Grerena
Member
- Μηνύματα
- 1.371
- Likes
- 18.671
- Επόμενο Ταξίδι
- Bordeaux
- Ταξίδι-Όνειρο
- Tromso, Las Vegas
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Το ταξίδι για Manchester (& η πρώτη εντύπωση)
- Liverpool (St. George Quarter & Cavern Club)
- Liverpool (Λιμάνι, Royal Albert Dock & Empire Theatre)
- Ημέρα εξοχής (με ένα χωριό «εποχής» και μια γέφυρα Unesco)
- Λίγο από Manchester
- Blackpool
- Manchester & Mancunians!
- Βιβλιοθήκες και … English nightlife
- Επίλογος
Liverpool (St. George Quarter & Cavern Club)
Το Αμβούργο των Beatles πίστευα ότι θα συναντούσα πρώτο μιας και το είχα βάλει στόχο εδώ και καιρό, αλλά το Λίβερπουλ των Beatles τελικά μου προέκυψε.
Η σημερινή ημέρα ήταν η μόνη ξεκάθαρη του προγράμματος μας. Σίγουρη και αμετακίνητη στο πρόγραμμα. Θα πηγαίναμε στο Λίβερπουλ. Πόλη που απείχε μόλις 35 μίλια από το Manchester και που σήμερα ημέρα Σάββατο είχαμε κλείσει να πάμε να παρακολουθήσουμε το βράδυ … όπερα.
Ναι, καλά διαβάσατε. Όπερα στο Λίβερπουλ! Τς, τς δηλ. άβυσσος … η ψυχή! Ίσως θα έπρεπε να πάμε για όπερα στο Μιλάνο ή στη Βενετία, άντε στη Νάπολη. Ε! όχι δα! Αυτό θα ήταν αναμενόμενο. Εμείς θα πάμε όπερα στο Λίβερπουλ. Βέβαια όταν τόλμησα δειλά δειλά να πω ότι εδώ συνήθως το Must είναι να πάμε να δούμε αγώνα γύρισαν και οι τρεις φιλενάδες μου και με ρώτησαν: «Τι αγώνα;» Δηλαδή … δεν ήταν προφανές! Έπρεπε να διευκρινίσω: «Ποδόσφαιρο». Με την ερώτηση αυτή κατάλαβα ότι θα χρειαζόταν πολύς …αγώνας για να τις πείσω να πάμε ένα γήπεδο. Βέβαια δεν χρειάστηκε να τον κάνω γιατί διαλέξαμε να πάμε Λίβερπουλ την εποχή του μουντιάλ. Έλειπαν τα παιδιά στο Κατάρ. «Κίνησε ο Εβραίος να πάει στο παζάρι και ήταν ημέρα Σάββατο».
Ε! Καλά. Δεν πειράζει. Θα μπορούσαμε να πάμε μια pub το βράδυ. Στο Λίβερπουλ είμαστε.
Τελικά σας είπα; Διαλέξαμε να πάμε στην Όπερα.
Καλό θα ήταν να φεύγαμε το πρωί νωρίτερα. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έκανα (σηκώθηκα πρώτη, ετοίμασα πρωινό με ομελέτες (είπαμε … είμαι οπαδός Ευτύχη), ετοιμάστηκα για να δώσω το καλό παράδειγμα) και παρά τα 2 μπάνια που διαθέταμε (!!!) κατά τις 11: 00 καταφέραμε να είμαστε στην πόρτα έτοιμες για να φύγουμε.
Στη συνέχεια είχαμε μια σοβαρή έκπληξη/απογοήτευση, όταν πήγαμε να πάρουμε το αυτοκίνητο. Όχι μόνο μας είχαν γράψει για παρκάρισμα (παρόλο που είχαμε πληρώσει με εμφανέστατη απόδειξη στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου) αλλά μας είχαν διαρρήξει και κλέψει το gps του αυτοκινήτου. Ήττα για .. πρώτη ημέρα. Ψαχτήκαμε για λίγο αναρωτώμενες τι στο (#$%@#*) κάναμε λάθος και μετά μη μπορώντας να κάνουμε και τίποτα φύγαμε για Λίβερπουλ.
Μία ωρίτσα αργότερα (κατά τις 12:00) μπήκαμε στην πόλη...
Φτάσαμε και παρκάραμε σε ανοιχτό μεν αλλά φυλασσόμενο parking κοντά στην όπερα, στην οποία θα καταλήγαμε το βράδυ ύστερα από το ολοήμερο (λέμε τώρα) tour. Στην ουσία το «ολοήμερο» είχε μετουσιωθεί σε 6ωρο tour. Εντάξει … δεδομένου ότι σε μουσεία δεν θα μπαίναμε και ο καιρός δεν σήκωνε βαρκάδα στο λιμάνι, οπότε θεωρητικά το 6ωρο μας έφτανε, για τα στοιχειώδη.
Με το που κατεβήκαμε τη Lord Nelson str. «πέσαμε» πάνω στη St. George Quarter.
Είναι μια συνοικία/μνημείο με πλήθος αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων της Βικτωριανής εποχής.
Το «Παγκόσμιο μουσείο», η “Walker art Gallery” (με Rembrant, Rubens, Turner, Monet), η Κεντρική Βιβλιοθήκη, το “St. George Concert Hall”, το “Empire Theatre” που θα πηγαίναμε το βράδυ κ.α.
Ανάμεσα σε όλα αυτά τα εντυπωσιακά κτίρια εκτείνεται η Χριστουγεννιάτικη αγορά του Λίβερπουλ.
Δεν χωράνε όλα αυτά στο εξάωρο πρόγραμμα.
Εμένα όμως τα μάτια μου γούρλωσαν παρουσία όλων των παραπάνω και πολύ σύντομα εκδήλωσα το ενδιαφέρον μου να κάνω τα γνωστά … χιλιάδες πράγματα που θέλω να κάνω συνήθως στα ταξίδια, που θέλω να τα δω … όλα. Ή μάλλον θα το πω διαφορετικά: θέλω να εκμεταλλευτώ και το τελευταίο διαθέσιμο λεπτό προς όφελος των αξιοθεάτων. Ή ακόμα μπορώ να το πω και αλλιώς; πιστεύω ότι … όλα χωράνε και τα πάντα είναι θέμα διάθεσης. Κάτι που δεν … πιστεύουν οι φίλες μου.
Έτσι επήλθε ο πρώτος … χωρισμός.
«Θα πεταχτώ μια βολτίτσα έως τη βιβλιοθήκη όσο εσείς κάνετε μια βόλτα στην αγορά. Ραντεβού σε μισή ώρα ακριβώς εδώ, στην είσοδο της αγοράς». Τώρα υπήρχε δεν υπήρχε δυσαρέσκεια σε αυτήν μου την απόφαση για να είμαι ειλικρινής έκανα ότι δεν την κατάλαβα και έφυγα με γοργό βήμα για να χαρώ το μισάωρο μόνη μου όπως ήθελα.
Το οποίο και χάρηκα. Τώρα θα μου πείτε ότι αυτό θα έλεγα για να υποστηρίξω την ορθότητα της αποσκίρτησης από την ομάδα, αλλά μπορείτε να δείτε και μόνοι σας μέσα από τις φωτογραφίες μου
.
Βλέποντας την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Λίβερπουλ απ’ έξω, ένα κτίριο με ημικυκλική πρόσοψη και Κορινθιακούς κίονες περιμένεις να δεις ένα ανάλογο (κλασικό στυλ) και μέσα.
Περπατάς τον γρανιτένιο διάδρομο έως την είσοδο, ο οποίος έχει χαραγμένους τίτλους κλασικών λογοτεχνικών έργων και μετά περιμένεις να δεις κάτι που να αρμόζει στο 1860, έτος που κτίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιοθήκης.
Αντ’ αυτού βλέπεις το εξής … αποσβολωτικό!
Ένα κεντρικό αίθριο με μια σειρά από ορόφους ενιαίας διαρρύθμισης, το οποίο αίθριο ολοκληρώνεται με έναν γυάλινο θόλο στην κορυφή.
Όλοι οι όροφοι είναι εφοδιασμένοι με μοντέρνα γραφεία με υπολογιστές, που βλέπουν προς το αίθριο, με σκάλες περιμετρικές και εγκάρσιες και βέβαια βιβλιοθήκες, φως και ησυχία για … διάβασμα.
Ανέβηκα σε ότι σκάλα έβρισκα στο διάβα μου χαζεύοντας και βγάζοντας φωτογραφίες όσο πιο διακριτικά μπορούσα.
Η βιβλιοθήκη έχει και άλλες αίθουσες όπως το επονομαζόμενο αναγνωστήριο Picton, στο οποίο και μπήκα.
Πρόκειται για μία τεράστια κυκλική αίθουσα, η οποία όπως και να το κάνουμε έχει μια αίσθηση χλιδής άλλης εποχής. Ο δε σχεδιασμός της αίθουσας, τα μπαλκόνια, τα κιγκλιδώματα, οι λεπτομέρειες είναι όλα άξια θαυμασμού. Απ’ ότι διάβασα η βιβλιοθήκη έχει και άλλες αίθουσες, όπως την αίθουσα Hornby και την Oak room, που διαθέτουν σπάνια βιβλία και εκτεταμένες συλλογές μεγάλης αξίας, τις οποίες όμως … πως να “χωρέσω” στο μισάωρο που διέθετα;
Είδα και τη θέα από την ταράτσα της Βιβλιοθήκης. Όπως είδα και το Χριστουγεννιάτικο Λίβερπουλ από ψηλά...
Στην ώρα μου γύρισα στο ραντεβού μας, στην καρδιά της Χριστουγεννιάτικης αγοράς...
Κρίμα που δεν ήρθαν μαζί μου τα κορίτσια. Δεν τους μετέφερα τον ενθουσιασμό μου (για να μη ζηλέψουν) αλλά τους έδειξα φωτογραφίες. Το ίδιο ήταν!
Κατηφορίσαμε προς το κέντρο της πόλης…
Περάσαμε από κλασικούς εμπορικούς πεζόδρομους, που συνήθως όλες οι πόλεις διαθέτουν...
Ώσπου φτάσαμε στο παλαιό, γνωστό, διάσημο, μοδάτο κέντρο και γειτονιά του “Cavern Club”.
To Cavern Club θεωρείται ένα από τα πιο διάσημα club στον κόσμο. Από την ίδρυσή του (το 1957) ευδοκιμεί σαν χώρος σύγχρονης Βρετανικής μουσικής καλύπτοντας όλα τα είδη της ξεκινώντας από iazz bar συνεχίζοντας ως κέντρο του Rock&roll, για να θεωρείται σήμερα βασικό στοιχείο της κουλτούρας και της ιστορίας του Λίβερπουλ. Γύρω από αυτό έχει «χτιστεί» ένας μεγάλος αριθμός από bars, pubs και μουσικές σκηνές δημιουργώντας έτσι μια «μουσική» γειτονιά.
Ok. Που να πρωτοκοιτάξω; Είχα διάφορα και πολλά αστεράκια στο χάρτη μου. Τι να πρωτοκάνω; Να κυνηγήσω τα αστεράκια μου, να βγάζω φωτογραφίες; selfie; να έχω το νου μου να μη χάσω την προπορευόμενη παρέα μου, που τα προσπερνούσε όλα σαν να μην υπάρχουν;
-«Grerena, από δω πάμε».
-«Προχωρήστε και θα σας προλάβω».
Ήθελα να βγάλω και τις φωτογραφίες μου. Οι φιλενάδες μου από την άλλη δεν ήταν και πολύ φίλες με τη … φωτογραφία. Μεγάλο χάσμα ανάμεσά μας, το οποίο προσπαθούσε κάπως να το γεφυρώσει η Lilly. Όταν οι δυο (Diana & Zana) προχωρούσαν μπροστά αναζητώντας cafe και εγώ ξέμενα πίσω αναζητώντας πλάνα, η Lilly έμενε στη μέση προσπαθώντας να μη χάσει από το οπτικό της πεδίο καμιά από τις τρεις.
Σε μια από τις μικρές μοναχικές εξορμήσεις μου σε ένα δρομάκι είδα και φιγούρα της Eleonor Rigby. Πρόκειται για ένα παγκάκι της οδού Stanley που είναι αφιερωμένο σε «όλους τους μοναχικούς ανθρώπους» του Λίβερπουλ. «All The Lonely People»
Το άγαλμα-παγκάκι είναι ένας φόρος τιμής στο επιτυχημένο τραγούδι των Beatles «Eleanor
Rigby», που κυκλοφόρησε το 1966 και ήταν Νο.1 επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Eleanor Rigby των Beatles είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας, αν και μια γυναίκα με το ίδιο όνομα έχει ταφεί στο St Peter church στο προάστιο Woolton του Λίβερπουλ. Η «πραγματική» Eleanor Rigby πέθανε το 1939 και ο τάφος της έχει γίνει πόλος έλξης για πολλούς θαυμαστές των Beatles που επισκέπτονται την πόλη.
Σε αυτή μου την επίσκεψη με ακολούθησε και η Diana αφού κατάλαβε ότι «όποιος θέλει οπίσω μου ελθεί» και δεν θα χάσει! Χα, χα, χα.
Και φθάσαμε και στη Matthew street!
Και τι είναι η Matthew street; Είναι ο διασημότερος δρόμος του Λίβερπουλ, γιατί αποτελεί τον καλύτερο δρόμο για νυχτερινή ζωή και ειδικότερα για ζωντανή μουσική. Ο πιο διάσημος χώρος σε αυτό το στενό (γιατί η Matthew είναι στενάκι) είναι αναμφίβολα το Cavern Club, το bar το οποίο είναι σχεδόν ταυτόσημο με τους Beatles.
Ο John Lenon, o Paul McCartney και ο George Harrison έπαιξαν εδώ με άλλα συγκροτήματα πριν σχηματίσουν τους Beatles. To Club φιλοξένησε την πρώτη εμφάνιση των Beatles στις 9 Φεβρουαρίου του 1961 και έκτοτε πολλές άλλες εμφανίσεις τους μέσα στη δεκαετία του 1960.
Και τι δεν έχει Matthew street. Εκτός από το Cavern club, το Cavern restaurant, το Cavern hair boutique, το Wall of Fame, το μουσείο των Beatles, μαγαζιά και πολλά άλλα bars, που και αυτά πήραν πολύ από τη λάμψη του Cavern, το σημαντικότερο είναι η .. party διάθεση που είχαν όλοι οι θαμώνες, περαστικοί, τουρίστες και ντόπιοι.
Τέτοιο κέφι μέρα μεσημέρι δεν έχω ξαναδεί σε άλλο μέρος. Bars με Rοck, Disco και pop μουσική και γενικά με ότι κατά καιρούς έχει παράξει η πόλη και η χώρα γενικότερα, ακούγονταν σε όλο το δρόμο. Υπήρχε κόσμος που χόρευε μέσα στα bar, at this time!!! Ήταν μόλις 1:00 το μεσημέρι! Στο Cavern club είχε … ουρά για να μπουν μέσα. Είχε κίνηση και κόσμο λες και ήταν 10:00 το βράδυ και μάλιστα σε μια μέρα που έβρεχε και έκανε και κρύο. Απίστευτος δρόμος!
Όμορφα bars, γκράφιτι, πόστερ των Beatles, μουσικές και γενικά υπήρχε μια καταπληκτική ατμόσφαιρα...
Και ο … John Lennon σε ια γωνία στεκόταν και παρατηρούσε…
Ίσως θα προτιμούσα να πάμε σε ένα από τα μπαράκια της Matthew, είτε στο “The Grapes” με το jubox του, που εκείνη την ώρα χόρευαν Bee Gees, είτε στο “Legends Sports Bar” με τις οθόνες του να δούμε γιατί όχι; ποδόσφαιρο. Σε καιρό Μουντιάλ είμαστε, και είμαστε στο Liverpool!
Η παρέα όμως ήθελε καφεδάκι.
Ύστερα από αρκετές γυροβολιές και μερικές λάθος απόπειρες εύρεσης καφενείου (που να το βρούμε το καφέ μέσα στην pubο-γειτονιά τελικά καταλήξαμε να καθίσουμε στο “Strawberry Fields”, το παράθυρο του οποίου «έβλεπε» την Eleonor!
Έτσι, ήπιαμε ένα καφεδάκι παρέα με τον John Lenon και την Eleonor, στο “Strawberry Fields” (γνωστό τραγούδι των Beatles)...
Σαν να είσαι σε θεματικό πάρκο με θέμα: "Beatles"
Αν διακτινιστείς ξαφνικά στο κέντρο της πόλης χωρίς να ξέρεις που είσαι με την τόση έντονη την παρουσία παντού των "σκαθαριών", δεν μπορείς να πεις τίποτα άλλο από το: «Στο Λίβερπουλ είμαι».
Μετά λοιπόν το καφεδάκι και το γλυκό μας πήραμε το δρόμο προς τη θάλασσα...
Το Αμβούργο των Beatles πίστευα ότι θα συναντούσα πρώτο μιας και το είχα βάλει στόχο εδώ και καιρό, αλλά το Λίβερπουλ των Beatles τελικά μου προέκυψε.
Η σημερινή ημέρα ήταν η μόνη ξεκάθαρη του προγράμματος μας. Σίγουρη και αμετακίνητη στο πρόγραμμα. Θα πηγαίναμε στο Λίβερπουλ. Πόλη που απείχε μόλις 35 μίλια από το Manchester και που σήμερα ημέρα Σάββατο είχαμε κλείσει να πάμε να παρακολουθήσουμε το βράδυ … όπερα.
Ναι, καλά διαβάσατε. Όπερα στο Λίβερπουλ! Τς, τς δηλ. άβυσσος … η ψυχή! Ίσως θα έπρεπε να πάμε για όπερα στο Μιλάνο ή στη Βενετία, άντε στη Νάπολη. Ε! όχι δα! Αυτό θα ήταν αναμενόμενο. Εμείς θα πάμε όπερα στο Λίβερπουλ. Βέβαια όταν τόλμησα δειλά δειλά να πω ότι εδώ συνήθως το Must είναι να πάμε να δούμε αγώνα γύρισαν και οι τρεις φιλενάδες μου και με ρώτησαν: «Τι αγώνα;» Δηλαδή … δεν ήταν προφανές! Έπρεπε να διευκρινίσω: «Ποδόσφαιρο». Με την ερώτηση αυτή κατάλαβα ότι θα χρειαζόταν πολύς …αγώνας για να τις πείσω να πάμε ένα γήπεδο. Βέβαια δεν χρειάστηκε να τον κάνω γιατί διαλέξαμε να πάμε Λίβερπουλ την εποχή του μουντιάλ. Έλειπαν τα παιδιά στο Κατάρ. «Κίνησε ο Εβραίος να πάει στο παζάρι και ήταν ημέρα Σάββατο».
Ε! Καλά. Δεν πειράζει. Θα μπορούσαμε να πάμε μια pub το βράδυ. Στο Λίβερπουλ είμαστε.
Τελικά σας είπα; Διαλέξαμε να πάμε στην Όπερα.
Καλό θα ήταν να φεύγαμε το πρωί νωρίτερα. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έκανα (σηκώθηκα πρώτη, ετοίμασα πρωινό με ομελέτες (είπαμε … είμαι οπαδός Ευτύχη), ετοιμάστηκα για να δώσω το καλό παράδειγμα) και παρά τα 2 μπάνια που διαθέταμε (!!!) κατά τις 11: 00 καταφέραμε να είμαστε στην πόρτα έτοιμες για να φύγουμε.
Στη συνέχεια είχαμε μια σοβαρή έκπληξη/απογοήτευση, όταν πήγαμε να πάρουμε το αυτοκίνητο. Όχι μόνο μας είχαν γράψει για παρκάρισμα (παρόλο που είχαμε πληρώσει με εμφανέστατη απόδειξη στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου) αλλά μας είχαν διαρρήξει και κλέψει το gps του αυτοκινήτου. Ήττα για .. πρώτη ημέρα. Ψαχτήκαμε για λίγο αναρωτώμενες τι στο (#$%@#*) κάναμε λάθος και μετά μη μπορώντας να κάνουμε και τίποτα φύγαμε για Λίβερπουλ.
Μία ωρίτσα αργότερα (κατά τις 12:00) μπήκαμε στην πόλη...
Φτάσαμε και παρκάραμε σε ανοιχτό μεν αλλά φυλασσόμενο parking κοντά στην όπερα, στην οποία θα καταλήγαμε το βράδυ ύστερα από το ολοήμερο (λέμε τώρα) tour. Στην ουσία το «ολοήμερο» είχε μετουσιωθεί σε 6ωρο tour. Εντάξει … δεδομένου ότι σε μουσεία δεν θα μπαίναμε και ο καιρός δεν σήκωνε βαρκάδα στο λιμάνι, οπότε θεωρητικά το 6ωρο μας έφτανε, για τα στοιχειώδη.
Με το που κατεβήκαμε τη Lord Nelson str. «πέσαμε» πάνω στη St. George Quarter.
Είναι μια συνοικία/μνημείο με πλήθος αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων της Βικτωριανής εποχής.
Το «Παγκόσμιο μουσείο», η “Walker art Gallery” (με Rembrant, Rubens, Turner, Monet), η Κεντρική Βιβλιοθήκη, το “St. George Concert Hall”, το “Empire Theatre” που θα πηγαίναμε το βράδυ κ.α.
Ανάμεσα σε όλα αυτά τα εντυπωσιακά κτίρια εκτείνεται η Χριστουγεννιάτικη αγορά του Λίβερπουλ.
Δεν χωράνε όλα αυτά στο εξάωρο πρόγραμμα.
Εμένα όμως τα μάτια μου γούρλωσαν παρουσία όλων των παραπάνω και πολύ σύντομα εκδήλωσα το ενδιαφέρον μου να κάνω τα γνωστά … χιλιάδες πράγματα που θέλω να κάνω συνήθως στα ταξίδια, που θέλω να τα δω … όλα. Ή μάλλον θα το πω διαφορετικά: θέλω να εκμεταλλευτώ και το τελευταίο διαθέσιμο λεπτό προς όφελος των αξιοθεάτων. Ή ακόμα μπορώ να το πω και αλλιώς; πιστεύω ότι … όλα χωράνε και τα πάντα είναι θέμα διάθεσης. Κάτι που δεν … πιστεύουν οι φίλες μου.
Έτσι επήλθε ο πρώτος … χωρισμός.
«Θα πεταχτώ μια βολτίτσα έως τη βιβλιοθήκη όσο εσείς κάνετε μια βόλτα στην αγορά. Ραντεβού σε μισή ώρα ακριβώς εδώ, στην είσοδο της αγοράς». Τώρα υπήρχε δεν υπήρχε δυσαρέσκεια σε αυτήν μου την απόφαση για να είμαι ειλικρινής έκανα ότι δεν την κατάλαβα και έφυγα με γοργό βήμα για να χαρώ το μισάωρο μόνη μου όπως ήθελα.
Το οποίο και χάρηκα. Τώρα θα μου πείτε ότι αυτό θα έλεγα για να υποστηρίξω την ορθότητα της αποσκίρτησης από την ομάδα, αλλά μπορείτε να δείτε και μόνοι σας μέσα από τις φωτογραφίες μου
.
Βλέποντας την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Λίβερπουλ απ’ έξω, ένα κτίριο με ημικυκλική πρόσοψη και Κορινθιακούς κίονες περιμένεις να δεις ένα ανάλογο (κλασικό στυλ) και μέσα.
Περπατάς τον γρανιτένιο διάδρομο έως την είσοδο, ο οποίος έχει χαραγμένους τίτλους κλασικών λογοτεχνικών έργων και μετά περιμένεις να δεις κάτι που να αρμόζει στο 1860, έτος που κτίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιοθήκης.
Αντ’ αυτού βλέπεις το εξής … αποσβολωτικό!
Ένα κεντρικό αίθριο με μια σειρά από ορόφους ενιαίας διαρρύθμισης, το οποίο αίθριο ολοκληρώνεται με έναν γυάλινο θόλο στην κορυφή.
Όλοι οι όροφοι είναι εφοδιασμένοι με μοντέρνα γραφεία με υπολογιστές, που βλέπουν προς το αίθριο, με σκάλες περιμετρικές και εγκάρσιες και βέβαια βιβλιοθήκες, φως και ησυχία για … διάβασμα.
Ανέβηκα σε ότι σκάλα έβρισκα στο διάβα μου χαζεύοντας και βγάζοντας φωτογραφίες όσο πιο διακριτικά μπορούσα.
Η βιβλιοθήκη έχει και άλλες αίθουσες όπως το επονομαζόμενο αναγνωστήριο Picton, στο οποίο και μπήκα.
Πρόκειται για μία τεράστια κυκλική αίθουσα, η οποία όπως και να το κάνουμε έχει μια αίσθηση χλιδής άλλης εποχής. Ο δε σχεδιασμός της αίθουσας, τα μπαλκόνια, τα κιγκλιδώματα, οι λεπτομέρειες είναι όλα άξια θαυμασμού. Απ’ ότι διάβασα η βιβλιοθήκη έχει και άλλες αίθουσες, όπως την αίθουσα Hornby και την Oak room, που διαθέτουν σπάνια βιβλία και εκτεταμένες συλλογές μεγάλης αξίας, τις οποίες όμως … πως να “χωρέσω” στο μισάωρο που διέθετα;
Είδα και τη θέα από την ταράτσα της Βιβλιοθήκης. Όπως είδα και το Χριστουγεννιάτικο Λίβερπουλ από ψηλά...
Στην ώρα μου γύρισα στο ραντεβού μας, στην καρδιά της Χριστουγεννιάτικης αγοράς...
Κρίμα που δεν ήρθαν μαζί μου τα κορίτσια. Δεν τους μετέφερα τον ενθουσιασμό μου (για να μη ζηλέψουν) αλλά τους έδειξα φωτογραφίες. Το ίδιο ήταν!
Κατηφορίσαμε προς το κέντρο της πόλης…
Περάσαμε από κλασικούς εμπορικούς πεζόδρομους, που συνήθως όλες οι πόλεις διαθέτουν...
Ώσπου φτάσαμε στο παλαιό, γνωστό, διάσημο, μοδάτο κέντρο και γειτονιά του “Cavern Club”.
To Cavern Club θεωρείται ένα από τα πιο διάσημα club στον κόσμο. Από την ίδρυσή του (το 1957) ευδοκιμεί σαν χώρος σύγχρονης Βρετανικής μουσικής καλύπτοντας όλα τα είδη της ξεκινώντας από iazz bar συνεχίζοντας ως κέντρο του Rock&roll, για να θεωρείται σήμερα βασικό στοιχείο της κουλτούρας και της ιστορίας του Λίβερπουλ. Γύρω από αυτό έχει «χτιστεί» ένας μεγάλος αριθμός από bars, pubs και μουσικές σκηνές δημιουργώντας έτσι μια «μουσική» γειτονιά.
Ok. Που να πρωτοκοιτάξω; Είχα διάφορα και πολλά αστεράκια στο χάρτη μου. Τι να πρωτοκάνω; Να κυνηγήσω τα αστεράκια μου, να βγάζω φωτογραφίες; selfie; να έχω το νου μου να μη χάσω την προπορευόμενη παρέα μου, που τα προσπερνούσε όλα σαν να μην υπάρχουν;
-«Grerena, από δω πάμε».
-«Προχωρήστε και θα σας προλάβω».
Ήθελα να βγάλω και τις φωτογραφίες μου. Οι φιλενάδες μου από την άλλη δεν ήταν και πολύ φίλες με τη … φωτογραφία. Μεγάλο χάσμα ανάμεσά μας, το οποίο προσπαθούσε κάπως να το γεφυρώσει η Lilly. Όταν οι δυο (Diana & Zana) προχωρούσαν μπροστά αναζητώντας cafe και εγώ ξέμενα πίσω αναζητώντας πλάνα, η Lilly έμενε στη μέση προσπαθώντας να μη χάσει από το οπτικό της πεδίο καμιά από τις τρεις.
Σε μια από τις μικρές μοναχικές εξορμήσεις μου σε ένα δρομάκι είδα και φιγούρα της Eleonor Rigby. Πρόκειται για ένα παγκάκι της οδού Stanley που είναι αφιερωμένο σε «όλους τους μοναχικούς ανθρώπους» του Λίβερπουλ. «All The Lonely People»
Το άγαλμα-παγκάκι είναι ένας φόρος τιμής στο επιτυχημένο τραγούδι των Beatles «Eleanor
Rigby», που κυκλοφόρησε το 1966 και ήταν Νο.1 επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Eleanor Rigby των Beatles είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας, αν και μια γυναίκα με το ίδιο όνομα έχει ταφεί στο St Peter church στο προάστιο Woolton του Λίβερπουλ. Η «πραγματική» Eleanor Rigby πέθανε το 1939 και ο τάφος της έχει γίνει πόλος έλξης για πολλούς θαυμαστές των Beatles που επισκέπτονται την πόλη.
Σε αυτή μου την επίσκεψη με ακολούθησε και η Diana αφού κατάλαβε ότι «όποιος θέλει οπίσω μου ελθεί» και δεν θα χάσει! Χα, χα, χα.
Και φθάσαμε και στη Matthew street!
Και τι είναι η Matthew street; Είναι ο διασημότερος δρόμος του Λίβερπουλ, γιατί αποτελεί τον καλύτερο δρόμο για νυχτερινή ζωή και ειδικότερα για ζωντανή μουσική. Ο πιο διάσημος χώρος σε αυτό το στενό (γιατί η Matthew είναι στενάκι) είναι αναμφίβολα το Cavern Club, το bar το οποίο είναι σχεδόν ταυτόσημο με τους Beatles.
Ο John Lenon, o Paul McCartney και ο George Harrison έπαιξαν εδώ με άλλα συγκροτήματα πριν σχηματίσουν τους Beatles. To Club φιλοξένησε την πρώτη εμφάνιση των Beatles στις 9 Φεβρουαρίου του 1961 και έκτοτε πολλές άλλες εμφανίσεις τους μέσα στη δεκαετία του 1960.
Και τι δεν έχει Matthew street. Εκτός από το Cavern club, το Cavern restaurant, το Cavern hair boutique, το Wall of Fame, το μουσείο των Beatles, μαγαζιά και πολλά άλλα bars, που και αυτά πήραν πολύ από τη λάμψη του Cavern, το σημαντικότερο είναι η .. party διάθεση που είχαν όλοι οι θαμώνες, περαστικοί, τουρίστες και ντόπιοι.
Τέτοιο κέφι μέρα μεσημέρι δεν έχω ξαναδεί σε άλλο μέρος. Bars με Rοck, Disco και pop μουσική και γενικά με ότι κατά καιρούς έχει παράξει η πόλη και η χώρα γενικότερα, ακούγονταν σε όλο το δρόμο. Υπήρχε κόσμος που χόρευε μέσα στα bar, at this time!!! Ήταν μόλις 1:00 το μεσημέρι! Στο Cavern club είχε … ουρά για να μπουν μέσα. Είχε κίνηση και κόσμο λες και ήταν 10:00 το βράδυ και μάλιστα σε μια μέρα που έβρεχε και έκανε και κρύο. Απίστευτος δρόμος!
Όμορφα bars, γκράφιτι, πόστερ των Beatles, μουσικές και γενικά υπήρχε μια καταπληκτική ατμόσφαιρα...
Και ο … John Lennon σε ια γωνία στεκόταν και παρατηρούσε…
Ίσως θα προτιμούσα να πάμε σε ένα από τα μπαράκια της Matthew, είτε στο “The Grapes” με το jubox του, που εκείνη την ώρα χόρευαν Bee Gees, είτε στο “Legends Sports Bar” με τις οθόνες του να δούμε γιατί όχι; ποδόσφαιρο. Σε καιρό Μουντιάλ είμαστε, και είμαστε στο Liverpool!
Η παρέα όμως ήθελε καφεδάκι.
Ύστερα από αρκετές γυροβολιές και μερικές λάθος απόπειρες εύρεσης καφενείου (που να το βρούμε το καφέ μέσα στην pubο-γειτονιά τελικά καταλήξαμε να καθίσουμε στο “Strawberry Fields”, το παράθυρο του οποίου «έβλεπε» την Eleonor!
Έτσι, ήπιαμε ένα καφεδάκι παρέα με τον John Lenon και την Eleonor, στο “Strawberry Fields” (γνωστό τραγούδι των Beatles)...
Σαν να είσαι σε θεματικό πάρκο με θέμα: "Beatles"
Αν διακτινιστείς ξαφνικά στο κέντρο της πόλης χωρίς να ξέρεις που είσαι με την τόση έντονη την παρουσία παντού των "σκαθαριών", δεν μπορείς να πεις τίποτα άλλο από το: «Στο Λίβερπουλ είμαι».
Μετά λοιπόν το καφεδάκι και το γλυκό μας πήραμε το δρόμο προς τη θάλασσα...