• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Έλληνας Τουρίστας

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Η ψευτομαγκιά, ο βλαχοεθνικισμός (με πλήρη άγνοια ιστορίας συνήθως), ο ξερολισμός, η λογική του "αυτό τους μάρανε", "ρε ξέρεις ποιος είμαι εγώ;" είναι σήματα κατατεθέν.
Ξεχασες Γιωργο και την παλιοτερης εποχης αλλα all time classic κορυφαια ρηση: "Οταν εμεις κτιζαμε Παρθενωνες, αυτοι ηταν στα δενδρα"

Υπαρχουν ολων των ειδων οι τουριστες οι οποιοι εκφραζουν στην ξενη χωρα, που βρισκονται την παιδεια τους και την αγωγη τους. Φυσικα αναλογα με τον προορισμο θα συνατησεις και την αναλογη κατηγορια: στους πιο "ψαγμενους" προορισμους συναντας πιο ψαγμενα ατομα. Αλλους Αγγλους θα συναντησεις στο Φαληρακι της Ροδου η στον Καβο (ετσι δε λεγεται- αν θυμαμαι καλα) της Κερκυρας και αλλους στα Τζουμερκα. Και αναφερομαι χαριν παραδειγματος σε εναν λαο με τεραστια ταξιδιωτικη, περιηγητικη, παραδοση εδω και αιωνες.
Εμας μας λειπει αυτη η παραδοση. Τωρα, σιγα σιγα, παει να δημιουργηθει. Αρκετες φορες ειμαστε ανυποφοροι λογω ανασφαλειας, οπου φυσικα βγαινουν στην επιφανεια τα χειροτερα στοιχεια του χαρακτηρα μας, τα οποια κατω απο φυσιολογικες συνθηκες δε θα εβγαιναν. Ειδικα στα ταξιδια με γκρουπ και κυριως στις μεγαλυτερες ηλικιες, λιγο η ανασφαλεια, λιγο το ξεβολεμα, λιγο το αγελαιο του πραγματος οπου η προσωπικη ευθυνη του καθενος καπου χανεται και ... πολλες φορες ακολουθουν μεγαλειωδεις σκηνες. Α και κατι αλλο! Επειδη μιλαμε μια γλωσσα που μονο εμεις καταλαβαινουμε, θεωρουμε οτι εχουμε την ανεση και την ασυλια να σχολιαζουμε με τον χειροτερο τροπο, προσωπα και πραγματα, τα οποια σε αναλογες περιστασεις στην πατριδα μας, ουτε που θα μας περνουσε απο το μυαλο να μιλησουμε με αυτον τον τροπο. Βαλτε και μια νοοτροπια βλαχομαγκιας: "απο τα λεφτουδακια μου ζουν ολοι αυτοι" και εδεσε το γλυκο.
Στα χρονια που περνουν παρατηρω οτι οι νεοι εχουν συνηθως ενα διαφορετικο επιπεδο: Πιο πολυγλωσσοι και επικοινωνιακοι, ειναι σαφως πιο ανετοι και χαλαροι. Δεν τρομαζουν με το παραμικρο και δε πνιγονται σε μια κουταλια νερο. Αλλα φυσικα οπως και παλι ειπα αλλο επιπεδο συναντας στις κατηγοριες των ελληνων που ταξιδευουν για να σηκωσουν τα μαγαζια (προς θεου δεν ειπα οτι ειναι κακο τα ψωνια στο εξωτερικο, η μονομανια με το αθλημα καταντα προβληματικη) και αλλο αυτοι που ταξιδευουν για μια εκθεση, μια συναυλια η απλως και μονο για την χαρα που προσφερει η εξερευνηση του μερους.

Dancing Queen

Member
Επόμενο Ταξίδι
στα φθινοπωρινα φυλλα
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία
Συμφωνω κι εγω με τα περισσοτερα απο οσα εχουν αναφερθει ηδη. Εχω ομως μια ενσταση στο θεμα των ξενων γλωσσων. Οι Ελληνες μιλουν τουλαχιστον μια ξενη γλωσσα ο καθενας, πραγμα που σημαινει οτι ενα αρκετα καλο ποσοστο μιλαει και δευτερη ξενη γλωσσα. Θεωρω πολυ λογικο οταν ειμαστε σε μια ξενη χωρα να απευθυνομαστε στα αγγλικα αφου αυτη εχει επικρατησει ως διεθνη. Και πιστευω οτι πολλοι απο εμας καταβαλουμε καθε καλοπροαιρετη προσπαθεια να μαθουμε και 2-3 λεξεις απο τη καθε χωρα που επισκεπτομαστε. Παρολα αυτα δεν μου ετυχε ποτε στη χωρα μου, να με σταματησει ενας ξενος τουριστας που θελει να επισκεφτει την Ακροπολη και να μου πει σε σπαστα Ελληνικα: "Σιγκνομι, κσερετε που ινε το Ακροπολις?" Θα το εκτιμουσα δεωντος, αν εκαναν και οι τουριστες στη δικη μας χωρα τη παραμικρη προσπαθεια να μου απευθυνθουν στα Ελληνικα. Παντα ομως στα αγγλικα μιλανε. Δε θελω να το δουμε εγωιστικα, οτι απο τη στιγμη που δε το κανουν αυτοι στη χωρα μου, δε θα το κανω κι εγω στη δικη τους, αλλα ας μη πιανουμε στο στομα μας μονο τους Ελληνες τουριστες. Θεωρω οτι στο περασμα των χρονων εχουμε κανει σημαντικα βηματα, και ως προς τη παιδεια μας για μουσεια κλπ. αλλα το κυριοτερο στη κουλτουρα μας για τα ταξιδια, ο Ελληνας δηλαδη τα τελευταια χρονια εχει αποδεχτει το γεγονος οτι ταξιδια=πολιτισμος και θεωρω οτι βελτιωνεται σχετικα με τη παρουσια του και τη συμπεριφορα του ως Τουριστας σε μια ξενη χωρα, και το κυριοτερο κανει ολο και περισσοτερα ταξιδια. Μια χαρα μιλαει τα αγγλικα, και θα πει και ενα μπονζουρ στο Γαλλο. Ο Γαλλος ομως οταν ερχεται στη χωρα μας θα μας ρωτησει κατι κατευθειαν στα Γαλλικα λες και ειμαστε υποχρεωμενοι να μιλουμε 10 γλωσσες και να απαντουμε αναλογως τον τουριστα στη γλωσσα του. Επειδη μου εχει τυχει με Γαλλο στη Μυκονο να με ρωταει στα γαλλικα πως θα παει στη παραλια Παρανταις γι αυτο το αναφερω. Με φανταζεστε εμενα να παω Παρισι και να ρωτησω στα Ελληνικα πως θα παω στη Μονμαρτη το πρωτο Γαλλο που θα βρεθει μπροστα μου? Μια χαρα τα πανε οι Ελληνες λοιπον για μενα, με τις ξενες γλωσσες, ας κοιταμε λιγο και τη συμπεριφορα των ξενων στη δικη μας χωρα.

marydim

Member
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Στη Μύκονο λες; Εδώ έρχονται Γάλλοι στο χωριό μου και μιλάνε Γαλλικά και μόνο Γαλλικά!

kosvik

Member
Επόμενο Ταξίδι
?????
Ταξίδι-Όνειρο
ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Θα συμφωνησω με την ερση οτι η νεα γενια ελληνων ειναι σαφως σε αλλο επιπεδο και ποιο εξοικειωμενοι με τα ταξιδια. Με τους μεγαλυτερης ηλικιας που εχουν κανει 1-2 ταξιδια στην ζωη τους και ειδικα οταν τους βαζεις να λειτουργησουν σαν συνολο, ε τοτε τα πραγματα ειναι λιγο.... ζορικα.
Δεν ξερω με ποια κριτιρια πρεπει να θεωρησω καποιον καλο ή κακο τουριστα μιας και για τον καθενα μας ειναι διαφορετικα.Απο κει και περα αν το δεις εντελως ψυχρα καλος τουριστας ειναι αυτος που ξοδευει λεφτα και σ αυτο τον τομεα οι αγγλοι ειναι απο τους καλυτερους οπως και οι ρωσοι.

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Δεν ξερω με ποια κριτιρια πρεπει να θεωρησω καποιον καλο ή κακο τουριστα μιας και για τον καθενα μας ειναι διαφορετικα

Πολύ καλό θέμα αυτό για νέα συζήτηση...

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Ο Γαλλος ομως οταν ερχεται στη χωρα μας θα μας ρωτησει κατι κατευθειαν στα Γαλλικα λες και ειμαστε υποχρεωμενοι να μιλουμε 10 γλωσσες και να απαντουμε αναλογως τον τουριστα στη γλωσσα του. Επειδη μου εχει τυχει με Γαλλο στη Μυκονο να με ρωταει στα γαλλικα πως θα παει στη παραλια Παρανταις γι αυτο το αναφερω. Με φανταζεστε εμενα να παω Παρισι και να ρωτησω στα Ελληνικα πως θα παω στη Μονμαρτη το πρωτο Γαλλο που θα βρεθει μπροστα μου? Μια χαρα τα πανε οι Ελληνες λοιπον για μενα, με τις ξενες γλωσσες, ας κοιταμε λιγο και τη συμπεριφορα των ξενων στη δικη μας χωρα.
Ξεφεύγουμε λίγο από το θέμα, αλλά μου έχει τύχει σε ενα εστιατόριο στο Kazimierz της Κρακοβίας, ένας Γάλλος να έρθει και να μου μιλήσει (ολόκληρη συζήτηση επί 10-15 λεπτά) σε άπταιστα Ελληνικά, τα οποία έμαθε ζώντας για 6 μήνες στην Ελλάδα. Λίγιο πιο πρίν, σε ένα soiree σ' ένα σπίτι στο Παρίσι, συνέτρωγα με ένα ζεύγος Γάλλων, και έκπληκτος διαπίστωσα ότι ήξεραν μια χαρά Ελληνικά, τα οποία έμαθαν περνώντας τα καλοκαίρια τους στην Πάρο.
Δεν είναι όλοι οι Γάλλοι βέβαια το ίδιο, αλλά αυτό που κρατάω είναι ότι το κόλλημα τους δεν είναι με το τι γλώσσες μιλάει ο κόσμος, όσο με την επικράτηση της Αγγλικής γλώσσας ως διεθνούς. Προτιμούν να μάθουν Ελληνικά για να συννενοηθούν στην Ελλάδα, από το να το κάνουν στα Αγγλικά.

Nikos5050

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ναύπλιο
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Ζηλανδία - Ειρηνικός
Ε όχι ρε παιδιά. Δε θέλω να πιστέψω ότι είμαστε τόσο κακοί τουρίστες. Σιγουρα δεν είμαστε Γιαπωνέζοι ή Γερμανοί αλλά το πως συμπεριφέρεται ο καθένας στο ταξίδι του έχει να κάνει με το τί άνθρωπος είναι γενικότερα. Αν κάποιος είναι απολίτιστος γενικά τότε θα κάνει και την ανάλογη εντύπωση στο εξωτερικό, θα φτύσει κάτω θα φωνάξει θα βρίσει στα ελληνικά και γενικά θα τα κάνει μπάχαλο. Αλλά ο ίδιος θα έκανε την ίδια εντύπωση και θα ήταν ανεπιθύμητος και στην Αθήνα. Και πόσο απολίτιστος θα φανεί ένας έλληνας στη Νιγηρία και πόσο ένας ρώσος στην Ελβετία? Ένας κάτοικος Ορεστιάδος (απο τα λίγα μέρη στην ελλάδα που τα αυτοκίνητα σταματάν για να περάσουν οι πεζοί ω ναι) δε θα φαίνεται άσχημα οδηγώντας στη Βιέννη, μάλλον θα κολάει με το μέρος.

preacher

Member
Παντως μιας και μιλαμε για τις νεοτερες γενιες αυτο που εχω να πω απο προσωπικη εμπειρια ειναι οτι αν και εχουμε τα περισσοτερα πτυχια ξενων γλωσσων απο ολους τους αλλους,στην πραξη δεν ξερουμε τιποτα.Δηλαδη θεωρω τους Ελληνες λιγοτερο "πολιτες του κοσμου" απο τους Γαλλους,Αγγλους,Ισπανους κτλ.Και κατι αλλο που με ενοχλει στην Ελλαδα ειναι οτι θεωρουμε τα ταξιδια στο εξωτερικο ειδος πολυτελειας τη στιγμη που ο ανταγωνισμος τα εχει κανει παμφθηνα.

preacher

Member
Και οσο για το αν οι ξενοι μιλουν την γλωσσα μας,εγω τουλαχιστον οταν πηγα στην Ισπανια,Γαλλια,Ιταλια μιλουσα μονο αγγλικα, για τον απλουστατο λογο,οτι αφου αυτο κανουν κι αυτοι στην Ελλαδα, το ιδιο θα κανω και εγω στη χωρα τους.Παντως μου εχει τυχει στο York η πωλητρια ενος μαγαζιου να μας εχει μιση ωρα και να μας λεει kalimera,kalispera,geia sou κτλ ή στο αεροδρομιο του San Fransisco ο υπευθυνος για τα διαβατηρια να μας λεει Panathinaikos,Olympiakos κτλ...

McElk

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Ένας κάτοικος Ορεστιάδος (απο τα λίγα μέρη στην ελλάδα που τα αυτοκίνητα σταματάν για να περάσουν οι πεζοί ω ναι) δε θα φαίνεται άσχημα οδηγώντας στη Βιέννη, μάλλον θα κολάει με το μέρος.
Χαίρομαι που διαβάζω αυτό το σχόλιο για την πόλη μου. :clap: Η παραπάνω συμπεριφορά, εν πολλοίς οφείλεται στους μετανάστες της Γερμανίας οι οποίοι μαζί με το χρήμα, στις διακοπές φέρνουν μαζί και τις εκεί οδηγικές συνήθειες. Και η ευγένεια στο τιμόνι είναι μεταδοτική.

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.638
Μέλη
39.376
Νεότερο μέλος
vagelis.kar

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom