Borealis
Member
Προς αναμονή λοιπόν οδοιπορικού-ταξιδιού στη Θεσπρωτία! είναι κανένας εύκαιρος?
Αν θεωρείς ότι οι Ιρλανδοί και οι Άγγλοι μιλάνε την ίδια γλώσσα, πρέπει οπωσδήποτε να πας μια βόλτα από το Δουβλίνο... 10 λεπτά αρκούν για να καταρριφθεί ο μύθος.1. Η γλωσσα ειναι ενα στοιχειο, αλλα δεν ειναι κυριο, αλλιως οι Ιρλανδοι δεν θα ειχαν κανενα προβλημα με τους Εγγλεζους και δε θα ειχαμε ακουσει για IRA. Ομως παρολο που μιλανε την ιδια γλωσσα, αν τολμησεις να αποκαλεσεις κανενα ιρλανδο αγγλο και σε ακουσει την εβαψες.
Έρση αυτά είναι τα τρία στοιχεία που έχουν τονίσει κορυφαίοι ιστορικοί και όχι εγώ,αν θες πρόσθεσε τα δικά σου θα τα θέσουμε στο επόμενο ιστορικό συνέδριο.Μόνο το γεγονός οτι ταυτίζεις την αγγλική με την ιρλανδική γλώσσα μου λέει πολλά,οποιοδήποτε σχόλιο είναι περιττό.Άσε τους ιστορικούς χρόνους είναι άλλο θέμα,ας μην το πιάσουμε, εδώ στα απλά υπάρχει πρόβλημα κατανόησης....Τα είπα όσο πιο απλά μπορώ δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.Άλλο το έθνος,άλλο το κράτος,άλλο η θρησκεία,άλλο ο ιστορικός χρόνος που δεν μετριέται έτσι μπακαλίστικα.Σου έχω δώσει βιβλιογραφία ρίξε μια ματιά....Στο σχολείο αν σου έμαθαν αυτά για την θρησκεία κάνε τους μήνυση κ θα έρθω μάρτυρας στο δικαστήριο,πραγματικά οτι πιο γελοίο άκουσα.....Τα σκόπια είναι 100 χρόνια πίσω,δεν έχουν πάρει χαμπάρι οτι τα εθνικά κράτη μας τελείωσαν καλώς ή κακώς,το θέμα είναι να το αποδεχθούν αλλιώς η ιστορία θα τους θυμάται ώς μια φαιδρή ανάμνησηΚαταρχην δεν σχολιασες το αποσπασμα απο την πρωτη εκδοση του εργου του Στρατη Μυριβιλη "Η ζωη εν ταφω", ουτε γιατι χαθηκε στη συνεχεια.
Για τα τρια κυρια στοιχεια που απαρτιζουν ενα εθνος εχω να παρατηρησω τα εξης:
1. Η γλωσσα ειναι ενα στοιχειο, αλλα δεν ειναι κυριο, αλλιως οι Ιρλανδοι δεν θα ειχαν κανενα προβλημα με τους Εγγλεζους και δε θα ειχαμε ακουσει για IRA. Ομως παρολο που μιλανε την ιδια γλωσσα, αν τολμησεις να αποκαλεσεις κανενα ιρλανδο αγγλο και σε ακουσει την εβαψες.
2. Κοινη ιστορια. Στην ιδια περιοχη ζουσαν επι αιωνες κοινη ιστορια θα ειχαν: σφαγες απο τουρκους, παιδομαζωματα κλπ. Απλως κανεις ιστορικος ακομη δεν την κατεγραψε ακομη, οπως εκανε σε εμας ο Παπαρηγοπουλος. Θεμα χρονου ειναι για το καθε wanabe εθνος να τον αποκτησει, κατι θα παραξει το εκει πανεπιστημιο για να ανακαλυψει εχθρους, ηρωες και προδοτες. Ειναι γνωστο αλλωστε οτι ενας απο τους ρολους -αν οχι ο κυριος ρολος της ιστοριας- ειναι ο ιδεολογικος.
3. Εδω λιγο πολυ ολοι οι βαλκανιοι εχουμε κοινα εθιμα, μουσικες, φαγητα, στοιχεια υλικου πολιτισμου κλπ. Οι σκοπιανοι δε θα βρουν στοιχεια κοινα μεταξυ τους; Η μηπως πρεπει να βρουν διαφοροποιητικα στοιχεια απο εμας τους υπολοιπους; Και απο αυτα θα βρουν! Ως ανθρωπινο γενος εχουμε αναπτυξει σε αφανταστο βαθμο την ικανοτητα μας να βρισκουμε αυτα που μας χωριζουν.
4. Αν θυμαμαι καλα στα μαθηματα ιστοριας που ειχα διδαχθει στο σχολειο προσθεταν ως επιπλεον στοιχεια τα οποια υποβοηθουν να διαγνωσουμε αν υπαρχει εθνος η οχι και την θρησκεια (με ερωτηματικο φυσικα, η περιπτωση για παραδειγμα της γερμανιας με τους γερμανους καθολικους και τους γερμανους προτεσταντες τους χαλαγε λιγο το θεμα) και κυριως την κοινη αισθηση της φυλετικης αυτης ομαδας οτι αυτη συναπαρτιζει ενα εθνος. Κατι σαν -αν το εχω αντιληφθει ορθα- "εθνος ειστε, αν νιωθετε εθνος". Και τα δυο κριτηρια τα πληρουν: Οι σκοπιανοι αντεδρασαν καταρχην στην θρησκευτικη πολιτικη της βουλγαρικης εξαρχειας και προτιμησαν να παραμεινουν στο Πατριαρχειο. Και οι ιδιοι ουτως η αλλως θεωρουν εαυτους ως ενα εθνος.
6. Απο την αλλη μερια διαφορα ενιαια εθνη διασπωνται- λογω συγκεκριμενων ιστορικων συνθηκων και με τεχνητο τροπο σε μικροτερα. Κρατουν ως συνδετικο μια απωτερη κοινη καταγωγη, αλλα δεν νιωθουν πια ενωμενοι. Βλ αραβικα κρατη. Για να μπορεσουν να ελαγξουν οι Βρετανοι τον αραβικο εθνικισμο, διεσπασαν τους Αραβες σε μικροτερα κρατη με συνεπεια να διαφερει σημερα εξαιρετικα πολυ ο Μαροκινος, απο τον Σαουδαραβα η απο τον Αιγυπτιο, η απο τον Συριο, η τον Λιβανεζο. Μπορει αυριο μεθαυριο οι ιστορικες συνθηκες να τους ενωσουν ξανα, αλλα προς ωρας ο Λιβανεζος δεν εχει και μεγαλη σχεση με τον σαουδαραβα.
5. Το οτι δεν καταφεραν καποια εθνη να αποκτησουν κρατος, δε λεει τιποτε: ουτε οι Εβραιοι ειχαν κρατος κατα το πρωτο μισο του 20 ου αιωνα κανενα κρατος, ουτε οι κουρδοι. Αλλα κανεις δεν αμφισβητει την υπαρξη τους.
Συνεπως λιγο πολυ ολα τα κριτηρια ειναι απολυτως ρευστα. Και εστω ακομη και αν δεχθω οτι δεν απαρτιζουν εθνος καθοτι τους λειπει η κοινη ιστορια και η γλωσσα, σε ποσα χρονια θα αρχισει να μετραει η ιστορια τους: Ηδη εχουν κοντα στα 18 χρονια κρατος. Στα πενηντα θα εχουν επαρκη ιστορικο χρονο; Στις ποσες γεννιες θα μπορουν αν επικαλεστουν την ιστορια τους;
Αν ομως οι γειτονες μας νιωθουν οτι απαρτιζουν ενα διαφορετικο εθνος, ολοσδιολου διακριτο απο το βουλγαρικο η το σερβικο, ποια μουσα η ποια θεα της ιστοριας μας εξουσιοδοτει εμας να ισχυριστουμε οτι δεν ειναι εθνος;Με βασει ποιους υπαρκτους "ιστορικους νομους";
Το μονο που μπορουμε να κανουμε ειναι να τους κοψουμε τον τσαμπουκα περι αλυτρωτων εδαφων και τις γελοιοτητες περι Μεγαλου Αλεξανδρου.
Το μονο που θα μπορεσουμε να πουμε θα ειναι μονο εκ των υστερων: Στο μελλον θα φανει κατα ποσον ηταν ισχυροι οι δεσμοι τους και αντεξαν στις μελλουσες δυσκολιες, αρα θα διατηρηθουν επι αιωνες, η λυγισαν και απορροφηθηκαν απο αλλες εθνοτητες. Αλλωστε πολλοι λαοι πολυπληθεστεροι απο τους σκοπιανους, εχουν εμφανιστει και εχουν χαθει απο το προσκηνιο της ιστοριας. Ειναι και αυτο ενα ιστορικο φαινομενο.
Αντε μετα το μακεδονικο ζητημα να πιασουμε σιγα σιγα και το θεμα της Τσαμουριας!
Έρση αυτά είναι τα τρία στοιχεία που έχουν τονίσει κορυφαίοι ιστορικοί και όχι εγώ,αν θες πρόσθεσε τα δικά σου θα τα θέσουμε στο επόμενο ιστορικό συνέδριο.Μόνο το γεγονός οτι ταυτίζεις την αγγλική με την ιρλανδική γλώσσα μου λέει πολλά,οποιοδήποτε σχόλιο είναι περιττό.Άσε τους ιστορικούς χρόνους είναι άλλο θέμα,ας μην το πιάσουμε, εδώ στα απλά υπάρχει πρόβλημα κατανόησης....Τα είπα όσο πιο απλά μπορώ δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.Άλλο το έθνος,άλλο το κράτος,άλλο η θρησκεία,άλλο ο ιστορικός χρόνος που δεν μετριέται έτσι μπακαλίστικα.Σου έχω δώσει βιβλιογραφία ρίξε μια ματιά....Στο σχολείο αν σου έμαθαν αυτά για την θρησκεία κάνε τους μήνυση κ θα έρθω μάρτυρας στο δικαστήριο,πραγματικά οτι πιο γελοίο άκουσα.....Τα σκόπια είναι 100 χρόνια πίσω,δεν έχουν πάρει χαμπάρι οτι τα εθνικά κράτη μας τελείωσαν καλώς ή κακώς,το θέμα είναι να το αποδεχθούν αλλιώς η ιστορία θα τους θυμάται ώς μια φαιδρή ανάμνηση
Νίκο δεν με ενδιαφέρει αν είμαι αυθεντία,έχω πεί εξαρχής με τι ασχολούμαι,έχω δεχθεί απίστευτες επιθέσεις κ χαρακτηρισμούς κυρίως απο ένα συγκεκριμένο άτομο που επειδή δεν είχε επιχειρήματα,με προσέβαλλε κ αναγκάστηκα να πέσω στο επίπεδό του.Έχω ζητήσει συγνώμη σε αντίθεση με όλους αυτούς που το παίζουν ειδήμονες,κάνοντας τραγικά λάθη.Δέχομαι οποιαδήποτε σοβαρή κριτική θέλετε,με επιχειρήματα όμως.Λατρεύω το διάλογο,θέλω να βοηθήσω όσο μπορώ,όσο για τις γνώσεις τα γραπτά μένουν,κριτική έχετε όλοι μπορείτε να κρίνετε,έχω μιλήσει με συγκεκριμένα στοιχεία,έχω δώσει ημερομηνίες,ονόματαδε ξέρω αν έχεις δίκιο ή αν αυτά που λές στέκουν αλλά εύκολα μπορώ να πώ ότι με τον τρόπο που προσπαθείς να τα επιβάλλεις είναι λογικό να μη γίνονται δεκτά και να έχεις τόσες αντιδράσεις. δεν είσαι γνωστός ως αυθεντία στην βαλκανική ιστορία εδώ και όσο και να το υποστηρίζεις είναι δύσκολο να το αποδεκτεί κανείς απο 1-2 πόστ. γνωρίζεις αρκετά για το θέμα και αυτό φαίνεται, αλλά αν τα έλεγες με άλλο ύφος θα ήταν σίγουρα πιο αποδεκτά
Το συγκεκριμένο άτομο όμως που ειρωνεύτηκες πριν από λίγο ("κυρία μου", "έμαθες κάτι και σήμερα", "ακόμα γελάω με αυτό") ΔΕ σου επιτέθηκε ούτε σου μίλησε με χαρακτηρισμούς. Δε σε βλέπω όμως να ανέβηκες επίπεδο.έχω δεχθεί απίστευτες επιθέσεις κ χαρακτηρισμούς κυρίως απο ένα συγκεκριμένο άτομο που επειδή δεν είχε επιχειρήματα,με προσέβαλλε κ αναγκάστηκα να πέσω στο επίπεδό του.
Ο τύπος Nikos5050 πασαλήματα ξέρει, μην παραμυθιάζεσαι ...δεν είσαι γνωστός ως αυθεντία στην βαλκανική ιστορία εδώ και όσο και να το υποστηρίζεις είναι δύσκολο να το αποδεκτεί κανείς απο 1-2 πόστ. γνωρίζεις αρκετά για το θέμα και αυτό φαίνεται, αλλά αν τα έλεγες με άλλο ύφος θα ήταν σίγουρα πιο αποδεκτά
Το συγκεκριμένο άτομο όμως που ειρωνεύτηκες πριν από λίγο ("κυρία μου", "έμαθες κάτι και σήμερα", "ακόμα γελάω με αυτό") ΔΕ σου επιτέθηκε ούτε σου μίλησε με χαρακτηρισμούς. Δε σε βλέπω όμως να ανέβηκες επίπεδο.
Τουλάχιστον εκείνη έκανε copy-paste, εσύ ούτε αυτό δεν κάνεις για να καταρρίψεις τα επιχειρήματά της, απλώς τα απαξιώνεις όλα κρυμμένος πίσω από
έναν τίτλο ( που στους περισσότερους δε λέει τίποτα.[/quo
Δεν αναφέρομαι στην συγκεκριμένη κυρία ή κοπέλα,άλλο είναι το άτομο....Σε παρακαλώ μην παρουσιάζεις τα πράγματα μονοδιάστατα,πρόσθεσε και πως με έχει αντιμετωπίσει η εν λόγω κυρία.....Η Ιστορία δεν μαθαίνεται με copy paste και αντιγραφές,αλλά με καθημερινή τριβή,ιδρώτα,μελέτη αρχείων,αίμα,προσωπικό αγώνα,θυσίες......Μπορείτε να συνεχίσετε να με αντιμετωπίζετε σαν το τελευταίο σκουπίδι της γής επειδή προσπαθώ να πώ τη γνώμη μου,επειδή προσπαθώ να σας δείξω κάποια πράγματα...Είχα το ΘΑΡΡΟΣ να πώ με τι ασχολούμαι,εσείς;Ούτε ένας δεν έχει γράψει το επάγγελμά του....Είμαι περήφανος για το επάγγελμά μου και την όποια τιποτένια για σας πορεία μου....Μπορείτε να συνεχίσετε να με εξευτελίζετε αν αυτό σας ηρεμεί,αν αυτό σας κάνει να φαίνεστε γίγαντες και τεράστιοι ειδήμονες,αν αυτό σας κάνει σπουδαίους μέσα στην ασημαντότητά σας.ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΙ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΕΓΩ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΒΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ,ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ,ΟΥΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ.....Το αστείο είναι οτι ίσως με κάποιους απο εσάς να έχω βρεθεί απο κοντά στο ίδιο λεωφορείο,στο πανεπιστήμιο,ίσως να έχουμε μιλήσει κάπου σε κάποιο μέρος.....Λυπάμαι και θλίβομαι για εσάς,ελπίζω να μπορέσετε να κάνετε λίγο αυτοκριτική στο μέλλον και όχι τώρα.....Ιστορία δεν πρόκειται να μάθετε,ελπίζω να μάθετε να λέτε τις 2 ομορφότερες λέξεις των ανθρώπων:ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ