Klair
Member
- Μηνύματα
- 2.350
- Likes
- 28.330
- Ταξίδι-Όνειρο
- Υπερσιβηρικός
Γνωρίζοντας βήμα-βήμα το Gdańsk, μέρος 4o: Świętego Ducha Street-(Ulica Świętego Ducha)-Royal Chapel (Kaplica Królewska)-Four Quarters Fountain (Fontanna Czterech Kwartałów)-Mariacka Street (Ulica Mariacka)-Archaeological Museum in Gdansk (Muzeum Archeologiczne w Gdańsku)-St. Mary's Gate (Brama Mariacka)
Δευτέρα 4 Απριλίου 2022
Η Ulica Świętego Ducha (οδός Αγίου Πνεύματος) είναι ένας ακόμα δρόμος της κεντρικής πόλης και οι παλαιότερες αναφορές για αυτόν προέρχονται από το 1336. Το όνομα, πιθανότατα, συνδέεται με το νοσοκομείο του Αγίου Πνεύματος το οποίο, το 1357, μεταφέρθηκε στην περιοχή της Πύλης του Κάστρου. Η αρχή του δρόμου ήταν η "Bell Gate" (γνωστή και ως "Ludwisarska"), η οποία διαλύθηκε το 1804 και το τέλος του δρόμου, σήμερα, σηματοδοτεί η Πύλη του Αγίου Πνεύματος (Brama Świętego Ducha) την οποία θα συναντήσουμε λίγο αργότερα στην πορεία μας. Για λόγους ασφαλείας οι δύο Πύλες (Ludwisarska και Brama Świętego Ducha) έκλειναν και οι ώρες ανοίγματος και κλεισίματος ανακοινώνονταν από την καμπάνα του Πύργου της Φυλακής.
Άνθρωποι του πολιτισμού, της τέχνης και της φιλοσοφίας ζούσαν στην οδό Świętego Ducha. Σήμερα ο δρόμος είναι διάσημος για τους καλλιτέχνες του δρόμου οι οποίοι-υποθέτω λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών και έλλειψης επισκεπτών ένεκα της πανδημίας-ήταν ανύπαρκτοι. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της ετήσιας Δομινικανής Έκθεσης εδώ στήνονταν οι πάγκοι χειροτεχνών, γλυπτών και ανθρώπων της τέχνης και της γραφιστικής. Μέχρι σήμερα αυτός ο δρόμος χαίρει εξαιρετικής φήμης μεταξύ τουριστών και κατοίκων.
Στα δεξιά μας συναντήσαμε πάλι την εκκλησία της Παναγίας (Bazylika Mariacka Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Gdańsku) η οποία καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα και αυτού του δρόμου,
και αμέσως μετά αντικρίσαμε το κομψό κτίριο του Βασιλικού Παρεκκλησίου (Kaplica Królewska). Αυτή η μπαρόκ μικρή ομορφιά χτίστηκε σύμφωνα με τη διαθήκη του Andrzej Olszowski, του προκαθήμενου της Πολωνίας, από το 1674 μέχρι το 1677. Εκείνη την εποχή το Gdańsk και η Βόρεια Πολωνία βρίσκονταν σε μια πλειοψηφική προτεσταντική περιοχή και ακόμη και η διπλανή πανίσχυρη Βασιλική της Παναγίας ήταν τόπος προτεσταντικής λατρείας. Έτσι, το Βασιλικό Παρεκκλήσι χτίστηκε για να εξυπηρετεί την καθολική μειονότητα της πόλης. Σήμερα είναι το πιο εντυπωσιακό κτίριο του δρόμου και απέναντί του έχει το Four Quarters Fountain.
Το Four Quarters Fountain, μπροστά από το Βασιλικό Παρεκκλήσι, αποτελείται από τέσσερα (4) τετράγωνα και στη γωνία κάθε τετραγώνου υπάρχει ξαπλωμένος ο βασιλιάς των ζώων, το λιοντάρι, και μάλιστα δεν υπάρχει μόνο ένα, αλλά τέσσερα (4) λιοντάρια σε φυσικό μέγεθος. Αυτό το ζώο έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της πόλης και έτσι ξαπλωμένα είναι οι φύλακες του σιντριβανιού. Τα καλοκαιρινά βράδια εδώ διαδραματίζεται ο χορός των τεσσάρων χρωμάτων του νερού. Τα τέσσερα χρώματα δεν είναι τυχαία. Είναι το λευκό, το πορτοκαλί, το κόκκινο και το μπλε και συνδέονται με τον "μεγάλο καυγά" ή την Εξέγερση της πόλης, το 1416.
Κάποτε στο Gdańsk υπήρχαν πολλές συντεχνίες τσαγκάρηδων, υφαντουργών, ζυθοποιών και λοιπά. Οι άνθρωποι που σχετίζονταν με τις συντεχνίες πουλούσαν τα προϊόντα τους στους Τεύτονες Ιππότες που βασίλευαν στην πόλη εκείνη την εποχή. Λόγω του γεγονότος ότι δεν υπήρχαν γρήγορες μεταφορικές εταιρείες ή αυτοκινητόδρομοι τα εμπορεύματα αποστέλλονταν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, από τη Βαλτική Θάλασσα ή τον ποταμό Vistula. Παρά την καταπίεση που ασκούσαν στους κατοίκους οι Τεύτoνες Ιππότες επικρατούσε σχετική ειρήνη. Όμως, λόγω της χαμηλότερης αξίας των νομισμάτων που έκοβαν οι Ιππότες, αυξηθήκαν οι τιμές των αγαθών και της παραγωγής. Όχι μόνο οι Τεύτονες Ιππότες επέβαλαν μεγάλους φόρους, αλλά πλέον εμπόδιζαν και την ανάπτυξη των τεχνητών.
Έτσι, στις 18 Ιουνίου του 1416, το πλήθος των κατοίκων ξέσπασε την οργή του και υπό την ηγεσία του ζυθοποιού Johann Lupi και του Konrad Bell προξένησαν ζημιές στο Δημαρχείο και το Τευτονικό Νομισματοκοπείο. Στη συνέχεια έγιναν προσπάθειες για συμφωνία με τους Ιππότες, αλλά λόγω των διαφορετικών συμφερόντων των τεχνητών, η Εξέγερση έληξε μετά από μερικές εβδομάδες. Πολλά κεφάλια αποκεφαλίστηκαν και πολλοί άνθρωποι καταδικάστηκαν σε εξορία εξαιτίας αυτής της Εξέγερσης. Ωστόσο, οι αρχηγοί του κινήματος διέφυγαν από το Gdańsk. Το δημοτικό συμβούλιο τιμώρησε τις συντεχνίες με έκτακτο φόρο. Προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα εξέγερση κατά του δημοτικού συμβουλίου, δηλαδή των Τευτόνων Ιπποτών, και για να υπάρξει πλήρης έλεγχος στο μέλλον, η πόλη χωρίστηκε σε τέσσερις συνοικίες υπό τον έλεγχο εκπροσώπων του συμβουλίου και του Τάγματος. Έτσι, λοιπόν, προέκυψαν τα τέταρτα του σιντριβανιού και τα τέσσερα χρώματα με τα οποία φωτίζονται οι πίδακες του νερού. Με τον καιρό οι τεχνίτες από τις μεμονωμένες συντεχνίες έγιναν εκπρόσωποι των συνοικιών. Έτσι, η συνοικία Kogi ονομαζόταν των Παπουτσιών, η συνοικία Rybacki ήταν των Χασάπηδων, η συνοικία Szeroki των Σιδηρουργών και η συνοικία Wysoki των Αρτοποιών. Σε περίπτωση ενόπλων συγκρούσεων, μαχών ή πολέμων κάθε τέταρτο-συνοικία είχε τη δική του μονάδα μάχης. Κάθε μονάδα είχε το δικό της χρώμα:
Kogi: κόκκινο
Rybacki: πορτοκαλί
Szeroki: μπλε
Wysoki: λευκό
Εμείς δυστυχώς, λόγω εποχής, συναντήσαμε το σιντριβάνι εκτός λειτουργίας. Από αυτό το σημείο και έπειτα δε συνεχίσαμε να ακολουθούμε την Ulica Świętego Ducha για να καταλήξουμε στην ομώνυμη Πύλη, αλλά στρίψαμε δεξιά, για να βρούμε την αρχή της Ulica Mariacka η οποία ξεκινάει ακριβώς από το πίσω μέρος του ναού της Παναγίας.
Η Ulica Mariacka είναι αναμφίβολα ο πιο απολαυστικός δρόμος στο Gdańsk με πλήρως ανακατασκευασμένα κτίρια τα οποία αντικατοπτρίζουν τη μοναδική ατμόσφαιρα και τον χαρακτήρα των παλιών κτιρίων της πόλης. Παλαιότερα ο δρόμος ονομαζόταν Frauengasse. Τον Μεσαίωνα υπήρχαν στον δρόμο πολλά εργαστήρια τσαγκάρηδων κάτι που επιβεβαιώνεται από τις ανασκαφές. Υπάρχουν μερικά πράγματα που ξεχωρίζουν αυτόν τον δρόμο από όλους τους υπόλοιπους. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του είναι οι βεράντες που υπάρχουν εδώ σε μεγάλες ποσότητες. Όχι ότι δεν είδαμε παρόμοιες βεράντες στους προηγούμενους δρόμους της Παλιάς Πόλης αλλά εδώ, στην Ulica Mariacka, ο αριθμός τους είναι εντυπωσιακός. Τα πρώην κελάρια, όπου οι έμποροι που ζούσαν εδώ συνήθιζαν να αποθηκεύουν τα αγαθά τους, με την πάροδο του χρόνου, όταν πλέον άρχισαν να εμφανίζονται οι μεγάλες αποθήκες στο κοντινό νησί Granary, μετατράπηκαν σε διακοσμητικές βεράντες με σφυρήλατες ράβδους και στύλους πριν το κατώφλι.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό του δρόμου είναι τα πάρα πολλά gargoyles. Τα gargoyles χρησιμοποιούνταν για την αποστράγγιση του νερού της βροχής και έπαιρναν τη μορφή κεφαλιών ζώων ή φανταστικών πλασμάτων. Σε ένα από αυτά μάλιστα έδωσαν και το όνομα "Pomuchle" που σημαίνει μπακαλιάρος και βρίσκεται στον αριθμό 6 της οδού.
Τα πρώην κελάρια σήμερα φιλοξενούν εργαστήρια και καταστήματα κεχριμπαριού. Από όλους τους δρόμους του Gdańsk, που φημίζεται ως η παγκόσμια πρωτεύουσα του κεχριμπαριού, υπάρχουν στον δρόμο αυτό τα περισσότερα καταστήματα πώλησης τα οποία είναι πολύ δημοφιλή στους επισκέπτες. Αν και τέτοια εποχή αρκετά καταστήματα ήταν κλειστά, παρόλα αυτά, σε αυτόν τον δρόμο συναντήσαμε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση επισκεπτών από οποιoδήποτε άλλο σημείο της πόλης. Στους ημιωρόφους υπάρχουν πολλά γοητευτικά καφέ και μπαρ. Το Mariacka pod Gwiazdami είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ δρόμου κατά τη διάρκεια του οποίου τα περισσότερα δρώμενα λαμβάνουν χώρα εδώ.
Άλλη μια Πύλη, η St. Mary's Gate (Brama Mariacka) σφραγίζει το τέλος της οδού και οδηγεί τον επισκέπτη, και όχι μόνο, μπροστά στο ποτάμι.
Πριν όμως διασχίσουμε την τοξωτή καμάρα της ζυγώσαμε κοντά στο υπέροχο κτίριο που στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο για να θαυμάσουμε την αρχιτεκτονική του. Οι όροφοι του Μουσείου καλύπτουν την ιστορία της περιοχής, με τους σκελετούς που έχουν εκταφεί, με ένα αρχαίο κανό και πολλά ενδιαφέροντα κοσμήματα που έχουν απελευθερωθεί από το έδαφος. Οι μόνιμες εκθέσεις είναι οι εξής:
Μπροστά μας είχαμε πλέον τη γοτθική Πύλη της Αγίας Μαρίας η οποία είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα Πύλης της πόλης. Τα οικόσημα που έχουν διατηρηθεί στην πρόσοψη είναι πολύτιμα εικονογραφικά παραδείγματα της Εραλδικής της Πομερανίας.
Η Πύλη χτίστηκε στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα (για πρώτη φορά αναφέρεται το 1484). Ήδη από τον 16ο αιώνα έπαψε να έχει αμυντική λειτουργία και προοριζόταν για στέγαση. Γύρω στο 1600 προστέθηκε, σε ένα τμήμα της δυτικής πρόσοψης, μια πολυκατοικία της Αναγέννησης (το λεγόμενο Σπίτι των Φυσιαλιστών). Τον 18ο και 19ο αιώνα το κτίριο υπέστη μετατροπές. Την Άνοιξη του 1945 η Πύλη υπέστη σοβαρές ζημιές. Σώθηκαν βέβαια κάποια τμήματα στις προσόψεις. Τα έτη 1959-1960 η κατασκευή ξαναχτίστηκε χρησιμοποιώντας γοτθικά τούβλα από κατεδαφίσεις. Η Πύλη καταλαμβάνει το ανατολικό άκρο της οδού Mariacka και εκτείνεται παράλληλα με τη γραμμή της προκυμαίας στον ποταμό Motława.
Στο κέντρο της Πύλης έχει δημιουργηθεί ένα φαρδύ πέρασμα το οποίο σήμερα είναι πεζόδρομος αλλά παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για καρότσια, άμαξες και αργότερα για αυτοκίνητα.
Από την πλευρά του ποταμού φαίνονται δύο σύμβολα: το οικόσημο της Πολωνίας και το Πρωσικό Βασίλειο.
Από την Ulica Mariacka φαίνεται το έμβλημα της πόλης του Gdańsk το οποίο υποστηρίζεται από Eραλδικά λιοντάρια που στέκονται στα πίσω τους πόδια.
Διασχίσαμε την Πύλη και βγήκαμε ξανά στην προκυμαία και μάλιστα λίγα μόλις μέτρα μακριά από το Black Pearl Ship (Statek Czarna Perła).
Δευτέρα 4 Απριλίου 2022
Η Ulica Świętego Ducha (οδός Αγίου Πνεύματος) είναι ένας ακόμα δρόμος της κεντρικής πόλης και οι παλαιότερες αναφορές για αυτόν προέρχονται από το 1336. Το όνομα, πιθανότατα, συνδέεται με το νοσοκομείο του Αγίου Πνεύματος το οποίο, το 1357, μεταφέρθηκε στην περιοχή της Πύλης του Κάστρου. Η αρχή του δρόμου ήταν η "Bell Gate" (γνωστή και ως "Ludwisarska"), η οποία διαλύθηκε το 1804 και το τέλος του δρόμου, σήμερα, σηματοδοτεί η Πύλη του Αγίου Πνεύματος (Brama Świętego Ducha) την οποία θα συναντήσουμε λίγο αργότερα στην πορεία μας. Για λόγους ασφαλείας οι δύο Πύλες (Ludwisarska και Brama Świętego Ducha) έκλειναν και οι ώρες ανοίγματος και κλεισίματος ανακοινώνονταν από την καμπάνα του Πύργου της Φυλακής.
Άνθρωποι του πολιτισμού, της τέχνης και της φιλοσοφίας ζούσαν στην οδό Świętego Ducha. Σήμερα ο δρόμος είναι διάσημος για τους καλλιτέχνες του δρόμου οι οποίοι-υποθέτω λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών και έλλειψης επισκεπτών ένεκα της πανδημίας-ήταν ανύπαρκτοι. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της ετήσιας Δομινικανής Έκθεσης εδώ στήνονταν οι πάγκοι χειροτεχνών, γλυπτών και ανθρώπων της τέχνης και της γραφιστικής. Μέχρι σήμερα αυτός ο δρόμος χαίρει εξαιρετικής φήμης μεταξύ τουριστών και κατοίκων.
Ulica Świętego Ducha
Ulica Świętego Ducha
Στα δεξιά μας συναντήσαμε πάλι την εκκλησία της Παναγίας (Bazylika Mariacka Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Gdańsku) η οποία καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα και αυτού του δρόμου,
και αμέσως μετά αντικρίσαμε το κομψό κτίριο του Βασιλικού Παρεκκλησίου (Kaplica Królewska). Αυτή η μπαρόκ μικρή ομορφιά χτίστηκε σύμφωνα με τη διαθήκη του Andrzej Olszowski, του προκαθήμενου της Πολωνίας, από το 1674 μέχρι το 1677. Εκείνη την εποχή το Gdańsk και η Βόρεια Πολωνία βρίσκονταν σε μια πλειοψηφική προτεσταντική περιοχή και ακόμη και η διπλανή πανίσχυρη Βασιλική της Παναγίας ήταν τόπος προτεσταντικής λατρείας. Έτσι, το Βασιλικό Παρεκκλήσι χτίστηκε για να εξυπηρετεί την καθολική μειονότητα της πόλης. Σήμερα είναι το πιο εντυπωσιακό κτίριο του δρόμου και απέναντί του έχει το Four Quarters Fountain.
Το Four Quarters Fountain, μπροστά από το Βασιλικό Παρεκκλήσι, αποτελείται από τέσσερα (4) τετράγωνα και στη γωνία κάθε τετραγώνου υπάρχει ξαπλωμένος ο βασιλιάς των ζώων, το λιοντάρι, και μάλιστα δεν υπάρχει μόνο ένα, αλλά τέσσερα (4) λιοντάρια σε φυσικό μέγεθος. Αυτό το ζώο έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της πόλης και έτσι ξαπλωμένα είναι οι φύλακες του σιντριβανιού. Τα καλοκαιρινά βράδια εδώ διαδραματίζεται ο χορός των τεσσάρων χρωμάτων του νερού. Τα τέσσερα χρώματα δεν είναι τυχαία. Είναι το λευκό, το πορτοκαλί, το κόκκινο και το μπλε και συνδέονται με τον "μεγάλο καυγά" ή την Εξέγερση της πόλης, το 1416.
Κάποτε στο Gdańsk υπήρχαν πολλές συντεχνίες τσαγκάρηδων, υφαντουργών, ζυθοποιών και λοιπά. Οι άνθρωποι που σχετίζονταν με τις συντεχνίες πουλούσαν τα προϊόντα τους στους Τεύτονες Ιππότες που βασίλευαν στην πόλη εκείνη την εποχή. Λόγω του γεγονότος ότι δεν υπήρχαν γρήγορες μεταφορικές εταιρείες ή αυτοκινητόδρομοι τα εμπορεύματα αποστέλλονταν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, από τη Βαλτική Θάλασσα ή τον ποταμό Vistula. Παρά την καταπίεση που ασκούσαν στους κατοίκους οι Τεύτoνες Ιππότες επικρατούσε σχετική ειρήνη. Όμως, λόγω της χαμηλότερης αξίας των νομισμάτων που έκοβαν οι Ιππότες, αυξηθήκαν οι τιμές των αγαθών και της παραγωγής. Όχι μόνο οι Τεύτονες Ιππότες επέβαλαν μεγάλους φόρους, αλλά πλέον εμπόδιζαν και την ανάπτυξη των τεχνητών.
Έτσι, στις 18 Ιουνίου του 1416, το πλήθος των κατοίκων ξέσπασε την οργή του και υπό την ηγεσία του ζυθοποιού Johann Lupi και του Konrad Bell προξένησαν ζημιές στο Δημαρχείο και το Τευτονικό Νομισματοκοπείο. Στη συνέχεια έγιναν προσπάθειες για συμφωνία με τους Ιππότες, αλλά λόγω των διαφορετικών συμφερόντων των τεχνητών, η Εξέγερση έληξε μετά από μερικές εβδομάδες. Πολλά κεφάλια αποκεφαλίστηκαν και πολλοί άνθρωποι καταδικάστηκαν σε εξορία εξαιτίας αυτής της Εξέγερσης. Ωστόσο, οι αρχηγοί του κινήματος διέφυγαν από το Gdańsk. Το δημοτικό συμβούλιο τιμώρησε τις συντεχνίες με έκτακτο φόρο. Προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα εξέγερση κατά του δημοτικού συμβουλίου, δηλαδή των Τευτόνων Ιπποτών, και για να υπάρξει πλήρης έλεγχος στο μέλλον, η πόλη χωρίστηκε σε τέσσερις συνοικίες υπό τον έλεγχο εκπροσώπων του συμβουλίου και του Τάγματος. Έτσι, λοιπόν, προέκυψαν τα τέταρτα του σιντριβανιού και τα τέσσερα χρώματα με τα οποία φωτίζονται οι πίδακες του νερού. Με τον καιρό οι τεχνίτες από τις μεμονωμένες συντεχνίες έγιναν εκπρόσωποι των συνοικιών. Έτσι, η συνοικία Kogi ονομαζόταν των Παπουτσιών, η συνοικία Rybacki ήταν των Χασάπηδων, η συνοικία Szeroki των Σιδηρουργών και η συνοικία Wysoki των Αρτοποιών. Σε περίπτωση ενόπλων συγκρούσεων, μαχών ή πολέμων κάθε τέταρτο-συνοικία είχε τη δική του μονάδα μάχης. Κάθε μονάδα είχε το δικό της χρώμα:
Kogi: κόκκινο
Rybacki: πορτοκαλί
Szeroki: μπλε
Wysoki: λευκό
Εμείς δυστυχώς, λόγω εποχής, συναντήσαμε το σιντριβάνι εκτός λειτουργίας. Από αυτό το σημείο και έπειτα δε συνεχίσαμε να ακολουθούμε την Ulica Świętego Ducha για να καταλήξουμε στην ομώνυμη Πύλη, αλλά στρίψαμε δεξιά, για να βρούμε την αρχή της Ulica Mariacka η οποία ξεκινάει ακριβώς από το πίσω μέρος του ναού της Παναγίας.
Ulica Mariacka
Η Ulica Mariacka είναι αναμφίβολα ο πιο απολαυστικός δρόμος στο Gdańsk με πλήρως ανακατασκευασμένα κτίρια τα οποία αντικατοπτρίζουν τη μοναδική ατμόσφαιρα και τον χαρακτήρα των παλιών κτιρίων της πόλης. Παλαιότερα ο δρόμος ονομαζόταν Frauengasse. Τον Μεσαίωνα υπήρχαν στον δρόμο πολλά εργαστήρια τσαγκάρηδων κάτι που επιβεβαιώνεται από τις ανασκαφές. Υπάρχουν μερικά πράγματα που ξεχωρίζουν αυτόν τον δρόμο από όλους τους υπόλοιπους. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του είναι οι βεράντες που υπάρχουν εδώ σε μεγάλες ποσότητες. Όχι ότι δεν είδαμε παρόμοιες βεράντες στους προηγούμενους δρόμους της Παλιάς Πόλης αλλά εδώ, στην Ulica Mariacka, ο αριθμός τους είναι εντυπωσιακός. Τα πρώην κελάρια, όπου οι έμποροι που ζούσαν εδώ συνήθιζαν να αποθηκεύουν τα αγαθά τους, με την πάροδο του χρόνου, όταν πλέον άρχισαν να εμφανίζονται οι μεγάλες αποθήκες στο κοντινό νησί Granary, μετατράπηκαν σε διακοσμητικές βεράντες με σφυρήλατες ράβδους και στύλους πριν το κατώφλι.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό του δρόμου είναι τα πάρα πολλά gargoyles. Τα gargoyles χρησιμοποιούνταν για την αποστράγγιση του νερού της βροχής και έπαιρναν τη μορφή κεφαλιών ζώων ή φανταστικών πλασμάτων. Σε ένα από αυτά μάλιστα έδωσαν και το όνομα "Pomuchle" που σημαίνει μπακαλιάρος και βρίσκεται στον αριθμό 6 της οδού.
Gargoyle Pomuchle (Μπακαλιάρος)
Τα πρώην κελάρια σήμερα φιλοξενούν εργαστήρια και καταστήματα κεχριμπαριού. Από όλους τους δρόμους του Gdańsk, που φημίζεται ως η παγκόσμια πρωτεύουσα του κεχριμπαριού, υπάρχουν στον δρόμο αυτό τα περισσότερα καταστήματα πώλησης τα οποία είναι πολύ δημοφιλή στους επισκέπτες. Αν και τέτοια εποχή αρκετά καταστήματα ήταν κλειστά, παρόλα αυτά, σε αυτόν τον δρόμο συναντήσαμε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση επισκεπτών από οποιoδήποτε άλλο σημείο της πόλης. Στους ημιωρόφους υπάρχουν πολλά γοητευτικά καφέ και μπαρ. Το Mariacka pod Gwiazdami είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ δρόμου κατά τη διάρκεια του οποίου τα περισσότερα δρώμενα λαμβάνουν χώρα εδώ.
Άλλη μια Πύλη, η St. Mary's Gate (Brama Mariacka) σφραγίζει το τέλος της οδού και οδηγεί τον επισκέπτη, και όχι μόνο, μπροστά στο ποτάμι.
Πριν όμως διασχίσουμε την τοξωτή καμάρα της ζυγώσαμε κοντά στο υπέροχο κτίριο που στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο για να θαυμάσουμε την αρχιτεκτονική του. Οι όροφοι του Μουσείου καλύπτουν την ιστορία της περιοχής, με τους σκελετούς που έχουν εκταφεί, με ένα αρχαίο κανό και πολλά ενδιαφέροντα κοσμήματα που έχουν απελευθερωθεί από το έδαφος. Οι μόνιμες εκθέσεις είναι οι εξής:
- Προϊστορία της Πομερανίας
- Ασθένειες του προϊστορικού πληθυσμού στην Πομερανία
- 1.000 χρόνια του Gdańsk στο φως των ανασκαφών
- Τα μυστικά της κοιλάδας του Νείλου
- Σουδάν-Αρχαιολογία και Εθνογραφία
Μπροστά μας είχαμε πλέον τη γοτθική Πύλη της Αγίας Μαρίας η οποία είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα Πύλης της πόλης. Τα οικόσημα που έχουν διατηρηθεί στην πρόσοψη είναι πολύτιμα εικονογραφικά παραδείγματα της Εραλδικής της Πομερανίας.
Η Πύλη χτίστηκε στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα (για πρώτη φορά αναφέρεται το 1484). Ήδη από τον 16ο αιώνα έπαψε να έχει αμυντική λειτουργία και προοριζόταν για στέγαση. Γύρω στο 1600 προστέθηκε, σε ένα τμήμα της δυτικής πρόσοψης, μια πολυκατοικία της Αναγέννησης (το λεγόμενο Σπίτι των Φυσιαλιστών). Τον 18ο και 19ο αιώνα το κτίριο υπέστη μετατροπές. Την Άνοιξη του 1945 η Πύλη υπέστη σοβαρές ζημιές. Σώθηκαν βέβαια κάποια τμήματα στις προσόψεις. Τα έτη 1959-1960 η κατασκευή ξαναχτίστηκε χρησιμοποιώντας γοτθικά τούβλα από κατεδαφίσεις. Η Πύλη καταλαμβάνει το ανατολικό άκρο της οδού Mariacka και εκτείνεται παράλληλα με τη γραμμή της προκυμαίας στον ποταμό Motława.
Στο κέντρο της Πύλης έχει δημιουργηθεί ένα φαρδύ πέρασμα το οποίο σήμερα είναι πεζόδρομος αλλά παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για καρότσια, άμαξες και αργότερα για αυτοκίνητα.
Από την πλευρά του ποταμού φαίνονται δύο σύμβολα: το οικόσημο της Πολωνίας και το Πρωσικό Βασίλειο.
Από την Ulica Mariacka φαίνεται το έμβλημα της πόλης του Gdańsk το οποίο υποστηρίζεται από Eραλδικά λιοντάρια που στέκονται στα πίσω τους πόδια.
Διασχίσαμε την Πύλη και βγήκαμε ξανά στην προκυμαία και μάλιστα λίγα μόλις μέτρα μακριά από το Black Pearl Ship (Statek Czarna Perła).
Last edited: