτι από πάνω μου... αυτή την μικρή απορία έχω χωρίς βέβαια να σημαίνει οτι θα γίνω γούστο του καθενός...
κ εγω συμφωνω μαζι σου...ισως μαλιστα κ για μενα φταιει ο στρατος....
ξεπερασα τις 350 μερες ασκησης στον στρατο εκ των οποιων ολες ηταν σε σκηνη ή σε ενα υπνοσακο....
ισως για αυτο πλεον δεν μου βγαινει...θα παω κανα σαβ/κο αλλα ως εκει...
αυτο που με ενοχλει πολυ σε καμπινγκ ειανι οτι βγαζω μια δυσκολια σε θεματα οπως πχ με τους φακους επαφης κλπ...χαζα μεν αλλα...
anyway....

anny

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Κι εγώ φανατικά υπέρ του δωματίου. Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με αυτούς που γουστάρουν το κάμπινγκ, απλά αυτό το σπορ το δοκίμασα στα νιάτα μου και ποτέ δεν ήταν για μένα.

Δε αντέχω να με τρώει το λιοπύρι, να ψάχνω να βρω το πρώτο ελεύθερο πουρνάρι για την ανάγκη μου, να κουβαλάω νερό για ντους του οποίου τη θερμοκρασία δεν μπορώ να επιλέξω, να μην έχω το κρεβάτι μου και την πριζούλα μου, να με βλέπουν και να με ακούν οι διπλανοί μου, να τους βλέπω και να τους ακούω και όλα αυτά για να είμαι κοντά στη φύση.

Μπορώ να είμαι κοντά στη φύση για όση ώρα και με όποιο τρόπο το επιλέξω και μετά να ξεκουραστώ στη σκιούλα και την άνεση του δωματίου μου.

Traveller

Member
Για μένα η διαφορά είναι πως στη μια περίπτωση είσαι μέσα σε ένα κτίσμα, που κάποιος έχει χτίσει και συνήθως δίπλα έχει και άλλα κτίσματα και γενικά έχει παρέμβει ο άνθρωπος. Από την άλλη στο camping είσαι μακριά από κάθε ανάπτυξη και πολιτισμό. Είσαι εσύ και η φύση. Κανείς δεν έκοψε δέντρα ή έριξε μπετόν για να φτιάξει δωμάτιο. Το μόνο που σε χωρίζει από τη φύση είναι ένα κομμάτι πανί, που όταν φύγεις θα το πάρεις μαζί σου και το μέρος θα μείνει όπως το βρήκες και όπως ήταν πάντα, χωρίς καμία παρέμβαση από ανθρώπινο χέρι.
Δηλαδή σε οργανωμένο κάμπινγκ δεν υπάρχουν ντουζιέρες, τουαλέτες , μαγαζάκια κ.λ.π?
Εκεί δεν έχει παρέμβει ο άνθρωπος?

Το ελεύθερο κάμπινγκ πάλι γιατί κατά κανόνα απαγορεύετε? Ποιά είναι η επίσημη άποψη που όλες οι αρχές σε όλο τον κόσμο το απαγορεύουν?

turms

Member
Επόμενο Ταξίδι
ΔΝΤ;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Σκι στην Παταγονια
το ελευθερο καμπινγκ υποθετω οτι απαγορευεται γιατι...
- αναβουν φωτιες..με γνωστες συνεπειες
-γεμιζουν τον κοσμο σκουπιδια
-(Αποψη μου)...αν ο αλλος παει να στησει σκηνη οπου γουσταρει τοτε κ εγω θα παω να χτισω οπου γουσταρω...

γενικα παντως σε ενα καποιο βαθμο, αυτοι που λενε οτι πανε για ελευθερο καμπινγκ για πιο κοντα στην φυση, τελικα αυτοι ειναι που καταστρεφουν την φυση...

Dorotija

Member
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
εδώ θα παρέμβω και θα διαφωνήσω με την επίσημη άποψη. Υποτίθεται ότι ένας από τους λόγους είναι η φωτιά και ο κίνδυνος πυρκαγιάς, λες και το 90% των πυρκαγιών δεν είναι από εμπρησμούς (και μετά δεν γίνονται ξενοδοχεία και σπίτια).
Υποτίθεται ότι στο ελεύθερο κάμπινγκ βρωμίζουν τη φύση, αλλά εγώ προσωπικά όπου και αν έκανα ελεύθερο, οι προηγούμενοι, πλην εξαιρέσεων φυσικά, άφηναν τα πάντα όπως ήταν. Στα Διαπόντια Νησιά οι ξενοδόχοι επέτρεπαν στα παιδιά που έκαναν καμπινγκ αν ήθελαν να χρησιμοποιούν τις ντουσιέρες πουχαν στον εξωτερικό χωρο γιατί εκτιμούσαν το πως φρόντιζαν την παραλία που έμεναν. Γενικώς αυτός που θα υποστεί όλη την "ταλαιπωρία" του ελεύθερου καμπινγκ, αγαπάει πραγματικά την φύση, και την φροντίζει. Ακόμα κι αν δεν κινείται από οικολογικά αισθήματα, την προσέχει γιατί ζει εκεί και για να μπορεί να ξαναπάει και του χρόνου.

Και, turms, με συγχωρείς, αλλά εγώ τη σκηνή μου (όπως και τα σκουπίδια μου) την βάζω όπου θέλω και μαζεύω ύστερα από λίγες μέρες και φεύγω. Εσύ το σπίτι σου θα το μαζέψεις;;

ΥΓ, traveller, όσον αφορά το οργανωμένο έχεις δίκιο. Είναι όμως το ενδιάμεσο στάδιο για πολλούς. Δλδ κοντά στη φύση αλλά χωρίς να στερηθούν τις ανέσεις του δωματίου.

Προσωπικά όταν μπορώ προτιμώ το ελεύθερο.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom