• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Κινηματογραφική κουβέντα....

paefstra

Member
Τ

Στο ίδιο φεστιβάλ είδα άλλη μία, το El Greco, για το οποίο είχα ακούσει αρκετά...
Μου άρεσε η ιστορία, είχε κάποια κενά το σενάριο, τις ερμηνείες δεν τις κρίνω συχνά γιατί μου φαίνονται ασήμαντες εκτός κι αν είναι πολύ κακές, αλλά εδώ ήταν μάλλον κακές όπως και το μακιγιάζ (αν ρίξουμε λίγη σκόνη άχνη στα μαλλιά κάποιου δε γίνεται αυτομάτως 15 χρόνια γηραιότερος ρε παιδιά, έτσι κάναμε στο σχολικό θέατρο...), αλλά τέλος πάντων επειδή το θέμα ήταν ενδιαφέρον και μια αντιπάθεια στην Καθολική Εκκλησία την έχω, το ενδιαφέρον μου το κράτησε, που ήταν και το ζητούμενο. Βρήκα και το φωτισμό πολύ έντονο, ειδικά για ταινία που πραγματεύεται τον El Greco. Η Ματσούκα για μένα είναι από μέτρια προς άσχημη γυναίκα, δεν κατανοώ πώς τη βάζουν να κάνει τη φεμ φατάλ σε κάθε ταινία, δεν πείθει. Γενικά δε μου φάνηκε άσχημη η όλη προσπάθεια, αλλά μάλλον πήγα με προσδοκίες λόγω του hype. Α, φανταστική η μουσική του Βαγγέλα, αλλά αυτό το περιμέναμε.
Ειδες τη μεγαλυτερη μπουρδολογια που γυριστηκε ποτε για ιστορικο προσωπο με γνωστη βιογραφια. Δεν περασε ποτε απο Ιερα Εξεταση και δηλωνε ως το τελος πιστος Καθολικος.
http://yannish.blogspot.com/2008/05/el-greco.html[/QUOTE]

gelf

Member
Αφού βρεθήκαμε στα σινέ.
Προτείνω τις τελευταίες ταινίες του Χάνεκε.
Όσο μεγαλώνει, τόσο μεγαλύτερες ταινίες δημιουργεί.
Από τους μεγαλύτερους εν ενεργεία δημιουργούς του σημερινού κινηματογράφου.
Μετά τη μεγαλειώδη αντιρατσιστική ταινία "Κρυμμένος" και τη συγκλονιστική "Αγάπη" αξίζει να δούμε και το "Happy end"
Μεγάλος δημιουργός.
Τον παρακολουθώ από την ταινία "Παράξενα παιχνίδια"(1997)
Όσο μεγαλώνει, τόσο μαστιγώνει τη συντήρηση και τον προτεσταντισμό.

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Ειδες τη μεγαλυτερη μπουρδολογια που γυριστηκε ποτε για ιστορικο προσωπο με γνωστη βιογραφια. Δεν περασε ποτε απο Ιερα Εξεταση και δηλωνε ως το τελος πιστος Καθολικος.
http://yannish.blogspot.com/2008/05/el-greco.html
[/QUOTE]
Δεν θυμάμαι να είπε κάπου η ταινία ότι δε δήλωνε ως το τέλος Καθολικός, το αντίθετο ακριβώς.

Επίσης το "γνωστή" βιογραφία είναι ολίγον ευρηματικό, ελάχιστες πηγές έχουμε για τη ζωή του, μερικές φορές συγκρουόμενες μεταξύ τους. Στο μουσείο του Ελ Γκρέκο στην Ισπανία η κακή σχέση του με Ιερά Εξέταση αντιμετωπίζεται ως "πιθανό" σενάριο (πήγα πολλά χρόνια πριν την ταινία). Ομοίως πιθανή αντιμετωπίζεται και η εικασία ότι εργάστηκε ως διερμηνέας για την Ιερά Εξέταση απ' όσο θυμάμαι, το οποίο είχε προκαλέσει αρκετές ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους και η απάντηση της ιστορικού της πόλης ήταν "η αλήθεια είναι πως δεν το γνωρίζουμε" αν θυμάμαι καλά γιατί αναφερόταν μόνο σε μία πηγή που σε άλλα της σημεία ήταν αναξιόπιστη.

Τέλος, να πω κι ότι τα δυο κομμάτια που μπολντάρισες δεν υποδηλώνουν κάπου ότι συμφώνησα με την ιστορική ακρίβεια της ταινίας (δε με αφορά, δε γνώριζα καν το συγγραφέα Σιατόπουλο να σου πω την αλήθεια), πιο πολύ την έκρινα ως ταινία και λιγότερο ως ντοκιμαντέρ. Τα κενά στο σενάριο δεν υπονόησα ότι είναι ιστορικά κενά (δεν έχω τις γνώσεις) αλλά κενά... στο σενάριο (duh!). Γενικά είχε συνδετικά προβλήματα, κάπου έκανε άλματα, σε κάποιες φάσεις μου έδινε την εντύπωση ότι ήταν μια ταινία 4 ωρών που κόπηκε στο μισό κι έλειπαν σκηνές.

Last edited:

katkats

Moderator
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Την είδα κι εγώ την προηγούμενη εβδομάδα στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στην Αβάνα (ναι υπάρχει και τέτοιο
Μα καλά ποιος το διοργανώνει αυτό το φεστιβάλ και σας βάζει να βλέπετε τέτοιες ταινίες ??? Εδώ έχουμε φτιάξει κοτζάμ greek weird wave* και εκεί σας δείχνουν Παπακαλιάτη και Σμαραγδή? Έλεος!

*πάρε δυο (παλιές) λίστες που βρήκα στα γρήγορα https://www.clickatlife.gr/cinema/story/67326
http://www.tasteofcinema.com/2016/the-10-best-movies-of-the-greek-weird-wave/

thanos75

Member
Επόμενο Ταξίδι
μάλλον Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Καλιφόρνια-Χαβάη
Αφού βρεθήκαμε στα σινέ.
Προτείνω τις τελευταίες ταινίες του Χάνεκε.
Όσο μεγαλώνει, τόσο μεγαλύτερες ταινίες δημιουργεί.
Από τους μεγαλύτερους εν ενεργεία δημιουργούς του σημερινού κινηματογράφου.
Μετά τη μεγαλειώδη αντιρατσιστική ταινία "Κρυμμένος" και τη συγκλονιστική "Αγάπη" αξίζει να δούμε και το "Happy end"
Μεγάλος δημιουργός.
Τον παρακολουθώ από την ταινία "Παράξενα παιχνίδια"(1997)
Όσο μεγαλώνει, τόσο μαστιγώνει τη συντήρηση και τον προτεσταντισμό.
Για να είμαι ειλικρινής, εγώ νοιώθω ότι όσο ο Χάνεκε μεγαλώνει, τόσο πιο μισάνθρωπος γίνεται. Προσωπικά η τελευταία του ταινία που απήλαυσα ήταν η Λευκή Κορδέλα. Μεγάλος δημιουργός αναμφισβήτητα, αλλά ούτε το Amour ούτε το Happy End θεωρώ ότι ήταν από τις καλύτερές του δημιουργίες (Btw πολύ ωραία ταινία και τα Παράξενα παιχνίδια)

thanos75

Member
Επόμενο Ταξίδι
μάλλον Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Καλιφόρνια-Χαβάη
Την είδα κι εγώ την προηγούμενη εβδομάδα στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στην Αβάνα (ναι υπάρχει και τέτοιο και την επόμενη εβδομάδα έχει και κυπριακό κινηματογράφο σας πλεροφορώ!).

Λοιπόν, δε γνώριζα την ύπαρξη της εν λόγω ταινίας και περίμενα κι εγώ κάτι χαζοχαρούμενο, με καλή μουσική (πάντα καλές επιλογές στις σειρές του ο Παπακαλιάτης), κακούς ηθοποιούς (τίποτε χαζές κολλητές), ελαφριά κι εύπεπτα μηνύματα, καλές λήψεις και ολίγον σαχλό σενάριο. Αν εξαιρέσεις την πολύ καλή μουσική (για να μην πω τρίκαλη) και τις όντως πολύ καλές λήψεις για ελληνική ταινία, στα άλλα έπεσα έξω. Μου άρεσε η πλοκή, πολύ καλές οι ερμηνείες (σπάνιο για ελληνική ταινία), χαζοχαρούμενο δεν το βρήκα καθόλου, μέχρι και μια σχετική πλοκή είχε και αν ο σκηνοθέτης δε λεγόταν Παπακαλιάτης μάλλον δε θα είχα πάει και αρνητικά προκατειλημμένος. Μου άρεσε πολύ και δε ντρέπομαι να το πω.

Στο ίδιο φεστιβάλ είδα άλλη μία, το El Greco, για το οποίο είχα ακούσει αρκετά. Καταρχήν την είδα ντουμπλαρισμένη στα Ισπανικά, με κακό ντουμπλάζ, δεν ξέρω αν έτσι την έδειξαν κι αλλού ή αν ήταν πιο εύκολο να φτάσει στην Αβάνα η ισπανική κόπια, αλλά σίγουρα δε βοήθησε. Δεύτερον, για "η πιο ακριβή παραγωγή στα ελληνικά χρονικά" με απογοήτευσε ολίγον. ΟΚ, είναι εποχής κι είναι υψηλός ο βαθμός δυσκολίας (ειδικά αν σκεφθεί κανείς ότι εκτυλίσσεται σε τρεις χώρες) αλλά το να βλέπουμε έναν τοίχο στην Κρήτη, τις ίδιες σκάλες του Τολέδο και μάλλον μέτρια κοστούμια με κάνει να απορώ "πού πήγαν τα λεφτά κύριε Καραμανλή;" που έλεγε κι ο χαζογιώργος σε ένα debate (και μετά θυμήθηκε να μας πει πως μάλλον δεν υπάρχουν λεφτά, αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο). Φτωχή παραγωγή για... υπερπαραγωγή.

Μου άρεσε η ιστορία, είχε κάποια κενά το σενάριο, τις ερμηνείες δεν τις κρίνω συχνά γιατί μου φαίνονται ασήμαντες εκτός κι αν είναι πολύ κακές, αλλά εδώ ήταν μάλλον κακές όπως και το μακιγιάζ (αν ρίξουμε λίγη σκόνη άχνη στα μαλλιά κάποιου δε γίνεται αυτομάτως 15 χρόνια γηραιότερος ρε παιδιά, έτσι κάναμε στο σχολικό θέατρο...), αλλά τέλος πάντων επειδή το θέμα ήταν ενδιαφέρον και μια αντιπάθεια στην Καθολική Εκκλησία την έχω, το ενδιαφέρον μου το κράτησε, που ήταν και το ζητούμενο. Βρήκα και το φωτισμό πολύ έντονο, ειδικά για ταινία που πραγματεύεται τον El Greco. Η Ματσούκα για μένα είναι από μέτρια προς άσχημη γυναίκα, δεν κατανοώ πώς τη βάζουν να κάνει τη φεμ φατάλ σε κάθε ταινία, δεν πείθει. Γενικά δε μου φάνηκε άσχημη η όλη προσπάθεια, αλλά μάλλον πήγα με προσδοκίες λόγω του hype. Α, φανταστική η μουσική του Βαγγέλα, αλλά αυτό το περιμέναμε.

Εμένα μου άρεσε περισσότερο ο Παπακαλιάτης (μήπως είμαι άρρωστος; ), η κοπέλα μου προτίμησε τον Θεοτοκόπουλο.

Αν μπορέσουμε να δούμε και κάτι από κυπριακό κινηματογράφο, θα ξαναγράψω.

Μιλώντας για μουσική, πόσο σημαντικό είναι να είναι έχει η ταινία σοβαρή μουσική, τώρα βλέπουν εδώ δίπλα μου τη μεταφορά του Pocahontas με τον Κόλιν Φαρελ... Άθλια μουσική. Δεν κολλάει με το νέο κόσμο, ούτε για βιογραφία της παραπληγικής ανιψιάς της Σίσυ τόσο θλιμμένο πιάνο και πεθαμενατζίδικο φλάουτο πια.
Θα συμφωνήσω απόλυτα με τα σχόλιά σου για τον El Greco του Σμαραγδή...προσωπικά μου έδωσε την εντύπωση ότι είτε κάπου έχασκε σεναριακά, είτε είχε πολύ άτσαλο μοντάζ, με αποτέλεσμα να κόπηκαν πράγματα που ίσως δεν έπρεπε. Όοο για τα γυρίσματα, τα μισά από αυτά που εκτυλίσσονταν στο Τολέδο, στην πραγματικότητα ήταν γυρισμένα στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου!!!!

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Μα καλά ποιος το διοργανώνει αυτό το φεστιβάλ και σας βάζει να βλέπετε τέτοιες ταινίες ???
Ε, η πρεσβεία.
Δεν έχω δει κανένα βέβαια, αλλά πού τα βρίσκω;

katkats

Moderator
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Το φεστιβάλ κυπριακού κινηματογράφου κάνει ντεμπούτο με αυτή την ταινία:
https://www.imdb.com/title/tt3702698/

Την έχει δει κανείς;

katkats

Moderator
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Από το greek movies βρίσκεις και άλλες, αλλά δεν το έβαλα λόγω παρελκόμενων και νομιμότητας.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.629
Μέλη
39.370
Νεότερο μέλος
jsjsjsjs13

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom