Peregrinator
Member
- Μηνύματα
- 36
- Likes
- 47
Μπράβο σου πολύ ωραία περιγραφή πολύ άμεση και ζωντανή.
Αυτά τα τρία McElk ήθελα να επισκεφτώ κι εγώ εκείνη την αγνή...εποχή αλλά δεν τα πρόλαβα. Μετά την αλλαγή, μου έφυγε το ενδιαφέρον. Ξανάρχεται όμως λόγω της ατομικής οργάνωσης του ταξιδιού, και για ιστορικούς λόγους.Καπετάνιε τις ευχαριστίες και από μένα για την ξεχωριστή αυτή εξιστόρηση. Ορισμένες από τις εικόνες και καταστάσεις που περιγράφεις μου είναι γνώριμες. Είχα επισκεφθεί (τουριστικά) την Σοβιετική Ένωση (Μόσχα, Κίεβο, Λένινγκραντ) τον Δεκέμβριο του 84 επί Τσερνιένκο αλλά εγώ ελάχιστες ευκαιρίες είχα επαφής με ντόπιους καθώς η συνεννόησή μου περιοριζόταν σε λίγες λέξεις στα Ρωσικά. Η ιστορία σου όπως πάντα έχει διπλό ενδιαφέρον. Και για το «στεριανό» μέρος και για το ταξίδι με το πλοίο όπως εδώ το πέρασμα του μεσημβρινού των 180ο.
....Ζεστό είναι το κλίμα, ζεστή και η θάλασσα. Καυτός είναι και ο ήλιος, εδώ σ’ αυτή τη ξεχωριστή θαλάσσια περιοχή του κόσμο, που στα σπλάχνα της βρίσκεται η πηγή όλου του θαλάσσιου οργανισμού της υφηλίου, και που οι επιστήμονες σήμερα εργάζονται σκληρά για να την κρατήσουν ζωντανή.
Οι ύφαλοι είναι πάντα επικίνδυνοι για τα πλοία. Κάποιες στιγμές στη μέση του ωκεανού θα κάνεις κράτει τις μηχανές. Γύρω σου υπάρχει μόνο ο ορίζοντας Ένα μικρό σκάφος θα παρουσιαστεί από το πουθενά, θα επιβιβάσει ένα πλοηγό και θα συνεχίσεις μερικές ώρες μαζί του ανάμεσα στους υφάλους που μόνο αυτός γνωρίζει. Είναι ο σίγουρος τρόπος να αποφευχθεί τυχόν προσάραξη πάνω σε κοραλλένιο ύφαλο που θα επιφέρει ανεπανόρθωτη καταστροφή στον θαλάσσιο πλούτο από τυχόν διαρροή πετρελαίου.
Μερικά μίλια ανατολικότερα από τα παράλια που ταξιδεύουμε είναι η περιοχή όπου δημιουργούνται οι εποχιακοί τυφώνες του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού. Σαν τη μάνα που γεννά τα μωρά της, η περιοχή γεννά ένα μωρό τυφωνάκι… που στην αρχή το ονομάζουν «Tropical». Θ αρχίσει να «περπατά» κι όσο «περπατά» θα γιγαντώνεται. Τότε θα του δώσουν ένα γυναικείο όνομα που θ’ αρχίζει από το αγγλικό αλφαβητάριο, κάνοντας έναρξη από το «Α» στον πρώτο τυφώνα της χρονιάς. Ίσως πέσει πάνω στην Αυστραλία, όπου θα καταστρέψει και θα πλημμυρίσει ότι βρεθεί μπροστά του, όπως έκανε στο Μπριμπέιν το Γενάρη του 2011, με αρκετά ανθρώπινα θύματα..
-----
2-10-12
Δυστυχώς οι επιστήμονες δεν πρόλαβαν την καταστροφή....
Ουάσινγκτον
Σοκ έχει προκαλέσει ανακοίνωση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Επιστήμης της Αυστραλίας (AIMS) σύμφωνα με την οποία ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος έχει καταστραφεί σε ποσοστό 50% τα τελευταία 30 χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν ειδικοί του AIMS βασικός υπεύθυνος για την εκτεταμένη και συνεχιζόμενη καταστροφή των κοραλλιών είναι ένας αστερίας.
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο. Απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά, και εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 2.600 χιλιόμετρων σε μία θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο ύφαλος βρίσκεται στη Θάλασσα των Κοραλλιών, έξω από τις ακτές του Κουίνσλαντ της βορειοανατολικής Αυστραλίας. Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι ορατός από το Διάστημα.
Οι ερευνητές μελέτησαν 214 περιοχές του Υφάλου και συνέκριναν τα ευρήματα τους με δεδομένα από 2.258 προηγούμενες έρευνες για να εντοπίσουν το ποσοστό της καταστροφής των κοραλλιών από το 1985 ως σήμερα. Διαπίστωσαν ότι κάθε χρόνο καταστρέφεται περίπου το 3,5% του Υφάλου και ότι τα τελευταία 27 χρόνια το συνολικό ποσοστό της καταστροφής έχει αγγίξει το 50%. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην καταστροφή του Υφάλου όπως οι τροπικοί τυφώνες και η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων. Όμως βασικός υπεύθυνος για την καταστροφή υποδεικνύεται από τους ερευνητές ο αστερίας Acanthaster planci (ένθετη αριστερά) που είναι γνωστός ως η «κορώνα των αγκαθιών».
Πρόκειται για έναν μεγάλο αστερία η διάμετρος του οποίου φτάνει το ένα μέτρο και τρέφεται με τη «σάρκα» των κοραλλιών. Όταν ένας τέτοιος αστερίας επιτεθεί σε ένα κοράλλι το μόνο που μένει στο τέλος από αυτό είναι το «κουφάρι» του. Όμως πρόκειται για ένα σπάνιο είδος αστερία και, σύμφωνα με τους ερευνητές, αν βρεθεί τρόπος να ελεγχθεί ο πληθυσμός του μέσα σε διάστημα 20-30 ετών η κατάσταση εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί αφού τα κοράλλια μπορούν και ανακάμπτουν από την καταστροφή που προκαλούν οι κυκλώνες ή η αύξηση της θερμοκρασίας.Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».
Βήμα Science
Newsroom ΔΟΛ
2-10-2012