Συζήτηση για θρησκείες, πρακτικές, κινήματα και άλλα πολλά

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Borealis

Member
Δεν οφειλει να διακοσμει το γραφειο του αναλογως ομως. Δηλαδη αν ενας εκπαιδευτικος εχει ειδικευση στους Περσες μαθηματικους και εχει διακοσμηση παπυρους τους ειναι προδοτης της ιστοριας του;
Δηλαδή εσύ ακόμη πιστεύεις ότι είναι διακόσμηση?

paefstra

Member
Δηλαδή εσύ ακόμη πιστεύεις ότι είναι διακόσμηση?
Οχι δεν το πιστευω. Αλλα του αναγνωριζω το δικαιωμα να πιστευει οπου θελει και να διακοσμησει οπως επιθυμει το γραφειο του. Και το λεω αυτο εγω που ειμαι αθεη 100% αλλα ειναι δημοκρατικα εκλεγμενος, το γραφειο του διατιθεται για 5 χρονια, αν θελει να βαλει και lego κατασκευες θα το θεωρουσα δικαιωμα του, εφοσον οι πολιτες της χωρας εξελεξαν αυτο που θεωρουν οτι τους εκπροσωπει.

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Ολα αυτα ειναι εδω και χρονια προαιρετικα. Μη λετε πραγματα που δεν ισχυουν. Και για τους εκπαιδευτικους, εννοειται. Και χωρις απαιτηση για εξηγησεις γιατι καποιος θελει να απεχει.
Χαιρομαι και πράγματι έχουν γίνει βήματα στην Ελλάδα αλλά δεν είναι η θρησκεία και η εκκλησια αυτη που έκανε αυτά τα άλματα. Η κοινωνία τα επεβαλε. Μετριοπαθείς χριστιανοί και πιστοί άλλων θρησκειών και άθεοι έβαλαν το χεράκι τους. Η Ορθοδοξία ξέρουμε ποια είναι η θέση της και την είδαμε πως συμπεριφέρθηκε πχ στο ζήτημα με τα θρησκευτικά.

Δεν συμφωνώ και με την Ένωση Άθεων σε πολλά, όχι μόνο στο δείπνο κρεάτικων τη Μεγάλη Παρασκευή (άλλωστε δεν τρώω κρέας).
Δεν το θεωρώ όμως και πράξη χλευασμού ή προσβολής. Ίσως ήθελαν να συμπαρασταθούν με κάποιο τρόπο στους ανθρώπους που δεν νηστευουν και υφίστανται "μπουλινγκ" ή και μπουλινγκ από ορισμένους.

Προσωπικά επισης δεν έχω καμμιά διάθεση να χλευασω την πίστη κανενός. Η οικογένεια μου και οι καλύτεροι μου φίλοι που από παιδιά σκίζαμε τα γόνατα μας παίζοντας μαζί μπάλα πιστευουν. Πως είναι δυνατόν να διασκεδάζω προσβάλλοντας τους;

Last edited:

paefstra

Member
Χαιρομαι και πράγματι έχουν γίνει βήματα στην Ελλάδα αλλά δεν είναι η θρησκεία και η εκκλησια αυτη που έκανε αυτά τα άλματα. Η κοινωνία τα επεβαλε. Μετριοπαθείς χριστιανοί και πιστοί άλλων θρησκειών και άθεοι έβαλαν το χεράκι τους. Η Ορθοδοξία ξέρουμε ποια είναι η θέση της και την είδαμε πως συμπεριφέρθηκε πχ στο ζήτημα με τα θρησκευτικά.
Εδω δεν θα συμφωνησω. Ειδικα στην εκπαιδευση η συνθεση του πληθυσμου εχει αλλαξει εδω και καποια χρονια και αυτη ειναι η αιτια, οχι οι αθεοι και μετριοπαθεις χριστιανοι, που βεβαια ωφεληθηκαν απο αυτες τις αλλαγες. Εχουμε αμιγως διαπολιτισμικα σχολεια που η επικρατουσα γιορτη ειναι το Μπαιραμι και γιορταζεται ισοτιμα με τα Χριστουγεννα. Εχουμε σχολεια που ενα σοβαρο ποσοστο ειναι αλλοθρησκοι.
Δεν μπορουμε να ειμαστε πολιτισμενο κρατος αν λειτουργουμε με υποχρεωτικοτητα σε ζητηματα πιστης. Ειναι η αναγκη για δημοκρατικοτητα και η ισοτιμια και ο σεβασμος στοιχειωδων δικαιωματων που εφεραν τις αλλαγες.

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Ακριβώς, κάπου ανάμεσα σε χριστιανούς και άθεους γράφω και "πιστοι άλλων θρησκειών". Και τους έχω βάλει με τη σειρά που νομίζω πως συνέβαλαν για να αλλάξει το σκηνικο.

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Και επειδη καποιοι εχετε μεινει στην προηγουμενη 30ετια, εξηγω:
Εχουμε πολλους αλλοθρησκους η αθεους στα σχολεια πλεον.
Δεν προσευχεται ο μαθητης η ο εκπαιδευτικος στην πρωινη συγκεντρωση παρα μονο αν το επιθυμει. Μονο παρισταται.
Δεν συμμετεχει στον εκκλησιασμο και υπαρχει νομοθεσια που καλυπτει την ασφαλεια των παιδιων και την απασχοληση τους στο σχολειο οταν απεχουν. Οι εκπαιδευτικοι επισης απεχουν με τη συνεργασια συναδελφων που τους καλυπτουν.
Δεν συμμετεχει παρα οποιος επιθυμει στις γιορτες,
Δεν συμμετεχει παρα οποιος επιθυμει στις παρελασεις.
Παιρνει απαλλαγη απο το μαθημα των θρησκευτικων χωρις να αιτιολογησει οποιος μαθητης θελει στην Αθμια εκπαιδευση, ενω δυστυχως χρειαζεται αιτιολογηση για τη Βθμια, κατι που εχει σχεση μονο με τις οργανικες θεσεις των θεολογων που απειλουνται να χαθουν αν παρουν πολλοι απαλλαγη, ειναι δηλαδη συνδικαλιστικοι οι λογοι, αλλα δρομολογειται αλλαγη του πλαισιου γιατι παραβιαζονται προσωπικα δεδομενα της οικογενειας.
Άμα σου γράψω περιστατικό που συνέβη πριν 20 χρονια στο σχολείο που πήγαινα θα φριξεις.

Τότε φαινόταν απόλυτα φυσιολογικό και μια χούφτα άνθρωποι δώσαμε μάχη κόντρα σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα. Και τη χασαμε

paefstra

Member
H απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών,αλλά και της προσευχής,υπήρχε από την δεκαετία του 70.
Πραγματι, αλλα νομιζω πως απαιτουνταν αιτιολογηση. Τα τελευταια χρονια θεωρειται προσωπικο δεδομενο το θρησκευμα και δεν αναφερεται στους λογους απαλλαγης (στην Αθμια που δεν απειλουνται θεσεις εργασιας) και δεν αναγραφεται στα απολυτηρια η στις καρτελες του μαθητη παρα μονο αν το επιθυμει ο γονιος.

panpan

Member
Πραγματι, αλλα νομιζω πως απαιτουνταν αιτιολογηση.
Ναι ,όντως.Τότε υπήρχαν οι ταυτότητες που ανέγραφαν το θρήσκευμα,αλλά και μια δήλωση γονέα αρκούσε ότι το παιδί
ήταν άλλου δόγματος-θρησκεύματος.Το ξέρω από πρώτο χέρι.

paefstra

Member
Μια που τα συζηταμε, εγω δεν ειμαι υπερ της απαλλαγης απο το μαθημα, αν και ειμαι αθεη. Τα παιδια που παιρνουν απαλλαγη εχουν βασικα γνωστικα κενα στην εβραικη/χριστιανικη μυθολογια που, αν την απαλλαξει καποιος απο τον κατηχητικο της χαρακτηρα, μπορει να ειναι αφετηρια για σοβαρο φιλοσοφικο προβληματισμο, για εκτιμηση του Ευρωπαικου πολιτισμου και της σημασιας ιστορικων γεγονοτων. Δηλαδη δεν ειναι αχρηστη γνωση, εφοσον χρησιμοποιουνται σωστα καποια κριτικα εργαλεια.

panpan

Member
Μια που τα συζηταμε, εγω δεν ειμαι υπερ της απαλλαγης απο το μαθημα, αν και ειμαι αθεη.
Είναι θέμα επιλογής του παιδιού και πολλές φορές από τους γονείς.Η θεολογία είναι μια επιστήμη που δεν είναι
απαραίτητο να είσαι πιστός Χριστιανός,ή έστω ορθόδοξος.Ξέρω μάλιστα θεολόγους άθεους.Όσο κουφό και να ακούγετε.
Δεν ξέρω πως διδάσκονται σήμερα τα παιδιά,αλλά στο παρελθόν ήταν η διδασκαλία άχρηστη .

paefstra

Member
Η θεολογία είναι μια επιστήμη που δεν είναι
απαραίτητο να είσαι πιστός Χριστιανός,ή έστω ορθόδοξος.Ξέρω μάλιστα θεολόγους άθεους.Όσο κουφό και να ακούγετε.
Κι εγω! Εχω συναντησει 2 και μαλιστα αγαπουσαν πολυ αυτο που διδαχτηκαν. Φαινεται οτι στις σχολες γινεται κατι ενδαφερον και πολυ κοντα στη Φιλοσοφια. Ασχετα αν φτανει στη βαση του πληθυσμου ως συνωνυμο της κατηχησης.

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh