• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Διατροφή, λαοί και άλλα.

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.957
Likes
52.382
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Μάκη όταν με το καλό σε φέρει ο δρόμος σου προς τα εδώ, θα κανονίσω να πάμε οπωσδήποτε.
Η φωτό είναι της προηγούμενης εβδομάδας.
Μακη βιασου. Ηδη εχει περασει μια εβδομαδα κι ακομη τα σερβίρει, φαντασου να αργησεις καμια δυο εβδομαδες ακομη πώς θα ειναι.
 

panpan

Member
Μηνύματα
7.052
Likes
28.410
Μακη βιασου. Ηδη εχει περασει μια εβδομαδα κι ακομη τα σερβίρει, φαντασου να αργησεις καμια δυο εβδομαδες ακομη πώς θα ειναι.
Πίστεψε με, μόλις μας τα σέρβιραν εξαφανίστηκαν. Δεν έμεινε τίποτα.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.644
Likes
9.234
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Ολο αυτο γινεται για να μου την πεις οτι περασα και δεν ακουμπησα και δεν πηρα χαμπαρι η οντως εχεις κανα επιχειρημα για την Ιταλικη κουζινα οτι ειναι ανωτερη της Ελληνικης κ της Γαλλικης?
Μα τι επιχειρήματα μπορούν να γραφτούν για το προσωπικό γούστο; Για σένα δεν συγκρίνονται τα γαλλικά τυριά με τα ιταλικά, για μένα το ίδιο από την ανάποδη. Τα γαλλικά τυριά έχουν μυρωδιά πορδιλας/ποδαρίλας, τα ιταλικά μοσχοβολανε και για μένα σε γεύση πολύ ανώτερα.

Οι Ιταλοί δεν τρώνε μόνο ζυμαρικά για συνοδευτικό, τρώνε και πατάτες, ρύζι, πολεντα. Οι Γάλλοι εκτός από πατάτες γνωρίζουν κάτι άλλο; Σε πάρα πολλές περιοχές της Γαλλίας δεν ξέρουν τι θα πει λαχανικό. Τυρί-βούτυρο-πατάτες κι άγιος ο θεός. Στα κυρίως δηλαδή ποια είναι η διαφορά σε ποικιλία μεταξύ των δύο χωρών; Η Γαλλία έχει ποικιλία αν ενώσεις όλες τις περιοχές μαζί, σε κάθε περιοχή όμως οι επιλογές είναι περιορισμένες. Αν πας 4-5 μέρες προλαβαίνεις να δοκιμάσεις τα πάντα. Αναφέρομαι σε παραδοσιακή κουζίνα. Το τι μπορείς να βρεις σε high class εστιατόρια με αφήνει αδιάφορο.
 

paykopete

Member
Μηνύματα
180
Likes
783
Μα τι επιχειρήματα μπορούν να γραφτούν για το προσωπικό γούστο; Για σένα δεν συγκρίνονται τα γαλλικά τυριά με τα ιταλικά, για μένα το ίδιο από την ανάποδη. Τα γαλλικά τυριά έχουν μυρωδιά πορδιλας/ποδαρίλας, τα ιταλικά μοσχοβολανε και για μένα σε γεύση πολύ ανώτερα.

Οι Ιταλοί δεν τρώνε μόνο ζυμαρικά για συνοδευτικό, τρώνε και πατάτες, ρύζι, πολεντα. Οι Γάλλοι εκτός από πατάτες γνωρίζουν κάτι άλλο; Σε πάρα πολλές περιοχές της Γαλλίας δεν ξέρουν τι θα πει λαχανικό. Τυρί-βούτυρο-πατάτες κι άγιος ο θεός. Στα κυρίως δηλαδή ποια είναι η διαφορά σε ποικιλία μεταξύ των δύο χωρών; Η Γαλλία έχει ποικιλία αν ενώσεις όλες τις περιοχές μαζί, σε κάθε περιοχή όμως οι επιλογές είναι περιορισμένες. Αν πας 4-5 μέρες προλαβαίνεις να δοκιμάσεις τα πάντα. Αναφέρομαι σε παραδοσιακή κουζίνα. Το τι μπορείς να βρεις σε high class εστιατόρια με αφήνει αδιάφορο.
Αναφερεις οτι η Γαλλια εχει ποικιλια αν ενωσεις ολες τις περιοχες μαζι, οποτε στα λογια μου ερχεσαι οτι η γαλλικη κουζινα εχει μεγαλυτερη ποικιλια! Αυτο ανεφερα και σχολιασα στα προηγουμενα σχολια.
Σε 4-5 μερες δεν προλαβαινεις να δοκιμασεις τα παντα, γτ η Γαλλια θελει ταξιδια για να την ανακαλυψεις γαστρονομικα, και παλι ολο και καπου θα πας και βρεις και μια εκπληξη! Μιλαμε για μια απο τις πιο συνθετες, περιπλοκες και ιδιαιτερες κουζινες του κοσμου! Η επιρροη της γαλλικης κουζινας κ ορολογιας ειναι μεγαλη ανα τον κοσμο (οπως και στην δικη μας κουζινα) οποτε αυτο απο μονο του λεει πολλα! Οι τυποι το εχουνε κανει επιστημη! Αλλο αυτο και αλλο ομως δεν μου αρεσουν οι γευσεις, τα τυρια, το πολυ κρεας κτλπ.
Τωρα αν θες να κρινουμε τις 2 κουζινες μονο απο την "παραδοσιακη" κουζινα χωρις να λαβουμε υποψην τα πιο ιδιαιτερα εστιατορια, με το ιδιο σκεπτικο να συγκρινουμε 2 κουζινες μονο απο το street food τους. Δεν ειναι μετρο αυτο για μενα. Πρεπει να συγκρινονται και στο street, και στο συνοικιακο μαγαζι με τα παραδοσιακα πιατα αλλα και στο πιο high class εστιατοριο!
Προφανως και δεν θεωρω κακη την Ιταλικη κουζινα, απλα πιο βαρετη σε σχεση με την Γαλλικη σε ιδεες και πλουραλισμο!
 
Last edited:

katkats

Moderator
Μηνύματα
10.010
Likes
13.028
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Αναφερεις οτι η Γαλλια εχει ποικιλια αν ενωσεις ολες τις περιοχες μαζι, οποτε στα λογια μου ερχεσαι οτι η γαλλικη κουζινα εχει μεγαλυτερη ποικιλια! Αυτο ανεφερα και σχολιασα στα προηγουμενα σχολια.
Σε 4-5 μερες δεν προλαβαινεις να δοκιμασεις τα παντα, γτ η Γαλλια θελει ταξιδια για να την ανακαλυψεις γαστρονομικα, και παλι ολο και καπου θα πας και βρεις και μια εκπληξη! Μιλαμε για μια απο τις πιο συνθετες, περιπλοκες και ιδιαιτερες κουζινες του κοσμου! Η επιρροη της γαλλικης κουζινας κ ορολογιας ειναι μεγαλη ανα τον κοσμο (οπως και στην δικη μας κουζινα) οποτε αυτο απο μονο του λεει πολλα! Οι τυποι το εχουνε κανει επιστημη! Αλλο αυτο και αλλο ομως δεν μου αρεσουν οι γευσεις, τα τυρια, το πολυ κρεας κτλπ.
Τωρα αν θες να κρινουμε τις 2 κουζινες μονο απο την "παραδοσιακη" κουζινα χωρις να λαβουμε υποψην τα πιο ιδιαιτερα εστιατορια, με το ιδιο σκεπτικο να συγκρινουμε 2 κουζινες μονο απο το street food τους. Δεν ειναι μετρο αυτο για μενα. Πρεπει να συγκρινονται και στο street, και στο συνοικιακο μαγαζι με τα παραδοσιακα πιατα αλλα και στο πιο high class εστιατοριο!
Προφανως και δεν θεωρω κακη την Ιταλικη κουζινα, απλα πιο βαρετη σε σχεση με την Γαλλικη σε ιδεες και πλουραλισμο!
Θα σε σοκάρω αλλά υπάρχουν τοπ εστιατόρια και στην Ιταλία που προφανώς κοντράρουν στα ίσα τα γαλλικά.
Το φαγητό οι Ιταλοί όχι απλά το έχουν κάνει επιστήμη και τηρούν τις συνταγές τους με θρησκευτική ευλάβεια αλλά φτάνουν μέχρι την εμμονή.
Επειδή έχεις κολλήσει με τις πάστες, τις πίτσες και το street food, στην Ιταλία τρώνε "παραδοσιακά" (βάζω κι εγώ εισαγωγικά) κυρίως πιάτα (τα secondi) που είναι παρεμφερή με των Γάλλων, τα οποία έχουν απίστευτη ποικιλία και μάλιστα διαφοροποιούνται πολύ από περιοχή σε περιοχή λόγω πρώτων υλών. Μάλιστα κάποια μοιάζουν πολύ και με τα δικά μας.
Επίσης οι Γάλλοι δεν τρώνε καθημερινά πιάτα από αυτά που θαυμάζουμε εμείς ως γαλλική κουζίνα, πολύ απλά γιατί κοστίζουν είτε τα φτιάξεις στο σπίτι είτε τα φας έξω και είναι χρονοβόρα και θέλουν ιδιαίτερες γνώσεις. Πχ. στη Λυών που ήμουν πρόσφατα και που θεωρείται τοπ ως προς την haute cuisine, η πίτσα είναι από τις δημοφιλέστερες επιλογές.
Τέλος, η απαρχή της γαλλικής κουζίνας επηρεάστηκε σημαντικά από (ναι ναι) τους Ιταλούς. Πάρε και ένα άρθρο να διαβάσεις: Quel Shock! The Italianization Of French Cuisine (Published 1994)
 

paykopete

Member
Μηνύματα
180
Likes
783
Θα σε σοκάρω αλλά υπάρχουν τοπ εστιατόρια και στην Ιταλία που προφανώς κοντράρουν στα ίσα τα γαλλικά.
Μπορει, απλα σε μενα ακομα δεν εχει τυχει.

Το φαγητό οι Ιταλοί όχι απλά το έχουν κάνει επιστήμη και τηρούν τις συνταγές τους με θρησκευτική ευλάβεια αλλά φτάνουν μέχρι την εμμονή.
Συγγνωμη αλλα τοτε οι Γαλλοι δεν ειναι επιστημονες, αλλα κατι αλλο! Οσον αφορα την εμμονη, υπαρχουνε πιο τρελακηδες σε αυτο απο τους Γαλλους? Θα τους χαρακτηριζα κ σαλεμενους! :haha:

Επίσης οι Γάλλοι δεν τρώνε καθημερινά πιάτα από αυτά που θαυμάζουμε εμείς ως γαλλική κουζίνα, πολύ απλά γιατί κοστίζουν είτε τα φτιάξεις στο σπίτι είτε τα φας έξω και είναι χρονοβόρα και θέλουν ιδιαίτερες γνώσεις.
Εκει αναφερομαι οτι οι Γαλλοι σε θεμα τεχνικης κ ιδεων ειναι πιο περιπλοκοι και πιο ιδιαιτεροι! Τωρα αν ειναι ευκολο να το φτιαξεις σπιτι , ειναι τελειως διαφορετικο πραγμα για κουβεντα! Αν συγκρινουμε τις κουζινες μονο απο τα "ευκολα" φαγητα του σπιτιου τοτε η Ελληνικη ειναι οαση!

Τέλος, η απαρχή της γαλλικής κουζίνας επηρεάστηκε σημαντικά από (ναι ναι) τους Ιταλούς. Πάρε και ένα άρθρο να διαβάσεις: Quel Shock! The Italianization Of French Cuisine (Published 1994)
Εχω διαβασει παρομοιο αρθρο και ειναι ωραιο που το αναφερεις. Προφανως, εχουνε επηρεαστει απο τα παλιοτερα χρονια, αλισβερισι γινοτανε παντα μεταξυ χωρων - κουζινων αλλα οι κουζινες εξελισσονται και γινονται καλυτερες! Με το ιδιο σκεπτικο η Ιταλικη ακομα παλιοτερα, επηρεαστηκε απο την Ελληνικη, την Αραβικη και παει λεγοντας. Τι σημαινει αυτο?

Εχοντας φτασει στο σημερα, οι Γαλλοι εχουνε καταφερει να ειναι σε τοπ επιπεδο, η μαγειρικη τους και οι τεχνικες τους διδασκονται στις καλυτερες σχολες μαγειρικης, εχουνε επηρεασει αρκετες κουζινες ανα τον κοσμο, εχουνε οδηγο αξιολογησης για τα καλυτερα εστιατορια στον κοσμο και η ζαχαροπλαστικη τους ειναι απο μονη της μια "κουζινα".

Σεβομαι την καθε αποψη, μου αρεσει αληθεια που γινεται αυτη η κουβεντα και η συγκριση!
Μπορουμε να κανονιζουμε και καμια εξοδο σε κανα εστιατοριο καμια φορα (μια σε γαλλικο, μια σε ιταλικο), να τα χωνουμε και απο κοντα! :xalara:
 
Last edited:

katkats

Moderator
Μηνύματα
10.010
Likes
13.028
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Μπορει, απλα σε μενα ακομα δεν εχει τυχει.
Μα καλά πως πιστεύεις ότι παίρνουν τα μισελέν; Κάνοντας πένες με πέστο και πιτσα μαργαρίτα; Οι τεχνικές τους είναι εξίσου πολύπλοκες και τα πιάτα εξίσου ιδιαίτερα αλλιώς δεν θα παίρνανε τίποτα.

Εκει αναφερομαι οτι οι Γαλλοι σε θεμα τεχνικης κ ιδεων ειναι πιο περιπλοκοι και πιο ιδιαιτεροι! Τωρα αν ειναι ευκολο να το φτιαξεις σπιτι , ειναι τελειως διαφορετικο πραγμα για κουβεντα! Αν συγκρινουμε τις κουζινες μονο απο τα "ευκολα" φαγητα του σπιτιου τοτε η Ελληνικη ειναι οαση!
Ε τι συγκρίνουμε; Τη μια φορά που μπορώ να πάω εγώ στο καλό γαλλικό ή τις 10 που μπορεί να πάει ο Γάλλος; Ουσιαστικά αν είναι να σκάσω 100+++ ευρώ είτε Γαλλία είτε Ιταλία είτε Ισπανία (περιμένω ότι) θα φάω γκουρμέ κουζίνα που δεν θα έχει καμία σχέση με μοσχαράκι μπουργκινιόν ή pollo alla cacciatore ή Gazpacho πχ.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.635
Μηνύματα
905.132
Μέλη
39.376
Νεότερο μέλος
Vichumills

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom