vicky_pl
Member
- Μηνύματα
- 208
- Likes
- 642
- Επόμενο Ταξίδι
- Φρανκφούρτη - Κολωνία
- Ταξίδι-Όνειρο
- Λατινική Αμερική
βλέπω ότι το wine kingdom στην Ν. Σμύρνη το έχει!Το δοκίμασα πρόσφατα, εξαιρετικο! Το ξαναεψαξα αλλα εχω βλέπω οτι εχει εξαντλήθει
βλέπω ότι το wine kingdom στην Ν. Σμύρνη το έχει!Το δοκίμασα πρόσφατα, εξαιρετικο! Το ξαναεψαξα αλλα εχω βλέπω οτι εχει εξαντλήθει
Μάλλον τείνει να επανεμφανιστεί. Το πέτυχα φέτος στις εκθέσεις.Βοστυλίδι, η «λαϊκή» ποικιλία της περιοχής που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τείνει να εξαφανιστεί.
Μακάρι γιατί είναι πολύ αξιοπρεπής.Μάλλον τείνει να επανεμφανιστεί. Το πέτυχα φέτος στις εκθέσεις.
Τώρα το προβάλλουν στις εκθέσεις και αν ψάξεις το βρίσκεις διαδικτυακά. Γενικά κάποιοι οινοποιοί αναβιώνουν παλιές τοπικές ποικιλίες, θεωρώ με καλά αποτελέσματα. Πόσοι ήξεραν την Κυδωνίτσα πριν από λίγα χρόνια? Μακάρι να ανταποκριθεί ο κόσμος και να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες.Μακάρι γιατί είναι πολύ αξιοπρεπής.
Μέχρι πριν 3 χρόνια την βρίσκαμε μόνο στους τοπικούς αγρότες που παρήγαγαν και πουλούσαν 5-10 βαρέλια.
Και εμένα με είχε εκπλήξει ευχάριστα η ξηρή εκδοχή της, σε κάποια πρόσφατη έκθεση, από οινοποιείο του νησιού.,Ελπίζω να γίνει το ίδιο για την τοπική εκδοχή της μαυροδάφνης που πραγματικά με είχε εκπλήξει όταν την είχα δοκιμάσει.
Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας βγάζει σίγουρα ο Gentilini και νομίζω πως έχει μια ετικέτα και ο Σκλάβος. Η ποικιλία πράγματι είναι πολύ αξιόλογη, δίνει κρασιά με έντονο κόκκινο χρώμα και βάθος στη γεύση.Μακάρι γιατί είναι πολύ αξιοπρεπής.
Μέχρι πριν 3 χρόνια την βρίσκαμε μόνο στους τοπικούς αγρότες που παρήγαγαν και πουλούσαν 5-10 βαρέλια.
Ελπίζω να γίνει το ίδιο για την τοπική εκδοχή της μαυροδάφνης που πραγματικά με είχε εκπλήξει όταν την είχα δοκιμάσει.
Του Σκλάβου τα 2 που έχει σε μαυροδάφνη τα δοκίμασα πέρσι. Είναι τα Οργίων και Μονάμπελες.Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας βγάζει σίγουρα ο Gentilini και νομίζω πως έχει μια ετικέτα και ο Σκλάβος. Η ποικιλία πράγματι είναι πολύ αξιόλογη, δίνει κρασιά με έντονο κόκκινο χρώμα και βάθος στη γεύση.
Έχω δοκιμάσει το Eclipse από το οινοποιείο Gentilini και μου είχε αρέσει πολύ.Του Σκλάβου τα 2 που έχει σε μαυροδάφνη τα δοκίμασα πέρσι. Είναι τα Οργίων και Μονάμπελες.
Έχει και το Σύνοδος που είναι συνδιασμός μαυροδάφνη και βοστυλίδι.
Δεν τρελάθηκα όμως. Καλά είναι αλλά όχι εξαιρετικά. Και σχετικά ακριβούτσικα στο οινοποιείο. Στα μαγαζιά του Ληξουριού τα βρίσκεις φθηνότερα.
Το θέμα όμως είναι άλλο. Στην περιοχή μειώνονται διαρκώς τα αμπέλια και τα οινοποίεια έχουν σχετικά μικρούς αμπελώνες. Οπότε δεν ξέρω κατά πόσο βιώσιμες είναι αυτές οι επιχειρήσεις. Επιπλέον δύσκολα βρίσκεις εκτός νησιού τα περισσότερα προϊόντα τους.
Καλά τώρα το Ληξούρι δεν το λες και τουριστικό. Εγώ πιστεύω πως αυτό που παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο είναι η αντικειμενική δυσκολία της καλλιέργειας και η ανάγκη για σκληρή δουλειά που χρειάζεται το αμπέλι.Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στα τουριστικά νησιά όπου η ζήτηση για γη πιέζει όλες τις υπόλοιπες χρήσεις.
Εννοείται ότι το αμπέλι είναι δύσκολο και κοπιαστικό. Κυρίως γιατί δεν σηκώνει μηχανήματα και αυτοματισμούς αλλά και γιατί είναι πολύ ευαίσθητο στις καιρικές συνθήκες. Έχω την αίσθηση όμως ότι εγκαταλείπεται κυρίως το επιτραπέζιο σταφύλι ή αυτό που προορίζεται για ερασιτεχνική οινοποίηση. Στην ηπειρωτική Ελλάδα τα οινοποιεία πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις παραμένουν σταθερές. Οι τιμές βέβαια του κρασιού έχουν ανέβει πάρα πολύ. Τα νησιά είναι μια άλλη περίπτωση. Από τη μια η Σαντορίνη με τα εξαιρετικά αλλά πανάκριβα κρασιά της και από την άλλη τα υπόλοιπα που μάλλον παλεύουν να τα βγάλουν πέρα.Καλά τώρα το Ληξούρι δεν το λες και τουριστικό. Εγώ πιστεύω πως αυτό που παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο είναι η αντικειμενική δυσκολία της καλλιέργειας και η ανάγκη για σκληρή δουλειά που χρειάζεται το αμπέλι.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η πρώτη καλλιέργεια που εγκαταλείπεται στην επαρχία γενικότερα είναι το αμπέλι.
Στα μέρη μου π.χ. (Ναύπακτος) έχουν εξαφανιστεί σχεδόν τα αμπέλια.
και κάπου εκει ηρθε ο καταπληκτικος Σιγαλας στην σαντορινη και αυξησε τόσο πολύ την τιμή του σταφυλιου (που και ο ίδιος αγοράζει) για να σταματησουν οι εκριζώσεις στο νησί.... μοιραία ανέβηκαν και οι τιμές πάρα πολύ βεβαια... σαντορινη του σιγαλα ειχε κάπου 11-12ευρώ πριν 10 χρόνια τώρα εχει πάνω απο 20ευρώΈχω δοκιμάσει το Eclipse από το οινοποιείο Gentilini και μου είχε αρέσει πολύ.
Έχεις δίκιο όμως για το θέμα της βιωσιμότητας των αμπελώνων. Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στα τουριστικά νησιά όπου η ζήτηση για γη πιέζει όλες τις υπόλοιπες χρήσεις.