Klair
Member
- Ταξίδι-Όνειρο
- Υπερσιβηρικός
Πράγματι η ορεινή Αρκαδία είναι πανέμορφη με πολλές και διαφορετικές επιλογές. Όπως πάντα στις ιστορίες μου προσπαθώ να δώσω όσο πιο πολλές πληροφορίες μπορώ για να διευκολύνω τον αναγνώστη στην οργάνωση του δικού του ταξιδιού.Κλαίρη έχω ξετρελαθεί με τις ομορφιές της ορεινής Αρκαδίας και την αναλυτική περιγραφή σου!
Σε γενικές γραμμές το οδικό δίκτυο είναι καλό. Μπορεί να υπάρχουν στροφές ή να είναι στενοί οι δρόμοι, αλλά προσωπικά δε θα το χαρακτήριζα επικίνδυνο. Επιβάλλεται η στοιχειώδης προσοχή που αφορά στους επαρχιακούς δρόμους. Εφ' όσον σκέφτεσαι να κινηθείς σε "κεντρικά" χωριά, δηλαδή Βυτίνα ή Δημητσάνα δε θα έχεις θεωρώ κανένα οδηγικό πρόβλημα.Δεν ξέρω καθόλου το οδικό δίκτυο της περιοχής και το πόσο επικίνδυνοι είναι οι δρόμοι...
Ο δρόμος Λεβίδι-Τρίπολη είναι μια χαρά, χωρίς δύσκολες στροφές και χωρίς γκρεμούς. Περνάει από το χωριό Κάψια, που αναγκαστικά "κόβεις" για πολύ λίγο ταχύτητα, όπως θα έκανες διασχίζοντας το οποιοδήποτε χωριό, και μέχρι την Τρίπολη δε θα συναντήσεις κανένα άλλο πρόβλημα, εκτός ίσως της αυξημένης κίνησης (αν βρέχει). Ούτε η καταρρακτώδης βροχή θα σταθεί εμπόδιο γιατί ο δρόμος, όπως προείπα, δεν έχει δυσκολία. Τον έχω κάνει βράδυ με απίστευτη νεροποντή απλά οδηγώντας με χαμηλότερη ταχύτητα. Αν δεις ότι εκείνο το πρωινό βρέχει, ξεκίνα λίγο νωρίτερα.Εάν κλείσω στο Λεβίδι -που βρίσκω πολύ ωραίο κατάλυμα - υπάρχει περίπτωση να μην φτάσω έγκαιρα στην Τρίπολη το πρωί εάν βρέχει πολύ; Θεωρητικά απέχει 25 λεπτά από την Τρίπολη αλλά πως είναι η διαδρομή σε δύσκολες συνθήκες; Έχει πολλές στροφές και γκρεμούς ο δρόμος;
Το Λεβίδι είναι σχετικά ζωντανό χωριό. Έχει ταβέρνα για φαγητό, καφετέριες, φούρνους, σούπερ μάρκετ, αλλά μην περιμένεις κάτι το φοβερό. Δεν είναι ούτε Βυτίνα, ούτε Δημητσάνα. Να υπολογίζεις ότι και οι σούπερ τουριστικοί προορισμοί (Βυτίνα-Δημητσάνα-Στεμνίτσα) μόνο τα Σαββατοκύριακα έχουν κόσμο και κίνηση. Τις καθημερινές είναι "νέκρα".Αξίζει το χωριό για βράδυ ή όχι;
Αν βρίσκεις κατάλυμα της αρεσκείας σου στο Λεβίδι δεν είναι άσχημη επιλογή για διαμονή για δύο λόγους:
1) Ο βασικότερος (απ' ότι καταλαβαίνω) είναι η ορκωμοσία, οπότε η διαμονή στο χωριό σου προσφέρει άνετη πρόσβαση στην Τρίπολη, αλλά και μια μικρή εισαγωγή στα χωριά της Αρκαδίας.
2) Αν μείνεις λοιπόν στο Λεβίδι έχεις πρόσβαση, από πολύ καλό οδικό δίκτυο, σε μόλις 19 km και 20 λεπτά χρόνο στη Βυτίνα.
Αν μείνεις τελικά Τρίπολη το πρώτο βράδυ κλείσε όπου βρεις κατάλυμα που να πληροί τα κριτήρια που εσύ θέλεις (τιμή-ανέσεις κλπ). Και οι δύο προορισμοί έχουν να σου προσφέρουν ομορφιές και ιδιαιτερότητες. Η Βυτίνα είναι όμορφη, έχει αρκετές ταβέρνες για φαγητό (αγαπημένη μου η Παλιά Βυτίνα), έχει την πλατεία με τις καφετέριες για ποτό ή γλυκό, έχει καταπληκτικά παραδοσιακά προϊόντα με κορυφαίο το μέλι Μαινάλου, έχει επιπλέον το ατού ότι μπορείς να βρεθείς σε ελάχιστη ώρα στο όρος Μαίναλο, διασχίζοντας έναν καταπληκτικό δασικό δρόμο, φτάνοντας μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο.Εάν τελικά μείνω Τρίπολη το πρώτο βράδυ που είναι καλύτερα να κλείσω τα άλλα δύο;
Βυτίνα ή Δημητσάνα;
Ποιο έχει καλύτερα μαγαζιά για φαγητό και ποτό;
Από την άλλη η Δημητσάνα είναι άπαιχτη, πέτρινη, ιστορική, έχει το καταπληκτικό Μουσείο Υδροκίνησης, έχει τα μοναστήρια, και το σημαντικό είναι ότι σε απόσταση 8-9 χιλιομέτρων από αυτήν βρίσκεται το ωραιότερο (κατά τη γνώμη μου) χωριό της ορεινής Αρκαδίας η Στεμνίτσα. Θα φας πολύ καλά στη Στεμνίτσα, όχι στη Δημητσάνα, στο ταβερνάκι στα "πόδια" του πέτρινου καμπαναριού-ρολογιού (Σαρακινιώτης), αν σου αρέσει η πορτοκαλόπιτα έχει στο μικρό καφέ, και θα επιστρέψεις για ποτάκι στη Δημητσάνα.
Προτείνω Βυτίνα+Μαίναλο, Δημητσάνα+Μουσείο+Μονή Προδρόμου και Στεμνίτσα αυτήν τη φορά, για να τα δεις σωστά. Τα Λαγκάδια άστα για επόμενο ταξίδι.Βυτίνα, Λαγκάδια και Δημητσάνα φτάνει ο χρόνος για να τα δω;
Αξίζει και κάτι άλλο να συνδυάσω με αυτά;
Ό,τι άλλο σε απασχολεί ευχαρίστως να βοηθήσω.
Last edited: