Κόστος ζωής - Στεγαστικό στην Αθήνα

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.627
Likes
9.121
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Ακριβώς αυτό είναι το θέμα.
Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές πόλεις υπάρχει η κρίση κατοικίας.
Ένας παράγοντας είναι ο πολεοδομικός περιορισμός στην ανέγερση οικοδομικών συγκροτημάτων κατοικιών.
Ένας άλλος η περιορισμένη χρηματοδότηση από τις τράπεζες.

Όχι δε με πείθεις επειδή έχω την εμπειρία και την εικόνα της διαβίωσης στο εξωτερικό.
Και τη Σαντορίνη ο τουρίστας γεμάτη τη βλέπει και δε βρίσκει ούτε πεζούλι να κάτσει .
Δε σημαίνει ότι και ο εργαζόμενος εκεί ζει πλουσιοπάροχα .

Πάμε λοιπόν στο Παρίσι που το έχεις ζήσει καλύτερα.

Dinner out άντε 1 φορα την εβδομάδα .
Δε πας με λιγότερα από 50 Euro το άτομο ( συντηρητικά χωρίς κρασί)
Αν πιεις δε το κόστος θα πάει εύκολα στα 100 ! Ταξί για να σε πάει σπίτι 40€ να βάλουμε και το εισιτήριο της συναυλίας αλλά 50.παμε στο 200αρι εύκολα. Ένα 1000 το μήνα είναι, με μια μέρα μόνο έξοδο την εβδομάδα. Μη βάλουμε καφέδες take away κλπ που κάτω από 5€ δε βρίσκεις όπως γνωρίζεις καλύτερα. Ξεφεύγουμε εκεί.
Μη βάλουμε και shopping, πάγια έξοδα, markets κλπ. Με ένα πρόχειρο απολογισμό χρειάζεσαι το μήνα 1500 euro ατομικά έξοδα στο πολύ συντηρητικό.
Πάμε στο ενοίκιο
Βρίσκεις διαμέρισμα σε ένα αξιοπρεπές Arrondissement στο Παρίσι με κάτω από 1500- 2000 το μήνα ?
Εγώ που κοιτούσα για τη κόρη μου δεν έβρισκα .
Οπότε 3000+ το μήνα χαλαρά χωρίς άλλους λογαριασμούς που θα προκύψουν .
Πόσο είπαμε ότι είναι ο average μισθός στο Παρίσι ?

.. Το ότι είναι γεμάτη η πόλη είναι, εκατομμύρια τουρίστες!
Οι Γάλλοι δε κάνουν και ζωαρα όμως.
Φαίνεται και από τις διαδηλώσεις.
Αρχικά σχολίασα τα μηνύματα σου ότι δεν μπορεί να πληρώνει κάποιος ενοίκιο μόνος του πουθενά στην Ευρώπη και ότι δεν βγαίνει δύο φορές τη βδομάδα. Έγραψα ότι εκ των πραγμάτων δεν ισχύουν αυτά γιατί το ζω. Έφερα και τα παραδείγματα ακριβών πόλεων που ούτε για αυτές ισχύει αυτό που έγραψες. Δεν έγραψα για ζωαρα. Ούτε ότι κάθε έξοδος τους κοστίζει 200ε (γελάει ο κόσμος πραγματικά). Έγραψα ότι μπορεί
να πληρώνει κάποιος το ενοίκιο του και να βγαίνει και 2 φορές τη βδομάδα σε αντίθεση με αυτά που μας έγραψες. Αυτό.
 

Georgie

Member
Μηνύματα
68
Likes
303
Αρχικά σχολίασα τα μηνύματα σου ότι δεν μπορεί να πληρώνει κάποιος ενοίκιο μόνος του πουθενά στην Ευρώπη και ότι δεν βγαίνει δύο φορές τη βδομάδα. Έγραψα ότι εκ των πραγμάτων δεν ισχύουν αυτά γιατί το ζω. Έφερα και τα παραδείγματα ακριβών πόλεων που ούτε για αυτές ισχύει αυτό που έγραψες. Δεν έγραψα για ζωαρα. Ούτε ότι κάθε έξοδος τους κοστίζει 200ε (γελάει ο κόσμος πραγματικά). Έγραψα ότι μπορεί
να πληρώνει κάποιος το ενοίκιο του και να βγαίνει και 2 φορές τη βδομάδα σε αντίθεση με αυτά που μας έγραψες. Αυτό.
Ναι ok .
Τη πραγματικότητα έγραψα.

Ζήσε το όνειρο σου, γιατί να στο χαλάσω.
 

GiannisP.

Member
Μηνύματα
119
Likes
235
Επόμενο Ταξίδι
Αλόννησος Aug 2020
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Παιδιά, γράψτε και τι εννοείτε βόλτα/έξοδο, γιατί ο καθένας μας έχει διαφορετικά γούστα. Άλλος έξοδο θεωρεί να πάρει ένα καλαμπόκι και μια μπύρα και να αραξει σε ένα παγκάκι σε έναν μώλο και να κοιτάζει τις βάρκες, άλλος έξοδο θεωρεί τον Βέρτη, άλλος να πάει στο Ovio του Ιωαννίδη και να ξοδέψει 120€ για δύο άτομα με φαγητό, γλυκό και ποτό, άλλος να πάει θέατρο/σινεμά και μετά για σουβλάκια., κ.ο.κ.

Φυσικά και τα ενοίκια, όχι όλα αλλά μεγάλο ποσοστό είναι εκ διαμέτρου αντίθετα σε σχέση με τους μισθούς, αλλά δυστυχώς η αγορά υποδεικνύει το ποσό. Η ζήτηση και η προσφορά.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.397
Likes
49.571
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
και είναι από τις λίγες χώρες που με ένα κατώτατο μισθό μπορείς να μείνεις σε κεντρική "καλή" περιοχή στην πρωτεύουσα της χώρας, στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απλά δε συμβαίνει αυτό.
Πολύ απλά αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα, ουδεμία σχέση έχει με την όλη κουβέντα τι γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Όχι, οι περισσότεροι πληρώνονται παραπάνω
Αυτός είναι ο μέσος μισθός - Ποιοι ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ
Τα 1100 είναι ένας μέτριος προς μέσος μισθός, καμία σχέση με άπιαστο όνειρο. Το αν είναι επαρκής ή όχι είναι άλλο θέμα, αλλά άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους δεν είναι
Χαίρομαι που θεωρείς κάτι τέτοιο (όχι από το άρθρο που παραθέτεις, μ' αφήνει ασυγκίνητο) όπως και χαίρομαι αν ο κύκλος σου δε το έχει για άπιαστο, ή σχεδόν άπιαστο.
Εγώ λέω ότι οι περισσότεροι δε πληρώνονται παραπάνω, τουλάχιστον όσον αφορά μισθό ιδιωτικών υπαλλήλων δίχως προσαυξήσεις λόγω έξτρα εργασιών.

Μάλλον ζούμε σε διαφορετική χώρα, όπως και με αρκετούς που διαβάζω στα σχόλια, δεν εξηγείται αλλιώς.

Αν βάλεις το ενοίκιο στα 500 αντί για τα 800€ και θες 40 χρόνια για απόσβεση αντί για 20, πολύ απλά θα έχουμε ακόμη περισσότερα άδεια ή χωρίς ιδιοκτήτη σπίτια, κανείς δε θα αποκτά σπίτι για να το νοικιάσει γιατί απόσβεση θα κάνει μετά θάνατον που οικονομικά δεν είναι τρομακτικά έξυπνο.
Δυσκολεύομαι να κατανοήσω αυτό το συλλογισμό ειλικρινά, μάλλον είμαι περιορισμένης ευθύνης.

Για το θέμα των οικισμών/νησιών που τα ενοίκια είναι στο θεό με αποτέλεσμα νοσοκόμοι, δάσκαλοι και πυροσβέστες να κοιμούνται σε σκηνές και αιώρες το θέμα είναι απλά ντροπή και ευθύνη ντόπιων και τοπικών αρχόντων. Τι κόστος έχει δηλαδή να φτιάξει ο δήμος/περιφέρεια 5 διαμερίσματα να μείνει ο δάσκαλος κι ο γιατρός;
Σ' αυτό μαζί σου, κυρίως ευθύνη ντόπιων, το έχουμε αναλύσει σε άλλο νήμα πρόσφατα (δε θυμάμαι ποιο) και λέγαμε πως είναι ντροπή να συμβαίνει αλλά στη τελική δεν υπάρχει και βούληση.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.651
Likes
43.893
@psilos3 αυτο με την "αποσβεση σε 20 χρονια" που λεει ο @Yorgos , εννοει τους επαγγελματιες εισοδηματιες/ ιδιοκτητες.
Λεει ο αλλος "θελω να βγαζω 10.000 τον χρονο δηλαδη 200.000 σε 20 χρονια". Κανει τη διαιρεση, βγαινουν 800 τον μηνα.

Ε, δεν πιεζεται τοσο να τα βγαλει στην 20ετια για να χαρει την αποσβεση.
Προφανως μολις μαζεψει μια συμπαθητοκη προκαταβολη, θα παρει δανειο για το επομενο σπιτι και θα φορτωσει τη δοση στον ενοικιαστη. Και ουτω καθεξης.
Ο Θεος μας φυλαξε και πληρωνουμε φτηνα σπιτια στο κεντρο απο κληρονομιες.
Αν και η αγορα θα αυτορρυθμιστει καποια στιγμη, εννοω οτι οι ενοικιαστες δεν θα τα πληρωνουν και θα αραζουν περιμενοντας την εξωση και τοτε οι ιδιοκτητες θα βαλουν τα 800 στον πτ τους, ειδικα αν τρεχει το δανειο
 

panpan

Member
Μηνύματα
6.982
Likes
27.943
Αν και η αγορα θα αυτορρυθμιστει καποια στιγμη, εννοω οτι οι ενοικιαστες δεν θα τα πληρωνουν και θα περιμενουν την εξωση και τοτε θα βαλουν τα 800 στον πτ τους.
Ακριβώς αυτό. Ήδη εδώ κόσμος εγκαταλείπει την πόλη, βασικό πλεονέκτημα η τηλεργασία. Για πρώτη φορά φορά στην ιστορία της η Βαρκελώνη έχει μείωση δημοτών.
 

chrisbd

Member
Μηνύματα
2.780
Likes
17.769
Εγω μεσα απο τα μηνυματα μου το κανω πιο συγκεκριμενο και αναφερομαι κυριως στα παιδια που πανε Αθηνα για δουλεια η εχουν λίγα χρονια και τα προβληματα που αντιμετωπιζουν οσον αφορα την στεγαση και το κοστος γενικά της ζωης και πως ανταπεξερχονται.. και επειδη εχω και γω δυο παιδια που εργαζονται ηδη εκει και ο καθενας νοικιαζει δικο του σπιτι και επιπλεον αλλο ενα που παει για σπουδες ζω απο κοντα ολα αυτα τα προβληματα και αυτο που καταλαβαινω ειναι οτι υπαρχει δυσκολια στην ευρεση σπιτιου και δεν ειναι μονο οικονομικό το θεμα.. παιρνεις τηλέφωνο και δεν απαντουν, πας σε μεσιτη και μπαινεις σε ουρά.. αν δεν εχεις πολύ χρονο ειναι ακομα πιο δυσκολο να βρεις αυτο που θες πανω κατω..

μαθαινω επισης απο συγγενεις και φιλους τι γινεται και σ αυτους με τα παιδιά τους .. τα παιδια μου μου λένε για φιλους με παρομοια προβληματα ... οτι ακουω ειναι στεναχωρο..

Παντα υπαρχουν λύσεις οπως λεει ο Παναγιωτης και θα βρεις τροπο να ανταπεξελθεις αλλά δεν θα ειναι προς οφελος σου κατι θα χασεις πάλι .. θα ειναι εις βαρος του χρονου σου ή κατι άλλο..

Αυτο που συμβαινει στις μεγαλες πρωτευουσες πχ Παρισι Λονδινο κλ γινεται και δω σε ενα βαθμό.. πας περιχωρα για πιο φθηνα ενοικια παιρνεις τα κακα ΜΜΜ που βελτιωνονται μεν αλλά οχι με τον ρυθμό που θα επρεπε (βλεπε Θεσσαλονικη αλλα και Αθηνα).. Ακομα και Θεσσαλονικη πανε Σινδο για πιο φθηνα ..

Μετα εχουμε αυξησεις σε καυσιμα μεταφορες, διαδηλωσεις (τα κιτρινα γιλεκα ηταν αυτο ακριβως) και μια μαχη για να καλυτερευσουν τα πραγματα αλλά αυτο δεν το βλέπουμε γενικά ουτε εδω αλλα ουτε στην Ευρωπη πλην εξαιρεσεων ισως..

C est la vie λοιπον... Αντε ας απολαυσουμε την τελετη ληξης (ελπιζω να ειναι καλυτερη απο της εναρξης)..
 

Extra muros

Member
Μηνύματα
168
Likes
1.194
Όταν το λέω σε γνωστούς μου μου λένε πως με τη περιουσία σου κανείς ότι θέλεις.
Από τις πολλές ανοησίες που λέγονται για το στεγαστικό πρόβλημα, αυτή παίζει να είναι και η μεγαλύτερη. Αν ήταν έτσι θα μπορούσε ο καθένας έτσι απλά να βάζει ένα φωτάκι έξω από το σπίτι του και μια επιγραφή "studio", ή να το κάνει μπαρ, βιοτεχνία ή αποθήκη κατά βούληση. Ούτε στο Φαρ Ουέστ δεν υπήρχε ανεξέλεγκτο "κάνω ό,τι θέλω με την περιουσία μου", παντού υπήρχαν και υπάρχουν εκτός από δικαιώματα και υποχρεώσεις (διαφορετικού είδους και έκτασης φυσικά κατά περίπτωση) που συνδέονται με την κατοχή οποιασδήποτε ιδιοκτησίας.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.651
Likes
43.893
Ναι, μονο η Αθηνα εχει προβλημα...
Να πουμε και γι αυτους που κληρονομησαν σπιτι στα Δωδεκανησα και πλεον δεν πανε γιστι εχουν αδεια 10-15 μερες το καλοκαιρι, θελουν 1500 ευρω πλοιο για 4 ατομα με αυτοκινητο και πανε αλλου διακοπες καμπινγκ γιατι τους κοστιζει λιγοτερο.
Δυο οικογενειες ξερω που το κανουν ηδη.
Αλλα δεν ανησυχω, θα αυτορρυθμιστειαχαχαχσ.
 

panpan

Member
Μηνύματα
6.982
Likes
27.943
Αν ήταν έτσι θα μπορούσε ο καθένας έτσι απλά να βάζει ένα φωτάκι έξω από το σπίτι του και μια επιγραφή "studio", ή να το κάνει μπαρ, βιοτεχνία ή αποθήκη κατά βούληση.
Για κουβέντα να γίνεται, το σπίτι μου είναι έδρα της επιχείρησης μου , όπως και δύο σάιτ που έχω. Νόμιμα δηλωμένα. Στο παλιό μου το σπίτι ένας τύπος απέναντι μου ,το ισόγειο σπίτι του κάνοντας μετατροπές το έκανε μικροβιοτεχνία παρασκευής γλυκών χωρίς γλουτένη. Και πολλά άλλα που δεν είναι του παρόντος. Φυσικά υπάρχουν εμπόδια π.χ θορύβου, υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ.
 

Georgie

Member
Μηνύματα
68
Likes
303
Στο παλιό μου το σπίτι ένας τύπος απέναντι μου ,το ισόγειο σπίτι του κάνοντας μετατροπές το έκανε μικροβιοτεχνία παρασκευής γλυκών χωρίς γλουτένη.
Ο Παράδεισος του Coeliac η Ισπανία
Sin gluten παντού.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.651
Likes
43.893
Ακριβώς αυτό. Ήδη εδώ κόσμος εγκαταλείπει την πόλη, βασικό πλεονέκτημα η τηλεργασία. Για πρώτη φορά φορά στην ιστορία της η Βαρκελώνη έχει μείωση δημοτών.
Αυτο δεν ειναι αυτορρυθμιση. Απο λιγοτερους δημοτες οι ιδιοκτητες εισπραττουν παλι οσα θελουν. Η εχουν πεσει οι τιμες γιατι μειωθηκαν οι δημοτες?
Αυτορρυθμιση οπως ειπα ειναι να μπαινουν στο σπιτι και να κανουν σταση πληρωμων μεχρι να αρχισουν να κατεβαινουν απο το καλαμι.
Ο δικηγορος μου που κανει συμβολαια λεει οτι εχουν ηδη μαζεψει τοσο "χαρτι" στην Αθηνα που θα παρει μια 10ετια να ριξουν τις τιμες.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.527
Μηνύματα
899.154
Μέλη
39.244
Νεότερο μέλος
ifi

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom