• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Ποιές πόλεις της Ελλάδας είναι όμορφες/φιλικές και ποιες άσχημες/μη φιλικές

Evi_Stav

Member
Τις έχετε ήδη πει τις περισσότερες. Ωστόσο, θα πω απόψεις που ίσως είναι λίγο πιο controversial από τη δική μου οπτική γωνία.

Δεν μου άρεσε καθόλου ο Βόλος, για τον οποίο οι περισσότεροι τρελαίνονται! Πέρα από την παραλία, δεν έχει κάτι άλλο όμορφο κατ' εμέ (τα πανέμορφα χωριά του Πηλίου δεν τα συμπεριλαμβάνω).

Η Θεσσαλονική (αν και εκτός θέματος ίσως) μου φάνηκε επίσης αρκετά αδιάφορη.

Χαλκίδα, επίσης, δεν μου αρέσει πολύ, δεν έχει ούτε ωραίες παραλίες ούτε κάτι φοβερά γραφικό. Τη σώζει το ότι είναι τόσο κοντά στην Αθήνα και είναι πιο συμπαθητική από Λουτράκι και Κόρινθο τις οποίες τις θεωρώ κακάσχημες πόλεις!

Αγαπώ πολύ (θα πήγαινα να μείνω και αύριο) Τρίκαλα και Ναύπακτο, καθώς μου βγάζουν ένα φοβερό vibe.

annoula

Member
Τα Τρίκαλα είναι φοβερά και δεν πάει (για μενα) ακριβώς με την ομορφιά,όπου και δεν είναι άσχημα.

Οι Τρικαλινοί είναι φοβεροί άνθρωποι,οι πιο πολλοί μου κολλητοί είναι Τρικαλινοί.
Εχουν απίστευτη ηρεμία,γι αυτό κ δίνουν προτεραιότητα στις διαβάσεις όπως σε ευρωπαϊκές χώρες.
Τροφοδοτούν κρέας την μισή Ελλάδα καθώς έχουν φοβερή βοσκή.
Εχουν πάρα πολλές τεχνολογικές καινοτομίες,πρώτη πόλη που έφερε την οπτική ίνα,πρώτη που διέθεσε δωρεάν ίντερνετ,αστικό ΚΤΕΛ χωρίς οδηγό-ρομποτοποιημένο,γενικά πολλές πρωτιές.
Εναι η μοναδική επαρχιακή πόλη στην χώρα που έχει ανεπτυγμένο στιβικο ιστορικό,γι αυτό ο Ημιμαραθώνιος Καλαμπακα - Τρίκαλα είναι ένας διεθνής αγώνας,που μαζεύει τις περισσότερες συμμετοχές δρομέων μετὰ της Αθήνας,Θεσσαλονίκη εννοείται την πατάει για πλάκα (κάθε χρόνο πάνω από 1000 δρομείς συμμετέχουν)
Δεν είναι η μοναδική. Απίθανο ημιμαραθωνιο με φοβερη διαδρομη από τους ταφους της Βεργίνας και το φράγμα του Αλιάκμονα και τεραστια συμμετοχη εχει και η Βεροια, τον Φιλίππειο. Εγώ πάντως παρότι καταγομαι απο Β. Ελλάδα βρίσκω τη νότια πολύ πιο όμορφη.

thanos75

Member
Επόμενο Ταξίδι
μάλλον Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Καλιφόρνια-Χαβάη
Δεν έχουμε καν πόλεις στην Ελλάδα. Δεν είναι πόλεις αυτά, είναι μια τυχαία δόμηση εδώ κ εκεί με τυχαίους δρόμους ανάμεσα. Αυτό. Τίποτα άλλο. Τίποτα άλλο δεν προσφέρουν, όχι απλά δεν προσφέρουν, είναι τόσο άγριες που σε ξεζουμίζουν.
Δεν θα πολυδιαφωνίσω με αυτό που λες! Απλά να συμπληρώσω ότι κατήντησαν έτσι όπως λες οι πόλεις μας τον τελευταίο αιώνα (δηλαδή μια τυχαία δόμηση με πολυκατοικίες από μπετόν και δρόμους από άσφαλτο ατάκτως ερριμένα). Στην πραγματικότητα οι περισσότερες πόλεις μας είναι χτισμένες σε σημεία που υπήρχαν οικιστικά σύνολα από την αρχαιότητα ή έστω από τη βυζαντική εποχή και θεωρητικά η λογική τους θα έπρεπε να είναι πιο "ανθρωποκεντρική". Δυστυχώς δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο. Βλέποντας φωτογραφίες παλιές ή και γκραβούρες από διάφορες πόλεις πριν το Β.Π.Π. συνειδητοποιεί κανείς ότι οι περισσότερες ήταν μάλλον ή αυτό που λέμε "μεγάλα χωριά" με αγροτικό χαρακτήρα ή όπου αρχιζε να δημιουργείται κανονικός αστικός πυρήνας ήταν σχετικά όμορφες και φιλικές (έχω δει φωτο της Χαλκίδας του 1920 και ναι ήταν κούκλα!). Όμως ο κανόνας της αντιπαροχής και της ανάγκης για γρήγορη στέγαση που δημιούργησαν οι ιστορικές συνθήκες στο 1ο μισό του 20ου αιώνα στη χώρα μας, και που είδαμε αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δεν άφησαν στη συνέχεια αλώβητες ούτε τις μικρότερες πόλεις μας- με κάποιες εξαιρέσεις όπου λόγω έντονης αρχιτεκτονικής ιδιαιτερότητας και τοπικών συγκυριών διατηρήθηκε έστω το ιστορικό τους κεντρο (π.χ. Κέρκυρα, Ναύπλιο, Ερμούπολη, Χανιά- δεν μιλάω για τη Ρόδο γιατί αυτή για καλή της τύχη μέχρι το 1948 δεν ανήκε καν στην Ελλάδα) Έτσι, τα "μεγάλα χωριά" έγιναν απλώς απρόσωποες πόλεις με νοοτροπία όμως πάντα "μεγάλου χωριού", και οι προυπάρχουσες μικρές πόλεις μεγάλωσαν και τσιμεντοποιήθηκαν και έγιναν απρόσωπες- και στη συντριπτική τους πλειοψηφία μη φιλικές. Και φυσικά η ελληνική νοοτροπία αλλά και οι πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων δεν βοήθησαν ποτέ προς τη σωστή κατεύθυνση.
Μια που έχω καταγωγή από εκεί κοντά, θα ξεχωρίσω μία πόλη η οποία κτίστηκε από την αρχή με κάποιο σχέδιο και έστω και λίγο ελήφθη ως γνώμονας η ποιότητα ζωής των κατοίκων της κατά το κτίσιμό της: Αναφέρομαι στην Ορεστιάδα, στη νεώτερη πόλη της Ελλάδος, η οποία ουσιαστικά χτίστηκε μόλιες το 1923 και στην οποία διακρίνεται ρυμοτομία και ένα μάλλον ορθό αρχιτεκτονικό σχέδιο που την κάνει αρκετά φιλική στους κατοίκους της (βοηθά και το επίπεδο ανάγλυφό της περιοχής βέβαια). Η δε κεντρική της πλατεία ίσως είναι η μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη που έχω δει στην Ελλάδα.
Να συμπληρώσω πάντως κάπου εδώ ότι η "μπάλα χάθηκε" οριστικά σχεδόν για τις περισσότερες πόλεις, δυστυχώς όμως βλέπω να "χάνεται σιγά σιγά η μπάλα" και για τη φύση της χώρας μας- ακόμα και σε μέρη τα οποία μέχρι και πριν 20-30 χρόνια ήταν μια χαρά. Κάθε φορά που κάνω οδικό ταξίδι βλέπω ένα ολοένα και περισσότερο κακοποιημένο φυσικό περιβάλλον (με εξαίρεση ίσως τις πολύ ορεινές περιοχές όπου ακόμα βλέπεις ένα περιβάλλον ανόθευτο).
Και μια που αυτό το νήμα θυμίζει το αντίστοιχο για το εξωτερικό "πόλεις που με εξέπληξαν ευχάρισταν/απογοήτευσαν", ας δώσω μια τέτοια πινελιά για κάποιες ελληνικές πόλεις. Εχουμε λοιπόν:
1. Πόλεις που βρήκα συμπαθέστερες από ότι περίμενα
- Ιωάννινα (ζωντανή πόλη, η λίμνη είναι όμορφη και η γειτονιά του Κάστρου σε μεταφέρει αλλού- επιπλέον έχει ένα παλαιόθεν αστικό αποτύπωμα)
- Μυτιλήνη (όμορφη αμφιθεατρική πόλη που δεν έχει σχεδόν καθόλου μπετόν στα κτίσματά της- αν και οι δρόμοι στις γραφικές γειτονιές γύρω από το κάστρο χρήζουν κάποιας ανάπλασης. Υπάρχει επίσης ένα θεματάκι με τα σκουπίδια)
- Καβάλα (Τη βρίσκω πολύ όμορφη και ιδιαίτερη, αλλά δυστυχώς καθόλου φιλική προς τους κατοίκους με τέτοιο ανάγλυφο και κακή συγκοινωνία)
- Κομοτηνή (έχει μια ανατολίτικη αυθεντικότητα χωρίς να νοιώθεις το "ρετους" που έχει π.χ. η γειτονική Ξάνθη )
- Εδεσσα (μικρή, δροσερή πόλη, με πράσινο και νερά, ό,τι πρέπει για κάποιον που αποζητά μια ήρεμη ζωή, χωρίς παράλληλα να είναι πολύ μακριά από τη Θεσσαλονίκη για κάποιον που θέλει κάτι παραπάνω)
- Ορεστιάδα (για τους λογους που προανέφερα- δεν είναι με την κλασσική έννοια του όρου όμορφη, είναι όμως λειτουργική και φιλική για τους κατοίκους της και πολύ ζωντανή)
- Καλαμπάκα (ωραιότατη πλατεία, ζωντανή πόλη με στέκια, και το ντεκόρ των Μετεώρων από πάνω όλα τα λεφτά)
2. Πόλεις που της βρήκα χειρότερες από ότι περίμενα
- Βόλος (ακόμα και το παραλιακό της μέτωπο μελαγχολία μου δημιούργησε- ελάχιστα αξιοθέατα και γενικώς μάλλον αδιάφορη- απλώς καλό πέρασμα για άλλα ωραιότερα μέρη)
- Καρπενήσι (Ενώ λάτρεψα όλη την Ευρυτανία και θέλω πως και πως να ξαναπάω, για κάποιο λόγο η πρωτεύουσα του νομού με άφησε αδιάφορο. Περίμενα να δω μια έστω γραφικούτσικη ορεινή πόλη -ας πούμε κάτι σαν το Μέτσοβο- αλλά καμία σχέση δυστυχώς!!!!
- Χιος (ακόμα και η Απλωταριά και η γειτονιά του κάστρου παντελώς αδιάφορο με άφησαν)
- Καλαμάτα (άλλο ένα "τίποτα με μπόλικο καθόλου" που έτσι και δεν ήταν πια τόσο κοντά στην Αθήνα και δεν γειτνίαζε με ωραία παραλιακά μέρη και χωριά δε νομίζω να είχε το τουριστικό ρεύμα που έχει τα τελευταία χρόνια)
Για τις υπόλοιπες πόλεις απλά είτε τις βρήκα όσο ωραίες περίμενα, είτε όσο άσχημες περίμενα....

Last edited:

Sassenach77

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Για τη πατρίδα μου τα Τρίκαλα Θεσσαλίας τι γνώμη έχετε? Αν κ έχω πάρα πολλά χρόνια να πατήσω τη θυμάμαι νοσταλγικά ως πόλη με γραφικότητα σε αρκετά σημεία της..για την άλλη πατρίδα μου, τη Δράμα, έχετε αναφερθεί, εκεί ξαναπήγα πρόσφατα μετά πολλά χρόνια κ δε μου πολυαρεσε...
Τα Τρίκαλα είναι η αγαπημένη μου Θεσσαλική πόλη! Έχω πάει πολλές φορές και έχω περάσει πάρα πολύ καλά όλες τις φορές! Πάνω απ' όλα μου αρέσουν οι άνθρωποι εκεί. Όσους έχω γνωρίσει είναι ευγενικοί και πράοι άνθρωποι και αυτά τα δύο προτερήματα τα εκτιμώ πολύ στους ανθρώπους! Γενικά οι άνθρωποι της δεν είναι σκυθρωποί. Πέρα απο αυτό είναι και ομορφούλα πόλη και έχει τη γραφικότητα της. Νομίζω οτι θα ζούσα άνετα σε αυτή τη πόλη!

Που να έβλεπες πως ήταν η Δράμα 15-20 χρόνια πριν :haha: Αν και η ομορφιά είναι υποκειμενική και στις ελληνικές πόλεις δεν περισσεύει....θεωρώ οτι έχει βελτιωθεί πολύ! Εννοείται οτι έχει δρόμο ακόμα, αλλά έχει βελτιωθεί πολύ! Έχουν συντηρηθεί κάποια κτίρια στη παλιά πόλη, έχουν κάνει πολύ όμορφο το πάρκο των πηγών της Αγ.Βαρβάρας, είναι καθαρή πόλη, μεγάλο μέρος της βραδινής ζωής της έχει μεταφερθεί στη παλιά πόλη και της έχει δώσει έναν άλλο αέρα, έχει υπέροχα εστιατόρια και ο κόσμος της είναι αρκετά χαλαρός! Σε αυτή τη πόλη αισθάνομαι οτι το άγχος είναι μια άγνωστη λέξη. Οι περισσότεροι είναι εύθυμοι άνθρωποι και πολλοί φιλότιμοι.

Sassenach77

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Ορεστιάδα (για τους λογους που προανέφερα- δεν είναι με την κλασσική έννοια του όρου όμορφη, είναι όμως λειτουργική και φιλική για τους κατοίκους της και πολύ ζωντανή)
Η Ορεστιάδα είναι μία απο τις άσχημες πόλεις της Ελλάδας για μένα. Αλλά συμφωνώ οτι είναι πολύ ζωντανή πόλη!

alma

Member
έχει βελτιωθεί πολύ! Έχουν συντηρηθεί κάποια κτίρια στη παλιά πόλη, έχουν κάνει πολύ όμορφο το πάρκο των πηγών της Αγ.Βαρβάρας, είναι καθαρή πόλη, μεγάλο μέρος της βραδινής ζωής της έχει μεταφερθεί στη παλιά πόλη και της έχει δώσει έναν άλλο αέρα, έχει υπέροχα εστιατόρια και ο κόσμος της είναι αρκετά χαλαρός! Σε αυτή τη πόλη αισθάνομαι οτι το άγχος είναι μια άγνωστη λέξη. Οι περισσότεροι είναι εύθυμοι άνθρωποι και πολλοί φιλότιμοι.
Μου έκανε εντύπωση πως 2 φορές(κ τις 2 μετά την Πρωτοχρονιά)οπότε δεν ήταν η περιόδος του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους κ ενώ η Ονειρούπολη ήταν σε φάση λήξης,δεν είχε κλείσει εντελώς αλλά είχαν μείνει λίγα ανοιχτά, δεν υπήρχε διαθέσιμο δωμάτιο σε ξενοδοχεία,ούτε καν στο ακριβό.Όλα γεμάτα,ούτε με τηλέφωνο δεν έδιναν.

Τελικά μείναμε πάλι Σέρρες κ πηγαίναμε Δράμα οδικώς.

Δεν ξέρω αν υπήρχαν κλίνες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Δράμα αλλά υποθέτω πως μάλλον έχουν σίγουρα κάποια μεγέθη τουριστών,κάθε χρόνο πια, οπότε είναι ανερχόμενη πολύ.
Επίσης την προτιμούν κάποιοι ευκατάστατοι που πάνε στο Hydrama κ τρώνε στα καλά εστιατόρια, έχει όμως κ τους Βαλκάνιους σταθερούς,γνωρίσαμε κάποιους που πάνε κάθε χρόνο.

Θα συμφωνήσω απόλυτα για τον κόσμο.Φιλικότατη πόλη,καλή εξυπηρέτηση,καλά εστιατόρια,καλά ξενοδοχεία(αν τα βρεις διαθέσιμα να μείνεις).Εκτός από όμορφη τη Δράμα,τη βρίσκω κ φιλική.

Στα σόσιαλ διάβασα για ανακαινίσεις παλαιών αρχοντικών,εκτός από αυτές που έγιναν ήδη...Πως αγοράστηκαν και ήδη ξεκίνησαν διαδικασίες.Μακάρι.

Δεν είχα πάει πριν 15χρόνια για να ξέρω,αλλά τα τελευταία 8-9 θα συμφωνήσω,κάθε χρόνο κ καλύτερη τη βρίσκω.

Sassenach77

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Δεν ξέρω αν υπήρχαν κλίνες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Δράμα αλλά υποθέτω πως μάλλον έχουν σίγουρα κάποια μεγέθη τουριστών,κάθε χρόνο πια, οπότε είναι ανερχόμενη πολύ.
Επίσης την προτιμούν κάποιοι ευκατάστατοι που πάνε στο Hydrama κ τρώνε στα καλά εστιατόρια, έχει όμως κ τους Βαλκάνιους σταθερούς,γνωρίσαμε κάποιους που πάνε κάθε χρόνο.
Η επισκεψημότητα της πόλης έχει ανέβει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια και εκτός απο τους Βαλκάνιους, οι Τούρκοι είναι αυτοί που τη προτιμούν πολύ και φυσικά πολλοί Έλληνες. Όταν ήμουν μικρή θυμάμαι οτι η λέξη τουρισμός στη Δράμα δεν υπήρχε...παρόλα αυτά οι άνθρωποι της έχουν την ίδια ενεργητικότητα και ευθυμία που είχαν και παλιά!

alma

Member
Η επισκεψημότητα της πόλης έχει ανέβει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια και εκτός απο τους Βαλκάνιους, οι Τούρκοι είναι αυτοί που τη προτιμούν πολύ και φυσικά πολλοί Έλληνες. Όταν ήμουν μικρή θυμάμαι οτι η λέξη τουρισμός στη Δράμα δεν υπήρχε...παρόλα αυτά οι άνθρωποι της έχουν την ίδια ενεργητικότητα και ευθυμία που είχαν και παλιά!
Την τελευταία φορά σε ένα από τα καλά εστιατόρια είχε κ Κινέζους.Πιθανόν είχαν έρθει για business meetings βέβαια, ήταν αρκετοί κουστουμάτι, κ μετά ήρθαν κ άλλες εθνικότητες στα τραπέζια.

Επειδή οι Αθηναίοι είμαστε λίγο μακρυά κ δεν είχα ιδέα, την πρώτη φορά απόρησα με τα τίγκα ξενοδοχεία...Δεν περίμενα τόσο σουξέ η πόλη. Μετά το έμαθα κι εγώ. :)

Sassenach77

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Την τελευταία φορά σε ένα από τα καλά εστιατόρια είχε κ Κινέζους.Πιθανόν είχαν έρθει για business meetings βέβαια, ήταν αρκετοί κουστουμάτι, κ μετά ήρθαν κ άλλες εθνικότητες στα τραπέζια.

Επειδή οι Αθηναίοι είμαστε λίγο μακρυά κ δεν είχα ιδέα, την πρώτη φορά απόρησα με τα τίγκα ξενοδοχεία...Δεν περίμενα τόσο σουξέ η πόλη. Μετά το έμαθα κι εγώ. :)
Στο ΒΙ.ΠΑ Προσοτσάνης έχουν γίνει κάποια νέας τεχνολογίας θερμοκήπια και γενικά βλέπω οτι στη Δράμα έχουν πέσει κάποια καλά κεφάλαια! Επίσης η Δράμα έχει την εξόρυξη και επεξεργασία μαρμάρων που είναι πολύ βασικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας!

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.633
Μέλη
39.373
Νεότερο μέλος
zacharaki

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom