• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Περί greeklish ...

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Εγώ θα έλεγα μάλλον το αντίθετο.Τα περισσότερα ελληνικά φόρουμ έχουν ενσωματώσει πλέον κανονισμούς για απαγόρευση των greeklish.

Πάντως ομολογώ πως όταν πρωτοασχολήθηκα κι εγώ με τα φόρα δυσκολεύτηκα πολύ να κόψω τα greeklish.

Twinkie

Member
Επόμενο Ταξίδι
Με το νου
Ταξίδι-Όνειρο
Στα πέντε σημεία της Γης
Εδώ ακόμη και στα sms οι περισσότεροι greeklish χρησιμοποιούν και ειλικρινώς εκεί απορώ πως τους βολεύει. Πες στον υπολογιστή είναι πιο...εύκολο κατά ένα τρόπο, στο κινητό ωστόσο... :shock:

fenia42

Member
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Εδώ ακόμη και στα sms οι περισσότεροι greeklish χρησιμοποιούν και ειλικρινώς εκεί απορώ πως τους βολεύει. Πες στον υπολογιστή είναι πιο...εύκολο κατά ένα τρόπο, στο κινητό ωστόσο... :shock:
Συμφωνώ.

Εγ δ μπρω αυτς π γρφν ετσι γ οικον χρν κ χώρ :(

Τα νέα παιδιά και αν ακόμη γράφουν με το ελληνικό αλφάβητο κόβουν τις λέξεις κατ'αυτόν τον τρόπο λες και είναι στενογράφοι.

Twinkie

Member
Επόμενο Ταξίδι
Με το νου
Ταξίδι-Όνειρο
Στα πέντε σημεία της Γης
Εγ δ μπρω αυτς π γρφν ετσι γ οικον χρν κ χώρ :(
:lol::lol:

Τα νέα παιδιά και αν ακόμη γράφουν με το ελληνικό αλφάβητο κόβουν τις λέξεις κατ'αυτόν τον τρόπο λες και είναι στενογράφοι.
Ακριβώς. Και μένα μου τη δίνει, άσε που δεν μπορείς να καταλάβεις και τι γράφουν τις περισσότερες φορές.

fenia42

Member
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
:lol::lol:

Ακριβώς. Και μένα μου τη δίνει, άσε που δεν μπορείς να καταλάβεις και τι γράφουν τις περισσότερες φορές.
και το τραγικό είναι ότι είναι μόλις 3-4 χρόνια πιο μικρά από μας :haha::haha::haha:

North66

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Σε αυτό που λες διαφωνώ γιατί ο εγκέφαλος δε χρειάζεται να αναγνωρίσει ένα ένα όλα τα γράμματα μιας λέξης για να την κατανοήσει, μόνο το πρώτο και τελευταίο να βρίσκονται στη σωστή θέση... η κατανόηση λοιπόν των greeklish (και των συντμήσεων που χρησιμοποιούν οι νέοι) είναι μέσα στις νοητικές δυνατότητες του μυαλού.

aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy... According to a research (sic) at Cambridge University

it deosn't mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoetnt tihng is taht the frist and lsat ltteer be at the rghit pclae... it doesn't matter in what order the letters in a word are, the only important thing is that the first and last letter be at the right place

the rset can be a toatl mses and you can sitll raed it wouthit porbelm... the rest can be a total mess and you can still read it without problem

Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe... This is because the human mind does not read every letter by itself by the word as a whole.

anny

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Με αφορμή αυτές τις συντμήσεις, οι οποίες είναι όντως εκνευριστικές, θυμήθηκα ένα συνάδελφο, αρκετά μεγαλύτερο από εμένα, που εδώ και 15 χρόνια χρησιμοποιεί κατά κόρον συντμήσεις όπως οι παρακάτω. Και οι υπόλοιποι προσπαθούμε κάθε φορά να καταλάβουμε τί θέλει να πει ο ποιητής. :haha:

χει/γειο = χειρουργείο
εξ/κη = εξωτερική
αερ/κο = αεροπορικό
νοσ/ειο = νοσοκομείο

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Πάντως εγώ έχω εντοπίσει κι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα.Έχω ξεχάσει να γράφω σε χαρτί.

Όλη μέρα πληκτρολόγιο αν με βάλεις να γράψω δυό αράδες σε χαρτί είναι σαν να σκαλίζω σε πλάκα.Μιλάμε για μεγάλο χάλι.

anny

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Σε αυτό που λες διαφωνώ γιατί ο εγκέφαλος δε χρειάζεται να αναγνωρίσει ένα ένα όλα τα γράμματα μιας λέξης για να την κατανοήσει, μόνο το πρώτο και τελευταίο να βρίσκονται στη σωστή θέση... η κατανόηση λοιπόν των greeklish (και των συντμήσεων που χρησιμοποιούν οι νέοι) είναι μέσα στις νοητικές δυνατότητες του μυαλού.

aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy... According to a research (sic) at Cambridge University

it deosn't mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoetnt tihng is taht the frist and lsat ltteer be at the rghit pclae... it doesn't matter in what order the letters in a word are, the only important thing is that the first and last letter be at the right place

the rset can be a toatl mses and you can sitll raed it wouthit porbelm... the rest can be a total mess and you can still read it without problem

Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe... This is because the human mind does not read every letter by itself by the word as a whole.
Δεν είναι το ίδιο με αυτό που λέει η fenia.

Αν υπάρχουν αναγραμματισμοί ή παραλείψεις μόνο ορισμένων γραμμάτων δεν είναι δύσκολη η κατανόηση του κειμένου.
Αν όμως λείπουν τα μισά γράμματα από κάθε λέξη και δεν είσαι και μέσα σε αυτή την κουλτούρα, δεν πρόκειται να καταλάβεις τίποτα.

fenia42

Member
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Η έρευνα αυτή είναι αποδεδειγμένα σωστή αλλά αυτό δε σημαίνει ότι κάθε φορά που λαμβάνουμε ένα μήνυμα από το μικρότερο ξάδερφο μας το καταλαβαίνουμε και απόλυτα. Θέλει λίγο παραπάνω χρόνο να διαβάσεις ένα τέτοιο μήνυμα, το οποίο ενίοτε τυχαίνει να στερεί και σύνταξης/νοήματος .
Παράλληλα, παρατηρώ μεγάλη ανορθογραφία στα νέα παιδιά την οποία και αποδίδω σε μεγάλο βαθμό στη χρήση greeklish.

North66

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Τα greeklish δεν έχουν προκύψει τυχαία... ήταν αρχικά γλώσσα των κομπιουτεράδων και των gamers όταν ήθελαν να ανταλλάξουν γρήγορα μηνύματα σε πλατφόρμες που μπορεί να μην υποστήριζαν ελληνικά.

Οι νέοι πήραν αυτή την κωδικοποιημένη μορφή γραπτής επικοινωνίας και την ενσωμάτωσαν σε προσωπικές τους ασχολίες (sms, posts στo fb, msn κτλ)... το να τους λέμε εμείς οι παλιότεροι ότι αυτό είναι ενάντια στη γλώσσα, είναι σα να προσπαθούν οι παππούδες μας να μας πείσουν ότι το διαδίκτυο και ο προσωπικός υπολογιστής είναι χάσιμο χρόνου, δλδ. καθαρός αναχρονισμός.

Φυσικά, δεν ακούμε και αντίστοιχες διαμαρτυρίες για την εισαγωγή των αγγλικών στη γλώσσα μας και στη ζωή των παιδιών μας... από τη μία δηλαδή είμαστε υπέρμαχοι της ελληνικής γλώσσας, των τόνων και της ορθογραφίας της και από την άλλη πληρώνουμε φροντιστήρια για να μάθουν τα παιδιά μας αγγλικά από την τρίτη δημοτικού... λίγο υποκριτικό μου φαίνεται!

Παράλληλα, παρατηρώ μεγάλη ανορθογραφία στα νέα παιδιά την οποία και αποδίδω σε μεγάλο βαθμό στη χρήση greeklish.
Και όμως η χρήση greeklish απαιτεί περισσότερο μυαλό απ' την απλή γραφή ελληνικών, μιας και πρέπει να γνωρίζει κάποιος όχι μόνο τη γραφή της λέξης στα ελληνικά αλλά και τους κανόνες μετατροπής από τη μια γραφή στην άλλη... άλλωστε η ορθογραφία δε χάνεται στα greeklish, το ω γίνεται w και όχι ο.

Τώρα το ποσοστό των μαθητών που ήταν σκράπες με τα παλιά ελληνικά, σκράπες θα μείνουν και με τα greeklish:D

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.639
Μέλη
39.378
Νεότερο μέλος
gtolios