Señor_Nada
Member
- Ταξίδι-Όνειρο
- Άβυσσος
Ναι, υπάρχει μπόλικος ρατσισμός και από μαύρους απέναντι σε μαύρους. Λες στον άλλον "άνοιξε νέο παλαδάρ στο Centro Habana, πάμε να το δικιμάσουμε;" και σου λέει "α παπα, εκεί είναι όλο μαύροι" και είναι μαύρος αυτός που σου το λέει. Ή να πάμε να δούμε την τάδε έκθεση και να σου λέει ο (μαύρος) γνωστός "ωραία είναι ρε, και φαντάσου είναι και μαύρος ο καλλιτέχνης! Πού να ήταν και λευκός, ε;;" ή να μην μπαίνουν σε εστιατόριο επειδή ο πορτιέρης είναι μαύρος. Γενικώς πολλοί μαύροι προτιμούν να κινούνται στους χώρους των λευκών, να τα έχουν με λευκούς, να τρώνε όπου τρώνε είναι οι λευκοί, είναι στίγμα κοινωνικής ανέλιξης. Υπάρχει εστιατόριο όπου φίλη μου -κατάμαυρη- έχει γίνει θύμα υποτιμητικής συμπεριφοράς από μαύρους υπαλλήλους, είτε από ζήλια που ως μαύρη έχει τα χρήματα να φάει εκεί είτε επειδή πήγε με το λευκό σύζυγό της (δείγμα πως ανέβηκε κοινωνικά στάτους, σε αντίθεση με τις σερβιτόρες). Γνωστός μου μιγάς σε πολύ υψηλό πόστο που είπε πως συστηματικά δεν επιλέγει σε διευθυντικές θέσεις μαύρους "διότι δεν τους σέβεται κανείς και περισσότερο οι ίδιοι οι μαύροι". Είναι ατελείωτη η λίστα.
Γενικώς υπάρχει ρατσισμός στη Λατινική Αμερική, όπου πρώην μου μου είπε ότι δεν προχώρησε στη σχέση της με κάποιον επειδή ήθελε τα παιδιά της να βγουν λευκότερα "para mejorar la raza" (για να βελτιώσω τη ράτσα). Είναι κάτι βαθιά ποτισμένο σε πολύ μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας. Φυσικά υπάρχει ρατσισμός και Λατίνων απέναντι σε Λατίνους, έχω γνωστό λατίνο στο Μαϊάμι που δεν προσλαμβάνει λατίνους "για να είναι σικ το μαγαζί", δες τη συμπεριφορά των Κουβανών απέναντι στους άλλους Λατίνους στο Μαϊάμι (περίπου ως ζώα τους κοιτάνε) κλπ κλπ. Ναι λοιπόν είναι πάρα πολύ συνηθισμένο κάποιος να είναι ρατσιστής απέναντι στην ίδια του τη φυλή ή την εθνικότητα. "Κι εγώ μάυρος/λατίνος/κινέζος είμαι αλλά όχι σαν τους άλλους, είμαι η εξαίρεση, απλά έτυχε να γεννηθώ μαύρος" (και θα κάνω ό,τι μπορώ για να το ξεχάσω, θα συμπλήρωνα).
Πολύ πρόσφατο περιστατικό: σε συνάντηση ένωσης ποιητών και συγγραφέων η μαύρη διοργανώτρια πήρε δυο φίλους συγγραφείς και τους παρακάλεσε να παραστούν σε συγκεκριμένη εκδήλωση διότι επειδή αφορούσε την αφροκουβανική θρησκεία θα "ήταν γεμάτη μαύρους η αίθουσα, σα δουλεμπορικό θα φαινόμαστε εδώ μέσα".
Είναι άπειρα τα περιστατικά, μιλάμε για καθημερινή βάση. Ειδικά δε σε κοινωνίες όπως η κουβανική που ο κόσμος μιλάει ελεύθερα και δεν υπάρχει η αίσθηση του politically correct, το τι ακούς καθημερινά δε λέγεται και δεν εννοώ ότι λέγεται χιουμοριστικά. Από τους καλύτερους μου φίλους σε μια βραδιά εξομολόγησης μου έλεγε ότι δεν κοιμάται τα βράδια γιατί ερωτεύτηκε μαύρη "και πώς το έπαθα εγώ αυτό", όπου ήθελε να προχωρήσει τη σχέση αλλά "κι αν μου ζητήσει να κάνουμε παιδιά, πώς θα της πω ότι δεν ξέρω αν το θέλω γιατί δεν μπορώ να εξασφαλίσω ότι θα βγουν τουλάχιστον μουλατάκια κι όχι μαύρα;".
Γενικώς η ιδέα ότι ο ρατσισμός είναι κάτι που συμβαίνει μόνοο από τη μία κοινωνική ομάδα στην άλλη είναι πολύ ξένη ιδέα, δε γνωρίζω λατίνους που να έχουν αυτή την εντύπωση και με γνωστούς Αμερικανούς που το συζητάμε μόνοι τους λένε πως το αντίθετο είναι εξίσου συνηθισμένο.
Μπράβο που βρήκες το χρόνο και απάντησες αναλυτικά γιατί το να λέμε απλά και οι μαύροι είναι ρατσιστες με τους μαύρους δεν είναι ωραίο.
Έχω τελείως διαφορετική εικόνα αλλά γνωρίζω περισσότερους Αφρικανους και μαύρους Ευρωπαίους. Βλέπω πολύ αλληλεγγύη! Αν κάνεις κάνα ρατσιστικό σχολιο μπροστά τους θα μυρισει μπαρουτι! Φαντάζομαι δεν θα ανεχονταν τα σχόλια που αναφέρεις.
Οι λατινοαμερικανοι έχουν θεοποιησει το δυτικό κόσμο τόσο πολύ που θυμάμαι και στην Ισπανία και στην Ολλανδία να δέχονται ρατσιστικες συμπεριφορές και να συνεχίζουν να σταζουν μέλι για την Ευρώπη.
Όσο για την Κούβα συγκεκριμένα, νομίζω το είχαμε συζητήσει και στο παρελθόν, επαθα σοκ με την κοινωνική ανισότητα λευκων μαύρων. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη.