• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Με έφεση στις ξένες γλώσσες οι Έλληνες

nenena

Member
Επόμενο Ταξίδι
αναζητείται
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Όπως εξηγεί και η ΕΡΣΗ, ο όρος αυτός χρησιμοποιειται και δεν είναι λάθος. Έχει την έννοια του λειτουργώ.

Το χειρότερο στου υπότιτλους δεν είναι ότι οι υποτιτλιστές δεν βρίσκουν πάντα την καταλληλότερη λέξη ή φράση για να αποδώσουν σωστά τη μετάφραση, αλλά η κάκιστη ορθογραφία, η οποία αυτή είναι που σε μπερδεύει τελείως.

Βέβαια, μη τα θέλουμε και όλα δικά μας. Δε φτάνει που κάποιος κάθεται και μεταφράζει/υποτιτλίζει..... ;)
Έχω την εντύπωση πως αυτοί που ασχολούνται με υποτιτλους και μεταφράσεις δεν το κάνουν δωρεάν! ;) Οπότε είναι φρόνιμο να γνωρίζουν και ορθογραφία και συντακτικό και ούτω καθεξής.
Και στην προκειμένη μπορεί κάποιος στην καθομιλουμενη να λέει ότι τρέχει ένα πρόγραμμα, αλλά το σωστό δεν είναι να λέει κάποιος διευθύνω ένα νοσοκομείο, σχολείο κτλ. ?

Στην προκειμενη περιπτωση run σημαινει διευθυνω κι οχι τρεχω εστω και μεταφορικα. Η σωστη μεταφραση λοιπον ειναι αυτη.
Αυτό λέω κι εγώ.

galat

Member
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
....Το παιδι σου περασε γιατι απλως ο καθηγητης δεν ηθελε για ενα δευτερευον μαθημα που ειναι η γλωσσα και που αν δεν θελει το παιδι δεν προκειται να μαθει ΠΟΤΕ να το βαλει στην διαδικασια να ξαναδωσει η να χασει χρονια....
....Ας μην τα ριχνουμε παντα ολα στο συστημα το οποιο φυσικα και μπαζει αλλα και οι μαθητες σαν μαθητες δεν εχουν παντα την απαιτουμενη ωριμοτητα και και παιδεια αν θελεις!
Μα τα παραπάνω δεν δείχνουν ακριβώς την αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος στο να μάθει στα παιδιά μιά ξένη γλώσσα, χωρίς να απαιτείται να τρέχουν στα φροντιστήρια;
Και όταν αναφέρομαι σε αποτυχία, προφανώς ευθύνες έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς:
- Οι καθηγητές, που αποδέχονται αυτή την κατάσταση, περνώντας χαριστικά και καταχρηστικά τους αμελείς και αδιάφορους μαθητές, αντί να τους κόψουν από την πρώτη χρονιά μιας ξένης γλώσσας
- Οι μαθητές που μετατρέπουν σε ώρα του παιδιού τα σχολικά μαθήματα ξένων γλωσσών (λες και δεν θα χάσουν άλλες τόσες πολύτιμες ώρες από την ζωή τους για να μάθουν την ίδια ξένη γλώσσα σε ένα φροντιστήριο)
- οι γονείς που έχουν υπέρμετρα φορτώσει τα παιδιά τους με πλείστες όσες υποχρεώσεις και βέβαια
- Το υπουργείο, που δεν κάνει τίποτα για να αλλάξει η κατάσταση αυτή (τουλάχιστον αφού κανένας δεν μαθαίνει ξένη γλώσσα στο σχολείο, ας κάνανε το μάθημα προαιρετικό) ή να κάνανε το μάθημα τόσο ελκτικό, που πραγματικά τα παιδιά να χαίρονταν να κάνουν μάθημα ξένης γλώσσας στο σχολείο (με διαδραστικά προγράμματα στο κομπιούτερ, με χρήση Internet, μιλώντας με συμμαθητές τους σε όλες τις γωνιές του πλανήτη κλπ κλπ κλπ)

anny

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Έχω την εντύπωση πως αυτοί που ασχολούνται με υποτιτλους και μεταφράσεις δεν το κάνουν δωρεάν! ;) Οπότε είναι φρόνιμο να γνωρίζουν και ορθογραφία και συντακτικό και ούτω καθεξής.
Και στην προκειμένη μπορεί κάποιος στην καθομιλουμενη να λέει ότι τρέχει ένα πρόγραμμα, αλλά το σωστό δεν είναι να λέει κάποιος διευθύνω ένα νοσοκομείο, σχολείο κτλ. ?
Αν τη σειρά τη βλέπεις στην τηλεόραση ή σε αγοραστό/νοικιαστό dvd, τότε ναι, οι υποτιτλιστές πληρώνονται και έχεις δίκιο ότι πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.:D
Αν όμως τη σειρά τη βλέπεις μέσω άλλων διαδικασιών, ...τότε δεν πληρώνονται. Και σε αυτούς αναφερόμουν εγώ.

taxidakia

Member
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Άνδεις ξανά
Έχω την εντύπωση πως αυτοί που ασχολούνται με υποτιτλους και μεταφράσεις δεν το κάνουν δωρεάν!
Το κάνουν σχεδόν δωρεάν. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι άμοιροι ευθυνών, όμως επίσης σημαίνει ότι ό,τι πληρώνουν οι εταιρείες παραγωγής (και με τους χρόνους που ζητούν), αυτό παίρνεις εσύ ως τηλεθεάτρια

ioanna.gkan

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ευρώπη αλλά που,,,
Ταξίδι-Όνειρο
Παταγωνια
Μα τα παραπάνω δεν δείχνουν ακριβώς την αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος στο να μάθει στα παιδιά μιά ξένη γλώσσα, χωρίς να απαιτείται να τρέχουν στα φροντιστήρια;
Και όταν αναφέρομαι σε αποτυχία, προφανώς ευθύνες έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς:
- Οι καθηγητές, που αποδέχονται αυτή την κατάσταση, περνώντας χαριστικά και καταχρηστικά τους αμελείς και αδιάφορους μαθητές, αντί να τους κόψουν από την πρώτη χρονιά μιας ξένης γλώσσας
- Οι μαθητές που μετατρέπουν σε ώρα του παιδιού τα σχολικά μαθήματα ξένων γλωσσών (λες και δεν θα χάσουν άλλες τόσες πολύτιμες ώρες από την ζωή τους για να μάθουν την ίδια ξένη γλώσσα σε ένα φροντιστήριο)
- οι γονείς που έχουν υπέρμετρα φορτώσει τα παιδιά τους με πλείστες όσες υποχρεώσεις και βέβαια
- Το υπουργείο, που δεν κάνει τίποτα για να αλλάξει η κατάσταση αυτή (τουλάχιστον αφού κανένας δεν μαθαίνει ξένη γλώσσα στο σχολείο, ας κάνανε το μάθημα προαιρετικό) ή να κάνανε το μάθημα τόσο ελκτικό, που πραγματικά τα παιδιά να χαίρονταν να κάνουν μάθημα ξένης γλώσσας στο σχολείο (με διαδραστικά προγράμματα στο κομπιούτερ, με χρήση Internet, μιλώντας με συμμαθητές τους σε όλες τις γωνιές του πλανήτη κλπ κλπ κλπ)

Πολυ σωστα τα λες. Δεν Διαφωνω σε κανενα σημειο. Απλως ηθελα να τονισω οτι πρεπει να θελουν ολες οι πλευρες για να υπαρξει αποτελεσμα. Εδω τα παιδια και φροντιστηριο που πανε, πανε σαν τουριστες. Αφου δεν το εχει το παιδι τι το στελνεις αγαπητε/η μου? Θα πεις οτι πιασει μηπως παρει το πτυχιο γιατι σαν γονιος ξερεις, θα το χρειαστει... οποτε τι θα κανει ο επιχειρηματιας φροντιστηριουχος? Θα προσαρμοστει για να κρατησει τον πελατη, να του δειξει αποτελεσμα!Πτυχια!!! Αλλα τωρα που τελειωσαν οι θεσεις στο δημοσιο που απλως ηθελαν το χαρτι κι θα παει σε μια επιχειρηση που θα πρεπει να αποδειξει τι γνωριζει τι θα γινει??????!!!!!!!!!!!! Ο κακος χαμος. Θα τα βρουμε μπροστα μας.
Οσο για τα σχολεια, ολα τα μαθηματα πρεπει να γινουν προαιρετικα απο το γυμνασιο και μετα, να επιλεγει ο μαθητης, να μην εχει δικαιολογια, δεν ξερω, ειναι δυσκολα, δεν το εχω. Εχουμε καταντησει τα παιδια να ειναι ανευθυνα, να τα εχουν ολα στο πιατο να φταινε παντα οι αλλοι και να μην αναφερω τις κοινωνικες επεκτασεις και μακρυγορω.
Και κατι ακομη... η παιδεια ειναι ακομη δωρεαν στην Ελλαδα. Αν ολοι πληρωναν δεν θα αλλαζαν πολλα? Δεν λεω οτι πρεπει να γινει αλλα ως λαος εχουμε κουσουρια, οτι μας δινεται απλοχερα το σνομπαρουμε, αμα δεν πληρωσουμε δεν μας καθεται καλα!!!

nenena

Member
Επόμενο Ταξίδι
αναζητείται
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Αν τη σειρά τη βλέπεις στην τηλεόραση ή σε αγοραστό/νοικιαστό dvd, τότε ναι, οι υποτιτλιστές πληρώνονται και έχεις δίκιο ότι πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.:D
Αν όμως τη σειρά τη βλέπεις μέσω άλλων διαδικασιών, ...τότε δεν πληρώνονται. Και σε αυτούς αναφερόμουν εγώ.

Τέτοιου είδους λάθη, ορθογραφικά, λάθη μετάφρασης γίνονται παντού. Χτες για παράδειγμα έβλεπα μια συνέντευξη ενός ηθοποιού και μιλούσε για την ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί. Σε κάποια φάση ο άνθρωπος μιλούσε και από κάτω η οθόνη ήταν κενή. Κανονίκή λογοκρισία! Και δεν έλεγε και τίποτα φοβερό ο άνθρωπος!

Νομίζω όμως βγαίνω εκτός θέματος και δεν το θέλω. Γι΄αυτό στο θέμα μας, εγώ προσωπικά ανήκω στη γενιά όπου τα παιδιά έπρεπε να βγάλουν τα απωθημένα των γονιών τους είτε αυτό αφορά ξένες γλώσσες, είτε σπουδές. Η γνωστή καραμέλα, να μην περάσετε εσείς αυτά που περάσαμε εμείς! Με αποτέλεσμα να γεμίζουν τα πανεπιστήμια με wannabe επιστήμονες που κάνουν να τελείωσουν τις σχολές τους 10 χρόνια και γειτονίες με φροντιστήρια ξένων γλωσσών σε κάθε γωνία!

nenena

Member
Επόμενο Ταξίδι
αναζητείται
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Το κάνουν σχεδόν δωρεάν. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι άμοιροι ευθυνών, όμως επίσης σημαίνει ότι ό,τι πληρώνουν οι εταιρείες παραγωγής (και με τους χρόνους που ζητούν), αυτό παίρνεις εσύ ως τηλεθεάτρια

Είμαι της παράλογης λογικής, αφού κάνεις κάτι τουλάχιστον κάντο σωστά!

taxidakia

Member
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Άνδεις ξανά
Αρχικό μήνυμα απο taxidakia

Είμαι της παράλογης λογικής, αφού κάνεις κάτι τουλάχιστον κάντο σωστά!
Αυτό είπα κι εγώ, ότι ο καθένας έχει τις ευθύνες του...

Last edited by a moderator:

anny

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Α, σε αυτές τις περιπτώσεις έχει και γέλιο....λέει π.χ. στη σειρά "God damn it!" και στους υπότιτλους "Γ**ώ τη που****α μου!"

Έχει τη χάρη του...

Υπάρχουν αρκετά τέτοιου τύπου που έχουν την πλάκα τους.

Στις περιπτώσεις δε, που ο υποτιτλιστής είναι βορειοελλαδίτης, έχει και άλλα χαριτωμένα. :D

nenena

Member
Επόμενο Ταξίδι
αναζητείται
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Στις περιπτώσεις δε, που ο υποτιτλιστής είναι βορειοελλαδίτης, έχει και άλλα χαριτωμένα. :D

Αυτό δεν το είχα προσέξει! Έχεις κανένα πρόχειρο παράδειγμα?

taxidakia

Member
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Άνδεις ξανά
Επίσης συμβαίνει και το αντίθετο: Λέει ο πρωταγωνιστής ""Γ**ώ τη που****α μου!"
ή κάτι αντίστοιχο και στον υπότιτλο βλέπεις "Τι κακοτυχία!" (πιο politically correct κατά τα μεγάλα κανάλια) :lol:

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.653
Μέλη
39.403
Νεότερο μέλος
snapthreads9

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom