alma viajer@
Member
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Γνωριμία με το κέντρο του Άμστερνταμ - 1η μέρα
- Μουσείο Βαν Γκογκ- Vondelpark- Συνοικία 9 δρόμων και Joordan- Heineken Experience - 2η μέρα
- Rijksmuseum-Albert cuyp market- βόλτα στο Άμστερνταμ - 3η μέρα
- Haarlem- Zaanse Schans-Volendam- Edam - 4η μέρα
- Χάγη (Den Haag) -Ντελφτ (Delft) - 5η μέρα
- Ουτρέχτη- Ρότερνταμ - 6η μέρα
- Ηλιόλουστο πρωινό στο Άμστερνταμ, επιστροφή στην Αθήνα και Επίλογος - 7η μέρα
Χάγη (Den Haag) -Ντελφτ (Delft)
5Η ΗΜΕΡΑ
Το επόμενο πρωινό μας βρήκε να τρώμε το καθιερωμένο μας πρωινό και να παίρνουμε μετρό και τρένο με προορισμό τη Χάγη. Γνωρίζαμε ότι ο καιρός δε θα ήταν καλός, αλλά ελπίζαμε ότι δε θα έβρεχε όλη την ημέρα. Φτάσαμε στην πόλη γύρω στις 10 και τα πάντα ήταν βρεγμένα. Πιτούριζε. Ήταν πολύ μουντός ο καιρός και φαινόταν ότι δε θα αργούσε να ρίξει πολλή βροχή. Το gps και ο χάρτης με τα σημεία ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης πιστοί βοηθοί σε όλο το ταξίδι. Πήραμε το δρόμο προς το κέντρο. Βγαίνοντας από το σταθμό των τρένων το πρώτο που βλέπεις είναι πανύψηλα κτίρια- ουρανοξύστες. Καταλαβαίνεις ότι η Χάγη δεν θα είναι και η πιο γραφική πόλη. Πως θα μπορούσε άλλωστε, εφόσον είναι μια πόλη που φιλοξενεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και ένα πλήθος από διοικητικά κτίρια της χώρας, αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν Παρασκευή και εκείνη την ώρα δεν είχε ιδιαίτερη κίνηση. Περάσαμε μάλιστα και από κάποια πλατεία (μάλλον η Het plein ήταν) στην οποία γίνονταν έργα και έτσι είχαν κλείσει το μεγαλύτερο μέρος της. Γενικά είδαμε να γίνονται αρκετά έργα. Προχωρήσαμε και είδαμε το Binnenhof, ενώ κάνοντας τον γύρο της λίμνης είδαμε τα κυβερνητικά κτίρια και το γνωστό μουσείο Mauritshuis. Δε λέω, όμορφα κτίρια σε ωραίο σκηνικό πίσω από τη λιμνούλα. Ωστόσο, γενικά όλη η πόλη μου φάνηκε αρκετά μουντή. Τα χρώματα των κτιρίων ήταν αρκετά μουντά και γενικά όλο το ύφος της πόλης ήταν πιο “βαρύ” . Έπειτα κατευθυνθήκαμε προς τη στοά The Passage, το δημαρχείο, τον ναό Grote kerk και στην συνέχεια προς το Noordeinde Palace και τους κήπους του. Ο αέρας ήταν δυνατός και είχε αρχίσει να βρέχει αρκετά. Η ομπρέλα δεν μπορούσε να μείνει στην θέση της από τον αέρα και έπειτα από τη βόλτα στους κήπους Paleistuin έπρεπε να βρούμε κάπου να κάτσουμε μήπως και σταματούσε. Τα μπουφάν μας είχαν γίνει μούσκεμα. Ωστόσο, δεν είχαμε βραχεί εσωτερικά, αλλά ούτε και στα παπούτσια. Ευτυχώς δεν αργήσαμε να βρούμε ένα συμπαθητικό μαγαζάκι, το Brasserie 't Ogenblik, που μπορούσες άνετα να κάτσεις όλες τις ώρες της ημέρας. Αν και ήταν νωρίς το μεσημέρι δεν πήραμε κάτι να φάμε. Πήραμε καφέ, ζεστή σοκολάτα και περιμέναμε να κοπάσει η βροχή και να στεγνώσουν τα ρούχα μας. Φυσικά η βροχή μας κούρασε λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο. Εκτός από αυτά, καθίσαμε λίγη ώρα γιατί ο συνταξιδιώτης μου ένιωσε πρωτόγνωρες ενοχλήσεις στην καρδιά, οι οποίες δυστυχώς τον συνόδευσαν μέχρι και το τέλος του ταξιδιού. Για αυτό το λόγο στο υπόλοιπο του ταξιδιού κάναμε περισσότερες στάσεις για ανάπαυση. Οι συνεχείς μετακινήσεις από πόλη σε πόλη όμως μας βοήθησαν να πάρουμε τις ανάσες μας. Παρόλα αυτά, το γεγονός αυτό σίγουρα στέρησε την ανεμελιά στον συνταξιδιώτη μου. Ευτυχώς όμως όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, έπειτα από εξετάσεις όταν επιστρέψαμε στην Αθήνα όλα ήταν καλά.

Όταν αποφασίσαμε να φύγουμε, η βροχή είχε κόψει κάπως και μετά από λίγη ώρα απλώς πιτούριζε. Ωστόσο, ο αέρας δεν είχε κοπάσει κάτι που μας βοήθησε, αφού στέγνωσαν τα μπουφανάκια μας χωρίς να το καταλάβουμε. Κατευθυνθήκαμε προς το μουσείο Έσερ. Γύρω από αυτό υπήρχαν πάρα πολλά δέντρα, τα οποία ήταν γυμνά. Την άνοιξη ίσως η πόλη αποκτούσε διαφορετικό χρώμα. Από όσο είδα η πόλη έχει αρκετά πάρκα και σημεία με δέντρα. Την εποχή που πήγαμε ήταν πολύ άχαρο και άγριο το σκηνικό με τα δέντρα γυμνά. Και αυτό σε συνδυασμό με τα μουντά χρώματα των κτιρίων στο ιστορικό κέντρο και τους ουρανοξύστες από την άλλη έδιναν μια βαριά ατμόσφαιρα στην πόλη. Ίσως η αίσθηση μου να ήταν λίγο διαφορετική αν ο καιρός ήταν καλύτερος, αν και δεν το νομίζω. Αυτό που ίσως να μου άλλαζε γνώμη είναι η εποχή. Άνοιξη με λίγο ήλιο και δέντρα ανθισμένα σίγουρα θα έδιναν άλλη χάρη στην Χάγη. Διασχίσαμε και τον εμπορικό δρόμο Denneweg και ύστερα γυρίσαμε προς τα πίσω για να περιπλανηθούμε στους δρόμους του ιστορικό κέντρου, εμπορικούς και μη, που δεν πήγαμε πριν, αλλά και για να δούμε την μικρή Chinatown της πόλης. Ομολογουμένως, ήθελα πάρα πολύ να πάμε και στις ακτές της Χάγης στο Scheveningen , να δούμε τη θάλασσα και την απέραντη αμμουδιά. Τον είχα φάει τον συνταξιδιώτη μου με αυτό τόσες ημέρες. Δυστυχώς όμως καταλάβαινα ότι λόγω καιρού, χρόνου και υγείας δεν με έπαιρνε να επιμείνω σε κάτι τέτοιο. Τις ακτές αυτές ίσως τις δούμε κάποια άλλη φορά. Τα μουσεία που προαναφέραμε λόγω χρόνου και κόστους δεν τα είδαμε. Το ίδιο ισχύει και για αξιοθέατα όπως το Madurodam (τοποθεσίες της Ολλανδίας σε μικρογραφία), που δεν ξέρω αν άξιζαν την επίσκεψη μιας και δεν τα επισκεφθήκαμε. Βολτάραμε στο ιστορικό κέντρο, βγάλαμε και τις φώτο μας στην κινέζικη πύλη της Chinatown και κατευθυνθήκαμε προς τον τεράστιο σιδηροδρομικό σταθμό της Χάγης. Όσον αφορά τους σιδηροδρομικούς σταθμούς έχω να πω ότι έχουν τα πάντα. Έχουν τόσες πολλές πλατφόρμες για τα τρένα που πάνε παντού εντός και εκτός χώρας που αναγκαστικά έχουν πίνακες λες και είσαι στο αεροδρόμιο. Επιπλέον, έχουν μαγαζιά λες και είσαι σε mall. Τα τρένα έρχονται με ακρίβεια και με μεγάλη συχνότητα ακόμα και μεταξύ πόλεων, λες και είσαι σε μετρό. Και το καλύτερο έχουν ακόμα και διώροφα βαγόνια.

Φτάσαμε στην πλατφόρμα για να πάρουμε το τρένο για το Ντελφτ. Πιάσαμε την κουβέντα όμως και δεν μπήκαμε ποτέ! Χα χα…

Attachments
-
294,7 KB Προβολές: 0