Η βιομηχανία του τουρισμού (σκέψεις για το παρόν και το μέλλον)

paefstra

Member
Ας υποθέσουμε στα πλαίσια ενός ουτοπικού περιβάλλοντος, ότι ολές οι ξαπλώστρες, τα beach bar και τα resort που έχουν κατακλίσει τις παραλίες, έχουν χρέωση των υπηρεσιών τους στη παραλία αρκετά χαμηλή έως συμβολική και προσβάσιμή για όλη τη μάζα.
Ο περισσότερος κόσμος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσεις τους καναπέδες-ξαπλώστρες χωρίς να ματώσει οικονομικά, πίνοντας τα κορυφαία cocktail στα τεράστια beach bar-"mall", απολαμβάνοντας και αυτός αυτό που έβλεπε να ζουν κάποιοι πιο ευνοημένοι στο instagram τόσο καιρό.
'Αρα λύθηκε το πρόβλημα?
Νόμίζω ο περισσότερος κόσμος αν είχε φθηνή πρόσβαση σε οποιαδήποτε παραλία που είχε γίνει κατάχρηση κατασκευών από επιψειρήσεις, δεν θα είχε καθόλου πρόβλημα.
Αυτο που διαβαζουμε ολα αυτα τα χρονια, οτι η χωρα επιζειτει πιο ποιοτικο τουρισμο, που θα ξοδευει περισσοτερα καθε μερα, ολοκληρωνεται με την υπερχρεωση της προσβασης στη θαλασσα οπως και την υπερχρεωση της διαμονης.

Τοσον καιρο δεν ενοχλουσε και ακουγοταν πολυ ωραιο οτι θα ερχονται πλουσιοι αμερικανοι και θα αφηνουν μεγαλα ποσα ενω θα αποκλειστουν τα ζαβα που ψαχνουν φθηνα σφηνακια.
Και ω του θαυματος, οι αποκλεισμοι στην πλεμπα αφορουν και τους ντοπιους.
Δεν προκειται ποτε να δουμε φθηνες ξαπλωστρες γιατι δεν μπορει σε μια νυχτα να αλλαξει η νοοτροπια τοσων ετων, που βαδιζει κιολας στην ολοκληρωση του στοχου της και δημοι αλληλοσυγχαιρονται με τους ιδιωτες για το κατορθωμα.
Ας τηρηθει εστω η νομιμοτητα.

Frederico12

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Κένυα
Αυτο που διαβαζουμε ολα αυτα τα χρονια, οτι η χωρα επιζειτει πιο ποιοτικο τουρισμο, που θα ξοδευει περισσοτερα καθε μερα, ολοκληρωνεται με την υπερχρεωση της προσβασης στη θαλασσα οπως και την υπερχρεωση της διαμονης.

Τοσον καιρο δεν ενοχλουσε και ακουγοταν πολυ ωραιο οτι θα ερχονται πλουσιοι αμερικανοι και θα αφηνουν μεγαλα ποσα ενω θα αποκλειστουν τα ζαβα που ψαχνουν φθηνα σφηνακια.
Και ω του θαυματος, οι αποκλεισμοι στην πλεμπα αφορουν και τους ντοπιους.
Δεν προκειται ποτε να δουμε φθηνες ξαπλωστρες γιατι δεν μπορει σε μια νυχτα να αλλαξει η νοοτροπια τοσων ετων, που βαδιζει κιολας στην ολοκληρωση του στοχου της και δημοι αλληλοσυγχαιρονται με τους ιδιωτες για το κατορθωμα.
Ας τηρηθει εστω η νομιμοτητα.
Όταν μία από τις ομορφότερες χώρες στο κόσμο είναι παράλληλα φτωχή (πρόσφατα χρεοκοπημένη), συμβαίνει αυτό που περιέγραψες παραπάνω...
Παραδείγματα πολλά στο κόσμο...

paefstra

Member
Όταν μία από τις ομορφότερες χώρες στο κόσμο είναι παράλληλα φτωχή (πρόσφατα χρεοκοπημένη), συμβαίνει αυτό που περιέγραψες παραπάνω...
Κι αλλες ειναι φτωχες αλλα η επιλογη των αποκλεισμων ειναι αποψη. Και θα συμβουν σε πολλα επιπεδα, μην αρχισω τα εκπαιδευτικα και βγω εκτος θεματος.
Δεδομενου οτι "αυτα εχουν κριθει" και δεν χωρανε γκρινιες, πινουμε το ποτηρι αδιαμαρτυρητα, σωστα?

GTS

Member
Έχω πάει σε πόσα νησιά ανά το κόσμο, σε τόσες παραλίες (Καραιβική πολλές φορές, ΝΑ Ασία επίσης πάμπολες) πουθενά δεν έχω δει τόσες ξαπλώστρες. Ελάχιστες και διακριτικά πίσω πίσω.

paefstra

Member
Έχω πάει σε πόσα νησιά ανά το κόσμο, σε τόσες παραλίες (Καραιβική πολλές φορές, ΝΑ Ασία επίσης πάμπολες) πουθενά δεν έχω δει τόσες ξαπλώστρες. Ελάχιστες και διακριτικά πίσω πίσω.
Προσφατα συζητουσα με φιλο, στο Lido, στη Σικελια, στην Αγγλια, στη Μαλτα, αναφερω μονο τις παραλιες που εχω κολυμπησει, αυτος το επιβεβαιωσε για Ισπανια που ηταν τωρα τον Ιουλη, αυτο δεν υπαρχει.
Επισης τα μπιτσομπαρα ειναι πολυ πριν την αμμο και χωρις μουσικη γιατι θες να η ρ ε μ η σ ε ι ς στις διακοπες και γινεται σεβαστο.

Επόμενο Ταξίδι
Κάπου μακριά
Ταξίδι-Όνειρο
Λος Ρόκες
Φετος ειδα πολλους ανηλικους να εργαζονται στον τουρισμο.
Εάν αμοίβονται κανονικά και αν τηρούνται οι όροι απασχόλησης ανηλίκων που είναι το πρόβλημα?
Πολλοί από εμάς δουλεύαμε τα καλοκαίρια μας. Και στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένο το summer job.

GTS

Member
Φωτό από Σικελία που έχω δει βέβαια έχω δει δάσος από ξαπλώστρες. Μπορεί να είναι σε συγκεκριμένα μέρη και μόνο, δε το γνωρίζω. Εκτός Ευρώπης που ξέρω, οι παραλίες είναι 95% ελεύθερες. Ακόμα και στη Ταυλάνδη.

paefstra

Member
Last edited:

gioannis13

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου πετάει αεροπλάνο...
Ταξίδι-Όνειρο
Χωρίς ρολόι στο χέρι !!!
Ειναι τελειο, η Καθημερινη λεει οτι βρισκουν τα παραχωρητηρια στη Διαυγεια και μετα πανε Εισαγγελεα, τωρα και στη Ναξο. Οι πολιτες! Γερμανια γιναμε.
Φουντώνει το «κίνημα της πετσέτας» στα νησιά
..... και εγώ στο Κιάτο.....!

Υ. Γ Μέσω ΑζοροΜαδειρας 😊,.

paefstra

Member
Αν μη τι αλλο η αποφαση να χρηματοδοτηθουν με εξοδα του ελληνικου δημοσιου, δηλαδη τους φορους μας, οι διακοπες για μια εβδομαδα στη Ροδο των ξενων τουριστων που δεν πληρωσαν ασφαλεια στην TUI που ειναι ιδιωτικη, με γεμιζει με πατριωτικη υπερηφανεια, αφου πληρωνω καθε ευρω του φορου μου υποχρεωτικα και παει στους ξενους τουριστες μη μουτρωσουν με την TUI.
Δεν εχει υπαρξει τετοιο προηγουμενο, οχι μπραβο.

thanos75

Member
Επόμενο Ταξίδι
μάλλον Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Καλιφόρνια-Χαβάη
Και μια που μιλάμε για ξαπλώστρες, πραγματικά μου φάνηκε απίστευτο πως εν έτει 2023 στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα ένα μικρό- δημοφιλές όμως- νησί στο οποίο δεν υπάρχει ούτε μία ξαπλώστρα και όλες οι παραλίες είναι ελεύθερες και παρθένες: Η Ανάφη. Πριν 2 εβδομάδες που ήμουν εκεί μου φαινόταν απίστευτη η εικόνα σε σχέση με αυτό που γίνεται στα γειτονικά της κυκλαδονήσια. Σχεδόν δεν πίστευαν τα μάτια μου ότι μπορεί στις Κυκλάδες του 2023 να υπάρχει φαρδιά μεγάλη αμμουδιά και κρυστάλλινα νερά, χωρίς ξαπλώστρες και χωρίς μπιτσόμπαρα (Και στο Κλεισίδι που υπάρχουν 2 μαγαζιά υγιειονομικού ενδιαφέροντος είναι σε απόσταση και όχι πάνω στην παραλία). Προσωπικά πολύ χαίρομαι που κάποιοι αρχίζουν επιτέλους και διαμαρτύρονται σε νησιά όπως η Πάρος και η Νάξος. Και μακάρι- αν και δεν τρέφω πολλές ελπίδες- οι διαμαρτυρίες τους να συνεχιστούν και το Σεπτέμβριο όταν θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα πατάει εκπαιδευτικός στα νησιά για να μορφώνονται τα παιδιά τους, αφού κανείς δεν νοιάζεται να τους παράσχει αξιοπρεπή στέγη. (Το ίδιο φυσικά ισχύει και για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν σε τουριστικά νησιά).
Και μια που αναφέρθηκαν και άλλες χώρες, να προσθέσω και εγώ ότι στη Μάλτα που κολύμπησα δεν είδα οι παραλίες να καταλαμβάνονται εξ'ολοκλήρου από ξαπλώστρες. Σε μια μάλιστα περίπτωση το ίδιο το μαγαζί σου έφερνε ξαπλώστρα και ομπρέλα μόνο αν εσύ τη ζητούσες, χωρίς να σε υποχρεώνει κανείς για τίποτα. Καμία σχέση με οριακά μαφιόζικες πρακτικές που εφαρμόζονται εδώ....

silversurfer

Moderator
Επόμενο Ταξίδι
Ανδαλουσία
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος Του Κόσμου
Ας υποθέσουμε στα πλαίσια ενός ουτοπικού περιβάλλοντος, ότι ολές οι ξαπλώστρες, τα beach bar και τα resort που έχουν κατακλίσει τις παραλίες, έχουν χρέωση των υπηρεσιών τους στη παραλία αρκετά χαμηλή έως συμβολική και προσβάσιμή για όλη τη μάζα.
Ο περισσότερος κόσμος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσεις τους καναπέδες-ξαπλώστρες χωρίς να ματώσει οικονομικά, πίνοντας τα κορυφαία cocktail στα τεράστια beach bar-"mall", απολαμβάνοντας και αυτός αυτό που έβλεπε να ζουν κάποιοι πιο ευνοημένοι στο instagram τόσο καιρό.
'Αρα λύθηκε το πρόβλημα?
Νόμίζω ο περισσότερος κόσμος αν είχε φθηνή πρόσβαση σε οποιαδήποτε παραλία που είχε γίνει κατάχρηση κατασκευών από επιψειρήσεις, δεν θα είχε καθόλου πρόβλημα.
Το ζητούμενο της προστασίας του περιβάλλοντος, της διατήρησης της φυσιογνωμίας των παραλιών, της αυθεντικότητας του τοπίου που διαθέτει η Ελλάδα το καλοκαίρι (νομίζω αυτό είναι το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα), αφορά πλέον λιγότερους ας πούμε ρομαντικούς, που πλέον συζητάνε σε διάφορα φόρουμ για τη κατάντια της χωρας :).
Δυστυχώς δεν εφαρμόζεται κανένας κανονισμός και δεν υπάρχει μέτρο, όπως σε πολλά αλλα παρόμοια δομικά πράγματα συνέβησαν στη χώρα τα προηγουμενα χρόνια (π΄χ Αντιπαροχή / πολεις πυκνοκατοικημένες χωρίς σχεδιο).

Sorry για το σεντόνι που έγραψα...
Οχι δεν λύθηκε το πρόβλημα ---- υπάρχουν πολλοί που (α) ΔΕΝ θέλουν να κάτσουν σε beach-bar κολλητά πολλλές φορές με κάποιον άγνωστο
(β) ΔΕΝ γουστάρουν να ακούνε μουσική κ βαβούρα απτο beach bar --- πηγαν να απολάυσουν το τοπίο κ την ηρεμία κ οχι τα κέφια του DJ
(γ) ΔΕΝ μπορούν να κάτσουν σε beach bar πχ οικογένειες με μικρά παιδιά
(δ) ΔΕΝ μπορούν ή ΔΕΝ θέλουν να πληρώσουν ουτε αυτο το μικρό ποσό που αναφέρεις
(ε) ΔΕΝ θέλουν να είναι δέσμιοι του πότε θα αδειάσει κάποια ξαπλώστρα του beach bar για να κάτσουν να απολαύσουν ενα μπάνιο αν πχ σκάσουν μύτη στην παραλία σε ώρα αιχμής

Επίσης πρόβλημα ειναι οτι μισθώνοντας ενα μέρος της παραλίας κ εν τέλει καταλαμβάνοντας ΟΛΟ τον χώρο, οι επιχειρματίες/ λαμόγια ΚΛΕΒΟΥΝ το κράτος ----

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom