isabelle
Member
Ναι, όντως εννοούσα χώρες που να έχουν να επιδείξουν επιτεύγματα προς ένα μοντέλο έστω και ελαφρώς διαφορετικό από το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο. Και ασφαλώς το Εκουαδόρ είναι κορυφαίο παράδειγμα.Oι περισσότερες χώρες του πλανήτη πάντως είναι σε πολύ ανοδική πορεία. Γενικά ο πλανήτης σύμφωνα με όποια μέτρηση κι αν πάρεις είναι μάλλον στην καλύτερη φάση που ήταν ποτέ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι ικανοποιητικό το επίπεδο, είναι το καλύτερο που είχαμε: επίπεδα μείωσης φτωχειας, πρόσβασης στο νερό, στην υγεία κλπ. Για αριστερές κυβερνήσεις με σοβαρά επιτεύγματα (αν αυτό εννοούσες για χώρες που να μπορούν να κοιτάμε με χαμόγελο) νομίζω το Εκουαδόρ είναι το καλύτερο παράδειγμα... που κατά την έκθεση το 2012 ήταν στα επίπεδα της Αϊτής, είναι να γελάει κανείς. Για αριστερές κυβερνήσεις που τα έκαναν μαντάρα, η Βενεζουέλα είναι ένα παράδειγμα πραγματικής καταστροφής, που κι επίτηδες να θες να το κάνεις αυτό, δε γίνεται.
Για μένα από τις χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση πέραν του φαινομένου του Εκουαδόρ, είναι η Κολομβία, το Περού, η Βολιβία. Σαφώς το καλύτερο βιοτικό επίπεδο στη Λατινική Αμερική το έχουν η Χιλή (πάντα σταθερή), η Ουρουγουάη (με εξαιρετική κυβέρνηση) , η Κόστα Ρίκα (φαινόμενο σταθερότητας, ειδικά αν σκεφθείς με τι μπαχαλάκηδες συνορεύει) και ο Παναμάς (με όλα του τα προβλήματα διαφθοράς κλπ, δεν παύει να είναι ένα κράτος με ένα σχετικά καλό επίπεδο ζωής). Η Κούβα έχει προφανή βελτίωση, αλλά μάλλον κατώτερη του αναμενομένου, θα έπρεπε να είχαμε οικονομική έκρηξη προ πολλού, που δε συμβαίνει λόγω σοβαρών "χαλιναριών".
Αφήνω εδώ τα περι οικονομικοπολιτικής ανάλυσης και περιμένω τις φωτό του Κρεκούζα για να συνεχίσουμε.
Κατά τα λοιπά, ανοίγεις μεγάλο κεφάλαιο και δεν θέλω να βγούμε οφ τόπικ, ειδικά σε μια τόσο συγκλονιστική ιστορία. Επιγραμματικά, και χωρίς να παραγνωρίζω τις προοδους που επισημαίνεις, θα πω μονάχα ότι η δική μου αίσθηση είναι ότι η ανθρωπότητα συνολικά βαίνει ολοταχώς βελτιούμενη κυρίως στην ικανότητά της να παράγει τις συνθήκες εκείνες που πιθανότατα θα την αφανήσουν ως είδος σ' ένα μάλλον ορατό μέλλον.