alma viajer@
Member
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Γνωριμία με το κέντρο του Άμστερνταμ - 1η μέρα
- Μουσείο Βαν Γκογκ- Vondelpark- Συνοικία 9 δρόμων και Joordan- Heineken Experience - 2η μέρα
- Rijksmuseum-Albert cuyp market- βόλτα στο Άμστερνταμ - 3η μέρα
- Haarlem- Zaanse Schans-Volendam- Edam - 4η μέρα
- Χάγη (Den Haag) -Ντελφτ (Delft) - 5η μέρα
- Ουτρέχτη- Ρότερνταμ - 6η μέρα
- Ηλιόλουστο πρωινό στο Άμστερνταμ, επιστροφή στην Αθήνα και Επίλογος - 7η μέρα
Ουτρέχτη- Ρότερνταμ
6η ΗΜΕΡΑ
Πρωινό ξύπνημα, καθιερωμένο πρωινό και βουρ για Ουτρέχτη. Ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης είναι ο βασικός σιδηροδρομικός κόμβος στη χώρα. Έτσι, εξηγείται το γεγονός ότι έχει πάνω από 20 πλατφόρμες. Ο σταθμός είναι πραγματικά εξωπραγματικά τεράστιος. Χάνει το παιδί και το παιδί τη μάνα!

Πήραμε το τρένο για το Ρότερνταμ. Ο καιρός εκεί ήταν πολύ καλύτερος και έτσι δεν θα είχαμε εκ νέου θέματα με τη βροχή. Φτάσαμε σε άλλον έναν τεράστιο σιδηροδρομικό σταθμό. Έξω από αυτόν υπήρχαν πανύψηλα κτίρια, ουρανοξύστες κλπ. Είχα ένα πλάνο για το πως θα οργανώναμε την σύντομη επίσκεψή μας στην πόλη. Το πλάνο αυτό ναυάγησε όταν ο συνταξιδιώτης μου επέμενε να ακολουθήσουμε τις ταμπέλες για το κέντρο. Εκεί θα είχε μαγαζιά άλλωστε για φαγητό. Ήταν μεσημέρι και πεινούσε όπως ήταν λογικό. Για πάρα πολλή ώρα όμως κινούμαστε σε μια λεωφόρο που δεν είχε κάτι ιδιαίτερο ούτε να δεις και ούτε να φας. Περάσαμε μάλιστα και από ένα σημείο με ένα άγαλμα για το οποίο όπως διάβασα έχει γίνει ιδιαίτερη συζήτηση στην πόλη. Τι κρατάει στο χέρι του ο Άγιος Βασίλης; Χριστουγεννιάτικο δέντρο ή κάτι που μοιάζει με ανδρικό μόριο; Τα συμπεράσματα δικά σας… Και μιας και η πείνα του συνταξιδιώτη μου είχε πιάσει ταβάνι, δεν συνεχίσαμε τον δρόμο μας με κατεύθυνση το πάρκο των μουσείων. Ήταν στο πρόγραμμα μου, ήθελα να το δω, αλλά η κούραση και κυρίως η αίσθηση της πείνας του συνταξιδιώτη μου, μας έκαναν να στρίψουμε και να κάτσουμε σε ότι βρήκαμε μπροστά μας. Κάτσαμε στα Mc Donalds. Τι να γίνει…Χρόνια είχα να μπω σε Mc Donalds. Ούτε ότι παραγγέλνεις ψηφιακά δεν ήξερα. Έχω την αίσθηση όμως, ότι μόνο εκεί σου φέρνουν το δίσκο στο τραπέζι. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτό το κατάστημα ήταν μαύροι. Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο.Ο συνταξιδιώτης μου έφαγε το γεύμα του, ενώ εγώ τσίμπησα από τις πατάτες του. Θα έτρωγα αργότερα από αλλού. Συνεχίσαμε τον δρόμο μας, κάνοντας περιττούς κύκλους. Περπατήσαμε εμπορικούς δρόμους με όλες τις γνωστές αλυσίδες και βγήκαμε παραλιακά. Είδαμε ένα κάρο ουρανοξύστες και συνειδητοποιήσαμε ότι σε όλη την πόλη γίνονται έργα. Το Ρότερνταμ αναπτύσσεται και χτίζεται συνεχώς. Είδαμε την γέφυρα Εράσμους και συνεχίσαμε την βόλτα μας παραλιακά χωρίς να τη διασχίσουμε. Στο παραλιακό μέτωπο είχαν στηθεί σημαίες από όλο τον κόσμο. Προφανώς βρήκαμε και τη δικιά μας. Βγάλαμε κάποιες φωτογραφίες. Κρίμα που δεν περάσαμε από το παραλιακό μέτωπο πιο αργά όταν θα σουρούπωνε. Θα ήταν ίσως πιο ωραία και με τη γέφυρα φωτισμένη. Συνεχίσαμε την διαδρομή μας μέχρι που φτάσαμε ίσως στο πιο πολυφωτογραφημένο σημείο στο Ρότερνταμ,το Kijk-Kubus Museum-house. Ο αρχιτέκτονας σχεδίασε αυτό το κτίριο σε μορφή κύβων. Προφανώς βγάλαμε ένα κάρο φωτογραφίες το ιδιαίτερο αυτό κτίσμα και τα ιστιοφόρα που συμπλήρωσαν το σκηνικό ακριβώς μπροστά και στη συνέχεια μπήκαμε στο διπλανό Market Hall που είχα διαβάσει ότι έχει πλήθος από πάγκους με φαγητά από όλο τον κόσμο. Από το μέγεθός του περίμενα ότι οι πάγκοι θα είναι ανεξάντλητοι. Δεν μου φάνηκε τόσο μεγάλη η αγορά αυτή τελικά. Αποφάσισα να φάω από κάποιο μαγαζί με λατινοαμερικάνικη κουζίνα. Ίσως έκανα εγώ λανθασμένη επιλογή, γιατί στα διπλανά τραπέζια τα πιάτα ήταν τεράστια, ενώ το δικό μου αν και υπήρχε στα κυρίως πιάτα, ήταν πολύ μικρή η μερίδα. Τέλος πάντων γέμισε προς το παρόν το στομάχι και συνεχίσαμε το δρόμο μας στο νυχτερινό πια Ρότερνταμ. Έξω από το Market Hall, την κλειστή αυτή αγορά, mall, όπως θέλετε πείτε το,μάλλον υπήρχε υπαίθρια αγορά, γιατί μόλις βγήκαμε μαζεύανε τους πάγκους. Είχε πια νυχτώσει, η κούραση ήταν έντονη, οπότε το πάρκο των μουσείων δεν ήταν επιλογή. Συνεχίσαμε με σκοπό να εξερευνήσουμε το κέντρο, διάφορες κεντρικές πλατείες, εμπορικούς δρόμους με μαγαζιά και το δημαρχείο πριν επιστρέψουμε στον σιδηροδρομικό σταθμό. Αρκετοί δρόμοι ήταν υποφωτισμένοι και ακόμα και σε πλατείες το φως ήταν λιγοστό. Τι στο καλό οικονομία κάνανε; Αν και περπατούσαμε σε κεντρικά σημεία το απόγευμα, το γεγονός του υποφωτισμού μου δημιουργούσε μια ανησυχία. Εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι υπήρχαν δημόσια ουρητήρια για άνδρες σε πλατείες. Όχι κλειστά κτίρια. Φανταστείτε στήλες με εσοχές που απλά οι άνδρες πλησίαζαν. Σε κεντρικότατα σημεία όλα αυτά. Φαντάζομαι ότι στην Ολλανδία θα φροντίζουν και την καθαριότητα των ουρητηρίων, διότι διαφορετικά δε θα μπορούσε να περάσει ο κόσμος από την υπέροχη μυρωδιά. Τέλος πάντων. Φτάσαμε στο δημαρχείο. Λίγα μέτρα παρακάτω υπήρχε μια πλατεία που αν παρέλειπα κάποια στοιχεία, όπως το τραμ, θα μπορούσα να πω ότι είμαι στην Ομόνοια λόγω του συντριβανιού. Μπορώ να πω ότι το δημαρχείο ήταν πολύ ωραίο κτίριο. Δεν έμοιαζε με τον μοντέρνο χαρακτήρα της πόλης. Λογικό. Το Ρότερνταμ ισοπεδώθηκε στον Β Παγκόσμιο πόλεμο, εκτός από μια γειτονιά, την οποία προφανώς και δεν προλάβαμε να επισκεφτούμε όπως και πολλά σημεία της πόλης. Το Ρότερνταμ είναι από τα μεγαλύτερα λιμάνια, αν όχι το μεγαλύτερο της Ευρώπης, έχει νυχτερινή ζωή και ένα ξεχωριστά δικό του χαρακτήρα σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις της Ολλανδίας. Αυτή ήταν η περιήγηση μας στο Ρότερνταμ. Ομολογώ ότι αυτή η πόλη δεν με κέρδισε. Δεν μου άρεσε. Αυτή η urban αρχιτεκτονική της δεν ήταν του γούστου μου. Μπορεί να έχει θάλασσα, πλήθος από μαγαζιά κάθε είδους, ανθρώπους από όλο τον κόσμο, νυχτερινή ζωή και δεν ξέρω εγώ τι άλλο, αλλά δεν μου άρεσε. Εγώ αυτό που είδα είναι μια πόλη-λιμάνι με γιγάντια κτίρια, ουρανοξύστες που συνεχώς εξαπλώνεται. Ο Πειραιάς δηλαδή σε σύγκριση μου φαίνεται πολύ καλύτερος. Η μάλλον πιο οικείος. Το Ρότερνταμ μου φάνηκε απρόσωπο και ας έχει τις φιλικές υποδομές που υπάρχουν σε όλη τη χώρα για τους πολίτες. Δεν ξέρω γιατί έχω αυτή την αίσθηση. Προφανώς και το Ρότερνταμ χρειαζόταν σίγουρα και 2η ημέρα, αλλά δεν νομίζω ότι θα επιστρέψω στο μέλλον αν επισκεφτώ ξανά τη χώρα. Ίσως έπρεπε να επισκεφτώ άλλη πόλη π.χ. το Λέιντεν, αλλά δεν μπορώ να πω ότι το μετάνιωσα. Το Ρότερνταμ είναι η 2η μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας και τελείως διαφορετική από τις υπόλοιπες. Αν πήγαινα αλλού το πιο πιθανό να έβλεπα μια επανάληψη από κανάλια, γέφυρες και κουκλίστικα σπιτάκια.

Επιστροφή στο κατάλυμα. Έπειτα από λίγη ξεκούραση ξεχυθήκαμε στους δρόμους για την τελευταία μας βραδινή βόλτα στο Άμστερνταμ. Σάββατο βράδυ. Ξέραμε ότι θα γινόταν χαμός και πράγματι γινόταν! Περάσαμε από την συνοικία με τις κοπέλες στις βιτρίνες. Δεν έπεφτε καρφίτσα. Είχαμε περάσει από εκεί την πρώτη ημέρα του ταξιδιού και δεν είχαμε πάει ξανά μέχρι εκείνο το βράδυ. Ε αν είπα ότι είχε κόσμο την πρώτη φορά, τώρα γινόταν πανικός. Δεν θέλω να ξέρω τι γίνεται σε full season. Φεύγοντας από αυτή τη συνοικία πήραμε να φάμε κάτι. Αυτή τη φορά τιμήσαμε την ασιατική κουζίνα. Τα πήραμε στο χέρι, αλλά καθίσαμε σε ένα από τα δύο τραπεζάκια που είχε έξω το κατάστημα και χαζεύαμε τους περαστικούς. Αφού γεμίσαμε το στομάχι μας, περπατήσαμε πραγματικά όλο το κέντρο και ρουφήξαμε κάθε εικόνα. Προσπαθήσαμε να πάμε ανεπιτυχώς για άλλη μια φορά στο μπαρ Door 74, ένα πολύ γνωστό μπαρ όπως είχαμε διαβάσει. Δεν είχε ταμπέλα. Ήταν κρυφό και πατούσες κουδούνι για να μπεις. Δεν καταφέραμε να μπούμε από τον κόσμο.

Attachments
-
294,7 KB Προβολές: 0