gelf
Member
- Μηνύματα
- 659
- Likes
- 12.789
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- H απόφαση για το ταξίδι
- Το ταξίδι του πηγαιμού
- Marrakesh - 1η νύχτα
- Essaouira - Η πόλη των καλλιτεχνών στον Ατλαντικό
- Marrakesh - 2η νύχτα
- Marrakesh - Κήποι Μαζορέλ
- Marrakesh - La Mamounia & τζαμί Koutoubia
- Marrakesh - Palace bahia & Medina
- Marrakesh - Jemaa el Fna μεσημέρι
- Marrakesh - La palmeraie
- Marrakesh - Jemaa el Fna απόγευμα
- Marrakesh - Τελευταία Νύχτα
- Καζαμπλάνκα - Play it again Sam!
- Ραμπάτ - Η πρωτεύουσα
- Μεκνές
- Φες - Η πρώτη γνωριμία
- Η medina της Φες
- Ιφράν - Η Ελβετία του Μαρόκου
- Φες - Οι τελευταίες ώρες
- Νυχτερινή στάση Λισσαβώνα
- Επίλογος
Κεφάλαιο 7 - Marrakesh. Η ημέρα Ι. Κήποι Μαζορέλ.
Την επόμενη ημέρα το πρωί, κοίταξα προς τα έξω από τη μπαλκονόπορτα του δωματίου μου και είδα το Marrakesh ηλιόλουστο.
Βγαίνω στο μπαλκόνι μου και παρατηρώ τη θέα.
Το δωμάτιό μου ήταν στον πέμπτο όροφο. Όλες οι οικοδομές του Marrakesh, έχουν έως πέντε ορόφους. Και αυτό με βάση τη σχετική Νομοθεσία. Ο λόγος είναι για να είναι ορατός σε όλη την πόλη ο εντυπωσιακός μιναρές, ύψους 77 μέτρων, του τζαμιού Koutoubia.
Η ημέρα εκείνη, ήταν αυτή που λόγω καλού καιρού είχαμε προγραμματίσει να γυρίσουμε το Μαρακές, αφού την προηγούμενη ημέρα, λόγω βροχής στο Μαρακές, είχαμε πάει στην ηλιόλουστη Essaouira.
Είχαμε περάσει δύο νύχτες στο Μαρακές, είχαμε περάσει πολύ όμορφα, αλλά δεν είχαμε δει ημέρα το Μαρακές. Ο μαροκινός φίλος μου με εφησύχαζε, συνεχώς. Μου έλεγε ότι το Μαρακές είναι μόνο για μια ημέρα. Είναι όμως για χίλιες νύχτες. Αυτό μου άρεσε πάρα πολύ.
Το Μαρακές, είναι πόλη στο νοτιοδυτικό Μαρόκο κοντά στην οροσειρά του Άτλαντα, γνωστή και ως "Κόκκινη Πόλη" ή "Αλ Χάμρα". Η Μεντίνα του Μαρακές αποτελεί από το έτος 1985 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Ο πληθυσμός του Μαρακές ανέρχεται σε 928.850 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του έτους 2014 και είναι η τέταρτη σε πληθυσμό πόλη του Μαρόκου. Το μέσο υψόμετρο της πόλης είναι στα 466 μέτρα.
Όπως έχει αναφερθεί το Μαρόκο έλαβε το όνομά του από το Marrakech. Επίσης αξίζει να επαναληφθεί, ότι η λέξη Marrakech, προέρχεται από τη Βερβερική φράση «Mur N'Akush», η οποία σημαίνει «χώρα του Θεού».
Το Μαρακές ιδρύθηκε από τη δυναστεία των Αλμοραβίδων το έτος 1062. Μετά από έναν καταστροφικό πόλεμο, η πόλη έπεσε στα χέρια της δυναστείας των Αλμοχάδων το έτος 1147. Κάποια ιστορικά στοιχεία απαραίτητα για τον ταξιδιώτη, του Μαρόκου, έχουν αναφερθεί στο Κεφάλαιο 3 της παρούσας ιστορίας. Στην παρακάτω παράγραφο αναφέρονται συνοπτικά στοιχεία για τις δύο από τις έξι δυναστείες του Μαρόκου που αναφέρθηκαν στο ως άνω Κεφάλαιο 3 της παρούσας ιστορίας. Οι παρακάτω δύο δυναστείες, είναι αυτές που ίδρυσαν και επηρέασαν την πόλη του Μαρακές, περισσότερο από τις υπόλοιπες, γι αυτό και στο σημείο αυτό, πριν την ημερήσια εξόρμηση στην πόλη αναφέρονται τα παρακάτω συνοπτικά στοιχεία.
Οι Αλμοραβίδες ήταν η βερβερική δυναστεία του Μαρόκου, η οποία καταγόταν από τις βερβερικές νομαδικές φυλές της Σαχάρας, Λαμτούνα και Γκουντάλα, οι οποίες ζούσαν μεταξύ των ποταμών Ντραα, Νίγηρα και Σενεγάλη. Η δυναστεία αυτή σχημάτισε αυτοκρατορία τον 11ο αιώνα, η οποία εκτεινόταν στο δυτικό Μαγκρέμπ και στην Ανδαλουσία. Οι Αλμοραβίδες ήταν κατ' αρχή θρησκευτική και στρατιωτική αδελφότητα, την οποία ίδρυσε στη Σενεγάλη ο Αμπντουλάχ Ιμπν Γιασίν, για να διαδώσει τον ισλαμισμό στους Βερβέρους και τους λοιπούς ιθαγενείς της Αφρικής. Στη συνέχεια υπό την ηγεσία του Γιουσούφ Μπεν Ταφσίν, οι Αλμοραβίδες κατέλαβαν το Μαρόκο, όπου το έτος 1062 ίδρυσαν την πόλη Μαρακές, την οποία και ανακήρυξαν πρωτεύουσα και προχώρησαν, πέρασαν στην Ισπανία, όπου το έτος 1082, νίκησαν τον Αλφόνσο τον 6ο, της Καστίλης και υπέταξαν μεγάλο μέρος της Νότιας Ισπανίας. Μετά τον θάνατο του Γιουσούφ Μπεν Ταφσίν, αρχηγός των Αλμοραβιδών έγινε ο γιος του, Αλή. Όπως συνηθίζεται ο διάδοχος δεν ήταν αντάξιος του πατέρα, οπότε κατά τη διάρκεια της αρχηγίας του Αλή (1106-1146), ακολούθησε μια μεγάλη περίοδος μισαλλοδοξίας με άμεσο επακόλουθο την ήττα από τους Αλμοχάδες, το έτος 1147.
Οι Αλμοχάδες που επικράτησαν, ήταν μαροκινή βερβερική μουσουλμανική (σουνίτες) δυναστεία. Ιδρύθηκε το 12ο αιώνα μ.Χ. και ανακήρυξε το βερβερικό κράτος του Τιν Μαλ στην οροσειρά του Άτλαντα, περίπου το έτος 1120. Ως πρωτεύουσες της δυναστείας αναφέρονται το Μαρακές, η Σεβίλλη, το Ραμπάτ και η Κόρντοβα. Η δυναστεία αυτή, διαλύθηκε το έτος 1269.
Αυτά τα παραπάνω ήταν τα συνοπτικά ιστορικά στοιχεία, πριν από την ημερήσια εξόρμηση στο Μαρακές, στοιχεία τα οποία θεωρώ απαραίτητα για την καλύτερη γνωριμία με την πόλη.
Μετά το πλούσιο πρωινό του ξενοδοχείου, ξεκινήσαμε για την άμεση εξερεύνηση τουMarrakesh. Όπως έχει προαναφερθεί το Marrakesh είναι η πόλη για μια ημέρα και για χίλιες νύχτες. Όμως την ημέρα εκείνη ήταν Τρίτη 16-01-2018, οπότε λόγω Ιανουαρίου η ημέρα ήταν σχετικά μικρή. Είχε αναφερθεί, ότι το Marrakesh είναι η πόλη για μια ημέρα, αλλά έπρεπε να κινηθούμε σχετικά γρήγορα, αφού η ημέρα εκείνη του Ιανουαρίου ήταν μικρή. Είχα σημειώσει τα αξιοθέατα, στα οποία ήθελα να πάω. Ήταν συγκεκριμένα. Από αυτά είχα διαγράψει τη Medersa Ben Youssef, για την οποία μου είχαν πει, ότι δεν ήταν προσβάσιμη, την περίοδο εκείνη, λόγω ανακατασκευής. Η Medersa Ben Youssef είναι ένα κολέγιο στο Μαρακές, το οποίο πήρε το όνομά του από τον σουλτάνο Almoravi Ali ibn Yusuf (διοικούσε από το έτος 1106 έως το έτος 1142), ο οποίος επέκτεινε σημαντικά την πόλη του Μαρακές και την επιρροή της. Είναι η μεγαλύτερη madrasa σε όλο το Μαρόκο και από τις μεγαλύτερες στη Βόρεια Αφρική. Είχα διαβάσει ότι το κολέγιο αυτό, διαθέτει 132 δωμάτια για μαθητές εκτός Μαρακές και ήταν σε θέση να φιλοξενήσει έως και 900 μαθητές και ότι ιδρύθηκε κατά τον 14ο αιώνας από τον σουλτάνο Μαριχνίδων Αμπού αλ-Χασάν και συνεργάστηκε με το γειτονικό Τζαμί Μπεν Γιούσεφ. Επίσης είχα διαβάσει ότι τα γλυπτά δεν περιέχουν καμία αναπαράσταση ανθρώπων ή ζώων, όπως συμβαίνει παντού στο Ισλάμ και ότι αποτελούνται εξ ολοκλήρου από επιγραφές και γεωμετρικά σχήματα. Τέλος πάντων το αξιοθέατο αυτό είχε διαγραφεί και παρηγορηθήκαμε με το ότι θα δούμε στη Φες μία αντίστοιχη Medersa.
Το Μαρακές αποτελείται από την παλιά πόλη τη Μedina και από τη νέα πόλη τη Gueliz ή Ville Nouvelle.
Αποφασίσαμε την ημερήσια εξόρμηση στην πόλη να την ξεκινήσουμε από τους κήπους Μαζορέλ. Οι κήποι Μαζορέλ βρίσκονται στη νέα πόλη. Μπήκαμε στο αυτοκίνητο και κατευθυνθήκαμε προς τους κήπους Μαζορέλ. Στο δρόμο περάσαμε από ένα μεγάλο ακάλυπτο χώρο, μια έκταση που καταλάμβανε ένα πάρα πολύ μεγάλο τετράγωνο, εντός της οποίας υπήρχαν αρκετοί φοίνικες. Ο Μαροκινός φίλος, μας είπε ότι για το χώρο αυτόν, είχε προβλεφτεί η κατασκευή μεγάλων οικοδομικών συγκροτημάτων, προφανώς πενταόροφων, λόγω του οικοδομικού κανονισμού. Όμως το σχέδιο ναυάγησε, γιατί στο Μαρόκο απαγορεύεται να κόψεις φοίνικα. Στο Μαρόκο, τους φοίνικες τους θεωρούν προστατευόμενο δέντρο.
Συνεχίσαμε να προχωράμε, με το αυτοκίνητο και σε λιγότερο από δέκα λεπτά, από την ώρα που είχαμε φύγει από το ξενοδοχείο μας, είχαμε φτάσει
και παρκάραμε το αυτοκίνητο, κοντά στην είσοδο των κήπων Μαζορέλ.
Οι κήποι Μαζορέλ (Majorel garden), βρίσκονται επί της Rue Yves Saint Laurent του Marrakesh
και είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα αξιοθέατα στο Μαρακές. Οι κήποι προσελκύουν πάνω από 700.000 επισκέπτες ετησίως. Οι κήποι Μαζορέλ είναι δημιούργημα του Γάλλου ζωγράφου Jacques Majorelle (1886-1962). Ο Jacques Majorelle, αφιέρωσε σαράντα χρόνια πάθους και αφοσίωσης, ξεκινώντας από το έτος 1923, για να δημιουργήσει αυτόν τον βοτανικό κήπο 15 στρεμμάτων, στην καρδιά του κέντρου της νέας πόλης του Μαρακές.
Βγάλαμε εισιτήρια και μπήκαμε χωρίς καθυστέρηση μέσα στον χώρο.
Αμέσως συμβουλεύτηκα το διάγραμμα, το οποίο βρίσκεται λίγο μετά την είσοδο.
Βέβαια με τα εισιτήρια μας είχαν δώσει φυλλάδιο με κατατοπιστικά στοιχεία και διάγραμμα της έκτασης.
Αρχίσαμε την περιπλάνηση. Ότι είχα διαβάσει, ήταν πραγματικότητα. Ο χώρος ήταν εξαιρετικός.
Δέντρα και εξωτικά φυτά, λιμνούλες με νούφαρα και λουλούδια λωτού, κανάλια σε μπλε χρώμα, κτίριο αρ ντεκό με μαυριτανική γοητεία, δημιουργούν μια σύνθεση ονειρικής προέλευσης, μέσα στο κέντρο της πόλης.
Περπατήσαμε για αρκετή ώρα στους κήπους, θαυμάζοντας τη σύνθετη αυτή δημιουργία. Προχωρήσαμε παρατηρώντας τα εξωτικά δέντρα και φυτά,
ενώ σε πολλές θέσεις υπήρχαν επεξηγήσεις, για τα φυτά και τα δέντρα, καθώς και η χώρα προέλευσής τους.
Συνεχίσαμε να περιπλανιόμαστε στον πανέμορφο χώρο, μου άρεσαν πολύ τα μπλε κανάλια, τα οποία με την αντίθεση του χρώματος δημιουργούσαν μια εξαιρετική αισθητική στον χώρο.
Συνεχίζοντας το περπάτημα στους υπέροχους κήπους,
φτάσαμε στο Yves Saintm Laurent Memorial, το μνημείο του Yves Saint-Laurent και του συντρόφου του Pierre Bergé.
Το μνημείο κατασκευάστηκε μετά τον θάνατο του Yves Saint-Laurent και περιβάλλει ένα ρωμαϊκό πυλώνα, ο οποίος μεταφέρθηκε από την Ταγγέρη.
Συνεχίσαμε να περπατάμε και να παρατηρούμε το χώρο. Το όλο συγκρότημα διαθέτει μια βίλα, κυβιστικής αρχιτεκτονικής,
τον σχεδιασμό της οποίας είχε αναθέσει ο Jacques Majorelle στον Γάλλο αρχιτέκτονα Paul Sinoir στη δεκαετία του 1930, οπότε και το έργο υλοποιήθηκε.
Το ακίνητο ήταν η κατοικία του καλλιτέχνη Γάλλου ζωγράφου Jacques Majorelle και της συζύγου του από το 1923 μέχρι το διαζύγιό τους στη δεκαετία του 1950.
Κατόπιν ο χώρος αυτός βρέθηκε σε συνθήκες απαξίωσης και παρακμής.
Και ο χώρος θα ήταν ακόμα έτσι. Ευτυχώς για τον πανέμορφο και ενδιαφέροντα χώρο, στον οποίο περιπλανηθήκαμε με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση, το ακίνητο αγοράστηκε το έτος 1980, από τους σχεδιαστές μόδας, τον Yves Saint-Laurent και τον σύντροφό του Pierre Bergé οι οποίοι εργάστηκαν, πολύ, για την αποκατάσταση αυτής της έκτασης των 15 στρεμμάτων, στην καρδιά του κέντρου της νέας πόλης του Μαρακές. Ο Yves Saint-Laurent και ο Pierre Bergé, ανακάλυψαν τον κήπο Μαζορέλ, το έτος 1966 κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού τους στο Μαρακές. Τότε ο κήπος ήταν ανοικτός για το κοινό αλλά ήταν παραμελημένος, όμως τους άρεσε πολύ και ο κήπος και το σχήμα και χρώμα του μπλε σπιτιού, οπότε όταν βρίσκονταν στο Μαρακές ήταν καθημερινοί επισκέπτες του χώρου. Όταν πληροφορήθηκαν ότι ο κήπος επρόκειτο να πωληθεί για να ανεγερθεί ξενοδοχείο, αγόρασαν τους κήπους και το κτίριο και προχώρησαν σε εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης, επαναφέροντας και το κτίριο και τους κήπους στην αρχική κατάσταση, με σεβασμό στο όραμα και στη δημιουργία του Jacques Majorelle. Κατ' ουσία ο Yves Saint-Laurent και ο Pierre Bergé αγόρασαν τον χώρο για να τον σώσουν.
Μετά τις εργασίες αποκατάστασης, ο Yves Saint-Laurent και ο Pierre Bergé αποφάσισαν να ζήσουν στο μπλε σπίτι το οποίο είχε την ονομασία Villa Bou Saf Saf. Οι νέοι ιδιοκτήτες μετονόμασαν το σπίτι σε Villa Oasis.
Ο Yves Saint-Laurent ισχυριζόταν ότι στους κήπους Μαζορέλ, είχε βρει απεριόριστη πηγή έμπνευσης για τα σχέδια και κυρίως για τα χρώματα των δημιουργημάτων του.
Μετά τον θάνατο του Yves Saint-Laurent, το έτος 2008 και συγκεκριμένα την 01-06-2008, η τέφρα του διασκορπίστηκε στους κήπους Μαζορέλ και τότε κατασκευάστηκε το Yves Saint Laurent Memorial, το οποίο αναφέρθηκε παραπάνω.
Μετά τον θάνατο του Yves Saint Laurent, ο σύντροφός του Pierre Bergé δώρισε τη βίλα και τους κήπους στο ίδρυμα του Παρίσιού, ενώ από το έτος 2010, το ακίνητο ανήκει στο Ίδρυμα Pierre Bergé - Yves Saint Laurent, ίδρυμα το οποίο ήταν γαλλικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, και από το 2011 διοικείται από το Ίδρυμα Jardin Majorelle, το οποίο είναι αναγνωρισμένος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με έδρα στο Μαρακές. Ο Pierre Bergé, σύντροφος του Yves Saint-Laurent ήταν διευθυντής του Ιδρύματος του Κήπου μέχρι το θάνατό του τον Σεπτέμβριο του 2017. Όπως αναφέρει και η πινακίδα στο μνημείο Yves Saint-Laurent και Pierre Bergé, ο πρώτος πέθανε την 01-06-2008 και ο δεύτερος απεβίωσε την 08-09-2017.
Αφού χάζεψα αρκετή ώρα θαυμάζοντας τη βίλα κυβιστικής αρχιτεκτονικής, σταμάτησα στη λιμνούλα, η οποία βρίσκεται δίπλα στη βίλα.
Όλα τα στοιχεία των κήπων Majorelle Garden, το μεγαλύτερο έργο τέχνης του που δημιούργησε ο Γάλλος καλλιτέχνης Jacques Majorelle από το έτος 1924, αλλά και η βίλα που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930, έχουν αυτό το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα, το οποίο ονομάστηκε Majorelle Blue. Όλα τα στοιχεία και τα τείχη του κήπου και τα κανάλια και οι λίμνες και οι βρύσες και τα σιντριβάνια και οι γλάστρες και η βίλα βάφτηκαν από τον καλλιτέχνη με αυτό το χαρακτηριστικό μπλε, το Majorelle Blue. Το χρώμα αυτό, ο Jacques Majorelle το είχε παρατηρήσει σε μαροκινά πλακάκια, γύρω από τα παράθυρα των κτιρίων, σε κάσμπες αλλά και σε κελεμπίες σε περιοχές νότια του Άτλαντα. Στο διήγημα "Συναντήσεις με καμήλες", από το εξαιρετικό βιβλίο "Οι Φωνές του Μαρακές", του νομπελίστα συγγραφέα Elias Kanetti, αναφέρονται οι "μπλε άντρες" που ζουν νότια του Άτλαντα.
Συνεχίσαμε την περιπλάνηση στους κήπους απολαμβάνοντας το έργο τέχνης και παντού σε τοίχους, υποστυλώματα, δοκούς, σιντριβάνια, γλάστρες κλπ συναντούσαμε το χρώμα Majorelle Blue.
Μετά το έτος 2010, το συγκρότημα κήπου και βίλας είναι ανοικτό για το κοινό. Την ημέρα που το επισκεφτήκαμε εμείς ήταν ανοικτό από τις 08.00πμ έως τις 17.30μμ. Η βίλα Oasis στεγάζει το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης του Μαρακές και το Μουσείο Βερβερίνων.
Το μπλε σπίτι (Villa Oasis) είναι το μοναδικό οικοδόμημα (ή για την ακρίβεια ένα από τα ελάχιστα) στο Μαρακές, με χρώμα εκτός από το κεραμιδί.
Στο χώρο δίπλα στη Villa Oasis, στεγάζονται πολύ μικρά καταστήματα με δημιουργήματα του Yves Saint-Laurent και για αγορές σουβενίρ.
Επίσης δίπλα στη Villa Oasis, υπάρχει το cafe Majorelle,
με όμορφους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.
Δεν καθίσαμε στο cafe Majorelle, για να μην χάσουμε χρόνο. Άλλωστε, αν και σύμφωνα με τον φίλο μου, το Marrakesh είναι η πόλη για μια ημέρα και για χίλιες νύχτες, εκείνη η ημέρα που είμαστε εκεί, λόγω εποχής, ήταν σχετικά μικρή, οπότε προχωρήσαμε προς την έξοδο.
Βγήκαμε έξω από το πανέμορφο δημιούργημα του Jacques Majorelle. Βγήκαμε στη Rue Yves Saint Laurent.
Στις 27 Νοεμβρίου του έτους 2010, ο δρόμος μπροστά από την είσοδο των κήπων Μαζορέλ, μετονομάστηκε σε Rue Yves Saint Laurent.
Μπήκαμε στο αυτοκίνητο για τη δεύτερη στάση στην ημερήσια εξόρμηση στην πόλη.
Την επόμενη ημέρα το πρωί, κοίταξα προς τα έξω από τη μπαλκονόπορτα του δωματίου μου και είδα το Marrakesh ηλιόλουστο.
Βγαίνω στο μπαλκόνι μου και παρατηρώ τη θέα.
Το δωμάτιό μου ήταν στον πέμπτο όροφο. Όλες οι οικοδομές του Marrakesh, έχουν έως πέντε ορόφους. Και αυτό με βάση τη σχετική Νομοθεσία. Ο λόγος είναι για να είναι ορατός σε όλη την πόλη ο εντυπωσιακός μιναρές, ύψους 77 μέτρων, του τζαμιού Koutoubia.
Η ημέρα εκείνη, ήταν αυτή που λόγω καλού καιρού είχαμε προγραμματίσει να γυρίσουμε το Μαρακές, αφού την προηγούμενη ημέρα, λόγω βροχής στο Μαρακές, είχαμε πάει στην ηλιόλουστη Essaouira.
Είχαμε περάσει δύο νύχτες στο Μαρακές, είχαμε περάσει πολύ όμορφα, αλλά δεν είχαμε δει ημέρα το Μαρακές. Ο μαροκινός φίλος μου με εφησύχαζε, συνεχώς. Μου έλεγε ότι το Μαρακές είναι μόνο για μια ημέρα. Είναι όμως για χίλιες νύχτες. Αυτό μου άρεσε πάρα πολύ.
Το Μαρακές, είναι πόλη στο νοτιοδυτικό Μαρόκο κοντά στην οροσειρά του Άτλαντα, γνωστή και ως "Κόκκινη Πόλη" ή "Αλ Χάμρα". Η Μεντίνα του Μαρακές αποτελεί από το έτος 1985 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Ο πληθυσμός του Μαρακές ανέρχεται σε 928.850 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του έτους 2014 και είναι η τέταρτη σε πληθυσμό πόλη του Μαρόκου. Το μέσο υψόμετρο της πόλης είναι στα 466 μέτρα.
Όπως έχει αναφερθεί το Μαρόκο έλαβε το όνομά του από το Marrakech. Επίσης αξίζει να επαναληφθεί, ότι η λέξη Marrakech, προέρχεται από τη Βερβερική φράση «Mur N'Akush», η οποία σημαίνει «χώρα του Θεού».
Το Μαρακές ιδρύθηκε από τη δυναστεία των Αλμοραβίδων το έτος 1062. Μετά από έναν καταστροφικό πόλεμο, η πόλη έπεσε στα χέρια της δυναστείας των Αλμοχάδων το έτος 1147. Κάποια ιστορικά στοιχεία απαραίτητα για τον ταξιδιώτη, του Μαρόκου, έχουν αναφερθεί στο Κεφάλαιο 3 της παρούσας ιστορίας. Στην παρακάτω παράγραφο αναφέρονται συνοπτικά στοιχεία για τις δύο από τις έξι δυναστείες του Μαρόκου που αναφέρθηκαν στο ως άνω Κεφάλαιο 3 της παρούσας ιστορίας. Οι παρακάτω δύο δυναστείες, είναι αυτές που ίδρυσαν και επηρέασαν την πόλη του Μαρακές, περισσότερο από τις υπόλοιπες, γι αυτό και στο σημείο αυτό, πριν την ημερήσια εξόρμηση στην πόλη αναφέρονται τα παρακάτω συνοπτικά στοιχεία.
Οι Αλμοραβίδες ήταν η βερβερική δυναστεία του Μαρόκου, η οποία καταγόταν από τις βερβερικές νομαδικές φυλές της Σαχάρας, Λαμτούνα και Γκουντάλα, οι οποίες ζούσαν μεταξύ των ποταμών Ντραα, Νίγηρα και Σενεγάλη. Η δυναστεία αυτή σχημάτισε αυτοκρατορία τον 11ο αιώνα, η οποία εκτεινόταν στο δυτικό Μαγκρέμπ και στην Ανδαλουσία. Οι Αλμοραβίδες ήταν κατ' αρχή θρησκευτική και στρατιωτική αδελφότητα, την οποία ίδρυσε στη Σενεγάλη ο Αμπντουλάχ Ιμπν Γιασίν, για να διαδώσει τον ισλαμισμό στους Βερβέρους και τους λοιπούς ιθαγενείς της Αφρικής. Στη συνέχεια υπό την ηγεσία του Γιουσούφ Μπεν Ταφσίν, οι Αλμοραβίδες κατέλαβαν το Μαρόκο, όπου το έτος 1062 ίδρυσαν την πόλη Μαρακές, την οποία και ανακήρυξαν πρωτεύουσα και προχώρησαν, πέρασαν στην Ισπανία, όπου το έτος 1082, νίκησαν τον Αλφόνσο τον 6ο, της Καστίλης και υπέταξαν μεγάλο μέρος της Νότιας Ισπανίας. Μετά τον θάνατο του Γιουσούφ Μπεν Ταφσίν, αρχηγός των Αλμοραβιδών έγινε ο γιος του, Αλή. Όπως συνηθίζεται ο διάδοχος δεν ήταν αντάξιος του πατέρα, οπότε κατά τη διάρκεια της αρχηγίας του Αλή (1106-1146), ακολούθησε μια μεγάλη περίοδος μισαλλοδοξίας με άμεσο επακόλουθο την ήττα από τους Αλμοχάδες, το έτος 1147.
Οι Αλμοχάδες που επικράτησαν, ήταν μαροκινή βερβερική μουσουλμανική (σουνίτες) δυναστεία. Ιδρύθηκε το 12ο αιώνα μ.Χ. και ανακήρυξε το βερβερικό κράτος του Τιν Μαλ στην οροσειρά του Άτλαντα, περίπου το έτος 1120. Ως πρωτεύουσες της δυναστείας αναφέρονται το Μαρακές, η Σεβίλλη, το Ραμπάτ και η Κόρντοβα. Η δυναστεία αυτή, διαλύθηκε το έτος 1269.
Αυτά τα παραπάνω ήταν τα συνοπτικά ιστορικά στοιχεία, πριν από την ημερήσια εξόρμηση στο Μαρακές, στοιχεία τα οποία θεωρώ απαραίτητα για την καλύτερη γνωριμία με την πόλη.
Μετά το πλούσιο πρωινό του ξενοδοχείου, ξεκινήσαμε για την άμεση εξερεύνηση τουMarrakesh. Όπως έχει προαναφερθεί το Marrakesh είναι η πόλη για μια ημέρα και για χίλιες νύχτες. Όμως την ημέρα εκείνη ήταν Τρίτη 16-01-2018, οπότε λόγω Ιανουαρίου η ημέρα ήταν σχετικά μικρή. Είχε αναφερθεί, ότι το Marrakesh είναι η πόλη για μια ημέρα, αλλά έπρεπε να κινηθούμε σχετικά γρήγορα, αφού η ημέρα εκείνη του Ιανουαρίου ήταν μικρή. Είχα σημειώσει τα αξιοθέατα, στα οποία ήθελα να πάω. Ήταν συγκεκριμένα. Από αυτά είχα διαγράψει τη Medersa Ben Youssef, για την οποία μου είχαν πει, ότι δεν ήταν προσβάσιμη, την περίοδο εκείνη, λόγω ανακατασκευής. Η Medersa Ben Youssef είναι ένα κολέγιο στο Μαρακές, το οποίο πήρε το όνομά του από τον σουλτάνο Almoravi Ali ibn Yusuf (διοικούσε από το έτος 1106 έως το έτος 1142), ο οποίος επέκτεινε σημαντικά την πόλη του Μαρακές και την επιρροή της. Είναι η μεγαλύτερη madrasa σε όλο το Μαρόκο και από τις μεγαλύτερες στη Βόρεια Αφρική. Είχα διαβάσει ότι το κολέγιο αυτό, διαθέτει 132 δωμάτια για μαθητές εκτός Μαρακές και ήταν σε θέση να φιλοξενήσει έως και 900 μαθητές και ότι ιδρύθηκε κατά τον 14ο αιώνας από τον σουλτάνο Μαριχνίδων Αμπού αλ-Χασάν και συνεργάστηκε με το γειτονικό Τζαμί Μπεν Γιούσεφ. Επίσης είχα διαβάσει ότι τα γλυπτά δεν περιέχουν καμία αναπαράσταση ανθρώπων ή ζώων, όπως συμβαίνει παντού στο Ισλάμ και ότι αποτελούνται εξ ολοκλήρου από επιγραφές και γεωμετρικά σχήματα. Τέλος πάντων το αξιοθέατο αυτό είχε διαγραφεί και παρηγορηθήκαμε με το ότι θα δούμε στη Φες μία αντίστοιχη Medersa.
Το Μαρακές αποτελείται από την παλιά πόλη τη Μedina και από τη νέα πόλη τη Gueliz ή Ville Nouvelle.
Αποφασίσαμε την ημερήσια εξόρμηση στην πόλη να την ξεκινήσουμε από τους κήπους Μαζορέλ. Οι κήποι Μαζορέλ βρίσκονται στη νέα πόλη. Μπήκαμε στο αυτοκίνητο και κατευθυνθήκαμε προς τους κήπους Μαζορέλ. Στο δρόμο περάσαμε από ένα μεγάλο ακάλυπτο χώρο, μια έκταση που καταλάμβανε ένα πάρα πολύ μεγάλο τετράγωνο, εντός της οποίας υπήρχαν αρκετοί φοίνικες. Ο Μαροκινός φίλος, μας είπε ότι για το χώρο αυτόν, είχε προβλεφτεί η κατασκευή μεγάλων οικοδομικών συγκροτημάτων, προφανώς πενταόροφων, λόγω του οικοδομικού κανονισμού. Όμως το σχέδιο ναυάγησε, γιατί στο Μαρόκο απαγορεύεται να κόψεις φοίνικα. Στο Μαρόκο, τους φοίνικες τους θεωρούν προστατευόμενο δέντρο.
Συνεχίσαμε να προχωράμε, με το αυτοκίνητο και σε λιγότερο από δέκα λεπτά, από την ώρα που είχαμε φύγει από το ξενοδοχείο μας, είχαμε φτάσει
και παρκάραμε το αυτοκίνητο, κοντά στην είσοδο των κήπων Μαζορέλ.
Οι κήποι Μαζορέλ (Majorel garden), βρίσκονται επί της Rue Yves Saint Laurent του Marrakesh
και είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα αξιοθέατα στο Μαρακές. Οι κήποι προσελκύουν πάνω από 700.000 επισκέπτες ετησίως. Οι κήποι Μαζορέλ είναι δημιούργημα του Γάλλου ζωγράφου Jacques Majorelle (1886-1962). Ο Jacques Majorelle, αφιέρωσε σαράντα χρόνια πάθους και αφοσίωσης, ξεκινώντας από το έτος 1923, για να δημιουργήσει αυτόν τον βοτανικό κήπο 15 στρεμμάτων, στην καρδιά του κέντρου της νέας πόλης του Μαρακές.
Βγάλαμε εισιτήρια και μπήκαμε χωρίς καθυστέρηση μέσα στον χώρο.
Αμέσως συμβουλεύτηκα το διάγραμμα, το οποίο βρίσκεται λίγο μετά την είσοδο.
Βέβαια με τα εισιτήρια μας είχαν δώσει φυλλάδιο με κατατοπιστικά στοιχεία και διάγραμμα της έκτασης.
Αρχίσαμε την περιπλάνηση. Ότι είχα διαβάσει, ήταν πραγματικότητα. Ο χώρος ήταν εξαιρετικός.
Δέντρα και εξωτικά φυτά, λιμνούλες με νούφαρα και λουλούδια λωτού, κανάλια σε μπλε χρώμα, κτίριο αρ ντεκό με μαυριτανική γοητεία, δημιουργούν μια σύνθεση ονειρικής προέλευσης, μέσα στο κέντρο της πόλης.
Περπατήσαμε για αρκετή ώρα στους κήπους, θαυμάζοντας τη σύνθετη αυτή δημιουργία. Προχωρήσαμε παρατηρώντας τα εξωτικά δέντρα και φυτά,
ενώ σε πολλές θέσεις υπήρχαν επεξηγήσεις, για τα φυτά και τα δέντρα, καθώς και η χώρα προέλευσής τους.
Συνεχίσαμε να περιπλανιόμαστε στον πανέμορφο χώρο, μου άρεσαν πολύ τα μπλε κανάλια, τα οποία με την αντίθεση του χρώματος δημιουργούσαν μια εξαιρετική αισθητική στον χώρο.
Συνεχίζοντας το περπάτημα στους υπέροχους κήπους,
φτάσαμε στο Yves Saintm Laurent Memorial, το μνημείο του Yves Saint-Laurent και του συντρόφου του Pierre Bergé.
Το μνημείο κατασκευάστηκε μετά τον θάνατο του Yves Saint-Laurent και περιβάλλει ένα ρωμαϊκό πυλώνα, ο οποίος μεταφέρθηκε από την Ταγγέρη.
Συνεχίσαμε να περπατάμε και να παρατηρούμε το χώρο. Το όλο συγκρότημα διαθέτει μια βίλα, κυβιστικής αρχιτεκτονικής,
τον σχεδιασμό της οποίας είχε αναθέσει ο Jacques Majorelle στον Γάλλο αρχιτέκτονα Paul Sinoir στη δεκαετία του 1930, οπότε και το έργο υλοποιήθηκε.
Το ακίνητο ήταν η κατοικία του καλλιτέχνη Γάλλου ζωγράφου Jacques Majorelle και της συζύγου του από το 1923 μέχρι το διαζύγιό τους στη δεκαετία του 1950.
Κατόπιν ο χώρος αυτός βρέθηκε σε συνθήκες απαξίωσης και παρακμής.
Και ο χώρος θα ήταν ακόμα έτσι. Ευτυχώς για τον πανέμορφο και ενδιαφέροντα χώρο, στον οποίο περιπλανηθήκαμε με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση, το ακίνητο αγοράστηκε το έτος 1980, από τους σχεδιαστές μόδας, τον Yves Saint-Laurent και τον σύντροφό του Pierre Bergé οι οποίοι εργάστηκαν, πολύ, για την αποκατάσταση αυτής της έκτασης των 15 στρεμμάτων, στην καρδιά του κέντρου της νέας πόλης του Μαρακές. Ο Yves Saint-Laurent και ο Pierre Bergé, ανακάλυψαν τον κήπο Μαζορέλ, το έτος 1966 κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού τους στο Μαρακές. Τότε ο κήπος ήταν ανοικτός για το κοινό αλλά ήταν παραμελημένος, όμως τους άρεσε πολύ και ο κήπος και το σχήμα και χρώμα του μπλε σπιτιού, οπότε όταν βρίσκονταν στο Μαρακές ήταν καθημερινοί επισκέπτες του χώρου. Όταν πληροφορήθηκαν ότι ο κήπος επρόκειτο να πωληθεί για να ανεγερθεί ξενοδοχείο, αγόρασαν τους κήπους και το κτίριο και προχώρησαν σε εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης, επαναφέροντας και το κτίριο και τους κήπους στην αρχική κατάσταση, με σεβασμό στο όραμα και στη δημιουργία του Jacques Majorelle. Κατ' ουσία ο Yves Saint-Laurent και ο Pierre Bergé αγόρασαν τον χώρο για να τον σώσουν.
Μετά τις εργασίες αποκατάστασης, ο Yves Saint-Laurent και ο Pierre Bergé αποφάσισαν να ζήσουν στο μπλε σπίτι το οποίο είχε την ονομασία Villa Bou Saf Saf. Οι νέοι ιδιοκτήτες μετονόμασαν το σπίτι σε Villa Oasis.
Ο Yves Saint-Laurent ισχυριζόταν ότι στους κήπους Μαζορέλ, είχε βρει απεριόριστη πηγή έμπνευσης για τα σχέδια και κυρίως για τα χρώματα των δημιουργημάτων του.
Μετά τον θάνατο του Yves Saint-Laurent, το έτος 2008 και συγκεκριμένα την 01-06-2008, η τέφρα του διασκορπίστηκε στους κήπους Μαζορέλ και τότε κατασκευάστηκε το Yves Saint Laurent Memorial, το οποίο αναφέρθηκε παραπάνω.
Μετά τον θάνατο του Yves Saint Laurent, ο σύντροφός του Pierre Bergé δώρισε τη βίλα και τους κήπους στο ίδρυμα του Παρίσιού, ενώ από το έτος 2010, το ακίνητο ανήκει στο Ίδρυμα Pierre Bergé - Yves Saint Laurent, ίδρυμα το οποίο ήταν γαλλικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, και από το 2011 διοικείται από το Ίδρυμα Jardin Majorelle, το οποίο είναι αναγνωρισμένος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με έδρα στο Μαρακές. Ο Pierre Bergé, σύντροφος του Yves Saint-Laurent ήταν διευθυντής του Ιδρύματος του Κήπου μέχρι το θάνατό του τον Σεπτέμβριο του 2017. Όπως αναφέρει και η πινακίδα στο μνημείο Yves Saint-Laurent και Pierre Bergé, ο πρώτος πέθανε την 01-06-2008 και ο δεύτερος απεβίωσε την 08-09-2017.
Αφού χάζεψα αρκετή ώρα θαυμάζοντας τη βίλα κυβιστικής αρχιτεκτονικής, σταμάτησα στη λιμνούλα, η οποία βρίσκεται δίπλα στη βίλα.
Όλα τα στοιχεία των κήπων Majorelle Garden, το μεγαλύτερο έργο τέχνης του που δημιούργησε ο Γάλλος καλλιτέχνης Jacques Majorelle από το έτος 1924, αλλά και η βίλα που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930, έχουν αυτό το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα, το οποίο ονομάστηκε Majorelle Blue. Όλα τα στοιχεία και τα τείχη του κήπου και τα κανάλια και οι λίμνες και οι βρύσες και τα σιντριβάνια και οι γλάστρες και η βίλα βάφτηκαν από τον καλλιτέχνη με αυτό το χαρακτηριστικό μπλε, το Majorelle Blue. Το χρώμα αυτό, ο Jacques Majorelle το είχε παρατηρήσει σε μαροκινά πλακάκια, γύρω από τα παράθυρα των κτιρίων, σε κάσμπες αλλά και σε κελεμπίες σε περιοχές νότια του Άτλαντα. Στο διήγημα "Συναντήσεις με καμήλες", από το εξαιρετικό βιβλίο "Οι Φωνές του Μαρακές", του νομπελίστα συγγραφέα Elias Kanetti, αναφέρονται οι "μπλε άντρες" που ζουν νότια του Άτλαντα.
Συνεχίσαμε την περιπλάνηση στους κήπους απολαμβάνοντας το έργο τέχνης και παντού σε τοίχους, υποστυλώματα, δοκούς, σιντριβάνια, γλάστρες κλπ συναντούσαμε το χρώμα Majorelle Blue.
Μετά το έτος 2010, το συγκρότημα κήπου και βίλας είναι ανοικτό για το κοινό. Την ημέρα που το επισκεφτήκαμε εμείς ήταν ανοικτό από τις 08.00πμ έως τις 17.30μμ. Η βίλα Oasis στεγάζει το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης του Μαρακές και το Μουσείο Βερβερίνων.
Το μπλε σπίτι (Villa Oasis) είναι το μοναδικό οικοδόμημα (ή για την ακρίβεια ένα από τα ελάχιστα) στο Μαρακές, με χρώμα εκτός από το κεραμιδί.
Στο χώρο δίπλα στη Villa Oasis, στεγάζονται πολύ μικρά καταστήματα με δημιουργήματα του Yves Saint-Laurent και για αγορές σουβενίρ.
Επίσης δίπλα στη Villa Oasis, υπάρχει το cafe Majorelle,
με όμορφους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.
Δεν καθίσαμε στο cafe Majorelle, για να μην χάσουμε χρόνο. Άλλωστε, αν και σύμφωνα με τον φίλο μου, το Marrakesh είναι η πόλη για μια ημέρα και για χίλιες νύχτες, εκείνη η ημέρα που είμαστε εκεί, λόγω εποχής, ήταν σχετικά μικρή, οπότε προχωρήσαμε προς την έξοδο.
Βγήκαμε έξω από το πανέμορφο δημιούργημα του Jacques Majorelle. Βγήκαμε στη Rue Yves Saint Laurent.
Στις 27 Νοεμβρίου του έτους 2010, ο δρόμος μπροστά από την είσοδο των κήπων Μαζορέλ, μετονομάστηκε σε Rue Yves Saint Laurent.
Μπήκαμε στο αυτοκίνητο για τη δεύτερη στάση στην ημερήσια εξόρμηση στην πόλη.