alma viajer@
Member
- Μηνύματα
- 35
- Likes
- 253
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Γνωριμία με το κέντρο του Άμστερνταμ - 1η μέρα
- Μουσείο Βαν Γκογκ- Vondelpark- Συνοικία 9 δρόμων και Joordan- Heineken Experience - 2η μέρα
- Rijksmuseum-Albert cuyp market- βόλτα στο Άμστερνταμ - 3η μέρα
- Haarlem- Zaanse Schans-Volendam- Edam - 4η μέρα
- Χάγη (Den Haag) -Ντελφτ (Delft) - 5η μέρα
- Ουτρέχτη- Ρότερνταμ - 6η μέρα
- Ηλιόλουστο πρωινό στο Άμστερνταμ, επιστροφή στην Αθήνα και Επίλογος - 7η μέρα
Μουσείο Βαν Γκογκ- Vondelpark- Συνοικία 9 δρόμων και Joordan- Heineken Experience
2η ΗΜΕΡΑ
Η σημερινή ημέρα θα ξεκινούσε με επίσκεψη στο μουσείο Βαν Γκογκ. Είχαμε αγοράσει διαδικτυακά τα εισιτήρια από Ελλάδα στην τιμή των 24 € + 3,75 € για ηχητικό οδηγό στις 9.15 το πρωί. Πριν από αυτό όμως θα πηγαίναμε στο σούπερ μάρκετ απέναντι από το κατάλυμά μας για αγορά νερού και σνακ για να φάμε. Δεν είχαμε εντοπίσει κάποιο φούρνο κοντά ή έστω κάποιο μαγαζί που να μπορούμε να φάμε πρωινό, οπότε εκείνο το σούπερ μάρκετ το επισκεπτόμαστε τουλάχιστον μια φορά την ημέρα στο ταξίδι μας. Παρατήρησα ότι δεν είχε συσκευασμένα κρουασανάκια ή σνακ τέτοιου είδους. Αντίθετα, υπήρχε ποικιλία από ζελεδάκια ας πούμε. Όλος ο κόσμος το πρωί έμπαινε να πάρει προιόντα από το φούρνο του σούπερ μάρκετ. Αν θέλετε τη γνώμη μου μια χαρά ήταν και σε πολύ καλές τιμές. Παίρναμε συνήθως 2 αρτοπαρασκευάσματα ο καθένας είτε με κανέλλα, σοκολάτα ή τυρί. Τα περισσότερα κόστιζαν από 55-85 λεπτά το ένα. Το ακριβότερο να είχε 1,5 ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε το πρωινό μου δεν κόστιζε κάθε ημέρα πάνω από 3 ευρώ. Συνήθως κόστιζε 1,40 δηλαδή μιας και δεν πίνω ούτε καφέ. Ο Χ. είτε τον έπαιρνε στο χέρι, αλλά τον πλήρωνε όπως θα τον πλήρωνε σε τραπέζι στην χώρα μας, είτε έπαιρνε έτοιμο συσκευασμένο των Starbucks από τα ψυγεία των supermarket. Το νερό ήταν λίγο ακριβότερο από ότι εδώ στα supermarket, αλλά στο ταμείο πάντα έμπαινε κάτι σαν φόρος οπότε το πληρώναμε γύρω στα 40 λεπτά στο τέλος. Και πως πληρώνουμε; Φυσικά δεν υπήρχε ταμίας και χτυπήσαμε μόνοι μας τα προϊόντα στο ταμείο. Στην αρχή ψάχναμε λίγο ποια προϊόντα του φούρνου είχαμε πάρει, αλλά όλα καλά. Πολύ εύκολο! Στην Βουδαπέστη στο σούπερ ήταν πιο πολύπλοκη η διαδικασία. Και αφού πληρώσαμε στο τέλος βγήκε απόδειξη όπου με αυτή ανοίξαμε και τη μπάρα να περάσουμε προς την τελική έξοδο. Μια χαρά συστήματα οι Ολλανδοί. Τι έχει να γίνει με τους εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα…Και αφού αγοράσαμε τα απαραίτητα πήραμε το δρόμο για το μουσείο.
Το μουσείο του Βαν Γκονγκ δεν ήταν μακριά από το κατάλυμά μας. Στο δρόμο μας έκανε φοβερή εντύπωση ότι επικρατούσε κυκλοφοριακή συμφόρηση… από ποδήλατα. Σπάνια βλέπαμε αμάξι και τα ποδήλατα κινούνταν με ιδιαίτερη ταχύτητα. Ήταν ώρα αιχμής και ο κόσμος πήγαινε στη δουλειά του. Κάποιες φορές περνούσαμε το δρόμο με δυσκολία και βιασύνη μη μας κόψουν τα ποδήλατα. Και τι ποδήλατα ε;; Πραγματικά τέτοια ποδήλατα δεν είχα ξαναδεί. Κάθε μέρα έβλεπα μεγάλη ποικιλία από διαφορετικούς τύπους ποδηλάτων. Με καρότσες μπροστά που έμπαιναν 3-4 παιδιά μέσα. Με καθισματάκι μπροστά, με καθισματάκι πίσω. Διαβάζοντας το, ενώ το γράφω δεν ακούγεται κάτι φοβερό ή ασυνήθιστο. Και όμως αν είχα φωτογραφίες θα καταλαβαίνατε το πόσο διέφερε το ένα από το άλλο. Πόσο διαφορετική εικόνα να χαιρετιούνται τα παιδιά από τις καρότσες των ποδηλάτων που οδηγούν οι γονείς τους; Εκεί οι οικογένειες δε θα λένε πάμε βόλτα με το αυτοκίνητο, αλλά πάμε βόλτα με το ποδήλατο. Άλλη ζωή, άλλη καθημερινότητα και νοοτροπία. Με τα πολλά φτάσαμε έξω από το μουσείο. Είχε ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Η ώρα ήταν 9.00 και περίμενε λιγοστός κόσμος στην ουρά. Για να μπούμε μέσα στο μουσείο μας ζητήθηκε να ανοίξουμε τις τσάντες για να γίνει ένας τυπικός έλεγχος από τον υπάλληλο. Δεν κοίταξε κάτι επί της ουσίας όμως. Πήραμε τον ηχητικό οδηγό μας στα αγγλικά και ξεκινήσαμε την περιήγηση. Είδαμε αρκετές προσωπογραφίες του Βαν Γκονγκ και γνωστούς πίνακές του όπως τους Πατατοφάγους ή το βάζο με τα ηλιοτρόπια. Ωστόσο, η έναστρη νύχτα εκτίθεται στο μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ν.Υόρκης. Πέρα από τους δικούς του πίνακες στο μουσείο εκτίθενται και έργα άλλων σημαντικών καλλιτεχνών όπως του Μονέ και του Ρενουάρ. Όσον αφορά την ηχητική ξενάγηση μπορείς να την βάζεις να παίζει ασταμάτητα ή να διαλέγεις τι θέλεις να ακούσεις π.χ. πληροφορίες για τον πίνακα με τον αριθμό τάδε αφού τα έργα είναι αριθμημένα. Περάσαμε περίπου 2 ώρες στο μουσείο. Όσοι είναι λάτρεις της τέχνης θα το ευχαριστηθούν. Συστήνω όμως να έρθετε σε μη ώρες αιχμής, διότι μετά τις 10.30 το πρωί που κατεύθασαν σχολεία και γκρουπ ήταν δύσκολο να κινηθείς στο χώρο με άνεση και να απολαύσεις απερίσπαστος τα έργα. Η πολυκοσμία μπροστά στους πίνακες και η φασαρία δεν είναι το ιδανικό νομίζω.


Βγαίνοντας από το κτίριο διαπιστώσαμε ότι ένα πέπλο ομίχλης είχε σκεπάσει την πόλη. Χαζεύαμε τον κόσμο που περίμενε στις ουρές στα διπλανά μουσεία. Στην πλατεία μουσείων βρισκόμαστε άλλωστε. Επόμενη στάση μας το Vondelpark. Ο καιρός και η εποχή δεν λες ότι ήταν ιδανικά για βόλτα σε πάρκο, αλλά είπαμε να πάρουμε μια γεύση για το που βολτάρουν οι ντόπιοι. Κλασικά, μέσα στο πάρκο η πλειοψηφία ποδηλατούσε. Κρίμα που για άλλη μια φορά σε ταξίδι βλέπαμε ένα πάρκο με γυμνά δέντρα. Πόσο διαφορετικές εικόνες θα βλέπαμε την άνοιξη. Μέσα στο πάρκο προφανώς υπήρχε το υγρό στοιχείο με γεφυράκια όπως ήταν αναμενόμενο και δύο καταστήματα εστίασης χωρίς κόσμο. Φαντάζομαι τις ηλιόλουστες ημέρες και τα σαββατοκύριακα θα είναι γεμάτα. Αφού κάναμε τη βόλτα μας βγήκαμε έξω και περπατήσαμε σε εμπορικούς δρόμους. Εκεί δεν βρήκαμε τις βασικές αλυσίδες ,αλλά μεγάλους οίκους μόδας όπως Armani, Gucci, Hermes κλπ και σικάτες κυρίες να χαζεύουν στις βιτρίνες. Προφανώς ήταν η “Βουκουρεστίου” του Άμστερνταμ.

Περπατώντας μετά από λίγη ώρα φτάσαμε στην Leidseplein. Σε αυτή την πλατεία δεσπόζει ένα πολύ όμορφο κτίριο το International Theater του Άμστερνταμ. Πάνω στην πλατεία υπάρχει ακόμα ένα γλυπτό με 2 χέρια στην μνήμη ενός δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε σε εκείνη την πλατεία (αν ισχύει ότι διάβασα). Η πλατεία αυτή είναι γεμάτη θέατρα και καταστήματα εστίασης. Γενικά είναι πολύ ζωντανή πλατεία με πολλή κίνηση. Στα σχέδια μας τις επόμενες ώρες ήταν να βολτάρουμε στην περιοχή των 9 δρόμων και στην συνοικία Jordaan.

Όσον αφορά τους 9 δρόμους πραγματικά περπατήσαμε όλη την γειτονιά σπιθαμή προς σπιθαμή, κανάλι προς κανάλι. Δεν αφήσαμε τίποτα. Πραγματικά πρόκειται για μια πάρα πολύ όμορφη γειτονιά. Ίσως το πιο όμορφο κομμάτι της πόλης. Με όμορφα μαγαζάκια, δρόμους και κτίρια. Ωστόσο, ενώ υπάρχουν τουρίστες όλα είναι πιο ήσυχα και ήρεμα χωρίς τον κόσμο του κέντρου. Πραγματικά η βόλτα αυτή ήταν απολαυστική. Κάθε λίγο και λιγάκι σταματούσαμε να βγάλουμε φωτογραφίες. Παίζει να βγάλαμε άπειρες φωτογραφίες σε κάθε γέφυρα και κανάλι. Πραγματικά απόρησα και ακόμα απορώ πως αναγνωρίζουν οι ντόπιοι σε ποιο σημείο βρίσκονται αν δεν κοιτάξουν οδό. Από ένα σημείο και μετά όλα τα κανάλια και τα κτίρια μου φαίνονταν ίδια. Όλα ήταν πανέμορφα. Δεν καταλάβαινα αν υπήρχαν διαφορές. Χωρίς gps δεν είχα τύχη ειλικρινά. Αχ να έβγαζε και λίγο ήλιο τι ωραία που θα ήταν. Αυτή η μουντάδα και η ομίχλη δεν φωτίζουν το τοπίο και τις φωτογραφίες. Φτάσαμε στο δυτικό ναό και στο μουσείο της Άννας Φρανκ. Είχε λίγο κόσμο απέξω που περίμενε να μπει. Είχαμε αποφασίσει να μην μπούμε μέσα, διότι το εισιτήριο του Βαν Γκονγκ, του Rijksmuseum που θα πηγαίναμε την επόμενη και του Heineken experience που λέγαμε να πάμε αν μας έβγαινε στο πρόγραμμα κόστιζαν τουλάχιστον 75 ευρώ συνολικά. Το εισιτήριο των 16 ευρώ για το σπίτι της Άννας Φρανκ μας φάνηκε υψηλό για να δούμε απλά κάποια δωμάτια με προσωπικά αντικείμενα. Ίσως το επισκεφτούμε κάποια στιγμή στο μέλλον μιας και έχω διαβάσει το βιβλίο. Για έναν αναγνώστη του βιβλίου φαντάζομαι είναι πιο ελκυστικό αξιοθέατο το συγκεκριμένο μουσείο. Πάντως θέλει σίγουρα διαδικτυακή κράτηση από πριν. Βγάλαμε τις φωτογραφίες μπροστά από το γεφυράκι που είχε απέναντι και συνεχίσαμε την βόλτα μας περιπλανώμενοι στα σοκάκια. Προφανώς και πήραμε το δρόμο και για την συνοικία Jordaan. Όλοι οι οδηγοί την ανέφεραν ως πολύ όμορφη γειτονιά. Προσωπικά, δε βρήκα κάτι το τόσο ιδιαίτερο ή πιο όμορφο από την πανέμορφη συνοικία των 9 δρόμων. Το κομμάτι αυτό ωστόσο σίγουρα είναι πιο αυθεντικό και μη τουριστικό. Εκεί θα δει κανείς εικόνες από την καθημερινή ζωή των ντόπιων χωρίς το πολύβουο κέντρο με τους τουρίστες. Για αυτό το λόγο και μόνο για κάποιον που ενδιαφέρεται να δει μια μη τουριστική γωνιά κοντά στο κέντρο μπορεί να βολτάρει στο Jordaan. Οι ώρες πέρασαν πάρα πολύ γρήγορα και αποφασίσαμε να κατευθυνθούμε ,εφόσον είχαμε χρόνο, προς την Heineken χωρίς να φάμε κάποιο γεύμα. Στη Leidseplein είχαμε πάρει κάποια σνακ από το σούπερ για να μας κρατήσουν. Μαζί με αυτά είχα πάρει και το πολύ αγαπημένο γλυκό των Ολλανδών συσκευασμένο, τα stroopwaffles. Βαφλάκια πεπιεσμένα με σιρόπι καραμέλας;; Δεν είναι καλή η περιγραφή και δε ξέρω καν αν είναι καραμέλα αυτό ενδιάμεσα. Δεν μου γέμιζαν το μάτι είναι η αλήθεια οπτικά. Και όμως. Μου άρεσαν πραγματικά πάρα πολύ!!! Έτρωγα συνέχεια σε όλο το ταξίδι και πήρα μαζί μου και στην Αθήνα...





Η Heineken έκλεινε στις 19.00 και δεχόταν τελευταίο γκρουπ στις 17.15 αν θυμάμαι καλά. Εμείς φτάσαμε λίγο νωρίτερα και αγοράσαμε εκεί εισιτήριο. Αφήσαμε τα πράγματά μας στο βεστιάριο και πήγαμε τουαλέτα. Η τουαλέτα ήταν κοινή για όλα τα φύλα. Δεν είχα ξαναδεί τέτοιο σήμα σε τουαλέτες. Επίσης τα εισιτήρια τα σκάναρε ένας ωραίος τύπος σε αμαξίδιο. Σε πολλά μαγαζιά εμπορικά είδαμε μαύρους υπαλλήλους. Μέχρι στιγμής σε ταξίδια είχα δει υπαλλήλους ασιάτες, αλλά σε περιορισμένο βαθμό. Στην Ολλανδία είδαμε να εργάζονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο, με τα όποια προβλήματά τους και να είναι οκ. Στην Ελλάδα το πιο πιθανό να ήταν περιθωριοποιημένοι. Και δε μιλώ μόνο για εργαζομένους. Είδαμε αρκετούς ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να επισκέπτονται αξιοθέατα και να απολαμβάνουν τη βόλτα τους και μάλιστα πολλοί από αυτούς ήταν μεγάλης ηλικίας. Πόσο καιρό έχω να δω στην Αθήνα άνθρωπο με κινητικά προβλήματα να κάνει μια απλή βόλτα ή να επισκέπτεται κάποιο αξιοθέατο; Η απάντηση είναι δε θυμάμαι…Δεν είναι σύνηθες…Βοηθάει το γεγονός προφανώς ότι η Ολλανδία είναι επίπεδη χώρα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι οι υποδομές, αλλά φαντάζομαι είναι και θέμα κουλτούρας.

Περιμέναμε να αρχίσει η ξενάγηση, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε μια πολύ πρόσχαρη κοπέλα που μας υποδέχθηκε μέσα στο κέφι και δημιούργησε μια πολύ όμορφη, ζεστή και κεφάτη ατμόσφαιρα. Μας μίλησαν για το ξεκίνημα και τα πρώτα βήματα της heineken, τα συστατικά της, μας έδειξαν κάποιες εγκαταστάσεις και στάδια παραγωγής της μπίρας και στο τέλος αυτής της ξενάγησης μας κέρασαν ένα ποτήρι μπίρα έξτρα από τα δύο ποτήρια που περιλαμβάνονταν στο εισιτήριο και εξαργύρωνες στο τέλος δίνοντας δύο κέρματα Heineken που σου έδιναν στην είσοδο. Σε κάποια στάδια της ξενάγησης σου έκαναν και ερωτήσεις και όποιος απαντούσε σωστά κέρδιζε επιπλέον κέρματα για να εξαργυρώσει επιπλέον ποτήρια μπίρας. Πολύ καλό για τους λάτρεις της Heineken ομολογουμένως! Μετά από αυτά ακολούθησαν κάποια δωμάτια διασκέδασης των επισκεπτών που δεν είχαν στενή σχέση με την Heineken. Πρωσοποποιημένα αστεία βίντεο, φωτογραφίες, κονσόλες videogames, εκθέματα για ποδοσφαιρόφιλους κλπ. Ομολογουμένως γελάσαμε και διασκεδάσαμε κατά την παραμονή μας σε αυτά τα δωμάτια. Δεν το περιμέναμε και μας έμειναν και οι αναμνηστικές φωτογραφίες και τα video. Ωστόσο, δεν ξέρω αν αξίζει η επίσκεψη με αυτό το τόσο υψηλό αντίτιμο. Στο τέλος εξαργυρώναμε τα 2 κέρματα με μπίρες. Εμείς εξαργυρώσαμε μόνο τη μία. Για εμάς η Heineken ε δεν είναι και η καλύτερη μπίρα του κόσμου. Δώσαμε τα κέρματα μας σε ανθρώπους που θα τα εκμεταλλεύονταν, πήραμε τα πράγματά μας και κατευθυνθήκαμε προς την έξοδο.

Αυτό που αντικρίσαμε δεν περιγράφεται. Ομίχλη παντού! Πυκνή ομίχλη, όχι αστεία. Δεν έβλεπες λίγα μέτρα παρακάτω. Τέτοιο πράγμα σε αστικό ιστό ομολογώ δεν έχω ξαναδεί. Πήγαμε να ξεκουραστούμε στο κατάλυμά μας για καμιά ώρα και έπειτα βγήκαμε να κάνουμε την βραδινή μας βόλτα και να φάμε κατιτίς. Όταν ξαναβγήκαμε η ομίχλη δεν ήταν τόσο έντονη και μπορέσαμε να χαρούμε καλύτερα τη βόλτα μας. Ψάχναμε να φάμε και τελικά καταλήξαμε να τρώμε στο χέρι τις πατάτες από το φημισμένο μαγαζί του Άμστερνταμ Mannekenpis. Ωραίες οι τηγανητές πατάτες, γεμίσαμε το στομαχάκι μας, αλλά απλές τηγανητές πατάτες με σος. Τριγυρνώντας στα σοκάκια της πολύβουης πρωτεύουσας με τα τόσα διαφορετικά μαγαζιά εστίασης με διεθνή κουζίνα, ακούγαμε πραγματικά κόσμο να μιλάει κάθε λογής γλώσσα. Πραγματικά πολυπολιτισμική κοινωνία. Multi culti. Στην βόλτα μας αυτή είδαμε μάλιστα και μια condomerie. Όποτε περνούσαμε ήταν γεμάτη κόσμο που ψώνιζε και απέξω όλο και κάποιος έβγαζε φωτογραφία τη βιτρίνα.
Η βραδιά θα τελείωνε σε ένα coffeeshop στην πλατεία Rembrand. Προσωπικά, δεν με ενδιέφερε αυτού του είδους η εμπειρία στο Άμστερνταμ, αλλά εφόσον ο συνταξιδιώτης μου ήθελε να την έχει του έκανα το χατήρι. Πήρα ένα κεκάκι που το άφησα μισό και η παρέα μου ένα τσιγάρο. Εγώ δεν κατάλαβα απολύτως τίποτα, ενώ ο συνταξιδιώτης μου, ενώ υποστήριζε το ίδιο στην αρχή μετά από λίγο άρχισε να ζαλίζεται. Αποφάσισε να το αφήσει. Ούτε το μισό δεν έκανε δηλαδή, γιατί ζαλίστηκε αρκετά και αν συνέχιζε αισθανόταν ότι θα έχανε τις αισθήσεις του. Επομένως, καθίσαμε για λίγο να συνέλθει και πήγαμε για ύπνο.


Attachments
-
294,7 KB Προβολές: 0