Nikos1986
Member
- Μηνύματα
- 1.079
- Likes
- 4.893
- Επόμενο Ταξίδι
- Κανάρια
- Ταξίδι-Όνειρο
- Αυστραλία - Καλιφόρνια
14. Norfolk
Το Norfolk είναι μια παραθαλάσσια πόλη της νοτιοανατολικής Βιρτζίνια, ακριβώς πάνω από τα σύνορα της πολιτείας με τη Βόρεια Καρολίνα. Η πόλη αποτελεί ναύσταθμο για το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, συνεπώς διαθέτει και δικό της αεροδρόμιο. Από το Norfolk υπήρχαν πτήσεις για Ουάσινγκτον, αλλά οι ώρες δεν μας βόλευαν, δεδομένου ότι καπάκι μετά θα έπρεπε να φεύγαμε για Kωνσταντινoύπoλη και εν συνεχεία για Αθήνα. Έτσι, από το Norfolk θα γυρίζαμε πίσω στην Ουάσινγκτον με το αυτοκίνητο.
Για τον επισκέπτη, η πόλη αποτελεί την προφανή επιλογή για διαμονή, προκειμένου να επισκεφθεί κανείς τα κοντινά (τόσο με το Norfolk όσο και μεταξύ τους) Williamsburg, Yorktown και Jamestown. Το τρίγωνο που σχηματίζουν οι 3 αυτές περιοχές, ονομάζεται "Historical Triangle". Και όχι άδικα. Το Williamsburg, είχε επιλεγεί ως πρωτεύουσα της αποικιακής Βιρτζίνια, από το 1699 έως το 1780. Στο Yorktown έλαβε χώρα μια από τις καθοριστικότερες πολιορκίες της Αμερικάνικης Επανάστασης το 1781. Από την άλλη, το Jamestown αποτέλεσε την πρώτη μόνιμη Αγγλική αποικία στις ΗΠΑ, με ημερομηνία ίδρυσης την 14/5/1607, 115 χρόνια μετά την άφιξη του Κολόμβου.
Στο Norfolk, που φτάσαμε βραδάκι, θα μέναμε ολόκληρη την επόμενη μέρα. Τελικά, θα αναχωρούσαμε την μεθεπόμενη αργά το μεσημέρι. Έτσι, θα προλαβαίναμε να επιστρέψουμε στο Dulles της Ουάσινγκτον στις 11 το βράδυ, που θα αναχωρούσε η πτήση μας.
Ημέρα 12: Norfolk
Για σήμερα, είχαμε σχεδιάσει να επισκεφθούμε είτε κάποιο εκ των Williamsburg / Yorktown / Jamestown είτε το Kitty Hawk (όπου πέταξαν για πρώτη φορά οι Wright) στη γειτονική Βόρεια Καρολίνα. Όμως η μέρα μας ξημέρωσε με βροχή. Με βάση τη NOAA (αντίστοιχη της ΕΜΥ στις ΗΠΑ), η βροχή αυτή ήταν ό,τι είχε απομείνει από ένα τυφώνα της Καραϊβικής. Πώς είχαμε δει την εφαρμογή του κινητού να μεταφράζει το "tropical rainstorm" εκείνο το πρωί: "τροπική βροχοκαταιγίδα"... Η ουσία ήταν ότι έβρεχε συνέχεια χωρίς να σταματάει. Παρ’όλ’αυτά δεν το έλεγες και καταιγίδα.
Καθώς οι 3 πρώτες τοποθεσίες που σκοπεύαμε να επισκεφθούμε είναι υπαίθρια μουσεία, ενώ και το Kitty Hawk είναι επίσης στο ύπαιθρο και δεν θα το ευχαριστιόμασταν, τελικά επιλέξαμε να κάτσουμε στο ξενοδοχείο και να περιμένουμε να σταματήσει η βροχή. Μια άλλη εναλλακτική που έπεσε στο τραπέζι, ήταν το Nauticus, στο οποίο όμως δεν πήγαμε τελικά, καθώς είχε βγει προειδοποίηση για πλημμύρα στους τριγύρω δρόμους.
Έτσι, περάσαμε το πρωί στο ξενοδοχείο, ενώ το μεσημέρι που η βροχή έγινε ένα διαρκές ράντισμα, επισκεφθήκαμε τους φίλους μας. Έτσι, παρεΐστικα, περάσαμε όλη τη σημερινή μέρα. Το βράδυ, πήγαμε για φαγητό στο, ταπεινό εξωτερικά, Texas Roadhouse για το οποίο είχαμε πολύ καλές κριτικές. Τόσο οι γενναιόδωρες και πεντανόστιμες μερίδες όσο και η ατμόσφαιρα μέσα στο εστιατόριο, που όντως φώναζε "Τέξας", ήταν υπεραρκετοί λόγοι για να το σύστηνα σε κάποιον που περνά από την περιοχή.
Παρότι ο καιρός μας τα χάλασε σήμερα, καθώς δεν σταμάτησε να βρέχει παρά μόνο το βραδάκι, την τελευταία μέρα που είχαμε ολόκληρη στο Norfolk την περάσαμε υπέροχα! Ο καιρός στάθηκε αφορμή για να περάσουμε ακόμη περισσότερο χρόνο με τους φίλους μας, ενώ και το δείπνο ήταν το ωραιότερο που φάγαμε στο ταξίδι αυτό. Εμπειρία ήταν και η ίδια η ατμόσφαιρα στο εστιατόριο, που ήταν όπως φανταζόμουν τον Αμερικάνικο Νότο.
Ημέρα 13: Jamestown [αρχή]
Σήμερα θα ήταν η τελευταία μέρα που περνούσαμε στις ΗΠΑ. Καθ’οδόν για την Ουάσινγκτον, θα κάναμε μια στάση σε κάποιο εκ των Williamsburg / Yorktown / Jamestown. Αν και περισσότερο διαφημισμένο είναι το Williamsburg, από όσους τα είχαν επισκεφθεί και τα τρία, όλοι μας είχαν συστήσει να επιλέξουμε το Jamestown. Έτσι και αυτό θα βλέπαμε.
Έτσι, ύστερα από μια τελευταία πρωινή επίσκεψη στους φίλους μας, ξεκινήσαμε κατά το μεσημεράκι για το Jamestown. Το Jamestown είναι ένα υπαίθριο μουσείο, στο μέσον περίπου της απόστασης Norfolk - Richmond, και εύκολα προσβάσιμο μέσω του Ι-64.
Στην περιοχή του Jamestown, κανείς μπορεί να επισκεφθεί 2 γειτονικές τοποθεσίες. Στην πρώτη, που ονομάζεται Historic Jamestowne, βρίσκονται τα πραγματικά ερείπια του αρχικού οικισμού. Στον χώρο αυτό, ακόμη και σήμερα, διεξάγονται ανασκαφές από αρχαιολόγους. Η δεύτερη τοποθεσία, ο γειτονικός Jamestown Settlement, αποτελεί ανακατασκευή της αρχικής αποικίας. Εμείς είχαμε επιλέξει να επισκεφθούμε τον Jamestown Settlement.
Η είσοδος του Jamestown Settlement
Η ξενάγηση στον Jamestown Settlement, ξεκινά από ένα σχετικά μικρό μουσείο, που παρουσιάζει την ιστορία της αρχικής αποικίας.
Το μουσείο στο Jamestown Settlement
Μεταξύ άλλων, υπήρχαν ανακατασκευασμένες καλύβες των Ινδιάνων Paspahegh (άνηκαν στη φυλή Powhatan), που ζούσαν στην περιοχή κατά την περίοδο της άφιξης των Ευρωπαίων αποίκων. Είδαμε ακόμα και διάφορα εργαλεία για τις καθημερινές γεωργικές και υλοτομικές εργασίες, που χρησιμοποιούσαν οι Ινδιάνοι, οι Ευρωπαίοι και οι Αφρικανοί που μεταφέρθηκαν ως σκλάβοι.
Οι καλύβες στις οποίες έμεναν οι Ινδιάνοι Paspahegh
Εργαλεία για τις καθημερινές εργασίες, που χρησιμοποιούσαν οι Ινδιάνοι, οι Ευρωπαίοι και οι Αφρικανοί σκλάβοι
Αν και το μουσείο ήταν συμπαθητικό, η πραγματική ομορφιά του Jamestown Settlement βρισκόταν έξω.
Πίσω από το μουσείο, ακολουθώντας ένα μονοπάτι μέσα στη φύση, καταλήγεις στο Powhatan Indian Village.
Το Powhatan Indian Village
Το "χωριό" αυτό έχει κατασκευαστεί με βάση τα ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή. Υπάρχουν διάφορα κτίσματα παρόμοια με αυτά στα οποία έμεναν οι Ινδιάνοι. Μέσα σε αυτά, έβλεπες εργαλεία της εποχής, τομάρια ζώων κλπ.
Στο "χωριό" υπήρχαν διάσπαρτα σπίτια Ινδιάνων, με διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης στο εσωτερικό τους
Επίσης, υπήρχαν ηθοποιοί ντυμένοι και βαμμένοι σαν Ινδιάνοι. Σου εξηγούσαν την καθημερινές δραστηριότητες των Ινδιάνων που ζούσαν στην περιοχή, και έδιναν μια ξεχωριστή νότα στον χώρο.
Ένας από τους ηθοποιούς, ο οποίος μας εξηγούσε πώς γινόταν το κυνήγι
Πέρα από το Powhatan Indian Village, υπήρχε το Jamestown Fort. Μέσα στο "οχυρό" αυτό, μπορούσες να δεις τη ζωή στον αρχικό οικισμό, από την πλευρά των αποίκων.
Οι δύο είσοδοι του Jamestown Fort
Ανακατασκευή του εσωτερικού του οχυρού, στο οποίο ζούσαν οι Άγγλοι άποικοι
Πίσω από τα τείχη, υπήρχαν διάφορες κατοικίες και άλλα κτίσματα στα οποία στεγάζονταν η εκκλησία, οι χώροι εργασίας και το σιδηρουργείο.
Η εκκλησία
Ένα από τα γραφεία (πάνω) και το σιδηρουργείο (κάτω)
Πιο πέρα, υπήρχαν το οπλοστάσιο και οι στρατώνες.
Φωτογραφίες από το οπλοστάσιο
Ο στρατώνας του οχυρού
Επίσης, υπήρχαν και εδώ ηθοποιοί, ντυμένοι με κουστούμια εποχής. Μεταξύ αυτών, και ένας τυπάς με μουσκέτο, που έριξε και μερικούς εκκωφαντικούς πυροβολισμούς!
Ένας από τους ηθοποιούς με το μουσκέτο, στο Jamestown Fort
Πίσω από το Jamestown Fort, στα νερά του Chesapeake Bay, βρίσκονται αγκυροβολημένα 3 ξύλινα πλοία. Αυτά είναι ομοιώματα των αρχικών Susan Constant, Godspeed και Discovery. Με αυτά, οι Άγγλοι με επικεφαλής τον Christopher Newport αποβιβάστηκαν στην περιοχή, ιδρύοντας μετέπειτα το Jamestown. Η νηοπομπή είχε ξεκινήσει στις 20/12/1606 από το Λoνδίνo και αφού έκανε στάσεις σε διάφορα νησιά των Μικρών Αντιλλών της Καραϊβικής (Ντομίνικα, Γουαδελούπη, Νέβις, Παρθένες Νήσους, Πουέρτο Ρίκο) μεταξύ 24/3 - 9/4/1607, έφτασε στο σημερινό Jamestown στις 13/5/1607. Η αποικία ιδρύθηκε την επόμενη μέρα.
Ομοιώματα των πλοίων Susan Constant (πάνω) και Godspeed (κάτω), με τα οποία οι Άγγλοι έφθασαν στο Jamestown
Στα 3 ιστιοφόρα μπορούσες να επιβιβαστείς, να περπατήσεις στο κατάστρωμα αλλά και να κατέβεις στο ιδιαίτερα στενό εσωτερικό.
Φωτογραφίες από το κατάστρωμα του Susan Constant
Το εσωτερικό του Godspeed
Πριν φύγουμε από το Jamestown, θα κάναμε μια ακόμη τελευταία παράκαμψη με το αυτοκίνητο. Θα επισκεπτόμασταν το γειτονικό Jamestown Island, ένα νησάκι που ενώνεται με την ηπειρωτική χώρα με μια μικρή γέφυρα 20 μόλις μέτρων.
Στο νησί, υπάρχει ένας δρόμος, ο Island Drive, ο οποίος σχηματίζει "∞". Η όλη διαδρομή μέσα στη φύση, αν και σύντομη, είναι πολύ όμορφη, με πολλά σημεία για να σταματήσεις.
Κατά την ήρεμη οδήγηση στο νησάκι, δε συναντήσαμε πάνω από 4-5 αυτοκίνητα
Φωτογραφίες από διάφορα σημεία στα οποία κάναμε στάση, κατά την οδήγηση στο Jamestown Island
Αν και ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος, περνά πάνω από κάμποσες ξύλινες γέφυρες.
Δύο από τις ξύλινες γέφυρες που διασχίσαμε στο νησάκι
Κατά μήκος της διαδρομής, κυρίως στα ανατολικά, συναντήσαμε κάμποσα ελαφάκια. Τα οποία όμως, αν και δεν τρόμαζαν από το αυτοκίνητο, φοβόντουσαν για κάποιο λόγο τον ήχο που έκανε η μηχανή όταν εστίαζε ο φακός και έτσι δεν μπόρεσα να τα φωτογραφήσω καθαρά. Όμως, και πάλι, ήταν ένα πολύ όμορφο θέαμα.
Από το ανατολικότερο άκρο που φτάνει ο δρόμος, ξεκινά ένα σύντομο επίπεδο μονοπάτι, το οποίο ύστερα από 5-10 λεπτά καταλήγει στο ανατολικότερο σημείο του νησιού, το Black Point.
Το ανατολικότερο σημείο στο οποίο φτάνει ο δρόμος που διασχίζει το νησί
Το σύντομο μονοπάτι, προς το Black Point
Το Black Point, που αποτελεί το ανατολικότερο άκρο του νησιού
Συνολικά, στο νησάκι καθίσαμε λίγο πάνω από μισάωρο, όμως άνετα θα μπορούσαμε να κάτσουμε και άλλο τόσο. Θύμιζε λίγο το Roosevelt Island που είχαμε επισκεφθεί στην καρδιά της Ουάσινγκτον, μόνο που εδώ ήμασταν κυριολεκτικά μέσα στη φύση. Ήταν μια πολύ όμορφη τελευταία στάση στο ταξίδι μας.
Το Jamestown ήταν το τελευταίο μέρος που θα επισκεπτόμασταν. Τόσο οι αναπαραστάσεις των 2 οικισμών, αλλά και τα πλοία (ίσως ακόμη περισσότερο αυτά), σε μετέφεραν σε μια άλλη εποχή. Όσον αφορά τους ηθοποιούς, η πρακτική αυτή που μας είχε ξενίσει όταν την πρωτοείδαμε στο Mount Vernon, διαπιστώσαμε πως είναι διαδεδομένη στις ΗΠΑ. Οι άνθρωποι αυτοί, ντυμένοι με ρούχα εποχής, όντως "ζωντανεύουν" τον ιστορικό χώρο. Από την άλλη, στο Jamestown Island, ήμασταν σχεδόν μόνοι μας. Τεράστια αντίθεση έκαναν τα ήρεμα ελάφια που είδαμε στο νησάκι, με τους αλεξιπτωτιστές που έπεφταν στη θάλασσα από ελικόπτερα, πιο αριστερά από εκεί που φαίνομαι στην παραπάνω φωτογραφία.
Ημέρες 13 & 14: Jamestown - Ουάσινγκτον - Kωνσταντινoύπoλη - Αθήνα [συνέχεια]
Από το Jamestown ξεκινήσαμε για την Ουάσινγκτον κατά τις 5. Η διαδρομή μέχρι το Richmond ήταν η ίδια με το πήγαινε: αρχικά μέσω το Ι-64 και στη συνέχεια, μέσω του Ι-295 βγήκαμε στον Ι-95. Ο Ι-95 είναι ένας από τους κεντρικούς οδικούς άξονες της ανατολικής ακτής, και μέσω Ουάσινγκτον / Φιλαδέλφειας / Νέας Υόρκης / Βοστώνης καταλήγει στα σύνορα με τον Καναδά. Στην επιστροφή, γενικά, είχε κίνηση, ενώ πλησιάζοντας στην Ουάσινγκτον πέσαμε και σε σημειωτόν.
Στο αεροδρόμιο φτάσαμε τελικά κατά τις 8:30 και επιστρέψαμε το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, αφότου ξεφορτωθήκαμε τις βαλίτσες, πήγαμε για φαγητό σε ένα από τα λίγα εστιατόρια του αεροδρομίου που ήταν ανοικτά. Αυτό ήταν κάτι που μου έκανε εντύπωση: παρότι δεν ήταν τόσο αργά και υπήρχαν ακόμα πτήσεις που θα αναχωρούσαν, η συντριπτική πλειοψηφία των εστιατορίων και καταστημάτων του αεροδρομίου είχαν κλείσει.
Για την επιστροφή, θα πηγαίναμε όπως και στο πήγαινε: μέσω Kωνσταντινoύπoλης. Στο πρώτο σκέλος, το Ουάσινγκτον - Kωνσταντινoύπoλη, θα πετούσαμε πάλι με το 787 που είχα λατρέψει και στο πήγαινε. Θα αναχωρούσαμε στις 11 το βράδυ, και θα φτάναμε την επόμενη το μεσημέρι στις 4, μετά από 10 ώρες.
Το ταξίδι κύλισε γρήγορα, αν και σε μεγάλα τμήματά του κοιμόμασταν. Τελικά, φτάνοντας στην Kωνσταντινoύπoλη, περιμέναμε σχεδόν μια ώρα στον αέρα και κάναμε κύκλους πάνω από την πόλη, περιμένοντας να προσγειωθούν άλλα αεροπλάνα που είχαν έρθει νωρίτερα.
Έχοντας φτάσει πάνω από τα Βαλκάνια
Μετά από κάμποσους γύρους, πλέον αρχίσαμε να κατεβαίνουμε για την προσγείωση
Το 787 στο αεροδρόμιο, μόλις φτάσαμε
Πλέον, στο αεροδρόμιο θα καθόμασταν μέχρι τις 19:10, οπότε και θα αναχωρούσαμε για τη σύντομη επιστροφή στην Αθήνα. Το ίδιο το αεροδρόμιο της Kωνσταντινoύπoλης έκανε τεράστια αντίθεση με την εικόνα που είχαμε αφήσει στην Ουάσινγκτον: το αεροδρόμιο εδώ ήταν πήχτρα στον κόσμο και τα πάντα ήταν ανοικτά. Ο χρόνος στο αεροδρόμιο πέρασε γρήγορα. Φαγητό, βόλτες στα καταστήματα και χαζεύοντας τους υπόλοιπους ταξιδιώτες.
Τελικά, μετά από κάμποσες βόλτες και εδώ, ξεκινήσαμε για την πύλη από την οποία θα αναχωρούσε το αεροπλάνο προς την Αθήνα. Τελικά, η πύλη αυτή, φάνηκε σαν να βρισκόταν στην άλλη άκρη του αεροδρομίου. Περπατούσαμε γύρω στο 20λεπτο, ενώ περνούσαμε από ταμπέλες που έγραφαν ότι για την πύλη μας θέλαμε ακόμα 15-10-5 λεπτά. Όμως εμείς δεν τη βλέπαμε... Τελικά, μετά από κάμποσο περπάτημα, μπήκαμε στο μισοάδειο αυτή τη φορά 777, που σε 1 ώρα μας γύρισε πίσω στην πατρίδα!
Το Norfolk είναι μια παραθαλάσσια πόλη της νοτιοανατολικής Βιρτζίνια, ακριβώς πάνω από τα σύνορα της πολιτείας με τη Βόρεια Καρολίνα. Η πόλη αποτελεί ναύσταθμο για το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, συνεπώς διαθέτει και δικό της αεροδρόμιο. Από το Norfolk υπήρχαν πτήσεις για Ουάσινγκτον, αλλά οι ώρες δεν μας βόλευαν, δεδομένου ότι καπάκι μετά θα έπρεπε να φεύγαμε για Kωνσταντινoύπoλη και εν συνεχεία για Αθήνα. Έτσι, από το Norfolk θα γυρίζαμε πίσω στην Ουάσινγκτον με το αυτοκίνητο.
Για τον επισκέπτη, η πόλη αποτελεί την προφανή επιλογή για διαμονή, προκειμένου να επισκεφθεί κανείς τα κοντινά (τόσο με το Norfolk όσο και μεταξύ τους) Williamsburg, Yorktown και Jamestown. Το τρίγωνο που σχηματίζουν οι 3 αυτές περιοχές, ονομάζεται "Historical Triangle". Και όχι άδικα. Το Williamsburg, είχε επιλεγεί ως πρωτεύουσα της αποικιακής Βιρτζίνια, από το 1699 έως το 1780. Στο Yorktown έλαβε χώρα μια από τις καθοριστικότερες πολιορκίες της Αμερικάνικης Επανάστασης το 1781. Από την άλλη, το Jamestown αποτέλεσε την πρώτη μόνιμη Αγγλική αποικία στις ΗΠΑ, με ημερομηνία ίδρυσης την 14/5/1607, 115 χρόνια μετά την άφιξη του Κολόμβου.
Στο Norfolk, που φτάσαμε βραδάκι, θα μέναμε ολόκληρη την επόμενη μέρα. Τελικά, θα αναχωρούσαμε την μεθεπόμενη αργά το μεσημέρι. Έτσι, θα προλαβαίναμε να επιστρέψουμε στο Dulles της Ουάσινγκτον στις 11 το βράδυ, που θα αναχωρούσε η πτήση μας.
Ημέρα 12: Norfolk
Για σήμερα, είχαμε σχεδιάσει να επισκεφθούμε είτε κάποιο εκ των Williamsburg / Yorktown / Jamestown είτε το Kitty Hawk (όπου πέταξαν για πρώτη φορά οι Wright) στη γειτονική Βόρεια Καρολίνα. Όμως η μέρα μας ξημέρωσε με βροχή. Με βάση τη NOAA (αντίστοιχη της ΕΜΥ στις ΗΠΑ), η βροχή αυτή ήταν ό,τι είχε απομείνει από ένα τυφώνα της Καραϊβικής. Πώς είχαμε δει την εφαρμογή του κινητού να μεταφράζει το "tropical rainstorm" εκείνο το πρωί: "τροπική βροχοκαταιγίδα"... Η ουσία ήταν ότι έβρεχε συνέχεια χωρίς να σταματάει. Παρ’όλ’αυτά δεν το έλεγες και καταιγίδα.
Καθώς οι 3 πρώτες τοποθεσίες που σκοπεύαμε να επισκεφθούμε είναι υπαίθρια μουσεία, ενώ και το Kitty Hawk είναι επίσης στο ύπαιθρο και δεν θα το ευχαριστιόμασταν, τελικά επιλέξαμε να κάτσουμε στο ξενοδοχείο και να περιμένουμε να σταματήσει η βροχή. Μια άλλη εναλλακτική που έπεσε στο τραπέζι, ήταν το Nauticus, στο οποίο όμως δεν πήγαμε τελικά, καθώς είχε βγει προειδοποίηση για πλημμύρα στους τριγύρω δρόμους.
Έτσι, περάσαμε το πρωί στο ξενοδοχείο, ενώ το μεσημέρι που η βροχή έγινε ένα διαρκές ράντισμα, επισκεφθήκαμε τους φίλους μας. Έτσι, παρεΐστικα, περάσαμε όλη τη σημερινή μέρα. Το βράδυ, πήγαμε για φαγητό στο, ταπεινό εξωτερικά, Texas Roadhouse για το οποίο είχαμε πολύ καλές κριτικές. Τόσο οι γενναιόδωρες και πεντανόστιμες μερίδες όσο και η ατμόσφαιρα μέσα στο εστιατόριο, που όντως φώναζε "Τέξας", ήταν υπεραρκετοί λόγοι για να το σύστηνα σε κάποιον που περνά από την περιοχή.
Παρότι ο καιρός μας τα χάλασε σήμερα, καθώς δεν σταμάτησε να βρέχει παρά μόνο το βραδάκι, την τελευταία μέρα που είχαμε ολόκληρη στο Norfolk την περάσαμε υπέροχα! Ο καιρός στάθηκε αφορμή για να περάσουμε ακόμη περισσότερο χρόνο με τους φίλους μας, ενώ και το δείπνο ήταν το ωραιότερο που φάγαμε στο ταξίδι αυτό. Εμπειρία ήταν και η ίδια η ατμόσφαιρα στο εστιατόριο, που ήταν όπως φανταζόμουν τον Αμερικάνικο Νότο.
Ημέρα 13: Jamestown [αρχή]
Σήμερα θα ήταν η τελευταία μέρα που περνούσαμε στις ΗΠΑ. Καθ’οδόν για την Ουάσινγκτον, θα κάναμε μια στάση σε κάποιο εκ των Williamsburg / Yorktown / Jamestown. Αν και περισσότερο διαφημισμένο είναι το Williamsburg, από όσους τα είχαν επισκεφθεί και τα τρία, όλοι μας είχαν συστήσει να επιλέξουμε το Jamestown. Έτσι και αυτό θα βλέπαμε.
Έτσι, ύστερα από μια τελευταία πρωινή επίσκεψη στους φίλους μας, ξεκινήσαμε κατά το μεσημεράκι για το Jamestown. Το Jamestown είναι ένα υπαίθριο μουσείο, στο μέσον περίπου της απόστασης Norfolk - Richmond, και εύκολα προσβάσιμο μέσω του Ι-64.
Στην περιοχή του Jamestown, κανείς μπορεί να επισκεφθεί 2 γειτονικές τοποθεσίες. Στην πρώτη, που ονομάζεται Historic Jamestowne, βρίσκονται τα πραγματικά ερείπια του αρχικού οικισμού. Στον χώρο αυτό, ακόμη και σήμερα, διεξάγονται ανασκαφές από αρχαιολόγους. Η δεύτερη τοποθεσία, ο γειτονικός Jamestown Settlement, αποτελεί ανακατασκευή της αρχικής αποικίας. Εμείς είχαμε επιλέξει να επισκεφθούμε τον Jamestown Settlement.
Η είσοδος του Jamestown Settlement
Η ξενάγηση στον Jamestown Settlement, ξεκινά από ένα σχετικά μικρό μουσείο, που παρουσιάζει την ιστορία της αρχικής αποικίας.
Το μουσείο στο Jamestown Settlement
Μεταξύ άλλων, υπήρχαν ανακατασκευασμένες καλύβες των Ινδιάνων Paspahegh (άνηκαν στη φυλή Powhatan), που ζούσαν στην περιοχή κατά την περίοδο της άφιξης των Ευρωπαίων αποίκων. Είδαμε ακόμα και διάφορα εργαλεία για τις καθημερινές γεωργικές και υλοτομικές εργασίες, που χρησιμοποιούσαν οι Ινδιάνοι, οι Ευρωπαίοι και οι Αφρικανοί που μεταφέρθηκαν ως σκλάβοι.
Οι καλύβες στις οποίες έμεναν οι Ινδιάνοι Paspahegh
Εργαλεία για τις καθημερινές εργασίες, που χρησιμοποιούσαν οι Ινδιάνοι, οι Ευρωπαίοι και οι Αφρικανοί σκλάβοι
Αν και το μουσείο ήταν συμπαθητικό, η πραγματική ομορφιά του Jamestown Settlement βρισκόταν έξω.
Πίσω από το μουσείο, ακολουθώντας ένα μονοπάτι μέσα στη φύση, καταλήγεις στο Powhatan Indian Village.
Το Powhatan Indian Village
Το "χωριό" αυτό έχει κατασκευαστεί με βάση τα ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή. Υπάρχουν διάφορα κτίσματα παρόμοια με αυτά στα οποία έμεναν οι Ινδιάνοι. Μέσα σε αυτά, έβλεπες εργαλεία της εποχής, τομάρια ζώων κλπ.
Στο "χωριό" υπήρχαν διάσπαρτα σπίτια Ινδιάνων, με διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης στο εσωτερικό τους
Επίσης, υπήρχαν ηθοποιοί ντυμένοι και βαμμένοι σαν Ινδιάνοι. Σου εξηγούσαν την καθημερινές δραστηριότητες των Ινδιάνων που ζούσαν στην περιοχή, και έδιναν μια ξεχωριστή νότα στον χώρο.
Ένας από τους ηθοποιούς, ο οποίος μας εξηγούσε πώς γινόταν το κυνήγι
Πέρα από το Powhatan Indian Village, υπήρχε το Jamestown Fort. Μέσα στο "οχυρό" αυτό, μπορούσες να δεις τη ζωή στον αρχικό οικισμό, από την πλευρά των αποίκων.
Οι δύο είσοδοι του Jamestown Fort
Ανακατασκευή του εσωτερικού του οχυρού, στο οποίο ζούσαν οι Άγγλοι άποικοι
Πίσω από τα τείχη, υπήρχαν διάφορες κατοικίες και άλλα κτίσματα στα οποία στεγάζονταν η εκκλησία, οι χώροι εργασίας και το σιδηρουργείο.
Η εκκλησία
Ένα από τα γραφεία (πάνω) και το σιδηρουργείο (κάτω)
Πιο πέρα, υπήρχαν το οπλοστάσιο και οι στρατώνες.
Φωτογραφίες από το οπλοστάσιο
Ο στρατώνας του οχυρού
Επίσης, υπήρχαν και εδώ ηθοποιοί, ντυμένοι με κουστούμια εποχής. Μεταξύ αυτών, και ένας τυπάς με μουσκέτο, που έριξε και μερικούς εκκωφαντικούς πυροβολισμούς!
Ένας από τους ηθοποιούς με το μουσκέτο, στο Jamestown Fort
Πίσω από το Jamestown Fort, στα νερά του Chesapeake Bay, βρίσκονται αγκυροβολημένα 3 ξύλινα πλοία. Αυτά είναι ομοιώματα των αρχικών Susan Constant, Godspeed και Discovery. Με αυτά, οι Άγγλοι με επικεφαλής τον Christopher Newport αποβιβάστηκαν στην περιοχή, ιδρύοντας μετέπειτα το Jamestown. Η νηοπομπή είχε ξεκινήσει στις 20/12/1606 από το Λoνδίνo και αφού έκανε στάσεις σε διάφορα νησιά των Μικρών Αντιλλών της Καραϊβικής (Ντομίνικα, Γουαδελούπη, Νέβις, Παρθένες Νήσους, Πουέρτο Ρίκο) μεταξύ 24/3 - 9/4/1607, έφτασε στο σημερινό Jamestown στις 13/5/1607. Η αποικία ιδρύθηκε την επόμενη μέρα.
Ομοιώματα των πλοίων Susan Constant (πάνω) και Godspeed (κάτω), με τα οποία οι Άγγλοι έφθασαν στο Jamestown
Στα 3 ιστιοφόρα μπορούσες να επιβιβαστείς, να περπατήσεις στο κατάστρωμα αλλά και να κατέβεις στο ιδιαίτερα στενό εσωτερικό.
Φωτογραφίες από το κατάστρωμα του Susan Constant
Το εσωτερικό του Godspeed
Πριν φύγουμε από το Jamestown, θα κάναμε μια ακόμη τελευταία παράκαμψη με το αυτοκίνητο. Θα επισκεπτόμασταν το γειτονικό Jamestown Island, ένα νησάκι που ενώνεται με την ηπειρωτική χώρα με μια μικρή γέφυρα 20 μόλις μέτρων.
Στο νησί, υπάρχει ένας δρόμος, ο Island Drive, ο οποίος σχηματίζει "∞". Η όλη διαδρομή μέσα στη φύση, αν και σύντομη, είναι πολύ όμορφη, με πολλά σημεία για να σταματήσεις.
Κατά την ήρεμη οδήγηση στο νησάκι, δε συναντήσαμε πάνω από 4-5 αυτοκίνητα
Φωτογραφίες από διάφορα σημεία στα οποία κάναμε στάση, κατά την οδήγηση στο Jamestown Island
Αν και ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος, περνά πάνω από κάμποσες ξύλινες γέφυρες.
Δύο από τις ξύλινες γέφυρες που διασχίσαμε στο νησάκι
Κατά μήκος της διαδρομής, κυρίως στα ανατολικά, συναντήσαμε κάμποσα ελαφάκια. Τα οποία όμως, αν και δεν τρόμαζαν από το αυτοκίνητο, φοβόντουσαν για κάποιο λόγο τον ήχο που έκανε η μηχανή όταν εστίαζε ο φακός και έτσι δεν μπόρεσα να τα φωτογραφήσω καθαρά. Όμως, και πάλι, ήταν ένα πολύ όμορφο θέαμα.
Από το ανατολικότερο άκρο που φτάνει ο δρόμος, ξεκινά ένα σύντομο επίπεδο μονοπάτι, το οποίο ύστερα από 5-10 λεπτά καταλήγει στο ανατολικότερο σημείο του νησιού, το Black Point.
Το ανατολικότερο σημείο στο οποίο φτάνει ο δρόμος που διασχίζει το νησί
Το σύντομο μονοπάτι, προς το Black Point
Το Black Point, που αποτελεί το ανατολικότερο άκρο του νησιού
Συνολικά, στο νησάκι καθίσαμε λίγο πάνω από μισάωρο, όμως άνετα θα μπορούσαμε να κάτσουμε και άλλο τόσο. Θύμιζε λίγο το Roosevelt Island που είχαμε επισκεφθεί στην καρδιά της Ουάσινγκτον, μόνο που εδώ ήμασταν κυριολεκτικά μέσα στη φύση. Ήταν μια πολύ όμορφη τελευταία στάση στο ταξίδι μας.
Το Jamestown ήταν το τελευταίο μέρος που θα επισκεπτόμασταν. Τόσο οι αναπαραστάσεις των 2 οικισμών, αλλά και τα πλοία (ίσως ακόμη περισσότερο αυτά), σε μετέφεραν σε μια άλλη εποχή. Όσον αφορά τους ηθοποιούς, η πρακτική αυτή που μας είχε ξενίσει όταν την πρωτοείδαμε στο Mount Vernon, διαπιστώσαμε πως είναι διαδεδομένη στις ΗΠΑ. Οι άνθρωποι αυτοί, ντυμένοι με ρούχα εποχής, όντως "ζωντανεύουν" τον ιστορικό χώρο. Από την άλλη, στο Jamestown Island, ήμασταν σχεδόν μόνοι μας. Τεράστια αντίθεση έκαναν τα ήρεμα ελάφια που είδαμε στο νησάκι, με τους αλεξιπτωτιστές που έπεφταν στη θάλασσα από ελικόπτερα, πιο αριστερά από εκεί που φαίνομαι στην παραπάνω φωτογραφία.
Ημέρες 13 & 14: Jamestown - Ουάσινγκτον - Kωνσταντινoύπoλη - Αθήνα [συνέχεια]
Από το Jamestown ξεκινήσαμε για την Ουάσινγκτον κατά τις 5. Η διαδρομή μέχρι το Richmond ήταν η ίδια με το πήγαινε: αρχικά μέσω το Ι-64 και στη συνέχεια, μέσω του Ι-295 βγήκαμε στον Ι-95. Ο Ι-95 είναι ένας από τους κεντρικούς οδικούς άξονες της ανατολικής ακτής, και μέσω Ουάσινγκτον / Φιλαδέλφειας / Νέας Υόρκης / Βοστώνης καταλήγει στα σύνορα με τον Καναδά. Στην επιστροφή, γενικά, είχε κίνηση, ενώ πλησιάζοντας στην Ουάσινγκτον πέσαμε και σε σημειωτόν.
Στο αεροδρόμιο φτάσαμε τελικά κατά τις 8:30 και επιστρέψαμε το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, αφότου ξεφορτωθήκαμε τις βαλίτσες, πήγαμε για φαγητό σε ένα από τα λίγα εστιατόρια του αεροδρομίου που ήταν ανοικτά. Αυτό ήταν κάτι που μου έκανε εντύπωση: παρότι δεν ήταν τόσο αργά και υπήρχαν ακόμα πτήσεις που θα αναχωρούσαν, η συντριπτική πλειοψηφία των εστιατορίων και καταστημάτων του αεροδρομίου είχαν κλείσει.
Για την επιστροφή, θα πηγαίναμε όπως και στο πήγαινε: μέσω Kωνσταντινoύπoλης. Στο πρώτο σκέλος, το Ουάσινγκτον - Kωνσταντινoύπoλη, θα πετούσαμε πάλι με το 787 που είχα λατρέψει και στο πήγαινε. Θα αναχωρούσαμε στις 11 το βράδυ, και θα φτάναμε την επόμενη το μεσημέρι στις 4, μετά από 10 ώρες.
Το ταξίδι κύλισε γρήγορα, αν και σε μεγάλα τμήματά του κοιμόμασταν. Τελικά, φτάνοντας στην Kωνσταντινoύπoλη, περιμέναμε σχεδόν μια ώρα στον αέρα και κάναμε κύκλους πάνω από την πόλη, περιμένοντας να προσγειωθούν άλλα αεροπλάνα που είχαν έρθει νωρίτερα.
Έχοντας φτάσει πάνω από τα Βαλκάνια
Μετά από κάμποσους γύρους, πλέον αρχίσαμε να κατεβαίνουμε για την προσγείωση
Το 787 στο αεροδρόμιο, μόλις φτάσαμε
Πλέον, στο αεροδρόμιο θα καθόμασταν μέχρι τις 19:10, οπότε και θα αναχωρούσαμε για τη σύντομη επιστροφή στην Αθήνα. Το ίδιο το αεροδρόμιο της Kωνσταντινoύπoλης έκανε τεράστια αντίθεση με την εικόνα που είχαμε αφήσει στην Ουάσινγκτον: το αεροδρόμιο εδώ ήταν πήχτρα στον κόσμο και τα πάντα ήταν ανοικτά. Ο χρόνος στο αεροδρόμιο πέρασε γρήγορα. Φαγητό, βόλτες στα καταστήματα και χαζεύοντας τους υπόλοιπους ταξιδιώτες.
Τελικά, μετά από κάμποσες βόλτες και εδώ, ξεκινήσαμε για την πύλη από την οποία θα αναχωρούσε το αεροπλάνο προς την Αθήνα. Τελικά, η πύλη αυτή, φάνηκε σαν να βρισκόταν στην άλλη άκρη του αεροδρομίου. Περπατούσαμε γύρω στο 20λεπτο, ενώ περνούσαμε από ταμπέλες που έγραφαν ότι για την πύλη μας θέλαμε ακόμα 15-10-5 λεπτά. Όμως εμείς δεν τη βλέπαμε... Τελικά, μετά από κάμποσο περπάτημα, μπήκαμε στο μισοάδειο αυτή τη φορά 777, που σε 1 ώρα μας γύρισε πίσω στην πατρίδα!
Last edited: