Rosa
Member
- Ταξίδι-Όνειρο
- Trobriand Islands...
Αμ το χειρότερο απ' όλα???? Η πτήση της επιστροφής!!! Εκεί που έχεις κάνει το ταξίδι σου κι έχεις ρουφήξει εικόνες και ήχους και μυρωδιές κι έχεις ξεφύγει απ' όλα κι έχεις ξεχαστεί και γυρνάς γαλήνιος και τρισευτυχισμένος, να σου και βρίσκεσαι σ' ένα ενδιάμεσο αεροδρόμιο (Φρανκφούρτη, ας πούμε...), για την τελευταία πτήση προς Ελλάδα....Να πώ ότι παίρνεις είδηση σε ποιο gate είσαι, από 500 μέτρα μακριά?...Θα το πω! Τέτοιες μεγαλόφωνες συζητήσεις και κορδώματα και μαγκιά και ύφος ανωτερότητας, δε βλέπεις πουθενά...Κι ύστερα, μες στο αεροπλάνο, η αποθέωση της φρίκης...Όλοι, μα όλοι, να ανταλλάσσουν στεντορείως απόψεις είτε για τη χώρα από την οποία μόλις επιστρέφουν ('Καλά ήτανε, δε λέω, οργανωμένα...αλλά στρατιωτάκια όλοι, βρε παιδί μου, πού η δική μας η ζωντάνια...', αν πρόκειται για τη Γερμανία, 'Κρυόκωλοι αυτοί οι εγγλέζοι, α πα πα, που μου θέλανε και αποικίες, οι βρωμιάρηδες', αν πρόκειται για την Αγγλία, 'εντελώς σοβινιστές, σου λέω...γιατί, κυρά μου, να σε ρωτήσω εγώ στη γλώσσα σου, μάθε εσύ ελληνικά, αν θέλεις να σου 'ρχεται ο τουρίστας...", για τη Γαλλία, 'Βρώωωωμααααα....Φτώωωχειαααα', για την Ινδία , 'Καλά, τα φαγητά τους; Κα-μί-α σχέση με τα δικά μας", γενικά για ανατολή....), είτε για τη χώρα προς την οποία κατευθύνονται, εν προκειμένω, για την Ελλάδα, όπου όλα τους φταίνε και όλα τους βρομάνε, και δε βλέπουν την ώρα να ξαναφύγουν για ταξίδι (για να ξαναβρεθούν, τι μαζοχισμός κι αυτός, ανάμεσα στους 'κρυόκωλους και τους βρωμιάρηδες' που έβριζαν μόλις πριν λίγα δευτερόλεπτα...) Αν είναι περήφανοι για ένα πράγμα, είναι για τις ικανότητές τους στο παζάρι και το 'μάτι' να διακρίνουν τις 'ευκαιρίες', και το πώς κατάφεραν και γέμισαν τις βαλίτσες με κελεμπίες, εκείνη τη μία και μοναδική εξτρά μέρα στο Μαρακές, όπου θα μπορούσαν να έχουν κάνει την προαιρετική εκδρομή για να δουν τις μοναδικές κάσμπες του νότου και να πάρουν μια πρώτη τζούρα από Σαχάρα, αλλά όοοοοχχι, τι αετοπούλια θα ήταν, εκείνοι προτίμησαν να μείνουν στην πόλη και να ξελιγώσουν τους μαυρούληδες ('α, les pauvres...αφού και το βέρβεροι από το βάρβαροι βγαίνει, τι πολιτισμός μου λέτε τώρα, δεν το ξέρατε???') στο παζάρι, στα γρήγορα, όμως, για να προλάβουν το κομμωτήριο (αληθινό γεγονός, αυτό!) και να σενιάρουν λίγο το μαλλί για το βράδι και το δείπνο στο τουριστικό εστιατόριο, που θα τη βάλουν την κελεμπία και θα γίνουν 'θεές' και θα τους τρέχουν τα σάλια, των καημένων των μαυρούληδων, που τι να κάνουν οι κακόμοιροι, έναν αστράγαλο να δουν και πολύ τους είναι, εδώ που είναι καταδικασμένοι να ζουν...