• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Περί υποκρισίας του πολιτικού συστήματος

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

galat

Member
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Τι θα γίνει με το έρμο το δημοψήφισμα; Αν πρόκειται να μπει, πρέπει να μπει άμεσα γιατί την άλλη Παρασκευή λήγει η προθεσμία που επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται δημοψηφίσματα.

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Τι θα γίνει με το έρμο το δημοψήφισμα; Αν πρόκειται να μπει, πρέπει να μπει άμεσα γιατί την άλλη Παρασκευή λήγει η προθεσμία που επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται δημοψηφίσματα.
Δεν ξέρω αν μας πιάνει ο νόμος.
Εγώ έπεσα σε δεκάδες ιστοσελίδες στη διάρκεια της απαγόρευσης που λειτουργούσαν παρόμοια poll.

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Ασόβαρο γκάλοπ ασόβαρου μέσου, που ρωτάει τους αναγνώστες του (δηλαδή τους αναγνώστες ενός ασόβαρου εντύπου στην Αγγλία), για την κατάσταση σε μια ξένη χώρα, κάτι που προφανώς στην πλειοψηφία τους αγνοούν.

Στην περίπτωση της Ιρλανδίας, που μάλλον τη γνωρίζουν καλύτερα, ναι, για την κρίση εκεί φταίνε οι τράπεζες. Τα έκαναν "σαν τα μούτρα τους" με τα στεγαστικά δάνεια που χορηγούσαν, είχαν δημιουργήσει μια τεράστια φούσκα με τις τιμές των ακινήτων στο Δουβλίνο και την υπόλοιπη χώρα, και όταν η "φούσκα" έσκασε, το κράτος αναγκάστηκε να διασώσει τις τράπεζες (κατά τη γνώμη μου λάθος ενέργεια, έπρεπε να τις αφήσει να καταρρεύσουν καλύπτοντας μόνο το εγγυημένο μέρος των καταθέσεων). Το κράτος δεν άντεξε την πίεση των βαρών που ανέλαβε από τις τράπεζες και κατέρρευσε το ίδιο.

Στην Ελλάδα, είχαμε το αντίστροφο φαινόμενο. Το τραπεζικό σύστημα ήταν υγιές, ώσπου η Κυβέρνηση άρχιζε να παίζει μαζί του. Το ανάγκασε να επενδύσει μέρος των διαθεσίμων του σε ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου. Και να δανείζεται για να δανείζει το δημόσιο. Όταν ξέσπασε η κρίση, οι Ελληνικές τράπεζες δε μπορούσαν να εξασφαλίσουν κεφάλαια για την λειτουργία τους, γιατί τα Ελληνικά ομόλογα που είχαν στα χέρια τους, δε γινόταν δεκτά ως εγγυήσεις από τις ξένες τράπεζες για λήψη δανείων. Και αναγκαστικά προσέφυγαν στην ΕΚΤ, που κατ' εξαίρεση τα δέχτηκε. Και ήρθε το PSI, όπου οι τράπεζες δέκτηκαν μείωση της αξίας των ομολόγων τους ως και άνω του 70%, με τις απώλειες να μεταφέρονται στα αποτελέσματά τους. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012, οι Ελληνικές τράπεζες έχασαν τόσα χρήματα, όσα ήταν τα κέρδη τους 15 ετών. Η χασούρα αυτή μεταφέρθηκε εξ ολοκλήρου στους μετόχους τους, ως αξία των μετοχών. Και με την ανακεφαλαιοποίηση, οι παλαιοί Έλληνες τραπεζίτες χάνουν τις τράπεζές τους (είτε άμεσα, αν γίνει με κοινές μετοχές, είτε μακροπρόθεσμα, αν γίνει με προνομιούχες μετατρέψιμες σε κοινές, όπως το αρχικό σχέδιο). Δηλαδή όχι μόνο δεν προκάλεσαν την κρίση ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, αλλά ήταν κι αυτές θύματα του κράτους (όπως και όλη η οικονομία, άλλωστε).

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Δημοκρατία των τραπεζών.
Περιμένω να δω πότε θα αντιδράσει κάποιος εδώ μέσα -εκτός από τους γνωστούς- για την ωμή παρέμβαση οικονομικών συμφερόντων και ξένων θεσμικών στην εκλογική διαδικασία.
Δηλαδή η υπεράσπιση της Δημοκρατίας σας φτάνει μέχρι το άσυλο των πανεπιστημίων;

Πρωτοφανής εκλογική παρέμβαση της Eurobank ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ | Left.gr

chrisbd

Member

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Να ρωτησω κατι τους taver, Nikos5050 και οποιον αλλον εχει το ιδιο κριτηριο επιλογης κομματος στις εκλογες του Ιουνιου. Αυτο το οικονομικο προγραμμα που λετε πως σας ενδιαφερει (και δεν θα διαφωνησω, αν και εγω βλεπω και 2-3 αλλα πραγματακια και πιστευω πως κι εσεις κοιτατε κατι παραπανω. Ισως υποσυνειδητα και να μην το καταλαβαινετε) περιλαμβανει και την κοινωνικη πολιτικη και προνοια; Ή για χαρη της μειωσης του χρεους δε παν να καουν αποροι, ανεργοι, συνταξιουχοι, αναπηροι, αρρωστοι, μαθητες, φοιτητες, εργαζομενοι κλπ;
Περιλαμβανει και τις αμυντικες δαπανες; Ή αυτες ειναι αναγκαιο κακο και πρεπει να ξοδευουμε και στο μελλον τα υπερογκα ποσα που ξοδευουμε μεχρι σημερα;
Νομίζω τόνισα ότι αναφέρομαι μόνο σε οικονομικές πολιτικές. Γιατί πρέπει να ορθοποδήσει η οικονομία, για να έχουμε τα χρήματα για να κάνουμε κοινωνικές πολιτικές. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, δεν υπάρχουν πολιτικές που θέλουν το κακό της κοινωνίας.
Το ότι κάποιος θέλει να έχει μια ισχυρή οικονομία, δε σημαίνει κι ότι δε θέλει της κοινωνικές πολιτικές και την πρόνοια - αλλά για να τις κάνει, πρέπει να διαθέτει χρήματα. Πρέπει, αν θες, να βάζει σε υψηλότερη προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική από τη συντήρηση κομματικών στρατών στο δημόσιο τομέα. Πρέπει να εστιάζει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, κι όχι στην πρόσληψη αέργων με τα λεφτά του δημοσίου. Να φύγουμε από το πελατειακό κράτος, και να εφαρμόσουμε μια συνεπή οικονομική πολιτική με αρχή, βήματα και στόχους (και μπορούμε να διαφωνήσουμε στο ποια θα είναι αυτή).
Όσο για τις αμυντικές δαπάνες, εγώ είμαι μαζί σου, άλλοι μπορεί και να διαφωνούν. Δε μπορούμε να συμφωνούμε όλοι σε όλα. Ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε κάποια...

Επισης καλες ειναι οι θεωριες αλλα απο τα κομματα που διεκδικουν την ψηφο, ποιο ειναι αυτο που κατα τη γνωμη σας βρισκεται πιο κοντα στις θεσεις σας και εχει φυσικα την αξιοπιστια και την ικανοτητα να το εμπιστευτειτε;
Γιατι πραγματικα περα απο επιχειρηματα και θεσεις (που σε καποια συμφωνω, σε αλλα διαφωνω) δεν εχω καταλαβει τι πρεπει να κανει/ψηφισει ο απλος ψηφοφορος (κατα τη γνωμη σας) για να εχει η χωρα μια ελπιδα.

Καταλαβαινω οτι κινειστε στο φιλελευθερο χωρο, αλλα στο φιλελευθερο χωρο ειναι και οι Τζημερος, Μανος, Βαλιανατος με το νεο τους κομμα, στον φιλελευθερο χωρο ειναι και η Ντορα που επεστρεψε στη ΝΔ.

Εγω δηλαδη που πες πως με πεισατε με τα επιχειρηματα σας. Τι να ψηφισω; Υπαρχει καποιο κομμα που να λεει αυτα που λετε ή μας λετε ιστοριες γι αγριους τοσες μερες;
Αυτο ειναι αοριστη πολιτικη απαντηση. Αν δεν θες να μου πεις τι να ψηφισω, πες μου ποιος εκφραζει το φιλελευθερισμο στην Ελλαδα -οπως εσυ τον αντιλαμβανεσαι- καλυτερα...
Tripakia, στην ανάλυση που σχολιάζεις, αν πρόσεξες, δε μπήκα καν στη λογική της φιλελευθεροποίησης ή όχι της οικονομίας. Έχω άποψη, αλλά από τη συγκεκριμένη ανάλυση την άφησα εκτός. Τόνισα την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο κράτος, οι περισσότερες από τις οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελούν μέρος είτε μιας (νεο)φιλελεύθερης, είτε μιας Κευνσιανής, είτε μιας οποιασδήποτε άλλης οικονομικής πολιτικής. Δεν είναι ανάγκη να είναι κάποιος φιλελεύθερος για να θέλει, π.χ., να καταργηθεί ο ΚΒΣ. Επίσης το γεγονός ότι κατά τη γνώμη μου πρέπει το κριτήριο της επιλογής να είναι οι θέσεις των κομμάτων επί των οικονομικών θεμάτων.
Οπότε η ερώτηση για το ποιος είναι ο εκφραστής του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα, μάλλον εκτός θέματος και αποπροσανατολιστική είναι.

Παρ' όλα αυτά, να επιχειρήσω να απαντήσω. Η απάντηση είναι κανείς στο 100%. Πολλοί έχουν ασπαστεί κάποιες οι περισσότερες φιλελεύθερες ιδέες, άλλοι περισσότερο οικονομικές, άλλοι περισσότερο κοινωνικές, κλπ. Δε μπορεί κανείς να πεί π.χ. ούτε τον κ. Στέφανο Μάνο 100% φιλελεύθερο, από τη στιγμή που δε δέχεται την αποποινικοποίηση των ουσιών. Όπως δε μπορεί να πει ούτε κι εμένα 100% φιλελεύθερο. Κι όπως δε μπορεί να πει κανένα από τους πολιτικούς αρχηγούς. Ανάλογα με την οπτική με την οποία βλέπει κανείς ένα θέμα, ο "καλύτερος εκφραστής" αλλάζει.

Τι θα ψηφίσω εγώ? Δεν το ξέρω ακόμα. Αλήθεια.

chrisbd

Member
ΒΗΜΑτοδότης: Η πτήση με αναταράξεις του κ. Τσίπρα με την Αir Berlin

Την αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους «Air Berlin» προτίμησε ο κ. Αλεξ. Τσίπρας για να πεταχτεί από το Παρίσι στο Βερολίνο, όπου είχε μία απροσδόκητη υποδοχή. Από ποιον; Από τον Πρόεδρο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών κ. Σίγκμαρ Γκάμπριελ. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Τσίπρας επιδίωκε συνάντηση με τον κ. Γκάμπριελ, αλλά ποτέ δεν περίμενε ότι η συνάντηση θα είχε τέτοια κατάληξη και το κυριότερο ότι θα διαρκούσε μόλις 30 λεπτά: «Τον κάλεσα για να του πω, ότι η πολιτική του οδηγεί την Ελλάδα στο αδιέξοδο, και τον αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις, δεν θα το κάνει και η Γερμανία με τους εταίρους της, με αποτέλεσμα τη διακοπή των πληρωμών», ήταν η γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, μετά τη συνάντηση.

συνέχεια εδώ ΤΟ ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑτοδότης: Η πτήση με αναταράξεις του κ. Τσίπρα με την Αir Berlin - γνώμες

thessaris

Member
@taver ο Στέφανος Μάνος έχει προεκλογικά τοποθετηθεί υπέρ της αποποινικοποίησης των ουσιών (όλων μάλιστα) και αυτό είναι καταγεγραμμένο και στο πρόγραμμα της Δράσης. Γενικώς νομίζω ότι η Δράση είναι ένα σχεδόν φιλελεύθερο κόμμα. Δεν θα το ψηφίσω αυτή τη φορά διότι είμαι κάθετα αντίθετος με τις απόψεις της Δημιουργία Ξανά που τη θεωρώ έναν απολίτικο σχηματισμό με πολύ επικίνδυνες απόψεις σε πολλά θέματα, που πλησιάζουν την άκρα δεξιά. Οκ ο Μάνος είμαι σίγουρος ότι συμπράττει μαζί του με καλή προαίρεση, θεωρεί ότι είναι πιο εύκολο να μπει στη βουλή με αυτόν τον τρόπο και πραγματικά πιστεύω ότι χρειάζεται ο Στέφανος Μάνος στην επόμενη βουλή. Λυπάμαι που αυτή τη φορά δεν μπορώ να τον στηρίξω.

@maltakias όντως κατάπτυστη η συγκεκριμένη τακτική της eurobank (αν ισχύει φυσικά και αν αποτελεί κεντρική πολιτική της διοίκησης της τράπεζας). Εξίσου κατάπτυστη βέβαια και η πολιτική αρκετών προϊσταμένων σε δημόσιες υπηρεσίες να ακολουθούν τις ίδιες τακτικές υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Πρέπει, αν θες, να βάζει σε υψηλότερη προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική από τη συντήρηση κομματικών στρατών στο δημόσιο τομέα. Πρέπει να εστιάζει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, κι όχι στην πρόσληψη αέργων με τα λεφτά του δημοσίου. Να φύγουμε από το πελατειακό κράτος, και να εφαρμόσουμε μια συνεπή οικονομική πολιτική με αρχή, βήματα και στόχους (και μπορούμε να διαφωνήσουμε στο ποια θα είναι αυτή).
Συμφωνω απολυτα σε αυτα μαζι σου. Με ποια κυβερνηση ομως πιστευεις πως θα γινουν; Με κυβερνηση που θα συμμετεχουν οι αρχιτεκτονες των κακως κειμενων. Πιστευεις πως ΝΔ/ΠΑΣΟΚ εχουν τη θεληση να τα εφαρμοσουν;

Όσο για τις αμυντικές δαπάνες, εγώ είμαι μαζί σου, άλλοι μπορεί και να διαφωνούν. Δε μπορούμε να συμφωνούμε όλοι σε όλα. Ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε κάποια...
Ναι, να διαφωνουμε. Αλλα απο τη δραστικη μειωση τους μπορουν να εξοικονομηθουν πολλα χρηματα. Ικανα τουλαχιστον να στηριξουν μια κοινωνικη πολιτικη πολιτισμενου κρατους.

Tripakia, στην ανάλυση που σχολιάζεις, αν πρόσεξες, δε μπήκα καν στη λογική της φιλελευθεροποίησης ή όχι της οικονομίας. Έχω άποψη, αλλά από τη συγκεκριμένη ανάλυση την άφησα εκτός.

Τι θα ψηφίσω εγώ? Δεν το ξέρω ακόμα. Αλήθεια.
Μα δεν σχολιασα την αναλυση σου αλλα γενικοτερα το συνολο των τοποθετησεων ολων οσων ταχθει υπερ του ευρυτερου τομεα του φιλελευθερου χωρου.

Χαιρομαι που εδωσες απαντηση στην εκτος θεματος ερωτηση.

Ουτε σκοπος μου ειναι να μαθω τι ψηφιζει ο καθενας. Απλα η λογικη μου ειναι η εξης:

Στις εκλογες του Ιουνιου διεκδικουν την ψηφο 20-30 κομματα. Αποχη (χωρις λογο)/λευκο/ συνειδητο ακυρο τα θεωρω απαραδεκτα αν θες να λεγεσαι ανθρωπος με βουληση και οχι αβουλο ον.
Απο τα κομματα αυτα λοιπον, ελπιδες να μπουν στο κοινοβουλιο εχουν 7-9. Τα 3 απο αυτα (ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΧΑ) δεν θα ηθελα με τιποτα να τα δω στην κυβερνηση. Το ΚΚΕ θετει τον εαυτο του εκτος.
Αρα μας μενουν ΣΥΡΙΖΑ/ΑΕ/ΔΗΜΑΡ/Συν Δημ Ξανα/Οικολογοι. Οι Οικολογοι χλωμο το κοβω να μπαινουν. Αρα μενουν 4 για να κυβερνησουν. Ο Μανος ειναι υπερμαχος του μνημονιου, οποτε δεν μπορω να βρω πως θα μπορουσε να συγκυβερνησει.
Μας μενουν λοιπον 3, που εχουν μεταξυ τους πολλες διαφορες αλλα μπορουν να βρουν μια κοινη βαση και να σχηματισουν κυβερνηση.

Το θεμα ειναι αν ο λαος θα θελησει να τους στηριξει. Αν οχι, το εναλλακτικο σεναριο ειναι μια κυβερνηση ΠΑΣΟΚ/ΝΔ με τη συνεργασια Συν Δημ ΞΑνα και ΔΗΜΑΡ.

Εγω αλλη λυση δεν βλεπω.

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Το θεμα ειναι αν ο λαος θα θελησει να τους στηριξει. Αν οχι, το εναλλακτικο σεναριο ειναι μια κυβερνηση ΠΑΣΟΚ/ΝΔ με τη συνεργασια Συν Δημ ΞΑνα και ΔΗΜΑΡ.

Εγω αλλη λυση δεν βλεπω.
να δαγκώσεις τη γλωσσα σου-αυτο θα ειναι και το τέλος μας!!!

thessaris

Member
Δηλ tripakias ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΧΑ δεν θα ήθελες να δεις στην κυβέρνηση. Άρα δεν θα είχες πρόβλημα με ΚΚΕ/ΣΥΡΙΖΑ/ΔΗΜΑΡ/ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ. Οκ ας μην σχολιάσω για ΚΚΕ (που έχει απίστευτα ακραίες απόψεις, έξοδο από ευρώ/ΕΕ) αλλά μου κάνει εντύπωση ότι είσαι αριστερός και δέχεσαι συγκυβέρνηση με τους ακροδεξιούς του Καμμένου!

ΥΓ Ο Μάνος έχει πει ότι συμμετέχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, ακόμη και ΣΥΡΙΖΑ αν τον καλέσουν. Με τη λογική ότι αν μπορεί κάπου να βοηθήσει και τον θέλουν (όσο μπορεί, ακόμη και με ένα υπουργείο ή μια συμβουλή στη βουλή) θα το κάνει.

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.638
Μέλη
39.377
Νεότερο μέλος
Vrankovic