Οικονομικά Ελλήνων (και ταξίδια)

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

tripakias

Member
Μηνύματα
8.173
Likes
12.773
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Αυτό δυστυχώς δεν μου ανοίγει.
http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=ilc_di03&lang=en
Για δες αν ανοιγει αυτο;

Βέβαια αυτές είναι οικονομίες που στα 18 βγαίνεις στην αγορά εργασίας ναι ή ναι, σε αντίθεση με την ελληνική που και λόγω τεραστιου αριθμού σπουδαζόντων και λόγω οικογενειακής δομής μεγάλος αριθμός νέων στα 18-22-24 ακόμη δεν ψάχνει ενεργά full time εργασία. (πριν λίγα χρόνια όταν δούλευα σε υπηρεσία της ΕΕ, θυμάμαι ότι στατιστικά η ηλικία που ο νέος Έλληνας φεύγει από το σπίτι ή ψαάχνει εργασία ήταν...4,5 χρόνια μετά τον Ισπανό για να συγκρίνουμε με μεσογειακή χώρα).

Θα πρέπει να συνεχιστεί η πολύ αρνητική τάση για να γίνει αυτό, που μαλλον ανακόπτεται πλέον.
Τα στοιχεια ειναι για το ισορροπημενο εισοδημα νοικοκυριου. Ενας νεος ή παιδι που ζει με χρηματα των γονιων του υπολογιζεται. Δες πως γινεται η ερευνα στο 3.4

http://ec.europa.eu/eurostat/cache/metadata/en/ilc_esms.htm

Στα ταξίδια ήδη από τον πίνακα που παρέθεσε ο/η ΜΙΑΤ υπήρχε αύξηση δαπάνης στα εσωτερικά ταξίδια περίπου 6% το 2016 και στα ταξίδια εξωτερικού 16,6%, λογικά θα συνεχιστεί η άυξηση και για το 2017.
Γενικά νομίζω είναι πιο εύγλωττα τα συμπεράσματα αν κοιτάει κανείς την τουριστική δαπάνη κι όχι τον αριθμό ταξιδίων (διότι πολλές φορές συνήθως 3 ταξίδια ΣΚ σε κοντινό προορισμό επιλέγονται αντί ενός μακρύτερου και ακριβότερου ταξιδίου.).

Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πόση ήταν η τουριστική δαπάνη των ημεδαπών προ κρίσης, ώστε να δούμε πόση ήταν πτώση και σε τι βαθμό έχει φτάσει η τάση διαφαινόμενης βελτίωσης. Φαντάζομαι ότι εχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσει σε επίπεδα προ 2010, αν φτάσει ποτέ εκεί (αμφιβ΄λλω γι την επόμενη δεκαετία).
Σαφως και κυκλοφορει στην αγορα μαυρο χρημα. Ειτε νεο, ειτε παλιο ανακυκλωμενο. Αυτο το χρημα ο μονος τροπος για να το ξοδεψεις πλεον εντος συνορων ειναι σε καταναλωτικα αγαθα. Δεν μπορει να επενδυθει γιατι δεν μπορει να δικαιολογηθει. Ετσι οι περισσοτεροι το σκορπουν σε ταξιδια, τεχνολογια διασκεδαση αν δεν φαγωθει σε γιατρους, ιδιωτικη εκπαιδευση και λοιπες αναγκες που οι περισσοτεροι κατοικοι του αναπτυγμενου κοσμου απολαμβανουν δωρεαν ή με χαμηλο κοστος. Αυτο ομως δεν σημαινει πως επειδη εχουν μερικοι μαυρο χρημα, ζουν ολοι ετσι. Δεν σημαινει πως επειδη χιλιοι, δυο τρεις χιλιαδες (δεν ξερω ποσοι) απατεωνες Λαρισαιοι κυκλοφορουν με Cayenne ολοι οι υπολοιποι κατοικοι του νομου εχουν την ιδια ανεση ή ξοδεψαν τα λεφτα των επιδοτησεων σε δραστηριοτητες ασχετες δραστηριοτητες.
Αν υπαρχουν 100, 500 χιλιαδες ή ενα εκατομμυριο που ζουν χωρις οικονομικα προβληματα πως δεν υπαρχουν 1-2 εκατομμυρια που στηριζονται κυριως απο την κοινωνια και τις κοινωνικες δομες για να καταφερουν να επιβιωσουν ή πως τα υπολοιπα εκατομμυρια που ζουν στη χωρα δεν αντιμετωπιζουν μικρα ή μεγαλα οικονομικα προβληματα.
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.812
Likes
7.913
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
Μπορούμε να αναφέρουμε μια-δυο χώρες για να ξέρουμε για τι σύγκριση μιλάμε; Σε καμιά 80ρια τριτοκοσμικές έχω πάει, απέχουν όλες παρασάγγας από την Ελλάδα όποιον μα όποιον δείκτη κι αν πάρεις.

Αυτού του έιδους τα σχόλια είναι αυτό στο οποίο αναφερόμουν.

Το ερώτημα είναι αν ζουν καλύτερα ή χειρότερα από το μέσο πολίτη του πλανήτη Γη. Η απάντηση είναι ότι ζουν σε μια από τους πλουσιότερες κοινωνίες του συγκεκριμένου πλανήτη, με εξαιρετικά ψηλό βιοτικό επίπεδο. Αν ζεις σε μια χώρα που είναι στις 20-30 πλουσιότερες σε σύνολο διακοσίων, ζεις σε μια πλούσια χώρα. Αν κάποιος εξωγήινος διαβάσει το κείμενο, θα νομίζει ότι μιλάμε για το Τόγκο ή το Νίγηρα. Αυτό ακριβώς εννοώ όταν λέω ότι έχουμε χάσει το μέτρο.

Ωραία λοιπόν εγώ που δεν έχω δικαίωμα άποψης αφού ζω στο εξωτερικό ρωτώ αν υπάρχει έστω άλλος ένας Έλληνας που να ζει στην Ελλάδα και να έχει την ίδια άποψη με μένα, μπας και πάψει το επιχείρημα του "δε ζεις εδώ, μην έχεις άποψη". Υπάρχει ή είμαι ο μόνος; Υπάρχει κάποιος πουπιστεύει πως η Ελλάδα είναι μια χώρα του πρώτο κόσμου, απέχει απείρως από το βιοτικό επίπεδο του τρίτου κοσμου και μάλιστα οι πολίτες της ζουν πολύ καλύτερα κι απο αρκετές χώρες της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης; Για να γίνει ο αντίλογος με κάποιον που να έχει δικαίωμα άποψης.
Εχω την ίδια άποψη με σένα .
Εχω ταξιδεψει αρκετά , εχω ζησει μήνες σε 2-3 άλλες χωρες πολύ διαφορετικες μεταξυ τους ( ΗΠΑ και Κουβα )
και ζω σε κωμόπολη , σε μικρό χωριο και συχνα στην Αθήνα .
Ζούμε σε χώρα του πρωτου κόσμου και ακόμα και μετά 8 χρόνια κρίσης το βιοτικό επίπεδο ειναι πολύ καλό .
Θα εγραφα σεντόνια για τη νεολαία 18-25 που δεν "βρίσκει" δουλειά , εστω και περιστασιακά αν ήθελε , αλλά ας όψονται οι γονείς και η νοοτροπία τους .
 
Μηνύματα
138
Likes
937
Ταξίδι-Όνειρο
EBC Nepal
Αυτή τη συζήτηση την εχω κάνει άπειρες φορές με τους φίλους μου στο μεσημεριανό καφέ και ειχα τη γνώμη που εχει @Yorgos και η @KIKI ολοι έπεφταν να με φάνε,τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων έζησε όπως δεν έχει ζήσει κανένας λαός πανω στη γη (γνώμη μου αυτη και δε θελω να την αναλύσω να μην μακρυγωρω)εφτασε η στιγμή που πρεπει να πληρώσουμε αλλα ακόμη και τώρα όταν τους κανω την ερώτηση τι προτιμάτε, τη θέση του μέσου Κινέζου,του μέσου Τούρκου του μεσου Μεξικανου η του μέσου Έλληνα γιατι προφανώς μέσου Σουηδού,Ελβετού κλπ δε παίζει,ακόμη μου απαντούν.Εγω συμφωνώ απόλυτα με το @Yorgos οτι η Ελλαδα είναι στις πλούσιες χώρες απλά είναι στη φυση του Έλληνα να γκρινιάζει για τα πάντα και να μη φταίει σε τίποτα.
 
Last edited:

Robert

Member
Μηνύματα
125
Likes
272
Εχω την ίδια άποψη με σένα .

Ζούμε σε χώρα του πρωτου κόσμου και ακόμα και μετά 8 χρόνια κρίσης το βιοτικό επίπεδο ειναι πολύ καλό .
Θα εγραφα σεντόνια για τη νεολαία 18-25 που δεν "βρίσκει" δουλειά , εστω και περιστασιακά αν ήθελε , αλλά ας όψονται οι γονείς και η νοοτροπία τους .
Το βιοτικό επίπεδο είναι καλό σε όσες οικογένειες έχουν μέσα δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους των 1000 ευρώ και πάνω.Για όλους τους άλλους( ελεύθερους επαγγελματίες,ιδιωτικούς υπαλλήλους) πίστεψέ με δεν είναι καθόλου καλό.

Σε μερικά χρονάκια που πολλοί συνταξιούχοι θα αρχίσουν να 'φεύγουν',τότε το βιοτικό επίπεδο θα πάει κάτω και από Βουλγαρία,Ρουμανία,Μολδαβία κλπ.
 
Μηνύματα
2.521
Likes
3.323
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Αυτή τη συζήτηση την εχω κάνει άπειρες φορές με τους φίλους μου στο μεσημεριανό καφέ και ειχα τη γνώμη που εχει @Yorgos και η @KIKI ολοι έπεφταν να με φάνε,τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων έζησε όπως δεν έχει ζήσει κανένας λαος πανω στη γη (γνώμη μου αυτη και δε θελω να την αναλύσω να μην μακρυγωρω)εφτασε η στιγμή που πρεπει να πληρώσουμε αλλα ακόμη και τώρα όταν τους κανω τη ερώτηση τι προτιμάτε, τη θέση του μέσου Κινέζου,του μέσου Τούρκου του μεσου Μεξικανου η του μέσου Έλληνα γιατι προφανώς μέσου Σουηδού,Ελβετού κλπ δε παίζει,ακόμη μου απαντούν.Εγω συμφωνώ απόλυτα με το @Yorgos οτι η Ελλαδα είναι στις πλούσιες χώρες απλά είναι στη φυση του Έλληνα να γκρινιάζει για τα πάντα και να μη φταίει σε τίποτα.
Συμφωνώ...στη φύση του Ελληνα είναι να γκρινιάζει και να μιζεριάζει θεωρώντας τον ευατό του "φτωχό"επειδή έχασε τα προνόμια που απολάμβανε πριν 6-7 χρόνια,έχω βαρεθεί νακούω κόσμο να γκρινιάζει γιατί ενώ πριν έκανε πάνω απο 4 πχ ταξίδια το χρόνο τώρα μετά βίας κάνει ένα περιορισμένου κόστους,ενώ έβγαινε στα εστιατόρια και σε καφέ τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα τώρα αυτό γίνεται μία κ.ο.κ και αναρωτιέμαι αν αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να ξεχωρίσουν έννοιες όπως πραγματική φτώχεια,επαρκής βιοπορισμός και κάλυψη οικονομικών υποχρεώσεων προς τρίτους,περίσσευμα και δυνατότητα κάλυψης κάποιων επιθυμιών και πλούτος.
Για μένα δε νοείτα να πηγαίνει κάποιος ακόμα και ένα ταξίδι το χρόνο οπουδήποτε(ακόμα και ένα τριήμερο πχ στη Βουλγαρία...η αναφορα στη συγκεκριμένη χώρα γίνεται λόγω του χαμηλού budget που θα διαθέσει και όχι για άλλο λόγο)και να κλαίγεται ότι δεν έχει λεφτά...και δεν του φτάνουν να ζήσει και να σου λέει δες πως καταντήσαμε κλπ κλπ.Αυτός ο άνθρωπος απορώ πως θα κυττάξει στα μάτια τον πραγματικά φτωχό ο οποίος με ζόρι πληρώνει τις υποχρεώσεις του εφορίες κλπκλπ και όταν πάει στο σούπερ μάρκετ μετράει τα ευρώ να δεί αν του φτάνουν να πάρει τα απαραίτητα.Ουτε λόγος για ένα καφέ όχι λόγος για ταξίδι...όταν όμως αυτός ο άνθρωπος καταφέρει να απολαύσει μιά μικρή διασκέδαση ακόμα και μια ημερήσια εκδρομή θα είναι ευτυχισμένος γιατί έχει μάθει να εκτιμάει τα απλά,τα μικρά,τα λιτά.
Δυστυχώς η ψευτοεπάρκεια που ζήσαμε για πολλά χρόνια μας έκανε υπερκαταναλωτικούς,επιδειξιομανείς,φαντασμένους και κακομαθημένους
 

Robert

Member
Μηνύματα
125
Likes
272
τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων έζησε όπως δεν έχει ζήσει κανένας λαος πανω στη γη (γνώμη μου αυτη και δε θελω να την αναλύσω να μην μακρυγωρω)εφτασε η στιγμή που πρεπει να πληρώσουμε αλλα ακόμη και τώρα όταν τους κανω τη ερώτηση τι προτιμάτε, τη θέση του μέσου Κινέζου,του μέσου Τούρκου του μεσου Μεξικανου η του μέσου Έλληνα γιατι προφανώς μέσου Σουηδού,Ελβετού κλπ δε παίζει,ακόμη μου απαντούν.Εγω συμφωνώ απόλυτα με το @Yorgos οτι η Ελλαδα είναι στις πλούσιες χώρες απλά είναι στη φυση του Έλληνα να γκρινιάζει για τα πάντα και να μη φταίει σε τίποτα.
Συμφωνώ απολύτως.Είναι οι ίδιοι που κορόιδευαν τους ξένους επειδή δούλευαν,ενώ αυτοί ήταν κάθε βράδυ στα μπουζούκια και κάθε Χριστούγεννα στο Παρίσι και το Λονδίνο.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.173
Likes
12.773
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Θα εγραφα σεντόνια για τη νεολαία 18-25 που δεν "βρίσκει" δουλειά , εστω και περιστασιακά αν ήθελε , αλλά ας όψονται οι γονείς και η νοοτροπία τους .
Συμφωνω κι εγω μαζι σας πως οποιος νεος θελει μπορει να δουλεψει. Απο την αλλη θεωρω ντροπη που η γενια μου οι μονες σιγουρες δουλειες που μπορει να προσφερει στους νεους μας ειναι τα εξαντλητικα ωραρια του τουρισμου και το μαζεμα της ελιας και αλλων αγροτικων προιοντων. Θεωρω θρασος να μεμφομαστε τους νεους για τα την καταντια της χωρας και τα αποτελεσματα που εμεις και οι γονεις δημιουργησαμε.

Και φυσικα δεν θα ερθει αναπτυξη στη χωρα αν οι νεοι βγαλουν ενα μεροκαματο παραπανω. Δηλαδη ακομα κι αν ολοι οι ανεργοι νεοι εβρισκαν αυριο μια δουλεια των 600 ευρω, στην ελληνικη αγορα του σημερα απο φιλανθρωπους επιχειρηματιες, δεν ειμαι σιγουρος πως η οικονομια δεν θα κατερρεε παλι και πως η ανεργια δεν θα επιανε νεα ρεκορ μετα απο λιγο καιρο.

Μαθημα οικονομιας

Μια οικονομια για να στηριχτει πρεπει να παραγει πλουτο. Και για την παραγωγη πλουτου χρειαζονται επενδυσεις. Για τις επενδυσεις χρειαζονται χρηματα. Για τα χρηματα χρειαζονται δανεια και για τα δανεια χρειαζεται εμπιστοσυνη ή πιστοληπτικη ικανοτητα οπως την λενε οι οικονομολογοι.

Ας υποθεσουμε πως στην Ελλαδα ιδρυεται μια νεα τραπεζα με το ονομα "Νεα Τραπεζα" στο εξης ΝΤ. Ο κυριος Φορτογκας ενας ιδιοκτητης εταιριας βιομηχανικων μηχανηματων γινεται ο πρωτος πελατης της ΝΤ πιστωνοντας το λογαριασμο του με 10 εκατομμυρια ευρω. Τωρα στα ταμεια της ΝΤ υπαρχουν 10 εκ.

Ο κυριος Ευρηκας ειναι ενας απενταρος εφευρετης που ομως εχει κανει μια πολυ σημαντικη ανακαλυψη για το συγχρονο νοικοκυριο. Πιστευοντας πως το προιον θα πουλησει τρελα, αναζητα χρηματοδοτη για να το βγαλει στην παραγωγη. Απευθυνεται στη ΝΤ η οποια πειθεται και του δινει δανειο 10 εκατομμυριων, περιμενοντας να παρει στο μελλον τα χρηματα της πισω με τοκο. Η ΝΤ πλεον δεν εχει ουτε ευρω στο ταμειο.

Ο κ. Ευρηκας παραγγελνει απο την εταιρια του κ. Φορτογκα μηχανηματα παραγωγης αξιας 10 εκ. Ο κ. Φορτογκας οταν πληρωνεται απο τον κ. Ευρηκα καταθετει τα χρηματα του στο λογαριασμο που διαθετει στη ΝΤ. Τωρα ο κ. Φορτογκας εχει 20 εκ. στο λογαριασμο και η ΝΤ μολις 10 εκ. στα ταμεια της. Ο κ. Ευρηκας διαπιστωνει πως τα μηχανηματα δεν ειναι αρκετα για να παραγουν τον αριθμο προιοντων που ζηταει η αγορα. Ετσι ξαναπηγαινει στη ΝΤ ζητωντας νεο δανειο 10 εκ. Η ΝΤ αφου βλεπει τη μεγαλη ζητηση που εχει το προιον του χορηγει νεο δανειο 10 εκ. και τα ταμεια της ξαναμενουν αδεια.

Ο κ. Ευρηκας πληρωνει τον κ. Φορτογκα για τα νεα μηχανηματα και ο κ.Φορτογκας πηγαινει στη ΝΤ για να καταθεσει αλλα 10 εκ. Τωρα ο κ. Φορτογκας εχει 30 εκ. και η ΝΤ στα ταμεια της μολις 10 εκ. Αυτο μπορει να επαναληφθει αρκετες φορες ακομα αφου οι τραπεζες εχουν τη δυνατοτητα να δανειζουν πολλαπλασια χρηματα απο το κεφαλαιο που διαθετουν. Η συνολικη αξια ολων των χαρτονομισματων και κερματων που κυκλοφορει στον κοσμο ειναι υποπολλαπλασια του αθροισματος των χρηματων που εχουν οι τραπεζικοι μας λογαριασμοι.

Τι θα συμβει αν αυριο ο κ. Φορτογκας παει και ζητησει να κανει αναληψη ολα τα χρηματα του; Φυσικα η ΝΤ θα καταρευσει και ο κ.Φορτογκας δεν θα παρει παρα μοναχα το 1/3 των χρηματων του. Το ιδιο θα συνεβαινε αν ολοι Ελληνες ξυπνουσαν το πρωι εκεινο πριν την ανακοινωση του δημοψηφισματος και εκαναν αναληψη τα χρηματα τους. Για να αποφυγει το κρατος μια τετοια καταστροφη η κυβερνηση επεβαλε capital controls.

Στο παραδειγμα μας ομως αυτο δεν προκειται να συμβει. Υπαρχει ενα ισχυρο συστημα που βασιζεται στην εμπιστοσυνη. Ο κ.Φορτογκας εμπιστευεται τη ΝΤ και δεν νιωθει οτι μπορει να χασει τα χρηματα του οπως ενιωθαν οι Ελληνες τοτε. Η ΝΤ δανειζει τον κ.Ευρηκα γιατι τον εμπιστευεται πως θα γυρισει πισω τα δανεικα με τοκο. Οι ελληνικες τραπεζες δεν εχουν καμια εμπιστοσυνη στους δανειοληπτες σημερα. Το να δανειστει σημερα απο τραπεζα ενας νεος που θελει να ξεκινησει τη δικη του επιχειρηση ειναι σεναριο επιστημονικης φαντασιας.

Φυσικα και το ελληνικο κρατος δυσκολευεται να δανειστει επειδη οι ξενοι δανειστες εχουν παψει να το εμπιστευονται. Ο πιο σημαντικος δεικτης λοιπον για την πορεια και την οικονομικη αναπτυξη μιας χωρας ειναι ο δεικτης πιστοληπτικης ικανοτητας. Ο δεικτης βασιζεται στην αξιοπιστια της δανειοληπτριας χωρας και στο κρατος Δικαιου. Δεν ειναι καθολου τυχαιο πως τις ισχυροτερες οικονομιες τις εχουν κρατη με αμεροπληπτη και ανεξαρτητη Δικαιοσυνη. Σε αυτες δηλαδη οπου μια εταιρια που θα κανει επενδυση θα εχει απεναντι της στο τραπεζι ενα αξιοπιστο κρατος να συνδιαλεγεται (οχι γραφειοκρατια, σταθερο φορολογικο συστημα κλπ) και μια ανεξαρτητη Δικαιοσυνη και σεβασμο στην προστασια του πολιτη και της περιουσιας. Δεν θα παει πχ μια εταιρια να επενδυσει σε μια Δικτατορια οταν ξερει πως μια μερα μπορει με ενα νομο να την κλεισει ή να την κρατικοποιησει. Γι αυτο και οι εταιριες που επενδυουν συνηθως σε τετοιες χωρες υπογραφουν ειδικες συμφωνιες οπου αρμοδια για επιλυση διαφορων ειναι τα δικαστηρια της χωρας οπου η εταιρια εχει την εδρα ή καποιας τριτης χωρας με αξιοπιστη και ανεξαρτητη Δικαιοσυνη.
Το κακο ειναι πως και οι συμφωνιες που υπογραφει το ελληνικο κρατος με τους δανειστες του υποκεινται στη δικαιοδοσια ξενων δικατηριων.

Υπαρχουν αρκετοι οικοι που καταρτιζουν τετοιους δεικτες με σημαντικοτερους τους Standard & Poor's, Fitch και Moody's. Ολοι καποια στιγμη τους εχουμε ακουσει. Οι δανειστες εχουν ως ευαγγελιο τους δεικτες αυτων των οικων και οι οικονομολογοι προβλεπουν την πορεια της οικονομιας καθε χωρας με βαση αυτους. Ενας υψηλοτερος δεικτης σημαινει περισσοτερα δανεια και επενδυσεις και αρα αναπτυξη για τη χωρα. Η αναπτυξη συνεπαγεται βελτιωση της οικονομιας και βηματα πιο κοντα στην ευημερια.

Ειναι πολυ σημαντικο που ο Πρωθυπουργος ανακοινωνε ολο χαρα την αναβαθμιση της πιστοληπτικης ικανοτητας της χωρας κατα δυο μοναδες απο τον οικο Fitch προχθες απο το βημα της Βουλης. Πραγματι, η χαρα ειναι απολυτως δικαιολογημενη. Ειναι ομως αρκετη αυτη η αναβαθμιση;
Οχι, και οι 3 σημαντικοι οικοι κατατασσουν την Ελλαδα στις τελευταιες θεσεις και τα ομολογα που εκδιδει η χωρα μας στα ομολογα υψηλου κινδυνου ή junk bonds (ομολογα σκουπιδια). Συγκεκριμενα o Standard & Poor's μας εχει στην θεση 102 (μαζι με αλλες 12 χωρες) σε συνολο 130 χωρων. Περναμε δηλαδη 16 χωρες! Ο Fitch στη θεση 91 (μαζι με αλλες 12 χωρες) σε συνολο 106. Περναμε μονο Τζαμαικα, Ουκρανια και Βενεζουελα! Πριν τις 16 Φεβρουαριου ημασταν πανω μονο απο την Βενεζουελα! Και ο Moody's μας κατατασσει στη θεση 127 (μαζι με αλλες 3 χωρες) σε συνολο 134. Μπαρμπαντος, Μοζαμβικη, Βενεζουελα και Πουερτο Ρικο κατω απο μας!
Περιτο να πω πως και οι τρεις οικοι θεωρουν ως πιο αξιοπιστες απο μας χωρες της Ευρωπης οπως η Αλβανια, η ΦΥΡΟΜ κλπ, χωρες οπως οι πρωην Σοβιτικες Δημοκρατιες Τατζικισταν, Κιργισταν κλπ, χωρες της Νοτιας Ασιας οπως το Μπαγκλαντες και η Σρι Λανκα αλλα και πληθος Αφρικανικων χωρων οπως η Σενεγαλη και η Κενυα.

Αυτος ειναι και ο μεγαλυτερος εξευτελισμος που εχει δεχθει η Ελλαδα. Και γι αυτο σιγουρα δεν φταινε οι δεκαοχταρηδες που δεν μαζευουν ελιες.

Τι μπορει να γινει; Προφανως δεν ξερω και μαλλον δεν ξερουν και οι ειδικοι. Αλλιως μετα απο 8+ χρονια θα ειχαμε ηδη βγει απο την κριση.
 
Last edited:

taver

Member
Μηνύματα
12.636
Likes
29.969
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
tripakias, δεν τα ξέρεις αρκετά καλά, αλλά σιωπώ επειδή στο forum απαγορεύονται οι πολτικές συζητήσεις (κι επειδή βαριέμαι να γράφω κατεβατά, αλλά αυτό δε με συμφέρει να το πω, ε;) )
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.173
Likes
12.773
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
tripakias, δεν τα ξέρεις αρκετά καλά, αλλά σιωπώ επειδή στο forum απαγορεύονται οι πολτικές συζητήσεις (κι επειδή βαριέμαι να γράφω κατεβατά, αλλά αυτό δε με συμφέρει να το πω, ε;) )
Παρ' ολα αυτα θα ηθελα να ακουσω την αποψη σου και σε τι διαφωνεις. Δεν νομιζω να ειναι πολιτικη συζητηση το προφανες που παραδεχεται και η πετρα στο βυθο της θαλασσας. Οτι δηλαδη εγιναν τραγικα λαθη απο το συνολο της ελληνικης κοινωνιας των τελευταιων δεκαετιων.
 

panpan

Member
Μηνύματα
7.105
Likes
28.774
Ειναι πολυ σημαντικο που ο Πρωθυπουργος ανακοινωνε ολο χαρα
Χωρίς να κάνω πολιτική παρέμβαση,αλλά μόνο προσωπική,αυτός είναι χαζό παιδί,χαρά γεμάτο.
Περιτο να πω πως και οι τρεις οικοι θεωρουν ως πιο αξιοπιστες απο μας χωρες της Ευρωπης οπως η Αλβανια, η ΦΥΡΟΜ κλπ,
Και τρέχουν όλοι να δανείσουν αυτές τις αξιόπιστες οικονομίες.!!Σειρά κάθονται οι τραπεζίτες..
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.173
Likes
12.773
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Χωρίς να κάνω πολιτική παρέμβαση,αλλά μόνο προσωπική,αυτός είναι χαζό παιδί,χαρά γεμάτο.
Και λιγα λες...

Και τρέχουν όλοι να δανείσουν αυτές τις αξιόπιστες οικονομίες.!!Σειρά κάθονται οι τραπεζίτες..
Φαντασου πως εχουν εμας
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.740
Μηνύματα
910.525
Μέλη
39.474
Νεότερο μέλος
Dio1985

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom