• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

Κρασιά του Κόσμου

Leftris B

Member
Μηνύματα
1.841
Likes
1.221
Επόμενο Ταξίδι
NY
Ταξίδι-Όνειρο
japan
Μάνι μάνι το 2πr,φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον,όπως και άλλα που έχεις κατά καιρούς ανεβάσει (Grans Muralles π.χ.)
τον Νοέμβριο που σε κάλεσα στο wine bar heteroclito στο σύνταγμα αλλά δυστηχώς έλειπες, κατέληξα με την πατερίτσα μου τότε να πιω την πρώτη βραδιά ένα καταπληκτικό αγιωργίτικο του Αιβαλή το Μονοπάτι και την δεύτερη βραδιά ένα εξίσου καλοφτιαγμένο merlot του Τσέλεπου το κοκκινόμυλος. η τιμή κάβας και των 2 ειναι στα 21-22€ περίπου και το σερβίρουν με περίπου 10€ επιπλέον, είχε καλοκαιρινό ακόμη καιρό παρότι νοέμβρης και τα απόλαυσα έξω, σας τα προτείνω και τα δύο ανεπιφύλακτα
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Ο Κοκκινόμυλος είναι ίσως το καλύτερο Ελληνικό merlot που κυκλοφορεί.
Το heteroclito το επισκέφτηκα αργότερα,αν και το βρήκα συμπαθητικό έχω ανακαλύψει ένα νέο διαμάντι της πόλης και σχεδόν έχω γίνει θαμώνας του.

Αφού έχουμε αποφασίσει να λέμε ανοιχτά ότι καλό κυκλοφορεί,μιλάω για το "by the glass" στη στοά απέναντι από τη Ρώσσικη εκκλησία,Φιλελλήνων & Σουρή.Εκλεπτυσμένο μαγαζί με ελληνική λίστα κρασιών την οποία μια εκ των ιδιοκτητών μου υποσχέθηκε ότι θα την εμπλουτίσουν σιγά σιγά με μεγάλες ελληνικές εμφιαλώσεις.Προς το παρόν,πέραν των υπολοίπων,εκεί πρωτοείδα Μαγικό Βουνό σε ποτήρι.
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Χθες το πρόγραμμα είχε
awww.champire.de_media_catalog_product_cache_2_image_600x1000_51a8d66c700485e9a7ba14a4ca74566e.jpg


συνοδεία καναπεδακίων με σολωμό και μινι-σφολιατών με μπρικ.

Ναι το έχω τερματίσει εντελώς.Αφού δεν πάω που δεν πάω ταξίδια αυτό το χρόνο,τα σπρώχνω όλα στη γεύση.Άσε που είχα υποσχεθεί ότι θα ανοίξω σαμπάνια όταν ο μικρός πρωτοπεί "μπαμπά".

Στο προκείμενο,ήταν η πρώτη μου ροζέ σαμπάνια και μπορώ να πω ότι τη συμπάθησα ιδιαίτερα.Διακριτική γεύση φράουλας και γκρέιπφρουτ,με την απαραίτητη οξύτητα μιας καλής σαμπάνιας πάντα,είναι ιδανικός σύντροφος για fingerfood με βάση τα θαλασσινά και βεβαίως δίνει μια άλλη νότα σε μια βραδιά με τη σύντροφο στο σπίτι.
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Για όσους αγαπούν τα Ιταλικά κρασιά.

 
Last edited by a moderator:

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Μου το κάνει όλη μέρα αυτό με τα διπλά μηνύματα,όποτε έχω link του youtube μέσα.
 

thessaris

Member
Μηνύματα
624
Likes
958
maltakias μιας και έχεις γίνει ειδικός πια στο θέμα κρασί, ποια είναι η άποψή σου για το θέμα Ελλάδα και κρασί; Ξέρω ότι δεν θεωρείς γενικά τον ελληνικό αμπελώνα ιδιαίτερα αξιόλογο σε σχέση με τους κολοσσούς, αλλά αν υποθέσουμε ότι υπάρχει σωστή πολιτική στην ανάπτυξη του οίνου στην Ελλάδα, έχει την προοπτική η χώρα να φτιάξει πραγματικά μεγάλα κρασιά και να γίνει οινικός προορισμός; Εννοώ από πλευράς κλίματος, ανθρώπινου δυναμικού, τεχνογνωσίας κλπ θεωρείς ότι μπορεί να γίνουμε σοβαρή παραγωγός χώρα κρασιού;
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Πολύ ωραίο θέμα,θα εκθέσω την άποψή μου αύριο το πρωί πίνοντας το καφεδάκι μου.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.178
Likes
12.787
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Maltakias προτεινε μια καλη -demi-sec κατα προτιμηση- σαμπανια για να τη συνδυασω με γλυκο; Τη θελω για τη galette de rois μεθαυριο. Καπου στα λεφτα της ροζε που ηπιες σημερα. Αυτη παει με γλυκο; Γιατι οσες φορες ηπια ροζε με γλυκο δεν μου αρεσε...
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Είσαι στη χώρα παραγωγής και με ρωτάς τι να αγοράσεις;
Εκεί υπάρχουν άπειρες επιλογές.Καλύτερα θα σε καθοδηγήσει εκεί ένας έμπειρος πωλητής παρά εγώ.Εξάλλου όπως είπα δεν έχω μεγάλη τριβή με την σαμπάνια.

Η μόνη που γνωρίζω με ασφάλεια,σε αυτή την τιμή και την έχω δωρίσει και σε κάποιον εδώ μέσα πριν ξενιτευτεί,είναι η Moet Nectar Imperial.
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
maltakias μιας και έχεις γίνει ειδικός πια στο θέμα κρασί, ποια είναι η άποψή σου για το θέμα Ελλάδα και κρασί; Ξέρω ότι δεν θεωρείς γενικά τον ελληνικό αμπελώνα ιδιαίτερα αξιόλογο σε σχέση με τους κολοσσούς, αλλά αν υποθέσουμε ότι υπάρχει σωστή πολιτική στην ανάπτυξη του οίνου στην Ελλάδα, έχει την προοπτική η χώρα να φτιάξει πραγματικά μεγάλα κρασιά και να γίνει οινικός προορισμός; Εννοώ από πλευράς κλίματος, ανθρώπινου δυναμικού, τεχνογνωσίας κλπ θεωρείς ότι μπορεί να γίνουμε σοβαρή παραγωγός χώρα κρασιού;
Κατ'αρχήν δεν είναι ότι δεν θεωρώ εγώ τον Ελληνικό αμπελώνα καλό,είναι ότι δεν τον θεωρεί η παγκόσμια βιβλιογραφία.Σε αυτό εδώ The World Atlas of Wine - Wikipedia, the free encyclopedia που διαβάζω αυτό το καιρό,ο Ελληνικός αμπελώνας πιάνει μόλις 4 σελίδες,όταν ο Γαλλικός πιάνει 100,ο Ιταλικός 34 κι ο Ισπανικός 19.

Έπειτα ο Ελληνικός αμπελώνας άρχισε να κωδικοποιείται και να παίρνει μορφή όπως οι μεγάλοι διεθνείς,μόλις τη δεκαετία του '70.Τι κι αν φτιάχνουμε κρασιά εδώ και χιλιετίες,της προκοπής κρασιά φτιάχνουμε μόλις 40 χρόνια τώρα.Αυτό μπορεί να μη λέει τίποτα σε κάποιους,αλλά στους γνωρίζοντες λέει πολλά.Εξάλλου 40 χρόνια αμπελώνες (αν υποθέσουμε ότι μιλάμε για συνεχή παρουσία μεγάλων παραγωγών από τότε) είναι τρίχες για μια σοβαρή αμπελοπαραγωγική ζώνη.

Στη συνέχεια υπάρχουν τα γηγενή προβλήματα.Για παράδειγμα είχες κάποτε ένα κρασί διάσημο σε όλη την υφήλιο,τη Μαυροδάφνη,την οποία κατέστρεψαν μόνοι τους οι σταφυλοπαραγωγοί και το κράτος που επέτρεψε με νόμο να συμμετέχει στο χαρμάνι του κρασιού σε ποσοστό μέχρι και 49% η μαύρη κορινθιακή ποικιλία,πρόκειται για επιτραπέζιο σταφύλι κι όχι οινοποιήσιμο,με αποτέλεσμα τις δεκαετίες '80-'90 να γίνει ταυτόσημη με το φτηνό μεθύσι.

Θες άλλο;
Ποια σοβαρή οινοπαραγωγός χώρα,θα είχε μια από τις μεγαλύτερες και σοβαρότερες σε ποιότητα αμπελοζώνες σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσά της και θα ήταν σε τέτοιο χάλι από πλευράς τουρισμού.Δεν μιλάω για άλλη από τη Νεμέα.Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα το επισκέψιμο εκεί και σίγουρα τίποτα για να μείνεις και να συνδυάσεις με κάποιο τρόπο την αγάπη για το κρασί και τον τουρισμό.

Αυτά είναι ξεφτιλίκια και δείχνουν αδιαφορία τόσο από πλευράς κράτους,δεν λέω κάτι νέο,όσο κι από πλευράς παραγωγών όσο κι αν κλαίγονται.

Η κλιματολογική ζώνη στην οποία βρίσκεται η χώρα δίνει τη δυνατότητα για ποιοτική παραγωγή,αν μάλιστα συνδυαστεί με την ποικιλομορφία του εδάφους μπορεί να δώσει και αρκετά διαφορετικά στυλ.Το εύρος της χώρας βέβαια περιορίζει τις επιλογές,όπως και η πλήρης εγκατάλειψη της υπαίθρου.Οι Ιταλία είναι ένα καλό παράδειγμα του πως στήνεις αμπελώνες σε χώρες με τέτοια μορφολογία και κλίμα,λαμβάνοντας υπόψη πάντα και πόσο μεγαλύτερη είναι έτσι.

Αυτές οι χώρες είναι αδύνατο να χτυπηθούν στα ίσια και δεν θα έπρεπε να είναι αυτός ο στόχος,αλλά να γίνεις η φτηνότερη ποιοτική εναλλακτική λύση.Τουλάχιστον για αρχή,διότι αυτή τη στιγμή αν δώσεις την επιλογή σε κάποιον που ξέρει σε δεδομένη τιμή να πιεί Ελλάδα ή Γαλλία/Ιταλία/Ισπανία,9 στις 10 φορές (μη σου πω 10) θα πάει στους άλλους.

Σε επίπεδο υλικοτεχνικών υποδομών και γνώσης,η Ελλάδα είναι ψηλά.Έχει μεγάλους οινοποιούς (Γεροβασιλείου,Τσακτσαρλής,Λαζαρίδης,Παπαϊωάννου ακόμα κι αυτός ο Μπουτάρης) και τελευταίας τεχνολογίας εγκαταστάσεις.Έχει ένα θέμα στους αμπελώνες της,όπως έμαθα κι εγώ,αφού οι περισσότεροι υποφέρουν από ασθένειες που πλέον έχουν τόσο πολύ ενσωματωθεί που η μόνη σωστή λύση θα ήταν σταδιακά να ξηλωθούν και να στηθούν από την αρχή.Ποιος όμως θα αναλάβει τέτοιο κόστος,πόσο μάλλον τώρα,το γιατί δεν το έκαναν νωρίτερα που πήγαιναν καλά πάλι έχει να κάνει με το Ελληνικό δαιμόνιο,και με ποιανού κράτους την αρωγή.

Η Σικελία που έβγαζε τεράστιο όγκο άθλιο κρασιών κατάφερε με τις Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις,με επιστημονική συμβουλή και με τον κρατικό έλεγχο από πάνω να μπει στην παγκόσμια αγορά εκεί που θα έπρεπε να μπούμε κι εμείς.Ποιοτική και προσιτή.Αλλά ούτε καν Ιταλικό δεν κατάφερε ποτέ να γίνει το κράτος μας.Για να μη σου πω για τη Βουλγαρία που εξάγει τη μισή της παραγωγή,όταν εμείς στέλνουμε κάτι δευτερότριτες ετικέτες να πουλιούνται σε σούπερ μάρκετ.

Αν θες λοιπόν μια τελική απάντηση από εμένα είναι ότι μάλλον χάσαμε το τρένο για τα επόμενα 10-20 χρόνια να γίνουμε σοβαρή οινοπαραγωγική χώρα.Όταν είχαμε επιδοτήσεις τις κάναμε κουκουρούκου και τώρα κλαίμε τη μοίρα μας.Θα υπάρχουν ευτυχώς πάντα λαμπρές εξαιρέσεις και δεν είναι και τόσο λίγες,αλλά πάντα με ένα ταβάνι και πάντως όχι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές στις τιμές που κυκλοφορούν.

Ελπίζω να σε κάλυψα κι αν πάλι όχι εδώ είμαστε.
 

thessaris

Member
Μηνύματα
624
Likes
958
Φυσικά και με κάλυψες στα περισσότερα. Πάντως με βάση αυτά που γράφεις τα δύο σημαντικότερα προσόντα τα έχουμε, δηλ. το κλίμα και την υλικοτεχνική υποδομή και γνώση. Να θεωρήσω λοιπόν ότι δυνητικά αν η νοοτροπία παραγωγών, ντόπιων στις αμπελουργικές περιοχές και κυρίως κράτους αλλάξει (ντάξει μιλάμε για κάτι πολύ δύσκολο σίγουρα με βάση ειδικά τις σημερινές συνθήκες) ίσως η χώρα δειλά δειλά μπορεί να μπει στον παγκόσμιο οινικό χάρτη σαν υπολογίσιμο μέγεθος.

Πάντως η αίσθηση που αποκομίζω (μιλάω μόνο για αίσθηση γιατί ως προς τη γνώση είμαι σχεδόν άσχετος) είναι ότι και σε επίπεδο ποιότητας έχει ανέβει πολύ η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αλλά και σε επίπεδο ανάδειξης των αμπελουργικών περιοχών. Τουλάχιστον από μια δυο επισκέψεις που έκανα σε Νάουσα και Αμύνταιο είδα μια προσπάθεια για υποτυπώδη οργάνωση οινικού τουρισμού. Έχει τα φόντα πάντως η συγκεκριμένη περιοχή να φτιάξει κάτι πολύ καλό σε αυτόν τον τομέα, έχει και ωραία τοπία, έχει και καλά οινοποιεία έχει και μια πολύ καλή ποικιλία να τη χαρακτηρίζει (ξινόμαυρο)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.747
Μηνύματα
910.985
Μέλη
39.485
Νεότερο μέλος
Stavros_G

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom