Συζήτηση για θρησκείες, πρακτικές, κινήματα και άλλα πολλά

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Señor_Nada

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Ναι, υπάρχει μπόλικος ρατσισμός και από μαύρους απέναντι σε μαύρους. Λες στον άλλον "άνοιξε νέο παλαδάρ στο Centro Habana, πάμε να το δικιμάσουμε;" και σου λέει "α παπα, εκεί είναι όλο μαύροι" και είναι μαύρος αυτός που σου το λέει. Ή να πάμε να δούμε την τάδε έκθεση και να σου λέει ο (μαύρος) γνωστός "ωραία είναι ρε, και φαντάσου είναι και μαύρος ο καλλιτέχνης! Πού να ήταν και λευκός, ε;;" ή να μην μπαίνουν σε εστιατόριο επειδή ο πορτιέρης είναι μαύρος. Γενικώς πολλοί μαύροι προτιμούν να κινούνται στους χώρους των λευκών, να τα έχουν με λευκούς, να τρώνε όπου τρώνε είναι οι λευκοί, είναι στίγμα κοινωνικής ανέλιξης. Υπάρχει εστιατόριο όπου φίλη μου -κατάμαυρη- έχει γίνει θύμα υποτιμητικής συμπεριφοράς από μαύρους υπαλλήλους, είτε από ζήλια που ως μαύρη έχει τα χρήματα να φάει εκεί είτε επειδή πήγε με το λευκό σύζυγό της (δείγμα πως ανέβηκε κοινωνικά στάτους, σε αντίθεση με τις σερβιτόρες). Γνωστός μου μιγάς σε πολύ υψηλό πόστο που είπε πως συστηματικά δεν επιλέγει σε διευθυντικές θέσεις μαύρους "διότι δεν τους σέβεται κανείς και περισσότερο οι ίδιοι οι μαύροι". Είναι ατελείωτη η λίστα.

Γενικώς υπάρχει ρατσισμός στη Λατινική Αμερική, όπου πρώην μου μου είπε ότι δεν προχώρησε στη σχέση της με κάποιον επειδή ήθελε τα παιδιά της να βγουν λευκότερα "para mejorar la raza" (για να βελτιώσω τη ράτσα). Είναι κάτι βαθιά ποτισμένο σε πολύ μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας. Φυσικά υπάρχει ρατσισμός και Λατίνων απέναντι σε Λατίνους, έχω γνωστό λατίνο στο Μαϊάμι που δεν προσλαμβάνει λατίνους "για να είναι σικ το μαγαζί", δες τη συμπεριφορά των Κουβανών απέναντι στους άλλους Λατίνους στο Μαϊάμι (περίπου ως ζώα τους κοιτάνε) κλπ κλπ. Ναι λοιπόν είναι πάρα πολύ συνηθισμένο κάποιος να είναι ρατσιστής απέναντι στην ίδια του τη φυλή ή την εθνικότητα. "Κι εγώ μάυρος/λατίνος/κινέζος είμαι αλλά όχι σαν τους άλλους, είμαι η εξαίρεση, απλά έτυχε να γεννηθώ μαύρος" (και θα κάνω ό,τι μπορώ για να το ξεχάσω, θα συμπλήρωνα).

Πολύ πρόσφατο περιστατικό: σε συνάντηση ένωσης ποιητών και συγγραφέων η μαύρη διοργανώτρια πήρε δυο φίλους συγγραφείς και τους παρακάλεσε να παραστούν σε συγκεκριμένη εκδήλωση διότι επειδή αφορούσε την αφροκουβανική θρησκεία θα "ήταν γεμάτη μαύρους η αίθουσα, σα δουλεμπορικό θα φαινόμαστε εδώ μέσα".

Είναι άπειρα τα περιστατικά, μιλάμε για καθημερινή βάση. Ειδικά δε σε κοινωνίες όπως η κουβανική που ο κόσμος μιλάει ελεύθερα και δεν υπάρχει η αίσθηση του politically correct, το τι ακούς καθημερινά δε λέγεται και δεν εννοώ ότι λέγεται χιουμοριστικά. Από τους καλύτερους μου φίλους σε μια βραδιά εξομολόγησης μου έλεγε ότι δεν κοιμάται τα βράδια γιατί ερωτεύτηκε μαύρη "και πώς το έπαθα εγώ αυτό", όπου ήθελε να προχωρήσει τη σχέση αλλά "κι αν μου ζητήσει να κάνουμε παιδιά, πώς θα της πω ότι δεν ξέρω αν το θέλω γιατί δεν μπορώ να εξασφαλίσω ότι θα βγουν τουλάχιστον μουλατάκια κι όχι μαύρα;".

Γενικώς η ιδέα ότι ο ρατσισμός είναι κάτι που συμβαίνει μόνοο από τη μία κοινωνική ομάδα στην άλλη είναι πολύ ξένη ιδέα, δε γνωρίζω λατίνους που να έχουν αυτή την εντύπωση και με γνωστούς Αμερικανούς που το συζητάμε μόνοι τους λένε πως το αντίθετο είναι εξίσου συνηθισμένο.

Μπράβο που βρήκες το χρόνο και απάντησες αναλυτικά γιατί το να λέμε απλά και οι μαύροι είναι ρατσιστες με τους μαύρους δεν είναι ωραίο.

Έχω τελείως διαφορετική εικόνα αλλά γνωρίζω περισσότερους Αφρικανους και μαύρους Ευρωπαίους. Βλέπω πολύ αλληλεγγύη! Αν κάνεις κάνα ρατσιστικό σχολιο μπροστά τους θα μυρισει μπαρουτι! Φαντάζομαι δεν θα ανεχονταν τα σχόλια που αναφέρεις.

Οι λατινοαμερικανοι έχουν θεοποιησει το δυτικό κόσμο τόσο πολύ που θυμάμαι και στην Ισπανία και στην Ολλανδία να δέχονται ρατσιστικες συμπεριφορές και να συνεχίζουν να σταζουν μέλι για την Ευρώπη.

Όσο για την Κούβα συγκεκριμένα, νομίζω το είχαμε συζητήσει και στο παρελθόν, επαθα σοκ με την κοινωνική ανισότητα λευκων μαύρων. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη.

orck

Member
Μια που τα συζηταμε, εγω δεν ειμαι υπερ της απαλλαγης απο το μαθημα, αν και ειμαι αθεη. Τα παιδια που παιρνουν απαλλαγη εχουν βασικα γνωστικα κενα στην εβραικη/χριστιανικη μυθολογια που, αν την απαλλαξει καποιος απο τον κατηχητικο της χαρακτηρα, μπορει να ειναι αφετηρια για σοβαρο φιλοσοφικο προβληματισμο, για εκτιμηση του Ευρωπαικου πολιτισμου και της σημασιας ιστορικων γεγονοτων. Δηλαδη δεν ειναι αχρηστη γνωση, εφοσον χρησιμοποιουνται σωστα καποια κριτικα εργαλεια.
Συμφωνώ να ξέρουν τα παιδιά τις μυθολογίες αυτές αλλά για 1 ώρα την εβδομάδα και όχι να κόβουν ώρες μαθημάτων από άλλα πολύ πιο σημαντικα μαθήματα. Ούτε φυσικά αυτή η κατήχηση που κάνουν τώρα.
Και μόνο το γεγονός που η πολιτεία δέχεται μέσω εκβιασμών της εκάστοτε αντιπολίτευσης να το υπαγορεύουν οι παπάδες τι θα διδαχθούν τα παιδιά είναι απαράδεκτο.

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Ο Olivier είναι Γάλλος με καταγωγή απο Μαδαγασκαρη, μαύρος, 4 ετών και ενας απο τους δυο καλυτερους φιλους του γιου μου. Ο γιος μου κάποια στιγμή που πήγε για μπάνιο το Καλοκαίρι με ρώτησε πόσα Ντιν πρέπει να κάνει το ρολόι (έτσι μετράει τις ώρες) για να γίνει κι αυτός μαύρος. "Στην Ελλάδα δεν μπορείς να γίνεις μαύρος; Δεν είναι ο ήλιος δυνατός όπως στη Μαδαγασκάρη;" . Στο μυαλό του το χρώμα μας εξαρτάται από το πόσο δυνατός είναι ο ήλιος που μας βλέπει.

Δεν γεννιομαστε ρατσιστές αλλά γινόμαστε από την ηλικία περίπου των έξι και μετά. Και γινόμαστε όλοι αφού μεγαλώνουμε σε κοινωνικά σύνολα και τα μας μαθαίνουν τα στερεότυπα για τους "άλλους" ή κάποιες φορές και για μας.

Οι μαύροι που ανέφερε ο @Yorgos είναι θύματα τέτοιων στερεοτύπων. Δεν είναι φυλετικός ο ρατσισμός τους αλλά ταξικός αφού το μυαλό τους έχει ποτίστει με το φυλετικα ρατσιστικό στερεότυπο πως οι λευκοί έχουν καλύτερο κοινωνικό στάτους από τους μαύρους.

Το λάθος που κάνουν πολλά θύματα του ρατσισμού είναι πως θεωρούν πως είμαστε όλοι ίδιοι. Έτσι βλέποντας πως διαφέρουν από τις προνομιούχες ομάδες προσπαθούν να μοιάσουν τα μέλη τους και να γίνουν ίδιοι με αυτά.

Δεν είμαστε όμως όλοι ίδιοι. Είμαστε όλοι μοναδικοί και δεν πρέπει να προσπαθουμε για να γίνουμε ίδιοι με τους άλλους αλλά για να γίνουμε ξεχωριστοί.

North66

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Άρα ο γιος σου θεωρεί a priori ότι για να ειναι κάποιος μαύρος πρέπει να ζει ή να κατάγεται από κάπου που είναι δυνατός ο ήλιος δηλαδή τους τροπικούς. Άρα όταν θα βλέπει μαύρους στη Σουηδία, στο Βέλγιο και στον Καναδά θα σκέφτεται από ποια τροπική χώρα με δυνατό ήλιο πρέπει να κατάγονται ή να μένουν, όταν οι συγκεκριμένοι μπορεί να μην έχουν καμία απολύτως σχέση με τροπική χώρα. Με συγχωρείς αλλά όταν κάποιος συνδέει το χρώμα του δέρματος κάποιου με την υποθετική καταγωγή του σύμφωνα με τα γνωστά κλισέ (μαύρος=Αφρική, ξανθός=Σκανδιναβία, κίτρινος=Κίνα) αυτό δεν είναι ρατσισμός αλλά καραρατσισμός.
Είναι το ίδιο ρατσιστικό όπως όταν ρωτάνε κάποια λευκή ξανθιά Νοτιοαφρικάνα γιατί δεν είναι μαύρη.

Last edited:

paefstra

Member
Το λάθος που κάνουν πολλά θύματα του ρατσισμού είναι πως θεωρούν πως είμαστε όλοι ίδιοι. Έτσι βλέποντας πως διαφέρουν από τις προνομιούχες ομάδες προσπαθούν να μοιάσουν τα μέλη τους και να γίνουν ίδιοι με αυτά.

Δεν είμαστε όμως όλοι ίδιοι. Είμαστε όλοι μοναδικοί και δεν πρέπει να προσπαθουμε για να γίνουμε ίδιοι με τους άλλους αλλά για να γίνουμε ξεχωριστοί.
Αν εδιναν και στους μη προνομιουχους μια κουταλα (δικαιωματων, χρηματων κλπ) σαν τους πιο προνομιουχους, δεν θα υπεπεπταν σε τετοια "λαθη" να θελουν να οικειοποιηθουν την εικονα του καλυτερου στατους.
Ε τωρα τι, θα τους κουναμε και το δαχτυλο που κανουν "λαθη"?

Ειναι προφανες οτι δεν θεωρω ψυχολογικο- ηθικο το θεμα (δεν θα πανε σε ψυχολογο με λεφτα που δεν εχουν μαλλον) για να λυσουν το κομπλεξ κατωτεροτητας, αν οι κοινωνια δεν τους εξισωσει (οσο μπορει) ταξικα.

Last edited:

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Άρα ο γιος σου θεωρεί a priori ότι για να ειναι κάποιος μαύρος πρέπει να ζει ή να κατάγεται από κάπου που είναι δυνατός ο ήλιος δηλαδή τους τροπικούς. Άρα όταν θα βλέπει μαύρους στη Σουηδία, στο Βέλγιο και στον Καναδά θα σκέφτεται από ποια τροπική χώρα με δυνατό ήλιο πρέπει να κατάγονται ή να μένουν, όταν οι συγκεκριμένοι μπορεί να μην έχουν καμία απολύτως σχέση με τροπική χώρα. Με συγχωρείς αλλά όταν κάποιος συνδέει το χρώμα του δέρματος κάποιου με την υποθετική καταγωγή του σύμφωνα με τα γνωστά κλισέ (μαύρος=Αφρική, ξανθός=Σκανδιναβία, κίτρινος=Κίνα) αυτό δεν είναι ρατσισμός αλλά καραρατσισμός.
Είναι το ίδιο ρατσιστικό όπως όταν ρωτάνε κάποια λευκή ξανθιά Νοτιοαφρικάνα γιατί δεν είναι μαύρη.
Για το γιο μου ο φίλος του όπως και οι υπόλοιποι συμμαθητές του που είναι διαφόρων χρωμάτων είναι Γάλλοι. Επίσης δεν γνωρίζει την έννοια του κράτους, ούτε του έθνους. Οι εθνοτικοι διαχωρισμοι δεν αγγίζουν τα τετραχρονα.

Αν εδιναν και στους μη προνομιουχους μια κουταλα (δικαιωματων, χρηματων κλπ) σαν τους πιο προνομιουχους, δεν θα υπεπεπταν σε τετοια "λαθη" να θελουν να οικειοποιηθουν την εικονα του καλυτερου στατους.
Ε τωρα τι, θα τους κουναμε και το δαχτυλο που κανουν "λαθη"?

Ειναι προφανες οτι δεν θεωρω ψυχολογικο- ηθικο το θεμα (δεν θα πανε σε ψυχολογο με λεφτα που δεν εχουν μαλλον) για να λυσουν το κομπλεξ κατωτεροτητας, αν οι κοινωνια δεν τους εξισωσει (οσο μπορει) ταξικα.
Δεν κουνάει κανείς το δάχτυλο αλλά δεν είναι λύση να μην αποδέχεσαι τα γενετικα σου χαρακτηριστικά προκειμένου να ανελιχθείς κοινωνικά. Αλλωστε υπάρχουν άπειρα παραδείγματα ανθρώπων που νίκησαν το σκόπελο του ρατσισμού χωρίς να αρνηθούν τον εαυτό τους.
Στον αντίποδα ο μαύρος χρυσαυγιτης που ξύρισε το κεφάλι του δεν ξέρω τι έχει καταφέρει.

Last edited:

paefstra

Member
Δεν κουνάει κανείς το δάχτυλο αλλά δεν είναι λύση να μην αποδέχεσαι τα γενετικα σου χαρακτηριστικά προκειμένου να ανελιχθείς κοινωνικά. Αλλωστε υπάρχουν άπειρα παραδείγματα ανθρώπων που νίκησαν το σκόπελο του ρατσισμού χωρίς να αρνηθούν τον εαυτό τους.
Νομιζω οτι αυτοαναιρεισαι γιατι ειπες πως η αιτια που δεν τα αποδεχονται ειναι το καλυτερο κοινωνικο-οικονομικο στατους των αλλων, το οποιο και θελουν (πολυ σωστα κατα τη γνωμη μου) να οικειοποιηθουν. Αν αυτο το κανουν με τετοιους απελπισμενους τροπους, ειναι μαλλον γιατι δεν βρισkουν αλλο τροπο, αφου οι κοινωνιες δεν τους προσδιδουν δικαιο/ ισοτιμο στατους.
Το να τους πεταμε το μπαλακι να λυσουν το ψυχολογικο προβλημα αποδοχης τους στατους τους(50 ευρω τη συνεδρια? θα πεσουν κατω απο τα γελια κατι απενταροι μαυροι που παλευουν να επιβιωσουν) δεν ειναι λυση επισης.

Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ο Olivier είναι Γάλλος με καταγωγή απο Μαδαγασκαρη, μαύρος, 4 ετών και ενας απο τους δυο καλυτερους φιλους του γιου μου. Ο γιος μου κάποια στιγμή που πήγε για μπάνιο το Καλοκαίρι με ρώτησε πόσα Ντιν πρέπει να κάνει το ρολόι (έτσι μετράει τις ώρες) για να γίνει κι αυτός μαύρος. "Στην Ελλάδα δεν μπορείς να γίνεις μαύρος; Δεν είναι ο ήλιος δυνατός όπως στη Μαδαγασκάρη;" . Στο μυαλό του το χρώμα μας εξαρτάται από το πόσο δυνατός είναι ο ήλιος που μας βλέπει.

Δεν γεννιομαστε ρατσιστές αλλά γινόμαστε από την ηλικία περίπου των έξι και μετά. Και γινόμαστε όλοι αφού μεγαλώνουμε σε κοινωνικά σύνολα και τα μας μαθαίνουν τα στερεότυπα για τους "άλλους" ή κάποιες φορές και για μας.

Οι μαύροι που ανέφερε ο @Yorgos είναι θύματα τέτοιων στερεοτύπων. Δεν είναι φυλετικός ο ρατσισμός τους αλλά ταξικός αφού το μυαλό τους έχει ποτίστει με το φυλετικα ρατσιστικό στερεότυπο πως οι λευκοί έχουν καλύτερο κοινωνικό στάτους από τους μαύρους.

Εχουν κάθε δικαίωμα οι μαύροι μιά που αναφερθήκαμε τόσο εκτενώς ..(αλλά και όλοι οι άνθρωποι) να τυγχάνουν ΙΣΗς αντιμετώπισης με τους λευκούς η τους υπόλοιπους κοινωνικά ανώτερου στάτους μαύρους...έχουν κάθε δικαίωμα να αντιμετωπίζονται σαν ΙΣΟΙ με όλους σε θέματα εργασίας..κοινωνικής αποδοχής κλπ ΙΔΙΟΙ ναι δεν μπορούν να γίνουν κανείς με κανέναν αλλλά το δικαίωμα να αντιμετωπίζομαι ισάξια με τον διπλανό μου από το νόμο..την κοινωνία, το εργασιακό μου περιβάλον το έχω ασχέτως φυλετικού θρησκευτικού σεξουαλικού προσδιορισμού κλπ

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Νομιζω οτι αυτοαναιρεισαι γιατι ειπες πως η αιτια που δεν τα αποδεχονται ειναι το καλυτερο κοινωνικο-οικονομικο στατους των αλλων, το οποιο και θελουν (πολυ σωστα κατα τη γνωμη μου) να οικειοποιηθουν. Αν αυτο το κανουν με τετοιους απελπισμενους τροπους, ειναι μαλλον γιατι δεν βρισkουν αλλο τροπο, αφου οι κοινωνιες δεν τους προσδιδουν δικαιο/ ισοτιμο στατους.
Το να τους πεταμε το μπαλακι να λυσουν το ψυχολογικο προβλημα αποδοχης τους στατους τους(50 ευρω τη συνεδρια? θα πεσουν κατω απο τα γελια κατι απενταροι μαυροι που παλευουν να επιβιωσουν) δεν ειναι λυση επισης.
Δεν έχω καταλάβει πως έχουν προκύψει οι ψυχολογικές συνεδρίες στην κουβέντα. Το βάρος πέφτει στους υπεύθυνους για την παιδεία των ανθρώπων.

Εχουν κάθε δικαίωμα οι μαύροι μιά που αναφερθήκαμε τόσο εκτενώς ..(αλλά και όλοι οι άνθρωποι) να τυγχάνουν ΙΣΗς αντιμετώπισης με τους λευκούς η τους υπόλοιπους κοινωνικά ανώτερου στάτους μαύρους...έχουν κάθε δικαίωμα να αντιμετωπίζονται σαν ΙΣΟΙ με όλους σε θέματα εργασίας..κοινωνικής αποδοχής κλπ ΙΔΙΟΙ ναι δεν μπορούν να γίνουν κανείς με κανέναν αλλλά το δικαίωμα να αντιμετωπίζομαι ισάξια με τον διπλανό μου από το νόμο..την κοινωνία, το εργασιακό μου περιβάλον το έχω ασχέτως φυλετικού θρησκευτικού σεξουαλικού προσδιορισμού κλπ
Συμφωνώ σε ολα

Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ναι, υπάρχει μπόλικος ρατσισμός και από μαύρους απέναντι σε μαύρους. Λες στον άλλον "άνοιξε νέο παλαδάρ στο Centro Habana, πάμε να το δικιμάσουμε;" και σου λέει "α παπα, εκεί είναι όλο μαύροι" και είναι μαύρος αυτός που σου το λέει. Ή να πάμε να δούμε την τάδε έκθεση και να σου λέει ο (μαύρος) γνωστός "ωραία είναι ρε, και φαντάσου είναι και μαύρος ο καλλιτέχνης! Πού να ήταν και λευκός, ε;;" ή να μην μπαίνουν σε εστιατόριο επειδή ο πορτιέρης είναι μαύρος. Γενικώς πολλοί μαύροι προτιμούν να κινούνται στους χώρους των λευκών, να τα έχουν με λευκούς, να τρώνε όπου τρώνε είναι οι λευκοί, είναι στίγμα κοινωνικής ανέλιξης. Υπάρχει εστιατόριο όπου φίλη μου -κατάμαυρη- έχει γίνει θύμα υποτιμητικής συμπεριφοράς από μαύρους υπαλλήλους, είτε από ζήλια που ως μαύρη έχει τα χρήματα να φάει εκεί είτε επειδή πήγε με το λευκό σύζυγό της (δείγμα πως ανέβηκε κοινωνικά στάτους, σε αντίθεση με τις σερβιτόρες). Γνωστός μου μιγάς σε πολύ υψηλό πόστο που είπε πως συστηματικά δεν επιλέγει σε διευθυντικές θέσεις μαύρους "διότι δεν τους σέβεται κανείς και περισσότερο οι ίδιοι οι μαύροι". Είναι ατελείωτη η λίστα

Γενικώς υπάρχει ρατσισμός στη Λατινική Αμερική, όπου πρώην μου μου είπε ότι δεν προχώρησε στη σχέση της με κάποιον επειδή ήθελε τα παιδιά της να βγουν λευκότερα "para mejorar la raza" (για να βελτιώσω τη ράτσα). Είναι κάτι βαθιά ποτισμένο σε πολύ μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας. Φυσικά υπάρχει ρατσισμός και Λατίνων απέναντι σε Λατίνους, έχω γνωστό λατίνο στο Μαϊάμι που δεν προσλαμβάνει λατίνους "για να είναι σικ το μαγαζί", δες τη συμπεριφορά των Κουβανών απέναντι στους άλλους Λατίνους στο Μαϊάμι (περίπου ως ζώα τους κοιτάνε) κλπ κλπ. Ναι λοιπόν είναι πάρα πολύ συνηθισμένο κάποιος να είναι ρατσιστής απέναντι στην ίδια του τη φυλή ή την εθνικότητα. "Κι εγώ μάυρος/λατίνος/κινέζος είμαι αλλά όχι σαν τους άλλους, είμαι η εξαίρεση, απλά έτυχε να γεννηθώ μαύρος" (και θα κάνω ό,τι μπορώ για να το ξεχάσω, θα συμπλήρωνα).

Πολύ πρόσφατο περιστατικό: σε συνάντηση ένωσης ποιητών και συγγραφέων η μαύρη διοργανώτρια πήρε δυο φίλους συγγραφείς και τους παρακάλεσε να παραστούν σε συγκεκριμένη εκδήλωση διότι επειδή αφορούσε την αφροκουβανική θρησκεία θα "ήταν γεμάτη μαύρους η αίθουσα, σα δουλεμπορικό θα φαινόμαστε εδώ μέσα".

Είναι άπειρα τα περιστατικά, μιλάμε για καθημερινή βάση. Ειδικά δε σε κοινωνίες όπως η κουβανική που ο κόσμος μιλάει ελεύθερα και δεν υπάρχει η αίσθηση του politically correct, το τι ακούς καθημερινά δε λέγεται και δεν εννοώ ότι λέγεται χιουμοριστικά. Από τους καλύτερους μου φίλους σε μια βραδιά εξομολόγησης μου έλεγε ότι δεν κοιμάται τα βράδια γιατί ερωτεύτηκε μαύρη "και πώς το έπαθα εγώ αυτό", όπου ήθελε να προχωρήσει τη σχέση αλλά "κι αν μου ζητήσει να κάνουμε παιδιά, πώς θα της πω ότι δεν ξέρω αν το θέλω γιατί δεν μπορώ να εξασφαλίσω ότι θα βγουν τουλάχιστον μουλατάκια κι όχι μαύρα;".

Γενικώς η ιδέα ότι ο ρατσισμός είναι κάτι που συμβαίνει μόνοο από τη μία κοινωνική ομάδα στην άλλη είναι πολύ ξένη ιδέα, δε γνωρίζω λατίνους που να έχουν αυτή την εντύπωση και με γνωστούς Αμερικανούς που το συζητάμε μόνοι τους λένε πως το αντίθετο είναι εξίσου συνηθισμένο.
Πάντως πολλά απ αυτά που αναφέρεις τα εκλαμβάνω σαν Κομπλεξικές παρά σαν Ρατσιστικές συμπεριφορές...
Πολλοί μαύροι λές προτιμούν να τρώνε σε εστιατόρια λευκών..σαν στίγμα κοινωνικής ανέλιξης.....εγώ θα τόλεγα κόμπλεξ κατωτερότητος..θα το θεωρούσα ρατσισμό αν πήγαιναν σε εστιατόρια λευκών και τους απαγόρευαν την είσοδο τότε θα είχαμε μια εκ μέρους των λευκών ρατσιστική συμπεριφορά,αλλά το να αποφεύγω να πάω σε εστιατόρια της μιάς "πλευράς"και να πηγαίνω μόνο στα άλλα τι να πώ;;
Το παράδειγμα με την φίλη σου την μαύρη που την υποτιμούν οι υπόλοιποι λόγω ευπορίας...επίσης συμπεριφορά κομπλεξική-το είπες και μόνος σου ζήλεια--που ισχύει πανταχόθεν!όχι μόνο μεταξύ μαύρων...
Η άλλη λες δεν προχώρησε τη σχέση της με κάποιον _μαύρη απ ότι καταλαβαίνω- γιατί ήθελε τα παιδιά της να βγούν λευκότερα....αν δεν είναι κι αυτό δείγμα κομπλεξ- κατωτερότητος μειονεξίας λόγω χρώματος της τι είναι;;;
Ο άλλος λέει κι εγώ είμαι μαύρος αλλά είμαι η εξαίρεση....κι αυτός μία από τα ίδια...από τα συναισθήματα προφανώς της μειονεξίας της μή?αποδοχής και των προβλημάτων που αντιμετώπιση σαν μαύρος ανέπτυξε κόμπλεξ ανωτερότητος...

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Δε βλέπω κάποια συμπεριφορά που να ξεφεύγει από τα όρια του ρατσισμού. "Δεν πάω σε εστιατόριο στην τάδε γειτονιά επειδή είναι μαύροι", "δεν τρώω εκεί γιατί μαγειρεύει μαύρος". Αν τα πει μαύρος είναι "απλώς" κόμπλεξ κατωτερότητας, αν τα πει λευκός είναι ρατσισμός; Για το ίδιο σχόλιο άλλη κρίση;

Κι όταν κάποιος μαύρος κάνει ρατσιστικά σχόλια για συμπατριώτη του κινεζικής καταγωγής (εξαιρετικά συνηθισμένο) τι είναι; Κόμπλεξ ανωτερότητας;

Δεν εξαιρείται κανένας από το ρατσισμό, ασχέτως του τι χρώμα έχει.

Last edited:
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Δε βλέπω κάποια συμπεριφορά που να ξεφεύγει από τα όρια του ρατσισμού. "Δεν πάω σε εστιατόριο στην τάδε γειτονιά επειδή είναι μαύροι", "δεν τρώω εκεί γιατί μαγειρεύει μαύρος". Αν τα πει μαύρος είναι "απλώς" κόμπλεξ κατωτερότητας, αν τα πει λευκός είναι ρατσισμός; Για το ίδιο σχόλιο άλλη κρίση;
το ανέφερα σε μιά πρόταση μου ότι όχι μόνο μεταξύ μαύρων αλλά παντού όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο εμένα τουλάχιστον μου κάνει πιο πολύ για κόμπλεξ....
Η φίλη σου που είναι μαύρη και δεν προχωράει τη σχέση της γιατί θέλει να βγούν τα παιδιά της λευκότερα..είναι σα να λέμε εγώ είμαι 1,50 αγάπησα έναν κοντό άνδρα αλλά δεν προχωράω γιατι τα παιδιά μου θέλω να βγούν ψηλά!εμ έτσι αποποιούμαι δηλ νοιώθω και η ίδια μειονεκτικά για μένα την ίδια

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh