Οικονομικά Ελλήνων (και ταξίδια)

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

chrisbd

Member
Πόσο τα οικονομικά των Ελλήνων επηρεάζει τα ταξίδια τους;; τα μάλα ασυζητητί..

Αλλά τα οικονομικά θέλουμε δε θέλουμε έχουν να κάνουν με την πολιτική.. καταστράφηκε η οικονομία της Ελλάδος και κατά συνέπεια των πολιτών της για χιλιάδες πολιτικούς λόγους.. τι να πρωτοαναφέρει κανείς;; απο θαλασσοδάνεια , απο ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, απο βόλεμα δικών μας ανίδεων σε θέσεις κλειδιά, απο στασιμότητα σε εκπαίδευση, απο συνδικαλισταράδες του κ@λου, την διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, τα εργασιακά δικαιώματα που πήγαν στον μεσαίωνα και πολλά πολλά άλλα..

Όμως φθάσαμε πια εδώ στο 2018, σε λίγο θα συμπληρώσουμε 10ετία κρίσης και φως δεν βλέπουμε γιατί μας επιτηρούν και πρέπει να κάνουμε αυτά που λένε οι "θεσμοί" κλ... και είναι σαν είσαι 30 χρονών και να σου δίνουν κατατονικά φάρμακα που καταστέλλουν τον οργανισμό και δεν μπορείς ούτε το χέρι σου να σηκώσεις.. Δεν είμαστε κυρίαρχο κράτος και απο ότι κατάλαβα πολύ λίγο ενοχλεί αυτό τους Έλληνες .. πιθανόν πολλοί να μην καταλαβαίνουν και τι σημαίνει;; βέβαια οι πιο έξυπνοι θα πούν "και πότε ήμασταν" και μάλλον θα έχουν δίκιο ..

Πλέον δεν έχει και τόσο σημασία τί έγινε ή ποιος το έκανε (πράσινος μπλε κόκκινος) ή μάλλον έχει για ιστορικούς λόγους δηλαδή μήπως καταλάβουμε τι κάναμε λάθος για να μην το ξανακάνουμε.. αλλά δεν μας κόβω για τόσο έξυπνους.. Θα παραμείνουμε για πολλά χρόνια "ψωροκώσταινα" και θα μας φταίνε οι άλλοι ... είναι το πιο εύκολο ανάθεμα..

Και τελικά πως θα μπορούσαν να αλλάξουν όλα αυτά; δια μαγείας αποκλείεται.. ίσως τα παιδιά που γεννιούνται άντε και αυτά που είναι στο νηπιαγωγείο αν παίρναν μια σωστή παιδεία να αλλάζανε κάτι στο μέλλον αλλά εμείς πρέπει να εξαφανιστούμε .. .. γιατί ο Έλληνας της μίζας, του λαδιού, του βολέματος, της ελληνικής δημοσιουπαλληλικής νοοτροπίας, του ωχαδερφισμού, της αδιαφορίας, της αλαζονείας είναι κακή μαγιά για αυτά...αλλά και αυτό αποκλείεται... ε τότε δεν θα αλλάξουν ._

ΥΓ έχω παιδί που ασχολείται με τα τουριστικά επαγγέλματα .. το τι ακούω είναι να τρελαίνεσαι..είπα πιο πάνω μεσαίωνας και νομίζω τα λέει όλα..

makisg

Member
Επόμενο Ταξίδι
Μιλάνο-Βερόνα-Μολβένο.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
διάβασα με μεγάλη προσοχή τις θέσεις όλων σας . αύριο αρχίζω την.......... 4η αξιολόγηση. σαν προαπαιτούμενα ορίζω 2 ταξίδια στο εσωτερικό, 1 υπερατλαντικό και 1 στην Ρώμη. :xalara:

Ntt

Member
Καλησπέρα σε όλους,

Αν και παρακολουθώ το forum αρκετά χρόνια (σαν public, χωρίς να είμαι member, από το 2010) αποφάσισα να κάνω το 1ο μου post.

Καθώς συνεχώς ταξιδεύω για δουλειά (Ελλάδα - Ελβετία) και δουλεύω πάνω στον επενδυτικό κλάδο (που να βρω δουλειά εδώ στην Ελλάδα σε χρηματιστηριακή, όταν όλοι ακούν χρηματιστήριο και βγάζουν αφρούς).
Η Ελλάδα δεν είναι μία φτωχή χώρα, από την άλλη όμως ξεχνάτε (Yorgos και RomanticWoman) ότι ο ρυθμός με τον οποίο καταστράφηκε η οικονομία της ήταν πολύ γρήγορος . Όταν οι αλλαγές είναι τόσο ραγδαίες είναι απολύτως λογικό αυτό να αντικατοπτρίζεται και στον κόσμο.

Επίσης δεν φταίει μόνο ο Έλληνας για την κατάντια της Ελλάδας. Μπορεί ο Έλληνας να "έφαγε χρήματα, να απέφυγε φόρους, να βολεύτηκε στο δημόσιο κτλ κτλ" αλλά ξεχνάτε κάτι πολύ βασικό, τις οικονομίες δεν τις ορίζει ο πολίτης αλλά οι κεντρικές τράπεζες και οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης.

Θα θέσω ένα απλό παράδειγμα
" ECB (ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα) αναλαμβάνει να γίνει πιο αυστηρή και να πάρει πιο σκληρά μέτρα λιτότητας"
" FED (αμερικάνικη κεντρική τράπεζα) αναλαμβάνει να γίνει πιο χαλαρή και για να τονίσει την οικονομία ανακοινώνει ότι κάθε μήνα θα κόβει Χ ποσό χρημάτων και θα αγοράζει αμερικάνικα ομόλογα" (QE)

Ποια οικονομία νομίζετε ότι θα βελτιωθεί πιο γρήγορα?

Η Ελλάδα δεν μπορεί να ορθοποδήσει ακόμη και αν εμείς οι Έλληνες γίνουμε οι πιο αξιόπιστοι παγκοσμίως (ούτε ρουσφέτια , ούτε βύσματα, ούτε αποφυγή φόρων κτλ).
Δυστυχώς επειδή δεν έχουμε το δικό μας νόμισμα και φτάσαμε και σε ένα σημείο που δεν μπορούμε να το αποκτήσουμε. Στη αρχή μας έπεισαν (όσους έπεισαν) ότι ο Έλληνας "ζει πάνω από τις δυνατότητες τους", το έλεγαν αυτό όταν π.χ. παίρνεις 1.500, σε έπεισαν να πας στα 1000 και μετά από 2 χρόνια έρχονται και σου λένε το ίδιο και λες ας πέσω στα 500 κτλ. και έτσι κάπως καταλήγεις να έχεις συρρικνώσει το ΑΕΠ σου.

Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι Καλύτερη οικονομία --> Μεγαλύτερη ανακύκλωση του χρήματος.
Επίσης στην Ελλάδα μία πονεμένη ιστορία είναι ότι οι Έλληνες δεν εμπιστεύτηκαν πότε το χρηματιστήριο. Φούσκες έγιναν σε όλες τις χώρες (και μάλιστα πάνω από 1) αλλά πάντα το χρηματιστήριο μπορούσε να επανέλθει.

Κάτι που πολλοί το αγνοούν είναι ότι οι επενδυτικές τράπεζες και τα hedge funds φιλτράρουν χώρες με βάση τις αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης (όπως ο @tripakias ανέφερε πιο πάνω). Αν αύριο το πρωί ξυπνήσουμε και η Moodys μας έχει στο ΑΑΑ (πράγμα απίθανο) η οικονομία της Ελλάδας θα ανέβει κατακόρυφα.

Ίσως ο όρος "φτώχεια" να μην ταιριάζει στην Ελλάδα, άλλα ο χαρακτηρισμός " μείωση αγοραστικής δύναμης" ταιριάζει απόλυτα.
Κάνω καθημερινά την σύγκριση αγοραστική δύναμη Ελβετού vs Έλληνα και πιστέψτε με βλέπω την διαφορά.

Επίσης αυτό που γράφετε πιο πάνω "όποιος νέος θέλει να δουλέψει βρίσκει δουλειά" είναι μέγα λάθος. Συγγνώμη είμαι 26 ετών και αγαπάω αυτό που κάνω (επενδύσεις, ανάλυση χαρτοφυλακίων κτλ) πείτε μου που θα μπορούσα να δουλέψω χωρίς βύσμα στην Ελλάδα? Σε όποια τράπεζα έστειλα βιογραφικό με αγνόησαν γιατί "δεν έχω γνωριμίες". Οι χρηματιστηριακές έκλειναν η μία μετά την άλλη. Ο λόγος που εμείς (οι πιο νέοι) δεν βρίσκουμε αξιοπρεπείς δουλειές είναι γιατί οι εσείς (οι μεγαλύτεροι) δεν φροντίσατε να μας αφήσετε κάτι αξιόλογο. Οι χώρες δεν χτίστηκαν από την μία ημέρα στην άλλη.

Όπως λέει και o Warren Buffett "Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago"

Υ.Γ. Όλα τα παραπάνω δεν αναιρούν τα διαχρονικά λάθη κυβερνήσεων και πολιτών.

Last edited:

coco

Member
Επόμενο Ταξίδι
ιταλια παλι
Ταξίδι-Όνειρο
ρωσια
Αγαπητε πρωταρη σχολιαστη,καλως ηρθες .Ευχαριστο που αποφασισες να συμμετεχεις σε μια τοσο σημαντικη συζητηση αν και προσωπικα η αναφορα δυακις της χωρας μου ως Ελλαδισταν απο οψιμο μεταναστη ,με εμποδιζει να δω αντικειμενικα τα γραφομενα σου.

Ntt

Member
Αγαπητε πρωταρη σχολιαστη,καλως ηρθες .Ευχαριστο που αποφασισες να συμμετεχεις σε μια τοσο σημαντικη συζητηση αν και προσωπικα η αναφορα δυακις της χωρας μου ως Ελλαδισταν απο οψιμο μεταναστη ,με εμποδιζει να δω αντικειμενικα τα γραφομενα σου.
Μετά τις απαραίτητες διορθώσεις, μπορείτε πλέον να δείτε το μήνυμα μου αντικειμενικά.

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Καλησπέρα σε όλους,

Αν και παρακολουθώ το forum αρκετά χρόνια (σαν public, χωρίς να είμαι member, από το 2010) αποφάσισα να κάνω το 1ο μου post.

Καθώς συνεχώς ταξιδεύω για δουλειά (Ελλάδα - Ελβετία) και δουλεύω πάνω στον επενδυτικό κλάδο (που να βρω δουλειά εδώ στην Ελλάδα σε χρηματιστηριακή, όταν όλοι ακούν χρηματιστήριο και βγάζουν αφρούς).
Η Ελλάδα δεν είναι μία φτωχή χώρα, από την άλλη όμως ξεχνάτε (Yorgos και RomanticWoman) ότι ο ρυθμός με τον οποίο καταστράφηκε η οικονομία της ήταν πολύ γρήγορος . Όταν οι αλλαγές είναι τόσο ραγδαίες είναι απολύτως λογικό αυτό να αντικατοπτρίζεται και στον κόσμο.

Επίσης δεν φταίει μόνο ο Έλληνας για την κατάντια της Ελλάδας. Μπορεί ο Έλληνας να "έφαγε χρήματα, να απέφυγε φόρους, να βολεύτηκε στο δημόσιο κτλ κτλ" αλλά ξεχνάτε κάτι πολύ βασικό, τις οικονομίες δεν τις ορίζει ο πολίτης αλλά οι κεντρικές τράπεζες και οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης.

" ECB (ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα) αναλαμβάνει να γίνει πιο αυστηρή και να πάρει πιο σκληρά μέτρα λιτότητας"
" FED (αμερικάνικη κεντρική τράπεζα) αναλαμβάνει να γίνει πιο χαλαρή και για να τονίσει την οικονομία ανακοινώνει ότι κάθε μήνα θα κόβει Χ ποσό χρημάτων και θα αγοράζει αμερικάνικα ομόλογα" (QE)

Η Ελλάδα δεν μπορεί να ορθοποδήσει ακόμη και αν εμείς οι Έλληνες γίνουμε οι πιο αξιόπιστοι παγκοσμίως (ούτε ρουσφέτια , ούτε βύσματα, ούτε αποφυγή φόρων κτλ).
Δυστυχώς επειδή δεν έχουμε το δικό μας νόμισμα και φτάσαμε και σε ένα σημείο που δεν μπορούμε να το αποκτήσουμε. Στη αρχή μας έπεισαν (όσους έπεισαν) ότι ο Έλληνας "ζει πάνω από τις δυνατότητες τους", το έλεγαν αυτό όταν π.χ. παίρνεις 1.500, σε έπεισαν να πας στα 1000 και μετά από 2 χρόνια έρχονται και σου λένε το ίδιο και λες ας πέσω στα 500 κτλ. και έτσι κάπως καταλήγεις να έχεις συρρικνώσει το ΑΕΠ σου.

Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι Καλύτερη οικονομία --> Μεγαλύτερη ανακύκλωση του χρήματος.
Επίσης στην Ελλάδα μία πονεμένη ιστορία είναι ότι οι Έλληνες δεν εμπιστεύτηκαν πότε το χρηματιστήριο. Φούσκες έγιναν σε όλες τις χώρες (και μάλιστα πάνω από 1) αλλά πάντα το χρηματιστήριο μπορούσε να επανέλθει.

Κάτι που πολλοί το αγνοούν είναι ότι οι επενδυτικές τράπεζες και τα hedge funds φιλτράρουν χώρες με βάση τις αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης (όπως ο @tripakias ανέφερε πιο πάνω). Αν αύριο το πρωί ξυπνήσουμε και η Moodys μας έχει στο ΑΑΑ (πράγμα απίθανο) η οικονομία της Ελλάδας θα ανέβει κατακόρυφα.

Ίσως ο όρος "φτώχεια" να μην ταιριάζει στην Ελλάδα, άλλα ο χαρακτηρισμός " μείωση αγοραστικής δύναμης" ταιριάζει απόλυτα.
Κάνω καθημερινά την σύγκριση αγοραστική δύναμη Ελβετού vs Έλληνα και πιστέψτε με βλέπω την διαφορά.

Επίσης αυτό που γράφετε πιο πάνω "όποιος νέος θέλει να δουλέψει βρίσκει δουλειά" είναι μέγα λάθος. Συγγνώμη είμαι 26 ετών και αγαπάω αυτό που κάνω (επενδύσεις, ανάλυση χαρτοφυλακίων κτλ) πείτε μου που θα μπορούσα να δουλέψω χωρίς βύσμα στην Ελλάδα? Σε όποια τράπεζα έστειλα βιογραφικό με αγνόησαν γιατί "δεν έχω γνωριμίες". Οι χρηματιστηριακές έκλειναν η μία μετά την άλλη. Ο λόγος που εμείς (οι πιο νέοι) δεν βρίσκουμε αξιοπρεπείς δουλειές είναι γιατί οι εσείς (οι μεγαλύτεροι) δεν φροντίσατε να μας αφήσετε κάτι αξιόλογο. Οι χώρες δεν χτίστηκαν από την μία ημέρα στην άλλη.

Όπως λέει και o Warren Buffett "Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago"

Υ.Γ. Όλα τα παραπάνω δεν αναιρούν τα διαχρονικά λάθη κυβερνήσεων και πολιτών.
Συμφωνω 101% μαζι σου και τα εγραψες και 101 φορες καλυτερα απο μενα.

North66

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία

Αφού δουλεύεις στον επενδυτικό κλάδο θα ήξερες ότι η πιο χαλαρή οικονομία γίνεται πιο ανταγωνιστική στις εξαγωγές αλλά πιο πληθωριστική και ακριβή στις εισαγωγές. Παράδειγμα αρχές του '17 ο Αμερικάνος ήθελε ένα δολλάριο και 5 σεντς να αγοράσει ένα ευρώ σήμερα θέλει ένα και 25. Το να κόβεις χρήμα χωρίς αντίκρισμα μπορεί να κάνει ανταγωνιστική την οικονομία σου βραχυπρόθεσμα αλλά μεσοπρόθεσμα την καταστρέφει. Δες ας πούμε την κατάσταση σε πολλές χρεοκωπημένες αμερικανικές πόλεις σαν αποτέλεσμα των διαφόρων φουσκών της τελευταίας δεκαετίας.
Nα δούμε τι θα γίνει και όταν βγει με το καλό το κοινό νόμισμα της CIS μιας οικονομίας που ήδη προσεγγίζει και ίσως να έχει ξεπεράσει το ένα τρίτο της οικονομίας της ΕΕ και θεωρητικά θα συμπιέσει περαιτέρω την αξία του πληθωριστικού δολλαρίου.

Ntt

Member
@tripakias Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

Επίσης θα ήθελα η @KIKI να μου απαντήσει για "Θα έγραφα σεντόνια για τη νεολαία 18-25 που δεν "βρίσκει" δουλειά, έστω και περιστασιακά αν ήθελε , αλλά ας όψονται οι γονείς και η νοοτροπία τους ."

Δεν είμαι 25, αλλά πέρυσι ήμουν, θα ήθελα να ξέρω τι εννοείς περιστασιακή δουλειά, π.χ. ξεκινώντας σαν delivery (τυχαίο παράδειγμα) με πτυχίο , δείξε μου τις προοπτικές ανάπτυξης, ή ξεκινώντας σαν σερβιτόρος δείξε μου τις προοπτικές. Επίσης σύγκρινε μου τις προοπτικές ξεκινώντας στο τραπεζικό κλάδο . Σύγκρινε μου τις προοπτικές του μέσου Ελβετού και του μέσου Έλληνα, το starting point του ενός και του άλλου (εξαιρέσεις υπάρχουν) αλλά ας μιλήσουμε για τον κανόνα.

Επίσης πολλοί νομίζουν όπως είπε η @romanticwoman ή @σοφοκλισ23 "Δυστυχώς η ψευτοεπάρκεια που ζήσαμε για πολλά χρόνια μας έκανε υπερκαταναλωτικούς,επιδειξιομανείς,φαντασμένους και κακομαθημένους" ή "τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων έζησε όπως δεν έχει ζήσει κανένας λαός πανω στη γη" αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια, γιατί αυτό το μήνυμα ήθελαν να μας περάσουν.

Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι πιστεύουν ότι φταίμε εμείς σαν Έλληνες για την κατάντια της χώρας μας.

Δεν θέλω να ανοίξω αντιπαράθεση με κανένας μέλος, απλά να μου εξηγήσουν εμπεριστατωμένα γιατί θεωρούν κάτι τέτοιο. Πριν απαντήσουν όμως θα πρέπει να ζυγίσουν το βάρος που έχει η οικονομική πολιτική της Ε.Ε. με το βάρος του "Έλληνα που πήρε μίζα, ή που δεν πλήρωσε φόρους κτλ" .
Το χρήμα (και κατά συνέπεια το χρέος) είναι πλασματικό και για να την πλήρη κατανόηση αυτού που λέω θα σας δώσω το εξής παράδειγμα :

Χρωστάει ο δικηγόρος στον υδραυλικό 100€
Χρωστάει ο υδραυλικός στον ηλεκτρολόγο 100€
Χρωστάει ο ηλεκτρολόγος στον τραπεζικό 100€
Χρωστάει ο τραπεζικός στον ιατρό 100€
Χρωστάει ο ιατρός στο μεσίτη 100€

Συνολικό χρέος 100€*5 = 500€
Χαρτονομίσματα που χρειάζονται για την εξόφληση του χρέους: 1 χαρτονόμισμα αξίας 100€ ή 2 *50 κτλ

Άρα ένα χρέος 500€ έχει εξοφληθεί με 100€ σωστά?

Αν οι ξένοι ήθελαν να μας σώσουν, θα μας βοηθούσαν με το QE και δεν θα μας πετούσαν έξω.
Δοκιμασμένη πολιτική, έχει εφαρμοστεί από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου και πέτυχε. (FED,SNB κ.τ.λ.).

Για να το πω σαν απλό παράδειγμα, λέω στον @tripakias ο οποίος έχει καταστραφεί οικονομικά θα σου δίνω κάθε μήνα για 60 μήνες (5 χρόνια) έξτρα 10.000€ και εσύ δεν θα κάνεις τίποτα, μοναδική σου υποχρέωση θα είναι να φτιάξεις ένα εισόδημα για τα επόμενα χρόνια γιατί τα 10. 000€ θα στα δίνω μόνο για 60 μήνες.

Λέει ο tripakias οκ και ανοίγει μία επιχείρηση και κάθε μήνα αφού του δίνω 10.000 επεκτείνει τις δραστηριότητες του, στην αρχή πούλαγε καφέδες, τώρα έχει προσθέσει και φαγητό, μετά πρόσθεσε και delivery και μετά άνοιξε και 2ο κατάστημα και σιγά σιγά έφτασε να έχει πολλά μαγαζιά και βγάζει αρκετά λεφτά για να ορθοποδήσει (καθώς είχε καταστραφεί τελείως) και να βγάζει αρκετά λεφτά ώστε όταν περάσουν οι 60 μήνες να έχει ένα καλύτερο επίπεδο ζωής από αυτό που ξεκίνησε. Αυτό είναι το QE (αφαίρεσα το πρόβλημα του πληθωρισμού για την απλότητα του παραδείγματος). Αν τώρα ο tripakias έχει πρόβλημα μετά από 20 χρόνια, θα έρθω εγώ και θα του ξανακάνω QE.

Απλά οι χώρες που έχουν δικό τους νόμισμα παράγουν χρήμα και το δανείζουν στον εαυτό τους.
Το FED δανείζει στην Αμερική και η Αμερική χρωστάει στο FED. Έλα όμως που το FED ανήκει στην Αμερική..

Φυσικά αυτό που λέει ο @North66 για τον πληθωρισμό είναι αλήθεια, αλλά εδώ το κατάλληλο διάγραμμα (το πως ο dow jones επιβίωσε από παγκόσμιους πολέμους, δολοφονίες προέδρων, φούσκες και οι οικονομικές κρίσεις) θα μιλήσει από μόνο του. Στην οικονομία πρέπει να σταθμίζεις τα πράγματα, ούτε ο υψηλός πληθωρισμός είναι καλός, ούτε ο αποπληθωρισμός.

https://virtueofselfishinvesting.s3...ry_of_market_corrections2-hires.png?link=mktw

Από ότι δείχνει η ιστορία, ο πληθωρισμός δεν δείχνει να τους δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα.

Επίσης θα δείξω και το διάγραμμα του Ελληνικού χρηματιστηρίου ώστε να μπορείτε να δείτε την διαφορά

https://d3fy651gv2fhd3.cloudfront.n...=ASE&v=20180228120100&d1=19180101&d2=20181231

Θα χαρώ να ακούσω όλες τις απόψεις , διαφωνούν ή συμφωνούν, απλά με επιχειρήματα.

Υ.Γ. Κρατάω την πολιτική εκτός, γιατί απαγορεύονται οι πολιτικές συζητήσεις. Απλά διευκρινίζω δεν έχω πάει ποτέ να ψηφίσω κανένα κόμμα και όλα τα παραπάνω αφορούν καθαρά μακροοικονομία και ιστορική ανάλυση.

Last edited:
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Το εμπιστεύθηκαν και το πλήρωσαν ακριβά...η φούσκα του 1999 δεν ξεχνιέται εύκολα,δισεκατομύρια παίχτηκαν στο χρηματιστήριο,οι τότε κυβερνητικοί πολιτικοί προέτρεπαν τον κόσμο ν αγοράσει υποσχόμενοι οτι το χρηματιστήριο θα ξεπερνουσε τις 7000μονάδες (αν θυμάμαι καλά), ο κόσμος δεν ήθελε και πολύ για να πεισθεί , δεν το πολυέψαξε με τα γνωστά αποτελέσματα να χαθούν τεράστιες περιουσίες.[/QUOTE]

(απαντάω σ αυτο που λες ότι οι ελληνες ποτε δεν εμπιστεύθηκαν το χρηματιστήριο)

Last edited:
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
@tripakias Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

Επίσης θα ήθελα η @KIKI να μου απαντήσει για "Θα έγραφα σεντόνια για τη νεολαία 18-25 που δεν "βρίσκει" δουλειά, έστω και περιστασιακά αν ήθελε , αλλά ας όψονται οι γονείς και η νοοτροπία τους ."

Δεν είμαι 25, αλλά πέρυσι ήμουν, θα ήθελα να ξέρω τι εννοείς περιστασιακή δουλειά, π.χ. ξεκινώντας σαν delivery (τυχαίο παράδειγμα) με πτυχίο , δείξε μου τις προοπτικές ανάπτυξης, ή ξεκινώντας σαν σερβιτόρος δείξε μου τις προοπτικές. Επίσης σύγκρινε μου τις προοπτικές ξεκινώντας στο τραπεζικό κλάδο . Σύγκρινε μου τις προοπτικές του μέσου Ελβετού και του μέσου Έλληνα, το starting point του ενός και του άλλου (εξαιρέσεις υπάρχουν) αλλά ας μιλήσουμε για τον κανόνα.

Επίσης πολλοί νομίζουν όπως είπε η @romanticwoman ή @σοφοκλισ23 "Δυστυχώς η ψευτοεπάρκεια που ζήσαμε για πολλά χρόνια μας έκανε υπερκαταναλωτικούς,επιδειξιομανείς,φαντασμένους και κακομαθημένους" ή "τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων έζησε όπως δεν έχει ζήσει κανένας λαός πανω στη γη" αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια, γιατί αυτό το μήνυμα ήθελαν να μας περάσουν.

Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι πιστεύουν ότι φταίμε εμείς σαν Έλληνες για την κατάντια της χώρας μας.

Δεν θέλω να ανοίξω αντιπαράθεση με κανένας μέλος, απλά να μου εξηγήσουν εμπεριστατωμένα γιατί θεωρούν κάτι τέτοιο. Πριν απαντήσουν όμως θα πρέπει να ζυγίσουν το βάρος που έχει η οικονομική πολιτική της Ε.Ε. με το βάρος του "Έλληνα που πήρε μίζα, ή που δεν πλήρωσε φόρους κτλ" .
Το χρήμα (και κατά συνέπεια το χρέος) είναι πλασματικό και για να την πλήρη κατανόηση αυτού που λέω θα σας δώσω το εξής παράδειγμα :

Χρωστάει ο δικηγόρος στον υδραυλικό 100€
Χρωστάει ο υδραυλικός στον ηλεκτρολόγο 100€
Χρωστάει ο ηλεκτρολόγος στον τραπεζικό 100€
Χρωστάει ο τραπεζικός στον ιατρό 100€
Χρωστάει ο ιατρός στο μεσίτη 100€

Συνολικό χρέος 100€*5 = 500€
Χαρτονομίσματα που χρειάζονται για την εξόφληση του χρέους: 1 χαρτονόμισμα αξίας 100€ ή 2 *50 κτλ

Άρα ένα χρέος 500€ έχει εξοφληθεί με 100€ σωστά?

Αν οι ξένοι ήθελαν να μας σώσουν, θα μας βοηθούσαν με το QE και δεν θα μας πετούσαν έξω.
Δοκιμασμένη πολιτική, έχει εφαρμοστεί από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου και πέτυχε. (FED,SNB κ.τ.λ.).

Για να το πω σαν απλό παράδειγμα, λέω στον @tripakias ο οποίος έχει καταστραφεί οικονομικά θα σου δίνω κάθε μήνα για 60 μήνες (5 χρόνια) έξτρα 10.000€ και εσύ δεν θα κάνεις τίποτα, μοναδική σου υποχρέωση θα είναι να φτιάξεις ένα εισόδημα για τα επόμενα χρόνια γιατί τα 10. 000€ θα στα δίνω μόνο για 60 μήνες.

Λέει ο tripakias οκ και ανοίγει μία επιχείρηση και κάθε μήνα αφού του δίνω 10.000 επεκτείνει τις δραστηριότητες του, στην αρχή πούλαγε καφέδες, τώρα έχει προσθέσει και φαγητό, μετά πρόσθεσε και delivery και μετά άνοιξε και 2ο κατάστημα και σιγά σιγά έφτασε να έχει πολλά μαγαζιά και βγάζει αρκετά λεφτά για να ορθοποδήσει (καθώς είχε καταστραφεί τελείως) και να βγάζει αρκετά λεφτά ώστε όταν περάσουν οι 60 μήνες να έχει ένα καλύτερο επίπεδο ζωής από αυτό που ξεκίνησε. Αυτό είναι το QE (αφαίρεσα το πρόβλημα του πληθωρισμού για την απλότητα του παραδείγματος). Αν τώρα ο tripakias έχει πρόβλημα μετά από 20 χρόνια, θα έρθω εγώ και θα του ξανακάνω QE.

Απλά οι χώρες που έχουν δικό τους νόμισμα παράγουν χρήμα και το δανείζουν στον εαυτό τους.
Το FED δανείζει στην Αμερική και η Αμερική χρωστάει στο FED. Έλα όμως που το FED ανήκει στην Αμερική..

Φυσικά αυτό που λέει ο @North66 για τον πληθωρισμό είναι αλήθεια, αλλά εδώ το κατάλληλο διάγραμμα (το πως ο dow jones επιβίωσε από παγκόσμιους πολέμους, δολοφονίες προέδρων, φούσκες και οι οικονομικές κρίσεις) θα μιλήσει από μόνο του. Στην οικονομία πρέπει να σταθμίζεις τα πράγματα, ούτε ο υψηλός πληθωρισμός είναι καλός, ούτε ο αποπληθωρισμός.

https://virtueofselfishinvesting.s3...ry_of_market_corrections2-hires.png?link=mktw

Από ότι δείχνει η ιστορία, ο πληθωρισμός δεν δείχνει να τους δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα.

Επίσης θα δείξω και το διάγραμμα του Ελληνικού χρηματιστηρίου ώστε να μπορείτε να δείτε την διαφορά

https://d3fy651gv2fhd3.cloudfront.n...=ASE&v=20180228120100&d1=19180101&d2=20181231

Θα χαρώ να ακούσω όλες τις απόψεις , διαφωνούν ή συμφωνούν, απλά με επιχειρήματα.

Υ.Γ. Κρατάω την πολιτική εκτός, γιατί απαγορεύονται οι πολιτικές συζητήσεις. Απλά διευκρινίζω δεν έχω πάει ποτέ να ψηφίσω κανένα κόμμα και όλα τα παραπάνω αφορούν καθαρά μακροοικονομία και ιστορική ανάλυση.

Επειδή αναφέρθηκες και στα λεγόμενα μου...
Να πώ ότι δεν είμαι οικονομολόγος ούτε αναλύτρια για να σου απαντήσω σ αυτά που μας παραθέτεις,άλλο ήταν το θέμα του τόπικ(οικονομικά των ελλήνων και ταξίδια)κι εσύ μας κάνεις ολόκληρη ανάλυση περί οικονομίας.Δεκτή εφ όσον είσαι και γνώστης του αντικειμένου αλλά θα μου επιτρέψεις μιά παρατήρηση,ίσως και λόγω του νεαρού της ηλικίας σου έχεις πολύ καλή θεωρητική κατάρτιση κάποιων δεδομένων αλλά καμιά "πρακτική"γνώση της ζωής του πώς έχει αυτή εξελιχθεί στην πορεία των τελευταίων 20-30 χρόνων.Ο υπερβολικός σου ίσως ζήλος να μας παραθέσεις οικονομικές αναλύσεις δεν σε άφησε να καταλάβεις τα λεγόμενα μου όταν μίλησα και είπα ότι γίναμε υπερκαταναλωτικοί,επιδειξιομανεις, φαντασμένοι και κακομαθημένοι και μου απαντάς ότι"αυτό δεν είναι αλήθεια γιατί αυτό το μήνυμα ήθελαν να μας περάσουν"....Στην παράγραφο στο τέλος της οποίας είπα την κουβέντα αυτή είπα και τα παραδείγματα..τι άλλο να πω όποιος κατάλαβε κατάλαβε

Last edited:

silversurfer

Moderator
Επόμενο Ταξίδι
Ανδαλουσία
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος Του Κόσμου

18-25 δεν μπορείς να γίνεις χρηματιστής ουτε δικηγόρος ουτε γιατρός άλλα κάλλιστα μπορείς να γίνεις υδραυλικός πχ ή να εργαστείς ως εργάτης στον κατασκευαστικό τομέα ή στις πωλήσεις ή ναι, να κανεις το delivery ή το σερβιτόρο ή τον ταμία
Δεν είναι απαραίτητο να έχει προοπτικες άλλα έχει την αξία του να βγεις στον τομέα της παραγωγής/απασχόλησης, να εκτιμήσεις την αξια του χρήματος, να βοηθήσεις την οικογένεια, να χρηματοδοτήσεις μονος σου τις σπουδες
Οι γονείς κ η νοοτροπία στην Ελλάδα εδω ακριβώς έγκειται
Ολοι φαντασιώνονταν τα παιδιά τους μεγάλους κ τρανούς κ τα ωθούσαν/πίεζαν σε "πανεπιστήμιο ναναι κ οτι ναναι" ή τα υπερπροστατεύανε (μη κουραστεί το παλικάρι μου)
Δε στο παίζω έξυπνος, έτυχε να βοηθάω τους γονείς σε οικογενειακή επιχείρηση, αν δεν την είχαμε μάλλον κ γω το ιδιο (δεν) θα έπραττα έχοντας την οικογενειακή ασφάλεια

Κάνω όμως τη σύγκριση με τα παιδιά στο εξωτερικό πχ ΗΠΑ, Αυστραλία όπου το να δουλεύουν τα άτομα περιστασιακά ή παράλληλα με τις σπουδές είναι ο κανόνας κ οχι η εξαίρεση όπως ήταν στην Ελλαδα κ που η εργασία τυπου μαστοριλίκι χαίρει ίσης εκτίμησης με εναν πχ οικονομολόγο κ εχει κ ανάλογο path σπουδών (Γερμανια)

Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Καλησπέρα σε όλους,

Ο λόγος που εμείς (οι πιο νέοι) δεν βρίσκουμε αξιοπρεπείς δουλειές είναι γιατί οι εσείς (οι μεγαλύτεροι) δεν φροντίσατε να μας αφήσετε κάτι αξιόλογο. Οι χώρες δεν χτίστηκαν από την μία ημέρα στην άλλη.
.
Στη δύσκολη θέση να βρείτε αξιοπρεπείς δουλειές δεν βρίσκεσθε μόνο εσείς οι νέοι...αν δυσκολεύεσθε εσείς μιά φορά τι να πούν οι άνω των 45-50(για ιδιωτικό τομέα μιλάω)που βρίσκονται ξαφνικά άνεργοι;;εσείς στο κάτω κάτω έχετε τα κότσια και τα ψυχικά και σωματικά αποθέματα να κάνετε περιστασιακές δουλειές(οπως πολύ σωστά ανέφερε ο silversurfer)και παράλληλα να αγωνίζεσθε για το καλύτερο και άλλωστε είστε η γενιά που μεγαλώσατε και τα βρήκατε όλα στο πιάτο μιά χαρά,για ρώτα τον 50αρη που αγωνίστηκε απο το μηδέν και από φτώχεια να χτίσει μιά στρωμένη ζωή και ξαφνικά βρίσκεται στο 0 για να ;ξανακάνει τώρα με τι αντοχές ενα καινούργιο ; ξεκίνημα

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh