Borealis
Member
Μάλλον μπερδευτήκαμε, το σχόλιο ήταν για τον Yorgos που έλεγε αν ξέρουν οι τελωνειακοί την προέλευση των επιβατών. Εγώ φταίω που δεν έκανα παράθεση.
Αυτό είναι της Κύπρου, όμως.Α, βρήκα το σάιτ του τελωνείου:
ΤΕΛΩΝΕΙΟ - Καλώς Ήλθατε στο Διαδικτυακό μας Τόπο
Δεν γνώριζα καν για τις 2 εξόδους και δε με ενδιαφέρει κιόλας. Δε μπορώ να μυρίσω τα νύχια μου και γι'αυτό. Και ξαναλέω, οι τελωνειακοί πληρώνονται, ας κάνουν τους ελέγχους - δεν έχουμε πρόβλημα. Είναι εις γνώση μας ότι αν ελεγθούμε θα πληρώσουμε, αλλά όχι να τους κάνουμε και τη δουλειά τους. Στη δική μου δουλειά, μια χαρά τα καταφέρνω.Όταν φτάνεις στο αεροδρόμιο, υπάρχουν δυο έξοδοι - μια αν έχεις να δηλώσεις κάτι και μια αν δεν έχεις. Οπότε αν πας στην έξοδο που δεν έχεις να δηλώσεις κάτι, ουσιαστικά λες ψέμματα. Εγώ ζω στις ΗΠΑ δώδεκα χρόνια και έχω συνηθίσει να είμαι ειλικρινής - εξάλλου για αυτό έφυγα από την ελλάδα μόλις έκλεισα τα 18.
Αν και έχω παραγγείλει αρκετές φορές απο Αμερική και έστειλα και πράγματα που έχουν εκτελωνιστεί, η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καταλάβει πώς υπολογίζεται το τι πληρώνεις. Πάντως ένα ποσό έχει να κάνει με τους δασμούς και άλλο ένα με την αξία-κάτι τέτοιο...Αχ, τι καλά που το ανοίξατε το θέμα! Κατά πάσα πιθανότητα, θα χρειαστεί να εκτελωνίσω πολύ σύντομα κάποιες αγορές μου. Γνωρίζει κάποιος να μου πει αν το ποσό που θα πληρώσω είναι fix ή υπολογίζεται επί των αγορών μου; Επιπλέον, πληρώνω για κάθε αντικείμενο ξεχωριστά ή ο φόρος υπολογίζεται απ'ευθείας επί του συνόλου των αγορών μου; Αν, λόγου χάρη, αγοράσω τρία ΜacBook, θα φορολογηθώ για 3000 ευρώ ή για 1000 και 1000 και 1000;
Αν το ποσό είναι fix, θα ήθελα να ξέρω πόσο είναι.
Βρε παιδί μου, τα ίδια και τα ίδια λέμε! Όποιου δουλειά είναι να ελέγξει ότι ελέγξει και να ψάξει ότι ψάξει και να φορολογήσει ότι είναι να φορολογήσει ας το κάνει. Το να κάθεται όμως κάποιος σε μιά έξοδο (που απορώ πόσοι το γνωρίζουν αυτό) και να περιμένουν να πάει ο οποιοσδήποτε επιβάτης να δηλώσει κάτι, δεν ξέρω πως μπορεί να επιτευχθεί. Οπότε ας μήν κατηγορούμε καθέναν που δε πλήρωσε φόρο στο τελωνείο. Το σύστημα για άλλη μια φορά το επιτρέπει. Άν ήθελαν, δε θα το επέτρεπαν, είμαι βέβαιος! Αλλά τότε θα πλάκωνε και πολύ δουλεια...Πολύ χαλαρά έχετε πάρει οι περισσότεροι τα περί τελωνείου. Δεν ελέγχουν τις λίστες λέει ένας, γιατί να δηλώσω τα προϊόντα που εισάγω από τρίτη χώρα (πιθανόν αξίας χιλιάδων ευρώ) λέει ο άλλος κτλ. Σε λίγο θα μας πουν οτι η λαθρεμπορία ( γιατί περί αυτού πρόκειται) είναι μαγκιά. Εννοείται οτι οποτεδήποτε θελήσουν οι τελωνειακοί έχουν πρόσβαση στις λίστες επιβατών και επίσης εννοείται οτι υποχρεούσαι να υποστείς έλεγχο και να συνεργαστείς κατά την είσοδο σου. Ούτε φυσικά δεσμεύονται από τα τιμολόγια που τυχόν προσκομίζεις, όταν έχουν υποψίες υποτιμολόγησης.
Diavatirio.com μια χαρά τα λες, αλλά όπως βλέπεις αρκετοί είτε από άγνοια είτε από νεοελληνική κουτοπονηριά συνυφασμένη με άκρατο ωφελιμισμό έχουν άλλη γνώμη.
νομίζω οτι θα έπρεπε,,,Δεν γνώριζα καν για τις 2 εξόδους και δε με ενδιαφέρει κιόλας. .