tripakias
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Λατινική Αμερική
- Ταξίδι-Όνειρο
- Εκεί
Το παιζεις και Σερραια...ΥΓ. Χθες έφαγα για δεύτερη φορά στη ζωή μου ακανέ. Είναι ΝΟΣΤΙΜΟΣ.
Το παιζεις και Σερραια...ΥΓ. Χθες έφαγα για δεύτερη φορά στη ζωή μου ακανέ. Είναι ΝΟΣΤΙΜΟΣ.
Είμαι αφού!Το παιζεις και Σερραια...
Αποκλειεται να εισαι, μας κοροιδευεις. Τι εφαγες Ρουμπου;Είμαι αφού!
Αλλά δεν είχα σε εκτίμηση τον ακανέ..λάθος μου
ΤσακαλάκιΑποκλειεται να εισαι, μας κοροιδευεις. Τι εφαγες Ρουμπου;
Ουτε ο κανονικος με τρελαινει αλλα ειναι το μοναδικο λουκουμοειδες μαζι με το σουτζουκ λουκουμ που το τρωω ευχαριστα. Αγαπημενο σερραικο γλυκο οι μαρεγκες φυσικα.Τσακαλάκι
Όχι ήταν κλειστός, πήγα δίπλα στου Νικολαϊδη, ο 2ος καλύτερος...Και βγάζουν και ακανέ σοκολάτα (ενδιαφέρουσα γεύση, όχι να τρελαθείς)
Δεν καταλαβαίνω τίποτα. Τι 'ναι όλα αυτά? Μου φαίνεται πρέπει να ανέβω εκεί στο Βορρά για σεμινάρια...
Αμορφωτη Αθηναιοι... Τι να πεις;Ρε τι ειναι αυτα τα ακαταλαβιστικα που λετε?
Μιληστε ελληνικα!!
Δεν είμαι Αθηναίος. Απλώς ζω στην Αθήνα...Αμορφωτη Αθηναιοι... Τι να πεις;
Πρόσεχε τι εύχεσαι....Taver, όποτε θες
Η ιστορία του ακανέ στις Σέρρες ξεκινά επί Τουρκοκρατίας, όταν οι Μπέηδες έκαναν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στο Λαϊλιά Σερρών.Η παρασκευή του γινόταν με τις τεχνικές της εποχής: μέσα σε μεγάλα καζάνια έβραζαν ρετσέλια και πετιμέζια με νερό από την πηγή του Λαϊλιά. Γι' αυτό μάλιστα έμεινε και η ονομασία "Ακανές Λαϊλιά Σερρών". Λέγεται ότι το νερό του Λαϊλιά, καθότι ήταν δροσερό και ελαφρύτερο, ήταν το βασικότερο συστατικό και αυτό που έδινε όλη τη νοστιμιά στον ακανέ. Τα πετιμέζια και τα ρετσέλια αντικαταστάθηκαν με χυμό ζαχαροκάλαμου και νισεστέ. Σήμερα, αντί ζαχαροκάλαμου χρησιμοποιείται η ζάχαρη. Το παραπάνω μίγμα, αφού γινόταν πηχτό, πρόσθεταν φρέσκο βούτυρο και στο τέλος ξηρούς καρπούς. Κατά τη διαδικασία παρασκευής, επειδή χρειαζόταν πολύωρο ανακάτεμα, βρισκόταν πάντα εκεί ένας δούλος και ανακάτευε το μίγμα με μία ξύλινη κουτάλα. Όταν κρύωνε, το πηχτό αυτό μίγμα το έκοβαν σε μικρά κομμάτια και το σέρβιραν για γλυκό.Πρόσεχε τι εύχεσαι....