• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Με έφεση στις ξένες γλώσσες οι Έλληνες

anny

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Δε μαθαίνεις, αλλά βελτιώνεις πάρα πολύ τη χρήση της....μα πάρα πολύ

Συμφωνώ. Τη χρήση και την κατανόησή της.
Τρανταχτό παράδειγμα τα αγγλικά στα αμερικάνικα σήριαλ και ταινίες που οι περισσότεροι από εμάς παρακολουθούμε και τα αγγλικά των βρετανικών προγραμμάτων.

Για τους περισσότερους τα αμερικάνικα αγγλικά είναι πολύ πιο κατανοητά και εύκολα από τα "ορίτζιναλ".

Παρόλα αυτά, αν παρακολουθείς με συχνότητα αγγλικές σειρές, η ακουστική κατανόηση της γλώσσας γίνεται σιγά σιγά πολύ πιο εύκολη.

tita

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
προσωπικά κι εγώ συμφωνώ με τον GTS. Παιδάκι, ζώντας στο εξωτερικό, έμαθα πιο πολύ τη γλώσσα από την τηλεόραση, παρά από το σχολείο και τα μαθήματα. Έμαθα πώς μιλιέται η γλώσσα, προτάσεις, φράσεις, και απέκτησα γλωσσικό ένστικτο, κάτι πάρα πολύ σημαντικό, διότι οι ξεροι κανόνες στα μαθήματα ξένης γλώσσας δεν είναι πάντα πρακτικοί για τα παιδιά.

nenena

Member
Επόμενο Ταξίδι
αναζητείται
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Δε μαθαίνεις, αλλά βελτιώνεις πάρα πολύ τη χρήση της....μα πάρα πολύ

Κι εγώ θα συμφωνήσω! Πλέον ταινίες που δεν έχουν εξιδεικευμένη ορολογία τις παρακολουθω χωρις υπότιτλους! Βοηθάει στο να χρησιμοποιώ τη γλώσσα χωρίς να σκέφτομαι ελληνικά!

tita

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
...τα βελτιώνεις αν ξέρεις και κατι.
μπορεις να μάθεις και από το 0 (μιλώντας με βάση την προσωπική μου εμπειρία. Δεν ήξερα λέξη πριν πάω στην ξένη χώρα!). αυτό είναι το καλό, ότι μαθαίνεις χωρίς να έχεις κάποια βάση, και μαθαίνεις πώς μιλιούνται, πώς σχηματίζονται οι φράσεις κλπ. Φυσικά όσο μικρότερος, τόσο καλύτερα.

ioanna.gkan

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ευρώπη αλλά που,,,
Ταξίδι-Όνειρο
Παταγωνια
. Ο γιός μου έκανε Γαλλικά για έξι χρόνια στο σχολείο σαν δεύτερη γλώσσα και όμως δεν ξέρει να αρθρώσει ούτε το parlez vous francais. Και αυτό δεν ήταν μόνο ατομικό του πρόβλημα, αλλά αφορούσε όλους τους συμμαθητές του.
Πιστεύω λοιπόν ότι το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Κατ'αρχήν βρίσκεται στο βασικό πρόβλημα του συνόλου της εκπαίδευσης, που βασίζεται στην αποστήθιση και όχι στην κρίση. Βομβαρδίζουν τα παιδιά με πλήθος γνώσεων, τις οποίες καλούνται να αποστηθίσουν. Έτσι δεν μαθαίνεται τίποτε, ούτε βέβαια μιά ξένη γλώσσα. Η ανιψιά μου ξεκίνησε στην πέμπτη δημοτικου Γαλλικά σαν δεύτερη γλώσσα. Είχε ήδη κάνει έναν χρόνο προηγουμένως γαλλικά σε ιδιαίτερο. Σε δύο μήνες στο σχολείο κάλυψαν την ύλη που είχαν κάνει σε 14 μήνες στο φροντιστήριο. Ποιός θα μάθει έτσι; . Κανείς δεν δίνει σημασία. Πως πέρασε ο γιός μου τις εξετάσεις των Γαλλικών, μετά από έξι χρόνια διδασκαλίας χωρίς να ξέρει ούτε την αλφαβήτα;

Ως γνωστον παντα υπαρχουν 2 πλευρες σε ενα νομισμα κι εγω θα πω την αλλη. Συμφων εν μερει με τα παραπανω αλλα...
1. Δεν εχουν ολα τα παιδια την ιδια εφεση στις ξενες γλωσσες και πιστεψε με ειναι δυσκολο να μαθαινεις μια καινουργια γλωσσα απο το μηδεν
2. Ολα τα παιδια δεν δειχνουν το απαραιτητο ενδιαφερον να μαθουν εστω τα βασικα. Και ποσο καιρο να προσπαθει ο καθηγητης να ανοιξει το μυαλο του μαθητη. Καποια στιγμη σταματα και προχωρα με οσους δειχνουν ενδιαφερον στην ταξη.
3. Το παιδι σου περασε γιατι απλως ο καθηγητης δεν ηθελε για ενα δευτερευον μαθημα που ειναι η γλωσσα και που αν δεν θελει το παιδι δεν προκειται να μαθει ΠΟΤΕ να το βαλει στην διαδικασια να ξαναδωσει η να χασει χρονια.
Και δεν ειμαι καθηγητρια δημοσιου και τα λεω. Απλως ειχα κι εγω συμμαθητες και θυμαμαι πως ειναι να προσπαθεις να διδαξεις κατι που οι περισσοτεροι δεν θελουν να μαθουν!
Ας μην τα ριχνουμε παντα ολα στο συστημα το οποιο φυσικα και μπαζει αλλα και οι μαθητες σαν μαθητες δεν εχουν παντα την απαιτουμενη ωριμοτητα και και παιδεια αν θελεις!

ioanna.gkan

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ευρώπη αλλά που,,,
Ταξίδι-Όνειρο
Παταγωνια
Πολύ φοβάμαι πως πρόκειται αποκλειστικά για πτυχιολαγνεία και όχι για 'έφεση'. Παράκαμψη της λογοτεχνίας, της κουλτούρας και του πολιτισμού της εκάστοτε χώρας, προσκόλληση σε exam format tasks, καμιά προσπάθεια να αποκτήσει ο μαθητής ουσιαστική παιδεία. Λυπάμαι για την Ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα που δε διαιωνίζεται μονάχα από τους αιρετούς αλλά και από γονείς κι εκπαιδευτικούς.

Συμφωνω απολυτα μαζι σου αλλα θα πω παλι... ΔΕΝ μπορουν ολα τα παιδια να μαθουν οπως εμαθε η Ερση. Ειναι οπως η Ανθολογια η τα επη στα σχολεια. Οσοι ειμασταν τις 3ης δεσμης-θεωριτικης πλεον κατευθυνσης τα καταλαβαιναμε.Οι υπολοιποι απλοι τουριστες που περνουσαν την ταξη. Ετσι ειναι και οι γλωσσες. Οι περισσοτεροι ειναι απλως μετριοι και καποιοι λιγοι που τους αρεσουν αριστευουν. Αρα το εμποριο θα παει συμφωνα με την πλειοψηφια και θα παραγει υλικο για αυτην. Γιατι ο γονεας της παλιας σχολης θελει απλως να βλεπει αποτελεσμα και δεν ξερει να το δει οταν το παιδι του διαβαζει ξενες σελιδες στο ιντερνετ, μεταφραζει τραγουδια στο youtube, καταλαβαινει ιστοριες και οδηγιες στα videogames η τα dvd κ.ο.κ και πιο ειναι απτο κατα αυτον και μπορει να επιδειξει με χαρη στον γειτονα? Το πτυχιο!

nenena

Member
Επόμενο Ταξίδι
αναζητείται
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
και το πιο προσφατο που πετυχα

hours hours (ωρες ωρες) καπως ετσι ειναι!:haha::haha::haha:

Βλέποντας Greys anatomy τις προάλλες έχει μια σκηνή με τον Richard και έναν ειδικευόμενο και λέει ο Richard "I have a hospital to run" και δεν θα το πιστέψεις η μετάφραση ήταν ακριβώς αυτή! Έχω ένα νοσοκομείο να τρέξω! Να το τρέξεις να το πας που????????? Από τότε πάνε και οι υπότιτλοι στο greys!

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ε καλα δεν ειναι και τοσο τραγικο ως μεταφραση: Δε λεμε " ενα προγραμμα της ΕΕ τρεχει αυτην την περιοδο"; Με την εννοια οτι ξεκινα η υλοποιηση του.
Η μπορει να ειπωθει και ως εξης: "τρεχω ενα προγραμμα" με την εννοια οτι ειμαι υπευθυνος για ενα προγραμμα η επισης "Το προγραμμα στο κομπιουτερ δεν τρεχει" με την εννοια οτι δεν λειτουργει
"Καποιες προθεσμιες τρεχουν" κλπ. δηλαδη οτι περνα ο χρονος.
Ουτε τα προγραμματα πανε πουθενα, ουτε οι προθεσμιες... αλλα ομως τα λεμε...

anny

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Βλέποντας Greys anatomy τις προάλλες έχει μια σκηνή με τον Richard και έναν ειδικευόμενο και λέει ο Richard "I have a hospital to run" και δεν θα το πιστέψεις η μετάφραση ήταν ακριβώς αυτή! Έχω ένα νοσοκομείο να τρέξω! Να το τρέξεις να το πας που????????? Από τότε πάνε και οι υπότιτλοι στο greys!

Όπως εξηγεί και η ΕΡΣΗ, ο όρος αυτός χρησιμοποιειται και δεν είναι λάθος. Έχει την έννοια του λειτουργώ.

Το χειρότερο στου υπότιτλους δεν είναι ότι οι υποτιτλιστές δεν βρίσκουν πάντα την καταλληλότερη λέξη ή φράση για να αποδώσουν σωστά τη μετάφραση, αλλά η κάκιστη ορθογραφία, η οποία αυτή είναι που σε μπερδεύει τελείως.

Βέβαια, μη τα θέλουμε και όλα δικά μας. Δε φτάνει που κάποιος κάθεται και μεταφράζει/υποτιτλίζει..... ;)

ioanna.gkan

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ευρώπη αλλά που,,,
Ταξίδι-Όνειρο
Παταγωνια
Στην προκειμενη περιπτωση run σημαινει διευθυνω κι οχι τρεχω εστω και μεταφορικα. Η σωστη μεταφραση λοιπον ειναι αυτη.

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.653
Μέλη
39.403
Νεότερο μέλος
snapthreads9

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom