Είναι κρίμα που έχετε στερηθεί αυτήν την τόσο αγαπημένη σας συνήθεια, το "τάμα" σας, το ετήσιο "προσκύνημά" σας, όπως το χαρακτηρίζεις. Ας είμαστε αισιόδοξοι ότι πολύ σύντομα θα σταματήσει όλο αυτό το κακό, κυρίως το καθημερινό θανατικό, και ότι όλα θα γίνουν όπως πριν.Άπειρες αναμνήσεις με τις φωτογραφίες σου.Κυριως από την εμποροπανήγυρη, όπου σαν τάμα κάθε χρόνο επισκεπτόμαστε ανελλιπώς.Ηταν σαν το ετήσιο προσκύνημα μας,από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου.
Σε ευχαριστώ για την επιβράβευση!Συγχαρητηρια για το άρθρο και τις φωτογραφίες (ξανά).
Ο χρόνος δεν έφτασε για να επισκεφθώ το Στενό και τις Ρίζες. Επιβάλλεται μια νέα εξόρμηση στα ενδιαφέροντα αυτά χωριά.Ενδιαφέροντα χωριά και τα δύο λίγο πιο κάτω το Στενό και το άλλο που δεν το θυμάμαι,με πολύ ωραία παϊδάκια σε μια ταβέρνα στο Στενό.
Αχλαδόκαμπος ή Κωλοσούρτης τι μου θύμησες τώρα!! Να είσαι καλά βρε @ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ . Η μοναδική διαδρομή για να φτάσουμε στο Δάρα όταν ήμουν μικρή με την πάντα απαραίτητη στάση στους Μύλους για σουβλάκια. Τρομερές αναμνήσεις!Ας βάλω και στα ταξιδιωτικά σου σχέδια και το μέρος στη μέση σχεδόν του κωλοσουρτη,εκεί στα παρατημένα μαγαζιά,στο τοπωνύμιο λυκαλωνα.Οπως κατεβαίνεις προς Αργολίδα,στα αριστερά αρκετά μέσα από το δρόμο,υπάρχει εκκλησία(Αγία Παρασκευή) και πιο κάτω και ένα μοναστήρι(Ακαθίστου Ύμνου) που οι εικόνες θυμίζουν Ελβετία.
Αχ! τι ωραία πράγματα διαβάζουμε και μαθαίνουμε μέσα από αυτές τις τόσο πολύτιμες ανταλλαγές εμπειριών και βιωμάτων! Σου εύχομαι ολόψυχα να τα ξαναζήσεις πολύ σύντομα!Ήταν το δεύτερο (σίγουρο) ετήσιο προσκύνημα,μέσα Ιούλη κάθε χρόνου.Στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που αναφέρω γιόρταζαν αργοπορημενα την εικόνα του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης.Η εικονα είχε φτιαχτεί από συγγενείς και γείτονες οπότε όλοι ήμασταν γνωστοί και φίλοι.Μετα τη λειτουργία υπήρχε πικ Νικ όπου ο καθε ένας έφερνε τα φαγητά του όμως στο τέλος ήταν μια μεγάλη παρέα.Δεν θα βγάλω πότε από το μυαλό μου το καρπούζι που κρύωνε στα τρεχούμενα νερά από παράπλευρο ρυάκι.Εχω να πάω πάνω από 20 χρόνια,όπως και οι περισσότεροι από τα παιδιά που ήμασταν τότε.
@Smaragda53 Χαίρομαι που χαίρεσαιΑχ Clair, τι να πω! Διπλή η χαρά και η προσμονή.
Υ.Γ. Μα τι ωραία που αναπτύσσεις τις διαδρομές σου! Πραγματική περιηγήτρια!
Πόσα ευχαριστώ να σου στείλω? Με κατασυγκίνησες...
Πόσες κακουχίες και πόσες δυσκολίες πρέπει να αντιμετώπισαν εκείνες οι γενιές! Πόση θέληση, δύναμη και επιμονή διακατείχαν αυτούς τους ανθρώπους και από πού αντλούσαν το κουράγιο για ζωή και πρόοδο; Πραγματικά στον δικό μας νου φαντάζει ασύλληπτο.Από εκεί ξεκίνησε η οικογένεια του παππού μου γύρω στα 1700, πήγαν πρώτα Μέτσοβο, έπειτα Φιλιππούπολη κι από εκεί στη Σμύρνη για να καταλήξουν στην Αθήνα το 1922.
Άξιος ο παππούς σου, θα πρέπει να είσαι πολύ περήφανη γι' αυτόν! Όντως λοιπόν το χωριό γεννάει αθλητές και μάλιστα πρωταθλητές.Φαίνεται πάντως ότι τα Βούρβουρα βγάζουν αθλητές -όπως μας διηγείσαι- γιατί και ο παππούς μου είχε πάρει μέρος στους Μεσοολυμπιακούς της Αθήνας όπου διέπρεψε στο ακόντιο και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πανιωνίου. (Το βιβλίο για τον Πανιώνιο αναφέρεται διεξοδικά στο όνομά του). Αιχμάλωτος στη μεγάλη πορεία, έσβησε σε μια άκρη του δρόμου μαζί με άλλους, χιλιάδες.
Την ιστορία μού την έλεγε η γιαγιά μου σαν παραμύθι...
Να ξέρεις ότι στη διαλογή δεν έκοψα καθόλου φωτογραφικό υλικό. Ήθελα να δείξω πρωτίστως σε εσένα, αλλά και στους υπόλοιπους αναγνώστες, την αυθεντική ταυτότητα και οντότητα του χωριού. Αυτά είναι τα Βούρβουρα, όπως τα είδατε στις φωτογραφίες, και μπορεί να είναι σιωπηλά αλλά είναι ωραία, πολύ ωραία!Οι φωτογραφίες σου αποτυπώνουν όλη τη ψυχή του χωριού.