ΕΡΣΗ
Member
Ξεχασες Γιωργο και την παλιοτερης εποχης αλλα all time classic κορυφαια ρηση: "Οταν εμεις κτιζαμε Παρθενωνες, αυτοι ηταν στα δενδρα"Η ψευτομαγκιά, ο βλαχοεθνικισμός (με πλήρη άγνοια ιστορίας συνήθως), ο ξερολισμός, η λογική του "αυτό τους μάρανε", "ρε ξέρεις ποιος είμαι εγώ;" είναι σήματα κατατεθέν.
Υπαρχουν ολων των ειδων οι τουριστες οι οποιοι εκφραζουν στην ξενη χωρα, που βρισκονται την παιδεια τους και την αγωγη τους. Φυσικα αναλογα με τον προορισμο θα συνατησεις και την αναλογη κατηγορια: στους πιο "ψαγμενους" προορισμους συναντας πιο ψαγμενα ατομα. Αλλους Αγγλους θα συναντησεις στο Φαληρακι της Ροδου η στον Καβο (ετσι δε λεγεται- αν θυμαμαι καλα) της Κερκυρας και αλλους στα Τζουμερκα. Και αναφερομαι χαριν παραδειγματος σε εναν λαο με τεραστια ταξιδιωτικη, περιηγητικη, παραδοση εδω και αιωνες.
Εμας μας λειπει αυτη η παραδοση. Τωρα, σιγα σιγα, παει να δημιουργηθει. Αρκετες φορες ειμαστε ανυποφοροι λογω ανασφαλειας, οπου φυσικα βγαινουν στην επιφανεια τα χειροτερα στοιχεια του χαρακτηρα μας, τα οποια κατω απο φυσιολογικες συνθηκες δε θα εβγαιναν. Ειδικα στα ταξιδια με γκρουπ και κυριως στις μεγαλυτερες ηλικιες, λιγο η ανασφαλεια, λιγο το ξεβολεμα, λιγο το αγελαιο του πραγματος οπου η προσωπικη ευθυνη του καθενος καπου χανεται και ... πολλες φορες ακολουθουν μεγαλειωδεις σκηνες. Α και κατι αλλο! Επειδη μιλαμε μια γλωσσα που μονο εμεις καταλαβαινουμε, θεωρουμε οτι εχουμε την ανεση και την ασυλια να σχολιαζουμε με τον χειροτερο τροπο, προσωπα και πραγματα, τα οποια σε αναλογες περιστασεις στην πατριδα μας, ουτε που θα μας περνουσε απο το μυαλο να μιλησουμε με αυτον τον τροπο. Βαλτε και μια νοοτροπια βλαχομαγκιας: "απο τα λεφτουδακια μου ζουν ολοι αυτοι" και εδεσε το γλυκο.
Στα χρονια που περνουν παρατηρω οτι οι νεοι εχουν συνηθως ενα διαφορετικο επιπεδο: Πιο πολυγλωσσοι και επικοινωνιακοι, ειναι σαφως πιο ανετοι και χαλαροι. Δεν τρομαζουν με το παραμικρο και δε πνιγονται σε μια κουταλια νερο. Αλλα φυσικα οπως και παλι ειπα αλλο επιπεδο συναντας στις κατηγοριες των ελληνων που ταξιδευουν για να σηκωσουν τα μαγαζια (προς θεου δεν ειπα οτι ειναι κακο τα ψωνια στο εξωτερικο, η μονομανια με το αθλημα καταντα προβληματικη) και αλλο αυτοι που ταξιδευουν για μια εκθεση, μια συναυλια η απλως και μονο για την χαρα που προσφερει η εξερευνηση του μερους.