Grerena
Member
- Μηνύματα
- 1.371
- Likes
- 18.669
- Επόμενο Ταξίδι
- Bordeaux
- Ταξίδι-Όνειρο
- Tromso, Las Vegas
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Το ταξίδι για Manchester (& η πρώτη εντύπωση)
- Liverpool (St. George Quarter & Cavern Club)
- Liverpool (Λιμάνι, Royal Albert Dock & Empire Theatre)
- Ημέρα εξοχής (με ένα χωριό «εποχής» και μια γέφυρα Unesco)
- Λίγο από Manchester
- Blackpool
- Manchester & Mancunians!
- Βιβλιοθήκες και … English nightlife
- Επίλογος
Liverpool (Λιμάνι, Royal Albert Dock & Empire Theatre)
Στην προκυμαία του Λίβερπουλ, στο παραλιακό του … μέτωπο βρίσκονται οι “3 Graces”.
Είναι τρία μεγαλοπρεπή κτίρια που από τις αρχές του 1900 συμβολίζουν το διεθνές κύρος του Liverpool και αποτελούν το έμβλημα της εμπορικής του ικανότητας. Τα τρία κτίρια είναι τα “Royal Liver Building”, “Cunard Building” και “Port of Liverpool Building”. Η εικόνα τους ορίζουν έναν από τους πιο αναγνωρισμένους ορίζοντες στον κόσμο. Το παραλιακό μέτωπο του Liverpool.
Το όνομα “3 Graces” είναι εμπνευσμένο από τις μυθολογικές Ελληνίδες … τρεις Χάριτες! Τις θεές της γοητείας, της ομορφιάς και της δημιουργικότητας.
Από το 2015 το landmark των τριών κτιρίων συνοδεύουν και ... τέσσερα "σκαθάρια"...
Ένα υπερμεγέθες μπρούτζινο άγαλμα των Beatles «έφτασε» στην προκυμαία του Λίβερπουλ τον Δεκέμβριο του 2015, στην επέτειο δηλαδή των 50 χρόνων από την τελευταία συναυλία του συγκροτήματος στο Liverpool Empire Theatre.
Ααα! Γι’ αυτό θα πάμε το βράδυ στο Empire Theatre. Για να δούμε που έπαιξαν οι Beatles για τελευταία φορά. Τι νομίζετε; Για την όπερα θα πάμε;
Οι «Beatles περπατώντας στο δρόμο», όπως εικονίζονται στο εξώφυλλο του «On Air - Live At The BBC Volume 2», ενός συλλογικού άλμπουμ του 2013 ήταν η έμπνευση για αυτό το τόσο “ζωντανό” άγαλμα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Cavern Club!
Οι “Beatles Pier Head” ήταν ένα από τα highlight της παραλιακής βόλτας. Ήδη από μακριά έβλεπες ένα μικρό “χαμούλη” από κόσμο γύρω του...
Σειρά έπρεπε να πάρουμε για να βγάλουμε μια φωτογραφία μαζί με του Beatles. Αλλά άξιζε τον κόπο:
Πολύ μου άρεσε αυτή η φωτογραφία (όταν δεν είναι θολή ).
Τέσσερις αυτοί, τέσσερις και εμείς.
Φτάσαμε στην παραλία. Εδώ καταλαβαίνεις ότι η πόλη είναι λιμάνι. Μύριζε θάλασσα. Βέβαια μύριζε μανιασμένη θάλασσα. Λυσσομανούσε ο αέρας σήμερα και έκανε και ψωφόκρυο. Οι γλάροι βγήκαν στη …στεριά. Η παραλία του Λίβερπουλ δεν είναι ακριβώς … θαλασσινή, αλλά ποταμίσια. Βρίσκεται πάνω στην εκβολή του ποταμού Mersey σε μικρή απόσταση από την έξοδο του ποταμού στην Ιρλανδική θάλασσα. Άμα εδώ στο ποτάμι έχει τόσο αέρα και κρύο φαντάζομαι τι θα γίνεται πιο μέσα στη θάλασσα.
Αλλά θεωρητικά δεν γίνεται να έρθεις στο Λίβερπουλ και να μην κάνεις τη βόλτα πλάι στον Mersey ποταμό. Για βαρκάδα όμως σήμερα… ούτε λόγος. Δεν είναι ότι δεν θέλαμε, ήταν ότι δεν έπλεε τίποτα! Ε! Δεν πειράζει, τουλάχιστον δεν έχω την σκασίλα ότι δεν προλάβαμε. Δεν πήραμε το ferry γιατί δεν είχε ferry σήμερα λόγω καιρού. Τι ferry; Εδώ δεν είχε άνθρωπο, πλεούμενο θα είχε; Βασικά ο καιρός ήταν … ένα βήμα πριν ξεσπάσει τυφώνας.
Τι οι ομπρέλες να γυρνάνε ανάποδα, τι οι σταγόνες να καλύπτουν το φακό της μηχανής, εμείς … εκεί … πιστές τουρίστριες, να κάνουμε βόλτα δίπλα στο Mersey και να φωτογραφίζουμε (πιο πολύ … εγώ )
Στο Μουσείο του Λίβερπουλ που βρέθηκε στο διάβα μας ήταν μια όαση για μας. Μπήκαμε για λίγο μέσα για να πάρουμε μια δόση … ζέστης. Επί τη ευκαιρία ψωνίσαμε τα σουβενίρ μας από το μαγαζάκι του. Για μένα είναι must και το μουσείο αλλά ήθελε χαλαρά ένα 3ωρο.
Ένα «ανοιχτό» ναυτικό μουσείο είναι μεγάλο μέρος της αποβάθρας του Λίβερπουλ, το οποίο σηκώνει πολύ χρόνο για χάζεμα, αλλά ίσως μια άλλη φορά, γιατί τώρα το κρύο δεν μας άφηνε.
Είχε φτάσει η ώρα να πάμε στην περίφημη αποβάθρα του Λίβερπουλ “Royal Albert Docks”.
Πρόκειται για μια εμβληματική αποβάθρα με πρώην αποθήκες, οι οποίες τώρα έχουν μετατραπεί σε μουσεία, γκαλερί και όμορφα μαγαζιά.
Το “Royal Albert Dock” άνοιξε επίσημα το 1846 και αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του κόσμου την εποχή που η Αγγλία ήταν μεγάλη αυτοκρατορία. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του λιμανιού θεωρήθηκε επαναστατικός για την εποχή του, για πολλούς λόγους. Κατασκευάστηκε από χυτοσίδηρο, τούβλο και πέτρα, χωρίς δομικό ξύλο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έτσι το πρώτο μη εύφλεκτο σύστημα αποθήκης στον κόσμο. Η φορτοεκφόρτωση των εμπορευμάτων από τα πλοία προς και από τις αποθήκες γινόταν απευθείας με χρήση του πρώτου (στο είδος του) στον κόσμο υδραυλικού συστήματος μεταφοράς εμπορευμάτων. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Dock Albert χρησίμευσε και ως βάση για τον Βρετανικό Στόλο.
Η ταχεία ανάπτυξη όμως της ναυτιλιακής τεχνολογίας και ο ανταγωνισμός από πολλά νεότερα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου οδήγησαν στο κλείσιμο του λιμανιού του 1972.
Σήμερα το Albert Dock αποτελεί την καρδιά της τουριστικής ζωής της πόλης και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ήταν υπέροχα. Δεν ξέρω τι μου αρέσει πιο πολύ. Το ότι είναι λιμάνι; Το ότι είναι παλιό λιμάνι; Το ότι είναι Αγγλικό παλιό λιμάνι; Το κόκκινο τούβλο των κτιρίων του; Η αύρα του; Η ιστορία του; 15 βόλτες κάναμε γύρω γύρω περπατώντας απ’ άκρη σ’ άκρη την κάθε γωνιά.
Βλέπαμε παντού στοιχεία του παλιού λιμανιού, τα οποία ήταν διατηρημένα σε άψογη κατάσταση. Αποθήκες-κελάρια, γερανούς, αντλιοστάσια και πύργους…
Το Royal Albert Dock φιλοξενεί και πολλά ενδιαφέροντα μουσεία που όρεξη να έχεις και χρόνο …
"Tate", "Beatles Story", "Maritime"...
Στην πρώτη γυροβολιά χαζεύαμε τα μουσεία και τα εμπορικά, στη δεύτερη βγάζαμε φωτογραφίες ψάχνοντας τα καλύτερα πλάνα και στην τρίτη αρχίζαμε να κοιτάμε που να καθίσουμε για φαγητό. Ήταν δύσκολο να βρεις. Το ένα ήταν καλύτερο από το άλλο και όλα ήθελαν κράτηση γιατί ήταν και Σάββατο βράδυ. Μερικά είχαν και τραπεζάκια έξω, αλλά αυτά δεν «έπαιζαν» για μας.
Νομίζω ότι δεν αφήσαμε σπιθαμή της αποβάθρας που να μην την «πατήσαμε».
Πολύ στενοχωρήθηκα που το πειρατικό “The Smugglers cove” δεν είχε τραπέζι. Μετά τις 5:00 θα έχει, μας είπαν. Η διακόσμηση ήταν καταπληκτική. Η μόνη παραφωνία στην όλη εικόνα ήταν οι … θαμώνες με το αταίριαστο με το περιβάλλον ... dress code τους.
Το απόλυτο must ήταν η “Pumproom”, αλλά ούτε όρθιοι δεν θα τα καταφέρναμε να πιούμε καμιά μπύρα από τον άπειρο κόσμο που είχε μέσα.
Τελικά καθίσαμε στο “What’s Cooking”. Αμερικάνικο το στυλάκι. Φάγαμε gourmet … χάμπουργκερ. Ωραιότατο ήταν.
Στις αποβάθρες μας έπιασε η νύχτα. Συνολικά στις αποβάθρες ήδη είχαμε κλείσει ένα τρίωρο. Είχαμε «φάει» τις 3 από τις 6 ώρες που είχαμε στη διάθεσή μας στην πόλη (χωρίς την όπερα).
Εδώ στις Χριστουγεννιάτικα στολισμένες αποβάθρες του Αλβέρτου νομίζω ότι είδα την ομορφότερη εικόνα του ταξιδιού …
με ορατές και τις "3 Graces" στο βάθος.
Το Λίβερπουλ χαρακτηρίστηκε μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco το 2004. Εντάχθηκε στον κατάλογο κληρονομιάς για το ρόλο του ως ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του κόσμου κατά τον 18ο & 19ο αι. και για την αρχιτεκτονική του ομορφιά. To 2021 η Επιτροπή της Unesco το αφαίρεσε από τον κατάλογο των μνημείων εκτιμώντας ότι οι νέες προσθήκες-κατασκευές του λιμανιού είναι επιζήμιες για την αυθεντικότητα και ακεραιότητα του χώρου.
Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στο Λίβερπουλ και δεν το «πετυχαίνω» στην Unesco. Ήρθα μία φορά πριν μπει στη λίστα της Unesco και μία αφού ... είχε βγει.
Φύγαμε παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής.
Κόψαμε δρόμο διασχίζοντας το πολύ ζωηρό, στολισμένο εμπορικό κέντρο...
Ώσπου φτάσαμε ξανά εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε τη σημερινή βόλτα, στο St. George Quarter με τα πομπώδη Βικτωριανά κτίρια.
Πολύ όμορφη βόλτα κάναμε. Ένιωθα αρκετά «γεμάτη» από το Λίβερπουλ αν και μου είχε μείνει ένα μικρό απωθημένο …
Ήθελα να πάω σε μια Pub. Στο Λίβερπουλ είμαστε. Τόσες pub έχει και μάλιστα … ιστορικές Pub.
Μία από αυτές που ήθελα να είχα βρεθεί στη σημερινή μου βόλτα ήταν η "Philharmonic Dining Rooms". Είναι μια pub, στην οποία σύχναζε μικρός ως θαμώνας ο Paul Mc Cartney και που το 2018 έκανε μια εμφάνιση έκπληξη μαζί με την μπάντα του στους θαμώνες της όταν εμφανίστηκε ξαφνικά πίσω από μια κουρτίνα ερμηνεύοντας το “A hard Day’s Night”.
Το Philharmonic Dining Rooms είναι μια περίτεχνη βικτοριανή pub με ξύλινη επένδυση, πλούσια πλακάκια, δερμάτινους καναπέδες, βιτρό, πολυελαίους και πραγματικά όχι εκεί που θα περίμενε κανείς να βρει τον Sir Paul Mc Cartney να ερμηνεύει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.
Αλλά παρηγοριέμαι γιατί ... μια φορά γίνονται αυτά. Τι πιθανότητες είχα να πετύχω τον Paul σε μια pub στο Λίβερπουλ; Αλλά από την άλλη όσο κυκλοφορώ… ελπίζω. Χα, χα,χα!
Παρόλο που δεν πήγαμε, την αναφέρω γιατί η συγκεκριμένη pub είναι στα δικά μου must και όποιος πάει στο Λίβερπουλ κατά τη γνώμη μου δεν θα έπρεπε να παραλείψει μία αυθεντική και μη τουριστική pub σαν αυτή.
Αλλά εμείς αντί για Pub θα πηγαίναμε στην … όπερα!
Φτάσαμε στο αυτοκίνητο. Αλλάξαμε ρούχα, μακιγιαριστήκαμε και γενικά καλλωπιστήκαμε. Όπερα θα πηγαίναμε και έπρεπε να αλλάξουμε Look! Γιατί ασθενείς και οδοιπόροι συγχωρούνται κατά κανόνα αλλά και το στυλ είναι απαραίτητο.
Στις 6:15 είμαστε έξω από το "Liverpool Empire Theatre"...
Το θέατρο ήταν κατάμεστο. Δεδομένου ότι φτάσαμε και αρκετά νωρίς είπαμε να πάμε για ένα ποτό στο φουαγιέ.
Το ποτό συνοδεύτηκε από μια ευχάριστη έκπληξη. Η συμπρωταγωνίστρια της παράστασης που θα βλέπαμε σε λίγο τραγούδησε ενώπιον μας για να μας βάλει στο κλίμα. Φωτογραφία από αυτό το happening ΔΕΝ έχω γιατί απλούστατα οι φίλες μου ΔΕΝ με άφησαν να βγάλω. Μία κλεφτή μόνο κατάφερα, στην οποία μόνο τον πιανίστα "έπιασα"…
Μετά από αυτό μπήκαμε στην αίθουσα και τακτοποιηθήκαμε στις θέσεις μας, οι οποίες δεν ήταν όποιες κι όποιες. Πρώτο «τραπέζι-πίστα» ήταν. Ή πάμε όπερα ή …
Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε ... σε αυτό το θέατρο οι Beatles έχουν παίξει 11 φορές, με τελευταία το 1965!
Εμείς σήμερα είδαμε το “La Boheme” του Puccini. (ή πάμε όπερα ή …. ).
Η παράσταση ήταν αρκετά μεγάλη με ένα μικρό διάλειμμα. Σκηνικά κοστούμια και ερμηνείες ήταν πολύ ωραία. Τόσο ωραία που σε κάνει να αναρωτιέσαι πως μια επαρχιακή πόλη να έχει τόσο δυνατό θέατρο! Γιατί το Λίβερπουλ δεν είναι … Λονδίνο! Είναι μια πόλη 500.000 κατοίκων γνωστή για τον ποδοσφαιρικό της σύλλογο, άντε .. και για … τους Beatles. Μάλλον θα πρέπει να βάλουμε και το θέατρο μέσα. Θεωρώ ότι το θέατρο γενικά είναι μέσα στην γενικότερη Αγγλική παράδοση.
Εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η παράσταση ήταν πολύ καλή. Απλά την όπερα την ευχαριστιέμαι κάτω από … συγκεκριμένες συνθήκες. Σε μια La Scala, σε ένα La Fenice, σε μια Ιταλία δηλαδή. Όχι στην Αγγλία της Pop μουσικής, των Beatles και των Bee Gees και στο Liverpool του ποδοσφαίρου. Και όταν μάλιστα αυτή η δραστηριότητα «τρώει» χρόνο από τις άλλες και μάλιστα κοστίζει κιόλας τότε «το φυσάω και δεν κρυώνει».
Το Λίβερπουλ ήθελε άλλη μια μέρα για τα … “ψιλά” και άλλη μια μέρα για … μπύρες (εννοώ για άραγμα και χαλαρές βόλτες, για να μην παρεξηγηθώ).
Εκτός από τη βαρκάδα που δεν κάναμε, ήθελα να πάμε στην pub του Paul και στους δυο Καθεδρικούς, για να πω ότι είδα όλα όσα ήθελα στο Λίβερπουλ. Αλλά δεδομένου ότι βαρκάδα δεν μπορούσαμε να κάνουμε, τον Paul μάλλον δεν θα τον … συναντούσα και από Καθεδρικούς έχω “κλείσει” από καιρό, τότε θα πω ότι μάλλον ευχαριστημένη έφυγα από το Λίβερπουλ.
Χαιρετίσαμε.
Μια ωρίτσα κάναμε ως το σπίτι...
Κατά τις 11:00 φτάσαμε και παρκάραμε σε υπέργειο πολυόροφο garage λίγο πιο μακριά από το σπίτι μας. Το λέω συνέχεια «σπίτι» γιατί ακόμα δεν το έχω χωνέψει ότι μείναμε εκεί …5 ολόκληρα βράδια. Πολλά είναι, για μένα που συνήθως αλλάζω κατάλυμα κάθε δυο μέρες.
Εγώ την έπεσα αμέσως για ύπνο. Τα κορίτσια έμειναν ως αργά να συζητάνε περί ανέμων και υδάτων.
Στην προκυμαία του Λίβερπουλ, στο παραλιακό του … μέτωπο βρίσκονται οι “3 Graces”.
Είναι τρία μεγαλοπρεπή κτίρια που από τις αρχές του 1900 συμβολίζουν το διεθνές κύρος του Liverpool και αποτελούν το έμβλημα της εμπορικής του ικανότητας. Τα τρία κτίρια είναι τα “Royal Liver Building”, “Cunard Building” και “Port of Liverpool Building”. Η εικόνα τους ορίζουν έναν από τους πιο αναγνωρισμένους ορίζοντες στον κόσμο. Το παραλιακό μέτωπο του Liverpool.
Το όνομα “3 Graces” είναι εμπνευσμένο από τις μυθολογικές Ελληνίδες … τρεις Χάριτες! Τις θεές της γοητείας, της ομορφιάς και της δημιουργικότητας.
Από το 2015 το landmark των τριών κτιρίων συνοδεύουν και ... τέσσερα "σκαθάρια"...
Ένα υπερμεγέθες μπρούτζινο άγαλμα των Beatles «έφτασε» στην προκυμαία του Λίβερπουλ τον Δεκέμβριο του 2015, στην επέτειο δηλαδή των 50 χρόνων από την τελευταία συναυλία του συγκροτήματος στο Liverpool Empire Theatre.
Ααα! Γι’ αυτό θα πάμε το βράδυ στο Empire Theatre. Για να δούμε που έπαιξαν οι Beatles για τελευταία φορά. Τι νομίζετε; Για την όπερα θα πάμε;
Οι «Beatles περπατώντας στο δρόμο», όπως εικονίζονται στο εξώφυλλο του «On Air - Live At The BBC Volume 2», ενός συλλογικού άλμπουμ του 2013 ήταν η έμπνευση για αυτό το τόσο “ζωντανό” άγαλμα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Cavern Club!
Οι “Beatles Pier Head” ήταν ένα από τα highlight της παραλιακής βόλτας. Ήδη από μακριά έβλεπες ένα μικρό “χαμούλη” από κόσμο γύρω του...
Σειρά έπρεπε να πάρουμε για να βγάλουμε μια φωτογραφία μαζί με του Beatles. Αλλά άξιζε τον κόπο:
Πολύ μου άρεσε αυτή η φωτογραφία (όταν δεν είναι θολή ).
Τέσσερις αυτοί, τέσσερις και εμείς.
Φτάσαμε στην παραλία. Εδώ καταλαβαίνεις ότι η πόλη είναι λιμάνι. Μύριζε θάλασσα. Βέβαια μύριζε μανιασμένη θάλασσα. Λυσσομανούσε ο αέρας σήμερα και έκανε και ψωφόκρυο. Οι γλάροι βγήκαν στη …στεριά. Η παραλία του Λίβερπουλ δεν είναι ακριβώς … θαλασσινή, αλλά ποταμίσια. Βρίσκεται πάνω στην εκβολή του ποταμού Mersey σε μικρή απόσταση από την έξοδο του ποταμού στην Ιρλανδική θάλασσα. Άμα εδώ στο ποτάμι έχει τόσο αέρα και κρύο φαντάζομαι τι θα γίνεται πιο μέσα στη θάλασσα.
Αλλά θεωρητικά δεν γίνεται να έρθεις στο Λίβερπουλ και να μην κάνεις τη βόλτα πλάι στον Mersey ποταμό. Για βαρκάδα όμως σήμερα… ούτε λόγος. Δεν είναι ότι δεν θέλαμε, ήταν ότι δεν έπλεε τίποτα! Ε! Δεν πειράζει, τουλάχιστον δεν έχω την σκασίλα ότι δεν προλάβαμε. Δεν πήραμε το ferry γιατί δεν είχε ferry σήμερα λόγω καιρού. Τι ferry; Εδώ δεν είχε άνθρωπο, πλεούμενο θα είχε; Βασικά ο καιρός ήταν … ένα βήμα πριν ξεσπάσει τυφώνας.
Τι οι ομπρέλες να γυρνάνε ανάποδα, τι οι σταγόνες να καλύπτουν το φακό της μηχανής, εμείς … εκεί … πιστές τουρίστριες, να κάνουμε βόλτα δίπλα στο Mersey και να φωτογραφίζουμε (πιο πολύ … εγώ )
Στο Μουσείο του Λίβερπουλ που βρέθηκε στο διάβα μας ήταν μια όαση για μας. Μπήκαμε για λίγο μέσα για να πάρουμε μια δόση … ζέστης. Επί τη ευκαιρία ψωνίσαμε τα σουβενίρ μας από το μαγαζάκι του. Για μένα είναι must και το μουσείο αλλά ήθελε χαλαρά ένα 3ωρο.
Ένα «ανοιχτό» ναυτικό μουσείο είναι μεγάλο μέρος της αποβάθρας του Λίβερπουλ, το οποίο σηκώνει πολύ χρόνο για χάζεμα, αλλά ίσως μια άλλη φορά, γιατί τώρα το κρύο δεν μας άφηνε.
Είχε φτάσει η ώρα να πάμε στην περίφημη αποβάθρα του Λίβερπουλ “Royal Albert Docks”.
Πρόκειται για μια εμβληματική αποβάθρα με πρώην αποθήκες, οι οποίες τώρα έχουν μετατραπεί σε μουσεία, γκαλερί και όμορφα μαγαζιά.
Το “Royal Albert Dock” άνοιξε επίσημα το 1846 και αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του κόσμου την εποχή που η Αγγλία ήταν μεγάλη αυτοκρατορία. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του λιμανιού θεωρήθηκε επαναστατικός για την εποχή του, για πολλούς λόγους. Κατασκευάστηκε από χυτοσίδηρο, τούβλο και πέτρα, χωρίς δομικό ξύλο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έτσι το πρώτο μη εύφλεκτο σύστημα αποθήκης στον κόσμο. Η φορτοεκφόρτωση των εμπορευμάτων από τα πλοία προς και από τις αποθήκες γινόταν απευθείας με χρήση του πρώτου (στο είδος του) στον κόσμο υδραυλικού συστήματος μεταφοράς εμπορευμάτων. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Dock Albert χρησίμευσε και ως βάση για τον Βρετανικό Στόλο.
Η ταχεία ανάπτυξη όμως της ναυτιλιακής τεχνολογίας και ο ανταγωνισμός από πολλά νεότερα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου οδήγησαν στο κλείσιμο του λιμανιού του 1972.
Σήμερα το Albert Dock αποτελεί την καρδιά της τουριστικής ζωής της πόλης και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ήταν υπέροχα. Δεν ξέρω τι μου αρέσει πιο πολύ. Το ότι είναι λιμάνι; Το ότι είναι παλιό λιμάνι; Το ότι είναι Αγγλικό παλιό λιμάνι; Το κόκκινο τούβλο των κτιρίων του; Η αύρα του; Η ιστορία του; 15 βόλτες κάναμε γύρω γύρω περπατώντας απ’ άκρη σ’ άκρη την κάθε γωνιά.
Βλέπαμε παντού στοιχεία του παλιού λιμανιού, τα οποία ήταν διατηρημένα σε άψογη κατάσταση. Αποθήκες-κελάρια, γερανούς, αντλιοστάσια και πύργους…
Το Royal Albert Dock φιλοξενεί και πολλά ενδιαφέροντα μουσεία που όρεξη να έχεις και χρόνο …
"Tate", "Beatles Story", "Maritime"...
Στην πρώτη γυροβολιά χαζεύαμε τα μουσεία και τα εμπορικά, στη δεύτερη βγάζαμε φωτογραφίες ψάχνοντας τα καλύτερα πλάνα και στην τρίτη αρχίζαμε να κοιτάμε που να καθίσουμε για φαγητό. Ήταν δύσκολο να βρεις. Το ένα ήταν καλύτερο από το άλλο και όλα ήθελαν κράτηση γιατί ήταν και Σάββατο βράδυ. Μερικά είχαν και τραπεζάκια έξω, αλλά αυτά δεν «έπαιζαν» για μας.
Νομίζω ότι δεν αφήσαμε σπιθαμή της αποβάθρας που να μην την «πατήσαμε».
Πολύ στενοχωρήθηκα που το πειρατικό “The Smugglers cove” δεν είχε τραπέζι. Μετά τις 5:00 θα έχει, μας είπαν. Η διακόσμηση ήταν καταπληκτική. Η μόνη παραφωνία στην όλη εικόνα ήταν οι … θαμώνες με το αταίριαστο με το περιβάλλον ... dress code τους.
Το απόλυτο must ήταν η “Pumproom”, αλλά ούτε όρθιοι δεν θα τα καταφέρναμε να πιούμε καμιά μπύρα από τον άπειρο κόσμο που είχε μέσα.
Τελικά καθίσαμε στο “What’s Cooking”. Αμερικάνικο το στυλάκι. Φάγαμε gourmet … χάμπουργκερ. Ωραιότατο ήταν.
Στις αποβάθρες μας έπιασε η νύχτα. Συνολικά στις αποβάθρες ήδη είχαμε κλείσει ένα τρίωρο. Είχαμε «φάει» τις 3 από τις 6 ώρες που είχαμε στη διάθεσή μας στην πόλη (χωρίς την όπερα).
Εδώ στις Χριστουγεννιάτικα στολισμένες αποβάθρες του Αλβέρτου νομίζω ότι είδα την ομορφότερη εικόνα του ταξιδιού …
με ορατές και τις "3 Graces" στο βάθος.
Το Λίβερπουλ χαρακτηρίστηκε μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco το 2004. Εντάχθηκε στον κατάλογο κληρονομιάς για το ρόλο του ως ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του κόσμου κατά τον 18ο & 19ο αι. και για την αρχιτεκτονική του ομορφιά. To 2021 η Επιτροπή της Unesco το αφαίρεσε από τον κατάλογο των μνημείων εκτιμώντας ότι οι νέες προσθήκες-κατασκευές του λιμανιού είναι επιζήμιες για την αυθεντικότητα και ακεραιότητα του χώρου.
Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στο Λίβερπουλ και δεν το «πετυχαίνω» στην Unesco. Ήρθα μία φορά πριν μπει στη λίστα της Unesco και μία αφού ... είχε βγει.
Φύγαμε παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής.
Κόψαμε δρόμο διασχίζοντας το πολύ ζωηρό, στολισμένο εμπορικό κέντρο...
Ώσπου φτάσαμε ξανά εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε τη σημερινή βόλτα, στο St. George Quarter με τα πομπώδη Βικτωριανά κτίρια.
Πολύ όμορφη βόλτα κάναμε. Ένιωθα αρκετά «γεμάτη» από το Λίβερπουλ αν και μου είχε μείνει ένα μικρό απωθημένο …
Ήθελα να πάω σε μια Pub. Στο Λίβερπουλ είμαστε. Τόσες pub έχει και μάλιστα … ιστορικές Pub.
Μία από αυτές που ήθελα να είχα βρεθεί στη σημερινή μου βόλτα ήταν η "Philharmonic Dining Rooms". Είναι μια pub, στην οποία σύχναζε μικρός ως θαμώνας ο Paul Mc Cartney και που το 2018 έκανε μια εμφάνιση έκπληξη μαζί με την μπάντα του στους θαμώνες της όταν εμφανίστηκε ξαφνικά πίσω από μια κουρτίνα ερμηνεύοντας το “A hard Day’s Night”.
Το Philharmonic Dining Rooms είναι μια περίτεχνη βικτοριανή pub με ξύλινη επένδυση, πλούσια πλακάκια, δερμάτινους καναπέδες, βιτρό, πολυελαίους και πραγματικά όχι εκεί που θα περίμενε κανείς να βρει τον Sir Paul Mc Cartney να ερμηνεύει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.
Αλλά παρηγοριέμαι γιατί ... μια φορά γίνονται αυτά. Τι πιθανότητες είχα να πετύχω τον Paul σε μια pub στο Λίβερπουλ; Αλλά από την άλλη όσο κυκλοφορώ… ελπίζω. Χα, χα,χα!
Παρόλο που δεν πήγαμε, την αναφέρω γιατί η συγκεκριμένη pub είναι στα δικά μου must και όποιος πάει στο Λίβερπουλ κατά τη γνώμη μου δεν θα έπρεπε να παραλείψει μία αυθεντική και μη τουριστική pub σαν αυτή.
Αλλά εμείς αντί για Pub θα πηγαίναμε στην … όπερα!
Φτάσαμε στο αυτοκίνητο. Αλλάξαμε ρούχα, μακιγιαριστήκαμε και γενικά καλλωπιστήκαμε. Όπερα θα πηγαίναμε και έπρεπε να αλλάξουμε Look! Γιατί ασθενείς και οδοιπόροι συγχωρούνται κατά κανόνα αλλά και το στυλ είναι απαραίτητο.
Στις 6:15 είμαστε έξω από το "Liverpool Empire Theatre"...
Το θέατρο ήταν κατάμεστο. Δεδομένου ότι φτάσαμε και αρκετά νωρίς είπαμε να πάμε για ένα ποτό στο φουαγιέ.
Το ποτό συνοδεύτηκε από μια ευχάριστη έκπληξη. Η συμπρωταγωνίστρια της παράστασης που θα βλέπαμε σε λίγο τραγούδησε ενώπιον μας για να μας βάλει στο κλίμα. Φωτογραφία από αυτό το happening ΔΕΝ έχω γιατί απλούστατα οι φίλες μου ΔΕΝ με άφησαν να βγάλω. Μία κλεφτή μόνο κατάφερα, στην οποία μόνο τον πιανίστα "έπιασα"…
Μετά από αυτό μπήκαμε στην αίθουσα και τακτοποιηθήκαμε στις θέσεις μας, οι οποίες δεν ήταν όποιες κι όποιες. Πρώτο «τραπέζι-πίστα» ήταν. Ή πάμε όπερα ή …
Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε ... σε αυτό το θέατρο οι Beatles έχουν παίξει 11 φορές, με τελευταία το 1965!
Εμείς σήμερα είδαμε το “La Boheme” του Puccini. (ή πάμε όπερα ή …. ).
Η παράσταση ήταν αρκετά μεγάλη με ένα μικρό διάλειμμα. Σκηνικά κοστούμια και ερμηνείες ήταν πολύ ωραία. Τόσο ωραία που σε κάνει να αναρωτιέσαι πως μια επαρχιακή πόλη να έχει τόσο δυνατό θέατρο! Γιατί το Λίβερπουλ δεν είναι … Λονδίνο! Είναι μια πόλη 500.000 κατοίκων γνωστή για τον ποδοσφαιρικό της σύλλογο, άντε .. και για … τους Beatles. Μάλλον θα πρέπει να βάλουμε και το θέατρο μέσα. Θεωρώ ότι το θέατρο γενικά είναι μέσα στην γενικότερη Αγγλική παράδοση.
Εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η παράσταση ήταν πολύ καλή. Απλά την όπερα την ευχαριστιέμαι κάτω από … συγκεκριμένες συνθήκες. Σε μια La Scala, σε ένα La Fenice, σε μια Ιταλία δηλαδή. Όχι στην Αγγλία της Pop μουσικής, των Beatles και των Bee Gees και στο Liverpool του ποδοσφαίρου. Και όταν μάλιστα αυτή η δραστηριότητα «τρώει» χρόνο από τις άλλες και μάλιστα κοστίζει κιόλας τότε «το φυσάω και δεν κρυώνει».
Το Λίβερπουλ ήθελε άλλη μια μέρα για τα … “ψιλά” και άλλη μια μέρα για … μπύρες (εννοώ για άραγμα και χαλαρές βόλτες, για να μην παρεξηγηθώ).
Εκτός από τη βαρκάδα που δεν κάναμε, ήθελα να πάμε στην pub του Paul και στους δυο Καθεδρικούς, για να πω ότι είδα όλα όσα ήθελα στο Λίβερπουλ. Αλλά δεδομένου ότι βαρκάδα δεν μπορούσαμε να κάνουμε, τον Paul μάλλον δεν θα τον … συναντούσα και από Καθεδρικούς έχω “κλείσει” από καιρό, τότε θα πω ότι μάλλον ευχαριστημένη έφυγα από το Λίβερπουλ.
Χαιρετίσαμε.
Μια ωρίτσα κάναμε ως το σπίτι...
Κατά τις 11:00 φτάσαμε και παρκάραμε σε υπέργειο πολυόροφο garage λίγο πιο μακριά από το σπίτι μας. Το λέω συνέχεια «σπίτι» γιατί ακόμα δεν το έχω χωνέψει ότι μείναμε εκεί …5 ολόκληρα βράδια. Πολλά είναι, για μένα που συνήθως αλλάζω κατάλυμα κάθε δυο μέρες.
Εγώ την έπεσα αμέσως για ύπνο. Τα κορίτσια έμειναν ως αργά να συζητάνε περί ανέμων και υδάτων.