taver
Member
- Μηνύματα
- 12.652
- Likes
- 30.097
- Ταξίδι-Όνειρο
- Iles Kerguelen
Μήπως, λέμε τώρα, εδώ προς το τέλος το χάσαμε τελείως το θέμα?
αν κάτι δεν επιτρέπεται,κατά τη γνώμη μου στις μεγαλύτερες ηλικίες,ενώ φαίνεται ως και "καλό" στη νεότητα,είναι το απόλυτο των απόψεων.γνώμη μου.
δεν διαφωνώ σ' όσα λες,αρκεί να ορίσουμε με σαφήνεια τι θα πει "έχουν αποτύχει σ' όλους τους άλλους τομείς".για μένα η ναποτυχία ή η επιτυχία καθενός εξαρτάται από τους στόχους του.
επίσης υπάρχουν αυτοί που ταξιδεύουν 1η θέση κτλ.αλλά υπάρχουν και οι άλλοι.
εγώ προσωπικά εχω γνωρίσει άτομο που ζει σε χωριό της Ελλάδας σαν αγρότης.όλοι στο χωριό πίστευαν πως είναι κάποιος "αποτυχημένος",ως τη μέρα που ήρθε ελικόπτερο για να τον μεταφέρει στη πατρίδα του για κάτι επείγον.στο χωριό επέστρεψε με τρένα και λεωφορεία(ούτε καν αεροπλάνο).τι λες δεν μπορούσε να γυρίσει ξανά με το ελικόπτερο??
μ' αυτό το παράδειγμα θέλω απλά να πω πως υπάρχουν διάφορες θεωρήσεις στη ζωή και είναι θεμιτές στον βαθμό που κάποιος νιώθει καλά μ αυτές.
ο traveladdict έγραψε:δηλαδή εσυ με το παράδειγμα του ''αγρότης πτήσεις κάνω '' τι θεωρία περί ζωής υπάρχει ??
δεν το καταλαβαίνω τι σχεση μπορεί να εχει με ολα τα παράπάνω .
μάλλον εχει δίκιο ο taver
ο traveladdict έγραψε:
Και όσοι έχουν εισοδήματα και τα ξοδεύουν ταξιδεύοντας - συνάντησα και τέτοιους - σε πληροφορώ ότι ταξιδεύουν στον κόσμο πρώτη θέση, ή έχουν κάτι ιστιοπλοϊκά που βγάζουν μάτι.
το παράδειγμα με τον αγρότη ήταν η απάντηση μου,πως δεν κάνουν όλοι όσοι έχουν εισοδήματα μόνο αυτό που γράφει.κάποιοι κάνουν διαφορετικά πράγματα.
μάλλον κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις..στο ελικόπτερο μπήκε όταν ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου..δεν είναι διαφορετικό αυτό, από αυτό που περιγράφει ο traveladdict??τι διαφορετικά πράγματα....... πετάει με ελικόπτερο για να παει στην γείτονα χώρα
ενω το παράδειγμα του traveladdict αναφερετε σε αυτους που εχουν χρημα και το ξοδέυουν για ταξίδια .
ξέρεις κάποιον που εχει γεμάτη τσέπη και ταξιδέυει με σακίδιο η μένει σε πάτους διαμονής ??? εγω πάντως δεν ξερω κανέναν
anel το πράγμα ειναι απλό !! πιο απλό δεν γίνετε '' No money.. no honey ''
συμφωνώ πως απλά κουβέντα κάνουμε.και συμφωνώ επίσης πως αυτό που κρίνεις είναι ο λόγος που κάποιοι άνθρωποι ζουν έτσι.απλά θεωρείς σαν δεδομένο πως έτσι ζουν αυτοί που έχουν αποτύχει,ορίζοντας de facto σαν επιτυχία την δημιουργία οικογένειας και όλα τα άλλα που αναφέρεις στο παραπάνω ποστ σου.το ζήτημα είναι καθαρά θεωρητικό.Γιατί?Καλή μου anel, κανείς δεν ξενίζεται από διαφορετικούς τρόπους σκέψης και ζωής.
Εγώ δεν σχολιάζω τον τρόπο ζωής και σκέψης κάποιων ανθρώπων, αλλά τον λόγο που ζουν έτσι. Δεν καταδικάζω κανέναν, όποιος θέλει ζει έτσι, απλώς κουβέντα κάνουμε.
Όταν λέω αποτυχία, δεν εννοώ μόνο στην δουλειά.
Κάποιος μπορεί να έχει αποτύχει σε θέματα οικογένειας ( κάποιος που έχει οικογένεια δεν ταξιδεύει για χρόνια σε μακρινά μέρη).
Να έχει αποτύχει σε θέματα σπιτιού (δεν παρατάς το σπίτι που έφτιαξες με χίλιους κόπους για να γυρνάς για χρόνια στα πέρατα του κόσμου).
Να έχει αποτύχει στην κοινωνική του ζωή ( αν δεν έχει φίλους και ενδιαφέροντα, ταξιδεύει για να γεμίσει τη ζωή του).
Θέλω να πω δηλαδή, ότι πολύ ωραία τα ταξίδια, και για πολλούς είναι όνειρο ζωής, αλλά όταν ζεις μια φυσιολογική ζωή - όπως την κατανοούν δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μας - δεν κάνεις μποέμικη ταξιδιωτική ζωή, παρατώντας τα πάντα πίσω σου.
Εγώ μικρότερος ταξίδευα για μήνες ολόκληρους, αλλά κάποια στιγμή είδα ότι πρέπει να κάνω κάτι σοβαρό στη ζωή μου, όπως μια μόνιμη δουλειά, μια οικογένεια, φίλους και όλα αυτά τα μικρά και όμορφα πράγματα που "καταδυναστεύουν" τη ζωή μου.
Ο άνθρωπος είναι δημιουργικό ον από τη φύση του. Δημιουργεί οικογένεια, δουλειά, τέχνη, ή όλα αυτά μαζί, ή κάποια από αυτά μαζί. Για να τα δημιουργήσει λοιπόν αυτά θέλει σταθερότητα και μόνιμο τόπο διαβίωσης. 'Ετσι ήταν πάντα εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Ακόμα και οι νομάδες ταξιδεύουν με όλα τα υπάρχοντα τους και τις οικογένειες τους, μετρέποντας το ταξίδι σε βιοπορισμό.
Δεν "ψάχνονται" και δεν ταξιδεύουν για να "ανακαλύψουν τον εαυτό τους". Ούτε ταξιδεύουν για ζήσουν "κάτι το αυθεντικό".
Κάποια στιγμή λοιπόν, ο άνθρωπος - ανεξάρτητα από εθνικότητα - έρχεται αντιμέτωπος με τις πραγματικές ευθύνες του και τα πραγματικά θέλω του.
Αγωνίζεται να τα πετύχει και δεν διαφεύγει συνεχώς ταξιδεύοντας και μετατρέποντας την απόλαυση του ταξιδιού, σε καταναγκασμό κοινωνικής αμφισβήτησης.
Κάνεις λάθος, δεν θα θεωρούσα ποτέ αποτυχημένο έναν άνθρωπο που από επιλογή του δεν κάνει παιδιά, δεν έχει μόνιμη δουλειά, ή αλλάζει σπίτια όλη την ώρα.επειδή για μένα που πάντα ήθελα παιδιά θεωρείται επιτυχία το γεγονός ότι έχω.Γύρω μου όμως υπάρχουν άνθρωποι που ποτέ δεν θέλησαν παιδιά. άρα δεν απέτυχαν αλλά επέλεξαν.εσύ τους κατατάσσεις αυτόματα στους αποτυχημένους ενώ εγώ όχι.
επίσης εγώ θέλω να μένω στο ίδιο σπίτι,να δουλεύω στο ίδιο περιβάλλον,να έχω τους σταθερούς από χρόνια φίλους μου και δεν μ' αρέσουν οι μόνιμες αλλαγές σε αυτούς τους τομείς.
όμως ξέρω ανθρώπους που ποτέ δεν θέλησαν τα ίδια.πχ.ανθρώπους που αν και θα μπορούσαν να έχουν δικό τους σπίτι(και όχι ένα πολλά)προτιμούν να νοικιάζουν γιατί έτσι έχουν το περιθώριο των συχνών αλλαγών σπιτιού και γειτονιάς.και έχω φίλη που ως τώρα έχει δουλέψει σε πάνω από 5 χώρες,γιατί έτσι επέλεξε(δεν αναγκάστηκε).όλοι αυτοί και πολλοί άλλοι με βάσει τα δικά σου κριτήρια θεωρούνται αποτυχημένοι.αλλά εγώ που τους ξέρω σε βεβαιώνω πως και επιτυχημένοι είναι ο καθένας στον τομέα του και πολύ ευτυχισμένοι,γιατί απλά κάνουν αυτό που θέλουν.
Πιστεψέ με αυτή ειναι και η πιο δύσκολη περίπτωση!!Κάνεις λάθος, δεν θα θεωρούσα ποτέ αποτυχημένο έναν άνθρωπο που από επιλογή του δεν κάνει παιδιά, δεν έχει μόνιμη δουλειά, ή αλλάζει σπίτια όλη την ώρα.
Τον περίφημο Βλάση τον ξέρεις?
Αποτραβήχτηκε σπό τον κόσμο, ζει στον Όλυμπο σαν ερημίτης, έφτιαξε με τα χέρια του το σπιτάκι του στο δάσος, καλλιεργεί λαχανικά και φτιάχνει χειροποίητα έπιπλα εξαιρετικής κατασκευής, που τα πουλάει.
Επέλεξε συγκεκριμένο τρόπο ζωής, εντελώς διαφορετικό από των περισσότερων από μας. Δεν θα τον θεωρούσα ποτέ αποτυχημένο.
Γιατί όπως πολύ σωστά είπε η ερση πιο πάνω, δημιουργεί κάτι. Αυτός βρήκε την δική του αλήθεια, χωρίς οικογένεια, χωρίς φίλους, χωρίς κοινωνική ζωή, αλλά με πολλή εργασία και δημιουργία.
νομίζω πως ξεκαθάρισες τώρα την άποψή σου.άρα συμφωνούμε πως η επιτυχία ή η αποτυχία στη ζωή εξαρτάται από τους στόχους και τα θέλω του καθενός.και πως τα κριτήρια γι' αυτό είναι υποκειμενικά.Κάνεις λάθος, δεν θα θεωρούσα ποτέ αποτυχημένο έναν άνθρωπο που από επιλογή του δεν κάνει παιδιά, δεν έχει μόνιμη δουλειά, ή αλλάζει σπίτια όλη την ώρα.
Θεωρώ αποτυχημένο έναν άνθρωπο που επειδή δεν είναι ικανός να κάνει κάποια πράγματα - και σ'αυτό συγκαταλέγονται και όλες οι πιο πάνω επιλογές, γιατί κι'αυτές σημαντικά πράγματα είναι - αναγκάζεται να ταξιδεύει σαν τον τσιγγάνο για να τα βρει με τον εαυτό του και να ανακαλύψει το νόημα της ζωής.
Αυτός ο άνθρωπος, όχι απλώς εχει απορρίψει την επιλογή να κάνει οικογένεια/σπίτι/δουλειά/φίλους, αλλά έχει απορρίψει και την επιλογή να μην κάνει όλα τα παραπάνω.
Όποιος έχει επιλογές - ανεξάρτητα αν είναι θετικές ή αρνητικές, αιρετικές, αντοκομφορμιστικές ή απλώς προοδευτικές δεν θεωρείται αποτυχημένος. Παλεύει για τα δικά του πιστεύω και προσπαθεί να κάνει τη ζωή του καλύτερη βλέποντας μέσα από το δικό του πρίσμα.
Όταν όμως μονίμως δραπετεύει από την καθημερινότητα και τις ευθύνες του, ταξιδεύοντας εδώ και εκεί, ( για να μη πω και για χειρότερες καταστάσεις διαφυγής), τότε είναι αποτυχημένος και μεγάλος loser, όπως δεν αρέσει στην ερση να λέει.
Αυτός για μένα είναι όντως αποτυχημένος.
Τον περίφημο Βλάση τον ξέρεις?
Αποτραβήχτηκε σπό τον κόσμο, ζει στον Όλυμπο σαν ερημίτης, έφτιαξε με τα χέρια του το σπιτάκι του στο δάσος, καλλιεργεί λαχανικά και φτιάχνει χειροποίητα έπιπλα εξαιρετικής κατασκευής, που τα πουλάει.
Επέλεξε συγκεκριμένο τρόπο ζωής, εντελώς διαφορετικό από των περισσότερων από μας. Δεν θα τον θεωρούσα ποτέ αποτυχημένο.
Γιατί όπως πολύ σωστά είπε η ερση πιο πάνω, δημιουργεί κάτι. Αυτός βρήκε την δική του αλήθεια, χωρίς οικογένεια, χωρίς φίλους, χωρίς κοινωνική ζωή, αλλά με πολλή εργασία και δημιουργία.
Στα ταξίδια μου είχα γνωρίσει ανθρώπους 50άρηδες που ταξίδευαν με ένα σακίδιο και πέθαιναν της πείνας.
Η δικαιολογία τους: " δεν συμβιβάζομαι".
Μπορεί να βάλεις στη ζυγαριά τον μη συμβιβασμό από την μία και την απόλυτη ξεφτίλα από την άλλη? Το να είσαι 50 και να ζητάς δανεικά για να φας? όχι επειδή είσαι φτωχός, αλλά επειδή δεν συμβιβάζεσαι?
Αν δεν συμβιβάζεσαι, πήγαινε στο Θιβέτ, ή στο Άγιο Όρος, ή πήγαινε να βοηθήσεις παιδάκια στη Γάζα ή στο Μαλάουι.
Με κάποιους από αυτούς είχα μια αλληλογραφία της πλάκας - για ιντερνετ και κινητά, φυσικά ούτε λόγος, θα συμβιβαστούν αυτοί με τις νέες τεχνολογίες?
Αυτοί είναι ορκισμένοι φίλοι των 70's και της φυσαρμόνικας.
Ο ένας είναι πλέον 70άρης και ζει σε ένα κοινόβιο στη Σάντα Μόνικα και ζητιανεύει παρέα με έναν κακομοίρη σκύλο, ένας άλλος ζει από την πρόνοια και κανα-δύο άλλων αγνοείται η τύχη, που μάλλον καλή δεν θα είναι...
γεια σου babaduma , χμχμχμχ καλη η ερωτηση που εθεσες στο πρωτο σκελος , το ειχα και απορια λεω κανεις δεν θα με ρωτησει :roll: πρωτον εγραψα οτι δεν ξερω αν καποιος εχει ανοιξει παρομοιο ποστ και δεν ξερω αν εχουνε ξανααπαντησει , κοιταξε αν και νεος στο σαιτ εχω διαβασει αρκετα ποστ και δεν το θεωρω σκοπιμο να απανταω για κατι αυτονοητο και προτημισα να κανω ενα ποστ , φυσικα δεν διανοουμε οτι καποιοι δεν νιοθουνε την ανασφαλεια σε εναν προορισμο , επισεις δεν μπορω να καταλαβω με ποιο σκεπτικο καποιοι ταξιδιωτες πηγαινουνε σε εναν προορισμο επιδη καποιοι αλλοι του ειπανε καλες εντυπωσεις τους και πρεπει να κανει ενα πιστο αντιγραφο μονο και μονο για να εχουμε να λεμε , τι ουσια εχει ενα ταξιδη αν καποιος πηγε στην χ χωρα και εκανε οτι εκανε ενας αλλος ? φυσικα η επαναληψη ειναι μητηρ μαθησεως γιατι στα χαι ρισκ ταξιδια πολυ περνουνε την χαρουμενη πλευρα τις ιστοριας και σπανιως προβλεπουνε μια αναποδια .- Traveller και Yorgos, ευχαριστώ που με τις αντιπαραθέσεις σας δικαιολογήσατε την ύπαρξη αυτού του topic.
- Johnpro, ειλικρινά, δεν κατάλαβα γιατί το άνοιξες το θέμα. Τη μια λες "έτσι", την άλλη "γιουβέτσι". Κουβέντα να γίνεται? ΟΚ, αν είναι έτσι, πάσο. Μόνο που η κουβέντα αυτή έχει γίνει ουκ ολίγες φορές σ' αυτό εδώ το φόρουμ και οι απόψεις των περισσοτέρων μελών είναι λίγο-πολύ γνωστές. Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως?
- Λατινική Αμερική δεν έχω πάει, για όπου αλλού πήγα, η Έρση με κάλυψε πλήρως (κι ο Traveller σε μεγάλο βαθμό λίγο πιο πριν απ' αυτήν). Κοινή λογική χρειάζεται και καθαρή σκέψη - εννοείται βοηθούμενες από τις συσσωρευόμενες εμπειρίες.
- Και, ναι, όταν ήμουν στη Σρι Λάνκα, ο πόλεμος με τους Ταμίλ στο βορρά μαίνονταν, και το Κολόμπο ήταν γεμάτο μπλόκα και αμπριά με πολυβολεία στη μέση του δρόμου. Δεν το ξέραμε, μας προέκυψε, πληροφόρηση από internet τότε δεν υπήρχε, αλλά βάλαμε το μυαλουδάκι μας να δουλέψει υπό τις υπάρχουσες συνθήκες.
- Και, επίσης ναι, αδυνατώ να κατανοήσω το γιατί κανείς κουβαλάει μαζί του την πανάκριβη κάμερά του σε μέρη που φοβάται ότι θα του την κλέψουν, θα τη χάσει, θα χαλάσει, κλπ. κλπ. ... Εκτός κι αν είναι επαγγελματίας. Και είναι τουλάχιστον αφελές να νομίζει ότι όλους τους παραπάνω κινδύνους θα τους εκμηδενίσει η ενσωμάτωσή του σ'ένα γκρούπ τουριστών πρακτορείου.
- Εκείνο το "να δούμε όσο γίνεται περισσότερα" ας μην το σχολιάσω. Τα είπε η Έρση.
- Μεταξύ μας: Και φτηνότερο να βγαίνει το ταξίδι με το πρακτορείο, πάλι μόνος μου θα πάω...
- Επιμύθιον: Όποιου του λάχει να πνιγεί, ποτέ του δεν πεθαίνει! Κι όποιος φοβάται, πάει και κοιμάται. Εμείς πάμε γι' άλλα και οι άλλοι μες στη γυάλα!