Περού Περού τέσσερα χρόνια αργότερα, ή αλλιώς «Ο επιμένων νικά»

erodios

Member
Μηνύματα
141
Likes
590
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
(Μη φύγετε από τώρα, ακολουθεί το κεφάλαιο του απολογισμού με αρκετές ακόμα μικρές-μικρές λεπτομέρειες, σκέωεις και συμπεράσματα γύρω απ' το ταξίδι ;) )
Σιγά μη φύγουμε! Εγώ πάντως χωρίς τίτλους τέλους δεν το κουνάω ρούπι!
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.861
Likes
9.801
Αντε και στα επομενα της Λατινικης Αμερικης (εγω τον χαβα μου) για να διαβαζω ωραιες ιστοριες απο την αγαπημενη ηπειρο!
Παρεμπιπτοντως ποια θα ηταν η επομενη σου; Η Βολιβια που ανεφερες;
 

Vicks

Member
Μηνύματα
684
Likes
2.203
Επόμενο Ταξίδι
Μαδρίτη
Ταξίδι-Όνειρο
?
Απολογισμός, σύνοψη & συμπεράσματα 🇵🇪



Όπως σε κάθε αντίστοιχη ιστορία μου για προορισμούς εκτός της Ευρωπαϊκής ηπείρου, έτσι και τώρα θα τελειώσω με το καθιερωμένο στυλ ερωταπαντήσεων προς τον εαυτό μου για μερικά ακόμα συμπεράσματα που ίσως φανούν χρήσιμα.

Πρώτα όμως νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όσους συμμετείχαν σχολιάζοντας, θέτοντας παράλληλα πολύ σημαντικά ερωτήματα τα οποία άνοιξαν ουσιαστική συζήτηση για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς κι όλους εκείνους που είχαν την υπομονή και με διάβασαν απ’ την αρχή ως το τέλος.

  • Σου έφτασε ο χρόνος που είχες στη διάθεση σου;
Γελάω δυνατά! Ένα μήνα να είχα στη διάθεση μου, σε μια χώρα όπως το Περού θα μου φαινόταν εξίσου λίγος. Δικαίως την κατατάσσουν οι περισσότεροι ως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες (αν όχι η πιο ενδιαφέρουσα) ταξιδιωτικά, πόσο μάλλον όταν έχει τα πάντα όλα και συμφέρει, αστικά κέντρα, βουνά, αρχαιολογία, παγετώνες, ζούγκλα, αποικιακές πόλεις, ερήμους, Αμαζόνιο, και, και, και, πραγματικά η λίστα είναι ατελείωτη…

  • Πιστεύεις ότι πήρες καλή γεύση της χώρας;
Ένα μικρό τσιμπολόγημα απλά στα πολύ βασικά και πολύ τετριμμένα μη γελιόμαστε, τίποτα περισσότερο. Μου άρεσε πολύ η εξωπραγματική αυτή εικόνα ειδικά στις Άνδεις αλλά κι όλα όσα κατάφερα να δω εν τέλει σε δέκα μόλις εικοσιτετράωρα.

  • Πόσες μέρες πιστεύεις ότι θα ήταν ιδανικά να έχεις στη διάθεση σου και γιατί;
Για να δείξω επιείκεια θα έλεγα τουλάχιστον 15, προσθέτοντας πόλεις ίσως όπως η Αρεκίπα ή εναλλακτικά κάποια στο βόρειο Περού, περισσότερες μέρες στις Άνδεις που πιστεύω ότι χρειαζόντουσαν από πολλές απόψεις, είτε για τα χρωματιστά βουνά είτε για τη λίμνη. Είπαμε, ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Κάποιοι βέβαια σ’ αυτό το διάστημα συνηθίζουν να βάζουν και μερικές διανυκτερεύσεις στη Βολιβία, εγώ όμως θα ήθελα να αφήσω αυτή τη χώρα ως άλλο ανεξάρτητο ταξίδι.

  • Μήπως έχουν μείνει εκκρεμότητες; Μήπως μετάνιωσες για τον τρόπο που έγινε η εκδρομή έχοντας τόσο λίγο χρόνο στη διάθεση σου;
Λογικό, εκκρεμότητες μένουν και σε όσους έχουν πάει στο Περού δέκα φορές, πόσο μάλλον σε μένα. Όσο για το αν μετάνιωσα, ούτε στιγμή, μιας και δεύτερη ακύρωση να είχα πάλι το Περού θα κυνηγούσα!

Έχοντας υπόψιν όλα αυτά και διαβάζοντας κάποιος την ιστορία, καταλαβαίνει ότι κινηθήκαμε σε αμιγώς συνηθισμένα μονοπάτια και παρακαλώ ως τέτοια να κριθεί. Δεν έχει νόημα να μου πει «ψηλέ δε κάνατε το Χ ή το Ψ», ούτε στο να σταθούμε στο τι θα μπορούσαμε να δούμε στη χώρα. Το ξέρω και θα το ήθελα πολύ να έχω κι άλλες δραστηριότητες, να φτάσω για παράδειγμα στο Ιερό βουνό μέσω της περιπατητικής διαδρομής ή να δω ακόμη ένα μέρος, τι να κάνουμε όμως που ο χρόνος ήταν εξαιρετικά περιορισμένος. Ούτε με πειράζει ούτε αποποιούμαι το ρόλο του τουρίστα, υπάρχουν κι αυτές οι συνιστώσες στις εκδρομές, δε γίνεται αλλιώς.

  • Θα ξαναπήγαινες στο Περού;
Αυτή είναι η πιο δύσκολη ερώτηση ίσως, γιατί το «ναι» που βγαίνει αβασάνιστα από το στόμα μου δεν έχει και τόσο μεγάλη υπόσταση στις παρούσες συνθήκες. Αν μπορούσα να κάνω πολλαπλά τέτοια ταξίδια το χρόνο σίγουρα ναι, δε χωράει καμία αμφιβολία, ωστόσο με το ρυθμό που κινούμαι ίσως προτιμούσα κάτι άλλο αν έφτανα και πάλι στη Λατινική Αμερική.

  • Ένιωσες κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εκδρομής ανασφάλεια, φόβο ή κάτι να μη πηγαίνει καλά;
Παραδόξως ή μη καθόλου. Για τις Άνδεις δε το συζητώ, άντε μόνο στο Κούσκο μια μικρή ανασφάλεια όταν περπατούσαμε εκτός κέντρου που πιστεύω ότι προέκυψε καθαρά και μόνο από το γεγονός ότι αλλάξαμε απότομα εικόνες, οπότε μάλλον ήταν ιδέα μας. Είχαμε επίσης διαβάσει για αργά το βράδυ και την plaza de armas πως κυκλοφορούνε μούτρα, ωστόσο δεν είδαμε κάτι τέτοιο, μάλλον γιατί τις ώρες που κυκλοφορούσαμε κι εμείς για μούτρα λογιζόμασταν…
Για τη Λίμα τι να πω, όπως μάθαμε ισχύει ότι υπάρχουν περίεργες γειτονιές κάποιες από τις οποίες αποφεύγουν και οι ίδιοι οι Περουβιανοί, πώς να βρεθεί όμως σε μια τέτοια ένας τουρίστας αν δεν είναι περίεργος; Είχαμε και τις πληροφορίες του Γιάννη, ενημερώνοντας μας εκ των προτέρων για κάποια σημεία εκτός Miraflores λέγοντας μας «με Uber θα φτάσετε ως την είσοδο του μπαρ, uber θα σας παραλάβει στην έξοδο, όχι περιττά βήματα σε σκοτεινά στενά» όμως ο χρόνος δεν έφτανε για να πάμε σε τέτοια μέρη. Στο ίδιο το Miraflores από την άλλη χρειάζεται η στοιχειώδη προσοχή για κλοπές όπως σε κάθε μεγαλούπολη.
Eν κατακλείδι δεν υπήρξε καμία ανησυχία για τη χώρα, τουλάχιστον ως προς το δρομολόγιο και το πλάνο που ακολουθήσαμε εμείς.

  • Τελικά πόσο κόστισε το όλο εγχείρημα;
Όλα μα όλα μαζί όπως τα αναλύω συν φαγητά, ποτά, ψώνια και μικροέξοδα βγήκαν γύρω στα 1800€. Σίγουρα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για δέκα μέρες, καλό νούμερο όμως αν δει κανείς τι παίζει πλέον με τέτοια ταξίδια. Βέβαια να τονίσω εδώ ότι δε μας κακοφάνηκε τόσο, μιας και είχαμε κρατημένα χρήματα άθικτα από τις επιστροφές μέσω των ψυχοφθόρων αμφισβητήσεων στις τράπεζες και το ξήλωμα του ταξιδιού το 2020, καθιστώντας το ταξίδι πολύ πιο εύκολο από πλευράς οικονομικών. Όσο για τις τιμές στο Περού; Συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι η Λίμα είναι μία από τις πιο ακριβές πόλεις της Λατινικής Αμερικής, βρήκα τη χώρα από 25% έως και 50% φθηνότερη σε σχέση με την Ελλάδα.

  • Ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί με λιγότερα έξοδα;
Ενδεχομένως, αλλά δε νομίζω ότι άξιζε τον κόπο να μπούμε σε τέτοια διαδικασία. Όπως ίσως θα είδατε κι εσείς αναφορικά με την οργάνωση και όλες τις δραστηριότητες που τελικά επιλέξαμε, κάθε cent που δαπανήθηκε έπιασε τόπο, εξοικονομώντας χρόνο που ήταν πολύτιμος σε μια τέτοια εκδρομή. Κατά τα άλλα εντάξει, είχαμε και μια αδυναμία στα Pisco sour, τι να κάνουμε!

  • Θεωρείς ότι είναι κάτι που μπορούσες να κάνεις και δε το έκανες;
Στα πλαίσια διεξαγωγής του ταξιδιού σε τόσο ζόρικο χρονικό περιθώριο θεωρώ πως όχι, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά ότι δε γινόταν διαφορετικά. Έγραψα και σ’ ένα κεφάλαιο πως υπήρξαν φορές που κληθήκαμε να επιλέξουμε βάσει των δεδομένων που είχαμε μπροστά μας. Υπό αυτό το πρίσμα η εκδρομή ήταν άκρως επιτυχημένη τολμώ να πω.

  • Ήταν το ταξίδι στο Περού τόσο τέλειο όσο το περίμενες;
Η καινούρια τάση λέει να μη δημιουργούμε υψηλές προσδοκίες για ένα μέρος καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος αν όχι να σε απογοητεύσει να μην είναι όπως το ήθελες ή όπως το είχες στο μυαλό σου. Ευτυχώς τίποτε απ’ όλα αυτά δε συνέβη, με το Περού να δικαιολογεί απολύτως τη φήμη που το συνοδεύει. Τουριστικό; Ίσως, όπως παραδέχτηκα δίχως αμφιβολία τουλάχιστον σε όσα κάναμε, τίποτα δεν αναιρεί όμως όσα είδαν τα μάτια μας.

  • Συνιστάς σε κάποιον την εκδρομή την ίδια περίοδο, όσον αφορά τις καιρικές και όχι μόνο συνθήκες;
Από πλευράς τιμής αεροπορικών ναι, μιας κι από τη διαπίστωση μου παίζουν καλές τιμές τους μήνες Φεβρουάριο/Μάρτιο όσον αφορά τουλάχιστον τα μακρινά ταξίδια που οργανώνονται πολύ νωρίτερα. Από κει και πέρα, ο καιρός είναι ένα μικρό ρίσκο μιας και όπως διαβάσατε φάγαμε αρκετή ζέστη στη Λίμα όπως κι ακόμη περισσότερη βροχούλα στις Άνδεις, που σε καμία περίπτωση όμως δεν εμπόδισαν το πρόγραμμα μας τουλάχιστον όσον αφορά τη μεγάλη εικόνα.

  • Υπάρχει κάποιο σχόλιο για τους ανθρώπους που συναναστράφηκες σ’ αυτή την εκδρομή;
Προσηνείς κι ευχάριστοι ως επί το πλείστον οι Περουβιανοί, παρόλο που αρκετές φορές δεν υπήρχε περιθώριο συνεννόησης παρά μόνο με νοήματα. Ίσως έχουν μπει για τα καλά στο κλίμα του υπερτουρισμού της χώρας τους, το αποτέλεσμα όμως είναι που μετράει.

  • Τι θα συμβούλευες σε όποιον ψάχνεται να κάνει κάτι αντίστοιχο, να δοκιμάσει μόνος ή με οργανωμένη εκδρομή;
Σε καμία περίπτωση δε θα πω ότι είμαι αρνητικός απέναντι στις οργανωμένες εκδρομές των πρακτορείων. Είναι ωραίο να στα ‘χουν όλα έτοιμα, εφόσον υπάρχει βέβαια η οικονομική δυνατότητα να στηρίξεις κάτι τέτοιο. Ακόμη πιο ωραίο και δημιουργικό όμως είναι να φας τις ώρες σου ψάχνοντας και στήνοντας το ταξίδι στα μέτρα σου σε όλα τα επίπεδα, κάτι που πετύχαμε σαφώς και το συνιστώ.

  • Νομίζεις πως πέρασε το συναίσθημα του Περού μέσα απ’ την ιστορία σου;
Δε ξέρω, ελπίζω να κατάφερα κάτι πάνω σ’ αυτό, αν και νομίζω πως την απάντηση στην ανωτέρω ερώτηση θα τη δώσουν όσοι διάβασαν. Ελπίζω να έκανα το καλύτερο δυνατό και να παρακίνησα έστω κι έναν να κάνει το βήμα παραπάνω στη σκέψη ενός ταξιδιού σ’ αυτή την υπέροχη χώρα.

  • Βρήκες ομοιότητες σε σχέση με αντίστοιχα ταξίδια σου;
Όχι μετά βεβαιότητας. Είναι εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες σ’ ένα τέτοιο τόπο, πόσο μάλλον όταν εμπλέκονται βουνά και υψόμετρα που θέλουν ειδική διαχείριση, ξεχωριστή αντιμετώπιση και μεγάλη προσοχή. Επίσης το Περού είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με ότι λίγο έχω δει εκτός Ευρώπης, δεν έχω επισκεφτεί και κάτι κοντινό οπότε είναι λογικό να μη μου μοιάζει με τίποτα.

  • Πιστεύεις ότι μπορεί ν’ ακολουθήσει κάποιος τη ταξιδιωτική σου διαδρομή βρίσκοντας αφορμή την ιστορία σου;
Θα ήταν ευχής έργο να συμβεί κάτι τέτοιο, εξάλλου αυτός είναι ίσως και ο απώτερος σκοπός των ιστοριών μας πέρα από ένα προσωπικό ημερολόγιο. Για όποιον το επιχειρήσει πάντως είμαι διαθέσιμος για να βοηθήσω και να συμβάλλω όπως μπορώ σε κάτι τέτοιο.

Μέχρι τότε,
τα λέμε στην επόμενη ιστορία, στην ίδια ή κάποια άλλη ήπειρο, χώρα ή νησί αυτού του κόσμου.
Ραντεβού πάντα ψηλά πάνω απ’ τα σύννεφα!

View attachment 469443


Υ.Γ. Το μόνο που θ’ αφήσουμε ιστορίες, και κανα - δυο φωτογραφίες…
Τέλειος και ο επίλογος. Περιεκτικός, καλογραμμένος και με χρήσιμες πληροφορίες.
Συμφωνώ ότι τα ταξίδια πρέπει να τα προσαρμόζουμε σε εμάς. Είδα ότι δεν πήγατε Αμαζόνιο, κάτι που δεν ενδιαφέρει ούτε εμένα στη διοργάνωση του ταξιδιού για Περού. Βρίσκομαι στο παραένα της αναχώρησης, την οποία καθιστά αμφίβολη ένα ξαφνικό θεματάκι υγείας.
Αμφιταλαντευόμενη ακόμα για το αν θα πάω, διάβασα την ιστορία σου και με λίγη μελαγχολία ενίοτε αλλά κυρίως με απίστευτη απόλαυση.
Μπράβο και πάλι για τον τρόπο που μας "ζωντάνεψες" αυτό το υπέροχο ταξίδι.
 

McElk

Member
Μηνύματα
1.110
Likes
1.946
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό σου, είναι από τα καλύτερα ταξίδια που θα κάνει στη ζωή του ένας λάτρης των ταξιδιών σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη του κόσμου. Μας έκανες πολύ καλή περιγραφή με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Καλή συνέχεια!
 

Dr Snoopy

Member
Μηνύματα
882
Likes
11.903
Ταξίδι-Όνειρο
Ν.Ζηλανδία
Πολύ καλή και αυτή η ιστορία σου @psilos3 με πολλές πληροφορίες και φωτογραφίες.Εχω την εντύπωση ότι με το γράψιμο σου μπόρεσες και μετέφερες τόσο τις σκέψεις σου στο μυαλό των αναγνωστών όσο και τα συναισθήματα σου κι έτσι αυτοί μπόρεσαν να νιώσουν και πιθανώς να "αγγίξουν" και πράγματα που είναι τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Οσον αφορά εμένα η ιστορία σου με πήγε 42 χρόνια πίσω, στο πρώτο μου ταξίδι στο Περού,όπου στο αεροδρόμιο μας περίμενε κι εμάς ο αντίστοιχος "Γιάννης",ένας Σαλονικιός χρυσοθήρας στον Αμαζόνιο. :haha: Αυτός μας φρόντισε και μας καθοδήγησε τότε που να πάμε και τι να δούμε και χάρις σ'αυτόν κάναμε παραμονή Πρωτοχρονιάς στην πλατεία του Κούσκο μαζί με τους ινδιάνους που είχαν ανάψει φωτιές και μαγείρευαν κάτω από τις καμάρες.Εχεις δίκιο πάντως,αυτή η χώρα σίγουρα είναι ένα ταξιδιωτικό must αλλά δεν χορταίνεται εύκολα,θέλει χρόνο.Νάσαι γερός και να συνεχίσεις να ταξιδεύεις και να γράφεις.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.393
Likes
49.516
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Σιγά μη φύγουμε! Εγώ πάντως χωρίς τίτλους τέλους δεν το κουνάω ρούπι!
Τώρα που τελείωσε τι θα κάνουμε μου λες; :haha:

Αντε και στα επομενα της Λατινικης Αμερικης (εγω τον χαβα μου) για να διαβαζω ωραιες ιστοριες απο την αγαπημενη ηπειρο!
Σ' ευχαριστώ θερμά γι' άλλη μια φορά, αντεύχομαι και στα δικά σου, αν και προσωπικά θα 'θελα να κοιτάξω προς Ασία για το επόμενο, εάν και όταν. ;)
Παρεμπιπτοντως ποια θα ηταν η επομενη σου; Η Βολιβια που ανεφερες;
Αν κοιτούσα προς τα 'κει θα έλεγα Κολομβία, θα έλεγα Βολιβία, αν και το ενδεχόμενο του Ρίο και της Βραζιλίας αρχίζει και βομβαρδίζει όλο και πιο πολύ τις σκέψεις μου τους τελευταίους μήνες για κάποιο ανεξήγητο λόγο.

Τέλειος και ο επίλογος. Περιεκτικός, καλογραμμένος και με χρήσιμες πληροφορίες.
Μπράβο και πάλι για τον τρόπο που μας "ζωντάνεψες" αυτό το υπέροχο ταξίδι.
Ευχαριστώ πολύ για όσα όμορφα γράφεις και πάλι για μένα! :)
Βρίσκομαι στο παραένα της αναχώρησης, την οποία καθιστά αμφίβολη ένα ξαφνικό θεματάκι υγείας.
Εύχομαι ολόψυχα να είναι περιστασιακό όλο αυτό και να μην αναβάλλει την αναχώρηση σου.

είναι από τα καλύτερα ταξίδια που θα κάνει στη ζωή του ένας λάτρης των ταξιδιών σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη του κόσμου. Μας έκανες πολύ καλή περιγραφή με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Καλή συνέχεια!
Έτσι ακριβώς όπως το λες είναι, από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη του κόσμου!
Ευχαριστώ για την ανάγνωση και τα υπέροχα σχόλια σου. :)

Εχω την εντύπωση ότι με το γράψιμο σου μπόρεσες και μετέφερες τόσο τις σκέψεις σου στο μυαλό των αναγνωστών όσο και τα συναισθήματα σου κι έτσι αυτοί μπόρεσαν να νιώσουν και πιθανώς να "αγγίξουν" και πράγματα που είναι τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Οσον αφορά εμένα η ιστορία σου με πήγε 42 χρόνια πίσω, στο πρώτο μου ταξίδι στο Περού,όπου στο αεροδρόμιο μας...
Λατρεμένε @Dr Snoopy ,κάθε σου παρέμβαση σε ιστορία μου είναι θησαυρός με τις πολύτιμες πάντα γνώσεις κι εμπειρίες μου, άσε που με κάνεις και κοκκινίζω με όσα λες για μένα!
Είδες που έμελλε να πας εσύ 42 χρόνια πίσω στην εκδρομή σου, αλλά να πάω κι εγώ στο Περού ακριβώς στα 42 μου. Τυχαίο; :)
 

evaT

Member
Μηνύματα
1.674
Likes
14.138
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Γιάννη όπως σου είπα ξανά επιμένω ότι είναι από τις καλύτερες ιστορίες σου. Τουλάχιστον ως προς το φήλινγκ που περνάς στον αναγνώστη.
Η συγγραφή σου είναι μεστή, περιεκτική, όπως και το προσωπικό σου συναίσθημα που το μοιράζεσαι και αποτυπώνεται στις λέξεις και τις φωτογραφίες.
Μην απολογείσαι για τους χρόνους, δε γίνεται να ταξιδεύουμε όλοι με τους ίδιους ρυθμούς, ποτέ δεν θα είναι αρκετό, οι εικόνες που πήρες είναι ανεπανάληπτες, συνέχισε εύχομαι σύντομα να προγραμματίσεις τα επόμενα :)
 

McElk

Member
Μηνύματα
1.110
Likes
1.946
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Το δικό μου ταξίδι έγινε το 1992 ήτοι πριν 32 χρόνια.
Την πρώτη μέρα στο Κούσκο είχα κεφαλόπονο πήρα ασπιρίνες και κοιμόμουν όλο το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ με αποτέλεσμα να μην έχω ύπνο μέχρι τα ξημερώματα και να τριγυρίζω στους δρόμους του κέντρου που μετά τις 12 ήταν έρημοι.

Έρημοι όχι ακριβώς… Σε αμυδρά φωτισμένα σημεία καθόταν γυναίκες και όλη νύχτα έπλεκαν μπλούζες από μαλλί αλπακά για να τις παραδώσουν το πρωί στους τουρίστες που τις παρήγγειλαν την προηγούμενη. Μέσα σε μια νύχτα έπλεκαν ολόκληρη μπλούζα και μάλιστα με χρώματα και σχέδια!
Σε κάθε τετράγωνο έβλεπες 5-6 γυναίκες να πλέκουν φορώντας τα χαρακτηριστικά καπέλα τους.

Δεν είδα να κάνεις καμιά σχετική αναφορά στην ιστορία σου και μάλλον έχουν εκλείψει αυτές οι εικόνες.
 

ANASTAPAP

Member
Μηνύματα
242
Likes
1.748
Ταξίδι-Όνειρο
ΟΠΟΥ ΠΕΤΑΕΙ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ..
Απολογισμός, σύνοψη & συμπεράσματα 🇵🇪



Όπως σε κάθε αντίστοιχη ιστορία μου για προορισμούς εκτός της Ευρωπαϊκής ηπείρου, έτσι και τώρα θα τελειώσω με το καθιερωμένο στυλ ερωταπαντήσεων προς τον εαυτό μου για μερικά ακόμα συμπεράσματα που ίσως φανούν χρήσιμα.

Πρώτα όμως νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όσους συμμετείχαν σχολιάζοντας, θέτοντας παράλληλα πολύ σημαντικά ερωτήματα τα οποία άνοιξαν ουσιαστική συζήτηση για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς κι όλους εκείνους που είχαν την υπομονή και με διάβασαν απ’ την αρχή ως το τέλος.

  • Σου έφτασε ο χρόνος που είχες στη διάθεση σου;
Γελάω δυνατά! Ένα μήνα να είχα στη διάθεση μου, σε μια χώρα όπως το Περού θα μου φαινόταν εξίσου λίγος. Δικαίως την κατατάσσουν οι περισσότεροι ως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες (αν όχι η πιο ενδιαφέρουσα) ταξιδιωτικά, πόσο μάλλον όταν έχει τα πάντα όλα και συμφέρει, αστικά κέντρα, βουνά, αρχαιολογία, παγετώνες, ζούγκλα, αποικιακές πόλεις, ερήμους, Αμαζόνιο, και, και, και, πραγματικά η λίστα είναι ατελείωτη…

  • Πιστεύεις ότι πήρες καλή γεύση της χώρας;
Ένα μικρό τσιμπολόγημα απλά στα πολύ βασικά και πολύ τετριμμένα μη γελιόμαστε, τίποτα περισσότερο. Μου άρεσε πολύ η εξωπραγματική αυτή εικόνα ειδικά στις Άνδεις αλλά κι όλα όσα κατάφερα να δω εν τέλει σε δέκα μόλις εικοσιτετράωρα.

  • Πόσες μέρες πιστεύεις ότι θα ήταν ιδανικά να έχεις στη διάθεση σου και γιατί;
Για να δείξω επιείκεια θα έλεγα τουλάχιστον 15, προσθέτοντας πόλεις ίσως όπως η Αρεκίπα ή εναλλακτικά κάποια στο βόρειο Περού, περισσότερες μέρες στις Άνδεις που πιστεύω ότι χρειαζόντουσαν από πολλές απόψεις, είτε για τα χρωματιστά βουνά είτε για τη λίμνη. Είπαμε, ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Κάποιοι βέβαια σ’ αυτό το διάστημα συνηθίζουν να βάζουν και μερικές διανυκτερεύσεις στη Βολιβία, εγώ όμως θα ήθελα να αφήσω αυτή τη χώρα ως άλλο ανεξάρτητο ταξίδι.

  • Μήπως έχουν μείνει εκκρεμότητες; Μήπως μετάνιωσες για τον τρόπο που έγινε η εκδρομή έχοντας τόσο λίγο χρόνο στη διάθεση σου;
Λογικό, εκκρεμότητες μένουν και σε όσους έχουν πάει στο Περού δέκα φορές, πόσο μάλλον σε μένα. Όσο για το αν μετάνιωσα, ούτε στιγμή, μιας και δεύτερη ακύρωση να είχα πάλι το Περού θα κυνηγούσα!

Έχοντας υπόψιν όλα αυτά και διαβάζοντας κάποιος την ιστορία, καταλαβαίνει ότι κινηθήκαμε σε αμιγώς συνηθισμένα μονοπάτια και παρακαλώ ως τέτοια να κριθεί. Δεν έχει νόημα να μου πει «ψηλέ δε κάνατε το Χ ή το Ψ», ούτε στο να σταθούμε στο τι θα μπορούσαμε να δούμε στη χώρα. Το ξέρω και θα το ήθελα πολύ να έχω κι άλλες δραστηριότητες, να φτάσω για παράδειγμα στο Ιερό βουνό μέσω της περιπατητικής διαδρομής ή να δω ακόμη ένα μέρος, τι να κάνουμε όμως που ο χρόνος ήταν εξαιρετικά περιορισμένος. Ούτε με πειράζει ούτε αποποιούμαι το ρόλο του τουρίστα, υπάρχουν κι αυτές οι συνιστώσες στις εκδρομές, δε γίνεται αλλιώς.

  • Θα ξαναπήγαινες στο Περού;
Αυτή είναι η πιο δύσκολη ερώτηση ίσως, γιατί το «ναι» που βγαίνει αβασάνιστα από το στόμα μου δεν έχει και τόσο μεγάλη υπόσταση στις παρούσες συνθήκες. Αν μπορούσα να κάνω πολλαπλά τέτοια ταξίδια το χρόνο σίγουρα ναι, δε χωράει καμία αμφιβολία, ωστόσο με το ρυθμό που κινούμαι ίσως προτιμούσα κάτι άλλο αν έφτανα και πάλι στη Λατινική Αμερική.

  • Ένιωσες κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εκδρομής ανασφάλεια, φόβο ή κάτι να μη πηγαίνει καλά;
Παραδόξως ή μη καθόλου. Για τις Άνδεις δε το συζητώ, άντε μόνο στο Κούσκο μια μικρή ανασφάλεια όταν περπατούσαμε εκτός κέντρου που πιστεύω ότι προέκυψε καθαρά και μόνο από το γεγονός ότι αλλάξαμε απότομα εικόνες, οπότε μάλλον ήταν ιδέα μας. Είχαμε επίσης διαβάσει για αργά το βράδυ και την plaza de armas πως κυκλοφορούνε μούτρα, ωστόσο δεν είδαμε κάτι τέτοιο, μάλλον γιατί τις ώρες που κυκλοφορούσαμε κι εμείς για μούτρα λογιζόμασταν…
Για τη Λίμα τι να πω, όπως μάθαμε ισχύει ότι υπάρχουν περίεργες γειτονιές κάποιες από τις οποίες αποφεύγουν και οι ίδιοι οι Περουβιανοί, πώς να βρεθεί όμως σε μια τέτοια ένας τουρίστας αν δεν είναι περίεργος; Είχαμε και τις πληροφορίες του Γιάννη, ενημερώνοντας μας εκ των προτέρων για κάποια σημεία εκτός Miraflores λέγοντας μας «με Uber θα φτάσετε ως την είσοδο του μπαρ, uber θα σας παραλάβει στην έξοδο, όχι περιττά βήματα σε σκοτεινά στενά» όμως ο χρόνος δεν έφτανε για να πάμε σε τέτοια μέρη. Στο ίδιο το Miraflores από την άλλη χρειάζεται η στοιχειώδη προσοχή για κλοπές όπως σε κάθε μεγαλούπολη.
Eν κατακλείδι δεν υπήρξε καμία ανησυχία για τη χώρα, τουλάχιστον ως προς το δρομολόγιο και το πλάνο που ακολουθήσαμε εμείς.

  • Τελικά πόσο κόστισε το όλο εγχείρημα;
Όλα μα όλα μαζί όπως τα αναλύω συν φαγητά, ποτά, ψώνια και μικροέξοδα βγήκαν γύρω στα 1800€. Σίγουρα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για δέκα μέρες, καλό νούμερο όμως αν δει κανείς τι παίζει πλέον με τέτοια ταξίδια. Βέβαια να τονίσω εδώ ότι δε μας κακοφάνηκε τόσο, μιας και είχαμε κρατημένα χρήματα άθικτα από τις επιστροφές μέσω των ψυχοφθόρων αμφισβητήσεων στις τράπεζες και το ξήλωμα του ταξιδιού το 2020, καθιστώντας το ταξίδι πολύ πιο εύκολο από πλευράς οικονομικών. Όσο για τις τιμές στο Περού; Συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι η Λίμα είναι μία από τις πιο ακριβές πόλεις της Λατινικής Αμερικής, βρήκα τη χώρα από 25% έως και 50% φθηνότερη σε σχέση με την Ελλάδα.

  • Ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί με λιγότερα έξοδα;
Ενδεχομένως, αλλά δε νομίζω ότι άξιζε τον κόπο να μπούμε σε τέτοια διαδικασία. Όπως ίσως θα είδατε κι εσείς αναφορικά με την οργάνωση και όλες τις δραστηριότητες που τελικά επιλέξαμε, κάθε cent που δαπανήθηκε έπιασε τόπο, εξοικονομώντας χρόνο που ήταν πολύτιμος σε μια τέτοια εκδρομή. Κατά τα άλλα εντάξει, είχαμε και μια αδυναμία στα Pisco sour, τι να κάνουμε!

  • Θεωρείς ότι είναι κάτι που μπορούσες να κάνεις και δε το έκανες;
Στα πλαίσια διεξαγωγής του ταξιδιού σε τόσο ζόρικο χρονικό περιθώριο θεωρώ πως όχι, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά ότι δε γινόταν διαφορετικά. Έγραψα και σ’ ένα κεφάλαιο πως υπήρξαν φορές που κληθήκαμε να επιλέξουμε βάσει των δεδομένων που είχαμε μπροστά μας. Υπό αυτό το πρίσμα η εκδρομή ήταν άκρως επιτυχημένη τολμώ να πω.

  • Ήταν το ταξίδι στο Περού τόσο τέλειο όσο το περίμενες;
Η καινούρια τάση λέει να μη δημιουργούμε υψηλές προσδοκίες για ένα μέρος καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος αν όχι να σε απογοητεύσει να μην είναι όπως το ήθελες ή όπως το είχες στο μυαλό σου. Ευτυχώς τίποτε απ’ όλα αυτά δε συνέβη, με το Περού να δικαιολογεί απολύτως τη φήμη που το συνοδεύει. Τουριστικό; Ίσως, όπως παραδέχτηκα δίχως αμφιβολία τουλάχιστον σε όσα κάναμε, τίποτα δεν αναιρεί όμως όσα είδαν τα μάτια μας.

  • Συνιστάς σε κάποιον την εκδρομή την ίδια περίοδο, όσον αφορά τις καιρικές και όχι μόνο συνθήκες;
Από πλευράς τιμής αεροπορικών ναι, μιας κι από τη διαπίστωση μου παίζουν καλές τιμές τους μήνες Φεβρουάριο/Μάρτιο όσον αφορά τουλάχιστον τα μακρινά ταξίδια που οργανώνονται πολύ νωρίτερα. Από κει και πέρα, ο καιρός είναι ένα μικρό ρίσκο μιας και όπως διαβάσατε φάγαμε αρκετή ζέστη στη Λίμα όπως κι ακόμη περισσότερη βροχούλα στις Άνδεις, που σε καμία περίπτωση όμως δεν εμπόδισαν το πρόγραμμα μας τουλάχιστον όσον αφορά τη μεγάλη εικόνα.

  • Υπάρχει κάποιο σχόλιο για τους ανθρώπους που συναναστράφηκες σ’ αυτή την εκδρομή;
Προσηνείς κι ευχάριστοι ως επί το πλείστον οι Περουβιανοί, παρόλο που αρκετές φορές δεν υπήρχε περιθώριο συνεννόησης παρά μόνο με νοήματα. Ίσως έχουν μπει για τα καλά στο κλίμα του υπερτουρισμού της χώρας τους, το αποτέλεσμα όμως είναι που μετράει.

  • Τι θα συμβούλευες σε όποιον ψάχνεται να κάνει κάτι αντίστοιχο, να δοκιμάσει μόνος ή με οργανωμένη εκδρομή;
Σε καμία περίπτωση δε θα πω ότι είμαι αρνητικός απέναντι στις οργανωμένες εκδρομές των πρακτορείων. Είναι ωραίο να στα ‘χουν όλα έτοιμα, εφόσον υπάρχει βέβαια η οικονομική δυνατότητα να στηρίξεις κάτι τέτοιο. Ακόμη πιο ωραίο και δημιουργικό όμως είναι να φας τις ώρες σου ψάχνοντας και στήνοντας το ταξίδι στα μέτρα σου σε όλα τα επίπεδα, κάτι που πετύχαμε σαφώς και το συνιστώ.

  • Νομίζεις πως πέρασε το συναίσθημα του Περού μέσα απ’ την ιστορία σου;
Δε ξέρω, ελπίζω να κατάφερα κάτι πάνω σ’ αυτό, αν και νομίζω πως την απάντηση στην ανωτέρω ερώτηση θα τη δώσουν όσοι διάβασαν. Ελπίζω να έκανα το καλύτερο δυνατό και να παρακίνησα έστω κι έναν να κάνει το βήμα παραπάνω στη σκέψη ενός ταξιδιού σ’ αυτή την υπέροχη χώρα.

  • Βρήκες ομοιότητες σε σχέση με αντίστοιχα ταξίδια σου;
Όχι μετά βεβαιότητας. Είναι εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες σ’ ένα τέτοιο τόπο, πόσο μάλλον όταν εμπλέκονται βουνά και υψόμετρα που θέλουν ειδική διαχείριση, ξεχωριστή αντιμετώπιση και μεγάλη προσοχή. Επίσης το Περού είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με ότι λίγο έχω δει εκτός Ευρώπης, δεν έχω επισκεφτεί και κάτι κοντινό οπότε είναι λογικό να μη μου μοιάζει με τίποτα.

  • Πιστεύεις ότι μπορεί ν’ ακολουθήσει κάποιος τη ταξιδιωτική σου διαδρομή βρίσκοντας αφορμή την ιστορία σου;
Θα ήταν ευχής έργο να συμβεί κάτι τέτοιο, εξάλλου αυτός είναι ίσως και ο απώτερος σκοπός των ιστοριών μας πέρα από ένα προσωπικό ημερολόγιο. Για όποιον το επιχειρήσει πάντως είμαι διαθέσιμος για να βοηθήσω και να συμβάλλω όπως μπορώ σε κάτι τέτοιο.

Μέχρι τότε,
τα λέμε στην επόμενη ιστορία, στην ίδια ή κάποια άλλη ήπειρο, χώρα ή νησί αυτού του κόσμου.
Ραντεβού πάντα ψηλά πάνω απ’ τα σύννεφα!

View attachment 469443


Υ.Γ. Το μόνο που θ’ αφήσουμε ιστορίες, και κανα - δυο φωτογραφίες…
Γιάννη η ιστορία σου ήταν απολαυστική και μας ταξίδεψε νοερά στην όμορφη και μακρινή αυτή Χώρα..η αίσθηση που μου δόθηκε ήταν πως όλα έγιναν αβίαστα,χωρίς καθόλου άγχος,αποτέλεσμα σωστού προγραμματισμού.Τέτοια ταξίδια αφήνουν ωραία επίγευση,όταν η παρέα μας είναι "στο ίδιο μήκος κύματος"με εμάς,πράγμα το οποίο εξεφάνη μέσα από σχόλια του τύπου "δε θέλω"εκ μέρους του συνταξιδιώτη σου.Σ ευχαριστούμε για τον χρόνο που αφιέρωσες προκειμένου αφενός να γίνουμε κοινωνοί ενός τόσο ποθητού για πολλούς στο forum προορισμού,αφετέρου να λάβουμε τόσο χρήσιμες πληροφορίες μέσα από το λόγο και τις εικόνες σου.Και εις άλλα με υγεία!
 

erodios

Member
Μηνύματα
141
Likes
590
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Ναι, δυστυχώς οι τίτλοι τέλους έπεσαν! Η αλήθεια είναι ότι είχα γράψει το προηγούμενο μήνυμά μου πριν από το τελικό σου κείμενο, αλλά κάτι με διέκοψε και το κλικ της ανάρτησης το έκανα καθυστερημένα, συνειδητοποιώντας ταυτόχρονα ότι ήταν ήδη ετεροχρονισμένο. Δεν πειράζει.
Όπως και να 'χει ολοκληρώθηκε μια μεστή περιγραφή ενός αγαπημένου ταξιδιού και σε ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό. Δεν έχει σημασία που οι ημέρες ήταν περιορισμένες και δεν "χτενίσατε" όλο το Περού. Ακριβώς την ίδια εκδρομή με την ίδια διάρκεια και τα ίδια μέρη επίσκεψης έχω σχεδιάσει κι εγώ για να πάω σε έναν μήνα περίπου. Με τη μόνη διαφορά ότι τις ημέρες στη Λίμα δεν τις έχω χωρίσει στα δύο. Αυτό σημαίνει ότι μετά την υπερατλαντική πτήση πετάω απευθείας για Κούσκο και αμέσως μετά οδικώς για Ογιανταϊτάμπο. Ελπίζω να αντέξω!
Τώρα που τελείωσε τι θα κάνουμε μου λες; :haha:
Έτσι, τώρα πια που η όμορφη αυτή ιστορία τελείωσε, εσύ θα αναπολείς τις εικόνες του ταξιδιού που πέρασε και εγώ θα ονειρεύομαι τις εικόνες του ταξιδιού που έρχεται, για το οποίο ελπίζω να μην μου τύχει καμιά αναποδιά την τελευταία στιγμή και να το πραγματοποιήσω! 🙂
Καλή συνέχεια με τα επόμενα ταξίδια λοιπόν!
 
Last edited:

Sam-chal

Member
Μηνύματα
933
Likes
2.104
Επόμενο Ταξίδι
Απρογραμμάτιστο
Ταξίδι-Όνειρο
Περού, Χιλή, Βολιβία
Ευχαριστούμε Γιάννη. πάντα τέτοια και να μας ταξιδεύεις με τη γραφή σου!
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.861
Likes
9.801
Αν κοιτούσα προς τα 'κει θα έλεγα Κολομβία, θα έλεγα Βολιβία, αν και το ενδεχόμενο του Ρίο και της Βραζιλίας αρχίζει και βομβαρδίζει όλο και πιο πολύ τις σκέψεις μου τους τελευταίους μήνες για κάποιο ανεξήγητο λόγο.
Η καταπληκτικη μου ιστορια θα φταιει 😂😂😜
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.518
Μηνύματα
898.832
Μέλη
39.239
Νεότερο μέλος
Rosywillrose

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom