alma
Member
Πολύ χαίρομαι που ανακάλυψα αυτή την ιστορία. Μπράβο @Earth Citizen που μας μεταφέρεις μαγευτικές εικόνες.
Ευχαριστώ πολύ, είναι και χαρά δική μου να τη μοιράζομαιΠολύ χαίρομαι που ανακάλυψα αυτή την ιστορία. Μπράβο @Earth Citizen που μας μεταφέρεις μαγευτικές εικόνες.
Μια μερα μπορει να διαρκει ενα χρονο ...Έλα υπομονή, μία μέρα Τρόμσο έμεινε ακόμα και μετά...ετοιμάσου!
Μια μερα μπορει να διαρκει ενα χρονο ...
Καλα,παρε το χρονο σ μην πιεζεσαι!
Απλα,τωρα τελευταια πεφτω ολο σε βιντεακια με τα Σβαλμπαρντ,τα οποια σαφως παρακολουθω,αλλα μια ματια αυτονομου ταξιδιωτη (οπως εσυ) χωρις υποστηρικτες (οπως αυτοι) ειναι κατι π μπορω να ταυτιστω κ γι αυτο ειπα,μην τυχον κ βαλεις καμμια φωτο εστω.
Εντάξει παίδες, με πείσατεΚοίτα να δεις, πάνω που την είχα σχεδόν ξεχάσει τη συγκεκριμένη ιστορία...
Ευκαιρία βέβαια να τη πιάσω απ' την αρχή.
Αναμένουμε με τρομερό ενδιαφέρον τη συνέχεια!
αααα, κι εγώ σιχαίνομαι τις κουρτίνες, τράβα, κλείνε, βρωμίζονται, πρέπει να τις κατεβάζεις, να πλένεις, να ξαναανεβάζεις, απαπά! Μόλις πήγα σε δικό μου σπίτι, ρετιρέ κι εγώ, οι κουρτίνες καταργήθηκαν. Μένω σε μεγάλο δρόμο, αλλά σκέφτομαι αφού εγώ βλέπω τους πάντες απέναντι, κι αυτοί μήπως δε βλέπουν εμένα? Αλλά δε με νοιάζει, μ΄αρέσει έτσι, να μπαίνει το φως, να βλέπεις τη βροχή, σημειωτέον δεν έχω ούτε παντζούρια ούτε ρολά, ανίατη περίπτωση! ΄Οσο για την Ολλανδία έχω ακούσει ότι θέλουν να βλέπουν οι άλλοι τα σπίτια τους γιατί είναι πολύ καθαρά και τους αρέσει να το δείχνουν!Το 2011 επισκέφτηκα φίλη που παντρεύτηκε στην Ολλανδία. Μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι όλα τα σπίτια είχαν ανοιχτές κουρτίνες και ήταν και ισόγεια. Στην αρχή κι εκείνη δε μπορούσε να το συνηθίσει όμως στην πορεία είδε πως κανείς δε νοιάζεται για το τί κάνεις μες το σπίτι σου, ακόμα κι αν οι περαστικοί περνούσαν ακριβώς μπροστά σου.
Εχει τρία χρόνια που κι εγώ ζω σε σπίτι χωρίς κουρτίνες, βέβαια ρετιρέ. Τη μέρα φαντάζομαι δε με βλέπουν αλλά όταν είναι αναμμένα τα φώτα φαίνονται όλα. Εγώ δεν έχω πρόβλημα, φαντάζομαι ούτε οι γείτονες.
Η ιστορία σου υπέροχη, τη διαβάζω μετά μανίας. Κάτι έπαθα βλέποντας τη φωτογραφία με τα σαλάμια... τι στο καλό, δεν μας λείπει η τροφή πια εδώ στην Ευρώπη. Καλά έκανες και την τράβηξες για να βλέπουμε τι γίνεται. Περιμένω τη συνέχεια με ανυπομονησία. Γράψε πριν έρθουν τα Χριστούγεννα, έτσι για δωράκι σε όλους εμάς!(και ναι είναι αλήθεια, μετά από τόσους μήνες επιτέλους καταφέρνω να συνεχίσω την ιστορία, μπράβο μου )
Δεύτερη μέρα- η παγωμένη λίμνη και το δεύτερο κυνήγι
Την επόμενη μέρα κλασικά ξύπνησα ό,τι ώρα ήθελα κι αφού έφαγα το πρωινό μου κι ετοιμάστηκα με την ησυχία μου, βγήκα για μία ακόμα βόλτα πέριξ της πόλης. Το πρόγραμμα είχε περίπατο μέχρι τη λίμνη Prestvannet, η οποία απέχει γύρω στη μισή ώρα με τα πόδια από το κέντρο του Τρόμσο. Είχε λιακάδα και γενικά ο καιρός ήταν πολύ ευχάριστος σε όλη τη διαδρομή μου. Ανηφόρισα λοιπόν προς το εσωτερικό του νησιού και χάζευα στην πορεία τα Σκανδιναβικής αισθητικής κι αρχιτεκτονικής σπίτια, τα οποία έχω καταλήξει ότι μου αρέσουν αρκετά. Είναι μοντέρνα, λιτά, ενίοτε με υπέροχες σοφίτες κι απ' όσο έχω μπορέσει να δω το εσωτερικό τους, μου βγάζουν κάτι το πολύ χουχουλιάρικο (ό,τι πιο κοντινό μπορώ να σκεφτώ για μετάφραση του “cozy” !).
View attachment 288700 View attachment 288701 View attachment 288702
View attachment 288703 View attachment 288710 View attachment 288704
View attachment 288705 View attachment 288706 View attachment 288707
View attachment 288709 View attachment 288708
Έπειτα από λίγα λεπτά ο χάρτης στο κινητό μου (παρεμπιπτόντως, για όποιον δεν την γνωρίζει, η εφαρμογή maps.me λειτουργεί και χωρίς ίντερνετ και μ' έχει σώσει στα ταξίδια μου) έλεγε ότι ήμουν σχεδόν δίπλα στη λίμνη. Εγώ αυτό που αντίκριζα μπροστά μου ήταν ένα λευκό τοπίο που τριγύρω του ξεπηδούσαν ορισμένα γυμνά δέντρα. Έμεινα ακίνητη και προσπάθησα για λίγη ώρα να εντοπίσω πού στο καλό είναι η λίμνη. Θα έπρεπε να τη βλέπω στα λίγα μέτρα. Είχα λίγο μπερδευτεί και σκέφτηκα να ρωτήσω μια περαστική κυρία. “Συγγνώμη, να σας ρωτήσω κάτι; Η λίμνη που ακριβώς βρίσκεται;”. Μ' ένα βλέμμα απορίας και συνάμα με χαμόγελο μου απαντά: “Αυτή εδώ είναι η λίμνη!”. Και μου δείχνει το λευκό τοπίο ακριβώς μπροστά από τα δέντρα! Λοιπόν παιδιά, εμένα για κάποιον λόγο μου είχε κολλήσει ότι θα έβλεπα μια λίμνη της οποίας το νερό απλά είχε παγώσει κι ότι η επιφάνειά της θα ήταν τύπου παγοδρόμιο. Δεν είχε πάει καθόλου το μυαλό μου ότι θα ήταν πλήρως καλυμμένη με χιόνι οπότε στην ουσία δε θα φαινόταν καν ως λίμνη! Γέλασα με τον εαυτό μου αλλά είμαι σίγουρη ότι η κυριούλα θα γέλασε πιο πολύ, θα το έλεγε μετά και στους φίλους της για ανέκδοτο!! Το τοπίο, όπως και να 'χε, ήταν πολύ όμορφο και γαλήνιο. Τριγύρω κόσμος έτρεχε, παιδάκια από σχολείο είχαν βγει για βόλτα έχοντας μαζί τους μέχρι και έλκηθρα, ενώ άλλοι κυκλοφορούσαν με πέδιλα του σκι!
View attachment 288711
View attachment 288713
View attachment 288712 View attachment 288714 View attachment 288716
View attachment 288718 View attachment 288720 View attachment 288722
Στη συνέχεια κατευθύνθηκα νότια, με σκοπό να εξερευνήσω κι άλλες γειτονιές και να περάσω κι από την εκκλησία Elverhoy. Όταν πλησίασα στην τελευταία διαπίστωσα ότι εκείνη την ώρα γινόταν μια κηδεία οπότε δεν μπήκα καν στο εσωτερικό της. Συνέχισα την πορεία μου προς το κέντρο του Τρόμσο καθώς είχα αρχίσει να πεινάω κι ήθελα και να ξεκουραστώ πριν το δεύτερο κυνήγι. Γι' άλλη μια φορά πραγματικά χάζευα με το πόσο χιόνι υπάρχει σε αυτήν την πόλη. Η πρώτη φωτογραφία είναι η αυλή ενός σχολείου!
View attachment 288727 View attachment 288729 View attachment 288730
View attachment 288732 View attachment 288733 View attachment 288735
View attachment 288737 View attachment 288738 View attachment 288740
Για το μεσημεριανό-δείπνο μου (ήταν ήδη περασμένη η ώρα) επέλεξα το Sivertsens Kafe. Ο χώρος είχε κάποιες ιδιαίτερες διακοσμητικές πινελιές και ο κατάλογος της ημέρας περιελάμβανε δύο πιάτα: ελληνική φασολάδα (!) και ταϊλανδέζικη σούπα. Προτίμησα φυσικά τη δεύτερη, για να ξυπνήσω αναμνήσεις κι από το περσινό ταξίδι μου στη χώρα. Ήταν πεντανόστιμη και την εξαφάνισα σε ελάχιστα λεπτά. Κόστος στην Ταϊλάνδη για μία αντίστοιχη: 1-1.5 ευρώ. Κόστος στη Νορβηγία: 15 (ολογράφως: δεκαπέντε!) ευρώ.
View attachment 288741 View attachment 288742 View attachment 288743
View attachment 288744
Πέρασα μία γρήγορη βόλτα κι από τα μαγαζιά του κέντρου και μετά επέστρεψα στο χόστελ, για λίγη ξεκούραση πριν το κυνήγι του ΒΣ. Ο καιρός από το παράθυρό μου δε φαινόταν και πολύ καλός. Ήταν τόση η καταχνιά που τα βουνά στο βάθος του τοπίου είχαν εξαφανιστεί. Οι προβλέψεις όντως δεν ήταν πολύ ευοίωνες για απόψε το βράδυ. Ωστόσο το κυνήγι ξεκίνησε κανονικά, με περίπου τον ίδιο αριθμό ατόμων όπως το προηγούμενο.
View attachment 288745 View attachment 288748 View attachment 288746
View attachment 288747 View attachment 288749 View attachment 288750
Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας κάναμε στάσεις σε περίπου 3-4 διαφορετικά σημεία. Έτσι γίνεται συνήθως όταν δε σε βοηθάει ο καιρός, κυνηγάς τις “τρύπες” ανάμεσα στα σύννεφα, μπας και δεις κάτι. Στο αρχικό σημείο είχε τόσο πολύ αέρα που δε μπορούσαμε να σταθούμε καθόλου, ενώ λίγο μετέπειτα ξέσπασε και χιονοθύελλα! Μεταφερθήκαμε αλλού και ξεκίνησε το γνωστό κόνσεπτ: ανάβεις φωτιά να ζεσταθείς, πίνεις κάτι ζεστό και στρέφεις το βλέμμα στον ουρανό μέχρι να σε πονέσουν τα μάτια κι ο αυχένας από την πολλή προσπάθεια! Εκτός αν είσαι τυχερός και η Lady Aurora είναι σε μεγάλα κέφια και ο καιρός σύμμαχός σου. Απόψε εμάς δε μας ήθελε και πολύ. Με χίλια ζόρια το μόνο που καταφέραμε να δούμε ήταν η πράσινη σκιά που αχνοφαίνεται στις παρακάτω (χάλια ποιοτικά, συγγνώμη) φωτογραφίες.
View attachment 288751 View attachment 288752 View attachment 288753
Ακόμα κι όταν μεταφερθήκαμε σ' ένα ακόμα σημείο οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες. Σύννεφα παντού. Είχα πλέον συνειδητοποιήσει ότι η υπόθεση ΒΣ δεν είναι τόσο εύκολη όσο ενδεχομένως την είχα στο μυαλό μου. Η φύση έχει πάντα τους δικούς της κανόνες και οι συνθήκες εκεί πάνω στον Βορρά είναι πολύ απρόβλεπτες. Είχα ακόμα δύο βράδια διαθέσιμα στο Τρόμσο κι ενώ το πλάνο προ ταξιδιού δεν ήταν να κυνηγήσω το σέλας και τρίτη φορά (πολλά τα λεφτά γαρ), σαφώς και θα το δοκίμαζα πάλι την επόμενη, αφού αναζητούσα το κάτι φαντασμαγορικό. Η μέρα έκλεισε με μια ελαφριά απογοήτευση αλλά όχι απελπισία, τουλάχιστον όχι ακόμα.