hydronetta
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- ???
- Ταξίδι-Όνειρο
- όπου δεν έχω πάει
Εκ των υστέρων;;;;;Θα σου πω το κόλπο απαντώντας στη ιστορία μου περί Ιράν....

Εκ των υστέρων;;;;;Θα σου πω το κόλπο απαντώντας στη ιστορία μου περί Ιράν....
Δεν υπάρχει κατ'αρχήν διαφωνία. Εννοείται ότι θα κόψεις από την καλοπέραση για να δεις περισσότερα αξιοθέατα. Αλλά εισιτήριο 45 ευρώ αμφιβάλλω αν χρεώνεται σε άλλο μνημείο παγκοσμίως με εξαίρεση το Machu Picchu. Απλώς στην Αιθιοπία φαντάζει υπερβολικό. Αν θεωρητικά τα έσοδα πήγαιναν υπερ της τοπικής κοινωνίας χαλάλι. Αλλά με ενημέρωσαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό είναι κρατικό φέσι. Γι'αυτό και όλοι ήταν τυπικότατοι (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων) με την έκδοση αποδείξεων.Αγαπητοί ταξιδιώτες, κάνουμε τόσα έξοδα για να δούμε κάποια πράγματα και θα τσιγκουνευτούμε μια είσοδο σε εκκλησία; Κυρίως για το χρόνο που θα χάσουμε για να περιμένουμε την τσάμπα πρόσβαση. Συνήθως τρέχουμε να προλάβουμε να δούμε με το φως της ημέρας όσο γίνεται περισσότερα. Η αλήθεια είναι ότι αν έχεις μπει σε δέκα ίδιες περίπου εκκλησίες θα αφήσεις και καμία χωρίς να πας. Κι εγώ θα πάω στο αεροδρόμιο με τη συγκοινωνία, ποτέ δεν παίρνω ταξί, αλλά στα αξιοθέατα θα μπω. Επίσης δεν δίνω εύκολα τα 80 ή 100 ευρώ που ζητάνε για να δεις από αέρος ή από πλοίο ένα καταρράκτη, αφού τον είδα από το έδαφος. Όμως δυο-τρεις παγετώνες θα πάω να τους δω κι ας μου τα πάρουν και λίγο χοντρά. Θα κόψω από το φαγητό. Στο σπίτι μου δεν τρώγω σαλαμοτύρια αλλά στο εξωτερικό του δίνω και καταλαβαίνει (super market) για οικονομία. Ελπίζω να μην αρχίσετε να με βαράτε γι αυτά που είπα.
Ένα ακριβότατο εισιτήριο που πλήρωσα και μάλιστα πρόσφατα ήταν στο Νησί τιυ Πάσχα. Για να επισκεφτούμε το Rano Raraku και το Orongo πληρώσαμε 60$ έκαστος. Η επίσκεψη στον πρώτο χώρο κράτησε λιγότερο από 2 ώρες. Ήταν καταπληκτικός αλλά δεν είχες να κάνεις και πολλά αφού δεν είσαι ειδικός. Η πλάκα είναι ότι τον έβλεπες και από μακριά και με την επίσκεψη δεν κέρδιζες και πολύ παραπάνω, πέρα από την αίσθηση. Στον δε Orongo η μια ώρα ήταν υπεραρκετή. Ήταν αστείο που μας είπαν ότι το εισιτήριο ισχύει για πέντε μέρες, λες και θα πηγαίναμε πολλές φορές! Σε όλο όμως το υπόλοιπο νησί όλες οι είσοδοι ήταν δωρεάν.Δεν υπάρχει κατ'αρχήν διαφωνία. Εννοείται ότι θα κόψεις από την καλοπέραση για να δεις περισσότερα αξιοθέατα. Αλλά εισιτήριο 45 ευρώ αμφιβάλλω αν χρεώνεται σε άλλο μνημείο παγκοσμίως με εξαίρεση το Machu Picchu. Απλώς στην Αιθιοπία φαντάζει υπερβολικό. Αν θεωρητικά τα έσοδα πήγαιναν υπερ της τοπικής κοινωνίας χαλάλι. Αλλά με ενημέρωσαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό είναι κρατικό φέσι. Γι'αυτό και όλοι ήταν τυπικότατοι (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων) με την έκδοση αποδείξεων.
Φαντάσου αν για να μπεις στα άπειρα ξωκκλήσια (σημαντικά ή ασημα) στην Ελλάδα σου ζητάγανε συνεχώς 5ευρα.
Μπα, παγκοσμίως αυτή είναι η τάση. Το Νησί του Πάσχα που ήδη ανέφερε κάποιος, η Πέτρα στην Ιορδανία, ακόμη και κάτι λίμνες στο Παλάου 100$ έχουν, παγκοσμίως οι τιμές ανεβαίνουν δυσανάλογα με το ποσοστό αύξησης του παρελθόντος, για το Σιγκιρίγια στη Σρι Λάνκα που ήταν 2,5$ πρινα πό λίγα χρόνια έμαθα πως πλέον είναι στα 30+, στο Άγκορ Βατ το τριήμερο εισιτήριο (το καραμίνιμουμ δηλαδή για να πεις ότι είδες κάτι) είναι 40$ και θα ανέβει στα 80$ του χρόνου, η Ποτάλα πια στο Θιβέτ είναι πάνω από 30$, το όρος Γουτάι που είχα πάει με 1$ πλέον κοστίζει 40$, τι Jiggang 45$, κλπ κλπ. Τι να λέμε τώρα, αναλογικά με τη Λαλιμπέλα που είναι κι ένα από τα θαύματα της Αφρικής, τα 33$ που κοστίζει το Westminster Abbey στο Λονδίνο είναι κλοπή. Δυστυχώς θα πρέπει να το συνηθίσουμε και όπου βλέπουμε είσοδο κάτω από εικοσάρικο θα πρέπει να πανηγυρίζουμε.Αλλά εισιτήριο 45 ευρώ αμφιβάλλω αν χρεώνεται σε άλλο μνημείο παγκοσμίως με εξαίρεση το Machu Picchu.
Ναι, αλλά βασικότερος λόγος είναι ότι περπατάνε (και γεννιούνται) σε υψόμετρο. Όλοι οι πρωταθλητές της Αιθιοπίας από την ίδια περιοχή είναι, πάντα με υψόμετρο. Ομοίως οι της Κένυας, του Μαρόκου κλπ. Δεν είναι τυχαίο που πια πολλοί αθλητές (ούτε καν δρομείς!) για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους κοιμούνται σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου.Από τα πρώτα χιλιόμετρα διαδρομής στους επαρχιακούς δρόμους κατάλαβα γιατί η Αιθιοπία φημίζεται για τους αθλητές μεγάλων αποστάσεων που σαρώνουν τα μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις.
Περπατάνε και περπατάνε ΠΟΛΥ. Η αντοχή έχει εντυπωθεί πλέον στο DNA τους.
Στα Simien πήγαμε πριν 1 μήνα (Φλεβάρης) οπότε λογική η ξεραϊλα.Η δική μου εμπειρία από την Αιθιοπία ήταν πολύ διαφορετική, περίπου 10 χρόνια πριν. Δεν υπήρχε άσφαλτος πουθενά (τώρα διαβάζω για εναέρια μετρό!), το κόστος γελοιωδώς χαμηλό (οι διανυκτερεύσεις σε τρώγλες ήταν 1-2 ευρώ/νύχτα, σε όποια πόλη υπήρχε αξιοπρεπές φτηνό κατάλυμα δεν ξεπερνούσε τα 10 ευρώ/δωμάτιο), το φαγητό αστείο, οι είσοδοι συμβολικές. Φυσικά καμία άνεση πουθενά, σε πολλά μέρη όπου σταματούσαν τα λεωφορεία (μέση ταχύτητα 25χλμ/ώρα), δεν υπήρχε τίποτε (σταματούσαν με τη δύση του ηλίου) και κοιμόμασταν όλοι οι επιβάτες στο έδαφος συνήθως κάτω από το λεωφορείο (είχε μια βιβλικότητα διότι έψελναν οι άνθρωποι!). Προφανώς η χώρα έχει αλλάξει πολύ (ελπίζω και προς ώφελος των κατοίκων της, αυτό δείχνουν και οι δείκτες της χώρας) και είναι πολύ χρήσιμο που βάζουν οι συγγραφείς και οικονομικά στοιχεία για να ξέρουν οι επόμενοι πού πάνε. Φαντάσου να ζητήσει κάποιος πληροφορίες και να του πω εγώ ότι τα βγάλαμε πέρα άνετα με 900€ για ένα μήνα, συμπεριλαμβανομένων των εισιτηρίων προς και από Αιθιοπία. Μην εκτροχιάζω την εξιστόρηση και τις πανέμορφες φωτό, αλλά θα έκανα έκκληση σε όλους τους συγγραφείς να βάζουν οικονομικά δεδομένα όπως κάνει ο hydronetta εδώ, είναι εξαιρετικά χρήσιμο.
Πολύ ξεραϊλα στα Σίμιεν, τι εποχή πήγατε; Πες μας και κάτι για την ομορφία (ή μη, κατά τη γνώμη σας) των ντόπιων. Εγώ με τις γυναίκες έπαθα πλάκα, δεν υπάρχει πουθενά αυτό.
ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ. Βέβαια έτσι εξηγείται ότι από όλες τις τιμές που ανέφερες αυτή είναι η μόνη που είναι χαμηλότερη (κατά πολύ μάλιστα) από αυτές που βρήκα εγώ.εδώ είχε άσφαλτο να πας στο Danakil τι λέμε τώρα
Nαι όσο απίστευτο κι αν ακούγεται. Μέχρι το χωριό Berhale άσφαλτος. Από κει και πέρα θα ήταν αδύνατον γιατί είναι οι δύο λίμνες που εξορύσουν το αλάτι.ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ. Βέβαια έτσι εξηγείται ότι από όλες τις τιμές που ανέφερες αυτή είναι η μόνη που είναι χαμηλότερη (κατά πολύ μάλιστα) από αυτές που βρήκα εγώ.
Αν ξέρω λέει, από πρώτο χέρι μάλιστα!Η ευλογία των singles αλλά η κατάρα των παντρεμένων.
Ξέρεις τι καινά ταξιδιωτικά δαιμόνια σπέρνω στα ζευγάρια;;
αυτο το υπογραφω 35 δολλαρια το πληρωσα περισυ και όχι μονο εκει αλλα στα περισσοτερα μνημεια το κοστος ηταν πολυ μεγαλύτερο απο οτι παλια..Μπα, παγκοσμίως αυτή είναι η τάση. Το Νησί του Πάσχα που ήδη ανέφερε κάποιος, η Πέτρα στην Ιορδανία, ακόμη και κάτι λίμνες στο Παλάου 100$ έχουν, παγκοσμίως οι τιμές ανεβαίνουν δυσανάλογα με το ποσοστό αύξησης του παρελθόντος, για το Σιγκιρίγια στη Σρι Λάνκα που ήταν 2,5$ πρινα πό λίγα χρόνια έμαθα πως πλέον είναι στα 30+,.