• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Ποιό είναι το σωστό;

babaduma

Member
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Λοιπόν, επειδή το θέμα είναι σοβαρό (για μένα), έψαξα και βρήκα τη σελίδα του κ. Μπαμπινιώτη και του απηύθυνα το ίδιο ερώτημα. Περιμένω την απάντησή του. Μέχρι τότε (μακάρι να μου απαντήσει ο άνθρωπος) μπορούμε να παίξουμε αλλά - please - μην το χ3σουμε όπως αλλού.

Παρεμπιπτόντως, και η δική μου άποψη είναι ότι το Α. είναι το σωστό.

panpan

Member
εγω ξερω την εκδοχη της Φενιας
ισως ειναι απο το παρελθον.οχι οτι δεν ειμαι ανορθογραφος :)

panpan

Member
Λοιπόν, επειδή το θέμα είναι σοβαρό (για μένα), έψαξα και βρήκα τη σελίδα του κ. Μπαμπινιώτη και του απηύθυνα το ίδιο ερώτημα. Περιμένω την απάντησή του. Μέχρι τότε (μακάρι να μου απαντήσει ο άνθρωπος) μπορούμε να παίξουμε αλλά - please - μην το χ3σουμε όπως αλλού.

Παρεμπιπτόντως, και η δική μου άποψη είναι ότι το Α. είναι το σωστό.
ok σορυ για το οφφ
εγω υποστηριζω την α εκδοχη

Sokratis

Member
Επόμενο Ταξίδι
Puerto Rafti
Παντως στα Peugeot υπαρχει ενιοτε προβλημα με τα ηλεκτρικα ασχετως γραμματικης.

dik-7

Member
Επόμενο Ταξίδι
Θα δειξει!
Ταξίδι-Όνειρο
Νησια μπορα μπορα
Baba πιο πληρες είναι φυσικα το πρώτο,
αλλά δεν έχουν τεραστια διαφορα.
H εταιρεια κανονικά γράφεται με ει, απλά τελευταια στα πλαισια της απλοποιησης τελευταία επικρατεί το -ι.
Ο Μπαμπινιωτης.γράφει:
εταιρεία ή εταιρία; Το εταιρεία γράφεται κανονικά με -ει-, αποτελώντας ουσιαστικοποιημένο θηλυκό του αρχ. επιθ. εταιρείος: αρσ. εταιρείος - θηλ. εταιρεία (πβ. φίλιος - φιλία, ανδρείος - ανδρεία). Το εταιρία (με -ι-) προϋποθέτει απευθείας παραγωγή από το εταίρος, πράγμα που δεν χρειάζεται, αφού το εταιρεία είναι ήδη αρχαίο.

Last edited by a moderator:

fenia42

Member
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Το να είναι και τα δυο σωστά δεν υπάρχει σαν ενδεχόμενο;

babaduma

Member
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Παιδιά, η έμφαση είναι στο αντικείμενο της εταιρίας και όχι στην προέλευσή της. Δηλαδή, δεν μπαίνει ερώτημα στο αν είναι Γαλλική ή Αγγλική, δηλαδή δεν μπαίνει τελεία στο εταιρία αλλά συνεχίζει η φράση. Αν σταματούσε εκεί, το σωστό θα ήταν μάλλον το Β ή, όπως λέει η Φένια, σωστά θα ήταν και τα δύο - κατά την άποψή μου πάντα.

chrisbd

Member
Για μένα και τα δύο σωστά μου φαίνονται σαν έκφραση άσχετα απο ορθογραφία...δηλαδή καταλαβαίνει κάποιος και απο τις δύο εκφράσεις τι είναι η Πεζώ...

ΥΓ Ρε συ κάνει και ποδήλατα και μηχανάκια..:D

kalspiros

Member
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Εντελώς άσχετο στον αρχικό σου προβληματισμό αλλά σχετικό με τη γραμματική αναζήτηση γενικότερα:

Όταν με το καλό μας απαντήσει ο κ. Μπαμπινιώτης, θα σου εκθέσω σε τούτο το θέμα μια πλειάδα από τέτοιους γραμματικούς προβληματισμούς μαζί με το σωστό τους, καθώς πρόσφατα διάβασα ένα βιβλίο που πραγματεύεται τέτοιου είδους θέματα. Για να σου δώσω μια γεύση:

το "θα υποβάλλω" είναι διαφορετικό από το "θα υποβάλω" καθώς το πρώτο έχει ενεστωτικό θέμα ενώ το δεύτερο έχει αοριστικό θέμα. Το πρώτο αναφέρεται σε μια πράξη που θα γίνεται συνεχώς στο μέλλον (π.χ. Επειδή θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα, θα υποβάλλει κάθε χρόνο αίτηση για την ανανέωση της άδειας παραμονής του στη χώρα) ενώ το δεύτερο σε μια πράξη που θα γίνει μια φορά στο μέλλον (π.χ. Τον απείλησε ότι θα του υποβάλει μήνυση) (βέβαια αν αναφερόμαστε στον μοντελοπνίχτη, μάλλον πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το πρώτο θέμα). Στην ίδια κατηγορία και τα «θα εισάγω» και «θα εισαγάγω»

όλα αυτά τα θαυμάσια από το βιβλίο "Το λέμε σωστά; Το γράφουμε σωστά;" της Ίνας Αναγνωστοπούλου και της Λίας Μπουσούνη- Γκέσουρα

dmdoc

Member
Α. Η Peugeot είναι μια Γαλλική εταιρία που κατασκευάζει αυτοκίνητα.

Β. Η Peugeot είναι Γαλλική εταιρία που κατασκευάζει αυτοκίνητα.
Χωρίς να είμαι του φιλολογικού να πω την άποψή μου...
Εξαρτάται από τι άλλο περιλαμβάνεται στο κείμενο(αν υπάρχει) και τι πρέπει να αναδειχθεί από την επιμέρους πρόταση.Η Α μου κάνει περισσότερο σαν επεξηγηματική κάτι άλλου.Δλδ θα μπορούσε να γραφεί "Η Pgt πχ είναι μια γαλλική εταιρεία που κατασκευάζει αυτοκίνητα" και να εντάσσεται σε ένα κείμενο που μιλά για γαλλικές εταιρείες,αυτοκινητοβιομηχανίες και δινει ένα παράδειγμα ανάμεσα στα άλλα.Αν δεν υπάρχει κείμενο αλλά είναι πχ μία από τις απαντήσεις πολλαπλής επιλογής,τότε το Β πάει για πιο σωστό.Το Β επιβάλλει ορθά κοφτά αποδοχή όλων των δεδομένων,αξιωματικά,χωρίς να ενδιαφέρεται αν οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι περισσότερες ή όχι.Μάλλον οι άλλες επιλογές θα ήταν του στυλ
1 Η Pgt είναι γαλλική εταιρεία που κατασκευάζει όπλα
2 Η Pgt είναι ιταλική εταιρεία που κατασκευάζει αυτοκίνητα κλπ κλπ

babaduma

Member
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Χμμμ... καταλαβαίνω τους προβληματισμούς σας και μάλλον εγώ φταίω που τους δημιούργησα με τον τρόπο που έθεσα το ερώτημα. Για να γίνω, λοιπόν, πιο συγκεκριμένος, το πραγματικό κείμενο στο οποίο πρέπει να αποφασίσω πώς θα το διατυπώσω αναφέρεται σε αεροπορικές εταιρίες και το ιστορικό τους στην Ελλάδα. Κάτι σαν ένα χρονικό, δηλαδή.

Έτσι, λοιπόν, γράφουμε ότι π.χ. η Aeroespresso Italiana δημιούργησε το πρώτο δίκτυο στην Ελλάδα, μετά ήρθε η Imperial Airways, μετά η Air Orient, κλπ. κλπ. Στα κείμενα για κάθε μια απ' αυτές δίνεται ένα σύντομο ιστορικό τους. π.χ.

Η Air Orient ήταν μια Γαλλική αεροπορική εταιρία που προέκυψε από τη συγχώνευση των ... και των ... Το δίκτυό της επεκτείνονταν από εκεί μέχρι εκεί. Η πρώτη σύνδεση του Παρισιού με την Αθήνα έγινε τότε. κλπ. κλπ.

Παρακάτω, θα πούμε: Η KLM ήταν μια Ολλανδική εταιρία που....

Καταλαβαίνετε τώρα; Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο λέω ότι πρέπει να διατυπωθεί με το "μια".

@kalspiros : Πολύ ενδιαφέρον ακούγεται το βιβλίο Σπύρο. Δεν ψάχνεις να δεις μήπως έχει λύση και για το πρόβλημά μου; :) Δε λέω να μου την πεις ποια είναι, μόνο αν υπάρχει. Κι αύριο να πάω να το αγοράσω. Μην πάει χαμένος κι ο κόπος της συγγραφέως! :)

babaduma

Member
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Παντως στα Peugeot υπαρχει ενιοτε προβλημα με τα ηλεκτρικα ασχετως γραμματικης.
Πόσο δίκηο έχεις! Peugeot έχω κι εγώ και ξέρω. Για να λέμε όμως και του στραβού το δίκηο, από οδική συμπεριφορά σκίζουν.

(off topic κι από τον topic starter. Τι άλλο να περιμένεις; )

@panpan : Επειδή μου φάνηκε ότι νόμισες ότι σου "την έλεγα", ξαναδιάβασα το κείμενό μου και μου παραφάνηκε σοβαρό. Συγγνώμη που φάνηκε έτσι, δεν ενοχλήθηκα από σένα (ούτε από κανέναν άλλον), ούτε απευθυνόταν σε σένα. Απλά ήθελα να προλάβω καταστάσεις και να μην εξελιχθεί το θέμα σε απαρίθμηση των καθημερινών μας δραστηριοτήτων ή ο,τιδήποτε. Γι αυτά υπάρχει το off topic.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom