psilos3
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- ;
- Ταξίδι-Όνειρο
- Αναζητείται!
Το πυρηνικό καταφύγιο της Τσεχοσλοβακίας & τα 24 μπαρ.
Στα τσιπουράδικα. Εκεί που διεξάγονται οι μεγάλες σοβαρές ζυμώσεις. Εκεί που ξεκινούν οι ατελείωτες κουβέντες για όλα τα σημαντικά (μπορεί και όχι) θέματα, του παρελθόντος και του μέλλοντος. Στα μέρη που γεννιούνται καμιά φορά καταπληκτικές ιδέες και δη ταξιδιωτικές, μεταξύ τυρού και αχλαδιού, ή για να ακριβολογούμε μεταξύ τσίπουρου και σκουμπριού. Κάπου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μια ηλιόλουστη και ζεστή Κυριακή στις αρχές του Οκτώβρη.
- Ρε ψηλέ, τόσα χρόνια έχουμε κάνει τα πάντα, από καμιά πενηνταριά νησιά, είκοσι χρόνια Πάσχα, μέχρι βουνά και συναυλίες κι εκδρομές σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, πάντα με το ανάλογο μπλέξιμο. Πως γίνεται να μην έχουμε πάει μαζί ούτε μια φορά στο εξωτερικό μου λες;
- Φίλε Ντίνο το έχω σκεφτεί κι εγώ αυτό άπειρες φορές, ευκαιρία εδώ που είμαστε να το διορθώσουμε. Έχω κάτι πολύ ωραίο στο μυαλό μου που δε θέλω σε καμία περίπτωση να το κάνω Solo.
- Ναι ε; Για πες.
- Έχεις μείνει ποτέ σε Πυρηνικό καταφύγιο της Τσεχοσλοβακίας;
- Κάτσε ρε φίλε, τι εννοείς πυρηνικό καταφύγιο γιατί έχουμε πιει και κάμποσο;
- Εννοώ αυτό που λέει η λέξη, τι δε καταλαβαίνεις, απλό είναι. Κάπου το είχα διαβάσει, πιθανότατα στο travelstories δε θυμάμαι, το κράτησα όμως στις σημειώσεις μου και το έψαξα. Είσαι μέσα;
- Ψήθηκα ήδη, το κλείνουμε…
Ας γίνω πιο συγκεκριμένος όμως για να μη σας μπερδεύω. Το ζητούμενο ήταν η χώρα της Τσεχίας και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της με το όνομα Brno, αρκετά κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία και τη πόλη της Μπρατισλάβας που θα μας χρησίμευε άλλωστε και για την αεροπορική προσέγγιση και τη μετάβαση από τη μία στην άλλη. Στο Brno λοιπόν βρισκόταν η αφορμή για την εκδρομή που ονομάζεται 10-Ζ Bunker, ένα αντιαεροπορικό αρχικά καταφύγιο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, που μετατράπηκε το 1959 σε πυρηνικό, ανοίγοντας τις πύλες του το 2016 ως επισκέψιμος χώρος αλλά και hostel για όποιον ενδιαφέρεται να ζήσει μια τέτοια εμπειρία όπως εμείς.
Αρκεί όμως μόνο αυτός ο λόγος για να φτάσει κανείς ως εκεί; Σίγουρα όχι, το κίνητρο ήταν όμως ισχυρό και οι αρχικές μου σκέψεις δικαιώθηκαν πανηγυρικά για ένα πολύ εύκολο, ωραίο, ιδανικό θα ‘λεγε κανείς διήμερο. Είχα ψάξει αρκετές φορές βλέπετε την ευρύτερη περιοχή, καθώς μέσα στα ταξιδιωτικά καψίματα μου όπως σας έχω ξαναπεί αναλύω όλα τα πιθανά ενδεχόμενα: Τι πετάει από τη Θεσσαλονίκη, που πάει και τι έχει κοντά. Ε, το Brno και η ευρύτερη περιοχή της Μοραβίας ήταν έτσι κι αλλιώς μία από τις επιλογές που θα στήριζα αργά η γρήγορα κι ευτυχώς το έκανα στην ιδανική στιγμή που είχα την ανάλογη πληροφόρηση κυρίως όμως την ανάλογη παρέα.
Και πάνω που καταστρώναμε τα σχέδια μας αρχίζοντας το ψάξιμο με τον Κώστα προκειμένου να αποφύγουμε και τα μπλεξίματα μη γυρίσουμε πάλι με κανένα ωτοστόπ (true story) ήρθε ακόμα μία συμμετοχή να ταράξει τα νερά όταν ο Νίκος μου είπε δίχως δισταγμό στο τηλέφωνο «το κλείνω κι εγώ» λίγες μέρες αργότερα. Η αγία τριάδα της Φολεγάνδρου (όπως ξεκίνησε & καθιερώθηκε το 2012) ξανά σε δράση και μαζί για ντεμπούτο στο εξωτερικό αυτή τη φορά, σα να λέμε μπλακ τζακ, εξάρες, κέντα φλος και τζακ ποτ ταυτόχρονα ένα πράμα. Μια τριάδα που δεν μπορεί να εγγυηθεί για το οτιδήποτε συμβεί σε μια εκδρομή, που δεν είναι να την εμπιστεύεσαι, δεν πρέπει να της δίνεις αέρα και σίγουρα δε θα την έπαιρνες για ποδαρικό την πρωτοχρονιά στο σπίτι σου.
Τους είχα προειδοποιήσει εξάλλου ψάχνοντας τα όσα πολύ ωραία διαθέτει αυτή η Τσέχικη πόλη:
- Μαλάκες κανονίστε, έχει πολύ περισσότερα μπαρ, παμπ και μπυραρίες απ’ όσα μπορούμε να διαχειριστούμε. Το νου σας….
Εμείς όμως που διαβάζουμε εντατικά το φόρουμ γνωρίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι τα πιο ωραία βρίσκονται εκεί που δε το περιμένεις, στις πόλεις και τους προορισμούς που ορίζονται πολλές φορές ως «Β’ διαλογής» και δε τα πιάνει το μάτι σου αν δε ψαχτείς λίγο περισσότερο.
Πάμε να δούμε αναλυτικά όμως τι σημαίνουν όλα αυτά.
Φύγαμε για Brno!