Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

Hayate

Member
Μηνύματα
932
Likes
6.003
Επόμενο Ταξίδι
Oπου δεν κανονιζουμε..
Ταξίδι-Όνειρο
Hokkaido χειμωνα
Αυτές οι τοπικές αρμόδιες υπηρεσίες λογοδοτούν κάπου; Υπάρχουν στάνταρ, για παράδειγμα να σταλούν τόσα δείγματα στο τάδε εργαστήριο μέσα σε μια χρονιά κτλ.
Λογοδοτούν στην WADA που είναι ο παγκόσμιος οργανισμός αντι-ντοπινγκ.Πριν δύο μέρες δημοσιεύτηκε ένα άρθρο για κάποια "σύγκρουση" μεταξύ της αμερικανικης επιτροπής και της WADA .Με λίγα λόγια οι ΗΠΑ επιτρέπουν σε αθλητές τους να αγωνίζονται ντοπαρισμένοι.Υπαρχει πολύ παρασκήνιο όπως και να έχει.Προς το παρόν την πλήρωσαν οι Ρώσοι κυρίως που και πριν τον πόλεμο δε συμμετείχαν σε πολλούς αγώνες...

WADA.: «Οι ΗΠΑ εδώ και χρόνια επιτρέπουν σε ντοπαρισμένους αθλητές ν΄ αγωνίζονται»
 

Nikos86

Member
Μηνύματα
568
Likes
4.219
Ταξίδι-Όνειρο
Στον χρονο!
Δεν νομίζω να υπάρχει αθλητής που παίρνει μετάλλιο από οποιαδήποτε χώρα και να μην ντοπάρεται. Παίρνουν μη ανιχνεύσιμα, βρίσκουν παραθυράκια, δεν ξέρω αλλά χλωμό το κόβω να μην έχουν σπάσει τα ανθρώπινα όρια εδώ και χρόνια. Σε λίγο θα πηδάνε 15 μέτρα και θα κάνουν τα 100 μέτρα σε 5 δευτερόλεπτα που λέει ο λόγος.
Βασικά εγώ είμαι υπέρ της κατάργησης των ελέγχων. Αφού όλοι παίρνουν, τι κοροϊδευόμαστε; Ας γίνεται σωστή ενημέρωση για τις επιπτώσεις στην υγεία του αθλητή κι αν ο αθλητής εξακολουθεί να θεωρεί πιο σημαντικό το μετάλλιο από την υγεία του ας κάνει και ένεση για άλογο.
 
Last edited:

bandit650

Member
Μηνύματα
668
Likes
3.083
Καπου ειχα διαβασει οτι ενας αυστραλος ξεκινησε να διοργανωνει τουρνουα χωρις ελεγχο για ντοπινγκ και μαλιστα με μεγαλη επιτυχια. Οπως προαναφερθηκε δε ειναι δυνατες αυτες οι επιδοσεις χωρις ουσιες.
 

Sevro

Member
Μηνύματα
130
Likes
970
Σημερα:

Στιβος:

- Στα 800m ανδρων, ο 20χρονος Κενυατης Wanyonyi εφερε το μοναδικο (!) ανδρικο χρυσο στην Κενυα μπροστα απ τον Καναδο Arop.

- Στα 1500m γυναικων, η Κενυατισσα Kipyegon πηρε 3ο συνεχομενο χρυσο μεταλλιο και εφερε την Κενυα στη 2η θεση μεταλλιων στον στιβο. 2η η Αυστραλη Hull στο 7ο μεταλλιο της χωρας στον στιβο και 3η η Βρετανη Bell.

- Στα 110 εμποδια γυναικων ειδαμε και το μοναδικο μεταλλιο της (ανυπαρκτης σε μεταλλια στον στιβο) Γαλλιας, με την Samba-Mayela να χανει στο νημα το χρυσο απ την Αμερικανιδα Russell ενω η Camacho-Quinn χαρισε στο Πουερτο Ρικο το μοναδικο του μεταλλιο.

- Στο ακοντιο γυναικων, η Kitaguchi εριξε 2 μετρα πανω απο τον ανταγωνισμο απ την 1η βολη και δεν την εφτασαν ποτε. Μολις 9η η Τζενγκο σε ενα αθλημα με μικρες διαφορες επιδοσεων, εχασε ευκαιρια.

- Στο υψος ανδρων, ο Hamish Kerr απο την Νεα Ζηλανδια κερδισε σε μαραθωνιο shoot-off τον Αμερικανο McEwen με τους αθλητες να ειναι ισοπαλοι με προσωπικο ρεκορ στο 2.36, να αποτυγχανουν απο 3 φορες στο 2.38, επειτα 1 στο 2.36, και στην επιστροφη στο 2.34 να κερδιζει ο Kerr σε ενα ακρως περιεργο νεο συστημα προς αποφυγη διπλου χρυσου. 3ος ο Μπαρσιμ, χαμηλα ο ασθενης Ταμπερι.

- Στα 5000m ανδρων ο Νορβηγος Jakob Ingebrigtsen επιβεβαιωσε τα προγνωστικα και κερδισε τον...Κενυατικο ανταγωνισμο με τον Αμερικανο Fisher να παιρνει 2ο χαλκινο μετα απο τα 10000m.

- Στα 4x400 μετρα ανδρων, η Μποτσουανα εφτασε τις ΗΠΑ τα ορια τους με τον χρυσο των 200m να καταδιωκει εως το νημα τον χρυσο των 400m με εμποδια Benjamin και τους Αμερικανους να κρατανε το χρυσο με Ολυμπιακο ρεκορ.

- Στα 4x400 μετρα γυναικων, οι ΗΠΑ ετρεχαν μονες τους με την Bol να βγαζει 2η την Ολλανδια. Χαλκινη η Βρετανια και στις 2 σκυταλοδρομιες.

Ο στιβος εξελιχθηκε σε επιδειξη δυναμης των ΗΠΑ που πηραν 14 χρυσα μεταλλια (απο 7 στο Τοκιο) σαρωνοντας τα δρομικα μικρων αποστασεων (100, 200, 400, 110h, 400h, 4x100, 4x400) με 10/14 χρυσα μεταλλια. Στο Τοκιο στα 14 αυτα δρομικα ειχαν κερδισει τα 3.
Πως συνεβη αυτο; Εξαφανιστηκε η Τζαμαίκα στη χειροτερη δρομικη παρουσια της απο μνημης, ενω οι Αμερικανοι αθλητες κανανε γενικα καλυτερη σεζον απο ανταγωνιστες που τους κερδιζαν επι καποια χρονια. Σε ριψεις και αλματα η ποικιλια ηταν σαφως μεγαλυτερη σε νικηρες.
Αξιοσημειωτη και η καταρρευση της παλαι ποτε υπερδυναμης των μεγαλων αποστασεων Αιθιοπιας που πηρε μολις 2 ασημενια μεταλλια και εχανε συνεχεια απο Ευρωπαιους και Αμερικανους περαν των Κενυατων.

Μαραθωνιος:

- Η Αιθιοπια που λεγαμε πηρε το μοναδικο χρυσο της στο εμβληματικο αυτο αγωνισμα με τον Tola, μπροστα απο τον Σομαλικης καταγωγης Βελγο Abdi και τον Κενυατη Kipruto.

Μπασκετ:

- Οι ΗΠΑ δυσκολευτηκαν ισως λιγο παραπανω του αναμενομενου απο τη Γαλλια, αλλα με τον Καρι να σουταρει με εξωπργατικα ποσοστα (8/12 3ποντα) και τη Γαλλια με ποσοστα Ελλαδας (9/30 3ποντα), δεν αρκουσαν ο Wembanyama και ο Yabusele με τους Αμερικανους να ξεφευγουν καθε φορα που πλησιαζε η Γαλλια και με 98-87 να παιρνουν 5ο σερι χρυσο. Χαλκινη η Σερβια δικαια κοντρα σε μια κακη εν τελει για 2ο σερι ματς Γερμανια.

Πολο:

- Η Ισπανια επικρατησε της Αυστραλιας και κατεκτησε το χρυσο μεταλλιο στις γυναικες με την Ολλανδια να κανει την ανατροπη στον μικρο τελικου και να αφηνει εκτος μεταλλιων τις συνηθως κυριαρχες Αμερικανιδες.

Βολει:

- Η Γαλλια πηρε εν τελει χρυσο σε ομαδικο σπορ κερδιζοντας 3-0 την Πολωνια και διατηρωντας τον τιτλο της απο το Τοκιο κοντρα στα προγνωστικα.

Χαντμπολ:

- Η Νορβηγια εκανε πλακα στους διοργανωτες στον τελικο και κατεκτησε το χρυσο στις γυναικες.

Ποδοσφαιρο:

- Αλλο ενα Αμερικανικο χρυσο, 1-0 τη Βραζιλια στον τελικο γυναικων, μαλλον απροσμενα εφτασε ως εδω η Βραζιλια.

Παλη:

- Χρυσο για τη Βουλγαρια, πρωτο μεταλλιο στην ιστορια της Αλβανιας, ολα απο Ρωσους φυσικα σε ενα αθλημα που γελοιοποιειται με τη συμμετοχη Ρωσων για διαφορες χωρες. Συνεχιζεται και η κυριαρχικη παρουσια της Ιαπωνιας.

Μπιτς Βολει:

- Χρυσο στους ανδρες για τη Σουηδια που επικρατησε της Γερμανιας στον τελικο.

Πινακας μεταλλιων (0.5 μερα πριν το τελος):

1723329049141.png
1723329081798.png
1723329099620.png
1723329119132.png
1723329142228.png


Απομενουν 13 τελικοι, και αναμενεται οι ΗΠΑ να προσπερασουν αυριο την Κινα, διοτι οι ΗΠΑ εχουν τελικους σε μπασκετ γυναικων, βολει γυναικων, παλη και ποδηλασια ενω η Κινα μονο στην Αρση Βαρων, δηλαδη αρκουν 2 χρυσα στους Αμερικανους και το 1 ειναι δεδομενο (μπασκετ γυναικων).

Η Ιαπωνια εχει 2 τελικους παλης και εχει την ευκαιρια να ειναι 3η για δευτερους συνεχομενους Ολυμπιακους Αγωνες, ενω η Αυστραλια ειτε 3η ειτε 4η βγει εχει ηδη κανει ρεκορ χρυσων μεταλλιων.

Γαλλια και Βρετανια θα δικεδικησουν την 5η θεση και 1η ευρωπαικης χωρας με τη Βρετανια να εχει σημαντικη πτωση απ τα 27 χρυσα του Ριο (2η πανω απο Κινα!) και τα 22 του Τοκιο ενω η Γαλλια ανεβηκε πολυ με την εδρα σε συνολικα μεταλλια αλλα οχι ιδιαιτερα σε χρυσα.

Η Ολλανδια εσπασε το ρεκορ χρυσων μεταλλιων της και με ποδηλατικους τελικους αυριο που ειναι πανισχυρη ισως φτασει και 6η!

Γερμανια και Ιταλια ειναι και παλι στο τελος της 10αδας, ενω Καναδας και Νεα Ζηλανδια που ειναι απο πισω εχουν κανει εντυπωσιακη συλλογη μεταλλιων (ρεκορ και για τους Νεοζηλανδους). Το Ουζμπεκισταν οπως ειπαμε απο το πουθενα σαρωσε στο ανδρικο μποξ. Στα πιο χαμηλα της καταταξης, ξεχωριζει οτι δεν εχει παρει χρυσο η Τουρκια.
 
Last edited:

Sevro

Member
Μηνύματα
130
Likes
970
Σημερα:

Μαραθωνιος:

- Η Sifane Hassan πηρε το χρυσο που ηθελε πιο πολυ απ'ολα, στερωντας το απ'τη χωρα καταγωγης της (Αιθιοπια) και ανεβαζοντας την Ολλανδια στην ιστορικη 6η θεση του πινακα μεταλλιων - 2η μεταξυ των Ευρωπαικων χωρων, μολις 1 χρυσο πισω απο τη διοργανωτρια Γαλλια!

Πολο:

- Εξωφρενικο 3ο σερι χρυσο για τη Σερβια που εκανε 1.5 καλο ματς ολο το τουρνουα! Στα 7-8 τελευταια παγκοσμια και ευρωπαικα δεν παιρνει καν μεταλλιο, αλλα το αστρο της στους Ολυμπιακους ειναι εξωπραγματικο! 13-11 επι της Κροατιας στον τελικο, χαλκινο για τις πολυ καλες φετος ΗΠΑ στα πεναλτι κοντρα στην Ουγγαρια.

Βολει:

- Ιταλικος θριαμβος στις γυναικες, ποδοπατησαν με 3-0 τις ΗΠΑ και κατεκτησαν το χρυσο στο αγωνισμα για 1η φορα στην ιστορια τους.

Χαντμπολ:

- Η Δανια συνετριψε τη Γερμανια και επιβεβαιωσε τα προγνωστικα επιστρεφοντας στην κορυφη μετα τον χαμενο τελικο στο Τοκιο.

Μπασκετ:

- Οι ΗΠΑ βρεθηκαν φατσα με την 1η ηττα τους σε Ολυμπιακους Αγωνες απο το 1992 στις γυναικες απο την διοργανωτρια Γαλλια, η οποια δεν αντεξε στο τελος, και εχασε ευκαιρια να στειλει το ματς στην παραταση οταν με 3.8 δευτερολεπτα να μενουν και το σκορ 66-63, προλαβε να σουταρει, ευστοχησε με ταμπλο αλλα η σουτερ πατησε τη γραμμη του 3ποντου! 66-65 και 8ο σερι χρυσο για τις Αμερικανιδες, και ως το τελευταιο χρονικα μεταλλιο των αγωνων, χαρισε στις ΗΠΑ την κορυφη του πινακα μεταλλιων.

Παλη:

- Η Ιαπωνια με αλλα 2 χρυσα εφτασε τα 8 στο αγωνισμα (!) και εξασφαλισε την 3η θεση στον πινακα μεταλλιων.

Πινακας μεταλλιων:

1723395155452.png
1723395177512.png
1723395196362.png
1723395226631.png
1723395246444.png


  • 92 χωρες πηραν μεταλλιο εναντι 94 του Τοκιο. 63 πηραν χρυσο, στο Τοκιο ηταν 65. Πρακτικα στα ιδια επιπεδα ο διαμοιρασμος των μεταλλιων.
  • Η Μποτσουανα, η Γουατεμαλα, η Σαντα Λουτσια και η Ντομινικα ακουσαν τον υμνο τους για 1η φορα στην ιστορια.
  • Οι 2 προαναφερθεισες χωρες της Καραιβικης, οπως και το Πρασινο Ακρωτηριο και η Αλβανια κατεκτησαν τα πρωτα τους Ολυμπιακα μεταλλια.
  • 64 χωρες παραμενουν χωρις Ολυμπιακο μεταλλιο στην ιστορια τους. 4 εξ αυτων ευρωπαικες: Ανδορα, Μαλτα, Μονακο και Βοσνια. Μεγαλυτερη χωρα χωρις μεταλλιο το Μπαγκλαντες των 170Μ.
  • Οι ΗΠΑ οριακα κρατησαν την 1η θεση εναντι της Κινας, με τις ιστορικες επιτυχιες τους στον στιβο να ματσαρουν τις απωλειες τους στην κολυμβηση.
  • Η Ιαπωνια ειναι για δευτερους σερι Ολυμπιακους 3η δυναμη, και οχι εντος εδρας αυτη τη φορα. Ιστορικη 4η θεση με ρεκορ χρυσων (18) για την Αυστραλια που ειναι ανερχομενη δυναμη σε πολλα αθληματα εν οψει Brisbane 2032.
  • Η διοργανωτρια Γαλλια εκτοπισε τη Βρετανια απο τη θεση της κορυφαιας Ευρωπαικης χωρας (Ρωσιας εξαιρουμενης) για 1η φορα απο το 2004. Τεραστια ανοδος σε μεταλλια (64 απο 33 στο Τοκιο) αλλα μονο +6 χρυσα. Για διοργανωτριια χωρα, δεν ειναι καποια τρελη επιδοση.
  • Η Ολλανδια με την καλυτερη επιδοση της ιστορια της και κυριαρχωντας σε ποδηλασια, χοκει, ιστιοπλοια και κωπηλασια, τερματισε 6η στον πινακα μεταλλιων πανω απο τις πολυπληθεις δυναμεις της Ευρωπης.
  • Η Βρετανια ειχε 27 χρυσα στο Ριο, 22 στο Τοκιο και 14 φετος. Δεν ειχε πτωση σε μεταλλια, αλλα δεν παραγει πρωταθλητες στο βαθμο που εκανε εν οψει Λονδινου 2012 και τους απολαμβανε επι μια 10ετα.
  • Η Κορεα ανεκαμψε μετα τους κακους αγωνες της στο Τοκιο κυριαρχωντας στα παραδοσιακα αγωνισματα της.
  • Ιταλια και Γερμανια στα συνηθη τους επιπεδα, η Ιταλια παντως πηρε χρυσα σε 10 διαφορετικα αθληματα ενω της Γερμανιας το 33% των χρυσων τα εφεραν...αλογα.
  • Απιστευτη επιδοση απ την Νεα Ζηλανδια των 5Μ που για 2ους σερι Ολυμπιακους εσπασε το ρεκορ της και εφτασε στις παρυφες της 10αδας του πινακα! Σταθερη και η βελτιωση του Καναδα.
  • Το Ουζμπεκισταν εμφανιστηκε λογω μποξ (5 χρυσα) απο το απολυτο πουθενα και προσγειωθηκε 13ο με 8 χρυσα - απο τα μυστηρια αυτων των αγωνων.
  • Αθλητικος αφανισμος της Κουβας: απο 14η, 32η και λογικα θα παει ολο και πιο κατω καθως οποιος νεος αθλητης εχει ταλεντο, φευγει αναμενομενα.
  • Αθλητικη εμφανιση της Ιρλανδιας που θεωρω οτι δρεπει τους καρπους οτι ειναι πλεον πλουσιια χωρα και τα ταλεντα της μπορουν να ασχολουνται με τον αθλητιμο χωρις βιοποριστικα θεματα σε μεγαλο βαθμο.
  • 1η στην Αφρικη ως συνηθως η Κενυα, η Βραζιλια στην εκτος ΗΠΑ-Καναδα Αμερικη αλλα με σημαντιικα λιγοτερα χρυσα απο το Τοκιο.
  • Η παρουσια της Ελλαδας ειναι θετικη. Ναι μεν μολις 1 χρυσο, αλλα 8 μεταλλια, αριθμος 2ος μεγαλυτερος στην ιστορια μετα το Σιδνει (εξαιρω 1896 και 2004 που παιζαμε εντος εδρας). Θα ερθουν και χρυσα οσο εχουμε 10-15 αθλητες στις παρυφες των μεταλλιων.
Ενδιαφεροντες οι πινακες μεταλλιων σε ανδρες/γυναικες:

Ανδρες:

1723396800740.png


Γυναικες:

1723396845536.png


Αναμενομενο οτι οπισθοδρομικα κρατη οπως το Ουζμπεκισταν, η Γεωργια και το Ιραν με μοναδικη πηγη μεταλλιων τα βαρια σπορ υπαρχουν μονο στα ανδρικα.

Ειναι προβληματικο για την Ευρωπη οτι στον γυναικειο αθλητισμο ειναι στο απολυτο πουθενα σε σχεση με τις - εκτος Βρετανιας λογω National Lottery - αγγλοσαξονικες χωρες του κολεγιακου συστηματος αθλητισμου. Λογω μικροτερης επενδυσης στον λιγοτερο επικερδη γυναικειο αθλητισμο, οι ευρωπαιες αθλητριες ξεκινανε με μειονεκτημα σε παγκοσμιο επιπεδο. Εδω η Νεα Ζηλανδια περασε ολη την Ευρωπη εκτος Ολλανδιας!
 
Last edited:

Hayate

Member
Μηνύματα
932
Likes
6.003
Επόμενο Ταξίδι
Oπου δεν κανονιζουμε..
Ταξίδι-Όνειρο
Hokkaido χειμωνα
Γενικά Αυστραλία και ιδίως η Νέα Ζηλανδια(5.000.000 )τα πήγανε περίφημα .Μοντέλα προς μίμηση και οι δύο ...Η Γαλλία αν και έσπασε τα ρεκόρ της ήταν απογοητευτικη στο Στίβο με μόλις ένα ασημένιο κάτι που συζητήθηκε... Εμείς χαμηλά στην κατάταξη λόγω τους ενός μόλις χρυσού.Παρολα αυτά σε συνολικό αριθμό μεταλλίων τα πήγαμε καλά, δεδομένου του πληθυσμού που έχουμε ,της έλλειψης υποδομών και ελάχιστης στήριξης των αθλητών από την πολιτεία...
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.896
Likes
52.011
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Πολλά ευχαριστώ στον κύριο Sevro για την κάλυψη/περίληψη σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων, το καλύτερο ρεζουμέ που έχω δει, χρυσό μετάλλιο από μένα που λόγω φόρτου παρακολούθησα λιγότερο από άλλες φορές κι επειδή στην Κούβα κανείς δεν έχει όρεξη να παρακολουθήσει, οι Κουβανοί είχαν μάθει να είναι στις πρώτες θέσεις των μεταλλίων (στη Βαρκελώνη ήταν στην 5η θέση, πάνω και από τους διοργανωτές Ισπανούς) και τώρα το ενδιαφέρον τους καταποντίστηκε, μαζί με την θέση της χώρας στην κατάταξη.

Για μένα είναι πιο σημαντικός δείκτης ο αριθμός μεταλλίων παρά οι πρωτιές, όπως στη δική μου προσωπική κατάταξη αφαιρώ τα "αγορασμένα" μετάλλια, δηλαδή αυτά που δεν προέρχονται από αθλητές που είναι παραγωγή της χώρας για την οποία αγωνίζονται. Σημαντικότερο όλων όμως είναι ο μαζικός αθλητισμός και στα ταξίδια μου πάντα κοιτάω να δω ποιοι λαοί αθλούνται περισσότερο. Μπορεί να είναι ολίγον οφ τόπικ, αλλά Νεοζηλανδοί (πάνω απ' όλους), Κροάτες και Αυστραλοί μου φαίνονταν πάντα εξωγήινα αθλητικοί λαοί και χαίρομαι όταν τους βλέπω να τα πηγαίνουν καλά, θα έβαζα και τα Κορεατάκια μέσα.

Αλλά πιο πολύ απ' όλα για μένα μετράει η καθαρότητα των μεταλλίων. Σε σχέση με όταν ήμουν μικρός κι αθώος ο όποιος ενθουσιασμός ειδικά για το στίβο (και την άρση βαρών) όλο και μειωνόταν από την αίσθηση ότι εξαπατήθηκα ως θεατής, μαθαίνοντας μερικές μέρες (ή χρόνια πια, αφού τα δείγματα φυλάσσονται για τετραετίες) ότι τελικά από τους 8 δρομείς του τελικού οι 6 (ή και οι 8!) πιάστηκαν ντοπέ. Δυστυχώς η μέθοδος ανίχνευσης συνήθως έπεται της εύρεσης τρόπου ντοπαρίσματος και πια οι Αγώνες για μένα έχουν χάσει την αίγλη τους, όσο κι αν κάποια αθλήματα μου αρέσει να τα παρακολουθώ.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.525
Μηνύματα
899.033
Μέλη
39.244
Νεότερο μέλος
ifi

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom