alma viajer@
Member
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Γνωριμία με το κέντρο του Άμστερνταμ - 1η μέρα
- Μουσείο Βαν Γκογκ- Vondelpark- Συνοικία 9 δρόμων και Joordan- Heineken Experience - 2η μέρα
- Rijksmuseum-Albert cuyp market- βόλτα στο Άμστερνταμ - 3η μέρα
- Haarlem- Zaanse Schans-Volendam- Edam - 4η μέρα
- Χάγη (Den Haag) -Ντελφτ (Delft) - 5η μέρα
- Ουτρέχτη- Ρότερνταμ - 6η μέρα
- Ηλιόλουστο πρωινό στο Άμστερνταμ, επιστροφή στην Αθήνα και Επίλογος - 7η μέρα
Rijksmuseum-Albert cuyp market- βόλτα στο Άμστερνταμ
3η ημέρα
Την επόμενη ημέρα αφού πήραμε το πρωινό μας από το supermarket κατευθυνθήκαμε προς το Rijksmuseum. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται πραγματικά είναι επιβλητικό και ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα τριγύρω.Τα εισιτήρια τα κλείσαμε την προηγούμενη ημέρα για τις 09.00 το πρωί. Το συγκεκριμένο μουσείο είναι πολύ μεγάλο. Φάγαμε ένα γεμάτο τρίωρο εκεί μέσα και κάποιες εκθέσεις τις περάσαμε στο γρήγορο. Χορτάσαμε τέχνη!

Βγαίνοντας από το μουσείο είδαμε μουντάδα και συννεφιά. Οι προγνώσεις έδιναν βροχή για εκείνη την ημέρα. Κάτι που θα επιβεβαιωνόταν λίγο αργότερα. Εμείς ως προορισμό είχαμε την Albert cuyp market, μια υπαίθρια αγορά εκτός των ορίων κέντρου του Άμστερνταμ. Στην συγκεκριμένη αγορά είχε πάγκους εστίασης με κάθε είδους φαγητά και γλυκά, αλλά και πάγκους με εμπορικά είδη όπως είδη ένδυσης. Είδα μάλιστα και πάγκο με ελληνικό φαγητό. Πήγα να μιλήσω στο παλικάρι, αλλά δεν μιλούσε ελληνικά. Μόνο το φαγητό ήταν ελληνικό! Με αυτά και με αυτά άρχισε να ψιχαλίζει, αγοράσαμε και μια ομπρέλα γιατί ο συνταξιδιώτης δεν είχε φέρει μαζί του και συνεχίσαμε τη βόλτα μας. Πήραμε να δοκιμάσουμε bitterballen. Ολλανδική συνταγή…σαν τηγανητά κεφτεδάκια γεμιστά με κρέας. Δεν ξέρω πως αλλιώς να το περιγράψω. Its ok…Η βροχή άρχισε να δυναμώνει και έτσι αποφασίσαμε να κάτσουμε σε ένα από τα καφέ που υπήρχαν πάνω στο δρόμο της αγοράς. Εγώ φυσικά αφού είδα τα poffertjes στον κατάλογο τα παρήγγειλα. Σαν λουκουμάδες γεμιστοί με κρέμα και ζάχαρη άχνη. Δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα ούτε από τους λουκουμάδες, ούτε και από την συμπεριφορά της κυρίας που μας πήρε παραγγελία. Σαν να μην της άρεσε που πήραμε μόνο αυτό και έναν καφέ. Ήταν περασμένες μία το μεσημέρι βλέπετε. Σαν να νευρίασε και μας μιλούσε έντονα και νευριασμένα. Δεν ξέρω. Ίσως πάλι να είχε συμβεί κάτι άλλο. Ήταν και το μόνο κάπως αρνητικό περιστατικό που έχω να θυμηθώ από τη συναναστροφή μας με κόσμο σε αυτό το ταξίδι.

Η βροχή δεν είχε σταματήσει. Θα μας συντρόφευε για τις επόμενες ώρες και έτσι ανοιγοκλείναμε την ομπρέλα ανάλογα με την ένταση της. Δεν υπήρχε κάποιο πλάνο, οπότε βολτάραμε στην πόλη σε όσα σημεία δεν είχαμε πάει ή θέλαμε να ξαναδούμε και μέρα όπως π.χ. την πλατεία Leindseplein. Περπατήσαμε στο κέντρο του Άμστερνταμ για ώρες.
Απορία που μου γεννήθηκε περπατώντας στο Άμστερνταμ. Είδαμε σακούλες σκουπιδιών έξω από κάποια σπίτια στα πεζοδρόμια. Όχι έξω από κάθε σπίτι. Μια σακούλα εδώ και μια έξω από κάποιο άλλο 2-3 τετράγωνα παρακάτω. Δεν τις πετάγανε σε κάδους σκουπιδιών μεγάλους όπως έχουμε εδώ. Ούτε καν σε σκουπιδοτενεκέδες. Προφανώς έχουν κάποιο σύστημα συλλογής απορριμμάτων ανά ημέρα ή εβδομάδα. Δεν είδαμε κάποιο απορριμματοφόρο ωστόσο να τα μαζεύει. Γενικά, μας έμεινε απορία τι γίνεται με τα σκουπίδια. Ακόμα περπατώντας στο Άμστερνταμ θα αντιληφθείτε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι δεν κλείνουν τις κουρτίνες ή τα στόρια των σπιτιών τους. Περπατάς και χαζεύοντας τα σπίτια, βλέπεις τα πάντα μέσα. Την κουζίνα, το σαλόνι τους και τους ίδιους να τρώνε, να βλέπουν τηλεόραση, να πλένουν πιάτα. Δεν φαίνεται να ενοχλούνται από το να τους κοιτάζει κάποιος απέξω. Δεν τους νοιάζει η ιδιωτικότητα ή τουλάχιστον εμένα έτσι μου φάνηκε. Μπορεί γενικά σαν λαός να μην κουτσομπολεύουν και να μην ενδιαφέρονται τι κάνουν οι γείτονές τους. Δε φοβούνται όμως την εγκληματικότητα; Να δει κάποιος τα υπάρχοντά τους και να θελήσει να μπουκάρει και να τους κλέψει; Δεν ξέρω αν είναι χαζές σκέψεις. Πάντως εμένα μου προκάλεσε μια αμηχανία το να βλέπω φαρδιά πλατιά τα σπίτια όλων. Θέλω στιγμές ιδιωτικότητας. Τέλος πάντων.
Μιας και δεν είχαμε τι άλλο να κάνουμε πέταξα την ιδέα να περάσουμε από τον σιδηροδρομικό σταθμό στην απέναντι όχθη του ποταμού Amstel. Να κάνουμε αυτή την “κρουαζιέρα” δωρεάν μιας και τα συγκεκριμένα ferry boat είναι δωρεάν και κάνουν την διαδρομή συνέχεια. Πάνε από τη μία άκρη στην άλλη χωρίς διακοπή. Ωστόσο μην νομίζετε ότι είναι κρουαζιέρα όπως είπα πριν. Δε θα δείτε τίποτα, ειδικά με τον καιρό που πετύχαμε εμείς εκείνη την ώρα και το κρύο που είχε βάλει. Κρουαζιέρα κανονική στο Άμστερνταμ δεν κάναμε επίσης λόγω των καιρικών συνθηκών. Είχε ομίχλη σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό σχεδόν κάθε ημέρα. Επίσης, αν και εγώ δεν το ένιωθα, όπως ο συνταξιδιώτης μου είχε το κρύο του. Επομένως, λογικά θα έπρεπε να πάρουμε κλειστό πλοιάριο, το οποίο δεν συνίσταται, διότι όπως το βλέπαμε θα θόλωνε το τζάμι και με την ομίχλη δε θα έβλεπες τίποτα. Έτσι, προτιμήσαμε να μην κάνουμε κάποια βαρκάδα. Τέλος πάντων, πήραμε το πλοιάριο και περάσαμε στην απέναντι όχθη. Ήταν εμφανής η ομίχλη. Σε αυτή την πλευρά είχε κάποια μαγαζιά, καφέ κλπ, μουσείο κινηματογράφου και τον Adam Lookout, ένα πολύ υψηλό κτίριο που στην ταράτσα του κόσμος έκανε κούνια στο κενό. Υποθέτω ότι θα είχε ωραία θέα το Άμστερνταμ από εκεί πάνω είτε στην κούνια, είτε πίνοντας κανείς το ποτό του ή γευματίζοντας, αλλά δεν ανεβήκαμε και λόγω καιρού(δε θα βλέπαμε πολλά εξαιτίας της ομίχλης) και λόγω τιμής. Εκτός από τα παραπάνω κτίρια, δεν φαινόταν ότι υπήρχε κάτι σημαντικό να δούμε. Υπήρχαν ξενοδοχεία και κατοικίες της σύγχρονης πόλης. Και να είχε δηλαδή κάτι νομίζω ότι δεν ήμουν σε θέση να το εξερευνήσω εκείνη την στιγμή. Η κούραση ήταν τόσο μεγάλη που ήθελα ανά 5 λεπτά παγκάκι να ξαποστάσω. Δεν με βαστούσαν τα πόδια μου. Πήραμε το ferry και γυρίσαμε στον σιδηροδρομικό σταθμό. Ποιο σιδηροδρομικό σταθμό βρε παιδιά; Εκεί ήταν ένα μικρό mall. Την πρώτη μέρα απέξω δεν είχαμε συνειδητοποιήσει ότι είχε εμπορικά μαγαζιά όπου ο κόσμος μπορούσε να κάνει τα ψώνια του. Μια χαρά!

Επόμενος προορισμός το κατάλυμά μας για ξεκούραση, διότι δεν μας βαστούσαν τα πόδια μας. Θα βγαίναμε το βράδυ για φαγητό. Εκείνο το βράδυ επιλέξαμε να πάμε κάπου κοντά στο κατάλυμά μας. Πήγαμε πάλι για πίτσα σε ένα ιταλικό, το Il Boccalino Italian Restaurant - Pizzeria, Pizza & Pasta Vegan in Amsterdam. Ωραία ατμόσφαιρα. Προσωπικά μου άρεσε περισσότερο η πίτσα στο μαγαζί που φάγαμε την πρώτη ημέρα, στον ξυλόφουρνο. Ωστόσο, δεν έχω παράπονο. Πίτσα είναι. Φάγαμε και τη σαλάτα μας, ήπιαμε και τα ποτά μας και περάσαμε ένα όμορφο χαλαρό βράδυ. Η επόμενη ημέρα θα ήταν αρκετά φορτωμένη και χρειαζόμασταν ξεκούραση.
Attachments
-
294,7 KB Προβολές: 0