• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Καλά - στραβά - ανάποδα vol 2

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Επόμενο Ταξίδι
Πράγα
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Διακρινω ενα μισος απο ορισμενους για τους μικρους επαγγελματιες λες και εχουν προηγουμενα με τον περιπτερα τους. Νομιζω πως @romantic woman & @karfitsa τα ειπαν ολοσωστα. Ειμαι κι εγω απο αυτους που οχι μονο δεν περιμενω να παρω αποδειξη απο τους μικρους επιχειρηματιες αλλα μονος μου τους προτρεπω να μην μου κοψουν και τους σταματω οταν πανε να πατησουν την ταμειακη μηχανη. Θεωρω αδιανοητο επιχειρηση με καθαρα κερδη κατω των 10.000 ευρω να πληρωνει επιπλεον και ΦΠΑ (και πιστεψτε με ειναι παρα πολλες και οχι μειοψηφια).
Ο αλλος βλεπει να εχει ανθησει η ελληνικη επιχειρηση την τελευταια πενταετια. Οχι μονο εκτος τοπου και χρονου αλλα εκτος συμπαντος στην κυριολεξια.

Σχετικα με τη χρηση των καρτων στη Γαλλια θα διαφωνησω με το @chrisbd λιγο. Ναι μεν χρησιμοποιειται περισσοτερο απο την Ελλαδα αλλα σε σχεση με αλλες δυτικες χωρες οχι και τοσο. Δεν χρησιμοποιουν δηλαδη καρτα ολοι και παντου. Βλεπεις δηλαδη και αρκετο μετρητο. Ισως τη δεκαετια του 2000 ηταν διαφορετικα δεν ξερω.
Εκει ομως που ειναι πολυ αυστηρα τα πραγματα στη Γαλλια ειναι στη διακινηση μαυρου χρηματος. Ειναι σχεδον αδυνατο να καταθεσεις μαυρο χρημα σε γαλλικη τραπεζα ενω αναλογα με τα ποσα που εχουν οι λογαριασμοι σου υπαρχουν ορια σε αναληψεις, πληρωμες και εμβασματα (καθημερινα, εβδομαδιαια και μηνιαια).
Θα διαφωνήσω ...πως ξέρουμε πόσα είναι(ή ήταν πριν την κρίση) τα κέρδη της κάθε επιχείρησης? μικροεπιχειρηματίας που γνωρίζω(στη λαική!!!)κι ενώ όλοι λέγαμε πως καταφέρνει και επιβιώνει, μάθαμε ότι αγοράζει κοψοχρονιά σπίτια λόγω κρίσης...τα φαινόμενα πολλές φορές απατούν και το ξαναγράφω, ο ΦΠΑ είναι φόρος που πληρώνει ο πελάτης και όχι ο επιχειρηματίας.

Επόμενο Ταξίδι
Πράγα
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Ρε μεγαλε θα μας τρελανεις; Εκει που εχουν αναγκαστει να ριξουν τις τιμες οι μικροεπιχειρησεις για ποιον ΦΠΑ μιλας; Τα μισα προιοντα σημερα πωλουνται με ελαχιστο κερδος.
Να το γράψω αλλιώς...το κέρδος του επιχειρηματία μπαίνει μετά το ΦΠΑ...αν καταργηθεί ο ΦΠΑ, τα κέρδη της επιχείρησης δε θα μειωθούν, ο πελάτης θα ωφεληθεί και το κράτος θα χάσει ένα φόρο.

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Να το γράψω αλλιώς...το κέρδος του επιχειρηματία μπαίνει μετά το ΦΠΑ...αν καταργηθεί ο ΦΠΑ, τα κέρδη της επιχείρησης δε θα μειωθούν, ο πελάτης θα ωφεληθεί και το κράτος θα χάσει ένα φόρο.
Οπως και να το γραψεις δεν προκειται να συμφωνησουμε. Ξεζουμιζονται ολοι οι επαγγελματιες γιατι υπαρχουν και καποιοι που δεν μπορουν (ή δεν θελουν) να τους πιασουν.

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Επειδή όντως σοκαρίστηκα με το πόσο εύκολα μπορεί να θεωρηθεί κάποιος εχθρός του λαού αποφάσισα να ρίξω μια ματιά στα μαγαζιά του δρόμου μου καθώς γυρνούσα από τη δουλειά.
Απέναντι ακριβώς είναι ένας φούρνος έχω δει να εργάζονται εφτά άτομα (κάποιοι όχι έλληνες) το αφεντικό δεν το έχω δει ποτέ στη ζωή μου, πήρα 600 γρ. χειροποίητο ψωμί για 1. 70 ευρώ. Απόδειξη ναι.
Δίπλα ακριβώς Φαρμακείο, την ιδιοκτήτρια την βλέπω σπάνια γιατί ακούω ότι έχει και δεύτερο μαγαζί αλλού. Δύο εργαζόμενες. Πήρα ένα κουτί χάπια αξίας 5. 4 ευρώ και είδα για μια ακόμη φορά ότι αφαίρεσαν το αυτοκόλλητο αν και το πλήρωσα κανονικά. Δηλαδή το πούλησαν δύο φορές.
Στη γωνία καφενείο, ο ιδιοκτήτης και εδώ άφαντος. Κάποια απογεύματα που πηγαίνω εγώ δουλεύει ένας φοιτητής και μια αγγλίδα από το Μάντσεστερ. χαμός γίνεται καθημερινά, 6 τραπέζια με χαρτιά 2 ευρώ η ώρα, απόδειξη?
Δυστυχώς δεν αντέχω να γράφω εδώ πολύ ώρα για αυτό οι αναρτήσεις μου συχνά είναι μισές και χωρίς νόημα αλλά μπορώ να συνεχίσω αν επιθυμείς και να σου γράψω για πραγματικούς μεροκαματιάρηδες, if you know what i mean,,,

υγ όχι δεν με προσέλαβε ο Βαρουφάκης για ρουφιάνο, για τον εαυτό μου το κάνω για να καταλάβω πόσο φάουλ είμαι
Απο αυτην την αναρτηση δυο πραγματα καταλαβα:

1. Ενα παιρνεις καποια
2. Οι Σουρδοι επιχειρηματιες ειναι εκμεταλλευτες.

Επόμενο Ταξίδι
Πράγα
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
..πριν το ΦΠΑ ήθελα να πω.

Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Mπερδεύετε το ΦΠΑ με τον φόρο τον οποίο καλείται να πληρώσει ο επιτηδευματίας επί των καθαρών κερδών επί του εισοδήματος του δηλ.
Υπάρχουν άλλωστε και επιτηδευματίες-ελ.επαγγελματίες που άλλοι υπόκεινται και αλλοι όχι σε καθεστώς ΦΠΑ.
Οσον αφορά αυτούς που υπόκεινται σε ΦΠΑ που είναι και οι περισσότεροι...αν δεν σου κόψει την απόδειξη ΔΕΝ θα κερδίσει το ΦΠΑ,το κράτος ναι σαφώς θα χάσει και ίσως" κερδίσει"ο πελάτης αφαιρώντας παράτυπα ναι τον ΦΠΑ από την τιμή της παρεχόμενης υπηρεσίας-προιόντος..Ο επαγγελματίας απλά λειτουργεί ως μεσάζων για να πάρει το φόρο επί του προιόντος το κράτος.
Πάμε παρακάτω...εκδίδοντας κανονικά αποδείξεις όλα οκ.στο τέλος εσοδα -έξοδα(νοικια,ασφαλισ.εισφορές,ρεύμα όλα ολα τα λειτουργικα)ας πούμε ότι του μένουν καθαρά έσοδα 7.000 το χρόνο.Θα πληρώσει στην εφορία 26 τα εκατό επ αυτού (του εισοδήματος του δηλ)συν 650 ευρώ (αυτό ούτως η αλλως το πληρώνει!ακόμα και αν έχει παθητικό ,αν τα έξοδα δηλ ήταν μεγαλύτερα)συν την προκαταβολή 50 τα εκατό για τον επόμενο χρόνο.
Ειναι εξωφρενικό είναι ασύλληπτο,λυπάμαι για οσους δεν το καταλαβαίνουν
αν κάποιος κινείται-συνδιαλάσσεται στους χώρους της αγοράς,καταλαβαίνει απολύτως.

Last edited:

chrisbd

Member
Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμιά σύγχυση σχετικά με τον ΦΠΑ και τον φόρο απλά να πω ότι όταν δεν κόβει κάποιος απόδειξη δεν σου αφαιρεί το ΦΠΑ ώστε να το αγοράσεις πιο φθηνό αλλά κανονικά οπότε καρπώνεται στην ουσία το ΦΠΑ...

Μάλιστα σε κάποιον που του το είπα σε ταβέρνα ξύνησε και του λέω ωραία δεν κόβεις απόδειξη γιατί μου ζητάς να πληρώσω τις τιμές κανονικά με ΦΠΑ αφού δεν θα τον αποδώσεις και κει άρχισε να μου τα μπερδεύει με το άλλο φόρο και πιάστο αυγό και κούρευτο...

Και σήμερα λαϊκή πορτοκάλια μήλα χωρίς απόδειξη αλλά με το ΦΠΑ...

alma

Member
Αυτό που λες, δηλαδή να έχει ήδη προσθέσει το ΦΠΑ και να μην κόψει απόδειξη, ναι είναι μάλλον φοροκλοπή. Τον εισπράττει από τον πελάτη και δεν τον αποδίδει. Εαν σου πει χωρίς ΦΠΑ-απόδειξη άλλη τιμή πιο χαμηλή, όπου έχει κέρδος και ο πελάτης αφού πληρώνει λιγότερα, είναι άλλη περίπτωση όμως. Ούτε εισπράττει ΦΠΑ, ούτε αποδίδει. Εκτός κι αν κι εγώ δεν το έχω καταλάβει. Αν δηλαδή σου πει χωρίς απόδειξη, 23% χαμηλότερη τιμή, εκεί χωρίς ΦΠΑ δεν είναι;

makisg

Member
Επόμενο Ταξίδι
Μιλάνο-Βερόνα-Μολβένο.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
Αυτό που λες, δηλαδή να έχει ήδη προσθέσει το ΦΠΑ και να μην κόψει απόδειξη, ναι είναι μάλλον φοροκλοπή. Τον εισπράττει από τον πελάτη και δεν τον αποδίδει. Εαν σου πει χωρίς ΦΠΑ-απόδειξη άλλη τιμή πιο χαμηλή, όπου έχει κέρδος και ο πελάτης αφού πληρώνει λιγότερα, είναι άλλη περίπτωση όμως. Ούτε εισπράττει ΦΠΑ, ούτε αποδίδει. Εκτός κι αν κι εγώ δεν το έχω καταλάβει. Αν δηλαδή σου πει χωρίς απόδειξη, 23% χαμηλότερη τιμή, εκεί χωρίς ΦΠΑ δεν είναι;
ναι, έτσι είναι

James

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ανατολική Κρήτη
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Παιδιά πλέον πολλά μαγαζιά που δεν κόβουν απόδειξη αφαιρούν το φπα στο τέλος. Υπάρχουν περιπτώσεις που σε ρωτούν από την αρχή "απόδειξη ή έκπτωση?". Αυτά τα ξέρω πολύ καλά γιατί είμαι μέσα στα πράγματα. Όχι γενικά ¨στα πράγματα", στα συγκεκριμένα!

Φυσικά και εμπεριέχει απάτη το παραπάνω αλλά όπως προαναφέρθηκε, αν το σύστημα ήταν δίκαιο και ο Μαρινάκης δεν δήλωνε όσα εγώ, ίσως και να αλλάζανε τα πράγματα. Όσο είναι έτσι φαρ ουέστ, καλά κάνουν οι μαγαζάτορες και τα βρίσκουν με τους πελάτες, έχοντας όμως όφελος και οι δύο. Προφανώς κλέβουν το κράτος άρα κατ΄επέκταση τους ίδιους αλλά εκεί έχουμε φτάσει.

Και θα σας πω περίπτωση που την έχω συναντήσει ΠΟΛΛΕΣ φορές. Παρέες ετοιμάζονται να κάνουν φασαρία γιατί δεν τους ήρθε απόδειξη. Μόλις ακούν ότι θα χρειαστεί πχ άλλα 5 ευρώ, αλλάζουν υφάκι και φυσικά το δέχονται. Κλασσικές ατάκες από κάποια άτομα "έλα ρε τι την θες την απόδειξη, θες να πληρώσουμε άλλα 5 ευρώ?". Οι πιο πολλές περιπτώσεις που έχω δει, είναι καθαρά για να κάνει ο πελάτης φασαρία. Γιατί πιστεύουν ή τους το έχουν βάλει στο κεφάλι ότι οι ελευθ.επαγγ είναι γενικά κλέφτες.

Και φτάνουμε σε αυτό που έχω ξαναπεί. Κάποιοι που δεν τους παίρνει να υψώσουν ανάστημα στον κάθε Μαρινάκη ή βουλευτή τους, τα βάζουν με τους μικροεπαγγελματίες που αποτελούν και την ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Γιατί εκεί τους παίρνει μόνο.

Να πω επίσης επειδή γνωρίζω, ότι σπάνια έχει συμπεριληφθεί το ΦΠΑ στις τιμές. Οι μαγαζάτορες κατεβάζουν όσο μπορούν τις τιμές ελπίζοντας φυσικά να μην κόβουν αποδείξεις μπας και γλιτώσουν τίποτα. Σπανίως καρπώνονται κάτι. Αν θέλατε πχ οι εστιάτορες να ήταν 100% νόμιμοι, να κόβουν τα πάντα, να ασφαλίζουν πλήρως όλους τους εργαζόμενους, να πληρώνουν τους προμηθευτές τους, να είναι εντάξει με τα ενοίκιά τους, να πληρώνουν έγκαιρα τους εργαζομένους, να δίνουν όλα τα δώρα, να είναι εντάξει με ΔΕΗ, Δήμο, εφορία, ε θα πληρώνατε/με γύρω στα 20 ευρώ το πιάτο.

Με την υπάρχουσα κατάσταση δεν γίνεται να είσαι νόμιμος.

Και δεν κατάλαβα. Εγώ πχ με ένα μικρό εστιατόριο δεν έκοβα απόδειξη, με πιάσανε και πληρώνω τα μαλλιά της κεφαλής μου. Ο κύριος ταδόπουλος που κάνει λαθρεμπόριο καυσίμων στο στρατό ελεύθερος και φοροδιαφεύγει τι είναι? Δεν είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο?

Αλληλεγγύη θέλει παιδιά στους μικρούς. Όχι να πιστεύετε ότι αυτοί φταίνε. Άμα είστε μάγκες κάντε εμπάργκο στις εταιρίες του Μελισσανίδη ξέρω γω. Λέω τώρα.

Εννοείται ότι υπάρχουν εξαιρέσεις. Δεν μου λέει τίποτα να μου αναφέρετε μαγαζιά της γειτονιάς σας που κάνουν το ανάποδο. Κακώς αν το κάνουν. Δεν είναι όλοι οι μικροί καλοί και αθώοι. Προφανώς.

HummingBird

Member
Συνήθως λένε την τιμή πχ 50 ευρώ + φπα
Οπότε εσύ αποφασίζεις αν θα πληρώσεις και φπα (άρα με απόδειξη) ή θα πληρώσεις σκέτα τα 50 ευρώ (χωρίς απόδειξη).

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.638
Μέλη
39.377
Νεότερο μέλος
Vrankovic

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα