Thalassaki
Member
- Μηνύματα
- 767
- Likes
- 4.755
- Επόμενο Ταξίδι
- ........
Σήμερα με την ψυχρούλα το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό να φτιάξω είναι μια αρωματική πλούσια και θερμαντική σούπα. Γενικά στο σπίτι είμαστε πολύ "σουπούδες" και μας αρέσει να τρώμε κάποια σούπα ακόμα και σαν πρώτο σε μικρά μπολάκια πριν το κυρίως γεύμα.
Η σημερινή σούπα κατάγεται από το Μαρόκο που μαγειρεύεται σε άπειρες παραλλαγές αλλά είναι και ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Δυτική Αλγερία που οι συνταγές τους έχουν έντονα επηρεαστεί από την Μαροκινή κουζίνα.
Harira!
Μία πυκνή χορτοφαγική σούπα στην οποία σε κάποιες παραλλαγές προσθέτουν επίσης για την γεύση ψιλοκομμένα κομμάτια από το μπροστινό μέρος της κοιλιάς του αρνιού ή το κάτω μέρος από τα παιδάκια με το κόκκαλο.
Η ονομασία του πιάτου προέρχεται από την λέξη χαρίρ που αραβικά σημαίνει μεταξωτό υποδηλώνοντας την μεταξένια υφή αυτής της πυκνόρρευστης σούπας και η καταγωγή προέρχεται από τους Βερβέρους.
Παραδοσιακά κατά την περίοδο του ραμαζανιού η Χαρίρα είναι το πρώτο πιάτο που σερβίρεται κατα την δύση του ηλίου για να σπάσει τη νηστεία μαζί με μερικούς χουρμάδες .
Τα βασικά υλικά της είναι το κρεμμύδι οι ντομάτες (φρέσκες και πελτέ) οι φακές, τα ρεβίθια ,κάποια λαχανικά και τα απαραίτητα μπαχαρικά που δίνουν την χαρακτηριστική γεύση και το τελικό άρωμα στη σούπα.
Η Χαρίρα που έφτιαξα σήμερα δεν περιείχε κρέας αλλά μπορείτε να προσθέσετε 200-300 γρ αρνί ή και μοσχάρι σε πολύ μικρά κομμάτια που πρέπει να λιώσουν μέσα στη σούπα με σκοπό να δώσουν τη γεύση τους.
Κοπιάστε!
Υλικά
2 κουτ. σούπας Σμεν (βούτυρο τύπου Φυτίνη ή Μινερβίνη)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 τριμμένο καρότο και ένα κολοκύθι.
1/2 φλιτζ. καλοπλυμένες και μουσκεμένες για μισή ώρα φακές.
1 φλ. μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ ρεβίθια
3 μέτριες ντομάτες τριμμένες
1 κουτ. σουπας πελτέ ντομάτας
1 φλ.μαιντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζ. σέλινο
1/2 φλιτζ. φρέσκο κόλιαντρο (μπορείτε να το παραλείψετε αν δεν σας αρέσει η ιδιαίτερη γεύση του)
(προαιρετικά 1 φλ. ψιλοκκομένο κρέας αρνιού απο το μπροστινό μέρος της κοιλιάς κάτω απο τα παιδάκια)
Μείγμα μπαχαρικών
1 κ.σούπας γλυκιά πάπρικα
από 1/2 κουτ. σούπας καυτερή πάπρικα,κανέλα σκόνη ,κουρκουμά ,κυμινο και τζίντζερ σκόνη.
1/2 φλιτζ. φιδέ ή άλλο ψιλό ζυμαρικό για σούπα
3 κουτ. αλεύρι διαλυμένες σε ένα φλιτζάνι νερό
Εκτέλεση
Ψιλοκόψτε όλα τα λαχανικά, τρίψτε τις ντομάτες ετοιμάστε το μείγμα των μπαχαρικών σε ένα πιατάκι μαζί με το αλάτι.
Βάλτε το φυτικό βούτυρο σε μια βαθιά κατσαρόλα και προσθέστε( το κρέας αν χρησιμοποιήσετε) το κρεμμύδι με το μείγμα των μπαχαρικών να σοταριστούν για 5-10 λεπτά. Προσθέστε τις φακές με το τριμμένο καρότο και το κολοκύθι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μια ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει στον πάτο.
Μόλις τα λαχανικά αρχίσουν να μαραίνονται προσθέτουμε τον πελτέ και την τριμμένη ντομάτα μαζί με τα μουσκεμένα ρεβίθια.
Προσθέτουμε 1 1/2 λίτρο βραστό νερό , ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 45-50 λεπτά ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει.Έχουμε πάντα διαθέσιμο βραστό νερό αν χρειαστεί να προσθέσουμε κατά τον βρασμό.
Μετά από 40 λεπτά προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό, σέλινο, και κόλιαντρο και βράζουμε για 5-10 λεπτά ακόμα.
Αραιώνουμε το αλεύρι μέσα σε κρύο νερό μέχρι να πάρουμε ένα λείο πηχτό χυλό αλευριού χωρίς σβόλους. Ρίχνουμε την tadouira (αλευρονερο) στη σούπα και πέντε λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε και τον φιδέ ή το ζυμαρικό.
Το αποτέλεσμα που θέλουμε να πάρουμε είναι παχύρρευστη σούπα που την σερβίρουμε καυτή σε ατομικά μπολάκια. Γαρνίρουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό ή κόλιαντρο και απαραίτητα με φρεσκοκομμένο λεμόνι.
Αυτή η σούπα θα σας χορτάσει, θα σας ζεστάνει και θα σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσετε την μέρα σας.
Καλή σας όρεξη και καλή επιτυχία σε όσους την δοκιμάσουν!
Και ένα βίντεο από μια Μαροκάνα στα Αγγλικά.
Η σημερινή σούπα κατάγεται από το Μαρόκο που μαγειρεύεται σε άπειρες παραλλαγές αλλά είναι και ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Δυτική Αλγερία που οι συνταγές τους έχουν έντονα επηρεαστεί από την Μαροκινή κουζίνα.
Harira!
Μία πυκνή χορτοφαγική σούπα στην οποία σε κάποιες παραλλαγές προσθέτουν επίσης για την γεύση ψιλοκομμένα κομμάτια από το μπροστινό μέρος της κοιλιάς του αρνιού ή το κάτω μέρος από τα παιδάκια με το κόκκαλο.
Η ονομασία του πιάτου προέρχεται από την λέξη χαρίρ που αραβικά σημαίνει μεταξωτό υποδηλώνοντας την μεταξένια υφή αυτής της πυκνόρρευστης σούπας και η καταγωγή προέρχεται από τους Βερβέρους.
Παραδοσιακά κατά την περίοδο του ραμαζανιού η Χαρίρα είναι το πρώτο πιάτο που σερβίρεται κατα την δύση του ηλίου για να σπάσει τη νηστεία μαζί με μερικούς χουρμάδες .
Τα βασικά υλικά της είναι το κρεμμύδι οι ντομάτες (φρέσκες και πελτέ) οι φακές, τα ρεβίθια ,κάποια λαχανικά και τα απαραίτητα μπαχαρικά που δίνουν την χαρακτηριστική γεύση και το τελικό άρωμα στη σούπα.
Η Χαρίρα που έφτιαξα σήμερα δεν περιείχε κρέας αλλά μπορείτε να προσθέσετε 200-300 γρ αρνί ή και μοσχάρι σε πολύ μικρά κομμάτια που πρέπει να λιώσουν μέσα στη σούπα με σκοπό να δώσουν τη γεύση τους.
Κοπιάστε!
Υλικά
2 κουτ. σούπας Σμεν (βούτυρο τύπου Φυτίνη ή Μινερβίνη)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 τριμμένο καρότο και ένα κολοκύθι.
1/2 φλιτζ. καλοπλυμένες και μουσκεμένες για μισή ώρα φακές.
1 φλ. μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ ρεβίθια
3 μέτριες ντομάτες τριμμένες
1 κουτ. σουπας πελτέ ντομάτας
1 φλ.μαιντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζ. σέλινο
1/2 φλιτζ. φρέσκο κόλιαντρο (μπορείτε να το παραλείψετε αν δεν σας αρέσει η ιδιαίτερη γεύση του)
(προαιρετικά 1 φλ. ψιλοκκομένο κρέας αρνιού απο το μπροστινό μέρος της κοιλιάς κάτω απο τα παιδάκια)
Μείγμα μπαχαρικών
1 κ.σούπας γλυκιά πάπρικα
από 1/2 κουτ. σούπας καυτερή πάπρικα,κανέλα σκόνη ,κουρκουμά ,κυμινο και τζίντζερ σκόνη.
1/2 φλιτζ. φιδέ ή άλλο ψιλό ζυμαρικό για σούπα
3 κουτ. αλεύρι διαλυμένες σε ένα φλιτζάνι νερό
Εκτέλεση
Ψιλοκόψτε όλα τα λαχανικά, τρίψτε τις ντομάτες ετοιμάστε το μείγμα των μπαχαρικών σε ένα πιατάκι μαζί με το αλάτι.
Βάλτε το φυτικό βούτυρο σε μια βαθιά κατσαρόλα και προσθέστε( το κρέας αν χρησιμοποιήσετε) το κρεμμύδι με το μείγμα των μπαχαρικών να σοταριστούν για 5-10 λεπτά. Προσθέστε τις φακές με το τριμμένο καρότο και το κολοκύθι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μια ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει στον πάτο.
Μόλις τα λαχανικά αρχίσουν να μαραίνονται προσθέτουμε τον πελτέ και την τριμμένη ντομάτα μαζί με τα μουσκεμένα ρεβίθια.
Προσθέτουμε 1 1/2 λίτρο βραστό νερό , ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 45-50 λεπτά ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει.Έχουμε πάντα διαθέσιμο βραστό νερό αν χρειαστεί να προσθέσουμε κατά τον βρασμό.
Μετά από 40 λεπτά προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό, σέλινο, και κόλιαντρο και βράζουμε για 5-10 λεπτά ακόμα.
Αραιώνουμε το αλεύρι μέσα σε κρύο νερό μέχρι να πάρουμε ένα λείο πηχτό χυλό αλευριού χωρίς σβόλους. Ρίχνουμε την tadouira (αλευρονερο) στη σούπα και πέντε λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε και τον φιδέ ή το ζυμαρικό.
Το αποτέλεσμα που θέλουμε να πάρουμε είναι παχύρρευστη σούπα που την σερβίρουμε καυτή σε ατομικά μπολάκια. Γαρνίρουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό ή κόλιαντρο και απαραίτητα με φρεσκοκομμένο λεμόνι.
Αυτή η σούπα θα σας χορτάσει, θα σας ζεστάνει και θα σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσετε την μέρα σας.
Καλή σας όρεξη και καλή επιτυχία σε όσους την δοκιμάσουν!
Και ένα βίντεο από μια Μαροκάνα στα Αγγλικά.