• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

Ρωσία Στη Σοβιετική Ναχότκα. (Ανατολική Σιβηρία)

soudianos

Member
Μηνύματα
3.756
Likes
6.528
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Η γνωριμία με την πόλη.
Ο κόλπος της Ναχότκα ήταν πράγματι απάνεμος, αλλά και πολύ όμορφος με τα καταπράσινα γύρω του βουνά, τα οποία προς τα δυτικά άφηναν ένα πεδινό άνοιγμα, που ήταν η «πύλη» προς την αχανή Σιβηρία και την υπόλοιπη Σοβιετική Ένωση. Απ΄ αυτό το άνοιγμα περνούσε ο Υπερσιβηρικός που κατέληγε στη Ναχότκα τον τελευταίο σταθμό. Η πόλη είναι κτισμένη στο ένα μέρος του κόλπου, παράλληλα με τις ακτές. Δεν υπήρχε ομαλή πρόσβαση στη θάλασσα γιατί έφταναν στην παραλία απότομα. Μπορούσες όμως να απολαύσεις πανοραματικά όλο τον κόλπο από πολλά σημεία, ιδίως από τα παρκάκια της πόλης, αλλά και από την παραλιακή κεντρική οδική αρτηρία, υπερυψωμένη όπως ήταν πάνω από την ακτή αποτελώντας το μπαλκόνι της πόλης με μοναδική θέα. Μόνο η περιοχή του λιμανιού ήταν στο επίπεδο της θάλασσας, κι ένας ανηφορικός δρόμος σε έβγαζε στην πόλη μετά από περπάτημα ολίγων λεπτών.

Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα δεν υπήρχε κατοικημένη περιοχή στον κόλπο. Το 1907 κτίστηκε ένα ψαροχώρι, και γύρω στο 1930 φτιάχτηκε λιμάνι κι άρχισε να δημιουργείται πόλη. Από το 1950 και μετά, η Ναχότκα άρχισε να αναπτύσσεται. Ο τερματισμός του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου έφερε την ανοικοδόμηση, την ανάπτυξη και την άνθηση του παγκόσμιου εμπορίου. Το 1960 κλείνει το Βλαδιβοστόκ για τα εμπορικά πλοία όλων των πολιτικά «Δυτικών» χωρών, και λειτουργεί κυρίως ως ναύσταθμος για τον Σοβιετικό στόλου του Ειρηνικού. Έτσι η Ναχότκα θα μείνει το μοναδικό λιμάνι των ΕΣΣΔ για τα προϊόντα από και προς της χώρες της Άπω Ανατολής, της Ινδία, της Αυστραλίας, και των χωρών της αμερικανικής ηπείρου που βρέχονται από στο Ειρηνικό Ωκεανό. Επί πλέον, το παλιό ψαροχώρι συνεχίζει τις δραστηριότητες του στο τομέα της αλιείας στις πλούσιες με αλιεύματα θαλάσσιες περιοχές του Ειρηνικού, αλιεύματα που καταλήγουν στα εργοστάσια κονσερβοποιίας που βρίσκονται στον κόλπο της Ναχότκα.

Μόλις σας είδαν οι Ρώσοι σας αγάπησαν..;!! -Μας αρέσετε και δεν θα ξεμπλέξετε εύκολα απ΄ εδώ… Θα μείνετε έξη μήνες μέχρι το τέλος του έτους. Από τη Ναχότκα θα πηγαίνετε στο Βανκούβερ του Καναδά, και θα μας ξανάρχεστε. Βέβαια η παραπάνω συμφωνία είχε γίνει από καιρό πριν. Οι Έλληνες εφοπλιστές από ανέκαθεν τα είχαν, και τα έχουν ακόμα, καλά με όλους. Θα πάνε στα σοβιετικά κράτη, στην Κίνα, στην Κούβα. Δεν τους ενδιέφερε η Black list των Αμερικανών.

Σε όλες τις χώρες του ανατολικού μπλοκ, υπήρχαν ορισμένα κοινά δεδομένα που τα συναντούσατε μπροστά μας: Απαγορεύεται η φωτογράφηση. Φωτογραφικές μηχανές, ρολόγια, χρυσαφικά, ποτά τσιγάρα δηλώνονται από τα μέλη του πληρώματος. Επίσης δηλώνονται το ποσό και το είδος των νομισμάτων που έχει ο καθένας. Στην αναχώρηση του πλοίου από το λιμάνι, πρέπει να έχεις ακριβώς το ίδιο, αν σου ζητηθεί εκτός και αν έχεις απόδειξη αγοράς από τα ειδικά καταστήματα (σε όποιες χώρες υπάρχουν) που οι αγορές γίνονται μόνο σε ξένο νόμισμα.

Όταν κατέβεις τη σκάλα του πλοίου παραδίνεις το φυλλάδιο στον φρουρό που με τα στρατιωτικά, νυχθημερόν στη ζέστη και στο κρύο, στη βροχή και στο χιονιά, πάνω στην προβλήτα χωρίς κάποια ξύλινη σκοπιά να τον καλύπτει, ελέγχει την είσοδο και την έξοδο του καπιταλιστικού πλοίου. Ο νεαρός στρατιώτης σε κοιτάζει προσεκτικά στα μάτια, ελέγχει την φωτογραφία, κρατά το φυλλάδιο και σου δίνει το Ρωσικό πάσο. Τούτο θα το δείξεις στην πύλη του λιμανιού, εκεί πιθανώς να σου γίνει κάποιος έλεγχος, και κατόπιν θα είσαι πλέον ελεύθερος να πας στην πόλη με επιστροφή στις 12 το βράδυ. Η διανυχτέρευση απαγορεύεται..

Οι τοπικές αρχές φέρνουν στο πλοίο το τοπικό νόμισμα για τις ανάγκες του πληρώματος. Στην Ναχότκα φυσικά, ήταν τα ρούβλια και το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα που θα φέρουν είναι το τρίρουβλο. Αν σε κάποιο έλεγχο βρεθείς με μεγαλύτερο χαρτονόμισμα, σημαίνει ότι έκανες «μαύρη αγορά». Η χρέωση θα είναι από 0,65 έως 0.70 του ρουβλιού το δολάριο όσο είναι η επίσημη τιμή του στην τράπεζα. Την τελευταία μέρα πριν την αναχώρηση από το λιμάνι, όσα χρήματα δεν ξοδέψατε θα πρέπει να τα επιστρέψετε ακόμη και τα κέρματα. Άλλες σταθερές καταστάσεις είναι, το εισιτήριο που στα λεωφορεία κοστίζει πέντε καπίκια, ή 5% του αντίστοιχου τοπικού νομίσματος των άλλων σοσιαλιστικών χωρών, το ίδιο ήταν στην Κούβα και στην Κίνα. Το κέρμα αυτό μπαίνει σε ένα μεταλλικό κουτάκι που βρίσκεται στο λεωφορείο, βάζοντας το κάνει ένα τικ ή τακ, κι έτσι ο επιβάτης με το τικ ή το τακ, δηλώνει ότι πλήρωσε. Σε κάποιες χώρες δεν είναι υποχρεωτικό η πληρωμή στις συγκοινωνίες στην πόλη.

Ένα άλλο δεδομένο των χωρών αυτών, πλην της Κίνας γιατί οι Κινέζοι με τις μαοϊκές φόρμες δεν είχαν λόγο να σε πλησιάσουν αλλά μόνο σε χάζευαν σαν εξωγήινο, ήταν η μαύρη αγορά του δολαρίου, στην τιμή 4-5 του τοπικού νομίσματος, που σου έδινε την ευκαιρία να περάσεις πολύ οικονομικά. Εκτός απ’ το δολάριο, ζητούσαν αμερικάνικα τσιγάρα. Στην Ρουμανία προτιμούσαν τον Άσσο Παπαστράτο, τσίχλες, παντελόνια τζην με τιμή 80-100 ρούβλια, καλσόν κ.α. Διακριτικά σε πλησίαζαν έξω από την πύλη του λιμανιού, σε κάποιο πάρκο συνήθως. Αποτέλεσμα ήταν να μην ξοδεύει κανείς απ’ τα χρήματα του πλοίου, να τα έχει μόνο για τον έλεγχο, να τα επιστρέφει πριν την αναχώρηση, ή να δηλώνει ότι ξόδεψε ένα ρούβλι ή εκατοστά του ρουβλιού. Στις πολυήμερες διαμονές σας στην Ναχότκα, οι Σοβιετικοί ιθύνοντες επί του νομίσματος το παρατήρησαν. –Είναι καπετάνιε δυνατόν, πάνω από ένα μήνα στην πόλη και όλο το πλήρωμα να ξοδεύει πέντε ή δέκα ρούβλια; Ο καπετάνιος βρισκόταν σε δύσκολη θέση. Παράκληση: -Θα βρούμε το μπελά μας, θα μας ταράξουν στον έλεγχο γι’ αυτό δηλώνετε μερικά ρούβλια έτσι για τα μάτια… Στην επόμενη αναχώρηση η διαφορά προς τα πάνω ήταν μικρή. Μάλιστα κάποιος αγαθιάρης είχε πάρει 10 και πήγε να επιστρέψει 12!!!Σ’ ένα Ταϊλανδέζο χαζούλιακα που πήραμε για καμαρότο από τη Μπανγκόκ, στον έλεγχο στην πύλη του βρήκαν πάνω του ένα εκατόρουβλο. Τελωνειακός :–Ποιος σου το έδωσε; -Το βρήκα. –Το βρήκες!!!που το βρήκες; - Σε ένα τηλεφωνικό θάλαμο. –Δεν κυκλοφορούν με εκατόρουβλα οι κάτοικοι της πόλης μας και μάλιστα να μπορούν να τα χάνουν. Τη γλύτωσε με επίπληξη και φυσικά με κατάσχεση του χαρτονομίσματος.

Η ακρόαση που έκανες στον δέκτη για τα αποτελέσματα των ολυμπιακών αγώνων της Μόσχα , διακόπηκε από ένα αναπάντεχο γεγονός. Την επόμενη της άφιξης στη Ναχότκα, δόθηκε εντολή από τους υπευθύνους του φορτίου, και όλο το πλήρωμα πήγε να μείνει μερικές μέρες στο ξενοδοχείο για να γίνει fumigation στα αμπάρια. Το «Ναχότκα» ήταν ένα μεγάλο ξενοδοχείο κοντά στο λιμάνι, τα δωμάτια ήταν δίκλινα, μεγάλα και απλά, το φαγητό σχετικά καλό, συνήθως μοσχάρι φέτες, αλλά το καλύτερο απ’ όλα ήταν το Ρωσικό μαύρο ψωμί. Στο εστιατόριο του, ορισμένα βράδια είχε ορχήστρα με χορευτική μουσική, ήταν ένας ήρεμος χώρος που τον τιμούσατε και μετά αυτή τη ολιγοήμερη διαμονή σας. Η διαμονή αυτή κράτησε επτά μέρες, περισσότερο από το σύνηθες που είναι δύο έως τρεις, πράγμα που σας εκνεύρισε γιατί ήσασταν απροετοίμαστοι, με λίγα ρούχα μαζί σας, αλλά και δεν είχατε που να περάσετε την ώρα σας σ΄ αυτή την πόλη.Έτσι, μετά από συνεννόηση με κάποιον αρμόδιο, κλείσατε μια ποδοσφαιρική συνάντηση με το πλήρωμα ενός ρωσικού πλοίου, σας παραχώρησαν και ποδοσφαιρικές στολές, εκείνοι ήλθαν με τις δικές τους και μάλιστα με το τριγωνικό μεταξωτό σημαιάκι γραμμένο πάνω του το όνομα του πλοίου, αναμνηστικό δώρο για σας. Σεις όχι μόνο σημαιάκι δεν είχατε να δώσετε αλλά κι ούτε είχατε ακόμη ανταλλάξει πάσα μεταξύ σας. Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των νοτιοαμερικάνων συμπαικτών σας φάγατε την τεσσάρα.![1] Μέτρησε όμως η επικοινωνία και η εμπειρία

Η Ναχότκα όπως προαναφέρθηκε δεν υπήρχε την εποχή των Τσάρων. Αποτέλεσμα, να μην υπάρχουν παλάτια, παλιά μουσεία (μόνο: βιοτεχνίες, παραγωγής, επανάστασης κ.α), εκκλησίες, (στην περιοχή μας δεν είδαμε) ή τσάρικες επαύλεις και μέγαρα, κληρονομημένα από τους μπολσεβίκους. Κτισμένη μετά το β’ παγκόσμιο πόλεμο, όλα τα κτίρια κυβερνητικά και κατοικίες είχαν τον μεταεπαναστατικό ρυθμό, που εστιάζει στο σκοπό κι όχι στα εξωτερικά ξόπλια. Υπήρχαν κάποια μνημεία, αγάλματα σκόρπια στα πάρκα ή στις πλατείες που ήταν αφιερωμένα στον πόλεμο ή στην εργατιά.
Στην περιοχή σας εκτός από το ξενοδοχείο «Ναχότκα», υπήρχαν μια σειρά από πάρκα, σ ένα απ΄ αυτά βρισκόταν ένας κινηματογράφος, μετά ήταν το ταχυδρομείο, και παρακάτω η «Πολιτιστική Λέσχη» για τους ξένους, κτισμένη στην μια πλευρά μιας τετράγωνης μεγάλης πλατείας, τριγυρισμένη με πολυώροφες κατοικίες ή δημόσια κτίρια, και με μαγαζάκια στα ισόγεια τους. Πιο πέρα σ΄ ένα δενδροφύτευτο πεζόδρομο ένα κέντρο διασκέδασης εστιατόριο και μπαρ πάνω σε όροφο, μαζί με την ορχήστρα του, απέπνεε μια αρκετά φιλική ατμόσφαιρα. Η πρόσβαση σε όλα αυτά από το λιμάνι γινόταν με τα πόδια. Το λεωφορείο ή το τραμ σε δέκα λεπτά σε πήγαινε και σ΄ ένα πολυώροφο κατάστημα ρούχων και οικιακών ειδών όπου μπορούσες να πάρεις μια ιδέα από τα σοβιετικά προϊόντα.
Σ’ αυτήν την περιοχή της πόλης κυρίως κυκλοφορούσατε στις τέσσερεις φορές που πήγατε στη Ναχότκα.. Σε μια ή δυο τυχαίες διαδρομές με το λεωφορείο από περιέργεια να δεις τι υπάρχει πιο έξω, τα μόνα που έβλεπες ήταν πολυκατοικίες και πάρκα.

Μ΄ ένα φύλο χαρτί στην τσέπη στο οποίο σου είχαν μεταφράσει στη ρωσική προφορά τους αριθμούς από το ένα μέχρι το δέκα, κι από το δέκα… είκοσι…μέχρι το εκατό, επιπλέον γύρω στις τριάντα λέξεις και φράσεις της καθομιλουμένης, ξεκίνησες γεμάτος περιέργεια να γνωρίσεις το σοβιετικό άνθρωπο και τον «κόσμο» του…

[1] Οι Ρώσοι φαίνονταν καλοζωισμένοι, και ήταν παιχταράδες. Έχω ακόμη τις φωτό με τις ομάδες
 

isabelle

Member
Μηνύματα
906
Likes
4.202
Το'πε και το'κανε ο καπετάνιος μας: Δώρο χριστουγεννιάτικο η είσοδος στην Σιβηρία! . Χρόνια πολλά και καλά Soudianos και εννοείται ότι δεν με κουνάει από δω ούτε η κα-γκε-μπε. :xmas_mrgreen:
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.756
Likes
6.528
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Το'πε και το'κανε ο καπετάνιος μας: Δώρο χριστουγεννιάτικο η είσοδος στην Σιβηρία! . Χρόνια πολλά και καλά Soudianos και εννοείται ότι δεν με κουνάει από δω ούτε η κα-γκε-μπε. :xmas_mrgreen:
κι από μένα Χρόνια Πολλά συντρόφισα ...
 
Μηνύματα
1.666
Likes
1.327
Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
χρόνια πολλά, και από μένα. Την βότκα την ήπιαμε και δεν το κατάλαβα από την πολύ σούρα, ή ακόμα; να ξέρω. Μέθυσα ή θα μεθύσω;
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.756
Likes
6.528
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
χρόνια πολλά, και από μένα. Την βότκα την ήπιαμε και δεν το κατάλαβα από την πολύ σούρα, ή ακόμα; να ξέρω. Μέθυσα ή θα μεθύσω;
χρόνια πολλά
περίμενε λίγο. μέρες κατάληψης του pc...
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.756
Likes
6.528
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Ανθρωπογεωγραφία

Να τον γνωρίσεις, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία της ελεύθερης πρόσβασης παντού όπου επιτρέπεται το ίδιο όπως και στον κάτοικο, και στην προσωπική επικοινωνία άνευ της παρουσίας κομισάριου, ή ξεναγού, πράγμα αδύνατο για τους ομαδικούς τουρίστες, που επισκέπτονταν τις μεγάλες πόλεις της χώρας, μέσα σε αυστηρά προγράμματα μετακινήσεων, και με την απαγόρευση του ντόπιου να πλησιάζει τα τουριστικά ξενοδοχεία .
Τι ξέρεις έως τώρα για τη Σ.Ε.; Την Οδησσό, αλλά αυτή δεν λογαριάζετε. Εμπορικό, πολύβουο Μεσογειακό λιμάνι, απ΄ όπου πέρασαν Έλληνες, Εβραίοι, Αρμένιοι μεγαλέμποροι, πόλη με όμορφα μνημεία, αλλά δεν σου έδινε την ευκαιρία για συγκρίσεις. Κάποιες ανταλλαγές επισκέψεων με σοβιετικούς συναδέλφους από τα πλοία, πάντα με την παρουσία του κομισάριου που εξ’ αιτίας του οι συζητήσεις ήταν κενού περιεχομένου. Τη Ρώσικη φιλολογία του 19ου αιώνα, των εφηβικών χρόνων όπως όλων μας, και λίγο από τη σοβιετική.

Στο παρκάκι έξω από την πύλη του λιμανιού, μακριά από τους Ρώσους λιμενικούς με τα στρατιωτικά, σύχναζε μια ξανθιά νεαρή Ρωσίδα καλλονή η Ν…, που με το φίνο τζην δυτικής φίρμας κι΄ ένα ζωηρόχρωμο μακό φανελάκι, έκλεβε τα βλέμματα των εξερχομένων ναυτικών. Το ντύσιμο της ξεχώριζε απ΄ αυτό των κατοίκων της πόλης. Την πρώτη φορά που την αντίκρισες αναρωτήθηκες: ποιος νάναι άραγε ο τυχερός που περιμένει; Πλησιάζοντας πρόσεξες πως σε κοίταζε μειδιώντας. –Μπα!!! Από πού να με ξέρει άραγε; Αναρωτήθηκες. Το χαμόγελο της σε τράβηξε σαν μαγνήτης –Αλλάζω δολάρια σε ρούβλια είπε. Ωραία, άλλαξες ένα πεντοδόλαρο με τέσσερα ρούβλια το ένα, αρκετά να περάσεις 4-5 μέρες. –Δεν έχεις άλλα; -Πόσα μπορείς να αλλάξεις; -Όσα θέλεις. Πενήντα εκατό και ακόμη περισσότερα. –Μπορείς τόσα πολλά; -Μπορώ.
Άνετη και ναζιάρα, γινόταν φίλη με όλους για να συλλέξει δολάρια. Εκ των υστέρων έμαθες ότι δούλευε για πρόσωπα που ανήκον στην υψηλόβαθμη μισθολογική κλίμακα όπως: γραφειοκράτες, διευθυντές, κομματικοί κλπ Οι μισθολογικές διαφορές στο σύστημα της ισότητας έχουν εδραιωθεί εδώ και χρόνια εις βάρος του απλού εργάτη. Τα ρούβλια τα είχαν μπόλικα, δεν μπορούσαν να τα ξοδέψουν. Τι να αγοράσουν; Τοποθέτησαν λοιπόν το κατάλληλο πρόσωπο στο σημείο απ΄ όπου μπορούσε να συναντήσει ξένους. Τα αγόραζε με 4 και τους τα πούλαγε με 5, κι’ έβγαζε το χαρτζιλίκι της. Μια μέρα σε πλησίασε μύρισε το ποκάμισο σου κι’ έκανε σα να ήταν τριαντάφυλλο. –Τι μυρίζεις; -Το ύφασμα που είναι διαφορετικό από τα δικά μας. –Εμένα δεν μου μυρίζει είναι και παλιό. Αυτή όμως είχε άλλη γνώμη.

Οι κάτοικοι της πόλης ήταν κυρίως ξανθοί, λεπτοί, άχαροι ντυμένοι με τα σοβιετικά υφάσματα. Ήταν ρούχα χωρίς χάρη και μόδα, όμοια προϊόντα για όλους που τα αγόραζαν από τα ίδια λίγα καταστήματα, κι επειδή ήταν τα ίδια δήλωναν την ισότητα. Υπήρχαν και κάποιες εξαιρέσεις του κανόνα όπως πάντα γίνεται.. Αυτή ισότητα στο ντύσιμο είχε εξαλείψει την κοκεταρία, το άγχος του ανταγωνισμού στην εμφάνιση και τα έξοδα γι΄ αυτόν. Βιαστικοί βάδιζαν όλοι για κάποιο σκοπό κι όχι αδιάφορα. Ήταν κατά πλειοψηφία εργάτες του λιμανιού και σιδηροδρομικοί υπάλληλοι. Οι γραμμές των τραίνων κυρίως φορτηγών στην περιοχή του λιμανιού η μια δίπλα στην άλλη, έπιαναν τεράστιο χώρο. Τα πρόσωπα των κατοίκων έλαμπαν από υγεία, σιγουριά, ασφάλεια και αυτοπεποίθηση. Οι μεσήλικες γυναίκες της Ρωσίας ευτραφείς και ροδοκόκκινες είχαν αναλάβει καθημερινώς, τον καθαρισμό των δρόμων από τη σκόνη κι από το χιόνι, με τεράστιες σκούπες χειροποίητες από θάμνους, σκληρές και δυνατές, σαν αυτές που είχαν στα χωριά μας τα παλιά χρόνια, για να μην καταστρέφονται εύκολα.

Στο μοναδικό κατάστημα της περιοχής που πούλαγε κβας, μηλόπητες, και παγωτά τα καλοκαίρια, στα απλά τραπεζάκια του δεν έπρεπε να καθυστερείς γιατί περίμεναν κι άλλοι να καθίσουν. Τέλειωνες το δροσιστικό κβας σου κι΄ έφευγες. Ο χώρος όπου καθόσουν ήταν μόνο εσωτερικός. Εκεί δεν είχε το γνωστό άραγμα σε εξωτερικά καθίσματα με τα φιλοσοφήματα, τα κουτσομπολιά και τη δημιουργία σχέσεων. Οι σοβιετικοί δεν σπατάλαγαν το χρόνο τους για γνωριμίες, σχέσεις και περίπλοκες ερωτικές ιστορίες. Το ερωτικό παιχνίδι μεταξύ άνδρα και γυναίκας είχε απλοποιηθεί στη σοσιαλιστική χώρα. Μου αρέσεις, σου αρέσω. Επιδίωξη ήταν ο γάμος που φέρνει περισσότερες κοινωνικές παροχές. Έτσι όμως καταλήγει σε πολλά διαζύγια που γίνονται με σύντομες διαδικασίες. Τότε οι παροχές χάνονται, και στους χαμηλόμισθους δημιουργούνται προβλήματα.

Ήταν δύσκολο να προσαρμοστείς στο ενδυματολογική στυλ των κατοίκων για να μην ξεχωρίζεις, όσο απλά και να ντυνόσουν. Τουλάχιστον απέφευγες τις υπερβολές και τα περιττά αντικείμενα.. Ακόμα κι ένα πακέτο αμερικάνικα τσιγάρα εκτεθειμένο σε κοινή θέα, σου δίνει τη διαφορετικότητα που δεν επιθυμείς, σε φέρνουν σε δύσκολη θέση. Ντρεπόσουν που κατείχες…[1] Γιατί: έβγαινες μέσα από ένα καπιταλιστικό χώρο καλοθρεμμένος και καλοζωισμένος, με όλα όσα σου χρειάζονται κι ακόμη με αυτά που δεν σου χρειάζονται…, κι έμπαινες σ ένα κόσμο όπου έβλεπες ότι ο συνάνθρωπος σου στερείται και για να αποκτήσει κάτι, χρειάζεται χρόνια να περιμένει ή να μείνει πολλές ώρες στην ουρά. Η όλη κατάσταση, χωρίς να αναφέρουμε ακόμα την ατομική ελευθερία, σου έδινε τη ψευδαίσθηση της υλικής ανωτερότητας, αλλά και της ενοχής, αυτό το συναίσθημα όταν πας σε μια φτωχότερη χώρα από τη δική σου. Αυτό όμως είναι το μέτρο που σου έχουν μάθει να συγκρίνεις μέσα στον ανταγωνιστικό σου «Κόσμο». Έτσι έχεις συνηθίσει. Ο ίδιος ο κάτοικος της χώρας, έχει μάθει, μάλλον τον έχουν διδάξει διαφορετικά και τα βλέπει αλλιώς: « Χρόνο με το χρόνο Θα καλυτερέψουν τα πράματα. Η έλλειψη είναι γι’ όλους, άρα δεν έχω λόγο να στεναχωριέμαι. Κάποια στιγμή το κράτος θα μας δώσει περισσότερα. Τώρα φροντίζει για τον εξοπλισμό του και για να ανταγωνίζεται τον αντίπαλο… Η «Μάνα» μας η Ρωσία, νικήτρια στον πόλεμο, πρώτη στο διάστημα μας κάνει υπερήφανους Πρώτα η συλλογικότητα και μετά η ατομικότητα. Η γραμμή του κόμματος που ξέρουμε από μωρά, πρέπει… νάναι σύμφωνα με τις οδηγίες του μεγάλου μας Επαναστάτη, για να μας κατευθύνει στο σωστό δρόμο της ατομικής ευτυχίας».

Οι επαφές με τους καπιταλιστές επισκέπτες δεν συνιστώνται από το κόμμα. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης βλαβερών ιδεών. Οι ομάδες των τουριστών επισκεπτών στις μεγάλες πόλεις κινούνται βάσει ορισμένου προγράμματος και με ειδικό ξεναγό που δεν παραλείπει να αναφέρεται στις κατακτήσεις του πολιτικού συστήματος. Το ίδιο όμως και οι δυτικοί εμπορικοί επισκέπτες, διπλωματικές και πολιτιστικές αποστολές, θα συνοδεύονται πάντα με ειδικό ξεναγό, και κατά 99 ο/ο θα έχουν ενημερωθεί οι τοπικοί φορείς ότι πρόκειται να γίνει κάποια επίσκεψη στα εργοστάσια, στα κολχόζ, στα πολιτιστικά κέντρα. Τούτα τα τελευταία, με την ελεύθερη πρόσβαση για όλους στις αθλητικές τους δραστηριότητες και στις βιβλιοθήκες τους, είναι το μεγαλύτερο απόκτημα του σοβιετικό πολίτη.
Τη μονότονη και ανιαρή ατμόσφαιρα της πόλης, την αίσθηση ότι πέρα από κείνη την «Πύλη» που σχηματίζουν τα βουνά βρίσκεται η Σιβηρία με τα τρομερά νησιά του Αρχιπελάγους Γκουλάγκ του Σολτσενίτσιν, την απάλυνε τους καλοκαιρινούς μήνες το θαλασσινό αεράκι και ο ήλιος.
Μέσα σ αυτό το περιβάλλον που δεν υπάρχει ακόμη και στην πιο μικρή πόλη του «δικού σου Κόσμου» η Πολιτιστική Λέσχη [2] ήταν η όαση που καθημερινά σχεδόν και από νωρίς, έβρισκες καταφύγιο κυρίως τους χειμωνιάτικους μήνες. Δεν ήταν για προπαγάνδα αλλά μόνο για εξυπηρέτηση. Μπορούσες να στείλεις κι΄ από εδώ την αλληλογραφία σου, είχε χώρο για καφέ ή ποτό, κυρίως βότκα με τα μεζεδάκια της, επιτραπέζια παιχνίδια, ένα μικρό χώρο μουσικών εκδηλώσεων από περαστικούς καλλιτέχνες, χορευτικές εκδηλώσεις για όλους με μουσική από δίσκους, βιβλιοθήκη μεταξύ των οποίων μερικά ελληνικά βιβλία με παιδικές ιστορίες Ελλήνων συγγραφέων του παραπετάσματος. Στην είσοδο σε περίμενε πάνω σ΄ ένα πάγκο το σαμοβάρι προσφορά της Λέσχης. Σερβιριζόσουν μόνος σου. Μαύρο, δυνατό και αρωματικό ήταν το τσάι. ‘Εβαζες από το μεταλλικό βρυσάκι ποσότητα που έφτανε στο 1/10 της φλιτζανιού, και πρόσθετες στο υπόλοιπο καυτό νερό. Η ζάχαρη ήταν σε κύβους και έπαιρνες όσους ήθελες.

Η βότκα στην χώρα της παραγωγής πλέον, ήταν βάλσαμο στις κρύες νύχτες του χειμώνα. Ευκολόπιοτη, καμιά σχέση με τη δυνατή τσικουδιά που ξέρεις, έρεε σα νέκταρ μέσα στο στομάχι. Τα μεζεδάκια που την συντρόφευαν από ψάρι κονσέρβα συνήθως και με μαύρο ψωμί, ήταν ιδανικά για μια συνεχή τροφοδότηση του οργανισμού με βότκα. Ζέστανε τα σωθικά σου μετά από την παγωνιά και την αρνητική θερμοκρασία που έβρισκες έξω μέχρι να φτάσεις στη Λέσχη.. Σου έμαθαν εκεί, ότι ακόμη και μια σκέτη μπουκίτσα ψωμιού αμέσως μετά την κατάποση της, αρκούσε να σε ετοιμάσει για το επόμενο ποτηράκι.



[1] Αναφέρω δύο τέτοιες περιπτώσεις: α) Στη Οδησσό τότε που με 2,5 ρούβλια δηλ. με λιγότερη αξία από ένα πακετάκι τσίχλες, έκοψες εισιτήριο για την όπερα,σε θεωρείο παρακαλώ!!! Αποτέλεσμα νάσαι μόνος στα θεωρεία σαν τσιφλικάς κι οι υπόλοιποι στο κέντρο. Άλλα που να τόξερες;;;
β) Στο Ροστόκ της Αν. Γερμανίας, πάντα την εποχή του «ψυχρού πολέμου», το συνεχές κι επίμονο βλέμμα του δεκάχρονου που μαζί με τον μπαμπά του κάθισαν στο απλό και φτηνιάρικο τραπεζάκι σου στο «καφέ» ενός πολυκαταστήματος με προϊόντα αδιάφορα για σένα.

[2] Το “Seamens club” που έχω αναφέρει σε άλλες ιστορίες. Το γράφω εδώ Λέσχη για να μην μπερδεύουμε την σημασία του club, ή του seamen γιατί ήταν χώρος για κάθε ξένο. Το μεγαλύτερο ήταν της Σανγκάης, με θέατρο 2000 θέσεων, και πολυκατάστημα, όπως γράφω στην «Κίνα του Μάο…»
 
Μηνύματα
1.666
Likes
1.327
Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
Υποσχέθηκες βότκα για το βράδυ και το έκανες. χικ
 

maska_29

Member
Μηνύματα
381
Likes
788
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Να δω το Σέλας...
Πολύ ταξιδιάρικη αφήγηση...
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.619
Likes
8.310
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
καπετανιε η ιστορία σου μου κρατα συντροφια στη αρρωστια μου !!!νασε καλα!!!
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.775
Μηνύματα
912.013
Μέλη
39.508
Νεότερο μέλος
Nepheli

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom